mayita 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 jaz osebno nimam nič proti istospolnim.imam pa proti zakonu ki jim omogoča posvojitev otrok.in ta zakon je bolan.iz psihološkega vidika otrokom škodi.Če vidite vi to kot rasistično je to vaš problem.ko sem rekla da ljubezen ni vse. sem mislila tudi če imaš otroka najraje na svetu in če pač nisi sposoben fizično ali psihično poskrbeti zanj in tega ne priznaš mu delaš več škode kot koristi.pozabljate da bodo te otroci nekoč vodili svet. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 Predvsem to. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 ja res - vzgledi vlečejo.Ne hodimo čez cesto pri rdeči, pol pa od otroka zahtevamo, da gre pri zeleni...(zakaj zdaj on pri zeleni? Če pa ti mama lahko pri rdeči?....)Sploh se nam ne sanja, kakšne napake delamo včasih. Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 jaz osebno nimam nič proti istospolnim.imam pa proti zakonu ki jim omogoča posvojitev otrok.in ta zakon je bolan.iz psihološkega vidika otrokom škodi.Če vidite vi to kot rasistično je to vaš problem.ko sem rekla da ljubezen ni vse. sem mislila tudi če imaš otroka najraje na svetu in če pač nisi sposoben fizično ali psihično poskrbeti zanj in tega ne priznaš mu delaš več škode kot koristi.pozabljate da bodo te otroci nekoč vodili svet. O Mayita A lahko tole mal razložiš? Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 3. december 2008 Prijavi Deli 3. december 2008 pozabljate da bodo te otroci nekoč vodili svet.Le malo njih bo vodilo ta svet. Večina bo le navadnih playerjev v njem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Predvsem to. Saj, o tem sem pisala. In kaj lahko naredimo, da naši otroci ne bodo taki. VELIKO. Mogoče si kdaj rečemo, da pri nas pa ni tako. Hm....mogoče je, mogoče ne. Vendar vemo da je veliko nasilja, agresivnega vedenje. O tem bi morali veliko govoriti, že doma, z našim malčkom bi lahko začeli, da odrašča drugače. Lahko se pogovarjamo, ne vpijemo. Veliko je poti, da preprečimo to kot vidimo na posnetku. Če bo cela generacija taka, potem se nam res slabo piše. Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ScorpioGirl 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 To je pa zato, ker se otrok ne tepes tepežem pokažeš samo to, da si fizično močnejši in da ne znaš na drugačen način uveljaviti svoj "prav", avtoriteto ... Aliana Citiraj How will we ever knowif we never try ...P.M. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 jaz osebno nimam nič proti istospolnim.imam pa proti zakonu ki jim omogoča posvojitev otrok.in ta zakon je bolan.iz psihološkega vidika otrokom škodi.Če vidite vi to kot rasistično je to vaš problem.ko sem rekla da ljubezen ni vse. sem mislila tudi če imaš otroka najraje na svetu in če pač nisi sposoben fizično ali psihično poskrbeti zanj in tega ne priznaš mu delaš več škode kot koristi.pozabljate da bodo te otroci nekoč vodili svet. xrolleyesx Kdo misliš, da dela večjo škodo otrokom istospolnih družin: njegovi starši ali ljudje, kot si TI, ki svoje otroke učijo, da je to narobe, ki širijo misel, da je to narobe in bolano? Zame si to nepreklicno TI.Dejstvo je, da istospolne družine SO in vedno BODO. Če bodo otroci zakompleksani in če bodo trpeli, je odvisno od vzgoje staršev in v zelo veliki meri pa tudi od NAS (družbe same). JAZ bom svojim otrokom (če jih bom imela) povedala, da ni nič hudega, če ima sošolec/sošolka dve mamici, da se imata pač radi in da je pri nekaterih pač tako in s tem ni NIČ narobe. Poskušala bom doseči, da bodo to razumeli, zato otroci istospolnih partnerjev od mene in mojih otrok ne bodo slišali nestrinjanja in zgražanja!!! Potem so pa tu taki, kot si ti, ki svoje otroke učijo, da je to narobe. TAKI LJUDJE ste zame edini problem pri vsej situaciji. POZNAM istospolne družine in vem da to FUNKCIONIRA. Potrebno je bilo več pogovorov glede morebitnega zafrkavanja s strani sošolcev. In ja, upam, da bodo taki malčki nekoč vodili svet. Zakaj pa ne? V koraku s časom, odprti in tako dalje. Definitivno mi je boljše, da bodo to te otroci (ali pa otroci tradicionalnih družin, ki sprejemajo vse to), kot pa konzervativni otroci staršev, ki se utapljajo v svojih predsodkih. Sreča pa je, da kljub vzgoji, precej ljudi spremeni mnenje in misli s svojo glavo!!! Upam, da bo tudi v primeru tvojih otrok tako (če jih imaš oz. nameravaš imeti). Kar se pa tiče tvoje neumne izjave o sirotišnicah (da naj vsak izmed nas enega posvoji), se pa najprej pozanimaj kako je s tem v Sloveniji, pa kako imamo (ne)urejene mednarodne posvojitve. Saj ni tako težko. Če pa ti veš kako drugače, pa le sporoči. Poznam par, ki ne more imeti otrok in sta dobro (ma, fenomenalno) situirana in iščeta že kar nekaj časa. Ali pa takim ne bi dala otroka? Ker pač zanju to NI NARAVNO, ker ne moreta spočeti??? Ne vem, kje živite vi, ampak jaz poznam tradicionalne družine, ki so večino časa srečne (nikjer ni popolno), totalno "fucked up" tradicionalne družine, družine z enim staršem, ki super funkcionirajo in tiste, ki ne, pa tudi istospolne družine, ki jim gre odlično pa tiste, ki jim gre nekoliko slabše.... xrolleyesx Ljubezen ni dovolj? V redu. Zakaj istospolni starši za otroke ne morejo poskrbeti fizično in psihično? In kaj fizično v tem primeru sploh pomeni? Sej ne vem, zakaj se sploh spuščam v to debato, ker imajo nekateri te predsodke tako močno v sebi, da nima smisla. Saj so bili vedno taki ljudje, pa je šel svet vseeno naprej. Pa se lahko črnci vsedejo kamorkoli na avtobusu (pa so bili nekateri tako proti) in glejgazlomka, ženske imamo volilno pravico. Ja, s takimi ljudmi te primerjam. Kriza. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Ja res, že pri dojenčku se začne vzgoja. Doslednost se nam vedno poplača, ko opazujemo svojega otroka, kako odrašča. Zgledi vlečejo, seveda. ena oblika vzgoje se po moje zacne ze prav tisti trenutek (ce ne ze prej) ko se celici skupi spojita... se prav, ze v maternici... tok lazje za prave bioloske starse... Ne bi želela delati krivice, tudi ostali otroci odrastejo in na-a... odrasli otroc al pa otrocji polnoletniki... mal kdo se prebudi, mislm, nben ne odraste! vsaj "tle" ne... Pri otrocih se vzgoja prične že v prvih mesecih življenja in se nadajljuje skoz in skoz. Zato moramo imeti polno mero ljubezni in prav toliko volje in vztrajnosti pri vzgoji. Predvsem jim ne smemo popuščati v njihovih muhah in moramo biti dosledni pri prepovedih in kaznih, ki morajo biti otrokovi starosti razumljive in primerne. Vsekakor pa to ni tepež.a, tolk enih mus-ov se nabere? Se mi zdi, da meje postavit in se znat tega držat je ful pomembno.. Sploh na začetku, pač s triletnikom še nekak nima smisla preveč debatirat zakaj ni fino dajat prstov v vtičnico.. Ne daje se prstov v vtičnico in pika!mali so na svojem nivoju, veliki pa na svojem... komu se je lazji postavt na drug nivo? drzi! s 3-letnikom "odrasla" oseba tezk razpravlja o elektricnem toku, komunicira o svetovni krizi, debatira o nevarnostih po zemlji, cveka o nakupih parcel, se pogovarja banalne stvari..., Ajaaaa, zto je pol najlazje in najblprov in najboljs kr meje postavlat? s tepežem pokažeš samo to, da si fizično močnejši in da ne znaš na drugačen način uveljaviti svoj "prav", avtoriteto ... domm, da se s tepezem drugac pokaze to..., zto k je logicno, da je "normalna" 30 letna oseba fizicno mocnejsa kt pa 3 letna oseba... prej se s temi dejanji pokaze psihicna sibkost Pa je pri starsih res tok pomembna sama vzgoja kt vzgoja? K vzgajajo tko vsi (sorodniki, znanci, solsko osebje, novinarska ekipa...z eno besedo druzba..., zivali, vermenski pojavi...), pac vsi ki so v takem al drugacen stiku z otrokom... In ker se nekak tko rado poudarja, da je vloga starsev, da je treba tamale vzgojit v odgovorne odrasle osebke... poudarek na: odgovorne... zto, k je treba (pravkar nastalega) malcka vzgajat, da bo enkt sam del odraslih odgovornih oseb in zto ga je pol treba tud zivet... oz. vsaj nekak prezivet...itd? Ql... samo...ma, sej, sej ni cudn, da se precej ljudi enkt zacne cudt al pa samoobtozevat: pa ga nismo ucil tk pa tk, a zdej je pa tk pa tk... pa skoz smo mu pravl, da nj to pa uno... zdj je pa drugo in tretje... in smo se lepo zmenil, da bo to, a un je tisto... in cist prevec zebljev smo porabl, za vse podrte meje... in to smo nasl tam... si morte mislt? mi verjet ne mormo, in konckoncev: je to se sploh isti otrok??? mi ne zdrzimo vec... help! zupnik, psihiatr, varuska, zdravnik, vrac, bukve, oddaje, kdorkol, karkol... sam da pove, kj se s tem otrokom dogaja in da ga nazaj postima(mo)... ... ... V kaj ze? in se mi pr vsem skupi, nekak zdi, da kr lahk stars kt stars res kvalitetno dela... je to, da se (na)uci prisluhnit: besedam, mimiki, kretnjam, dejanjem, pogledom, cebljanjem... tem bitjecem!!! in pol temu primerno postopat... k boljsih uciteljev in ogledal... (zaenkt) ne poznam... robida... Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 No in ravno zaradi nesprejemanja in netolerance je veliko hudih besed in zakonov, ki ne omogočajo da bi ljudje imeli izbiro. Vsak človek je posebnež in vsak se lahko odloča po svoji volji. Seveda, spet smo pri vzgoji, ki smo jo pridobili, pa naj bo to zelo ozka-konzervativna.... ali pa s širokim pogledom v svet. Vedno je možno da se spremenimo, da sprejmemo širše možnosti. Če bo večina s takim pogledom, potem bo tudi več tolerance. Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Se mi zdi, da meje postavit in se znat tega držat je ful pomembno.. Sploh na začetku, pač s triletnikom še nekak nima smisla preveč debatirat zakaj ni fino dajat prstov v vtičnico.. Ne daje se prstov v vtičnico in pika! Sam najdt sam pri sebi mejo med tem pri katerih stvareh se postavi striktna pravila in od njih ne odstopaš in pri katerih stvareh se z otrokom debatira in pogaja (ker po moje je tud to potrebno)... ta je težka.. Ja. Ni problem, da starši svojih otrok ne bi imeli radi, da jim ne bi želeli vse naj. Problem je, kako dati svojemu otroku to ljubezen, to skrb na način, ki je za otroka najboljši. Vsak od nas to počne na način, za katerega misli, da je najboljši, na način, s kakršnim so nas vzgajali naši starši ali na način, ki je popolnoma diametralen vzgoji naših staršev, če smo prepoznali, da je bil njihov način popolnoma zgrešen. Če so starši svojo nalogo opravili dobro, jo bomo enako dobro opravili tudi mi, če pa je niso, potem bomo tudi mi delali enake napake, saj smo tako naučeni. Enako jih bomo ali ne bomo spoštovali, enako jim bomo ali ne bomo postavljali meje, enako jih bomo ali ne bomo podpirali, enako jih bomo ali ne bomo ustrahovali... ali pa bomo uporabili popolnoma nasproten način, recimo, če smo bili vzgajani izrazito avtoritarno, bomo sami uporabili izrazito permisivni pristop, s tem, da bomo v kritičnih situacijah odreagirali naučeno. Če želimo, da bomo dobri starši, starši na otroku najboljši način, se je potrebno naučiti, kakšna je dinamika razvoja otroka, se pravi, kaj otrok v določeni fazi razvoja potrebuje, na kaj in kako se odziva, in razčistiti z vzorci, ki so nam jih dali naši starši; prepoznati in negovati, kar so nam dali dobrega in prepoznati in preobraziti tisto, kar je bilo v njihovi vzgoji slabega. Starševstvo je poslanstvo, ki je najbolj kompleksno in odgovorno, na katerega nas pa ni nihče pripravil, razen staršev, ki pa so to storili tako kot so. Zato je naša odgovornost, da se nanj pripravimo. Zanašanje zgolj na materinski in očetovski čut je premalo /ker le ta deluje po privzgojenih in mnogo manj po prirojenih vzorcih/, da bi otroku nudili to, kar potrebuje. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Zelo dobro napisano, res. Otoci, majhni, sladki in nedolžni nas že naštudirajo kako skočimo, ko se oglasijo. Da to vedo jim ni potrebno niti mesec dni starosti. Preverjeno na lastni koži... 3x. To svoje "spoznanje" potem zelo spretno uporabljajo dalje in ga z pridobljenimi meseci tudi razvijajo. Pa smo tam. Kako postaviti mejo, da otroček ne bo prikrajšan, po drugi strani, pa da mu ne bomo postali suženj za celo življenje. Ja, starševsto je "znanost" brez diplome in brez možnosti popravnega izpita. Po drugi strani je pa prav to poslanstvo gonilna sila sveta in eden poglavitnih smislov zakaj smo rojeni. Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Michelle, thanx Butl, fajn povedal, ja.. čeprav se mi včasih zdi, da z vso teorijo, ki jo imam glede vzgoje.. ko bo prišel čas.. ne bom čist točno vedela kaj počet ampak ja, se pa zelo strinjam. imet vsaj malo ideje o razvojnih stopnjah otroka, kaj kdaj in kako...Kapica, v bistvu sem tole hotla povedat... ne da 3letniku postaviš pravila in ma da se jih drži in ni debate sploh.. vem, da se da marsikaj razložit in dopovedat tud 3letniku. včasih celo bolj razume, kot en odrasel.. samo je pa tudi v fazi, ko išče meje.. in mu je zato treba postavljat pravila. mu jih razložit, na njegovem nivoju, povedat kakšne bodo posledice ali morda kazen, če se jih ne bo držal.. in se tega tud res držat.. otrok se počuti bolj varno, če ima meje postavljene, kot če je vse razpuščeno in ne ve kaj in kako.. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Michelle, thanx Butl, fajn povedal, ja.. čeprav se mi včasih zdi, da z vso teorijo, ki jo imam glede vzgoje.. ko bo prišel čas.. ne bom čist točno vedela kaj počet ampak ja, se pa zelo strinjam. imet vsaj malo ideje o razvojnih stopnjah otroka, kaj kdaj in kako...Kapica, v bistvu sem tole hotla povedat... ne da 3letniku postaviš pravila in ma da se jih drži in ni debate sploh.. vem, da se da marsikaj razložit in dopovedat tud 3letniku. včasih celo bolj razume, kot en odrasel.. samo je pa tudi v fazi, ko išče meje.. in mu je zato treba postavljat pravila. mu jih razložit, na njegovem nivoju, povedat kakšne bodo posledice ali morda kazen, če se jih ne bo držal.. in se tega tud res držat.. otrok se počuti bolj varno, če ima meje postavljene, kot če je vse razpuščeno in ne ve kaj in kako.. Sj to je, Aliana. K to ni teorija. To je delo. Na sebi. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ScorpioGirl 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 otrok se počuti bolj varno, če ima meje postavljene, kot če je vse razpuščeno in ne ve kaj in kako.. to je to. pa meje je treba postavit že čist malemu (uf, kolk sem pametna k mali zajokca, pa skočim ) Citiraj How will we ever knowif we never try ...P.M. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tantra 4. december 2008 Prijavi Deli 4. december 2008 Razvajenci mali so napota sami sebi [metajoči se po tleh, tuleči & hlipajoči, ...]. -)Razvajenost ni v korist.Ekstremna "špartanska vzgoja" kot tudi "ekstremna permisivna" tud ne. -) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 to je to. pa meje je treba postavit že čist malemu (uf, kolk sem pametna k mali zajokca, pa skočim )Seveda. Saj malček edino na ta način pove da mu nekaj ni prav. Ko že govori, takrat nam pove, kaj je narobe.http://www.animated-gifs.eu/kids-4/0003.gif Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 super pises! tocno to. in ker se bo otrok v vsakem primeru soocil s furstracijami te druzbe, je morda poglavitno, da je dobil s strani starsev obcutek brezpogojnosti, varnosti in predvsem obcutek ljubezni. Pomeni tudi to, da bo kot oseba imel dovolj distance, da obdrzi svoj lastni svet, v katerem bo dovolj prostora za premislek, negovanje vrlin, razlocevanje med "obcutkom" ljubezni ter cem drugim, razvijanjem kreativnega potenciala ter inteligence. S tem pa dovolj samospostovanja, odprtosti tudi "navzgor" in socutje, ki vodi v intuicijo.Primer:Nek clovek stori druzbeno neodgovorno ali po nase slabo dejanje. Recimo ukrade avto.Otrok ki je ob starsih, poslusa debato in reakcije starsev, ki se pogovarjata o tem dogodku.Starsa ovrednotita osebo, ki je ukradla avto kot slabega cloveka. Kako to lahko razume otrok - da se ljudi loci glede na njihova dejanja.V skrajnosti to pomeni, ce delas to ali to, nisi dober clovek in si ne zasluzis ljubezni.Poglavitno pa je, da se najprej sami naucimo razlikovati med tem, kaj clovek kot bitje predstavlja in kaj predstavljajo njegova dejanja. Torej lociti med dejanjem in clovekom!V tem svetu materialne poudarjenosti, pa je taksno razmisljanje za mnoge zal dalec prevec radikalno in "idealisticno", ceprav to ni.V krizi, ki skoraj vedno sledi najprej v obdobju custvenega odvezovanja od starsev in kasneje se recimo od mentalnega, je negovanje in zavedanje tistih obcutkov med kljucnimi.Oni bodo merilo odlocanja nadaljnih korakov v zivljenju otroka, osebe.Oseba, ki je "zavila" iz neke njemu "optimalne, primerne" poti se v kolikor ima v sebi dovolj mocne vrednote ter zgoraj nasteto, predvsem vedenje o tem kaj je biti ljubljen s tem pa razlikovati med recimo temu obcutkov ljubezni in drugimi obcutki, se verjetno lazje usmeril na "primerno pot".Le to bo gradilo njegove odnose, odnos do samega sebe in s tem zivljenje. ena oblika vzgoje se po moje zacne ze prav tisti trenutek (ce ne ze prej) ko se celici skupi spojita... se prav, ze v maternici... tok lazje za prave bioloske starse... na-a... odrasli otroc al pa otrocji polnoletniki... mal kdo se prebudi, mislm, nben ne odraste! vsaj "tle" ne... a, tolk enih mus-ov se nabere? mali so na svojem nivoju, veliki pa na svojem... komu se je lazji postavt na drug nivo? drzi! s 3-letnikom "odrasla" oseba tezk razpravlja o elektricnem toku, komunicira o svetovni krizi, debatira o nevarnostih po zemlji, cveka o nakupih parcel, se pogovarja banalne stvari..., Ajaaaa, zto je pol najlazje in najblprov in najboljs kr meje postavlat? domm, da se s tepezem drugac pokaze to..., zto k je logicno, da je "normalna" 30 letna oseba fizicno mocnejsa kt pa 3 letna oseba... prej se s temi dejanji pokaze psihicna sibkost Pa je pri starsih res tok pomembna sama vzgoja kt vzgoja? K vzgajajo tko vsi (sorodniki, znanci, solsko osebje, novinarska ekipa...z eno besedo druzba..., zivali, vermenski pojavi...), pac vsi ki so v takem al drugacen stiku z otrokom... In ker se nekak tko rado poudarja, da je vloga starsev, da je treba tamale vzgojit v odgovorne odrasle osebke... poudarek na: odgovorne... zto, k je treba (pravkar nastalega) malcka vzgajat, da bo enkt sam del odraslih odgovornih oseb in zto ga je pol treba tud zivet... oz. vsaj nekak prezivet...itd? Ql... samo...ma, sej, sej ni cudn, da se precej ljudi enkt zacne cudt al pa samoobtozevat: pa ga nismo ucil tk pa tk, a zdej je pa tk pa tk... pa skoz smo mu pravl, da nj to pa uno... zdj je pa drugo in tretje... in smo se lepo zmenil, da bo to, a un je tisto... in cist prevec zebljev smo porabl, za vse podrte meje... in to smo nasl tam... si morte mislt? mi verjet ne mormo, in konckoncev: je to se sploh isti otrok??? mi ne zdrzimo vec... help! zupnik, psihiatr, varuska, zdravnik, vrac, bukve, oddaje, kdorkol, karkol... sam da pove, kj se s tem otrokom dogaja in da ga nazaj postima(mo)... ... ... V kaj ze? in se mi pr vsem skupi, nekak zdi, da kr lahk stars kt stars res kvalitetno dela... je to, da se (na)uci prisluhnit: besedam, mimiki, kretnjam, dejanjem, pogledom, cebljanjem... tem bitjecem!!! in pol temu primerno postopat... k boljsih uciteljev in ogledal... (zaenkt) ne poznam... robida... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 super pises! tocno to. in ker se bo otrok v vsakem primeru soocil s furstracijami te druzbe, je morda poglavitno, da je dobil s strani starsev obcutek brezpogojnosti, varnosti in predvsem obcutek ljubezni. Pomeni tudi to, da bo kot oseba imel dovolj distance, da obdrzi svoj lastni svet, v katerem bo dovolj prostora za premislek, negovanje vrlin, razlocevanje med "obcutkom" ljubezni ter cem drugim, razvijanjem kreativnega potenciala ter inteligence. S tem pa dovolj samospostovanja, odprtosti tudi "navzgor" in socutje, ki vodi v intuicijo.Primer:Nek clovek stori druzbeno neodgovorno ali po nase slabo dejanje. Recimo ukrade avto.Otrok ki je ob starsih, poslusa debato in reakcije starsev, ki se pogovarjata o tem dogodku.Starsa ovrednotita osebo, ki je ukradla avto kot slabega cloveka. Kako to lahko razume otrok - da je se ljudi loci glede na njihova dejanja.V skrajosti to pomeni, ce delas to ali to, nisi dober clovek in si ne zasluzis ljubezni.Poglavitno pa je, da se najprej sami naucimo razlikovati med tem, kaj clovek kot bitje predstavlja in kaj predstavljajo njegova dejanja. Torej lociti med dejanjem in clovekom!V krizi, ki skoraj vedno sledi najprej v obdobju custvenega odvezovanja od starsev in kasneje se recimo od mentalnega, je negovanje in zavedanje tistih obcutkov med kljucnimi.Oni bodo merilo odlocanja nadaljnih korakov v zivljenju otroka, osebe.Oseba, ki je "zavila" iz neke njemu "optimalne, primerne" poti se v kolikor ima v sebi dovolj mocne vrednote ter zgoraj nasteto, predvsem vedenje o tem kaj je biti ljubljen s tem pa razlikovati med recimo temu obcutkov ljubezni in drugimi obcutki, se verjetno lazje usmeril na "primerno pot".Le to bo gradilo njegove odnose, odnos do samega sebe in s tem zivljenje. Tako je. Mislim da na ta način lahko pomagamo našim malčkom dozoreti v samostojne osebe s samostojnim razmišljanjem. In končni fazi bodo take osebe sposobne voditi svet. Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 No, ce bodo vodili samega sebe je ze veliko. Daa pa bomo dajali tisto najboljse kar lahko, pa hrepenimo.In cetudi ne bodo (bomo) vodili sveta, a dajali (samo) hisnemu ljubljencku to ni zanemarljivo. Pomeni, da se bodo ucili dajati, skrbeti, odgovornosti, itn. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 Vsi vemo, da leta tečejo. Nekateri od malčkov ki so danes stari 1 dan...3 mesece....3 leta............ bodo seveda zrastli v odrasle osebe, ki bodo imeli težnje po vodenju. Tako pač je. Že v eni generaciji lahko vzgojimo ljudi, ki nam bodo v veselje in spoštovanje. Pred leti sem prebrala v eni knjigi...mislim da L.Hay, da matere-ženske, lahko v svojem življenju sinove vzgojijo v take moške kot si želijo da bi bili njihovi možje. Kako res je to. Vendar ponavadi ne gledamo tako daleč. Vidimo samo našega malčka, ki je včasih tudi poreden, včasih je kot cukrček..... Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 ja, fajn, da z entuziazmom pristopas k vzgoji haj, pasti je veliko. lahko tudi taksne, kjer strasi projecirajo svoej zelje v otroka. Otrokova darma ali recimo temu namem pa povse drug. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 5. december 2008 Avtor Prijavi Deli 5. december 2008 ... se opravicujem, ker nisem nic brala, tako ne navezujem pogovora, ampak sem mal razmisljala o temle in hotla napisat par besed. V glavnem, tamalga sem vedno skusala vzgajat z zgledom, ne s prisilo... z ljubeznijo, razumevanjem, pogovorom, sodelovanjem, spostovanjem....Npr. (glede na to, da je bil vso osnovno solo odlicnjak in je zdaj na gimnaziji pravdobrnjak ), sem mu veckrat rekla: zelo cenim in sem ponosna na to, da si priden v soli in da mas petke in vse to, sam se bolj pa me veseli, NAD VSE me veseli, da si dober clovek in da ti lohk zaupam - in upam, da bo tako tudi v prihodnje.Fulkrat mu recem, kok sem ponosna nanj (men tega niso govoril) in zelo rada pohvalim. sam bog in on pa ve, da znam bit preklemano kriticna in celo stroga, pa ceprav se grem liberalnejso vzgojo.no ampak zakaj to pisem zdaj....vedno mu govorim tud, da je ze v redu, ce si dober in fer, in da mu bodo morda rekli, da je krivica, da je dobrota sirota in tako dalje, in da bo morda tudi sam kdaj do tega prisel, v kaksni fazi, vendar da to ni res oz. da je res, da je boljs bit dober, ce drugega ne zato, ker se sam bolje pocutis.No in sva se vceraj o tem pogovarjala, ko sva govorila okol sole, faksov oz. zanimanj, smeri... pa je debata nanesla na to, da je vedno treba bit pac posten...In kako je treba prenasat kot pri sportu (ko se mu je mal zafrzmagal, k mu je pol tocke manjkal al kako ze): da je pac en s casom 7:03 pred casom 7:04 in je potem pac tako, da oni zmaga oz. pade v dolocen razred, kriterij.In ko sva se tako pogovarjala take *globoke stvari*, okol tega zaupanja in vsega, pa me je rpesenetil z izjavo, da mi ful zaupa, tok k dbest frendom, da se z mano lohk vedno vse pogovori in da me ma skratka za dbest frenda (med se parimi). in mi je ful pomenil.Ceprav sem potem rekla, da vcasih mors bit pac stars in ni vedno primeren pristop v vzgoji, da skusas bit prevec frend (saj otroci imajo radi oz. rabijo tudi red in doslednost), a potem sem postekala, da najprej sem bla dojilja in negovalka, potem stars in do neke mere ucitelj, zdaj pa sem frend.se pravi je vse tko kot *mora bit*. In sva se smejala, k sem rekla, da vecine stvari k so me kot otroka oz. mladostnika motle (v moji vzgoji), ne furam, da se pa seveda kasneje kot stars ipak nisem mogla izognit "sem ti rekla!", za kar sem si tedaj prisegla, da nom. pa sva se oba smejala. skratka: to da mas kul odnos z otrokom, da ga jemljes kot Cloveka (in ne kot igracko, stvar ipd.), SE ti *obrestuje*. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Robida 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 skratka: to da mas kul odnos z otrokom, da ga jemljes kot Cloveka (in ne kot igracko, stvar ipd.), SE ti *obrestuje*. :palec: Citiraj Preteklost obstaja le v mislih in na način, za katerega se v mislih odločimo. Živimo v sedanjem trenutku. Čutimo v sedanjem trenutku. Doživljamo sedanji trenutek. Kar počnemo v sedanjem trenutku, ustvarja temelje za jutrišnji dan. Torej se odločimo v sedanjem trenutku. Jutri ne moremo storiti ničesar in tudi včeraj ne. Samo danes lahko delujemo. Pomembno je, kaj se odločimo misliti, verjeti in reči sedaj. Luis L. Hay - Moč je v tebi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dayo 5. december 2008 Prijavi Deli 5. december 2008 Ekstremna "špartanska vzgoja" kot tudi "ekstremna permisivna" tud ne. -)Tako je. Srednja pot je najboljša. Kot skoraj pri vseh stvareh. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.