Skoči na vsebino

Kaj bomo pa danes kuhali?


Recommended Posts

  • Komentarji 1,9k
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Kaj bom kuhal danes? Nič. Poleg tega bo danes jutri že včeraj. Ena nekuhana večerja:

 

Korenček v solati

 

Korenje bom ostrgal (da ga ja ne boste posolili na začetku kar celega, ker se jedi soli na koncu)

in naribal na oblance. (tudi tu se priporoča ribanje pod kotom, ne večjim od 65 stopinj)

Drobno bom narezal enako količino svežega zelja (bog ne daj, da tudi tu solite na začetku kar celo glavo, ampak vsem pravilom navkljub bom nož poskušal držati pod kotom 90 stopinj)

V receptu piše nekaj o rdečih redkvicah, mislim da jih dober sosed nima, zato bom čisto rahlo poprašil s pekočo papriko. Ne bo enako, a malce pekočega paše. Ali če bi imel kapljo tabasca.

No recept zopet svetuje limonin sok, a mislim, da se bom odločil za dober domač kisko. Za olje še nisem prepričan, ampak mislim, da bom dal nekaj kapelj bučnega in sončničnega, kaj vem. Bom prej naredil muštr in poskusil. Sedaj pa pride odločilno dejanje. Solimo s svojo najboljšo soljo in premešamo.

Recept hoče, da pustim vse skupaj na miru kakih 20min, pa ne bom.

 

Alternativa je samo korenje (brez zelja) s kislo smetano.

(Če preživim, napišem, kakšna je bila jed.)

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Korenček v solati

Alternativa je samo korenje (brez zelja) s kislo smetano.

(Če preživim, napišem, kakšna je bila jed.)

Preživel? Dobesedno. Z drugimi besedami: še tako preprost recept lahko zakompliciraš po mili volji ali porabiš uro, dve nakupovanja za 5 minut ribanja korenja.

 

V službi sem zabluzil dlje, kot sem nameraval. Spotoma kupim samo še korenje in zelje…

Mimogrede zavijem še v BigBang po 2 kopiji Single Collection od ĐB., so me prosili zanje. Jasno, da imajo samo eno kopijo. Da le še dobim tisto korenje…Drugega grem iskat v Bof, pa ga nimajo. Imam dovolj časa, da preposlušam še en CD? Korenje bo že počakalo…

Do pred kratkim si nisem kupil še nobene plošče iz ex-yu, sedaj pa si po letos izdanem »Ranem Mrazu« kupujem že drugo Doletovo, »Balade v živo«. Po moje bo za to krivo korenje! Ampak katero?

 

Ne maram drena v 24ur, a za korenje se bom pač žrtvoval v njihovih vrstah. 1, 2, 3 korena korenja. Najmanjša zeljnata glava je imela samo 2474g. Torej ga bom delal s kislo smetano (Zelene doline). Ampak pri smetani se da velikokrat zraven tudi česen. Taglavno je korenje!

Montagnola v akciji… je to nekaj namazat za na korenje? Še sir Zdravo življenje – 28dag prosim. »A toliko?« nakaže z nožem prodajalka. Lahko, to bo 35dag. Pismu, se je že začelo. Spet sem bleknil nekaj brez razmisleka. Napnem možgane do 37-ih dag. Tehtnica pa neusmiljeno pokaže 0,348kg.

 

Ali naj prej začnem ribati korenje ali naj dam prej gor ĐB.? Cd, jasno, moram še preveriti tisto o česnu. Torej takole piše v tem zelo preprostem receptu, ki sem ga pomešal z enim drugim: 400g korenčka, 1dl kisle smetane, peteršilj, česen!, limonin sok ali kis, sol. Tudi tu piše sol na koncu.

 

Opazujem se, pod katerim kotom ribam korenje. Zelo blizu 75 stopinjam je to, ne pa pri 65, kot sem napisal. 75 stopinj je idealno za marsikaj drugega, med drugim je to tudi idealen kot za postavitev lestve ob zid (tako je namreč na tabli izpeljal moj prof. mehanike). Druga napaka. Samo kaplja bučnega olja, in skoraj sem pokvaril krenje. Rešujem in z žlico pobiram ven packe.

 

Med tem Dole na virtualnem odru raztura, publika poje z njim in riska. »Korenček v solati je bolj okusen, če ga 1 uro pustimo v olju in limoninem soku«, piše. Kdo bo ob taki dobri glasbi dočakal tisti poc? Mogoče bi bolj pasali čevapćići ili vešalica, možda imam sestavine za bečku šniclu… v hladilniku imam solato. Ops, pivo! Tudi solata »nostrana« bo dobra. In montagnola na kruhu. Žal sem se prepozno spomnil, da so to neki švabski siri. Ob priliki si moram nabaviti eno pravo gorgonzolo, dolce, ali pa gorgonzola-mascarpone.

 

Menjam ploščo dvojnega albuma, korenje bi lahko res čakalo v smetani 1 uro. Upam, da je korenje zdrava hrana. Naslednjič bi ga morda res poskusil okisati z limonco. Ampak potem lahko notri naribam kakšen šampinjonov klobuček. To bi bilo vse. Ah ne. Za pivo je vseeno, katero pijete zraven, Union ali Laško. Naslednjič moram za to priliko kupiti kak dober koprski rumeni muškat. Morda beli Capris. Ah ne, že vem, moram poklicati v Brda za tisti njihov dober sauvignon.

 

Evo tiga na, poje Prvo ljubav (posneta na koncertu v NS) - čas je, da zaključim to večerno pišanje. Sem ga polomil še kje? Priprava hrane ni samo golo ribanje korenja.

 

Jutranji P.S.: v službo moram, pa se mi zdi, da vse ztobne paste niso skrile vonja po česnu, vraga. Drugič ne smem z njim pretiravati...

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...
<{POST_SNAPBACK}>Preživel? Dobesedno. Z drugimi besedami: še tako preprost recept lahko zakompliciraš po mili volji ali porabiš uro, dve nakupovanja za 5 minut ribanja korenja.

 

V službi sem zabluzil dlje, kot sem nameraval. Spotoma kupim samo še korenje in zelje…

Mimogrede zavijem še v BigBang po itd itd...

 

 

the best!!! x:Dx x:Dx x:Dx :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Korenčkova solata »Solomon Burke« ali Burkaška solata iz korenja

 

Po dolgem času sem si zopet zaželel spet oranžno solato. Kaj bi sicer na Bežigrajski tržnici kupoval neugledno korenje udomamačenega izgleda? Tokrat poskusim po najenostavnejšem receptu:

zaribam 3 večje korene (512g - to je približno ½ Mega-g) sicer nimam povabljenih dam, a že zaradi lažjega ribanja priporočam nekaj velikih namesto več manjših korenčkov

zalijem s sokom ½ limone, ½ lončka kisle smetane.

Naj se gre vse skupaj solit! Tokrat (tega nobenemu povedat) z zdravo soljo. Za soljenjem bi moralo priti na vrsto česnanje. Premišljujem, da je glavna reč, ki še manjka, glasba. Ob Solomonu Burke-ju in njegovim »Don't give up on me« bo solata gotovo drugačna. Z njim imam nekaj skupnega. On je dober bluzač, jaz pa bluzič. Kje sem ostal? Kaj sem imel dati za v solato? Ob »Fast Train«, ki ga je napisal Van Morrison, iščem po hladilniku, kaj imam. Če bi ostalo še kaj roqueforta… pa ni. Imam pa nekaj drugega.

Odribam še torej 15 dag sira Matajur. Suho je vse skupaj. Ko bi se mi le posvetilo, kaj bi še dodal. Med mešanjem druge polovice kisle smetane Solomon poje Toma Waitsa »Diamond In Your Mind«. Še eno reč sem hotel dodati. Kaj je že to bilo? Kateri komad je pravkar pel? »Flesh And Blood«, preberem na ovitku. Solata mora biti bolj oranžna. Ampak kako? S sokom ½ pomaranče, kakopak! Spomnim se še česna, ampak sedaj moram že poskusiti, kaj sem namešal. Vosu! Okus je preveč smetanast in solata je še premalo zdrava. Dobro, dodam še malo Stanetove soli, ampak da bi ribal še novo korenje? Sedaj je nujno treba česnati, s 3 drobno sesekljanimi stroki; nikdar ga ne zatiram in tarem. Ena mini repa je še od dopoldneva na pultu - ali se je upam vribati malo v solato? To ni več bluzenje, to je sanjanje … torej še 10dag ribane repe. Solomon pa poje Morrisonov »Only A dream«. Porkaš, sedaj sem si pa s poskušanjem koščka repe povsem skvaril okus! Po tem okusu v ustih bo vsaka solata dobra! Naj Stane, kar hoče, okusa s poprom ne bom popravljal. Poper so morali odkriti kuharski bluzači. Kadar zabluziš recept, dodaš malo popra in je.

 

Tako. Počakati moram še kakega preiskuševalca, ki ne bo vedel, kaj je notri, in bo. K sreči pride zvečer na obisk oče. Solomon pa poje že Elvisa Costella »The Judgement«… Majke mi, upam da bo solata očetu vseeno všeč, kajti naslednji komad je že Dylanov »Stepchild«. Ampak vsaka medalja ima dve plati. A o tem poje naprej Nick Lowe-ov komad »The Other Side of the Coin«?

 

Ob poskušanju igra lahka glasba Matije Bazar, očetu pa se strašno zatika. Zatika se mu pod protezo, kot pravi, vidim pa, da tudi na vilicah. Meni se zdi rahlo pregrenka od repice, pa zeleno molčim.

 

Čez uro se vrne še moja draga. Tokrat sem pred poskušanjem dal gor raje en CD z nezahtevnim jazz-om. Gotovo je bila napaka pri poskušanju v izbiri glasbe! Hm, pravi da je odlična!

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Piko....že od lani (točneje od 14. decembra) ves čas flancariš v tej rubriki IZKLJUČNO s to tvojo korenovo solato :o|o:

 

x:px  x:Dx  x;)x

 

Piki-Pok veseli me, da te spet berem, upam, da si dobro! x:Xx 

Hehe, upam, da nisi med tistimi, ki NE mara oranžnega korenja?

Kaj pa rumenega? No, če ti praviš ... bolje da zares neham, kajti imam še precej korenjasto nepreizkušenih CD-jev ... x:Dx :vragec:

 

No, gor dam samo link na Božjakovo stran o korenju in krompirju, FILOZOFSKA KONCEPTUALIZACIJA PREHRANE .

 

Hvala, sedaj sem SPET dobro! x:Xx :palec:

 

P.S. Zdi se mi, da je že polna luna, prav zdajle mi je tako zapasal velik klin panetona... njam!

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jedla repo pa matevža. x:px Bi še kak Matevž pasu za poslastico... xDDx x:o)x

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včeraj sem v enem ubogem Mečkatorju (ponavadi tam prodajalke in blagajničarke rade mečkajo, da gre počasi), ob revni izbiri revne zimske zelenjave izbiral nekaj za revno večerjo. Pa sem se spomnil na italijane, menda so pri njih moderne rižote z radičem. Verjetno bi moral uporabiti Trevisiano! Poceni me bo to prišlo...

 

Rižota z radičem

 

Za dva: Eno sesekljano čebulico (10dag) in zrezan rdeč radič (največ 20 dag) sem prepražil, istočasno sem na vroče vrgel gor riž (Droga perboiled se mi zdi od naših za to odličen) in veliko sesekljanega česna. Ko je zadišalo, sem malo zalil. Vodo je samo po malem treba dolivati sproti... Ko je bilo napol kuhano, sem dodal na kockice zrezano Vindijo Ala gorgonzola. Ravno prav trd je za rezanje in razpusti se tudi dobro. Če bi imel še kaj peteršilja... nič, pogoljufal sem še z 1/5 jušne kocke. To je bilo vse. Nič komplicirano.

 

Oče: kaj je notri tudi kaj gob? Aja, radič da je to?

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Včeraj sem v enem ubogem Mečkatorju (ponavadi tam prodajalke in blagajničarke rade mečkajo, da gre počasi), ob revni izbiri revne zimske zelenjave izbiral nekaj za revno večerjo. Pa sem se spomnil na italijane, menda so pri njih moderne rižote z radičem. Verjetno bi moral uporabiti Trevisiano! Poceni me bo to prišlo...

 

Rižota z radičem

 

Za dva: Eno sesekljano čebulico (10dag) in zrezan rdeč radič (največ 20 dag) sem prepražil, istočasno sem na vroče vrgel gor riž (Droga perboiled se mi zdi od naših za to odličen) in veliko sesekljanega česna. Ko je zadišalo, sem malo zalil. Vodo je samo po malem treba dolivati sproti... Ko je bilo napol kuhano, sem dodal na kockice zrezano Vindijo Ala gorgonzola. Ravno prav trd je za rezanje in razpusti se tudi dobro. Če bi imel še kaj peteršilja... nič, pogoljufal sem še z 1/5 jušne kocke. To je bilo vse. Nič komplicirano.

 

Oče: kaj je notri tudi kaj gob? Aja, radič da je to?

 

dobr se sliš x:px - zato bom js dons tole nardila. Hvala za idejo :palec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec:

 

Fajn ideja, shizim na radic, sam ga nimam... Ne da se mi na trg sam ponj.

 

Tako da bom danes morda ali brokoli ali polento ali pa brokoli in polento. Sam se mi slisi suho. :|

Morda polento s sirom pa ciao. :)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...