Skoči na vsebino

Čast

Mick

Recommended Posts

Guest sanjalica

A nismo nekoč govorili nekaj v stilu "častno je umreti za Tita (domovino?)"; tako da bi rekla, da je čast stvar posameznika ali določenega dela družbe...

Npr. nekomu je v čast iti z Mickom na kavo, nekomu drugemu pa kazen...

" v samospoštovanju utemeljeno spoštovanje, ki ga človek kot nekaj nepogrešljivega zahteva do sebe od soljudi".

v čast - v ponos ... zmedel si me Mick, več sploh ne vem, kaj je čast - bolj berem to definicijo, bolj sem :C: :C: xcivx xcivx :O:

Deli na socialnih omrežjih

V čast mi je biti kdor sem! ;) hehe, čast ja, mislim da je to kar pomembna reč, vsekakor, v bistvu je to neke vrste, merilo ravnanja po normah, ki jih imaš, vsaj sam zase, zdaj, če gledaš kako maš čast sam ob sebi, in po normah drugih če gledaš kako drugi gledajo nate... sicer pa, se mi zdi včasih blazno kul naredit kaj častnega,....
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Hja, nekateri smatrajo za čast zelo čudne reči. Npr. Harikiri-častna smrt :xx!: (predvsem moraš imeti pogum, da narediš kaj takega).Drugače pa so mi bili všeč mušketirji(sabljanje) Kavboji(izziv na dvoboj) vsak čas ima določene normative glede časti(nekateri so nam čudni, spet drugi težko doumljivi), vsak zase pa je zelo zanimiv. :palec:

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

HONORE DE BALZAC

Človek toliko velja, kolikor velja njegova beseda.

Moj star ata je rekel: "Dober glas velja več kot denar". Bil pa je mož zelo uspešen poslovnež. Žal od njegovega potomstva nihče ni podedoval te sposobnosti. Vsi smo bolj talentirani za zapravljanje.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Za začetek malo pregovorov:

Čast je časti vredna.

Čast se ne kupuje z denarjem.

Časti je najmanj vreden tisti, ki si jo najbolj želi.

Kakršen gost, taka čast.

Zdaj pa še moje mnenje:

Njaboljša čast je tista, ki je neprisiljena(od tistega, ki si želi, da bi ga častili.) Najboljša je tista, ki pride spontano.Tisti, ki je čaščen pa mislim, da mora za to, da se ga časti, še naprej sam sebe zelo spoštovat in se cenit.Čast je povezana s samospoštovanjem.

Čast je povezana s samospoštovanjem.

:palec:

Hja tole je čast, ja, tisto zgori povezano z kao čaščenjem in to, ne ne to ni čast, čast je, neke vrste viteštvo, do sebe, ravnanje po notranjih pravilih, in tista pač človek velja kolikor velja njegova beseda, ful dobr to opiše, to je zame čast, čast ima nekdo, ki je sposoben nekaj reči to držati in speljat do konca, k temu stremim, in poskušam, bit tud sam tak... :sori: .. no ja kdaj tud ne uspe... take vrste čast je pomoje bistvena za karkoli doseči v življenju...

ajd lahkonočko, Častne sanje!

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Čast in korist ne prebivata pod isti streho.

:palec: :palec: :palec:

Ob tem mi je prišlo na misel, kako se človek "prodaja", dela nekaj proti svoji volji..., samo zato, ker ima neko korist. Ja, to je res nečastno.

Se strinjam s tistim: Čast je povezana s samospoštovanjem. :palec:

Pa tudi s temle: Človek toliko velja, kolikor velja njegova beseda. :palec:

Častno je stati za svojimi besedami, se jih držati... (n.pr. obljubiti, kar si sposoben izpolniti, in potem obljubo res držati).

Tisto o "častni smrti", "častnem žrtvovanju" ipd. ... je pa že zastarelo. xrolleyesx

).

Tisto o "častni smrti", "častnem žrtvovanju" ipd. ... je pa že zastarelo.  xrolleyesx

častna smrt in častni streli....tega nisem nikoli mogla razumeti in po vsej verjetnosti tudi ne bom.

LP

http://www.webdeveloper.com/animations/bnifiles/guestbk2.gif

HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.

xrolleyesx

Čast....

me spominja, ko so šli nekoč, pa še danes v smrt pokončno in tako zapečatili svojo krasno smrt s častjo, ker so izpolnili svoj cilj.

Nicky

"Edino tveganje v življenju je, da nikoli ne tvegaš."

Ne vem, če štekam najbolje tole definicijo, čast in morala x?x

Meni se zdi kaj nemoralno, tip pa verjame da dela kaj prav, definitivno je v mojih očeh izgubil **čast** ampak, se on tega ne zaveda.

Čast in krepost, to so predpisovali predvsem ženskam, ki so z lahkoto prišle **ob čast** z narobe izrečeno besedo ali napačno usmerjenim pogledom.

Recimo, ženska ki je imela poleg moža še ljubimca oz. neporočena z ljubimci je veljala za nečastno, ponekod še danes. V nekaterih krajih pa velja za krepostno....

Moralno, nemoralno, častno?

Dobro opisan primer Ana Karenina.

Moški so izgubljali čast z goljufijami in izgubo denarja....ne če so imeli več ljubimk...v tem primeru so še vedno ohranili čast.

Čast, kot jo pojmujejo na Japonskem je nam bolj neznan pojem, meni se zdi to krutost oni to imenujejo čast. Ne vem, v tem primeru sem malce zmedena.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

hja men se to ne zdi častno da ima dva tipa, če je kaj ženska bo mela enega in tega res dobrega, in če rabi še enega pol naj prvega odjeba, lepo fer in častno,... kakor recimo govorjenje za hrbtom ni častno opravilo, ...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...