Skoči na vsebino

Lastnosti medu


vajenc

Recommended Posts

V panju mora biti OPTUMUM čebel ne MINIMUM in ne MAXIMUM !? Jasno vsi bi radi v AŽ 10 satarja spravili 70.000 čebel vendar to ne gre to gre v LR panju z 3 nakladami ali štirimi. Zalega mora bti premosorazmerna panju in z ta pravo matico se to lahko regulira vendar ne gre vse tako gladko kot bi želeli. Jasno, da bo manjši panj za dobro matico pretesen tudi 12 satar postane pretesen vendar čebelar mora poseči v panj. 3 satar je lahko le kratek čas naseljen in ne v aktivni sezoni to je za kako praho matice potem pa se mora prestavit v večji panj. Ni rečeno, da bo v večjem panju več zalege saj matica bolj raztreese vse skup oziroma čebele blokirajo itd... V večjem panju ( 3 etažni) treba tudi opravila malo spremenit zalego prestavit, uporabit 2 etaži za plodišče, pravočasno ožit gnezdo in dobit 2 medišči pred glavno pašo pa še nekaj zadev je.

Ropanje z velikostjo panja in številčnostjo družine nima nobene zveze ampak je zanj v 90% primerov kriv čebelar sam. Puščanje satja na doseg čebel, krmljenje za svetla, polivanje raztopine itd...ostalih 10% pa je nadpovprečna nagnjenost čebel k ropu taki družini treba matico likvidirat. Enako tudi družini, ki se ne brani in dopušča tiho ropanje.

Če so čebele lačne bodo enako šle ropat kajti nagon za preživetje jih žene zato treba za čebele poskrbet.

Mojster Panker je imel nekaj let svoje čebele na moji rojstni domačiji skupaj je bilo v krogu 200 metrov okoli 300 AŽ panjev in še moje rezerve pa nikoli ni prišlo do ropa, ker sva oba poskrbela za čebele kot treba, nobenih težav ni bilo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej ne da bi hotel bit tečen, ampak v "trgovini na Vrhniki" se kupuje stvari, za katere je več kot očitno, da so narejene iz lesa, kovine ali plastike, drugega pa raje ne. Cene je imel za naše razmere vedno kar ugodne, ampak "zdravilnih" zadev se tam NE KUPUJE!!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Uhhhsdobivamo nove sorte ja zelo dobro samo, da se proda in to čim višjo ceno doseči...hej pa moraš pripisat, da je za zdravljenje raka in te zadeve bo full velik uspeh.... x:Dx x:Dx x:px
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nekih reklam o tem medu z rdečo peso nisem nikjer drugje zasledil kot samo enkrat na televiziji in sedaj tu na forumu. Na eni od teh strani sem prišel do slike, kjer je bil poleg ostalih medov tudi ta. Na TV pa so pred leti prikazali prav sok, ki so ga nalili v flaškice. Izgledalo je pa tako, kot da bi navadnemu soku rdeče pese z nekim postopkom dodali še med, oziroma kot sem jaz razumed, da so potem čebele to vse skupaj predelale. :eek:

Bom povprašal Branko za kako informacilo glede tega.

Lep pozdrav ! :palec: :palec: :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nekoč sem bil pri Fabjanu v Predstrugi, ki je začel z rdečo peso+med in izumil Endovital. Peso zmiksa - stisne v sok in hrani čebele s tem sokom. Je pa nekje trik v tem, da moraš družine vseskozi šraufat in sestavljat. Finta je v tem, da baje zgolj čebele določene starosti (po njegovem) vzamejo ta sok in ga vgradijo v med. Voda izhlapi in barvilo ter nekaj učinkovin pa ostane v medu. Čist preveč komplicirano zame xrolleyesx :eek: :O:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kot pišem Branko Obranovič se ukvarja z tem malo povprašajte njega in si oglejte njegovo stran pa vboste zvedeli še kaj več...

Upam mi ne bo zameril, ker sem butnil njegovo sliko pakiranega medu gor x:px x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Upam, da bom vprašanje postavila na pravi strani...

 

Od prijateljev sem dobila v dar kozarec medu...ki je popolnoma bele, mlečne barve.Na žalost mi niso znali razložiti, kako se takšen med razlikuje od navadnega.Med je tudi bolj gost, ne teče.

Pliss, bi mi znal kdo kaj več povedati?

 

Lep dan

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če jaz kaj vem, je to kristaliziran akacijev ali cvetlični med - No tudi kakšne druge vrste med ob kristalizaciji spremeni barvo - Kristal druga oblika drug lomni kot svetlobe -> drugačna barva

Ta med je čisto OK

Če boš med počasi ogrevala (najbolje s temperaturo 40°C) bo med spremenil barvo(na originalno) in tudi okus, če ga pa segreješ še na višjo temeperaturo (kar ne priporočam), pa lahko spremeniš tudi kemično strukturo medu... med izgubi pomembne sestavine! :sick:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Astra sem 99% prepričan da gre za med Oljne Ogršcice ali kot pravijo nekaterui rips. Ta med zelo hitro kristalizira ( 10 dni po točenju) in je po kristalizaciji bele ( mlečne) barve. Če je med nekako kremast potem je predalan v kremni med in zaradi hitre kristalizacije je zelo cenjen za tovrstno predelavo. Če je popolnoma trd potem je puščen na miru in ni mešan med procesom strjevanja.

 

Akacijev med je edini, ki ne kristalizira, če je čisti sorten lahko tudi 6 let pa ne bo trd. Nobeden drug med kar jih poznam ni mlečne barve razen Ogrščice.

 

Glej nebi sedaj rad bil nek ''sodnik'' vendar tistemu, ki ti ga je dal bi pa le moral ali ti morala nekaj povedat. Dobila si mačka v žaklju ali kupila avto na katerem ni oznake od kod je, kdo ga je izdelal itd...

Tudi za podarjen med velja isto pravilo, da mora imeti vse zakonske predpise kateri veljajo za prodajo ne glede, če ti ga je dal brat ali sosed.

Vprašaj Maršo, če sem ji jaz poslal nekaj kar ni bilo označeno razen, ko je hotela imet večjo količino in neoriginalno pakiranje.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Uff.. x:Ix

 

Torej..takole je bilo..

 

Moj mož se je včeraj mal bolj dolgo zadržal zunaj s prijatelji... x;)x ...bil je vroč večer...in bili so hudo žejni.zavedal se je, da bo precej pozno prišel domov...in se je želel nekako odkupiti..in mi je prinesel.."čist nekaj specialnega"...po njegovih besedah.Danes zjutraj smo ta med skupaj poskusili...in je res nekaj posebnega.Pravi, da mu je dodan matični mleček...oz ni se mogel spomniti...kaj so mu rekli.. x:Ix

 

Astra

Per aspera ad astra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No karkoli so rekli vendar etiketa z vsebnostjo spada zraven drugače je to tak jaz sam sem zelo občutljiv za te zadeve in zmeraj berem kaj piše na etiketah šele nato se lotim pokušine. Matični mleček se res lahko primeša medu vendar je edini ta pravi način uporabe mlečka pod jezik čistega je pa res grenak :xx!: okus....

Sam nikoli nisem mešal mlečka med med torej ne vem kako to izgleda je pa ta zedava ful draga, če je res zraven primešan torej se je mož le dobro odločil, sicer pa lepo od moža, da se je malo odolžil glede na zamujen večer x:Dx :palec: :palec: x:px x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...