Terezija 30. marec 2002 Prijavi Deli 30. marec 2002 VOJNA SE ZAČNE V NAŠEM SRCU IN TUDI V VAŠEM-ALI NE? Da je to res, sem spoznala, ko sem sedela pod košatim borom in so sončni žarki prodirali skozi krošnjo drevesa ter greli še vedno mrzlo zemljo, katere je sicer bilo zelo malo, a vseeno so iz nje pognale prve bilke spomladanskega cvetja. Okrog mene je bil mir in tišina, le nekaj ptičev je vneto iskalo različne vejice, da si pripravijo gnezdo za nov zarod ….ter luknje, ogromne luknje in rovi, dolgi rovi, razrito kamenje ter ostanki granat in železja, ki so še vedno neme priče, da se je tu, na tem kraju, pred manj kot sto leti dogajalo nekaj strašnega. Tudi takrat je grelo isto sonce kot greje danes, a vendar ni moglo ogreti človečkih src prežetih z grozo, strahom, obupom, nemočjo. Skrili so se pred granatami v luknje in rove, ki so si jih lastnoročno izkopali kot zaklonišča in ko so prišli iz njih, če so sploh prišli, niso več prepoznali kraja, kjer so bili.Vse okrog njih je bil ogenj, dim, ožgano drevje, kupi kamenja, stokanje ranjenih tovarišev, kriki umirajočih – DIH SMRTI. BOJNA ČRTA. TESNOBA V SRCIH. STRAH. »Kdo bo danes preživel ? Ali bo kdo sploh prišel živ iz tega pekla ?« Pogled proti nebu in prošnja nebeški Materi in Očetu. »Sv. Marija, mati božja, prosi za nas….. Gospod usmili se nas….« SVETA GORA in pod njo Soča. KRVAVA SOČA. Kdo ne pozna te gore ? Koliko romarjev je že priromalo k Svetogorski kraljici, nekateri so priromali v večno življenje ? Težko si je vse to predstavljati in vendar si predstavljam, čeprav neposredne vojne, razen takrat, ko so po naši meji in vasi v zadnji vojni vozili tanki, nisem doživela. Zakaj vojna? Zakaj spopadi? Večni zakaj in vendar je odgovor na dlani. Kje se začne vojna in kje spopadi, če ne najprej v človekovi duši, v njegovem srcu, v njegovi glavi ? Kar pomislite malo, ali vam je kaj znano ? Kaj niso prepiri med nami začetki vojne ? Kako se ne moremo pomiriti s svojimi brati, znanci, sorodniki, otroki, sosedi,…? Če se mi ne pomirimo z njimi, kdo pa se bo namesto nas ? Pa naši notranji boji z vestjo…. in koliko slabih misli in besed izrečemo samo v enem samem dnevu, v enem samem navalu jeze, besa, ljubosumja,…?O, da bi se vsi ljudje vsaj malo potrudili in krotili svojo slabo voljo, da bi pomislili preden kaj rečemo ali naredimo, takrat bi sijalo sonce bolj toplo in bolj lepo. Grelo bi naša srca s čudovitimi žarki ljubezni, ki jih rodi razumevanje. Vojna, zopet vojna.»O, saj ni tu pri nas. Ta vojna je daleč, daleč od nas, na drugem kontinentu, v drugi državi, pri drugih ljudeh. Ljudje so zares reveži, ampak to je daleč, daleč od nas. Sama sreča, da se to ne dogaja tukaj…« Ljudje ! Ali smo sploh ljudje ? Kaj bomo gledali samo nase ? Kaj drugi niso vredni, da bi živeli v miru ? Ravno tako kot mi imajo človeško srce, ki si želi miru in ljubezni kot naše. Ne morem si kaj, vedno znova me prešinja misel Prešernovega verza : SLOVENEC ŽE MORI SLOVENCA, BRATA - KAKO STRAŠNA SLEPOTA JE ČLOVEKA. Kaj pa tu, v Sloveniji. Ali bi se dalo kaj narediti za mir na svetu? »Ne, nič. Saj pri nas je mir.«»Kaj je res?«»Zakaj si zadnjič ozmerjal svojega soseda z vsemi možnimi živalskimi vzdevki ? Ali je on kriv, da imaš ti slab dan ? Pa še opravičil se mu nisi.« Če bo mir v naših srcih, bo mir tudi med nami, med starši in otroki, med zakonci, med prijatelji , znanci, sodelavci,…državami, rasami, različno verujočimi. Dokler ne bo miru v naših srcih, dokler se bomo bojevali med seboj, dokler ne bomo strpni drug do drugega, dokler se ne bomo poslušali in vzpodbujali v dobrem in bomo bili bitke sami s sabo in ne bomo nič storili, da se v nas vrne mir, do takrat bodo vojne, grozne, krute, krvave, brezobzirne,… vedno in povsod. LEP POZDRAV:Terezija PIŠI NA: terezija@pinkponk.com Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 1. junij 2002 Prijavi Deli 1. junij 2002 DA in NE dela trenje pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 4. julij 2002 Prijavi Deli 4. julij 2002 Veš Terezija, več, veeeeliko več ljudi bi moralo biti ozaveščenih, da mir oz. vojna nastaja v srcih, da bi se na tem našem svetu kaj spremenilo. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
andrej 5. julij 2002 Prijavi Deli 5. julij 2002 Kar ne vem kaj napisati, vojne so res grozote. In kaj sploh lahko naredimo mi mali ljudje. Na koncu nam ostane samo še naše srce. Naj bo vsaj moje srce na strani miru. Ko nas bo veliko in ko bo naša energija preplavila svet, takrat bo zavladal mir. Globoko verjamem da se bo to zgodilo. Kaj drugega pa nam sploh ostane. Ne smemo se pustiti prepričati "malim bogovom", da so vojne upravičene. Nobena vojna ni upravičena ali celo pravična. To ni res. Borimo se za svobodo in pri tem ubijamo, kakšna svoboda nas pa čaka ko imamo na vesti ljudi ki smo jih pobili. Pa saj vidimo kaj se dogaja v Sloveniji, še vedno ni sprave, kaj je to svoboda če po tolikih letih ne moreš pozabiti kaj se je zgodilo. Kar ne vem ali naj bom jezen ali žalosten, ko prebiram in poslušam zdrahe naših politikov okoli 2WW. Kakšno pravico imajo zastrupjati nas malde, ki nismo ne krivi ne dolžni obremenjevati s temi dogodtki. Najbolj me jezi ko ljudje, ki sploh ne vejo kako in kaj je bilo,vse skupaj izrabljajo za svojo korist in še v imenu nas. Okoli tega je toliko negativne energije da je taprava svoboda še daleč. In kaj lahko storim jaz? Kaj dosti ne, res nam ostane samo naše srce, naj bije v imenu ljubezni na vsakem koraku. andrej Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 10. julij 2002 Prijavi Deli 10. julij 2002 Vojna! Le kako malo clovek rabi, da zacne streljati na najboljsega prijatelja ali pa v lastnega brata. Vojna je posledica nase prevelike pameti. Clovek se je iz opice razvil po zaslugi agresivnosti. Temelj nase pameti je nasilje. Ce pogledamo spisek vseh izumov in iznajdb clovestva, od kosti, kamenja, ognja do danasnjih racunalnikov, boste prisli do zelo shrljive ugotovitve. Vsak izum in iznajdbo smo uporabili tudi za medsebojno pobijanje. Noben predmet, ki je narejen od cloveske roke ni brezmadezen, nad tem se je potrebno zamisliti. KL Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sfinga 18. januar 2004 Prijavi Deli 18. januar 2004 vojna se vedno začne v GLAVAH in ne v srcu..če bi doživljali in mislili s srcem bi bilo vse drugače... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Vojko 18. januar 2004 Prijavi Deli 18. januar 2004 VOJNA SE ZAČNE V NAŠEM SRCU IN TUDI V VAŠEM-ALI NE? Da je to res, sem spoznala, ko sem sedela pod košatim borom in so sončni žarki prodirali skozi krošnjo drevesa ter greli še vedno mrzlo zemljo, katere je sicer bilo zelo malo, a vseeno so iz nje pognale prve bilke spomladanskega cvetja................... Dokler ne bo miru v naših srcih, dokler se bomo bojevali med seboj, dokler ne bomo strpni drug do drugega, dokler se ne bomo poslušali in vzpodbujali v dobrem in bomo bili bitke sami s sabo in ne bomo nič storili, da se v nas vrne mir, do takrat bodo vojne, grozne, krute, krvave, brezobzirne,… vedno in povsod. LEP POZDRAV:Terezija PIŠI NA: terezija@pinkponk.com Vojko Citiraj Si želiš več od življenja?Privošči si življenjski coaching!Vojko J Kalane: vojko@9zvezd.comt: @vojko_9kit: @vojko629 Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 19. januar 2004 Prijavi Deli 19. januar 2004 Terezija Ne samo Sveta gora, pojdi na Škabrijel, Krn, Batognico, kamor koli, kjer je divjala Soška fronta, najbolj krvava rihta na slovenskih tleh. V dveh letih je tam umrlo od 800.000 do 1.200.000 ljudi. Prave številke nikoli ne bodo znane. Ti kraji bi morali postati božja pot, ne samo za Slovence, za vse ljudi. Koliko trpljenja, koliko groze. Če postojiš in umolkneš na teh krajih, še vedno čutiš vso stisko ljudi, ki so tu umirali zaradi interesov drugih. Globoko se mi je vtisnila v spomin naslenja misel, ki sem jo nekje prebral: "V vojni se med seboj pobijajo ljudje, ki se ne poznajo, na povelje ljudi, ki se dobro poznajo, vendar se sami med seboj ne pobijajo". Paradoks pa je v tem, da se tudi interesi ljudi, ki zakuhajo vojno, ne uresničijo. Bog Mars ima svoje zamisli. Vojne prinesejo nekaj, česar nobeden od začetnikov vojn ni pričakoval. Lep zgled sta I. in II. svetovna vojna. Pa zadnje Balkanske vojne. Namesto Velike Srbije, kakršno je pričakoval Miloševič, je izšla Srbija kot najrevnejša od vseh bivših jugoslovanskih republik. Tudi Busheva avantura v Iraku kaže, da je ušla avtorju iz rok. Edino, kar vsaka vojna zanesljivo doseže, je neskončno trpljenje ljudi. V nečem pa se motiš, Terezija. Današnja vojna žarišča niso daleč. Svet je vsak dan manjši. Irak in Palestina sta pred našim pragom. Trpljenje Iračanov, ameriških vojakov, Palestincev, Izraelcev itd, bi morali čutiti kot del našega trpljenja. John Donne je že v 16. stoletju zapisal: "Če kdorkoli na svetu umre, umre z njim del mene"... Kaj v Sloveniji res ne moremo ničesar storiti zoper vojne? Eleanor Roosevelt je rekla: "Stori kar moreš, tam kjer si, s tem, kar imaš"! Če nič drugega ne, vsaj z besedo lahko protestiramo proti nasilju. Po pisanju nekaterih časopisov postajamo Slovenci najbolj šovinistični narod v Evropi. V zvezi z izbrisanimi in gradnjo džamije gledamo tudi na TV obraze naših politikov in nekaterih občanov, iz katerih kar žari sovraštvo. Mar ne moremo sosedu ali znancu, ki ga preplavljajo taka sovražna čustva, na miren način razložiti zadeve? Vsaj poskušamo lahko. Vendar pa, če bomo dvomili v naše akcije, uspeha zanesljivo ne bo. Verjeti moramo v uspeh. Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zirosi 19. januar 2004 Prijavi Deli 19. januar 2004 vojna se začne s politiko: vojna je samo nadaljevanje politike z drugimi sredstvi! uživajte! Citiraj Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 19. januar 2004 Prijavi Deli 19. januar 2004 vojna se vedno začne v GLAVAH in ne v srcu..če bi doživljali in mislili s srcem bi bilo vse drugače... Sfinga, zelo se strinjam s tabo VOJNA Bila je vojna kot vse ostale.Vojna za last in oblast.Lastnik kapitala je bila družba, lastniki družbe pa neimenovani.Nekdo je začel razlagati, da so to narodi, drugi, da so republike, tretji, da je federacija.Najneumnejši so govorili, da družbena lastnina sploh ni lastnina.Najpametnejši so nesramno laž vzeli dobesedno.Nihče več pa ni hotel poznati edinega pravega lastnika, državljana, civilne družbe.Začela se je druga revolucija.Razlastninjenje civilne družbe.Namesto, da bi družba izdala delnico, je izdala lastnika.In družba je postala necivilizirana.Verjetno je šlo za pomanjkanje zdrave soli.V glavah kraljevičev.Ali pa celih narodov. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Bern 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Bigm, Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 glede na to, da prezhivi zhe skorajda vsak novorojenchek, glede na razna zdravila...etc...JE VOJNA BIOLOSHKA NUJA naravna selekcija je shla v maloro... citat:"Hvala bogu za holokaust...si predstavljate 6 mio zhidou danes v evropi?"(dunajski rabbin.. ) 666zlobijeu....tralala Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Aakhut še dobro , da se ti na razplojuješ, ker če ne,... Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 vojna se vedno začne v GLAVAH in ne v srcu..če bi doživljali in mislili s srcem bi bilo vse drugače... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Vojna pusti za seboj tri vojske: vojsko invalidov, vojsko jokajočih žena in vojsko tatov.franc. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Docko 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 vojna..jok..pok..vrisk..bolečina..politika..denar..diktatura..čistka..genocid.. Kaj vse lahko človek našteje. A mir? Prijateljstvo? Ljubezen? Strpnost? Citiraj Za vsakim dežejem posije sonce Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Zemlja ni žejna vojščakove krvi; ampak človeškega znoja.brazil. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 vojna..jok..pok..vrisk..bolečina..politika..denar..diktatura..čistka..genocid.. Kaj vse lahko človek našteje. A mir? Prijateljstvo? Ljubezen? Strpnost?Vidis, Docko, morda pa bi lahko reorganizirali tale naslov - in rekli - vojna se zacne v nasih glavah, mir pa v nasih srcih? Lepo in fino je, ne vem pa se, kako deluje... ko ponovno se prebere. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Tri stvari predusem potrebujemo: moč, razum in voljo .nizoz. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Docko 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 Moč-nemočRazum-nespametVolja-slabizem Ali se vam ne zdi, da danes nas ravno to spremlja in da mi mladi trpimo zaradi tega. Kdo pa nas mlajše posluša, ko pa smo eni veliki nevedneži, ko nam očitajo, da sploh ne vemo kaj je življenje. Na koncu pa slišimo. Na vas mladih svet stoji. Citiraj Za vsakim dežejem posije sonce Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 23. januar 2004 Prijavi Deli 23. januar 2004 vsak pregovor ima pomen, najdi se ,če maš smisu Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 24. januar 2004 Prijavi Deli 24. januar 2004 sem v eni knjigi prebrala nekako tako, človek, ki je srečen, ljubljen in ljubi nikdar ne pomisli na vojno, bojevanje, zato so bili najuspešnejši tisti vojaki, ki so bili sestradani in željni ljubezni, ker so energijo preusmerili v uničevanje. Mislim da je res, če ljubiš in si ljubljen nikogar ne želiš prizadeti, svet je lep v tistem trenutku...torej se lahko v našem srcu prične tako vojna kot mir. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 24. januar 2004 Prijavi Deli 24. januar 2004 Ja, ja sex Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 24. januar 2004 Prijavi Deli 24. januar 2004 Make love not war ....ne, sstane? Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 25. januar 2004 Prijavi Deli 25. januar 2004 se - kot ponavadi- strinjam z bigmom...ampak me tako mori par stvari tukaj...mislim, ko berem, kaj pisejo fantje in dekleta o izbrisanih, o muslimanih...toliko sovrastva v prazno, besed, ki totalno nimajo smisla...sem ravno zadnjic razmisljala o tem, ko sem brala te in one izjave...ma: zaradi takih besed se zacenjajo vojne....!!! me je kar zmrazilo. ne vem, sem zelo pod vtisom soske fronte, ker je pac blizje in imam moznost, da se poglobim v vec detajlov....vendar je vse akademsko, ce ljudje tukaj in zdaj se vedno/spet tvezijo iste nesmisle...vcasih se pocutim stara milion let, zato, ker imam obcutek, da se nic ne naucimo iz preteklosti...kot je ze hanibal zvedel v koncni fazi,kako je potovati s sloni na vzhod, kot je ze hitler uvidel, da je naredil napako, ker se ni 'posvetoval' s hanibalom...ma: padamo na iste finte, enake napake, kot vedno, kot drugi pred nami...je prav morece.se en fant, robert nesta marley je povedal v eni svojih pesmi: know your history and you'll know where you're coming from.....' mi pa vsi pametni spet sto na uro v isto zgodbo, z enako, edino mozno resitvijo problema- zavest, da smo vsi od sveta, svet je od vseh, in vsi smo na nek nacin sveti. ko bi le imela eno formulo, kako dvignit ljudem zavest o samih sebi...bi bila najsrecnejse bitje na tem svetu....! vojna je v bistvu vsakic, vedno znova, ista napaka, na drugem mestu in v drugem casu....dokler ne bomo pogruntali, da se da na drug nacin hitrejse in boljse NAPREJ, bodo pac vojne...na napakah se ucimo...ali pac? Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.