Skoči na vsebino

Smrekovi vršički

LeilaniA

Recommended Posts

Prej sem šla po borove vršičke, pa jih ni. Smrekove takoj opaziš, pri borih pa ne vem, al ni zdej pravi čas al kaj ... Ker dvomim, da daš kar cele vejice ...

Pa še neki me zanima: a vse te vršičke+regratov sirup in podobno pustiš stati 14 dni?

Deli na socialnih omrežjih

Joj, kaj nobeden ne bere tega?? x:Dx

No, še eno vprašanje imam - ko bo kdo kaj mimo priletel xDDx ; me zanima namreč, če se te sirupe (iz smrekovih, borovih vršičkov, regratov sirup itd.) pije lahko tudi preventivno ali samo kurativno. Če ni nič narobe, če npr. sirup iz smr. vršičkov piješ vsak dan?

Pozdrav vsem. :2src:

<{POST_SNAPBACK}>Prej sem šla po borove vršičke, pa jih ni. Smrekove takoj opaziš, pri borih pa ne vem, al ni zdej pravi čas al kaj ... Ker dvomim, da daš kar cele vejice ...

Pa še neki me zanima: a vse te vršičke+regratov sirup in podobno pustiš stati 14 dni?

Smrketa... xDDx

Vršičke borove ja kako misliš cele vejice...ja samo vršičke, pa fino jih da jih mal "raztrančeraš" ..razumeš :8): xDDx

potem plast za plastjo...je fino proti prehladu, ima pa mal bolj grenak okus kot smrekovi vrščički.

Bor mal prezgodaj namreč ...še niso pognali...pojdi na Velki planino...tam je bora kot hočeš..takega plazečega. xDDx Samo vršičkov zdele še ni...

Pustiš pa kar na soncu nekaj časa...da se ti sladkor raztopi...torej bo kar nekaj časa trajalo....

no lahko pa sladkor raztopiš z nekaj vode na štedilniku segreješ...da dobiš sirup...potem pa že ohlajeno uliješ na vršičke + dodan sladkor.

pozdravček xsrcx

Tudi sama delam sirup iz smrekovih vršičkov in mi ga pač uporabljamo takrat,ko smo prehlajeni. Ponavadi ga pač naredimo toliko, da nam zadostuje za čez zimo-seveda ob prehladnih obolenjih in ne prakticiramo njegovo vsakdanjo uporabo. Že tako nam ga prehitro zmanjka...... xrolleyesx

Mislim, da pa sploh ne škodi, če bi ga jemal vsakodnevno (morda kakšne prebavne motnje?)

xDDx

Smisel življenja je največja sreča

<{POST_SNAPBACK}>Joj, kaj nobeden ne bere tega??  x:Dx

No, še eno vprašanje imam - ko bo kdo kaj mimo priletel  xDDx ; me zanima namreč, če se te sirupe (iz smrekovih, borovih vršičkov, regratov sirup itd.) pije lahko tudi preventivno ali samo kurativno. Če ni nič narobe, če npr. sirup iz smr. vršičkov piješ vsak dan?

Pozdrav vsem.  :2src:

Za sebe ..rožice uporabljam...no sirupe takrat ko sem bolna....

Pa garantirano pomaga.

pozdravček xsrcx

<{POST_SNAPBACK}>Za sebe ..rožice uporabljam
A mislš čajčke? :inocent:

Sem na prejšnji strani napisala še eno vprašanje, pa (Strelka) si ga verjetn spregledala. x8Dx Da zakaj so borovi vršički še boljši kot smrekovi?

Veš, Strelka, sem najprej nate pomislila, ko sem pisala vprašanja, ker vem, da prakticiraš in veš veliko stvari; zlasti kar se tiče mešanja raznih sestavin in to (si že pri kremah za obraz pokazala veliko znanja). xsrcx

Pa hvala za odgovore. x:)x

Joj kok dober sirup sem dobila vceraj od frendice! x:Xx

Glih dbest, ker sem ravno razmisljala, da shit ko sem zamudila smrekove vrsicke.

In ga mam vseen. x8Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

ne, mislim da ne, ce se mi zazdi... jaz sem zelo redko prehlajena...

po mojem pa nic narobe, ce si *pljucni* in podobni tip cloveka, da ubodes eno kurico 'kar tko'... morda teden, 10 dni...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>A mislš čajčke?  :inocent:

Sem na prejšnji strani napisala še eno vprašanje, pa (Strelka) si ga verjetn spregledala.  x8Dx  Da zakaj so borovi vršički še boljši kot smrekovi?

Veš, Strelka, sem najprej nate pomislila, ko sem pisala vprašanja, ker vem, da prakticiraš in veš veliko stvari; zlasti kar se tiče mešanja raznih sestavin in to (si že pri kremah za obraz pokazala veliko znanja).  xsrcx

Pa hvala za odgovore.  x:)x

ker vsebujejo veliko borove smole, eteričnih olj pa tudi vitamina C. No vitamina C je več kar v borovih iglicah v vršičkih nekoliko manj.

No te snovi pa so sploh odlične za zdravljenje pljučnih bolezni, vnetje bronhijev...

poleg sirupa lahko tudi kuhaš čaj, ki ga sploh priporočajo pri vnetju bronhijev. Lahko pa ta čajček uporabimo tudi za inhalacijo.

za čajček skuhamo takole...bom napisala recepturo: 10g vršičkov( narezanih sušenih na zraku) v 2dcl čiste vode. Po petih minutah kuhanja...pustimo stati vse skupja 2 uri. Šele nato zadevo precedimo. Dober čaj za bronhije, pljuča.

2-4x na dan po veliko žlica tega napitka. Ta zadevca ..čajček je dober tudi pri vnetju mehurja....sredstvo za izločanja seča.

Mlade iglice....npr vršički, vsebujejo več eteričnega olja, stare iglice pa več vitamina C. Zanimivo pa je da je tega vitamina največ pozimi.

no potem tudi delajo napitek iz borovih iglic..izločajo vitamin C.

No zelo dobro dene tudi borova kopel.

kilogram mladih iglic kuhamo 10 minut v 3-4 litrih vode, posoda pokrita.

potem to zadevco pustimo stati 4 ure in nato precedimo. ekstrat ki ga dobimo nato zlijemo v kad * topla voda xDDx . Priporočajo 34 stopinj celzija.

Te kopeli umirjajo, krepijo živce, pa če so težave s sklepi ...revmatizem.

Mal o boru...mal iz glave mal pa iz plonkca xDDx

kdaj so vršički...ne vem kako biti povedala, mal kasneje kot v nižinah.... :8): xDDx

pozdravček xsrcx

<{POST_SNAPBACK}>Bom mal osvežila temo.  x:o)x  Mene pa zanima, kako narediš sirup iz regratovih cvetov. A tudi tako: plast reg. cvetov, plast sladkorja itd. in daš na sonce? Plis, dejte pohitet z odgovori  x:)x , dokler je še moč dobiti te cvetke!!

A mogoče veš kje regrat še cveti? Jaz sem že vse znane travnike zamudil.

Trpotca imam cel kup za sirup, regrat je pa že v lučkah x:)x

<{POST_SNAPBACK}>A mogoče veš kje regrat še cveti?  Jaz sem že vse znane travnike zamudil.

Trpotca imam cel kup za sirup, regrat je pa že v lučkah  x:)x

Vem, da je na 900m nadmorske še dosegljiv(koroški konc x;)x). Odvisno kje si doma. xsrcx

fish is mute-fish knows everything-G.B.

joj eni sem obljubila 'recept'... pa nisem vmes nic bila na trznici (oz. ne ob 'pravih dnevih', nic videla branjevke svoje, sory :sori:)

Picasso

<{POST_SNAPBACK}>A mogoče veš kje regrat še cveti?  Jaz sem že vse znane travnike zamudil.

Trpotca imam cel kup za sirup, regrat je pa že v lučkah  x:)x

Jaz sem ga nabrala v petek, sem ga še ulovila; prej sem šla pa na sprehod po istem travniku, pa so že same lučke, tako da ... Ne vem, kaj naj rečem x?x xsrcx

<{POST_SNAPBACK}>Jaz sem ga nabrala v petek, sem ga še ulovila; prej sem šla pa na sprehod po istem travniku, pa so že same lučke, tako da ... Ne vem, kaj naj rečem  x?x  xsrcx

Hmm. Hmm hmm. :o|o:

Bom pa lučke pihal. x:Dx Bom že preživel do naslednjega leta, takrat pa se bo treba bolj podvizati

THX

Regrat se dobi še na bohinjskem koncu.

Drgač pa sem ta vikend pridno delala sirup iz smrekovih vršičkov , včeri pa še iz trpotca.

Dons grem na lov za bezgom - sledi sirup po "smrekovem" postopku, pa kako šabeso bom tut ubodla x:Dx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

• 8 years later...
Ali se sme kozarec odpirati v teh 40 dnevih, ko se sirup dela? Logično se mi zdi, da se pusti zaprto, ampak je vmes nekaj zraka in bi bilo mogoče fajn dol potučkati...

Life begins at the end of your comfort zone.

Jaz sem ponavadi kar kontra obrnila, da se je malo premešalo. Pa čez kakšno urco nazaj pokonci. Seveda pa mora bit tesno zaprt kozarec.

***********************************************************************************************

Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field.

I'll meet you there.

When the soul lies down in that grass, the world is too full to talk about.

Ideas, language -even the phrase "each other"- doesn't make any sense.

(mevlana jelaluddin rumi - 13th century )

če se ne motim...

oz. če imate vi kak drug pristop ali recept...

morajo vršicki s cukrom stati na soncu...

kar pomeni, da kozarec z lahkoto tudi raznese, če je preveč, ali predolgo, ali ves čas zaprt.

ne dam pa roke u ogenj, niti grem peš u 7. štuk

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...