Ksenia 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Sem že v dnevniku (VII/19) načela temo. ... Premišljujem o tem, da pomagam prijateljici, ki rabi darovalca... ... Ko danes službeno šetam po mestu, srečam sošolko, štiri leta sva v srednji šoli skupaj gulili klopi in špricali.Bolna je, zelo bolna, levkemijo ima, hudo, išče neznanega darovalca... in se meni porodi misel, mogoče bi pa, mogoče se ujema, če ne poskusim, ne bom izvedela... Gledam jo, ob njej sinko -niti pet let nima-, ona pa razlaga, da bi rada čimprej našla darovalca, po drugi strani pa spet ne, ker se lahko zelo zakomplicira in umre. Rada jo imam res, veliko stvari v življenju naju povezuje, ... Nekaj smo rekli na to temo že v dnevniku, pa lahko kar tukaj nadaljujemo. ... Ni tko simpl kot darovat kri... je moja dobra prijateljica in je obupana. V krvi so še vedno rakaste celice in kot sem razumela (sem laik), nihce od domačih ne ustreza... In sedaj čaka na darovalca ki bi bil primeren... in ni edina ...... torej - kri se mora stoprocentno ujemati, nato sledi predavanje, .... Kdo pa to plača - ti, ki hočeš pomagati, al država... pa ne vem.Res je tud to, da je veliko prijavljenih darovalcev iz Nemčije. Resno razmišljam o tem, da bi ji pomagala... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 13. januar 2004 Avtor Prijavi Deli 13. januar 2004 ... Torej, prijateljica čaka na darovalca kostnega m. in to traja in mogoče bi pa jaz odgovarjala, zanima me postopek, nekaj smo že rekli, pregledajo kri, greš na predavanje... samo nekaj mi ni jasno govorila je da ti vzamejo kot kri, govora je pa tu o kostnem mozgu, pa da je Irena G. s sprožitvijo akcije pripomogla tudi drugim, ki čakajo na ustreznega darovalca, ker mogoče bo pa kateri ustrezal njim. resno razmišljam, še vedno da bi se tele zadevice zanjo lotila tudi sama, mogoče mogoče bi se pa izšlo... Prvo moram sploh ugotoviti če imam zdravo kri baje pa če sem zdrava primerna za darovalca, to bom jutri, ker moj zdravnik je tudi njen in bom šla pa povedala direkt, to sem se že odločila. Potem pa naprej... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
umetnica 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 selene, jutri vprašaj zdravnika nekaj več o postopkih, ki te zanimajo.tako boš ostalim, ki so/smo pripravljeni pomagati lažje podala informacijo o tem, kako in na kakšen način je možno pomagati nekomu s tako boleznijo. Citiraj P. S. le kaj je hotel umetnik s tem povedat Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Super, Selene, lepo od tebe! Saj se bo kdo se oglasil... Free se je javil, Tinka ve nekaj ali celo dosti o tem, kot se je izkazalo (*v omenjenem dnevniku).Fino, da si odprla...Vse premalo je tem, ki podpirajo dejansko delovanje v smislu pomoci. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
borism 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Selene, izredno lepa in pozitivna gesta Citiraj FotoBoris Album Vilincev Borisova fotogalerija Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Selene, ..sem že zadnjič napisala v dnevniku, da si preberite intervju z Ireno...pa ni blo odziva.. Sem prebrala Poko...kaj si napisala...v dnevniku... :xx!: :xx!: :xx!: ..Za Ireno...je bolj ali manj prepozno...tako pravi...ima pa to moč...da lahko naredi več...za druge, ker je znana oseba...in ko je o tem spregovorila, ni bila niti malo patetična...in vsaka ji čast... poko..po tvoje...bi jaz...če zbolim kje v tujini...morala tam kar umreti...češ, kaj pa hodim drugam...al kako Uff, bolš da utihnem, ker se mi že dviga pritisk na to temo... Torej...tut mene zanima...kako je s tem darovanjem...sem pa brala, da je ponavadi več možnosti...najti darovalca v okolju, kjer si rojen... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 poko-z-WC-ja je pach poko-z-WC-ja 666 zlobijeu....tralala Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 13. januar 2004 Avtor Prijavi Deli 13. januar 2004 Danes sicer obstajata dva načina odvzema kostnega mozga darovalcu. Pri klasičnem kirurškem odvzemu, se darovalcu v splošni ali lokalni anesteziji s posebno sterilno iglo iz medenične kosti na več mestih odvzame dva do tri odstotke rdečega kostnega mozga. Postopek traja eno do dve uri, iz bolnišnice pa je odpuščen drugi ali tretji dan. Darovalčev odvzeti kostni mozeg se v celoti obnovi v štirih do šestih tednih. Pri drugem načinu pa iz darovalčeve krvi, skozi iglo in sistem cevk speljane v poseben stroj, ločijo krvotvorne matične celice od preostanka krvi in jih zberejo v posebno vrečko. Postopek traja le nekaj ur, pred tem pa darovalec pod nadzorom zdravnika v ambulanti štiri do pet dni prejema injekcije zdravila, ki poveča število krvotvornih matičnih celic v krvi. Verjetnost, da najdejo primernega darovalca za opisana postopka je sicer precej majhna, na zavodu pa natančnejših ocen niso želeli dajati, saj je o tem glede na raznolikost tkivnih antigenov in njihovih kombinacij pri posamezniku možno le ugibati. (STA) tokrat sem se poslužila kopiraj/prilepi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristalka 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Jaz sem se odločila, da bom (po 18. letu) darovala kri, po moji smrti pa bom darovala organe.................sej mogoče bi tud prej................če bi blo treba.............. ! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Selene... držim pesti za tvojo prijateljico... in vse, ki potrebujejo pomoč drugih na takle (in drugačen) način... Jaz sem pripavljena darovati svojo kri/k. mozeg... bom spremljala tole, da vem, kako to izvesti... res pa je, da nimam denarja, da bi to plačala... upam, da sem narobe razumela Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristalka 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Koliko pa stane to Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 super selene, hvala za info. mateja, teg ane placas ti, ampak tisti, ki to rabi, oz., ki to organizira.toliko sem ravno ujela...zadnjic nekje... bi bilo pa ze res prevec se ta stosek!tako, kot ce hoces it v afriko za prostovoljca, pa moras bit skoraj bogatas.... Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 ewo, vidim, da je tukaj ze razlozen postopek jaz pa sem se nekaj v dnevnik pisala, ker nisem vedela, da je odprta nova tema (due to siol problems). Selene, tako priblizno mi je razlozila tudi sestricna. Citiraj Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Poudaril sem le, ker je znana osebnost, spotaknil sem se ob to, ker se je upala javno povedat,...upati ali speljati zadevo, iti zarad tega mimo vrste˝. To me je motl, neč drugega. Ker se zavem, da drugi tut umirajo ,pa niso znani....Sam to poudarjam. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
jasinti 13. januar 2004 Prijavi Deli 13. januar 2004 Sem že v dnevniku (VII/19) načela temo. ... Premišljujem o tem, da pomagam prijateljici, ki rabi darovalca... ... Ko danes službeno šetam po mestu, srečam sošolko, štiri leta sva v srednji šoli skupaj gulili klopi in špricali.Bolna je, zelo bolna, levkemijo ima, hudo, išče neznanega darovalca... in se meni porodi misel, mogoče bi pa, mogoče se ujema, če ne poskusim, ne bom izvedela... Gledam jo, ob njej sinko -niti pet let nima-, ona pa razlaga, da bi rada čimprej našla darovalca, po drugi strani pa spet ne, ker se lahko zelo zakomplicira in umre. Rada jo imam res, veliko stvari v življenju naju povezuje, ... Nekaj smo rekli na to temo že v dnevniku, pa lahko kar tukaj nadaljujemo. ... Ni tko simpl kot darovat kri... je moja dobra prijateljica in je obupana. V krvi so še vedno rakaste celice in kot sem razumela (sem laik), nihce od domačih ne ustreza... In sedaj čaka na darovalca ki bi bil primeren... in ni edina ...... torej - kri se mora stoprocentno ujemati, nato sledi predavanje, .... Kdo pa to plača - ti, ki hočeš pomagati, al država... pa ne vem.Res je tud to, da je veliko prijavljenih darovalcev iz Nemčije. Resno razmišljam o tem, da bi ji pomagala...Pravis, da sta s to sosolko stiri leta gulili klopi.., hkrati pa pravis da suzbeno setas po mestu. To pomeni, da se ze kar dolgo nista videli ( glede na to, da imas zdaj sluzbo, ona otroka in glede na to, da prej nisi nic vedela o njeni bolezni). Kako lahko potem reces, da jo imas strasno rada in, da vaju veliko stvari povezuje..Ne vem. Malo sem skepticna. Zdi se mi kot da hoces na vsak nacin pritegniti pozornost pa kar nekaj pises na forum.. Morda se motim, to je le moje skromno mnenje. Citiraj ...sem nenehno v pricakovanju.... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 14. januar 2004 Avtor Prijavi Deli 14. januar 2004 nočem pritegniti pozornosti, in dolgo časa je nisem videla, ker je bila v bolnici kar nekaj časa, pa vedela sem da je bolna, večkrat sem jo obiskala tako doma kot tudi v bolnišnici ampak šele včeraj mi je povedala da sem izvedela da išče neznanega darovalca.Človeka pa imam rada lahko tudi če ga deset let ne bi videla in povzuje me lahko z njim mnogo stvari v preteklosti, se ti ne zdi...se pa opravičujem vsem, ki mislite da sem želela pritegniti pozornost, ne saj sem jo, vendar ne nase, jo ne potrebujem, temveč pozonost do problema. hvala Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
bigm 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 Selene, ti dam popolnoma prav. Tudi meni se dogaja, da srečam prijatelja iz šolskih dni po desetih ali več letih. Še vedno sva prijatelja, čeprav ne tičiva več vsak dan skupaj in si tudi ne dopisujeva. Zame je prijateljstvo trajno čustvo. Včasih je z njim tako kot z žerjavico. Dolgo le tli pod pepelom, ko je pravi čas, pa ogenj ponovno vzplamti. Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
umetnica 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 bigm, selene Citiraj P. S. le kaj je hotel umetnik s tem povedat Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 ... obstaja neka info tocka, kamo gres, v ljubljani; pa ti najprej vzamejo kri, in dajo neko malo predavanje (ne vem tocno, kaksen je vrstni red). predavanje je kratko, 15min.ce je kri zdrava, in se vse ostalo v redu, te povabijo cez dolocen cas na odvzem mogza. to se dela na dva nacina, ali z iglo (po starem) ali z laserjem(po novem). boli ne, dajo te lahko v lokalno anastezijo, ali pa v celo. edini rizik je povezan z anastezijo, misli, pa malo lahko boli od vboda.od kar je slovenija v sklopu teh donatorjev, se malo vec dogaja, glede kostnega mozga konkretno, so zadnjic povedali, da druzinski clani le v 20% odgovarjajo, nam slovencem pa meda najbolj odgovarjajo nemski ( od tam dobimo najvec donatorjev).ko se enkrat odlocis, je se mogoce dobro vedeti, da je ta tvoj mozeg lahko uporabljen kjerkoli na svetu ( med temi drzavami, ki sodelujejo).je malo problemov pri tem, ker je ta postopek kar drag in je premalo ljudi tu izsolanih za to. odkar je irena grafenauer javno pozvala narod, se se vec dogaja, in je treba cakat vrsto. od casa najditelja donorja do operacije navadno pretece okrog 9 mesecev. to je vse kar vem, sem vprasala eno medicinsko sestro...ce kdo ve, kam je treba it, povejte nekje, ali pa na OS prosim, ker mene tudi zanima tole, da bi poskusla sodelovat. Fino, cimvec infotov... . Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 Neki bi rad povedu, pa tut ,če se sliš mau grdo, hmmGre se za darovanje, ..krvi...v pr. Slavne osebe, ki tko javno prosi. Hej, oseba je šla kariero delat v tujino, zato ni rabla slovenskega odobravanja, preprosto je odšla, ker tam so večje možnosti uspeha, .in sedaj oseba zboli ,kaj zdaj;si zasluži pred ostalimi˝ tole darovanje krvi, ahja, in tvoja Selena prjatlca, a ni na istem, samo ni slavna, je pač Navadna˝.Le kak si upa fehtat nazaj slovence, pa prej, ko nas ni nič nekak˝rabla pa je blo vse uredu? Pokowc, gre za zelo majcken %, da se dobi darovalec, poleg tega ni vseeno, odkod si - kot sem razumela, je vec verjetnosti, da dobis to priblizno tam, odkoder izviras (ceprav pa naj bi bili po tem sorodni z Nemcijo).Pa je pac probala se tu.Po eni strani lahko jemljes tako, ces, ona, ki je znana, bo dobila, kaj pa drugi, ki ne bodo te srece...A vendarle - po drugi strani pa je to dobro za vse, saj je prav ona pripomogla, da tudi mi o tem zdaj en picek vemo, se o tem menimo, to pa je dobro za vse.In se - ce se je javilo recimo 400 darovalcev in ce nihce ni ustrezal, saj najbrz se tega ne vrze preprosto stran...Morda nekomu drugemu na ta racun resijo zivljenje, ne glede na to, da je on v bistvu se tole sel, da bi pomagal Ireni Grafenauerjevi.Menim, da je ze kul, ce znana oseba kdaj izkoristi tale svoj polozaj, ugled, da naredi nekaj takega - dobrega.Itak pa gre, kdor zeli. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 Poky, spominjam se afere izpred let. Ireni Grafenauer niso odobrili mesta na akademiji za glasbo, ker je bila pač na delu znana slovenska "foušija". Prisiljena je bila iskat kruh v tujini, kjer jo cenijo bolj kot doma. Latinski rek: "Nemo propheta in patria" se je potrdil tudi v njenem primeru. Glede kostnega mozga pa sem te dni bral naslednje. Primernega darovalca se da dobit šele med cca 25.000 darovalci. V Sloveniji tako skoraj gotovo ne bo pravega darovalca za Ireno. Slovenski darovalci se bodo tako morali vključiti v svetovni pool in iz te baze bodo dobili pravega darovalca za našo flavtistko. Tako bo mogoče pravi darovalec nekdo iz Avstralije, mozeg slovenskih darovalcev pa bodo presadili prejemniku nekje v Afriki. Pravzaprav je to lep dokaz, da smo res vsi ljudje med seboj povezani. Slovenki bo rešil življenje Afričan, Slovenec pa bo rešil življenje Kitajcu. Kaj ni to lep način, kako iztrebiti s sveta vse nacionalizme in ksenofobije? Vsi smo del človeštva in skrajni čas je, da se tega zavemo! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 update na mozek temo, za interesirane: Register nesorodnih darovalcev kostnega mozga SLOVENIJA – DONOR redno organizira informativne sestanke o darovanju kostnega mozga. Predavanje traja priblizno eno do dve uri. Predavanja potekajo v knjiznici Zavoda RS za transfuzijsko medicino – ZTM, Slajmerjeva 6, 1000 Ljubljana. Po predavanju se lahko takoj odlocite za priglasitev v register nesorodnih darovalcev kostnega mozga SLOVENIJA – DONOR http://www.ztm.si/php/grid.php/slovenija_d...va.html?Lang=si po moje cisto v redu tole zbiranje pozornosti, selene lep dan, t Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 ...Ne vem. Malo sem skepticna. Zdi se mi kot da hoces na vsak nacin pritegniti pozornost pa kar nekaj pises na forum..Morda se motim, to je le moje skromno mnenje.A si ze slisala za nagib, za trenutek, za obcutek, za navdih, za energijo, za pretok, za biti tukaj in sedaj, ali plavati v iluziji navdiha, ki ves, da je pravilen in vsklajen, za fokusirati se, za cutiti, za objem mentala socloveka, za cutenje njegove srcne cakre, za spust energije v sedaj, za spust energije nekomu v pomoc....no, ... neglede na intuicijo. kakrsnokoli... za obcutek da Ves!! kaj je prav in kaj ne in kaj ti je storiti!!neglede na betaniziranje, ego, varke uma, vzorce, pomisleke in premisleke...no, ... spomni se ce hoces! morda takrat ne bo vec graje temvec podpiranje, neglede na dlakocepsega in premisljenega v prvo vrsto porinjenega stanja ega. cetudi nekdo ve, vedno ve premalo, da bi lahko sodil druge!! moje skromno mnenje Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 ... ves v cem je finta morda, Jasinti...Morda se cuti, da objava nekako 'ni prava' - to pa je zato, ker sem jaz sharila po njej (z dovoljenjem Selene), kopirala iz Dnevnika etc., da bo vse na enem mestu... pa je tako ta post sestavljen iz kakih dveh ali treh Seleninih...Pa se potem to cuti v dinamiki napisanega, in se potem morda zdi, da nekako tole ni prava Selene...No, ni nujno, da je tako, samo preblisk... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. januar 2004 Prijavi Deli 14. januar 2004 ah, evo jest sm pa ze celo zadevo tko lepo zdramatiziral!!! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.