Skoči na vsebino

Waldorfska šola

Natasha

Recommended Posts

Dragi moji!

Danes mi je pod roke prišla knjiga "Kam (v srednjo šolo). In ko sem tako listala po njej sem se ustavila na Waldorfski gimnaziji..... in KLIK. Ta šola bi bila idealna za mojo Sabino (sedaj 7 razred osemletke). Sabina je zelo bistra punčka, hitro dojemljiva, logična.... skratka taka fejst punca, z manjšimi težavami prilagoditve v teh klasičnih "dril" šolah (težave s koncentracijo, tip človeka ki si bolj zapomni če VIDI, kot pa sliši, ne mara učenja iz knjig....)

E tko nekako. Si jo predstavljate? x;)x x:)x

Zato VAS LEPO LEPO PROSIM za kakršno koli informacijo o tej šoli. BTW Bila sem na njihovi strani in prebrala vse, tudi tu ste se že nekaj pogovarjali, in tudi ostale strani ki so se mi odprle sem preletela.

Ima kdo izkušnje s to šolo?

Najbolj od vsega me zanima financiranje (nismo ravno bogati :eek: ), možnosti nastanitve v dijaškem domu.... skratka karkoli!

Za vsako izkušnjo, kritiko, informacijo SVA S SABINO FULL HVALEŽNE! Tud z astrološkega vidika x:Dx x;)x . Matejkaaaaa, tebe tud čakava x;)x x:Dx x:Xx

Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.

M. H. Alderson

Deli na socialnih omrežjih

Jebela cesta, kot bi bla polpismena "kakoršna koli" :eek: :eek: x:Dx

A lohk to popravim, mislim naslov teme?

Stanee hvala, sem že prebrala x:)x x;)x x:Dx !

M. H. Alderson

Nak Nak Naking on the Waldorf's door.. :) hehe, ehja, nevem no, men se zdi da srednja šola ni tak problem, al karkoli, fajn je da je blizu,... in če je punca izredno vizualni tip, in ji učenje iz knjig ne diši, pa če je bistra pa to, ne bo problema s gimnazijo (lastne izkušnje) k matura zahteva od tebe velik bolj fer, kot pa sam učenje iz knjig, sam pa se mi zdi da bo v našem sistemu še kako problem za njo, nevem, vsaj meni je blo tko dokler sem knjige bral sam iz užitka....
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Hja, jaz sem bila v vrtcu enkrat, malo so nas peljali pogledat.. Ne vem, bile so stvari, ki so ful v redu (vse igrace iz naravnih materialov, kuhinja v igralnici, da lahko otroci sami kaj skuhajo...), po drugi strani pa.. se mi zdijo njihove metode malo.. zastarele? ujete v nekem casu in prostoru, ki ga ni vec, oni pa se kar naprej delajo isto...

Aja, pa kolikor vem morajo starsi ful sodelovat zraven in se strinjat z nacinom vzgoje in s sistemom.

Ampak OK, to je za vrtec, o osnovni in srednji soli nimam pojma.. Je pa tako - kolikor sem se pogovarjala z ljudmi, imajo otroci, ki so hodili sem v vrtec, ful tezave, ce grejo naprej na navadno solo. Se vecje tezave imajo tisti, ki grejo iz waldorfske osnovne v gimnazijo (ne vsi, nocem posplosevat nekaj!!!). Ker je v navadnih solah cist drug nacin, ful vec prisile in podobno.. Za gimnazijo je pa verjetno bolje, ker je pac otrok ze dovolj star, da priblizno ve v kaj se spusca.. mogoce res malo problem matura..

Tkole, moje mnenje.. ful se pozanimajta, po moznosti pri kaksnih dijakih ali pa se bolje studentih - kako jim gre naprej.. Jaz, ce bi ze dajala otroka v waldorfsko, bi ga dala v gimnazijo, prej definitivno ne.. pa se to, ce bi si pac ful zelel, ne pa da bi mu jaz predlagala...

Aliana

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

nevem, men se zdi najbolj smiselna obicna gimnazija, (nevem kaka je statistika drgod, ampak pr nas so mislim da 99% naredili maturo... )
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Hja, jaz sem bila v vrtcu enkrat, malo so nas peljali pogledat.. Ne vem, bile so stvari, ki so ful v redu (vse igrace iz naravnih materialov, kuhinja v igralnici, da lahko otroci sami kaj skuhajo...), po drugi strani pa.. se mi zdijo njihove metode malo.. zastarele? ujete v nekem casu in prostoru, ki ga ni vec, oni pa se kar naprej delajo isto...

Aja, pa kolikor vem morajo starsi ful sodelovat zraven in se strinjat z nacinom vzgoje in s sistemom.

Ampak OK, to je za vrtec, o osnovni in srednji soli nimam pojma.. Je pa tako - kolikor sem se pogovarjala z ljudmi, imajo otroci, ki so hodili sem v vrtec, ful tezave, ce grejo naprej na navadno solo. Se vecje tezave imajo tisti, ki grejo iz waldorfske osnovne v gimnazijo (ne vsi, nocem posplosevat nekaj!!!). Ker je v navadnih solah cist drug nacin, ful vec prisile in podobno.. Za gimnazijo je pa verjetno bolje, ker je pac otrok ze dovolj star, da priblizno ve v kaj se spusca.. mogoce res malo problem matura..

Tkole, moje mnenje.. ful se pozanimajta, po moznosti pri kaksnih dijakih ali pa se bolje studentih - kako jim gre naprej.. Jaz, ce bi ze dajala otroka v waldorfsko, bi ga dala v gimnazijo, prej definitivno ne.. pa se to, ce bi si pac ful zelel, ne pa da bi mu jaz predlagala...

Aliana

Aliana.... hvala.... definitivno se imava željo prej pozanimati na vse strani, zato sem tudi odprla to temo... Vprašanje sem odprla tudi na njihovemu forumu.. btw Free, hvala vseeno za link x:Dx x:Dx sem že vse prej prečekirala.

Malo poznam stvar od prej, je moja znanka študirala v Švici (Waldorfska šola) in že od prej mi je znano te stvari; naravni materiali, delanje na osebni rasti, množične delavnice itd..... Malo zastarelo.... ja kaj pa vem, zakaj pa se ne bi vračali k naravi konec koncev x;)x x;)x

Tudi to da starši ful sodelujejo, mi je povedala ta ista znanka (vzgojiteljica, ki je tako podobna Mateji x:Dx ).

Kar pa se tiče Sabininih želja.... ona je za vse tako hitro navdušena kot jaz :eek: x:Dx x;)x x:)x .

LP

M. H. Alderson

Naky... potem me imaš povsod zadosti, a x:Dx ... najprej me tukaj bereš, ko klanfam, pa še prijateljica podobna meni in celo stil ima podoben .... morava midve na enga kofetka, očitno x;)x x^x

O Waldorfski sem pa že v neki temi povedala, kaj menim... žal je to zaenkrat edina alternativa pri nas. Meni se namreč ne zdi najbolj posrečena, kot bi padla med amiše ali nekaj podobnega. Tudi oni imajo neka svoja pravila, ki se meni zdijo prav hudo neprimerna. Ne poznam sicer veliko otrok, ki so zaključili waldorfsko osemletko (saj jih tako ali tako ni veliko) in to, da imajo kaj večje težave kot ostali otroci, ne bi trdila. Drugo pa je, da se jim pozna, da so bili praktično celo otroštvo kot v karanteni - nič televizije, nič računalnika, ni druženja z otroci iz njihovega okoliša...

Edino, kar mi pride na misel je, da pelji Sabino malo na to šolo. Predvidevam, da ne bi bil problem, če bi prfoksom povedala, da si dekle želi spoznati njihovo šolo. Da dobi filing. Potem pa naj izbere. In ti potem zaupaj, da je dobro izbrala. x:)x

Naky... potem me imaš povsod zadosti, a  x:Dx ... najprej me tukaj bereš, ko klanfam, pa še prijateljica podobna meni in celo stil ima podoben .... morava midve na enga kofetka, očitno  x;)x  x^x

O Waldorfski sem pa že v neki temi povedala, kaj menim... žal je to zaenkrat edina alternativa pri nas. Meni se namreč ne zdi najbolj posrečena, kot bi padla med amiše ali nekaj podobnega. Tudi oni imajo neka svoja pravila, ki se meni zdijo prav hudo neprimerna. Ne poznam sicer veliko otrok, ki so zaključili waldorfsko osemletko (saj jih tako ali tako ni veliko) in to, da imajo kaj večje težave kot ostali otroci, ne bi trdila. Drugo pa je, da se jim pozna, da so bili praktično celo otroštvo kot v karanteni - nič televizije, nič računalnika, ni druženja z otroci iz njihovega okoliša...

Edino, kar mi pride na misel je, da pelji Sabino malo na to šolo. Predvidevam, da ne bi bil problem, če bi prfoksom povedala, da si dekle želi spoznati njihovo šolo. Da dobi filing. Potem pa naj izbere. In ti potem zaupaj, da je dobro izbrala.  x:)x

Glej jo :palec: :palec: x:Dx ..... seveda na kofetka se zmeniva :palec: x;)x

Brala sem tvoje poste ..... tam v temi indigo otroci.

Amiši..... x:Dx x:Dx x:Dx čeprav prav primerna primerjava. Mogoče je pa nekaj amiševskega v meni (sej se vidi, hehe, računalnik, pa mobitel, pa TV :eek: ) x:Dx x:Dx. In ker jabolko ne pade daleč od drevesa..... Sabina pa je zares padla čist blizu mene x:Dx x:Dx

V petek in soboto imajo informativne dneve in v soboto sva ravno v Ljubljani, zato bova verjetno skočili še tja, tko da dek'lč mal vidi, okusi.....

Na njihovi spletni strani sem si ogledovala fotografije. Meni so otroci delovali tako sproščeno in pozitivno. Pa še računalnike sem vidla x:Dx x:Dx , pa ful nekaj ustvarjajo, pa sam smeh jih je in tudi takih prijetnih nagajivosti.....

Upam, da ni to le moja želja, nekaj takega kar bi jaz delala.... Vendar glede na to, da je Sabina karakterno precej podobna meni, sem mislila.....

Ma, saj imava še celo leto časa..... Bog ve, kaj bo do takrat....

Veš, ful me skrbi, da glede na to, da je Sabina tak energičen otrok, z motnjami v koncentraciji (sedaj ji gredo v šoli ful na roke; kontrolke ji "režejo" na posamezne naloge, s šolsko defektologinjo delata vaje za koncentracijo in slušne vaje (brian gym, glasba....), ustno spraševanje ji napovedo vnaprej - RES JIM SVAKA ČAST (zasluga gre defektologinji :palec: :palec: )....

torej, kje sem že, aja..... skrbi me, da bo v katerikoli srednji šoli ob kakšni prisili (ki jih sploh ne mara), netolerantnosti, obsojanju itd, obupala in zgubila voljo....

Pismo sem naložila x:Dx x:Dx

LP

M. H. Alderson

Ma ja, Naky, ti kar nalagaj x:Dx :palec: ... če Sabino tole vleče, ne pomišljajta kaj dosti, kar korajžno :palec:

Me veseli, da so ji šli tu, na Oš naproti, da iščejo načine in poti, da je uspešna! To tako rada slišim!!!!!

Srčno upam, da je kaj takih ljudi tudi v srednjih šolah... kakšne slišim, ko mi moji bivši učenci kaj povejo :xx!: ... Daša je na oblikovni, kjer naj bi pomagali razvijati umetniške talente in o tem ni ne duha ne sluha... veliko pa je žaljenja, zasmehovanja, prfoksov preprosto ni in dijaki zunaj zmrzujejo, ker je učilnica zaklenjena, tajnica ne ve, kje je prfoks (vejo pa tamali, ker ga vidijo v bifeju - čakajo pa ga celo uro), pišejo po štiri (tudi pet) kontrolke na teden in celo dve na dan, če manjkajo pri uri risanja, jim primaže šus in 'ga ne zanima'... ma, take no, žal... če bi starši o tem več govorili, konkretno, z imeni ... morda ne bi iskali drugačnih variant za naše otroke... dokler pa je tako, pa morda kakšna Waldorfska reši kakšnega otroka pred hudimi stiskami in obupom... vsemu temu res niso kos vsi otroci (posebno Indigom tole ne gre) in, ker se posebej srednje šolstvo tako malo (beri: NIČ) približuje otrokom ('saj ni obvezno - če jim kaj ne 'paše', lahko grejo drugam'), bi rekla, da še sreča, da obstaja tudi waldorfska varianta. Težje je zdraviti tisto, kar kakšnemu občutljivemu otroku pusti takšen način ( Jaz ne zagovarjam tistega, naj se otrok čimprej nauči, da je življenje kruto ali - vrzi ga v vodo, pa bo plaval - ali utonil... :xx!: ), kot nadoknaditi ali naknadno pridobiti znanje ali informacije, za katere se bo kasneje pokazalo, da jih potrebuje (če mu bo uspelo skozi to občutljivo obdobje brez takšnih frustracij, ki jih srednja šola pušča, to ne bo kakšen poseben problem)... kajti večino bedarij, s katerimi obremanjujemo otroke v šoli, NIKOLI ne uporabljajo v svojem živeljenju.

p.s.: Kofe velja x;)x x:Dx

Mateja...sem že enkrat razmišljala, kaj bi naredila, če bi imela veliiiko denarja...

Šolo...v kateri bi bili učitelji kot Mateja.. x!x x^x

precej sem slišala o waldorfski šoli, poznam tut enega otroka, ki je obiskoval Oš.Hm...podobno kot drugi, sicer mi je način všeč..vendar jih naredi takooo drugačne, da se bo morda potem težko znašla...

Ni dovolj, da takšno šolo obiskuje otrok, cela družina mora živeti v tem stilu..zato Naky, razmisli, če si tudi sama pripravljena popolnoma spremeniti življenje...

Kar pa se tiče srednje šole...hm, jaz imam dva srednješolca in vse kar lahko rečem je samo to, da tukaj ni pardona.V stilu, sami ste se odločili...če vam kaj ni všeč, pa lahko greste... :xx!: ..in ves čas se išče prav neznanje...namesto znanja...Moram reči, da je tempo hud, moja hčera je imela velike težave na začetku, da je spremenila sistem učenja.

Naky, morda razmišljaj v tej smeri, da jo vpišeš v kakšen triletni program, ki ima možnost 3+2...torej narediš srednjo šolo v petih letih...

Na takšnih šolah so veliko manj storilnostno naravnani...in imajo večje razumevanje za dijake z učnimi težavami...

Astra

Per aspera ad astra

Oj, Naky - jaz pa gledam, pa kaj za bozjo voljo pa je narobe sploh? x?x

Potem pa vidim...

Popravljeno. :)

Sem dala v subject samo sola in v podnaslov ostalo, da bomo zastavili cim sirse...

Jaz nimam dobrega mnenja o tej soli, ker se mi zdi, kot da bi, ce bi hotela v gostilno, ker sem pac vegetarijanka, zdaj bila 'obsojena' na eno edino taksno gostilno - ker ce je edina, ne pomeni tudi, da je tam tudi dobra hrana oz. da mi bo vsec.

Tudi ce mi bo vsec hrana, mi morda ne bo vsec, ko bom videla, kako jo pripravljajo.

Podobno je s temle - seveda JE fino, da se skusa uveljaviti nove, alternativne sisteme, vendar menim, da je tu (v vecini primerov) predvsem fora v nekaksnem snobizmu. To je zdaj IN - 'navadna' sola pa sucks.

Zdi se mi, da nekaterim bi zelo ustrezal tak nacin, po drugi strani pa se mi zdi, da je fino si pridobiti nekaj osnovne izobrazbe, oblikovali se bomo itak se kasneje, fino se je oblikovati v svetu, ne v vatki.

Tamali je imel nekaj sosolcev (oz. vrstnikov iz vrtca), ki so presaltali po w. na 'navadno', v bistvu niso imeli dobrega mnenja.

Zdaj so (po nekaterih vrtcih in solah) programi kar kul, naravnani recimo bolj kulturno-umetnisko ipd.

Nekoc sem delala nekemu znanezu Chart in vsej njegovi druzini - in so imeli tale aspekt - v bistvu ful moderni pristopi, a v osnovi konzervativno, v bistvu ta sistem zdaj turijo tamalim - kot so nam prej 'klasicnega'...

Premalo real lajfa, za moj okus.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Mateja, Astra in Marsa..... prav rabila sem en tak "šus", da mi mal zabremza konje.... sem kr mal pobezljala (kot ponavadi, ko me neka stvar ful navduši in potem kar z glavo skozi zid x:Dx x:Dx ) Rabim taka mnenja, ker ful dam nanje in me postavi mal nazaj na tla..... V bistvu imate prav. K sreči, da imava še celo leto časa in v soboto bova gotovo šle mal pokukat na informativni dan.

Ok. Zdej pa naslednja varijanta. O tistem 3+2 je ena stvar o kateri sem tudi sama razmišljala.

Naj še to povem. Ta defektologinja (KAPO DOL) je prakticirala v Angliji (5 let) in resnično je spremenila mišljenje marsikateri učiteljici na naši šoli. Predlagala naju je komisiji za dodatne ure pomoči, ki jo financira država (nekaj novega od države - zgleda, da se stvari premikajo). Vpisala naju je kar v Svetovalni center v Ljubljani. Na začetku, po pravici nisem bila preveč navdušena, da bo moj otrok begal od psihologa do psihiatra.... Ko sem vzpostavila prvi stik s temi ljudmi na Gotski, so me potolažili. Z mojo deklico ni nič narobe, je zelo bistra in dojemljiva. Razen te njene hiperaktivnosti, kar je prineslo težave s koncentracijo.Neka psihiatrinja mi je predlagala Ritalin - za kar sem se že odločila, da ne bova niti probali (sem prebrala o njem vse, kar se je našlo na netu), saj so se rezultati Brain Gyma in slušnih vaj, ter veliko potrpljenja z moje strani in strani učiteljev, že kaže. Ta otrok me je naučil toliko stvari (delam na sebi !!!!).

No in sedaj, če ona dobi to potrdilo (otrok s posebnimi prilagoditvami v šoli), tu se v meni zopet pojavi dvom. Seveda v OŠ vsi delajo zanjo, prilagajajo se njej in ona se je tega navadila. Kako pa bo potem v srednji? Bodo upoštevali to potrdilo? Bo zaznamovana?

Če se ji bo naredila krivica, bo otroku vse dol padlo.... kaj bo pol niti pomisliti ne upam. Pa še take narave je, da če se drugemu zgodi krivica, bo ona protestirala z njim in namesto njega. Če pa se zgodi njej jo to totalno potolče.

Veliko se pogovarjava! Poiskušam ji to občutljivost, ki se pri njej kaže ali v agresivnosti, jezi, ali pa v depresiji, nekako omiliti.... Delava na alternativi.

Vse kar je je to, da mi je žal otroka, da ga bo "zajebal" nek brezkompromisen šolski sistem (neglede na to kaj vse se dogaja v Španiji). Nočem, da gre po poti, koder sem šla jaz, ko me mami ni pustila na oblikovno šolo, pa čeprav je bila in je še vedno to moja največja želja, pa čeprav so jo prepričevali tako učiteljica za likovni pouk, kot šolska psihologinja. Potem pa sem z velikim odporom naredila triletno administrativno (glih tko, da je nekaj, za mojo mati, ki me je videla v pisarni) :xx!: :xx!:

Hvala vam še enkrat!

Spet so mi prsti zbezljali x:Dx x:Dx

M. H. Alderson

Naky meni se pa waldorfska varijanta sploh ne zdi napačna izbira v sabininem primeru, ki ga opisuješ. Waldorfci imajo malo več posluha za otroke, kot učitelji v klasiki. Prijateljica je imela 2 otroka v W, soli. Hci je zdaj v 1 letniku klasicne gimnazije in nima tezav z prilagajanjem v klasicen sistem. Sin je pa lansko leto poskusil v klasicni soli pa se je potem vrnil na W solo.(6 razred).

Poznam, nekaj otrok ki so bili hiperaktivni in so uspešno zvozili W. solo, ker v klasični več niso zmogli ne starši, ne otroci, ne učitelji....

Res pa je sodelovanje s šolo zaželjeno ni pa **pod mus**, učitelji in vodstvo, ki vodi šolo pri nas, si je nabralo že nekaj črnih pik pri starših ampak saj v klasiki se tudi to dogaja. Beri Ono tega tedna o OŠ Bežigrad.

Pojdita na obisk in se pozanimajta. Pa veliko sreče in uspeha pri odločanju x:)x

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Ja, se strinjam s Cosmo, saj sem morda izpostavila ze malo tudi ta aspekt (to, ker tako divjam, potem pa ne morem bit tocna ali sem nepopolna oz. povrsna, na hitrico nekaj, drugace ne gre, ce ne se lahko 5 temam posvetim, izvzemsi tiste na I in na M). :o|o: xrolleyesx

Pravim namrec (takole moje splosno mneenje), da v NEKATERIH primerih JE pa kul WF - npr. taki posebni, ki to nekako sploh niso...

Npr. hiperaktivni otroci (sama se kar najdem v temle predalcku, seveda pa gre pri meni, ce sploh, za 'blazjo obliko').

To je bilo atraktivno vcasih, ko je sistem bil tako tog.

Na 'nasi' soli je recimo (sicer prav tako nekoliko snobish) tudi podarjeno umetnisko delovanje in podobno in to mi je zelo vsec in se mi zdi dbest, da je tu in nicesar ne pogresam.

Menim, da clovek v zivljenju sam razvije svojo osebnost, da mu je pa fino kot stars dati cimbolj zdrave in varne temelje.

Odvisno je, kaksna je tvoja situacija, pa tudi, kaksen clovek, tip cloveka si - in tip druzine.

Jaz pustim dosti, ker dosti tudi je. V lajfu takole...

Morda smo tudi krivicni, vseeno, oz. ne moremo gledati tako objektivno, mi, ki npr. zivimo v LJ (ko namrec vidim oz. poslusam, s cim vse se bodejo takole starsi po solah, vidim, da sem lahko srecna in da jim delam krivico - ker imajo 10x slabse pogoje in ce je pa obsotjeca sola prevec toga, konzervativna in represivna, pa seveda absolutno priporocam WF).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

..in ves čas se išče prav neznanje...namesto znanja...Moram reči, da je tempo hud,

:V: :palec:

menim,da je še dovolj učiteljev,ki učijo ..˝jah tako so nas učili.˝..sedaj pa boste še vi to doživljali, hmmm Pa sej ej takih vedno manj.... xrolleyesx

Mateja...sem že enkrat razmišljala, kaj bi naredila, če bi imela veliiiko denarja...

Šolo...v kateri bi bili učitelji kot Mateja..  x!x  x^x ...

:palec: :palec:

Picasso

....Neka psihiatrinja mi je predlagala Ritalin - za kar sem se že odločila, da ne bova niti probali (sem prebrala o njem vse, kar se je našlo na netu), saj so se rezultati Brain Gyma in slušnih vaj, ter veliko potrpljenja z moje strani in strani učiteljev, že kaže. Ta otrok me je naučil toliko stvari (delam na sebi !!!!). ...

Nisem strokovnjak, laicno pa blazno podpiram tole in menim, da si zelo pogumna in odlocena - kar pa je Prav. Mama ze ve. :)

Picasso

Naky...s temi stvarmi imam veliiiko izkušenj...zato ti lahko marsikaj povem iz prve roke.

Najprej Ritalin.Tudi mojemu sinu so ga predpisali, vendar ga ni jemal...poskusil je parkrat, vendar ga je bolela glava in smo takoj odnehali.

Kar se tiče tega "potrdila", ki ga omenjaš...pa je to dvorezen meč.

S tem dobi otrok status otroka s posebnimi potrebami.Meni se je to zdelo smiselno narediti, ker mu zelo pomaga.povem pa ti vnaprej, da ga je skoraj nemogoče dobiti za 4-letni šolski program.Mi smo ga sicer dobili, vendar smo kaj kmalu dojeli, da preprosto ne bo šlo.Učitelji na 4-letni šoli so preprosto preveč storilnostno naravnani, da bi se ukvarjali s takšnimi stvarmi.Na teh šolah nimajo izkušenj s takšnimi otroki, zato preprosto izgubiš preveč časa in energije, da jim karkoli dopoveš.. :xx!: Morda imam samo jaz takšno izkušnjo, vendar sem se pozanimala in je povsod podobno.

moram ti tudi povedati, da je program v vseh 4-letnih šolah zelo podoben gimnazijskemu, tudi nekaj knjig imajo kar enakih.In je preprosto preveč...lahko mi verjameš, ker sem vse to dala skozi lansko leto.

Po prvi konferenci smo sina prepisali na program 3+2...in tukaj je čist druga scena.Ker imajo na teh šolah tudi samo 2-letne programe, pa 3-letne, pa 4-letne...imajo vsi, tako učitelji...kot pedagogi veliko več izkušenj s takšnimi otroki.na teh šolah je že tut utečen sistem obravnave otrok s posebnimi potrebami...vsaj jaz imam s tem izredno dobre izkušnje.tukaj upoštevajo vse napotke, naloge lahko pišejo dalj časa, dobijo dodatne inštrukcije...skartka res je boljše...

Zakaj sem rekla dvorezen meč?

Preprosto zato, ker se s tem podaš na trnovo pot ...tvoja hči bo na nek način zaznamovana..pa naj reče kdo kar koli hoče.Tako pač je.

Vendar vsaj zdaj izgleda, da naj kasneje to ne bi škodovalo...čeprav sama s tem še nimam izkušenj.Če imaš tako dobre odnose na šoli, mislim, da je pametno, da poslušaš njihove nasvete, saj ti bodo znali svetovati.

Ne bom zdaj tukaj pisala romanov...če te še kaj zanima, se oglasi.

Astra

Per aspera ad astra

Kako rada vas imam.... sem vam že povedala? x;)x x:)x x:Xx

Niso mi samo moji otroci naučili marsikaj, da sem začela delati na sebi, ampak velik delež gre prepisati tudi vam. xsrcx

Astra..... tvoje izkušnje mi bodo v bodoče še kako prav prišle in hvala, da mi nudiš nasvete iz prve roke.

Definitivno v drugem primeru mislim na program 3+2. Vse to mi je nekako logično. Naj začne lažje, da se navadi. Vem, DA JE zmožna....

Npr. ravno sedaj smo se skupaj z mojo sestro (3. letnik gimnazije) učili fiziko. Tamala je ukapirala u nulo. Celo presenečala naju je. Po hitrem postopku je metala formule kot pravi maher. Rešila naloge za "boljše" učence, (btw: jutri popravlja cvek), tako, da sva z Nino (sestro) kar :eek: gledali....

xgoldfishx xcrossfingx za mojo Sabino

Dvorezni meč - tud s tem sem se že sprijaznila. Seveda bo na nek način zaznamovana - le upam, da bo zaznamovana in obravnavana pravično. Kar se tiče izgube energije in časa - za enega al pa dva, tud tri prfokse mi je ne bo škoda. x;)x x:Dx

Veste, jaz delujem nekako tako, kar se tiče otrok: " IZVADI MI OKO, SAMO MI NE DIRAJ DIJECU!"

Pred nama je še osmi razred, torej imava še kar nekaj časa. Za ta čas se bova pripravili (psihično in fizično), tako da nama razni "šoki" ali "šokci" ne bodo delali ovir na tej poti.

Glede Ritalina; na začetku, ko mi ga je psihologinja predstavila, sem rekla: "ja, nič, bomo pa probali, saj svojega otroka najbolj poznam in v primeru, da se pojavijo kakšne spremembe, bom ukinila" Potem sem pa brala, in brala in brala, takrat se je moja tehtnica prevesila v NE!. Govorila sem tudi z omenjeno defektologinjo, ki mi na nek način potrdila moj NE.

Marsa.... veš kako sem ponosna nase, ko mi uspe kdaj pa kdaj biti odločna x^x x^x x^x

Tnx in LP

M. H. Alderson

Astra, Naky - :palec: x^x

Itak je tako kot povsod...

Gledas, se pozanimas, vprasas.... Potem pa se ODLOCIS. :palec:

Picasso

Če se želiš informirati o tem, kakšna bi naj bila wldorfska šola, si preberi kak tekst od Rudolfa Steinerja, utemeljitelja antropozofije. jaz osebno menim o tem vse najboljše.

kako pa izgleda zadeva v praksi (v LJ), pa ne vem. res najbolje, da pelješ hčerko tja in da začuti energy.

to, da naj bi bili ti otroci nekako out (primerjava z Amiši je čisto zgrešena!), po mojih izkušnjah (z vrtcem) ne drži. sicer se začuti katoliška usmerjenost, a ni posiljevanja s "pravo" veroizpovedjo. všeč mi je bila ta duhovna dimenzija- elementarna bitja kot stalni gostje v pravljicah in igri otrok, sledenje ritmu narave...

Zelo v redu pa se mi je zdelo to, da ne zatirajo otrokove kreativnosti, ampak mu dopustijo izraznost, ki je njemu lastna.

To ja. Teorija je OK. Ideja je dobra, namen najboljsi, nic ne recem...

Poznam pa ljudi.

Odvisno je tudi, kaj na koga deluje.

Jaz npr. nikakor ne delujem na prisilo, od nekdaj.

Ce so me zapirali, sem rekla, 'da grem pa skozi okno ven' (7. nadstropje, stolpnica). In tudi resno mislila.

Nikakor se nisem pustila omejevati.

Razvila sem svoje sisteme, obozujem znanje, vendar pa se v nekem smislu pozvizgam na obstojece variante izobrazevanja.

Pa sem hodila v 'normalno' solo, resda na nekloliko visjem nivoju (ne nazadnje zaradi latinscine).

Hocem pa reci, pa sem, kar sem... Nic me niso vpeli v sisteme, sem se razvila po svoje.

Nekdo pa potrebuje motiviranje z nekoliko bolj trdo roko...

Nekoga pa hocejo blago negovati, kot v jajcku, pa se to redko obnese, zal...

Precej idealisticna zadeva, bi rekla.

Picasso

• 2 weeks later...

Ja, velikokrat očitajo Waldorfskim vzgojiteljem, da otroke ovijajo v vato, v jajček ipd. in da potem ni pripravljen na kruti svet.

Kako pa naj bi se otrok pripravljal? tako, da se ga "opremi" z buljenjem v brezvezne risanke na tv, računalniške igrice, polne nasilja. Mislim, da TO ni najboljša popotnica. Prestrašeni od nekih vesoljskih fantazem in brutalnega besednjaka...

Ali pa da začuti podporo staršev in vzgojiteljev, da se nauči zaupati svetu in stopi vanj s pozitivno predstavo. Da se otroka zaščiti pred nekaterimi pojavi, katere on ne bi zmogel prebaviti, ni ovijanje v vato...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...