Skoči na vsebino

Epilepsija

Guest sstane

Recommended Posts

ja baje je vidt ful grozn-jst tega valda ne vem sam ena moja kolegica k je bla zdravn je mogala pol vzet 3 tablete za živce...

a si šla ti kej k zdravniku? mene so dalnapotnice za na preiskave:ct,mr,eeg(pojma nimam kaj to kej pomen) pa še k nevrologu.

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 52
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

<{POST_SNAPBACK}>sam tole todika bolj lici na petit mal, mal drugac opsiujes... bi lohk blo kaj drugega... pomanjkanje kisika v mozganih, bogve kaj...

ej na kaj :eek: ma sej ne vem, men je pač se podobno zdel temu...ni pa mus...sej pravim

<{POST_SNAPBACK}>ja baje je vidt ful grozn-jst tega valda ne vem sam ena moja kolegica k je bla zdravn je  mogala pol vzet 3 tablete za živce...

a si šla ti kej k zdravniku? mene so dalnapotnice za  na preiskave:ct,mr,eeg(pojma nimam kaj to kej pomen) pa še k nevrologu.

ma ne nč nism šla k dohtarju kakmu, k se mi ni dal raziskav kakih čez dajat :o|o: sm smotana sej vem....sm raj počakala, se pravim, nkol več se ni ponovil, če se pa bo recimo, bom pa pol.....

bla sm pa takrat čist u kurcu rec....fizično in psihično :O: tk da mogoč sam to....zdej sm pa fajn x;)x

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

<{POST_SNAPBACK}>ja baje je vidt ful grozn-jst tega valda ne vem sam ena moja kolegica k je bla zdravn je  mogala pol vzet 3 tablete za živce...

a si šla ti kej k zdravniku? mene so dalnapotnice za  na preiskave:ct,mr,eeg(pojma nimam kaj to kej pomen) pa še k nevrologu.

ne jaz nimam osebne izkusnje, mal 'poznam' iz parih primerov...

ct - je slikanje glave, mr ne vem, eeg je elektoencefalogram, slikanje tud teh, mozganskih tokov mensezdi..... in k nevrologu, logicno.

ja, nujno pejt.... kot pravim, ni receno, da kaj pokazhe, ker ti meri tole recimo en dolocen cas in ce v tistem casu ni nepravilnosti, jih pac ni, ti ne morejo postavit diagnoze, vendar se vseeno pa ni izkljuceno, da se to kdaj ne ponovi.

saj drugac sploh ne bi bla (tko) nevarna... kot ravno zarad nepredvidljivosti... in pol lohk vozis, karkoli...

po mojem vsekakor ni odvec, da skoz skrbis, da mas dost kisika, tekocine, si naspan - menim namrec da ti dejavniki lohk vplivajo na te napade.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ni blo tk hudo...najbrž :inocent: zavedala sm se pa sm tk megleno mal, kt bi se to komu drugmu dogajal, jz bi pa od davč gledala....ne znam opisat....lohk da je bil kak blažji napad, lohk da to sploh niblo to......sam sm pač sklenla pol da je verjetno sam zarad mojga psihofizičnega stanja to pršlo, nism bla pr dohterju, sm ž napisala x:Dx ka sm pa k seb pršla, sm bla pa čist fertik, dobesedno po vseh štirih sm se v postlo zvlekla, tk da tud če bi hotla bit agresivna nism mela osnovnih pogojev za to

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

MENE ŽE 3 DNI ZARAD TEH KRČEV VSE MIŠICE BOLIJO PA JST SEM BAJE PADLA K KAMN DIREKT NA GLAVO IN MAM TAKO BUŠKO K NKOL ŠE. PAR DNI SEM FUL ČUDNA,TEŽKO SE ZBEREM PA VSE KAR MI GOVORIJO MI MORJO POČAS K DA POČAS DOJEMAM ZGLEDA DA SEM MELA PRETRES

moj vzgojitelj v gimnaziji je imel enkrat napad...star je bil takrat okol 23 let, doletelo ga je pa pri igranju košarke. Samo padel je po tleh in močno se je začel tresti, zavedal se ni ničesar. Drugega nismo mogli, kot da smo ga nesli v posteljo. Trajalo je kako uro, da se je povsem umiril. Očitno je, da utrujenost, dehidriranost in pomankanje kisika vplivata na možnost napada.

Ravno tako je imel epilepsijo moj cimr v gim. vendar ga nikoli ni napadla. Je pa razložil, naj ga v primeru napada obrnemo na bok, da se ne zaduši z jezikom, in naj mu vtaknemo neko kapsulo v zadnjo plat.

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

Twity, verjamem, da te skrbi. A za epilepsijo je mnogo možnih vzrokov, večinoma se itak ne ve, zakaj pri nekom prihaja do napadov. Hočem ti povedat, da ne mislit takoj na take "težje" stvari, kot je tumor. Mogoče si imela kakšno poškodbo glave? Tudi to je lahko vzrok...

Vsaj 1 epileptični napad doživi kar 1-5% ljudi (različno navajajo avtorji), približno pol odstotka pa ima ponavljajoče napade. Upam in držim pesti zate, da je bil ta napad eden in edini! xcrossfingx

CT in MR slikanja se delajo bolj za izključitev nekega "otipljivega" vzroka, sicer se snema EEG (posnetek možganskih valov), ker pa mnogokrat med posameznimi napadi pri ljudeh z epilepsijo ni sprememb v EEG, se napade oz. vsaj manjšo hiperaktivnost možganov skuša sprovocirat ali z močnimi svetlobnimi dražljaji (npr. stroboskop - tista zoprna utripajoča luč, ki pri meni sicer ne povzroči epi napada ampak migrenskega x:Dx ) ali pa s hiperventilacijo, torej hitrim globokim dihanjem. Če se napadi ponavljajo, je fino to preprečevat. Če se ne - upaš, da si dal "svoje" že skoz.

Poznam pa eno grozljivo zgodbo, ki jo nevrologi radi zgroženo pravijo - nekoč je nek fantek imel zelo hudo in trdovratno obliko epilepsije, s precej močno terapijo se je komajda obvladovalo njegovo bolezen, napadi so bili vseeno dokaj pogosti in precej hudi. Obupana mama je v želji, da bi se sinko vendarle pozdravil, probala vse. Nazadnje se je obrnila na nekega zdravilca. Ta je fantku prepovedal zdravila, na glavo pa mu je privezal mrtvega zajca (ali neko drugo žival, ne spomnim se točno), ki naj bi "zle duhove" odganjal. Fantek je umrl v epileptičnem statusu. Groza. x:(x

Življenje se ne meri po številu vdihov, pač pa po trenutkih, ki ti dih vzamejo.

<{POST_SNAPBACK}>SPLOH ME NI VEČ STRAH PA MAM OBČUTEK DA TEGA NE BOM MELA VEČ

fino in dbest da tko mislis! xupx :palec:

(*vseen PEJT x!x na preglede, se bos boljs pocutila, bolj suverena bos....).

da te pa 'potolazhim' mal... v teh parih primerih, ki poznam, se je to zgodilo v dveh primerih sam 1x v nekaj letih, v enem pa 2x v podobnem, morda mal daljsem obdobju... morda 4 leta recimo....

Tko da ni nujno, da se ti bo to se dogajal, sploh dogajal, pogosto dogajal...

sam - izvzeto pa tud ni, zhal....

zato pa pejt na tale slikanja! xyesx x8Dx

<{POST_SNAPBACK}>Twity, verjamem, da te skrbi. A za epilepsijo je mnogo možnih vzrokov, večinoma se itak ne ve, zakaj pri nekom prihaja do napadov. Hočem ti povedat, da ne mislit takoj na take "težje" stvari, kot je tumor.  Mogoče si imela kakšno poškodbo glave? Tudi to je lahko vzrok...

Vsaj 1 epileptični napad doživi kar 1-5% ljudi (različno navajajo avtorji), približno pol odstotka pa ima ponavljajoče napade. Upam in držim pesti zate, da je bil ta napad eden in edini!  xcrossfingx

CT in MR slikanja se delajo bolj za izključitev nekega "otipljivega" vzroka, sicer se snema EEG (posnetek možganskih valov), ker pa mnogokrat med posameznimi napadi pri ljudeh z epilepsijo ni sprememb v EEG, se napade oz. vsaj manjšo hiperaktivnost možganov skuša sprovocirat ali z močnimi svetlobnimi dražljaji (npr. stroboskop - tista zoprna utripajoča luč, ki pri meni sicer ne povzroči epi napada ampak migrenskega  x:Dx ) ali pa s hiperventilacijo, torej hitrim globokim dihanjem. Če se napadi ponavljajo, je fino to preprečevat. Če se ne - upaš, da si dal "svoje" že skoz.

thanx ko si tole napisala (jaz v bistvu pojma nimam, sam tkole mal sklepam sem pa tja)... :palec:

One zgodbe o fantkih... to pa je zalostno, pa tud, kaze na to, kako se pravzaprav obravnava epilepsija...

bozjast... bozje... ga je metalo... kao...

ker je oni videl stvari, dobil prebliske... bil v enem drugem stanju, v enem drugem svetu... (pa pol na vse tele nacine, tud k 'vracem' raznim in tko)...

pa niso mogli cist razlozhit, pa ne predvidet!

zato je taka uganka. xyesx

ce pa mal drugac pogledamo, pa ironicno ugotovimo, da so se dojenckovi krci se vedno uganka... xyesx

a smo hecno spet pri krcih..... in to je to, nepredvideno, neartikulirano..

in 'hec', da se odprejo ravno take teme... nisem sicer bila specificna, sam imela sem vsekakor kaj podobnega v glavi (pri pisanju napovedi).

aja saj res, 3/4 itak ni gor! x:o)x x:Dx :xx!: (ker se mi je nekaj pobrkalo, ker je nov dizajn in tud sistem napovedi). xcivx

nic hudga, ce nihce ne steka (saj epilepsije tud ne x:o)x)...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>

in 'hec', da se odprejo ravno take teme... nisem sicer bila specificna, sam imela sem vsekakor kaj podobnega v glavi (pri pisanju napovedi).

aja saj res, 3/4 itak ni gor! x:o)x x:Dx :xx!: (ker se mi je nekaj pobrkalo, ker je nov dizajn in tud sistem napovedi).  xcivx

nic hudga, ce nihce ne steka (saj epilepsije tud ne x:o)x)...

Torej so astrološki vplivi taki, da prihajajo razni nerazložljivi "krči" na plan? A to me matra?! Moram možku razložit, da v bistvu nisem jaz kriva... :vragec: x:Dx

Glede štekanja - imam precejšnje nagnjenje k racionalizaciji vsega po vrsti (bikica pa luna v kozorogu, še dobro, da sem vaga v podznaku x;)x ), imam pa tako posebno srečo (čeprav, ko se dogaja, tega ne vidim tako), da me življenje uči že od malih nog, da stvari niso črno-bele, da stvari/pojavi SO, pa če jih razumem ali ne, če jih odobravam ali pa ne. Sicer je težko, ko na lastne oči kaj vidiš, doživiš... takega, kar si prej zanikal. Jah, potem moraš pač precej predelat mnenje in gledanje... Kar je fino, da nismo preveč "ozki". Zdaj mi je pa najbolj všeč tista budistična varianta srednje poti. Ko bom v letih, jo bom morda usvojila... x;)x x^x

A ja, še nakj sem hotela vprašat - kaj se je zgodilo z Vrbinimi posti v tej temi? :eek: Sem prebirala, pa videla neka citiranja, njenih postov pa nikjer?

a res? nisem tega opazila v tej temi ...

ko sem vidla, da se je odprla nova tema, sem sam poiskala (da se kaksna Tina ne matra), pa zdruzila... pa dala se temo iz astro (ki se je pac tud odprla v iskalniku, ko sem dala pogoje epilep.. meneszdi :))..

tako da pojma nimam... oh, aja, zoprno...

pa smo spet -nehote- pri brisanju postov.... :||||||

nc... ja... pac.... saj ni vazno....

skoda ker so pac sam moji posti ocitno pol se tle.... x:o)x ... ker za te vem, da ne more bit drugac kot da so se tle. :)

ker jaz pa pac nisem strokovnjak.... (zato je skoda, da so sam moji).. :vio:

se mi je zdel da vidim kozoroga v tebi... pa se mi ni dal nic sprasevat (se).. ker, saj konc koncev ni vazno... sam je hecno, kako 'se vidi' te energije. :vio:

bi te pa... da ne recem presenetilo, kaj menim o raznih tehle 'diagnozah' povrsnih.. sam v bistvu moram bit tih, ker nimam prava glasanja. :)

saj se boljs... revolucije totalne... komu se pa da kregat... glavno da jaz vem zase... ;)

(sam skoda... sam zase vedet... :o|o:)

Picasso

Imaš prav glede "hitrih" diagnoz (saj nisi povedala natančno kaj si misliš, si pa "dala vedet"). Ravno razmišljam - tisti prvi napad, ki ga twety opisuje bi šel v sliko epi napada. Vse, kar je kasneje bilo, pa niti ne. xscratchx V bistvu pa samo debatiramo, ne?

jah, kozorog meni niti ne diši preveč, pa kaj morem, taka pač sem. Rogata. :vragec:

oj pa res (*sem sla mal nazaj pogledat, kaj kaj pravimo in, kaj kaj pravim jaz, da nisem kaj prevec pametne se delala recimo x;)x xDDx), pa res vidim, da so nekam samo moji posti. x:o)x

no ja, pac... kot pravis, mal debatiramo pac.... saj sem povedala (in veckrat poudarjam), da nimam medicinske izobrazbe, mam pa pravico se o tem pozanimavat in sklenit kaj tkole osebno, iz lastnega stosa, izkusenj, primerov...

rogata?

ne, nisem mislila v tem smislu, pac pa... zemeljska.. resna, stvarna. :vio:

kar je kul, saj smo vendar v 'Zdravju'. xDDx :palec:

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>mene tud tale kozorog v Soncu matra...ko sem non stop pesimističen in depresiven... x:(x

A dej no, pa tko luštno se nasmihaš na fotki?! x;)x x:)x Jaz pa kljub luni v kozorogu (joj, sem hotela nosorogu napisat x:o)x ) nisem ravno pesimistka in depresivka. Če naj bi to kozorog povzročal (no, o zdravsvenih zadevah celo kaj vem, o astrologiji pa pojma nimam). xrolleyesx

<{POST_SNAPBACK}>mene tud tale kozorog v Soncu matra...ko sem non stop pesimističen in depresiven... x:(x

oh in jaz sem vedno zasanjana in zabluznjena riba... xrolleyesx

to kar mas, izkoristis, tega, kar nimas, pa bi blo fajn met, pa spotenciras, se tega naucis pilit...

kaj cem se jaz pilit v sanjanju.. domisljiji, intuiciji, saj to sem jaz (zakaj pa menis, da me ni v temo neptun po mojem dve leti ali vec, pa bi morda ravno jaz imela najvec za povedat notri x:o)x xDDx).. no in jaz sem se 'pilila' in se... v 'zemlji'...

jaz mam prevec domisljije, kar lohk uporabim gud, mam premal stvarnosti (ceprav, mam kar zemlje nekaj, hvalabogu :switz:, ampak hipoteticno in pac 'po defoltu', ker je recimo riba ravno nasproti devici, voda v chartu ravno nasproti zemlji)... no in ker bi imela riba, kot sanje, custvenost, premal jasno stvarnosti in tega pol, mora seveda glih to krepit. in obratno... zemlja, vsa stvarna in... oprijemljiva... :vio:..... pa mora delat na svezhini... kajti, kaj bi umetniku, veneri, koristil sam blazoten stik z glino v naravi z njegovimi rokami ustvarjalnimi - ce ne bi imel domisljije, idej?

mam frende, umetnike, obvladatorje, totalne izvedbenike... sam - hocjo moje slikce, skice, ideje.... torej - kaj ti bo zemlja brez vode, kaj bo venera brez neptuna, kaj bo mars brez plutona????

in nismo se sploh pri uranu (epilepsija... + mars, tudi merkur, neptun, pluton)...

Picasso

No, ribica, zdaj sem te pa zgubila. O planetih pač nič ne vem. Sem pa prečekirala, uran je pri meni v škorpijonu. kar koli že to pomeni. :o|o: Pa nč bat, ne pričakujem, da mi boš tukaj razlagala natalno karto... Mislim pa, da nisem tako "trda" kot nakazujeta luna in sonce. Torej imam mogoče druge planetke tako naštimane, da me malo "blažijo"? Pa vzgoja mamice rakice mogoče? x^x In pa - kaj ima vse to z epilepsijo? In zakaj visim tukaj, namesto, da bi študirala? x:Ix x:)x

• 1 year later...
Guest sheboom

hm ... zdravnik, ki ne ve, da se osebi v času epileptičnega napada ne sme dajati predmetov v usta?

kar groza me je zgrabila ko je, kljub prigovarjanju, punci zatlačil beležko v usta ... jasno sem videla nadaljno škodo - ugriz v jezik.

... sprašujem se, s kakim plonkanjem posamezniki pridejo do zdravniškega naslova :O:

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...