Skoči na vsebino

Gradovi

Pujsita

Recommended Posts

• Komentarji 97
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Najbolj aktivni v tej temi

Posted Images

gradovi... hmmm... skoraj še vedno premočan občutek deja vu... temačnost, skrivnostnost... pa jasno... rodbinska fora (Zrinski), bi se lahko reklo tudi karma xrolleyesx xcivx ... nekje je Janja omenila mraz... mene vedno zebe v gradovih in vsakič pomislim, uf, kako jih je zeblo pozimi, če so morali iz ene, recimo zakurjene sobane po tistih temnih, mrzlih hodnikih v spalnico ali kaj vem kam... brrrrrrrr :xx!: ... mi je pa recimo blazno simaptično sedeti poleti na ljubljanskem grajskem vrtu (pa da grem peške do tja)... ali blejskem, recimo x:)x x;)x
Deli na socialnih omrežjih

• 2 weeks later...
http://www.burger.si/Loz/GradSneznik/SlikaGradSneznik.JPG

Tole je eden gradov, ki jih jaz najbolje poznam. V njem je tudi poročna dvorana, kjer je Pujska dahnila svoj da par let nazaj. Poleg tega je kar vzdrževan in opremljen s pohištvom izpred dosti dosti let. Vodič vas lahko popelje po njem in vam pove kaj o njegovi zgodovini.

Približno 1x mesečno je v njem tudi kakšna prireditev - literarni in kulinarični večeri. Je eden izmed protakolarnih slovenskih objektov. Okoli gradu je lepo urejena trava in ribnik. V preteklosti je imel ta grad tudi velik vrt in grajskega vrtnarja, ki je zanj skrbel. Princi in princese so jezdili po gozdnih poteh proti Luisensteinu, vaška mladina je pa po teh jezdnih poteh polagala mah....

Tale grad je meni zelo všeč. Sicer ne vem zakaj, ko so gradovi Ludvika B. vizualno dosti lepši. Mogoče zato, ker sem romantična duša... pa mi je ostal v lepem spominu iz srednješolskih let. Pri vodenem ogledu tega gradu, naju je s sošolko pri ogledu pogleda s terase, vodič zaklenil ven... Češ, da naju naj sedaj pa princ reši.

skalno gradovi, obvodni gradovi, gradovi v gozdu, pa taki najasah...........................pa gradovi v oblakih

..............predjamski grad................

x:)x x;)x x:)x

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Jaz pa v bistvu ne maram gradov.

Raje imam moderno, ne maram tistih cajtov.

... in raje sem 'izven obzidja'...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Jaz pa v bistvu ne maram gradov.

Raje imam moderno, ne maram tistih cajtov.

... in raje sem 'izven obzidja'...

Jaz pa uživam ;) hehe,

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

enkrat sem sanjala da sem hotela vse sobe v nekem gradu opremiti in prebarvati na zeleno in spremeniti vse na moderno... potem smo se peljali v kočiji... v ozadju neka pesem "like the last men on earth" ki je sploh ne poznam x?x in potem smo razglabljali, kako se je vse spremenilo in se spreminja... :eek: :inocent: skratka x?x

gradovi... hmmmm, prizori iz knjig Victorie Holt x:px ki sem vse po vrsti prebrala v OŠ... ona xflirtx pride na grad kot restavratorka starih slik, tam jo čaka graščak ki je ves seksi in potenten x:px ampak nadut :vragec: in zato se mu ona izmika ona pa zato še bolj slini za njo... in potem se enkrat naključno srečata v grajskih ječah xDDx ... ona ga ne vidi ker občuduje raztezalnico in druge mučilne naprave... vse je temno, tiho, slišijo se le kapljice vode od nekod :O: ... medtem se ji on tiho približuje, ona se sunkovito obrne in se znajde v njegovem objemu, njegov dih na njenem čelu, roke jo prižemajo k njegovemu čvrstemu telesu, njegove prodorne oči in izboklina na hlačah :eek: ... potem jo pač vzame v naročje in jo nese po stoterih stopnicah v svojo sobo z ogromno posteljo z baldahinom, se vrže na njo (posteljo) in zaspi x:Dx

Meni pade na misle njihova lokacija. Gradovi so grajeni na posebnih točkah, za katere se navadno ne ve. O tem se ne uči v šoli, so pa med nami za to uspodobljeni, ki vedo kje je dobro ali slabo grad ozioroma nek drug objekt postaviti.

Andres

Meni pade na misle njihova lokacija. Gradovi so grajeni na posebnih točkah, za katere se navadno ne ve.  O tem se ne uči v šoli, so pa med nami za to uspodobljeni, ki vedo kje je dobro ali slabo grad ozioroma nek drug objekt postaviti.

Andres

to sem tudi jaz slišala.ali pa so te točke tako posebne, ker je na njih grad- center dežele, kjer so se zbirali ljudje od povsod, od koder se vlada- pač središče. in potem razno razni dogodki iz preteklosti ki so pustili pečat grajskim stenam... :8):

Jaz gradove že od nekdaj obožujem. Všeč so mi, vsi so nekaj posebnega, vsak drugače zgrajen, polno okraskov in razkošja, pa bogato opremljene sobe.

Verjetno ni naključje, da sem se poročila v gradu (sem bila Svinjska princeska), sem si izpolnila eno mojih otroških želja in je bilo prav fino. Sem se spomnila, da je bilo tudi tule smešno, ko so vprašali, če je moj dragi ženin (he he višinska razlika opravila svoje)  x:Dx  :palec:

A mislite, da v Sloveniji dovolj izkoriščamo naše gradove za turizem?

JanjaK :palec:

ja, tudi jaz sem nora na gradove...in seveda sem imela

željo se poročiti v gradu...tako sem pač egoistično

celo žlahto vlekla na Betnavo..ampak meni je poplačalo vse..

velik balkon v poročni dvorani glasba, vzdušje, ko ti nekdo

zaigra na klavir...ja, resnično si ta dan princeska... :2src:

drugače sem pa najraje obiskala gradove na dolenjskem

se mi zdi da jih je tam največ na kupu...recimo štajerska

jih ima malo, pa še ti so razmetani, vsak na svojem koncu..

Celje, Mb, Ptuj...primorje je pa že predaleč za enodnevne oglede

in seveda predrag hobi.. x^x

je pa tudi to, da so ogledi samo v času sezone in recimo

pred kakšnimi petimi leti je bila izredno topla zima..tako sva

z možem hodila po no bolje okrog gradov...veliko jih je bilo

zaprtih...pa prideš v Stično do 17.ure...večina jih takrat zapre

vrata in je to zadnja ura ogleda..no kakorkoli...tudi prav...

..ja pa res, da imam tudi jaz gradove v pravljičnem spominu

..prav lepo da si vzbudila nekaj nostalgije v meni... x;)x

..menda so gradovi bavarske lepi...bo treba it gledat....

lep dan še naprej in

veliko zanimivih gradov ti želim

AYA

:detelca:

Če mora človek izbirati med sodbami prijateljev in svojimi

sanjami, se mora vedno odločiti za svoje sanje.

ja, sem se spomnila...

velikokrat imajo poleti tudi razne igre v gradovih...

npr. na celjskem gradu, ki ga kar lepo obnavljajo so vsako

leto dnevi viteških iger, kjer imajo stojnice in se sprehajajo

na popoldanskih sprehodih ugledni meščani v "gmešnih"

opravah...zanimivo....rada se vračam v tiste čase...

Če mora človek izbirati med sodbami prijateljev in svojimi

sanjami, se mora vedno odločiti za svoje sanje.

Sem tudi jaz razmišljala, ja, da bi bilo zanimivo iti pogledat bavarske gradove. Mislim,da je nekje tam možnost, da se oblečeš v srednjeveško obleko in preživiš grajski večer x;)x .

Mislim,da so se tudi meni prikupili gradovi v knjigah, sem tudi jaz prebirala Victorio Holt, pri njej je bilo dosti zgodb lociranih v grad. resnično gradovi aktivirajo domišljijo... xwizardx

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Guest sanjalica

7. razred OŠ in Viktoria Holt, zjutraj do treh sem trepetala od strahu...kakšen horror....

Danes imam čudovit romantičen spomin na ruševine gradu...drevored, ki pelje do gradu, razgled; drugače pa sem bila fascinirana nad nekim gradom na Slovaškem, pokrit z lesenimi skodlami, res :palec: muzej...

Da bi živela v gradu? Mogoče...mika me enkrat oblečti tista srednjeveška oblačila, životec, steznike, krinolino, dekolte, da prsi "kipijo"..ampak samo za kakšno uro, dve, potem pa spet v civilizacijo...

Ne, ni grad zame. x;)x

ej, pa saj ni mus, da se oblečeš po zgodovinskem času takrat, obleci se normalno, za sedaj, danes in jutri. Po moje nas le prevelka prostornina soban, prevelikih kotičkov in mogočnih jedilnih kotov mot, da je tako razkošje za slo. prepovedano? Razmišljam mal, da jest se že znajdem v takem prostoru, saj bi nabil˝, izrabil v vsak prostor kaj koristnega :8): Arhitektura pa kar naj ostane, vsaj firbcev bo manj x:Dx

sem videla enih par sto gradov ze (sem bila v walesu, kjer imajo najvec gradov na prebivalca na svetu x:Dx ) pa mi je najlepsi predjamski xsrcx

nic kica, pa taka huda zgodba zadaj...!

drugace pa, prva asociacija: romantika.

v najsirsem pomenu besede...

je pa malo pretemno in hladno zame vse skupaj...ceprav je mogocno od zunaj;

mogoce bolj stvar za kaksno grofico, ne, contesa? x;)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

JanjaK

Meni samo trpljenje v preteklosti, v sedanjosti pa sem gledala, kako enega obnavljajo, pa ti lahko povem, da sem fino trpela, ker je šlo vanj toooooooliko denarja, da bi kar nekaj stanovanjskih blokov naredili za mlade družine. Sorry, nihče ne govori o bajtarjih, ki so zanje vse dni garali

Saj če mene vprašaš ni na tem svetu nikoli nič novega, iste duše, malo se vloge zamenjajo, in gvanti spremenijo. Fevdalizem, kapitalizem ..... x;)x

Sam ne mi odgovorit, da mormo ZGODOVINO obnavljat. kultura nima denarja, pol je pa v takem obnovljenem gradu GOSTINSKI LOKAL.

To je kultura.

Mejte se

peace and love

Klinar

Ja na žalost so premalo izkoriščeni gradovi v povprečju, ali pa je narejeno tako nekaj na silo - najcenejša možna varianta, pa potem nekako ne paše v grad.

Ja so delali tudi bajtarji ja: Sqj mislim,da sem že v kakšnem postu višje napisala, da je možev stari oče skupaj s prijateljem polagal mah po jahalni stezi, ko je bil mlad, zato da je prinčev konj po mehkem hodil.

Mi je tudi razlagal, da so obdelovali grajska posestva in da so bila nasajena drevesa tako v krogu - na parih mestih, da je nastala tam senca in da so ljubdje, ki so delali tam pojedli malico. Da včasih so jim pripravili malico na kosilu, večinoma so si jo pa nosili s seboj. Pa da so tudi drva dobili od gospodarjev in jih oddelali s težaki.

Nič ne rečem, dosti so predelali, da so se lahko preživeli, ampak ali nas danes kaj drugače izkoriščajo ? x;)x

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Guest sanjalica

Contesa; točno sedaj sem se spomnila; moja stara mama (danes bi jih štela 117 let) je bila vedno brez spodnjih hlač.

Šla je po dvorišču, se razkoračila, malce počepnila, narahlo dvignila krilo naprej, da ji je segalo takrat "samo" do kolen...in se polulala. S krilom pa se je malce pobrisala...

Pri sosedi, ki je lezla na lestev, ko je šla pobirat jajca, pa sem se postavila pod lestev in kukala pod krilo...

In takrat sem to (z moške strani opevano lulo) prvič videla... in veste da je bila (na moj šok!) KOSMATA x?x x!x

Aja, z gradovi pa to nima nobene veze, ker smo živeli v cimprači...v kuhinji na tleh zbito blato... (hihi...kam zaplavajo spomini)

sem videla enih par sto gradov ze (sem bila v walesu, kjer imajo najvec gradov na prebivalca na svetu x:Dx ) pa mi je najlepsi predjamski  xsrcx

nic kica, pa taka huda zgodba zadaj...!

sem šele zdej vidla tinka. men tud najlepši predjamski. ves tak zavit, pa večnivojski, pa odpuljen........ja, in nič kiča.

zgodba zadaj pa ni več tko kul, hm :o|o:

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...