Skoči na vsebino

Mesto in podeŽelje

Pujsita

Recommended Posts

• Komentarji 87
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Meni je ena na enem forumu rekla, da me je potrebno izgnati v puscavo. Torej puscava..!! upam, da bo lepo tam..  x:)x

Odvisno v kaksnem kontekstu, sicer pa - zakaj pa ne?

Malo se osamiti, razmisliti, saj ti ni tako slabo predlagala, v bistvu... x;)x x:)x

Ampak ker uporabljas to besedo (izgnati), mi daje misliti, da ni bil ravno zelo kul in dobronameren predlog... x:px

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Janja.. verjetno bi mi bilo vseeno ali je mestna ali podezeljska puscava.. samo da bi bila voda blizu..

Marsa.. tudi meni se je zdelo, da ta izgnati ni mislila ravno dobronamerno..

Drugace pa bi jaz najraje imel dva stanovanja.. enega v mestu.. in enega na podezelju.. kjer je najbljizji sosed vsaj 500 metrov stran. Tako zivim zdaj.. v "predmestju" vasi, in imam do prvega soseda cca 400 metrov.

Tako, da se nikoli se nisem rabil ukvarjati s temi tezavami s sosedi, ki jih nekateri opisujejo.. in vcasih so tako intenzivni, da predejo celo na tednik in podobno.. Zanimivo! x:px

*** SVET JE NAREJEN PREPROSTO *** Tjazy

• 2 months later...

Po moje ta mladi bežijo na vas. Ne skupinsko, ampak počasi eden po eden. Pač to kar nudi mesto ni več podobno življenju, saj si pod naponom družine, službe, sosedov, okolice, opravkov++++.

Ravno včeraj mi je ena punca, ženska, pojma nimam, pisala. Prosi da bi šla za nekaj časa živet na eno islandsko kmetijo. In ker imam pogodbo z agencijo, ki podobne stvari ureja ji bom to tudi uredil. Predvsem si kot kaže punca želi miru ki ga v mestu ni deležna. Tudi to je dovolj velik dejavnik da mesta niso več prilagodljiva za normalno življenje.

Andres

Islandska kmetija?

Sounds good. x^x x8Dx

Ceprav... hm... meni se ze.. kraska, dolenjska... whatever... kmetija... (ivn podrtija), zdi cisto sprejemljiva. x;)x

Mogoc pa bo enkrat. :8): xupx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ah čudne so želje svetovljanov. Mogoče pa punca samo migracijo išče. Kdo ve. Čeprav je nekje na samem na kaki kmetiji zelo mir.

En moški iz Reykjavika se je enkrat tako preselil na kmetijo. Sprva mu je bilo super ker je bil nov in ga je vsaka ženska hotela. Tako je menjal ženske dokler ni cele vasi zamenjal. Nekako se je tam ustalil in ko se je vsega skupaj naveličal mu je postalo blazno dolgčas, ker opazil je da je njegovo bivanje temeljilo samo na seksu, saj vedno ni več bil nov žrebec za pohotne vaščanke. x:Dx x:Dx

Andres

Smola zanj x;)x Pač ni znal poiskati tisto noto.

Jaz pa ugotavljam, da vedno bolj uživam.

Danes sem prav pobožno strmela skozi okno - hruške cvetijo, jablane bodo vsak hip..sonce sijalo not...odprla okna in poslušala prepir siničk(gnezdijo kar trije pari in par pogorelčkov x:Dx ). Na bližnji lipi se je oglašala kukavica - jo imam na sumu, da je katerim mojim siničkam podvalila svoje jajce- no bom videla še...v glavnem - lepo mi je.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Blagor tebi... x:)x

Tudi jaz sem do nedavnega gledala drevesa skozi okno...pa so jih posekali in zamenjali za sivi beton in stavbo :sori: :sori:

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Jaz pa ugotavljam, da vedno bolj uživam.

Danes sem prav pobožno strmela skozi okno - hruške cvetijo, jablane bodo vsak hip..sonce sijalo not...odprla okna in poslušala prepir siničk(gnezdijo kar trije pari in par pogorelčkov x:Dx ). Na bližnji lipi se je oglašala kukavica - jo imam na sumu, da je katerim mojim siničkam podvalila svoje jajce- no bom videla še...v glavnem - lepo mi je.

Coooooooool. Jaz tudi črpam vse tele podeželske efekte, ker trenutno imam možnost živeti res prav na kmetih, obožujem čist zrak, travnike, naravo, mir, še celo štacune nimamo, res carsko. Vem pa da se bom lepega dneva preselila nekam v blok, ko se bodo tule kjer sva zdajle razmere spremenile, ampak jaz živim in uživam zdajle in ko se navajam na naravo, mislim, da bom tudi kasneje znala poiskat stik z njo in izkoristiti vsak prost trenutek.

xsrcx :2src: :inocent: :2src: xsrcx

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

x:)x x:)x .. saj smo sami podeželani.. Hja, tam kjer sem jaz je bila včasih ena mala vas.. res luštno.. ko sem šla na šolanje v Ljublano...(joj, kako sem se tega zaželela.. sem mislila, da bom postala malo bolj "svetska".. )Eh, kako hitro sem se naveličala tega betona, prometa ... in to 20 let nazaj...

Eh, luštno je pri nas na deželi, čeprav ta vas sploh ni več vas, je že malo mestece.. ampak, ni mi treba sesti v avto , da se odpeljem na prvi hrib, vsedem se na kolo in na prvi hrib.... se peš odpravim med zelenje... x;)x ... super... ampak, si pa včasih zaželim še večjega miru.. Popolnoma nič ne pograšam mestnega vrveža, lokalov, finoče...ga imam med tednom dovolj in še vrh glave..

Se enostavno zavedam, da imam pač možnost živeti v takem okolju.. nekateri je pač nimajo(te) .. :sori: ..

Sem mestna punca, saj sem vedno zivela v mestu. Vesela sem, da je tako ker se mi zdi, da ti mesto nudi vec moznosti za uspeh, zivljenje, zabavo, izobrazbo,..

Imam prijatelje iz otrostva, ki so ziveli na podezelju, saj sem veliko hodila k babici na vikend , na pocitnice. Ti otroci so morali neprestano delati na kmetiji, pomagati v kuhinji, na njivi, v hlevu, .., za solo pa jim ni ostalo skoraj nic casa. Tudi starsem ni bilo pomembno, da se njihov otrok izobrazi, ampak da je vsa zivina v hlevu in, da je vecerja skuhana.. Velikokrat sem jim pri opravilih pomagala, a le zato ker mi je bilo zanimivo luscit fizol, koruzo, preganjat koze po travniku,.. x;)x , .. za takrat 11,12 letne punce pa je bilo to vsakdanje delo.

Ne obsojam jih, saj je to njihov nacin zivljenja in tako so navajeni, a se mi vseeno zdi, da bi morali imeti ti otroci moznost, da se sami odlocijo kaj bodo poceli v zivljenju. Morda pa bi kdo od njih rad postal zdravnik pa bo na koncu "le" kmet ali poljedelec, ker mu starsi niso omogocili, da se izobrazi. Verjetno se to ne zgodi vsem podezeljskim, kmeckim otrokom, a je vseeno veliko takih.. :sori:

Glede tega sem srecna, da sem rasla v mestu, ceprav proti podezelju - vikendu na podezelju - nimam nic proti. Z veseljem se vsake toliko odpravim v naravo in uzivam v nabiranju jagod, gob,..

Ni vse slabo, kar se ne sveti.

ker se mi zdi, da ti mesto nudi vec moznosti za uspeh, zivljenje, zabavo, izobrazbo,..

Kaj pa je zate uspeh, življenje, zabava in izobrazba?

Mhm, s temle se glih ne strinjam, saj so tako meščani kot vaščani lahko uspešni, pa karkoli si že pod to predstavljaš, polno živijo, se zabavajo in izobrazijo... :o|o:

ker se mi zdi, da ti mesto nudi vec moznosti za uspeh, zivljenje, zabavo, izobrazbo,..

Kaj pa je zate uspeh, življenje, zabava in izobrazba?

Mhm, s temle se glih ne strinjam, saj so tako meščani kot vaščani lahko uspešni, pa karkoli si že pod to predstavljaš, polno živijo, se zabavajo in izobrazijo... :o|o:

Ja morda.., ampak na drugacen nacin.. :o|o:

Za kmecke otroke je zabava kres ali peka koruze na sosedovem travniku, za mestne pa odhod v kino, gledalisce, na zabave,...

Glede moznosti za boljse zivljenje, izobrazbo.. , sem pa mislila tisto kar sem napisala spodaj. Kar se dogaja veliko otrokom - da jim ne omogocijo zadostne izobrazbe.. Je bolj pomembno, da je krava zdrava. x;)x x:)x

Se mi zdi, da si prehitro posplošila, jaz mislim, da to ne drži povsod, v bistvu jaz osebno, kljub temu, da sem v glavnem vseskozi bolj na vasi ne poznam nobenega primera, da bi si otrok želel izobraževati, pa mu starši ne bi dovolili. Poznam kar dosti ljudi, ki izhajajo iz kmečkih družin, pa so zdravniki, ekonomisti, tudi umetniki,.... Se mi zdi da imajo še celo več možnosti izbire, ker življenje na podeželju poznajo, pa prej ali slej večina prav zaradi izobraževanja pride v mesto in se spozna tudi z drugačnim načinom življenja in mogoče še celo bolj vedo, med čem se pravzaprav odločajo.

Saj pravim, da ni nujno. Je pa veliko primerov ( ljudje ki jih poznam osebno ali le kot babicine sosede ), ko imajo kmetje otroke zgolj ( ali vecinoma ) zaradi se enega para rok, ki bo pomagal na kmetiji in so otroci ze od malega "prisiljeni" delati in garati.

Nocem se prepirat s tabo, samo se mi zdi, da nisi realna, ce pravis da se nisi slisala za tak primer..

Tudi ce gledas porocila in je kak prispevek iz neke kmetije, ponavadi govori oce, zadaj pa se 5 mulcov skace po hlevu.. Vcasih so ti otroci s tem zadovoljni, ker niti ne vejo, da obstaja nekaj boljsega - ker jim starsi ne povejo, da gredo lahko v mesto, v solo, na faks.., in imajo ze od mladosti v glavi to, da bodo nekoc prevzeli kmetijo in nadaljevali s "tradicijo".

To, kaj bo otrok postal ko odraste, je v veliki meri odvisno od strasev in tega kako pametni so. Ce so vsaj malo izobrazeni, bodo otroku dali na izbiro, da se sam odloci kaj bi rad postal in kaj ne.. Sem pa ze napisala, da zal ni vendo tako, ker je dobicek in delo na kmetiji ljudem pomembnejse od srece svojih otrok. .. na zalost... :sori:

Saj se ne prepirava, samo izmenjujeva mnenja. Jaz mislim, da so časi precej drugačni, kot jih opisuješ ti, sem tudi sigurna, da prav tako na kmetih v osnovnih šolah poteka poklicno usmerjanje (vsaj mi smo izvedeli za večino poklicov), če že starši po tvojem mnenju naj ne bi omenili teh zadev. Res opravljajo vse možne poklice npr. sosedje tule, kjer jaz živim, od ravnateljice v šoli, zdravnice, kemijske inženirke, s.p. ji -prevozniki, policisti. Resnično ne poznam primera, da bi kdo od otrok želel naprej v šolo, pa ne bi smeli.

Lahko da si pač spoznala drugačne ljudi.

Meni osebno je dosti bolj zabavno kot sedeti zadeta na eni žurki (da tudi jaz malo popretiravam) it kam na kmetih na sprehod, je pa seveda stvar okusa.

Sicer je pa prav, da imamo različna mnenja, kajti treba je poseliti tako mesto kot podeželje in če ti osebno in vsak živi, tam kjer mu bolj ustreza je čisto krasno, drugo pa tako ni pomembno x;)x x:)x :palec: .

Sicer je pa prav, da imamo različna mnenja, kajti treba je poseliti tako mesto kot podeželje in če ti osebno in vsak živi, tam kjer mu bolj ustreza je čisto krasno, drugo pa tako ni pomembno  x;)x  x:)x  :palec: .

x:)x :palec: x:Dx

Sem mestna srajca, vse življenje prebila v stanovanjih, tako da ne vem, kako bi se znašla na podeželju.

Spomnim pa se, da sem si kot otrok ful želela živeti na kmetiji... z vsemi živalmi in v stiku z naravo.

Na srečo pa naša mesta niso tako velika (niti zabetonirana), da ne bi mogel občutiti diha marave le nekaj minut iz središča.

ポローナ

Pikapolonica (my blog)

Tudi ce gledas porocila in je kak prispevek iz neke kmetije, ponavadi govori oce, zadaj pa se 5 mulcov skace po hlevu.. Vcasih so ti otroci s tem zadovoljni, ker niti ne vejo, da obstaja nekaj boljsega -

..."da obstaja nekaj boljsega " x?x

Uf, se ne bi strinjala. Kot otrok sem nekaj let živela na kmetiji( kolikor jo je pač še ostalo od nekdaj mogočne kmetije).. Takrat, v daljnih časih so se vsi ti kmečki otroci šolali. Sicer so bili to težko časi.. peš v Ljubljano v šolo, delo doma na kmetiji, bilo sedem še živih otrok(moja mama in njene sestre, bratje...) ampak spomine imajo lepe... Kot jih imam tudi jaz. Sem hvaležna, da sem kot otrok lahko živela na vasi, da sem bosa bredla po potoku, da sem jahala konja, da sem se vozila s triciklom(imeli so ga za mleko), da sem spala ne senu, da sem se vozila z vozom na njivo...), da smo se otroci razumeli med seboj. Tega je danes vse manj.. Vse to se je prenehalo , ko so si moji starši zgradili hišo in sem šla v novo, lepo hišo... Hvala bogu, da je bila samo čez cesto. Nenehno sem bila v stari hiši.. Otroška leta so bila nekaj najlepšega.... Sem šla enkrat čez počitnice v mesto (!) .. groza.. sami beton, bloki... nič primenega za igro

In nikar ne misli , da ti kmečki otroci trpijo. Res, da delajo veliko več, kot mi ali kot mestni, ampak življenje ni samo zabava, šola, pohajenaje po mestu, obiski trgovin... Življenje obstaja tudi na podeželju. In če si ga ti zaželijo se pač odpeljejo ven iz narave.. v sivi beton.

Kaj je boljšega ? Narava ali beton ? Mislim, da je odgovor na dlani.

Pa še to... v dnašnjih časih je kmečki človek tako napreden, razgledan (ker drugače mu pač ne bo uspelo furati kmetije), da ve da otroci rabijo izobrazbo... pa čeprav samo za molžo krav.

Ne rečem pa , da ne obstajajo družine, ki ne zmorejo šolanja otrok... ampak takih je tudi v mestu dovolj, se ne rabiš odpeljati na vas..

Je pa tako tvoje razmišljanje tipično za mestnega človeka ..

Kaj čemo... sto ljudi .. sto čudi.. x;)x

Tudi jaz sem razmišljala o tem zadnjem, finančnem vidiku, da zdaj nekako živimo v času, ko so gromozanske razlike v premoženju ljudi. Da je verjetno v mestu dosti več revnih ljudi, ki imajo težave s preživetjem, kot na podeželju, ko si lahko vsaj hrano pridelajo. Mestni kljub temu, da imajo čas, ne morejo nikamor ničesar posadit :o|o: :C: .

Pa še to Janja... mestni najstnik ima veliko več možnosti zaiti na stranpoti kot tipični podeželski.. lahko rečemo vaški otrok.. Če mora delati, pomagati pri kmečkih opravilih ima manj prostega časa , pa mu pi*darije :xx!: ne hodijo po glavi ..

ko sem bila majhna so bili moji vsi travniki in vsa drevesa in to mi je blo dbest. če pa sem šla k sorodnikom na počitnice, so me videli samo zjutraj in zvečer x:Dx , pa nihče se ni sekiral, kje se mulci preganjamo ves dan. zjutraj je bilo potrebno skidat hlev, pol pa voljno do mraka. pa včasih delo s košnjo, obračanjem sena...pa tko. uživancija skratka. pa stalno smo bili bosi x:px x:px x:px

eh, zdej pa služba pa to, pa s sprehodi ne nadomestiš vsega :xx!: res zaj* tale civilizacija.........včasih se sprašujem, koliko živimo na način, ki bi nam res ustrezal :o|o:

x:)x x;)x x:)x

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Tudi jaz tako mislim, čeprav so nekak droge tudi na vas zašle, samo mislim, da je vseeno tega nekoliko manj, ker nekako v povprečju živimo drug stil življenje, so pa seveda tudi izjeme, v obeh variantah, da vse ne pomečem v isti koš :inocent: xsrcx .

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...