Natasha 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Špelca, kabl najd Povej nam, vas pusti ponoči počivati? Kako kaj tvoja rana od sekcije? Sama sem imela dvakrat carski rez. Prvič sem bla kar uboga. Drugič, ko sem že malo vedela zakaj se gre, pa je bilo lažje za prenašati. Kako čez lužo režejo (navpično ali povprek?) Imaš kaj težav z dojenjem, ker pravijo, da pri sekcijah nekako obstajajo.Kva me vse zanima. Upam, da je vse ok!Lep pozdrav Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
spelca 17. februar 2004 Avtor Prijavi Deli 17. februar 2004 Špelca, kabl najd Povej nam, vas pusti ponoči počivati? Kako kaj tvoja rana od sekcije? Sama sem imela dvakrat carski rez. Prvič sem bla kar uboga. Drugič, ko sem že malo vedela zakaj se gre, pa je bilo lažje za prenašati. Kako čez lužo režejo (navpično ali povprek?) Imaš kaj težav z dojenjem, ker pravijo, da pri sekcijah nekako obstajajo.Kva me vse zanima. Upam, da je vse ok!Lep pozdravTorej... rana se menda lepo celi, pravijo. Prvih 24 ur sem bila "privezana" na posteljo. Malo preden je epidural popustil, so mi zaceli dajati percocet (narkotik) in ibuprofen tablete.Drugi dan so rekli, da grem lahko iz postelje in da to celo priporocajo. Ful sem bila sibka in utrujena, ampak bolelo pa ni kaj dosti.V bolnici sem bila 4 dni. Vsak dan sem malo vec hodila, zadnji dan sem naredila ze tri kroge po hodniku (kot 6-krat preckat Celovsko pri Iliriji).Za domov so mi napisali recept za percocet in ibuprofen, ampak (baby brain) sem parkrat pozabila vzeti in potem me je zacelo boleti.Ampak po dveh tednih sem nehala jemati oba, in me ni nic vec bolelo. Tukaj rezejo povprek (bikini cut), kako pa v Sloveniji? Tezav z dojenjem mi ne pozroca rana, ampak to da sva z Zalo storasti in pogosto narobe latch-iva in me potem boli. Poleg tega imam prevec mleka, in moram pumpati (ce ne pumpam, me pa vse boli in imam obcutek da bi bojo lubenice eksplodirale...). Zmrzovalnik je ze zvrhano poln mleka... "joj, kam bi del" A sem odgovorila na vsa vprasanja? Kako je bilo pa pri tebi? Ko si imela prvi carski rez, a je bil planiran v naprej? Kaj pa drugi?A je v Sloveniji pravilo, da po enem carskem rezu so vsi naslednji porodi tudi carski? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Me veseli, da se ti rana lepo celi. Pri nas se je hospitalizacija v desetih letih zelo spremenila. Pri prvi sem bila kar 6 dni v intenzivni negi (celotna hospitalizacija trajala 11 dni). Prvi dan mi sploh niso pustili dojiti, ker so rekli, da moram počivati. Poleg vseh narkotikov (sem bla zadeta kot kanta) se mi je že kar bledlo. Pa še 18 sem bla stara. Sekcija ni bila vnaprej predvidena, rojevala sem 7 ur in šele nato so se odločili (asfikcija ploda - pri obeh). Imam zožano medenico in še zamaknjen kolk (krajša noga). Tako da so naposled kar hiteli.V drugo je bilo nekako podobno. Še danes mi ni jasno, kako so me pustili rojevati kar 9 ur in se na koncu spet po hitrem postopku odločili za sekcijo. Spominjam se, ko so me polno umetnih in svojih popadkov peljali v operacijsko. Sploh nisem imela več časa dihati od popadkov. Peljali so me skozi poln hodnik ljudi. Tako mi je bilo nerodno, da sem se kar čez glavo pokrila. V operacijski so ravnokar nekega šivali, so ga kar kot prašička vrgli na drugo mizo, pa mene gor No zdej se itak na to samo še smejim. Drugače pa pri nas (bolnica Jesenice) naredijo rez podolgem od popka navzdol. Tudi drugič so naredili po istem rezu. Bila sem šivana. Baje, da v Ljubljani kar z nekakšnimi klanfami skup spnejo in se mi zdi, da tam tudi naredijo "bikini" rez.Bolelo me res ni. Imela sem pa občutek, da me bo prelomilo na pol. Pri nas po operaciji dobiš nekašen elastični pas k se pol prišponaš, da te skup drži : Ta pas mi je zelo pasal, nosila sem ga kar dva meseca.Pri prvi sem imela težave z dojenjem (v bolnici so mi rekli, da otrok rojen s carskim rezom, nekako rabi več časa da se privadi). V drugo, sva se dojila lepih deset mesecev (nič problemov) mleka kot Ljubljanske mlekarne !Je pa zanimivo, kako se bolnišnični režim spreminja (sploh zdaj). Pri Sabini (prvorojenki) me niso pustili nič. Fizioterapija v postelji. Nič tuširanja (umivanje v postelji) Drugi dan, samo sesti. Tretji dan vstati na noge, pa takoj nazaj ležat. Četrti dan sprehod po sobi.Brez obiskov :xx!: . Pri drugem (čez 8 let) pa je bilo že bolj sprejemljivo. Tuširanje priporočeno! Na noge po lastni presoji itd.Nekakšno pravilo velja samo, če ima ženska dvakrat carski rez, naj ne bi več zanosila (čeprav se tudi to dogaja). Pri meni je mal drugače, imam zelo stanjšano steno maternice, tako, da bi bila nosečnost res rizična. Lep pozdrav! Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Kako se ti sedaj videzno pozna od porodov, Nakiy (prerez) Špelca; lubenice explodirale Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Kako se ti sedaj videzno pozna od porodov, Nakiy (prerez)grdo Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 HMM..SE pravi,da poleti nosiš dolge kopalke?....se pravi,da bi prejle morala nekak zahtevat od zdravnikov, jih opozorit ,da naj bolj estetsko poskrbijo za videz pozneje, je tko.... :o|o: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 hmmm....pokoWC...a ti mash kopalke s kapuco 666 zlbijeu....tralala Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 hahnim ne, nimmam pa zadnja leta zlo razgaljene Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
spelca 18. februar 2004 Avtor Prijavi Deli 18. februar 2004 Naky, navpicni rez je zastarela tehnologija. "Bikini cut" se bistveno lepse in hitrejse zaceli in tudi manj poskoduje maternico. Glede na to da si imela prvega navpicni rez, ne razumem, kako da so ti sploh pustili rojevati?!?!? In to celo 9 ur!!! In omenjas umetne popadke. Se pravi, da so te sploh inducirali? Yikes!!!! Umetni popadki so bitveno mocnejsi od naravnih. Pri naravnem rojevanju (v drugo) si tvegala "uterine rupture" (ne vem slovenskega izraza), ker je bil tvoj prvi res navpicen. Umetni popadki to tveganje bistveno povecajo. V Ameriki, ce je bil prvi porod navpicen carski rez, ti v drugo sploh ne pustijo rojevati, ampak te kar dajo na urnik za planiran carski rez. Ce slucajno zacnes rojevati prej, naredijo carski rez po najkrajsem postopku. Ce je bil prvi porod "bikini cut", potem vecina zdravnikov rajsi ponovi carski rez, ker so carski rezi postali ze skorajda varnejsi on tradicionalnih porodov. Nekateri zdravniki so pripravljeni ti pustiti rojevati (temu se rece VBAC), ampak nikakor ne bojo inducirali popadkov. Skratka, Naky, blazno sreco si imela!!! Nekakšno pravilo velja samo, če ima ženska dvakrat carski rez, naj ne bi več zanosila (čeprav se tudi to dogaja). Pri meni je mal drugače, imam zelo stanjšano steno maternice, tako, da bi bila nosečnost res rizična. Lep pozdrav!Tukaj tega pravila ni, oziroma se nisem slisala zanj. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
spelca 18. februar 2004 Avtor Prijavi Deli 18. februar 2004 Prvi dan mi sploh niso pustili dojiti, ker so rekli, da moram počivati.Meni so pa dojiti so pustili takoj, ze v "recovery room", kjer so me imeli dve uri na vseh mogocih monitorjih. Poleg vseh narkotikov (sem bla zadeta kot kanta) se mi je že kar bledlo.Jaz sem bila pa povsem prisebna med postopkom in po postopku. Samo od pasu navzdol sem bila omrtvicena. Hecno je, da sem med postopkom cutila, kot bi me nekdo masiral po trebuhu, ampak brez bolecine. Sekcija ni bila vnaprej predvidena, rojevala sem 7 ur in šele nato so se odločili (asfikcija ploda - pri obeh). Hmm, kaj je to asfikcija? Baje, da v Ljubljani kar z nekakšnimi klanfami skup spnejo in se mi zdi, da tam tudi naredijo "bikini" rez.Ja, mene so tudi zaklamfali skupaj. In potem so tiste klamfe cisto preprosto populili ven No, ampak puljenje klamf ni bolelo. Pri nas po operaciji dobiš nekašen elastični pas k se pol prišponaš, da te skup drži : Ta pas mi je zelo pasal, nosila sem ga kar dva meseca.Jaz sem tudi dobila tak pas. V bolnici mi je prisel zelo prav, kadarkoli sem sla na sprehod. Doma sem ga potem nosila ene 2-3 tedne. Pri Sabini (prvorojenki) me niso pustili nič. Fizioterapija v postelji. Nič tuširanja (umivanje v postelji) Drugi dan, samo sesti. Tretji dan vstati na noge, pa takoj nazaj ležat. Četrti dan sprehod po sobi. Pri drugem (čez 8 let) pa je bilo že bolj sprejemljivo. Tuširanje priporočeno! Na noge po lastni presoji itd. Ne vem, kako je pri podolznem rezu, ampak vsaj pri bikini cut pravijo, da ce hodis (malo, seveda; brez pretiravanja), se hitreje zacelis. Brez obiskov :xx!: Yay!!! Da crknes od dolgega casa!!! Jaz sem obiske imela ze prvi dan -- namo nekaj ur po porodu. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 18. februar 2004 Prijavi Deli 18. februar 2004 HMM..SE pravi,da poleti nosiš dolge kopalke?....se pravi,da bi prejle morala nekak zahtevat od zdravnikov, jih opozorit ,da naj bolj estetsko poskrbijo za videz pozneje, je tko.... :o|o:Rez je na zgornji strani (pri popku) zelo malo viden, tako da s kopalkami nimam problema, niti nisem ne vem kako zakompleksana zaradi tega. Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 18. februar 2004 Prijavi Deli 18. februar 2004 hmmm....pokoWC...a ti mash kopalke s kapuco 666 zlbijeu....tralala Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 18. februar 2004 Prijavi Deli 18. februar 2004 Hojla Špela! Ja tudi meni ni jasno, da so me v drugo pustili toliko časa rojevati. Veš v tej bolnišnici vse probajo, samo da ni treba carskega reza narediti. Med mojimi močnimi popadki sta se celo dežurna doktorica in moj osebni ginekolog skregala ker je eden menil, da bom normalno rodila (saj sem bila odprta skoraj pet prstov) drugi pa je zahteval takoj carski rez....Uterus ruptura pomeni "napokana" oz. "počena" stena maternice. Jaz sem imela krepko napokano, prav zaradi tega ne smem več zanositi. In res je pravo čudo (tudi ginekolog trdi) da sem lahko donosila do konca. To, da si svoj "porod" v bistvu spremljala je čudovito. Jaz sem spala in otroka sem videla šele po 6 do 7 urah (oba). Asfikcija oz. asfiksija (nisem čisto prepričana o pravilni izgovorjavi izraza) pomeni, da se je plod v maternici že "dušil", pomoje je že pil plodno vodo. Zato so potem tudi tako hiteli. V parih minutah sem bila pripravljena za operacijo, čeprav je operacijska eno nadstropje nižje.Sicer sta se rodila zelo v redu (Sabina apgar test 9/10, Tilen 8/9 - to je nekakšna ocena novorojenčka), nič rumenice, rožnata in takoj zajokala. Hvala Bogu! Videla sem bikini prerez pri prijateljici, ki je "rodila" v Ljubljani, skoraj nič se ji ne pozna. Pri meni je prvič šival mlad doktor (še specializacija) in me je res malo bolj grdo zašil. Drugič, ko so rezali po istem rezu je bilo malo boljš "zaheftano" , zato se mi od popka navzdol skoraj nič ne vidi, le na koncu je razmaknjena rana za kakšnih pol cm. Ja kar se tiče obiskov, je sedaj že vse drugače. Pri Sabini (14 let nazaj) so otročke še imele sestre v "štaciji"- posebni sobi za novorojenčke. Pri Tilnu pa (razen v intenzivni negi 4 dni) smo jih imele mamice pri sebi, tako čas zares hitreje mine. Obiski; drugič je blo že boljš, čeprav so obiski v sobi še vedno nezaželjeni, niso delali težav. LP čez lužo pa Zali en sladek poljubček od mene Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.