Danilo 11. marec 2004 Prijavi Deli 11. marec 2004 V panju mora biti OPTUMUM čebel ne MINIMUM in ne MAXIMUM !? Jasno vsi bi radi v AŽ 10 satarja spravili 70.000 čebel vendar to ne gre to gre v LR panju z 3 nakladami ali štirimi. Zalega mora bti premosorazmerna panju in z ta pravo matico se to lahko regulira vendar ne gre vse tako gladko kot bi želeli. Jasno, da bo manjši panj za dobro matico pretesen tudi 12 satar postane pretesen vendar čebelar mora poseči v panj. 3 satar je lahko le kratek čas naseljen in ne v aktivni sezoni to je za kako praho matice potem pa se mora prestavit v večji panj. Ni rečeno, da bo v večjem panju več zalege saj matica bolj raztreese vse skup oziroma čebele blokirajo itd... V večjem panju ( 3 etažni) treba tudi opravila malo spremenit zalego prestavit, uporabit 2 etaži za plodišče, pravočasno ožit gnezdo in dobit 2 medišči pred glavno pašo pa še nekaj zadev je. Ropanje z velikostjo panja in številčnostjo družine nima nobene zveze ampak je zanj v 90% primerov kriv čebelar sam. Puščanje satja na doseg čebel, krmljenje za svetla, polivanje raztopine itd...ostalih 10% pa je nadpovprečna nagnjenost čebel k ropu taki družini treba matico likvidirat. Enako tudi družini, ki se ne brani in dopušča tiho ropanje.Če so čebele lačne bodo enako šle ropat kajti nagon za preživetje jih žene zato treba za čebele poskrbet. Mojster Panker je imel nekaj let svoje čebele na moji rojstni domačiji skupaj je bilo v krogu 200 metrov okoli 300 AŽ panjev in še moje rezerve pa nikoli ni prišlo do ropa, ker sva oba poskrbela za čebele kot treba, nobenih težav ni bilo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marko Hrastelj 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 Sej ne da bi hotel bit tečen, ampak v "trgovini na Vrhniki" se kupuje stvari, za katere je več kot očitno, da so narejene iz lesa, kovine ali plastike, drugega pa raje ne. Cene je imel za naše razmere vedno kar ugodne, ampak "zdravilnih" zadev se tam NE KUPUJE!!!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
BeeKeeper 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 Vi mi boste čist biznis zjebal. Jaz sem se s tem iz Vrhnike ravno dogovoril, da mu bom naredil strani ....... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 NIKOLI ne sklepaj pogodbe z in pričakuj, da ne bo prišel po plačilo uhhhh.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marko Hrastelj 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 Vi mi boste čist biznis zjebal. Jaz sem se s tem iz Vrhnike ravno dogovoril, da mu bom naredil strani ....... Lahko tud malo popravimo,da se polje z Nosema- in Varoa-čudom ne bo odpiralo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boris 2 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 Jaz pa sem kupu jeseni en paket pogač in sem si že predstavljal, kako jo bodo čebele veselo popapale. Če je gdo interesent mu prodam. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 12. marec 2004 Prijavi Deli 12. marec 2004 Vparašaj Debevca ti ziher odkup za polovično ceno Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
BeeKeeper 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Nic Najbolje bo pelin in borovi vršički - pol bomo mel pa pelinov med. Marko pravi da je fantastičnega okusa Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marko Hrastelj 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Mislim, če eni prodajajo med rdeče pese bom pa še jaz prodajal borovo-pelinovega Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Uhhhsdobivamo nove sorte ja zelo dobro samo, da se proda in to čim višjo ceno doseči...hej pa moraš pripisat, da je za zdravljenje raka in te zadeve bo full velik uspeh.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boris 2 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Po televiziji so enkrat kazali pridelovanje meda in rdeče pese . Stvar se mi zdi zelo zanimiva. Je ta postopek zelo kompliciran Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Vprašaj na branko.obranovic@volja.net on ga prideluje v bistvu pa ni nič posebnega sem ga probal in v ukusi ni nič zaznat razen v barvi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boris 2 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Nekih reklam o tem medu z rdečo peso nisem nikjer drugje zasledil kot samo enkrat na televiziji in sedaj tu na forumu. Na eni od teh strani sem prišel do slike, kjer je bil poleg ostalih medov tudi ta. Na TV pa so pred leti prikazali prav sok, ki so ga nalili v flaškice. Izgledalo je pa tako, kot da bi navadnemu soku rdeče pese z nekim postopkom dodali še med, oziroma kot sem jaz razumed, da so potem čebele to vse skupaj predelale. Bom povprašal Branko za kako informacilo glede tega.Lep pozdrav ! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Lahko si ogledaš tudi njegovo stran na: http://www.geocities.com/cebelarstvo_obranovic/ verjetno najdeđš kaj o tem medu. Poznam Branka in je dober čebelar smo bili skupaj na stojnici v LJ na Apimondiji.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
BeeKeeper 13. marec 2004 Prijavi Deli 13. marec 2004 Nekoč sem bil pri Fabjanu v Predstrugi, ki je začel z rdečo peso+med in izumil Endovital. Peso zmiksa - stisne v sok in hrani čebele s tem sokom. Je pa nekje trik v tem, da moraš družine vseskozi šraufat in sestavljat. Finta je v tem, da baje zgolj čebele določene starosti (po njegovem) vzamejo ta sok in ga vgradijo v med. Voda izhlapi in barvilo ter nekaj učinkovin pa ostane v medu. Čist preveč komplicirano zame Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 14. marec 2004 Prijavi Deli 14. marec 2004 Kot pišem Branko Obranovič se ukvarja z tem malo povprašajte njega in si oglejte njegovo stran pa vboste zvedeli še kaj več...Upam mi ne bo zameril, ker sem butnil njegovo sliko pakiranega medu gor Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Upam, da bom vprašanje postavila na pravi strani... Od prijateljev sem dobila v dar kozarec medu...ki je popolnoma bele, mlečne barve.Na žalost mi niso znali razložiti, kako se takšen med razlikuje od navadnega.Med je tudi bolj gost, ne teče.Pliss, bi mi znal kdo kaj več povedati? Lep dan Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
AndrejR 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Če jaz kaj vem, je to kristaliziran akacijev ali cvetlični med - No tudi kakšne druge vrste med ob kristalizaciji spremeni barvo - Kristal druga oblika drug lomni kot svetlobe -> drugačna barvaTa med je čisto OKČe boš med počasi ogrevala (najbolje s temperaturo 40°C) bo med spremenil barvo(na originalno) in tudi okus, če ga pa segreješ še na višjo temeperaturo (kar ne priporočam), pa lahko spremeniš tudi kemično strukturo medu... med izgubi pomembne sestavine! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
BeeKeeper 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Na Apimondii sem tudi jaz jedel mlečno bel kristaliziran med. Bil je od eukaliptusa.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Astra sem 99% prepričan da gre za med Oljne Ogršcice ali kot pravijo nekaterui rips. Ta med zelo hitro kristalizira ( 10 dni po točenju) in je po kristalizaciji bele ( mlečne) barve. Če je med nekako kremast potem je predalan v kremni med in zaradi hitre kristalizacije je zelo cenjen za tovrstno predelavo. Če je popolnoma trd potem je puščen na miru in ni mešan med procesom strjevanja. Akacijev med je edini, ki ne kristalizira, če je čisti sorten lahko tudi 6 let pa ne bo trd. Nobeden drug med kar jih poznam ni mlečne barve razen Ogrščice. Glej nebi sedaj rad bil nek ''sodnik'' vendar tistemu, ki ti ga je dal bi pa le moral ali ti morala nekaj povedat. Dobila si mačka v žaklju ali kupila avto na katerem ni oznake od kod je, kdo ga je izdelal itd...Tudi za podarjen med velja isto pravilo, da mora imeti vse zakonske predpise kateri veljajo za prodajo ne glede, če ti ga je dal brat ali sosed.Vprašaj Maršo, če sem ji jaz poslal nekaj kar ni bilo označeno razen, ko je hotela imet večjo količino in neoriginalno pakiranje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Uff.. Torej..takole je bilo.. Moj mož se je včeraj mal bolj dolgo zadržal zunaj s prijatelji... ...bil je vroč večer...in bili so hudo žejni.zavedal se je, da bo precej pozno prišel domov...in se je želel nekako odkupiti..in mi je prinesel.."čist nekaj specialnega"...po njegovih besedah.Danes zjutraj smo ta med skupaj poskusili...in je res nekaj posebnega.Pravi, da mu je dodan matični mleček...oz ni se mogel spomniti...kaj so mu rekli.. Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 No karkoli so rekli vendar etiketa z vsebnostjo spada zraven drugače je to tak jaz sam sem zelo občutljiv za te zadeve in zmeraj berem kaj piše na etiketah šele nato se lotim pokušine. Matični mleček se res lahko primeša medu vendar je edini ta pravi način uporabe mlečka pod jezik čistega je pa res grenak :xx!: okus....Sam nikoli nisem mešal mlečka med med torej ne vem kako to izgleda je pa ta zedava ful draga, če je res zraven primešan torej se je mož le dobro odločil, sicer pa lepo od moža, da se je malo odolžil glede na zamujen večer Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 Hvala..vsem za trud. Sem si prejle še enkrat ogledala zadevo...izgleda kot pasta... p.s. dans ga še tut ni..kaj bo tokrat privlekel.. Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Danilo 18. marec 2004 Prijavi Deli 18. marec 2004 No vidiš a vsakič dobiš kako opravičilo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.