loncek1 16. marec 2004 Prijavi Deli 16. marec 2004 Zakaj domaca pica čisto drugače diši in je drugačnega okusa kot v piceriji? Dobrodošel vsak recept za pico. P.S.če je na forumu že kaj o picah se opravičujem. Sem šla na iskanje po ključnih besedah, pa ni nič vrglo ven. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 16. marec 2004 Prijavi Deli 16. marec 2004 Ciao Loncek , Pica v pizzeriji je pecena na nekajkrat visji temperaturi kot doma, praviloma v krusni peci. Tu je v glavnem skrivnost vonja, pa tudi okusa. Praviloma se pece 3 minute, neapeljska originalna margerita pa 2minuti in 20 sekund. Druga zadeva je obloga. Doma se oblaga pizzo ponavadi prevec. Obicajno tudi sir ni pravi, pa se med dolgo peko malo prevec zacrvci. Za pizzo mora to biti mozzarella, lahko tudi stracchino (verjetno se ne dobi v Slo). Sem nekam zalozila recept, ma ti ga posljem cim ga izbrskam. V glavnem: za cim boljso pizzo doma, je treba prej pec posteno ogreti na maksimum.-recept ne sme navajati 10 min pecenja!!!!!-v skrajnem primeru dodas sir zadnje tri minute peke Se se kaj javim,Ruby Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
ZNOVA 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 Zakaj domaca pica čisto drugače diši in je drugačnega okusa kot v piceriji? Dobrodošel vsak recept za pico. P.S.če je na forumu že kaj o picah se opravičujem. Sem šla na iskanje po ključnih besedah, pa ni nič vrglo ven.A jo peces v krusni peci? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 Ful dobra tema. Primerna!!! Mislim, da je se nimamo! Obozujem pizzo.Ce je Margerita OK, se bomo pogovarjali nadalje...Ne da mi 100 konzerv kislih gor izpraznis in je zdaj to to... :o|o: Ampak ce mi naredis Margerito kot se shika, obvladas pizze. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tiana 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 V pizzeriji dajo na kg moke 1dcl olja zraven. Doma pa vprašanje, če sploh daš kaj olja v testo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 70 dag moke Sestavine za velik nizki pekač ki ga dobiš s pečico! 1 kocko kvasa1/2 dl mleka1/2 čajne žličke sladkorjapribližno 4 dl mlačne vodesol po okusu Mleko segrejemo, da je mlačno in v njem raztopimo sladkor,razdrobimo kvas in ga dodamo. Posodo pokrijemo, da začne kvas naraščati, nato ga dodamo moki in vodi in fino pregnetemo.Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem vsaj pol ure. Potem ga razvlečemo po naoljenem pekaču in obložimo s poljubnim nadevom, ter še enkrat vzhajamo. Če delaš na klasičen način potrebuješ še:1 kozarček pripravljene omake za pizzo,40 dag pizza šunke,25dag rezanih šampinjonov iz slanice,40 dag ribanega sira in nekaj oliv za povrhu. Velikokrat naredim tudi oblogo iz 6 vrst sira, spodaj pa je seveda omaka. Pripravljen pladenj s pizzo damo v segreto pečico 250 oC in pečemo 15 minut. Če želimo na pizzi še jajce, ga dodamo minuto pred koncem, da lepo zakrkne, vendar je rumenjak še vedno tekoč!Pa dober tek! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 Hvala Contesa (sem 'računala' nate) Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristalka 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 Moj najljubši nadev: šunka, sir, fižol, koruza, malo čilija, pelati, origano......kaj pozabla...ne vem Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 22. marec 2004 Prijavi Deli 22. marec 2004 V gostilni Boccaccio (blizu Šentjakobskega križišča pred Lj) majo tok nenormalno dobre pice, da se je res brez veze doma zajebavat s picopeštvom. (Šifra: Čez komot ga ni). P.S.: Informacija je zlo uporabna zlasti za Prekmurce, tiste iz okolice Bovca ... Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Nosorog se strinjam, da imajo tam zelo dobre pizze! Prednost tega, da jo ješ doma, pa je v tem, da lahko zraven gledaš kakšen dober filmin še kaj (samo pol je pizza mrzla ) Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Hm, ja kje je pa zdj "tukaj in sedaj". Pravjo namreč, da si bližje bogu če tedaj, ko lupiš krompir, razmišljaš o tem, da ga boš čimbolje olupil, kot če bi med lupljenjem krompirja razmišljal o bogu. Se pravi: ko ješ pico - pač ješ pico, ko gledaš TV, si pač osredotočen na to, ko delaš "še kaj", se posvetiš le temu ... Po tej logiki se ipak splača jt na pico v Boccacciota. Ampak, kurc. Sj nosorogi smo na svet zato, da nakladamo o tem, kako bi moralo bit, žvet pa tega itak ne znamo ... Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 ... mi pa vse blazno obvladamo... mislim lajf pa to - šala mala, vse keče poštekamo za tren oka in furamo olvejs tanartaboljšo varianto... hja, kaj čmo (mi je všeč tole - v stilu: 'kad plivam, plivam, kad...--->>' aja, to je že za eno drugo temo... ) Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristalka 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 V gostilni Boccaccio (blizu Šentjakobskega križišča pred Lj) majo tok nenormalno dobre pice, da se je res brez veze doma zajebavat s picopeštvom. (Šifra: Čez komot ga ni). P.S.: Informacija je zlo uporabna zlasti za Prekmurce, tiste iz okolice Bovca ... Ej, ti si tolk FACA. Sicer pa midva to že dolgo vema, ne? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tamburin 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Ciao Loncek , Pica v pizzeriji je pecena na nekajkrat visji temperaturi kot doma, praviloma v krusni peci. Tu je v glavnem skrivnost vonja, pa tudi okusa. Praviloma se pece 3 minute, neapeljska originalna margerita pa 2minuti in 20 sekund. Druga zadeva je obloga. Doma se oblaga pizzo ponavadi prevec. Obicajno tudi sir ni pravi, pa se med dolgo peko malo prevec zacrvci. Za pizzo mora to biti mozzarella, lahko tudi stracchino (verjetno se ne dobi v Slo). Sem nekam zalozila recept, ma ti ga posljem cim ga izbrskam. V glavnem: za cim boljso pizzo doma, je treba prej pec posteno ogreti na maksimum.-recept ne sme navajati 10 min pecenja!!!!!-v skrajnem primeru dodas sir zadnje tri minute peke Se se kaj javim,Ruby Ruby !Ti pa obvladaš, da veš do sekunde točno tole o peki pice! Fajn, da sem izvedela še nekaj novega. Bom enkrat poskusila takole - pečica ogreta na maksimum in samo par minut pečenja. Ampak najbrž mora biti testo tanko, da se speče, kajne? Po mojem, če je predebelo, ostane (pri visoki T in kratkotrajni peki) v sredini surovo. Malo firbca: kje si se pa ti tole naučila? Mi zveni tole kot... hmm... ena mala tajna velikih mojstrov. Citiraj Tamara MOJA DOMAČA STRAN Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Prvi 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Meni se pa zdi, da v picerijah pozabljajo na najvažnejšo stvar - ORIGANO, ali pa ga dajo tako malo, da ga sploh ni čutiti. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Jaz sem pa od enega starega mafijoza slišal, da so jih včasih pekli kar na vročem soncu. Če je bilo prevroče, so pa kar s telesi senco delali Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Jaz sem pa od enega starega mafijoza slišal, da so jih včasih pekli kar na vročem soncu.a na avtu, kot v reklami? Tole, ja, Prvi - origano je zakon, res ga nikakvo dajejo, mislim mere...Jaz si kar stresam tole... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 23. marec 2004 Prijavi Deli 23. marec 2004 Imaš prav, brez morske vode z origanom je pica en šmorn Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 24. marec 2004 Prijavi Deli 24. marec 2004 Ampak, kurc. Sj nosorogi smo na svet zato, da nakladamo o tem, kako bi moralo bit, žvet pa tega itak ne znamo ... hm..................... Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 24. marec 2004 Prijavi Deli 24. marec 2004 70 dag moke Sestavine za velik nizki pekač ki ga dobiš s pečico! Naše izkušnje za dobro pico so:40 dag moke za pekač (in 2dag kvasa) ... in testo se raztegne na tanko!nadev: paradižnikova mezga Pomi, ne več kot 15 dag kuhanega pršuta in ne več kot 15 dag naribanega sira, ampak nakoščkana mozzarella je še boljša. Črne grške olive, njam, so stvar okusa. Včasih po vrhu drobno nalistamo čebulo. Pečemo 12 - 14 minut pri 240-250, kolikor peč zmore. Max, skratka. In nizko, tik nad dnom. Včasih na dnu. Pečena je, ko po kuhinji zadiši...Šef za pripravo testa je moja lepša polovica, jaz samo nakladam (nadev) ... Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mushi 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 mene pa zanima kje kupit dobre črne olive?Midva sva enkrat v eni restavraciji vprašala, pa so nama ene nemške napisali.. (no nemški napis je gor in jih v Metroju kupujejo, so pa take res črne in v kis vložene, čvrste) Pri nas v trgovinah, pa imajo ali te Etine, ki so take čist drekaste, mehke, al pa tiste grške ki so v olju vložene, sicer čvrste in super, samo mastne za crknat.. pa še pakiranje je tako glupo.... Kje dobit v kozarec pakirane ene normalne črne olive, vložene v kis... A ni glupo zelenih je pa tolk različnih.... Citiraj Mushi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Ciao Loncek , Pica v pizzeriji je pecena na nekajkrat visji temperaturi kot doma, praviloma v krusni peci. Tu je v glavnem skrivnost vonja, pa tudi okusa. Praviloma se pece 3 minute, neapeljska originalna margerita pa 2minuti in 20 sekund. Druga zadeva je obloga. Doma se oblaga pizzo ponavadi prevec. Obicajno tudi sir ni pravi, pa se med dolgo peko malo prevec zacrvci. Za pizzo mora to biti mozzarella, lahko tudi stracchino (verjetno se ne dobi v Slo). Sem nekam zalozila recept, ma ti ga posljem cim ga izbrskam. V glavnem: za cim boljso pizzo doma, je treba prej pec posteno ogreti na maksimum.-recept ne sme navajati 10 min pecenja!!!!!-v skrajnem primeru dodas sir zadnje tri minute peke Se se kaj javim,Ruby Ruby !Ti pa obvladaš, da veš do sekunde točno tole o peki pice! Fajn, da sem izvedela še nekaj novega. Bom enkrat poskusila takole - pečica ogreta na maksimum in samo par minut pečenja. Ampak najbrž mora biti testo tanko, da se speče, kajne? Po mojem, če je predebelo, ostane (pri visoki T in kratkotrajni peki) v sredini surovo. Malo firbca: kje si se pa ti tole naučila? Mi zveni tole kot... hmm... ena mala tajna velikih mojstrov. Tamara Zivim v Italiji, pa tudi sem se napotovala po njej po dolgem in pocez. Najboljsa pizza je seveda v Napoliju in sicer v tahih hudih kvartrirjih , npr. Quartieri Spagnoli (spanska cetrt), podobna po nevarnosti kaksni kitajski, kjer se pojavis izkljucno v spremstvu nekega domacina. Jasno, brez nobene garacije.Narocis lahko samo margrito, ker drugega tipa nimajo. Oz. ne narocic nic, ti jo kar prinesejo. V bistvu se izjasnis le okoli pijace. Garantiram, da ko si enkrat doma, se lep cas ne jes pizze. Sploh pa vidis kaksen kvarni element je oblaganje (po 40 dag sunke?!? in podobno). Jasno, testo mora biti pa tanko, da bi se speklo, pa vendar - pizza ni kruh, da bi morala biti pecena kot kruh! Preden se pizza oblozi, je treba testo pokapljati z olivnim oljem. Pa se tokot zanimivost: kako je nastala pizza? Nekoc so pekli italijanski peki in sluzincad oblate, ka katerih se je servirala potem hrana. Torej so imeli funkcijo kroznika. Ko so se bogatasi najedli, so oblate zavrgi, raja pa je cakala, da dobi odsluzene kroznike prepojene s kaksno omako, ali pa se kaj gor.To so poimenovali pizza-izpeljanka iz besede pizzo, ki je kljun majhnega pticka. Torej pticek mali ubozec sme le pomocit malo kljun. P.s. Od istega pticka so si cez cas sposodili kljun tudi mafijci. Zahtevati "pizzo", torej pomociti kljun pomeni, da izsiljujejo denar za "zascito" od trgovcev in podjetnikov. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Kok je fajn, da imam intuicijo in da sem sla pogledat v temo pizza - fino je kdaj kaj prebrati, kaj novega izvedeti.Thanx, Ruby, tega sploh nisem vedela. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mašinca 25. marec 2004 Prijavi Deli 25. marec 2004 Ruby res zanimivo tole s pizzo. Sam zdele sm pa res lačna ratala! Citiraj Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 26. marec 2004 Prijavi Deli 26. marec 2004 70 dag moke Sestavine za velik nizki pekač ki ga dobiš s pečico! Naše izkušnje za dobro pico so:40 dag moke za pekač (in 2dag kvasa) ... in testo se raztegne na tanko!nadev: paradižnikova mezga Pomi, ne več kot 15 dag kuhanega pršuta in ne več kot 15 dag naribanega sira, ampak nakoščkana mozzarella je še boljša. Črne grške olive, njam, so stvar okusa. Včasih po vrhu drobno nalistamo čebulo. Pečemo 12 - 14 minut pri 240-250, kolikor peč zmore. Max, skratka. In nizko, tik nad dnom. Včasih na dnu. Pečena je, ko po kuhinji zadiši...Šef za pripravo testa je moja lepša polovica, jaz samo nakladam (nadev) ...Piko Tudi zame je Pomi za take zadeve zakon! Ideja za poseben nadev: Pizza s hruskami viljams, gorgonzolo in mozzarello Za en pekac: 1. testo, kot ga svetuje PIKO 2. 10dag gorgonzole (ali pa en trikotnikRoqueforta od Vindije, je krasen!)3. 10 dag mozzarelle4. 1 hruska viljams Prizgite pec na max.-testo tanko zvaljate in pokapljate z olivnim oljem-oblozite z res tanko nalistano hrusko in posolite- nadrobite po hruskah se gorgonzolo ali roquefort Postavite pekac v res do max ogreto pec in pecete 10 min, nakar vzamete pekac iz pecice samo toliko, da dodate na kocke narezano in posoljeno mozzarello in pecete se max 3 minute. Se vroco popoprate s sveze mletim poprom (po moznosti belim) in narezete na s kolesckom na manjse stitikotnike. K taki ekstravagantni pizzi se prileze kozarec zelo ohlajenega belega ali sivega pinota iz Goriskih brd, jasno. Uzivajte! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.