Skoči na vsebino

"izvirna" prošnja za službo?

Tamburin

Recommended Posts

Obstajajo full dobri vzorci življenjepisa, kjer je vse v točkah, v levi zgornji kot pa pripopaš svojo fotografijo, zraven navedeš ime priimek, naslov, tel., email

Pošlješ 3 liste (vendar samo 3 strani)

Prošnja, kjer navedeš, kam se prijavljaš in zakaj in da si ti tisti, ki te rabijo, in razgovor .....

Prilogi:

življenjepis

kopija diplome

Rika
Deli na socialnih omrežjih

Obstajajo full dobri vzorci življenjepisa, kjer je vse v točkah, v levi zgornji kot pa pripopaš svojo fotografijo, zraven navedeš ime priimek, naslov, tel., email

Pošlješ 3 liste (vendar samo 3 strani)

Prošnja, kjer navedeš, kam se prijavljaš in zakaj in da si ti tisti, ki te rabijo, in razgovor .....

Prilogi:

živlkjenjepis

kopija diplome

OK, to je prošnja za službo. Takih dobijo na stotine.

Kaj pa IZVIRNA prošnja? xrolleyesx

Glede rokopisa se meni osebno zdi kar fajn, če imaš res lepo pisavo. To lahko pokaže tudi tvojo urejenost, osebni pristop, smisel za estetiko (seveda, če tisto delo to sploh zahteva)...

Poleg tega pa lahko firma da to kakemu grafologu v analizo (sicer pa, če to hočejo, najbrž že v razpisu zahtevajo, da je prošnja napisana na roke).

Kaj pa IZVIRNA prošnja?  xrolleyesx

Pa saj smo rekli, da morajo najprej papirji sploh zanimirati, prejemnika, da se loti branja. To pa je to. Vizuelno prijetno in kratko ter jedrnato.

V pisanju prošnje pač moraš gledati kako boš zadovoljil potrebe delodajalca. To je vsa poanta. Tisi, ki ima razpisano delovno mesto ima potrebe, ki jih želi zadovoljiti. In mu pač pišeš v stilu kako boš zadovoljil njegove potrebe. Seveda pa sebe izpostavit, da si prav ti tisti, ki te potrebujejo.

Ne vem kaj še ni jasno. xrolleyesx

Menim pa da je rokopis življenjepisa že preživel.

Življenjepis naj bo kratek, po točkah ... (tisti s slikco je zelo unikaten)

- osebni podatki

- izobrazba

- profesionalne izkušnje

- delovna doba

- vozniški izpit

- jeziki

- znanja

- aktivnosti v prostem času

- priporočila

Veliko uspeha! x:)x

Rika

Živjo,

pred nekaj leti nazaj...a še vedno v tem podjetju kjer delam sedaj...sem bila odgovorna za čekiranje prispelih prošenj za delo.

Bilo jih je res malo morje in to vsak dan...

Vem pa in se dobro spomnim da smo prejeli po hitri pošti prošnjo za delo v obliki škatlice...v kateri je bila prošnja...Ta svar je bila tako lepo narejena in oblikovana...(seveda, saj je punca končala oblikovno šolo), da sem bila tako presenečena...Vsak k je pršu do mene sem mu rekla...poglje a ni lepo...vsi so rekli vaaauuuuu, res lepo.

Ampak ker je bil oglas za delo v oddelku marketinga...in res smo rabili nekoga z novimi idejami...ampak nekoga, ki ima izkušnje na podobnem delovnem mestu in je iz naša branže oz. ve kaj je to marketing...smo punci napisali prijazen dopis, da se ji za njeno poslano prošnjo zahvaljujemo, ampak, da za sedaj nimamo prostega delovnega mesta, ki bi ustrezal njenemu pofilu...

Kar želim povedati ni point v izvirnosti...pa tudi ne ali dodaš svojo sliko ali ne...

Point je v tem, da imaš izkušnje na delovnem mestu za katerega kandidiraš...to je to.

Vsekakor pa je potrebno imeti dobro napisan CV - živjenjepis.

Jaz tio ne morem poslati svojega...saj je življenjepis osebna stvar...

Osnutek kako napisati pa ti je že contesa napisala...oz dodala datoteko...iz tega izhajaj...pa bo tvoj CV super...

NPR:

1. svoje osebne podatke...(ime priimek, dat.roj, stanujoča, državljanstvo...ect.)

2.izobrazba

kirikiram

1995-1998 Srednja ekonomska šola Kranj

2000 vpis v prvi letnik Visoke poslovne šole ( Univerza v Ljubljani)

3.delovne izkušnje

tukaj začneš od trenutnega delovnega mesta pa do konca dol

LUNA d.o.o. - 2004,2003 - referent v marketingu

komunikacija s strankami

priprava promocijskega materiala

sodelovanje z mediji

priprava mesečnih poročil

2002 - asistentka v marketingu

Vzdrževanje stikov s poslovnimi partnerji

Rezervacija hotelov in letalskih kart

itd.

Poteza d.d. - 2001,2000 delo in pomoč na recepciji

Telefonska komunikacija s strankami in sprejem strank

Urejanje izhodne pošte in faksov

itd.

4. osebnostne lastnosti

komunikativen

predan k delu

samoinciativen

željen novih izzivov

itd...

5.izobraževanje

2001 - Excell (oz. naziv izobraževanja)- B2 d.o.o.

2000 -

6. računalniško znanje

7. tuji jeziki

8. prosti čas

9. cilji

OK upam da sem vsaj malo pomagala x:)x

http://www.cosgan.de/images/smilie/engel/n015.gif

ravno se ubadam s pisanjem prošenj, ker bom s 1 majem na cesti. napisal sem jih že več kot 20, odgovorov pa dobil bolj malo. štiri. Po mojem ni recepta. Vse, česar se moraš držat, je to, da nikamor ne siliš, da ne pojasnjuješ preveč, enostavno, da pišeš prošnjo takrat, ko se dobro počutiš in ko je tvoja energija visoka. na papir vržeš to kar v tistem trenutku si in če si obupan, slabe volje, potem je taka prošnja. Ko ugotoviš pravi trenutek, je prošnja dobra. za to pa moraš napisat veliko prošenj.

ja, to sem se pozabila dodat: veliko prosenj, ja. :sori: :vragec:

jaz sem si naredila selekcijo, prva runda firme, kjer sem si res zelela delat, pa sem za vsako napisala bolj specificnih par stavkov zakaj zelim iti tja. do druge runde mi na sreco ni bilo treba (kjer je bilo dosti firm, ki me niso tako zanimale).

torej: kratko in jedernato, sem ze zgoraj opisala, kaj pali. ne dolgovezit in ne pesnit. kako se napise pa kreativno

pismo...? ni recepta, biti moras kreativen s tistim, kar imas, jaz ga lahko napisem za koga drugega, ampak bi morala poznati atribute....

(mene so tudi sprasevali, kaj sem po horoskupu itd... x;)x :palec:

jim je bilo tudi vsec x:Dx x:Dx )

pa srecno, seveda! in ne prevec komplicirat....bistvo je tisto, kar zanima ljudi!!

moj sef me je prosil, da bi z njim izbirala prosnje in nove kadre...pa se strinjam s tem, da je bistveno, da ima nekdo

jasen pregled nad sabo in svojimi zmogljivostmi, ko iscemo tekstopisca je sicer ljubko, ce nekdo nekaj lepega narise, skodit tudi ne more, si ga bom zapomnila za naslednjic, ko bomo kaj takega rabili, ampak...trenutno: ne, hvala!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Prvič slišim, da bi kdo na roko pisal prošnjo v današnjem času.

Pa boš tudi drugič.Ročno napisane prošnje potem dajo v grafološko obdelavo.

Me zanima, v katerem podjetju (ali pa morda? Za kakšne high kadre) tako intenzivno dela na kadrih, da bi plačeval še grafologa. xrolleyesx

Rika

Kaksna dobra tema!!!  :palec:  x^x

Kaj imamo res vse tule!!!

Mega dobrodoslo!  x8Dx

Ja, res :palec: x8Dx !

Sem se tudi jaz veliko naučila tukaj!

S tisto izvirnostjo je res tako, da je vprašljivo, če sploh rabijo takega človeka. Odvisno od delovnega mesta... Sigurno so na prvem mestu delovne izkušnje. Če bi jaz iskala nekoga, bi sigurno želela takega, ki že zna delati, da mi ga ne bi bilo treba učiti in še plačevati za njegovo učenje.

Sva se pa s prijateljico malo pohecale in začele razmišljat, da bi n.pr. napisala:

"Znam izdelovati tudi lutke za prebadanje. Če me ne sprejmete, se nikar ne čudite, če vas nobena bolnišnica ne bo rešila!" x:Dx x:Dx x:o)x

(Prijateljica je namreč ravno pisala prošnjo za delo v bolnišnici... x;)x x:Dx )

No nekateri so mnenja da je treba čim manj nakladat. Jaz sem pa mnenja, po več kot 200 oddanih prošnjah, da prav z olepšano resnico oz. z nakladanjem ter sebe postavit v superlativi, pomeni več šans za službo. Če sem v 10 letih rednega dela zamenjal 6 rednih služb v glavnem zaradi nakladanja, potem mora bit' nekaj resnice v tem. :vtz: .
Ja sam ka mali pao s lipe

Guest sstane
ravno se ubadam s pisanjem prošenj, ker bom s 1 majem na cesti.

A si špediter?

Temu se reče, da si na konju, ne na cesti.

Boš pa začel novinarja špilat na internetu.

Tarifa je 1 euro na objavo :8):

Guest sstane
No nekateri so mnenja da je treba čim manj nakladat. Jaz sem pa mnenja, po več kot 200 oddanih prošnjah, da prav z olepšano resnico oz. z nakladanjem ter sebe postavit v superlativi, pomeni več šans za službo. Če sem v 10 letih rednega dela zamenjal 6 rednih služb v glavnem zaradi nakladanja, potem mora bit' nekaj resnice v tem.  :vtz: .

Kaj si pa nakladal, besede ali kište :8):

x:Dx x:Dx x:Dx Hehe ne kište, tud ne drva. Sem pa poudarjal v smislu, kolk sem dober v nekaterih zadevah. Potem to samozavestno ponoviš še na razgovoru, slaba stran pa navedeš da si počasen pri delu, ker si preveč natančen. Preveč laži in nakladanj sem se naposlušal s strani ponujevalcev dela. Na razgovoru je zelo pomemben dejavnik prvi vtis. Tja prideš kakor da si prišel domov, tako se moraš počutiti. Easy. Skratka razgovori za službo so neke vrste avdicija. Samo moraš bit domač in brez treme. Vem da je različnih mnenj okrog tega, ampak sem pa 100% prepričan, da brez olepšave ne gre. Ker prodajaš sebe in svoje sposobnosti. Kar poglejte kakšni so prodajalci x?x Iskreni, odkritosrčni x?x Pri kakšnemu prodajalcu boste kupili blago x?x Prav tako je isti princip pri razgovorih za službo. Po principu: "I'm the best, take it or leave it" .

Vem pa da biti skromen ne pali na razgovorih. To ti je prej v minus kot v plus, ko se odločajo o kandidatih.

Tja pridesˇ kakor da si prisˇel domov, tako se morasˇ pocˇutiti. Easy. Skratka razgovori za sluzˇbo so neke vrste avdicija. Samo morasˇ bit domacˇ in brez treme. Vem da je razlicˇnih mnenj okrog tega, ampak sem pa 100% prepricˇan, da brez olepsˇave ne gre. Ker prodajasˇ sebe in svoje sposobnosti. Kar poglejte kaksˇni so prodajalci x?x  Iskreni, odkritosrcˇni x?x  Pri kaksˇnemu prodajalcu boste kupili blago  x?x  Prav tako je isti princip  pri razgovorih za sluzˇbo.  Po principu: "I'm the best, take it or leave it" .

to je ze res, da je treba bit sproscen, oz., da to pomaga....ampak, da prides do tja-do razgovora pa...dobra prosnja, v kateri ne nalagas prevec po moje bolj pomaga.

ce si pogosto menjal sluzbo, najbrz tudi ves, da je odvisno od razlicnih faktorjev...nekatere motijo presamozavestni ljudje, in jih ne moti, da clovek prizna, da je malo zivcen...drugi imajo radi blef...v koncni fazi tudi na tak nacin vidis, kaksni ljudje so-ce so sami iskreni in dopuscajo doloceno clovecnost, je gotovo lazje, kot ce so te vzeli zaradi blefa, ker je treba to potem drzat na nivoju....ali pa vsi samo nakladajo, kar zna biti tudi minus x;)x

s skromnostjo pa res malo dosezes, to sem tudi jaz ze ugotovila...ker je to pac trenutek, ko se predstavis, in je treba to izkoristit, v bistvu je to logicno, kot je rekel Volkec- avdicija. skromnost je stvar, ki se jo dolgorocno zelo ceni, ni pa kljucna lastnost, zaradi katerega nekoga sprejmejo v sluzbo...

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Sploh pa greš na vse ali nič. Kar se tiče pa same prošnje ja mora biti čimbolj enostavna, ampak brez kratkega opisa življenjepisa pa ne gre in seveda brez rezimeja tud (CV). Pa zdaj se veliko prošenj pošilja preko emajlov.

..nekatere motijo presamozavestni ljudje, in jih ne moti, da clovek prizna, da je malo zivcen...drugi imajo radi blef...v koncni fazi tudi na tak nacin vidis, kaksni ljudje so-ce so sami iskreni in dopuscajo doloceno clovecnost, je gotovo lazje, kot ce so te vzeli zaradi blefa, ker je treba to potem drzat na nivoju....ali pa vsi samo nakladajo, kar zna biti tudi minus  x;)x

Lepo si tole napisala, še kako resnično. :palec:

• 2 years later...

Mogoče bi se pa semle kakšne izkušnje z iskanjem službe in pisanjem prošenj dodalo x;)x

Ja sej jst tut, samo vsaj obliko pa moraš pravilno postavit če že nisi nikoli izven tega dopisov pisal - potem ti v brošuri tudi piše kaj moraš poudarit, kako se v parih besedah predstavit, ne da zajameš mame pa očete pa kje sta bla rojena in kaj sta po poklicu. To mi je ravno zadnjič en stric razlagal, da je take prošnje na odprto delovno mesto dobil, da je groza. Da ne znajo strnit niti svojih osnovnih podatkov ljudje v prvi odstavek, da za izkušnje napišejo take bedarije, kot da bi hotel napisat, da je imel v šoli slovenščino zmeraj 5 in podobno xrolleyesx valda ne moreš tako prošnje napisat.

A ni dober predlog iz knjižice Zavoda - sem komunikativna in odprta oseba, ki se zlahka prilagajam delovnemu kolektivu; si želim novih izkušenj in novih priložnosti; upam da vam to potrdim tudi na razgovoru ipd. No meni se zdijo to zelo dobri nasveti kako prit do pozornosti delodajalca.

Kot drugo izkušnje, nekateri jih napišejo kar v isti odstavek kot predstavitev sebe kot osebe. Seveda bo tajnica preletela pa rekla - mah ja kake izkušnje že? Te se po mojem mnenju zmeraj piše v svoj odstavek - po možnosti za 1 stopnjo večjo pisavo kot ostali tekst. Kar je tebi vprid je treba poudarit ane?

Prijaznost, doslednost, natančnost - in da ne bom površna / kadar se piše prošnja je po mojem mnenju pomembno za vsak podatek kako stoji, kako je poravnan, ali bo prošnja obrobljena, imela bolde, bo na cheap ali kvalitetnem papirju. Se mi zdi da vse to odraža natančnost in doslednost prosilca.

PS: Pa kadar pišete da poznate Word, Excella pa ne... izognite se temu, napišite da imate znanja z orodji Office - če bodo rabili nekoga ki ima znanje Excella vas bodo najprej morali povabit na razgovor da to izvejo, do takrat jih lahko že tako očarate da vam bodo dali šanso tudi če imaš kako pomankljivost ipd. Samo do praga moraš prit, do razgovora, da sploh padeš v oči :palec:

Štos je v tem, da kadrovniki, ki dobivajo prošnje tudi poznajo to brošuro in se jim zdi neizvirno, neosebno, neiznajdljivo, kot da izpolnjuješ nek formular, če iste stavke dobivajo, ali pa samo drugačen vrstni red besed.

Saj je jasno, kaj je treba povedat o sebi. Mene osebno, če bi izbirala, bi odbilo, da bi vidla oni stavek, lasje bi mi šli pokonci, pa ne ker bi bil slab, ampak sposojen, ker bi vedela od kje je in bi sklepala, da oseba ni toliko komunikativna in samozavestna, da si sposoja formo prošenj, da je sposobna podat vse informacije o sebi, da ne zna samostojno opisat sebe - kopira pripravljene zadeve, sigurno ne bi naredila fajn vtisa name.

Toliko že veš, da je treba opisat kakšno izobrazbo in znanja imaš, kratek življenjepis in prijavo na dleovno mesto, tam pa jasno poveš, zakaj si želiš delati tam in zakaj naj bi izbrali prav tebe, na normalen način seveda.

Opažam pa, da veliko delodajalcev želi življenjepis in prošnjo v dveh jezikih, pa da jih večina želi tudi sliko.

Po 10 letih se razgledujem zdaj po trgu delovne sile in se je marsikaj spremenilo x;)x

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Pujsa, :palec: da si osvežila to temo!

Valkira, tudi tebi :palec: za podane nasvete!

Vidim, da sem temo odprla dobri 2 leti nazaj, ko je službo iskala prijateljica, ki jo je pred par meseci tudi dobila (in to eno zelo fajn službo, najboljšo do zdaj - kot sama pravi).

Zdaj pa sem jaz na tem, da iščem službo, in mi bo vse to napisano tukaj še prav prišlo. x;)x Grem še enkrat prebrat vse skupaj. x^x

huh, kako razširjeno je postalo tole menjavanje in iskanje druge službe? :eek:

a so planeti v kaki taki konstelaciji, ko je ful sprememb v karieri?

pred 2 letoma je začela iskat in šele sedaj dobila?

ni ravno spodbudno...je pa dobro, da je dobila eno luštno službo x;)x

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

pred 2 letoma je začela iskat in šele sedaj dobila?

Ja, saj res... če dobro pomislim, jo je kar dolgo iskala. Pa se mi niti ni zdelo, da je že toliko cajta preteklo!

Se pravi, da zase lahko pričakujem eno službo tam enkrat leta 2008... x:Dx x;)x

No, saj vmes se pa dodatno izobražujem, tako da izkoristim cajt. x^x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...