Skoči na vsebino

Praznične jedi


astra

Recommended Posts

DIVJAČINA

 

Divjačina je vedno primerna za slavnostne obroke, čeprav zahteva priprava več časa.Za okusno pripravljen obrok potrebujemo kvašo in osnovno omako.

 

Kvaša:

V rdečem vinu kuhamo na lističe narezano jušno zelenjavo, dodamo cel poper, brinovo jagodo, majaron, vejico timijana.Kvašo ohladimo in jo prelijemo čez meso.NIkoli ne solimo.

 

Meso srne damo v kvašo samo za kakšen dan, če je mlada sploh ne, jelena in divjega prašiča damo v kvaša vsaj za dva dni.

 

 

Osnovna omaka:

 

Nasekamo kosti, dodamo jušno zelenjavo in začimbe ter pražimo in kuhamo nekja ur, da nastane sok.Omako pretlačimo in precedimo, najbolje skozi krpo, da ostane res samo omaka.(uporabna je plenica).

 

Takšno omako lahko shranimo v zmrzovalnik, tako ostane še za naslednjič.

 

 

Tako, zdaj pa lahko uporabimo različne recepte...

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

SRNA Z ANANASOM

 

Srno ovijemo s slanino in spečemo.Pečeno meso damo na toplo.Sok od pečenja pokuhamo in zalijemo z belim vinom in ananasovim sokom.Dodamo osnovno omako (gl.zgoraj), ki smo ji dodali strt poper.

Ananasove kocke dušimo v lastnem soku, nato jih dodamo omaki.Vmešamo še malo brusničinega ali ribezovega želeja.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

SRNINI MEDALJONI Z VIŠNJAMI

 

Medaljone spečemo in damo na toplo.Vložene višnje brez koščic počasi kuhamo v rdečem vinu skupaj s cimetom in malo sladkorja.Za zgostitev uporabimo škrob.

 

Medaljone naložimo na krožnik, na sredino damo omako iz višenj.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

SRNINE ZAREBERNICE Z MANDARINAMI

 

Zarebrnice solimo in spečemo na maslu.Sok od pečenja zalijemo z vinskim žganjem in sokom dveh mandarin.Dodamo osnovno omako(gl.zgoraj).

krhlje mandarin, najboljše so vložene, pogrejemo v soku tretje stisnjene mandarine.

 

Na krožnik zložimo zarebrnice, damo mandarine na sredino in meso oblijemo z omako.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

JELEN V OMAKI Z GOZDNIMI SADEŽI

 

Jelenovemu stegnu očistimo kožice, ga obložimo s slanino in spečemo.Med peko zalivamo s kvašo.Pečeno meso damo na toplo, omako pokuhamo, precedimo in dodamo osnovno omako.Zmrznjene gozdne sadeže zmiksamo in dodamo omaki.Če je potrebno, zgostimo s škrobom.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jedem iz divjačine dodamo kot prilogo krompirjeve ocvrtke, še boljši so štruklji.

Naredimo vlečeno testo, ga razvaljamo in namažemo s skuto, ki smo ji dodali jace in malo kisle smetane.Lahko dodamo tudi kakšno vejico pehtrana, vendar ne smemo pretiravati. S pomočji prtiča testo zvijemo in v prtiču tudi kuhamo.

 

Če naredimo osnovno divjačinsko omako, priložimo vložene breskve, ki jih napolnimo z brusnično marmelado ali želejem.

 

Okusna priloga so tudi kruhovi cmoki.

Solata naj bo enostavna, najbolj se prilega motovilec.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sanjalica, bo...grem po vrsti.. x;)x

 

NADEVANO ZAJČJE STEGNO V KAVNI OMAKI

 

Zajčje stegno odluščimo od kosti, solimo, popramo in namažemo z nadevom.

 

Nadev:

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo,na kocke narezan bel kruh, smetano, jajce, blanširane špinačne liste(pomeni za minutko kuhane v vodi), konjak in sol.Premešamo.

 

Stegno zvijemo, zavijemo v alufolijo in spečemo v pečici.

 

Omaka:

 

Na drobno sesekljamo suhe fige, zalijemo jih z rdečim vinom in vermouthom.Ko zavre, dodamo žličko instant kave in vejico timijana.Omako precedimo, dodamo majčkeno medu in msleno kroglico.

 

Jaz sem delala po tem originalnem receptu, mislim pa, da lahko uporabimo tudi kakšno drugo meso.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

SALTIMBOCCA (TELEČJI ZREZKI)

 

Telečje zrezke rahlo potolčemo, malo solimo in potresemo s sveže zmletim poprom.Zrezke obložimo s svežim žajbljevim listom in ovijemo z rezino gnjati.

Popečemo na maslu cca 2 min.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

SVINJSKA RIBICA V LISTNATEM TESTU

 

Svinjsko ribico očistimo kožic in opečemo na vročem olju, vzamemo iz ponve in ohladimo.V soku od pečenja prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo narezane ostrigarje in pražimo, da tekočina povre.Začinimo s soljo, poprom in malo paradižnikove mezge.Gobe pustimo, da se ohladijo, vmešamo rumenjak, drobtine in peteršilj.

 

Listnato testo odtajamo in zvaljamo na cca 3 mm debelo.Meso ovijemo s šunko in položimo na gobji nadev.Testo tesno ovijemo in dobro stisnemo robove.

Vse skupaj položimo na pekač obložen s papirjem za peko in premažemo z rumenjakom.Pečemo cca 20 min.

 

Režemo z zelo ostrim nožem, da dobimo lepo oblokovane rezine.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

JAGNNJEČJI HRBET Z ŽAFRANOM

 

Vzamemo pekač in nanj položimo mrežico.Na dno pekača damo na rezine narezano čebulo, korenje, jagnječji loj, strok česna, lovorov list, poper, limonino lupino in žafran(kr precej žafrana).Nato v posodo vlijemo vodo ali juho iz jagnjetine, da je zelenjava pokrita.Meso damo na mrežico, ves čas dolivamo tekočino, da ne povre.Meso na ta način dušimo v pečici.

Ko je pečeno, damo meso na toplo, omako pretlačimo, jo pokuhamo.Dodamo sladko smetano in žafran, za noževo konico sladkorja.

 

Serviramo in dodamo fige, kuhane v treh delih limoninega in enem delu pomarančnega soka.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

JAGNJEČJI KOTLETI

 

Olupimo česen, ga drobno nasekljamo, dodamo timijanovo vejico, rožmarinovo vejico in olje.Jagnjetino damo čez noč v to marinado.

Meso obrišemo in na hitro popečemo, lahko v ponvi ali na žaru.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ŽREBIČKOV MEDALJON V ČOKOLADNI OMAKI

 

Medaljone narežemo, seveda mora biti meso dobro uležano.Posolimo, popramo, premažemo z gorčico na eni strani in opečemo na vroči maščobi.

Meso damo na toplo, maščobo odlijemo, dodamo malo mesne omake, nato meso vrnemo in podušimo do konca.

 

Omako pripravimo iz osnovne mesne omake, ki ji dodamo grenko čokolado, rdeče vino, kostanjev pire ali moko in malo grenkega kakava.Pokuhamo.

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Da pa bomo imeli vse povezano in bomo se lazje nasli in se vec vseh mogocih nadzvocnih jedi x;)x, navajam link na temo Naše specialitete - kjer forumovci nizajo svoje specialitete oz. recepte zanje in je tudi tu ze nanizanih ogromno slastnih jedi. x:)x :palec:

 

Torej - Naše specialitete. x:)x

Vabljeni k branju in k objavi! x^x :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

astra, tok tezko te je brat, pa zraven ne hrustat xrolleyesx ..od zdej naprej te ne berem od 6h naprej. x^x

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 years later...

Bom kr tule dodala, ker so to jedi, ki jih pripravljamo dalj časa...

 

GOVEJA PEČENKA

 

lep kos govedine brez kosti dam za kak teden v olje. Dodam grobo stolčen poper, grobo sol, lovor, brinove jagode, vejico rožmarina, par strokov česna. meso v marinadi vsak dan obrnem.

 

Kupim sveže mesnate goveje kosti in mesarja prosim, da jih nažaga in naseka na čim manjše dele. na dno globokega pekača dam te kosti, potem pa na večje kose narezano jušno zelenjavo. Korenje, zelena, por, na večje kose narezano čebulo, cel česen...dodam deci vina, nato na vse to položim pečenko ...pokrijem in pečem kakšno uro na kg mesa.

na koncu odkrijem pekač in še kakšnih 10 minut pečem odprto, da meso dobi malo brave.

 

meso vzamem iz pekača, pustim, da malo stoji, medtem odlijem maščobo iz pekača, na pladenj dam pečeno zelenjavo, ostalo pa kar v pekaču pokuham, da dobim sok.

 

Rdeče vino bo pravo pri tej jedi.

 

 

pa še

 

SVINJSKA REBRCA

 

 

Lep kos mesnatih reber. Pripravim marinado.

naribam lupino dveh pomaranč in ene limone, naj bodo bio, da lupino lahko uporabimo. Dodam sol, lovorjev list, 2-3 stroke česna in črn poper, vse skupaj stolčem v možnarju, da dobim grobo pasto. S to pasto premažem meso i ga dam v haldilnik. Minimum je dve uri,lahko pa to naredimo dan prej. zavijem v folijo in pustim.

 

pečem pokrito s folijo pri 170 stopinjah okoli dve uri, seveda spet odvisno od količine mesa. nato meso odkrijem, zalijem s sokom dveh pomaranč, ene limone in par žlicami medu.

pečem še kakšne pol ure, nepokrito. Malo je treba gledati, da se ne prismodi,ker sta sok in med sladka.

 

Polsuho belo vino.

 

Dober tek

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Bom kr tule dodala, ker so to jedi, ki jih pripravljamo dalj časa...

 

GOVEJA PEČENKA

 

lep kos govedine brez kosti dam za kak teden v olje. Dodam grobo stolčen poper, grobo sol, lovor, brinove jagode, vejico rožmarina, par strokov česna. meso v marinadi vsak dan obrnem.

 

Kupim sveže mesnate goveje kosti in mesarja prosim, da jih nažaga in naseka na čim manjše dele. na dno globokega pekača dam te kosti, potem pa na večje kose narezano jušno zelenjavo. Korenje, zelena, por, na večje kose narezano čebulo, cel česen...dodam deci vina, nato na vse to položim pečenko ...pokrijem in pečem kakšno uro na kg mesa.

na koncu odkrijem pekač in še kakšnih 10 minut pečem odprto, da meso dobi malo brave.

 

meso vzamem iz pekača, pustim, da malo stoji, medtem odlijem maščobo iz pekača, na pladenj dam pečeno zelenjavo, ostalo pa kar v pekaču pokuham, da dobim sok.

 

Rdeče vino bo pravo pri tej jedi.

pa še

 

SVINJSKA REBRCA

Lep kos mesnatih reber. Pripravim marinado.

naribam lupino dveh pomaranč in ene limone, naj bodo bio, da lupino lahko uporabimo. Dodam sol, lovorjev list, 2-3 stroke česna in črn poper, vse skupaj stolčem v možnarju, da dobim grobo pasto. S to pasto premažem meso i ga dam v haldilnik. Minimum je dve uri,lahko pa to naredimo dan prej. zavijem v folijo in pustim.

 

pečem pokrito s folijo pri 170 stopinjah okoli dve uri, seveda spet odvisno od količine mesa. nato meso odkrijem, zalijem s sokom dveh pomaranč, ene limone in par žlicami medu.

pečem še kakšne pol ure, nepokrito. Malo je treba gledati, da se ne prismodi,ker sta sok in med sladka.

 

Polsuho belo vino.

 

Dober tek

 

Astra

Na TV PIKI zbiramo recepte, ki jih bomo na koncu ciklusa oddaj tudi preizkusili in posneli. Ta dva bi bila z drobnimi korekcijami lahko odlična x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...