Skoči na vsebino

Zdrava Sol

Guest sstane

Recommended Posts

Tinal vidim , da tudi tebi sol bolj slabo pomaga poskusi raje z konvecionalno medicino-smer psihiatrija :8):

SStane tvoja sol je sol kot vsaka druga, tist kar si pa nadrobil o BIOKODI je pa navadna neumnost in blef. Še sam ne veš o čem govoriš in tvoje trditve nimajo nikakršne znanstvene podlage. Tvoji intervjuji so kot sem omenila eno samo momljanje , tvoja knjiga je skupek neumnosti s katero si si postavil tržno strategijo in to slabo, verjemi mi, ker sem od stroke x;)x

Si trgovec s soljo in to slab ker od svoje trgovine s soljo niti za sol ne zaslužiš.

Lahko bi ti svetovala na kakšen način bi ti svojo sol lahko dobro prodal brez da blefiraš in lažeš a ne bom.

Fajn se mejte na tem slanem forumu jst se od vas trajno poslavljam.

Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Današnje Delo se v prilogi ONA v rubriki zdravje pridružuje pozivu slovenskega Unicefa proti kretenizmu, ki pravi, da so Evropejci kreteni, ker dopuščajo, da se lahko prodajajo tudi naravne soli brez dodanega joda.

Malamaja, da nisi ti v Unicefu :o|o:

Guest sstane

Golšavost in kretenizem v Sloveniji še vedno aktualna

HORVAT Tina, Tor 15.02.2005

Svet pretresajo potresi, cunamiji, teroristični napadi, vojne. Mediji nam tragedije prinesejo dobesedno v naše domove. A daleč stran od televizijskih kamer obolevajo in umirajo milijoni in milijoni ljudi, na katere je svet pozabil. Ubijalec je pomanjkanje joda v soli. Številke so alarmantne in vsebujejo tudi več tisoč Slovenk in Slovencev, rešitev pa bi bila povsem preprosta. Za odpravo golšavosti, duševne zaostalosti in drugih bolezni bi zadostovala le zagotovitev dovolj pravilno jodirane soli. A rešitve še ni. Slovenke in Slovenci lahko po novi evropski zakonodaji celo kupujemo premalo jodirano ali nejodirano sol, kar je po mnenju zelo redkih strokovnjakov, ki se sploh zavedajo problematike, nedopustno. Zato vam skupaj s slovenskim Unicefom tokrat solimo pamet oziroma se pridružujemo njihovi osrednji akciji Pamet soliti.

Po podatkih iz leta 1994 živi na Zemlji milijarda in 572 milijonov ljudi, ki so izpostavljeni tveganju pomanjkanja joda. Med njimi je 655 milijonov golšavih, natančne številke duševno zaostalih, gluhonemih in spontano splavljenih pa sicer niso znane, a so tudi v milijonih. Najvišje so v jugozahodni Aziji (176 milijonov golšavih) in v zahodnih pacifiških državah (141 milijonov), a presenetljivo, v bistvu prav šokantno je, da so izjemno visoke tudi v Evropi. Na najbolj »civilizirani« celini živi kar 97 milijonov golšavih, samo v Sloveniji okoli 360.000!

Nadpovprečna golšavost pri nas

Zadovoljive količine joda so bile izmerjene pri šoloobveznih otrocih na Nizozemskem, Slovaškem, v Nemčiji in Avstriji, medtem ko uživamo v Luksemburgu, Italiji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Belgiji, Romuniji in Sloveniji premalo tega elementa. Vnos joda s hrano je različen glede na območje, socialno-ekonomski položaj in življenjski slog prebivalcev. Pri nas je pojavnost golšavosti nadpovprečna, in sicer znaša 18 odstotkov pri deklicah in pet pri dečkih.

Najbolj nenavadno dejstvo je, da bi za izkoreninjenje problema zadostovalo le dovolj pravilno jodirane soli. Če bi torej države sveta, med njimi Slovenija, predvsem mislimo na politike, sprejeli ukrepe, ki bi vsakemu Zemljanu zagotovili skromno in poceni količino jodirane soli, kar je vsekakor bistveno ceneje od zdravljenja in življenja bolnikov, bi golšavost in njene posledice v kratkem izginile z našega planeta. In zakaj se to še ni zgodilo?

Premalo jodirana sol

Že leta 1953 je bila zakonsko uvedena obvezna jodizacija soli, vendar se je ukrep, ki je predvidel dodatek 10 miligramov na kilogram, izkazal za nezadostnega. Povečanje obveznega dodatka jodida na 20 do 40 miligramov na kilogram soli, sprejeto pred koncem prejšnjega tisočletja v Sloveniji, je bilo zaradi evropske zakonodaje spremenjeno tako, da je na našem tržišču mogoče kupiti premalo jodirano sol in celo takšno, ki joda sploh ne vsebuje.

Priporočljiv dnevni vnos je 150 miligramov za ljudi, stare nad 12 let. Nosečnice in doječe matere potrebujejo 50 enot več, otroci od sedem do dvanajst let 30 manj, dojenčki pa 50 do 90 miligramov na dan. Toda pri običajni prehrani otrok in mladostnikov v Sloveniji je povprečni vnos joda le 50 do 80 miligramov dnevno.

Pediater Martin Bigec, dr. med., podpredsednik nacionalnega odbora za zdravje otrok Unicefa Slovenija, zato priporoča, da pri nakupu soli vsekakor ne varčujemo in kupujemo tisto, ki vsebuje 20 do 40 miligramov joda na kg soli. Prav sol je namreč njegov glavni izvor, sicer pa je tega elementa nekaj tudi v ribah, morskih sadežih, zelenjavi, ki raste na zemlji, bogati z jodidi, v jajcih in perutnini, hranjeni z ribjo moko, ter mesu živali, hranjenih z dovolj joda.

Vsak dan morska hrana

Jod je v obliki natrijevega in kalijevega jodida in jodata v naravnih soleh v zemlji. Padavine ga izpirajo in odnašajo v reke, morja in jezera. Največ ga je v morski vodi in zraku, povečana koncentracija pa tudi v rastlinah, ki rastejo na obali. V nekaterih živilih, na primer v mesu, je količina joda odvisna od vsebnosti v vodi in hrani, ki jo je žival uživala pred zakolom. Vsekakor ga je največ v morski hrani, vendar se ga ob kuhanju izgubi približno 60 odstotkov in pri pečenju 20.

Raziskava je pokazala, da ga otroci v Sloveniji pri običajni prehrani, ki vsebuje kruh, mlečne izdelke, meso, jajca, jodirano sol, sadje in zelenjavo, ne dobijo dovolj. To bi bilo mogoče le ob vsakodnevnem uživanju morskih sadežev in rib, kar je pri nas seveda bolj izjema kot pravilo.

Duševna in spolna zaostalost

»Jod je element, ki ga človeški organizem nujno potrebuje. Če ga je premalo, se zmanjša nastajanje hormona, ki ga izloča žleza ščitnica. Dolgoročna posledica je njeno povečanje oziroma golšavost. Če pomanjkanje joda trpi nosečnica, se to prenese na plod in otrok zboli za hipotireozo oziroma kretenizmom. Znaki nevrološke oblike bolezni so nekoordinirani gibi, spastičnost, gluhonemost in duševna zaostalost. Verjetno je pomanjkanje joda v prvih mesecih plodovega življenja v maternici povzročilo hudo okvaro možganov. Druga oblika se kaže v zaostajanju rasti in spolnega razvoja, duševni zaostalosti in edemom tkiv. Obe izgineta, če začnemo v hrano uvajati jod,« je razložil pediater Bigec.

Posolimo si pamet

Pomen uživanja joda so odkrili že stari Kitajci, ki so svojim cesarjem in njihovim družinam »predpisali« obvezno dodajanje morskih alg k prehrani. Golšavost so opisovali egipčanski, starogrški in rimljanski zdravniki. Pripisovali so jo slabi kakovosti vode.

Leta 1811 so odkrili elementarni jod in ga povezali z obolenjem ščitnice ter s povečano golšavostjo v posameznih območjih. Ugotovili so, da se pojavlja predvsem v gorskih predelih, kjer voda iz zemlje izpira jod, kar pomeni tudi slabšo vsebnost v rastlinah in živalih, ki jih tamkajšnje prebivalstvo uživa kot hrano.

Nedopustno je, da v tretjem tisočletju milijoni in milijoni trpijo pomanjkanje tako dosegljive snovi, kot je jodirana sol. Če še nekako razumemo, da se to dogaja v tretjem svetu, pa nam nikakor ne uspe za Slovenijo. Zato se seveda pridružujemo osrednji letošnji zimski akciji Unicefa Slovenije za zbiranje sredstev za jodizacijo soli na ogroženih območjih z zanimivim imenom Pamet soliti.

Piše: Tina Horvat

SStane vidim, da ne zapopadeš bistva. :8): ali pa blefiraš.

Nč nisem rekla, da je kaj narobe s tvojo soljo in sol sploh ni predmet debate. Predmet debate si ti kot persona,ki želi na ljudeh v stiski zaslužiti.

Poudarek je na želi. K sreči je malo takih, ki ti nasedejo in zdravijo sladkorno s tvojo soljo. Aja mimgrede SStanči kot sem imela priliko prebrati sploh ne veš dobro kaj sploh je sladkorna bolezen. x;)x

Tvoja sol je čist OK (samo malo joda ji manjka :vragec: ), narobe je to, da jo prodajaš kot univerzalno zdravilo s katerim zdraviš vse od mozoljev na ta zadnji do raka. Govoriš o vseh vrstah zdravstvenih težav brez, da bi jih sploh poznal. Pljuvaš na uradne znanstveno in če hočeš statistično preverjive podatke in prodajaš svojo slano mešanico. Strokovno usposobljeni, tehnično opremljeni ljudje desetletja iščejo zdravilo za določeno bolezen, pa pride VELEUM SStane in v treh mesecih nadmudri vse in se postavi za modrost vseh modrosti. Gorje tistemu, ki mu oporeka. Je neuk je aktivist UNICEFA......

SStane ti si problem ne pa tvoja sol.

<{POST_SNAPBACK}>Golšavost in kretenizem v Sloveniji še vedno aktualna

HORVAT Tina, Tor 15.02.2005

... A rešitve še ni. Slovenke in Slovenci lahko ... Pamet soliti

... Če bi torej države sveta, med njimi Slovenija, predvsem mislimo na politike, sprejeli ukrepe, ki bi vsakemu Zemljanu zagotovili skromno in poceni količino jodirane soli

... Nedopustno je, da v tretjem tisočletju milijoni in milijoni trpijo pomanjkanje tako dosegljive snovi, kot je jodirana sol.

Stane, povsem zgrožen sem bil, ko sem ta teden prebral ta članek. Nisem med tistimi, ki prisega na kakršnokoli sol. APMAK! Da je bila za človeštvo tisočletja povsem dobra naravna morska sol, sedaj pa jo morajo očistiti (mineralov) in dodatno izdatno jodirati, drugače bo človeško pokolenje bolšavo in bebavo, to je pa preveč. Sem se že vprašal, kdo je Tina Horvat, ki tako Slovencem soli pamet. Kam napisati odgovor, ugovor, pripombo? Daj mi en nasvet prosim.

Prav to je problem. Jodiranje soli je politično. Za Tino celo premalo politično. To je nedopustno, čeprav Tina uporablja pojem za nekaj drugega. :sori: :sori: :sori:

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Guest sstane

Piko, jaz sem vladi že takoj po izvolitvi poslal predlog o znižanju normativa jodiranja na normalo, pa nič :o|o:

Piši našim ambasadorjem UNICEF-a, ki fehtajo denar za take lumparije :vragec:

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>hOJLA, SSTANE!

Včeraj mi je mama s tvojega predavanja v portorožu prinesla tvojo sol in knjigo za prebrat. ZZZanimivooo. Ti sporočim , ko opazim kako spremembo. Lep dan :flower:

Bog ve, katera je bila tvoja mama x:Dx

Pozdravi jo :palec:

hojla, stane!

Si ti bližje moje mame kot jaz. Če boš pa šel k njej boš pa verjetno dobil kakšen kos zeliščnega kruha z zeliščnim namazom za pokušino. Lep pozdrav z Obale.

fish is mute-fish knows everything-G.B.

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>hojla, stane!

Si ti bližje moje mame kot jaz. Če boš pa šel k njej boš pa verjetno dobil kakšen kos zeliščnega kruha z zeliščnim namazom za pokušino. Lep pozdrav z Obale.

Veš, da sem pomislil, da si to ti, ker mi je mama rekla, da je dala hčerki svoj paket, sama pa ostala brez. x;)x

Guest sstane

<{POST_SNAPBACK}>Hojla!

Imam še eno vprašanje. Sem zeeelooo prehlajena. Si sol raztopim v vodi in jo "pijem "skozi nos...Kaj še?[/quote

Malo stradaj, pij slano limonado, liži kristalčke za dezinfekcijo ustne votline, nos si pa čisti s cca 1% raztopiono, kar boš pa že jedla, pa posoli in začini s surovo začimbo pod 65°C.

Vse ostalo pa imaš tudi v knjigi in na moji strani x;)x

Guest sstane
<{POST_SNAPBACK}>Ja, sem se "dala" na post, ker se mi je zdelo, da mam malo preveč zasluzeno telo. Kr naj gre veeen!

Hvala.lp :flower:

Če imaš povišano temperaturo, se še pa navlaži cela z 1% raztopino večkrat na dan in bo takoj minilo x;)x

Hojla!

A je možno, da me po slani limonadi glava boli? Mi že tri dni tako kljuva po čelu...Pa se mi zdi, da ko spijem limonado, glavobol še bolj oživi... :cry:

fish is mute-fish knows everything-G.B.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...