LeilaniA 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 V telih zimskih dneh, ko letam po lekarnah in kupujem vse sorte sirupov, sem se spomnila, da smo mnogo let nazaj, doma vedno delali sirup iz smrekovih vršičkov. Spomnim se, da mi je bil okus grozno všeč, ne vem pa več, pri čem naj bi pomagal? In kako se ga že naredi? V kozarec vršičke, sladkor, vršičke...itd? Ali gre tudi kako drugače? Imam namreč tak odpor do sladkorja (ne do sladkarij, samo do tistega belega sladkorja), da ga dajem samo možu v kavo, vse drugo pa sladkamo z medom.LP, L. Citiraj Love Doesn't Have To Hurt To Feel Good Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Oj, , prevdsem za grlo, dihala, pa tudi krepi imunski sistem (najbrz pa je se za kaj, ker je poln teh smol).. Sladkor lahko zamenjas z rjavim, sicer tudi s fruktozo, lahko z javorjevim sirupom ali celo z medom.Ravnas kot s cukrom - plast, plast, najprej vrsicke, potem plast tega, kar pac uporabis namesto sladkorja.Samo je ena finta, necemu strupenemu je zelo podoben tale vrsicek, pa se pravilno morajo biti utrgani, brez one take kapice...Mi smo delali to parkrat, a navadno z rjavim sladkorjem, kolikor se spominjam, morda pa tudi z medom ze kdaj (sem veliko packarila takole).. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
LeilaniA 17. februar 2004 Avtor Prijavi Deli 17. februar 2004 Marsa, najlepša hvala. Koliko časa pa je potem zadeva uporabna....rok trajanja? Oz. kako shraniti, da čim dalj traja? Citiraj Love Doesn't Have To Hurt To Feel Good Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. februar 2004 Prijavi Deli 17. februar 2004 Sory, sem bila prepovrsna, ne dovolj nazorna, sem ze malo pozabila.POINT (res zelo zelo pomembno) je, da dajes v umito, a SUHO stekleno posodo (no, bolje je tak kozarec).Ce ne, se lahko kaksna plesen pojavi. Pomembna je (zal) tudi kolicina sladkorja, ce bos dala premalo, ne bo tako dobro, pa prej je treba porabit.Rok trajanja nisem ziher, a mislim da vsaj eno leto oz. pac cez zimo mora zdrzati.Vsakic moras s cisto in suho zlicko to jemati ven, pa na temnem je treba imeti, bolj na hladnejsem, a ne v hladilniku, recimo v shrambi. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 Zadnjic smo pisali v dnevnik o temle, a lahko kdo poda konkretnejsi recept oz. kaksne dodatne, pomembne napotke? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 Tak sirup sem vedno delala z belim sladkorjem, zdi pa se mi, da bi bil rjav tudi čisto dober....kozarec potem pustila na zelo sončnem mestu( balkon, okenska polica)...mesec, dva...in sirup precedila...Marsa, ne vem, kako bi se stvar obnesla z medom, kajti na sončni toploti bi med hitro stekel na dno in zgornji vršički bi ostali suhi...mogoče tako, da bi posodo vsake dva dni obračala...Najbolje je, da vsako leto narediš nov sirup in starega zavržeš... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 a ves da se ne spomnim, morda pa sem res kaj obracala... tko se mi nekam zdi, da sem tud med ze turila semle...Aha, morda pa sem kombinirala, najbrz je bilo tako. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 Ja, sonce mora sladkor stopit in prepojit z vršički.Leilania...proti kašlju je dobro tudi karamelno mleko: sladkor daš v suho posodo, segrevaš in ves čas mešaš.Ko spremeni barvo(postane karamelno rjav) in se prične trditi, zalij z mlekom...in čim bolj vroče spij... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>V telih zimskih dneh, ko letam po lekarnah in kupujem vse sorte sirupov, LP, L.Zakaj pa letaš po lekarnah Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. februar 2005 Prijavi Deli 17. februar 2005 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 19. februar 2005 Prijavi Deli 19. februar 2005 še boljši kot smrekovi vršički so borovi. Narediš enako. samo pri meni je problem, ker se mi zelo težko sladkor raztopi. sem pa pogruntala, da je fino če sladkor dodajaš v plasteh. Npr, plast vršičkov in plast saldkorja in tako naprej. Mi pa je prijatelj povedal da lahko narediš tudi tako da sladkorju dodaš nekaj vode in potem na zmernem ognju segrevaš...da dobiš sirup. Nato pa to vse skupaj zliješ na vršičke in postaviš na sonček. sem tudi to poskusila ampak ni tako dobro. je bolje da se kar sladkor pa všički skupaj pacajo na soncu. je pa ta zadeva super. če te boli v prsih in če imaš suh kašelj. Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 19. februar 2005 Prijavi Deli 19. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Tak sirup sem vedno delala z belim sladkorjem, zdi pa se mi, da bi bil rjav tudi čisto dober....kozarec potem pustila na zelo sončnem mestu( balkon, okenska polica)...mesec, dva...in sirup precedila...Marsa, ne vem, kako bi se stvar obnesla z medom, kajti na sončni toploti bi med hitro stekel na dno in zgornji vršički bi ostali suhi...mogoče tako, da bi posodo vsake dva dni obračala...Najbolje je, da vsako leto narediš nov sirup in starega zavržeš... Če ga komu ostane, ga hvaležno sprejmem... Porabili 7 litrov....noro....še nikoli toliko.... Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 21. februar 2005 Prijavi Deli 21. februar 2005 In če temu sirupu dodaš še ozkolistni trpotec, dobiš super zdravilo za blažitev kašlja in za dezinfekcijo dihalnih poti. Z ozkolistnim trpotcem naredimo enako kot z vršički, po nekaj mesecih "sončne terapije" pa v ognjevarni posodi segrevamo, da se listki čisto zmehčajo (cca 5 minut) nato pa skozi gazo precedimo in nalijemo v stekleničke. Kombinacija iz smrekovih vršičkov, ozkolistnega trpotca, parih listkov žajblja, divje mete, materine dušice in medu iz regratovih cvetov dela čudeže.Glede na to, da te zadevice nabiramo v različnih obdobjih, lahko iz vsake naredite sirup (tudi z medom) in na koncu iz vsega skupaj zmešate poljubno mešanico.Če imate radi močnejši okus, lahko dodate tudi par kapljic eteričnega olja, npr. mete ali materine dušice. Smo pa včasih, ko sem bila še mala, delali "sirup" iz sleza...to je tista srednje velika rastlina, ki ima rožnate cvetove, iz posušenih semen smo otroci nizali ogrlice. No, iz korenine tega se naredi čudovit sirup. Korenino očistimo, narežemo na koščke, prelijemo z vodo in pustimo čez noč. Iz korenine se izloči sluz, ki je zelo blagodejna za dihala (preprečuje, oz. blaži kašelj). Takšen, osladkan sirup, prodajajo v lekarni za cca 6oo sit. Ne vem pa več, kje slez raste. Mi smo ga imeli na vrtu, danes ga pa žal nimam več. Mogoče raste na obronkih gozdov ali travnikih... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 21. februar 2005 Prijavi Deli 21. februar 2005 uf..Sati SUPER. Bomo tudi to probali. Za slez..raste ob rekah, vlažnih travnikih..na vlagi , Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 22. februar 2005 Prijavi Deli 22. februar 2005 Thk, strelka Moram zaprašene bukve mal prelistat in pogledat, kdaj se to nabira. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 22. februar 2005 Prijavi Deli 22. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>In če temu sirupu dodaš še ozkolistni trpotec, dobiš super zdravilo za blažitev kašlja in za dezinfekcijo dihalnih poti. Z ozkolistnim trpotcem naredimo enako kot z vršički, po nekaj mesecih "sončne terapije" pa v ognjevarni posodi segrevamo, da se listki čisto zmehčajo (cca 5 minut) nato pa skozi gazo precedimo in nalijemo v stekleničke. Kombinacija iz smrekovih vršičkov, ozkolistnega trpotca, parih listkov žajblja, divje mete, materine dušice in medu iz regratovih cvetov dela čudeže.Glede na to, da te zadevice nabiramo v različnih obdobjih, lahko iz vsake naredite sirup (tudi z medom) in na koncu iz vsega skupaj zmešate poljubno mešanico.Če imate radi močnejši okus, lahko dodate tudi par kapljic eteričnega olja, npr. mete ali materine dušice. Smo pa včasih, ko sem bila še mala, delali "sirup" iz sleza...to je tista srednje velika rastlina, ki ima rožnate cvetove, iz posušenih semen smo otroci nizali ogrlice. No, iz korenine tega se naredi čudovit sirup. Korenino očistimo, narežemo na koščke, prelijemo z vodo in pustimo čez noč. Iz korenine se izloči sluz, ki je zelo blagodejna za dihala (preprečuje, oz. blaži kašelj). Takšen, osladkan sirup, prodajajo v lekarni za cca 6oo sit. Ne vem pa več, kje slez raste. Mi smo ga imeli na vrtu, danes ga pa žal nimam več. Mogoče raste na obronkih gozdov ali travnikih... fajn, da si to napisala ....in kako potem to pripraviš...a vse s sladkorjem na sonce...ali timijan pa žajbelj popariš Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sati 22. februar 2005 Prijavi Deli 22. februar 2005 Lia, iz timijana, žajblja, materine dušice in mete pripraviš poparek - tako kot bi kuhala čaj - le da narediš zelo koncentriran poparek. Ta poparek potem dodaš ostalim sirupom ali medu. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 22. februar 2005 Prijavi Deli 22. februar 2005 Hvala... Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
strelka02 22. februar 2005 Prijavi Deli 22. februar 2005 <{POST_SNAPBACK}>Thk, strelka Moram zaprašene bukve mal prelistat in pogledat, kdaj se to nabira. No sem pa mal jaz pošnofala...o navadnem slezu- ajbiž torej: Kot prvo slez vsebuje sluzi intake rastlince ne smemo nikoli kuhat, jih namakamo za nekaj časa.no pa da nadaljujemNavadni slez raste na nižinskih vlažnih tleh, travnikih obrežjih, pašnikih. Posejemo ga lahko tudi na vrt spomladi. Lahko pa ga razmnožujemo tudi s podtaknjenci.zdravilni deli te rastline so korenine, listi, cvetovi.Korenino nabiramo zgodaj pomladi, ali takrat ko slez cveti. Liste pa takrat, ko rastlinca ne cveti natančno po cvetenju.slez zdravi _ lajša bolečine želodca , črevesja. Zdravi kašelj, vneto grlo, bronhitis. Čaj uporabljamo tudi za spiranje ustne votline; dlesni...vsebuje ogromno sluzi, zato je ne kuhamo in ne poparimo.korenino namakamo v hladni vodi nekja ur. nato odcedimo pogrejemo , za čajček.1 šalčka čaja....3 žličke slezove korenine. Enako velja za liste.čaj iz samih listov:prav tako liste namakamo v hladni vodi. Nato pa odcejeno tekočino dodamo čajni mešanici iz drugih čajev.čajček dobro vpliva na bolezni mokril, prebavil, če imamo beli tok...za bolezni dihal pa priporočajo tole:40g lapuhovih listov40 g pljučnika40g plodov sleza. Čaj iz plodov sleza velja tudi za zdravilo proti kamnom in pesku. Sveže zmečkane liste pa naj bi dali na mesto, kjer nas je pičila žuželka.Plodove ajbiža nabiramo lahko že junija drugače pa oktobra ali šele v začetku novembra. Oberemo jih približno 2 do tri tedne po cvetenju.Mlačen slezov čaj uporabimo tudi pri lenem črevesju pri otrocih kot tudi odraslih. Uf... Pozdravček Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
julijana 28. februar 2005 Prijavi Deli 28. februar 2005 Vem, da smo od uradne teme sirup smrekovih vršičkov, prišli že do sleza, pa vseeno. Meni je bil slez presluzat za pit, pa mi je mama rekla, naj poskusim koreninice, ki so narezane na kolobarčke kar grizt in malo poplaknit z vodo. Moram priznat, da je to zame do zdaj najboljša varianta(se ne vleče). LEP DAN Citiraj fish is mute-fish knows everything-G.B. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Kombinacija iz smrekovih vršičkov, ozkolistnega trpotca, parih listkov žajblja, divje mete, materine dušice in medu iz regratovih cvetov dela čudeže.Glede na to, da te zadevice nabiramo v različnih obdobjih, lahko iz vsake naredite sirup (tudi z medom) in na koncu iz vsega skupaj zmešate poljubno mešanico.Če imate radi močnejši okus, lahko dodate tudi par kapljic eteričnega olja, npr. mete ali materine dušice.Bom mal osvežila temo. Mene pa zanima, kako narediš sirup iz regratovih cvetov. A tudi tako: plast reg. cvetov, plast sladkorja itd. in daš na sonce? Plis, dejte pohitet z odgovori , dokler je še moč dobiti te cvetke!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 Bom vprasala svojo branjevko na trgu, ce bom sla kaj te dni, ona mi je nekoc dala tole za probat. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 Thx, Marsa. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 O, Marsa, sem že našla recept. V temi o regratu. Vseeno hvala. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
smrketa 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>še boljši kot smrekovi vršički so borovi.Zakaj so ti boljši? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.