Skoči na vsebino

Sadje


ZNOVA

Recommended Posts

:o|o: pojma nimam nosorog....

 

sam će me ni spomin že čist na cedilu pustu so uni od biodinamičnih od Demetre špricali lih s kameno strelo...da bi jim šlo v plodove pa da bi lepše obrodilo....

 

kamene strele maš dost , če je nimaš ti, je nima noben x:o)x

 

***

 

pa čebelarjev maš tud na forumu x;)x ni vrag da neb en tovornjaka prpelu k teb.... :palec:

 

 

***

 

pa zanimivo bi se blo vprašat koliko star je nasad x8Dx

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 126
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Okej. Čudno, da še nisem bila v tej temi. Sadje obožujem. Edino kar ne jem, so dateljni po moje.

Najraje imam borovnice in gozdne jagode. Pa melone :yumi:

Ko pazim na prehrano, ne jem tistega z visokim GI, ko mi je vseeno, jem tudi to x;)x

 

Sadje in zmanjševanje telesne teže

 

 

Sadje da ali sadje ne?

 

Med izgubljanjem telesne teže nam ob zdravi prehrani pogosto misli zanese na velik sočen sadež ali bolje rečeno, kar na celo skledo teh dobrot. Nemalo ljudi se odloča za diete s sadjem in vodo prepričani, da bodo s tem prečistili telo, pridobili nujno potrebne vitamine in shujšali. Sadeže razdelimo v pogledu zdrave hrane na dve polovici. Sadje vsebuje vitamine, bioflavonoide, vlaknine itd., vendar bi za zadostitev dnevnih potreb organizma potrebovali ogromno količino sadja. Po drugi strani pa, bi se morali, če nameravamo zmanjšati telesno težo, zadovoljiti le z enim ali dvema manjšima sadežema na dan. Krivec zato je sadni sladkor fruktoza, ki je v sadju.

 

Ko govorimo o zmanjšanju telesne teže, sadje delimo na dobro in slabo. Sadeži, ki imajo manj fruktoze ali sadnega sladkorja in več vlaknin, imajo nižji glikemični indeks in so zato bolj primerni za uživanje. Velja spomniti, da je manjše uživanja sladkorja ključ do zdravja in izgube odvečne maščobe.

 

 

Da ne boste preveč presenečeni ob navedenem, naj pojasnim, kako organizem sploh reagira na sadni sladkor ob zaužitju sadja.

 

Fruktoza je prevladujoč sladkor v sadju, katere presnova se zaključi v jetrih s pretvorbo v glikogen (pretvorba približno 200 kcal fruktoze dnevno). Če telo ne porabi fruktoze takoj za energijo, se le-ta shrani v jetrih v obliki glikogena (energijska rezerva za pozneje).

 

V jetrih je prostor za približno 60 do 100 gramov glikogena, ki ga lahko porabimo kadar koli. Mišice, ki tudi kopičijo glikogen za svoje delo, pa fruktoze ne morejo shraniti niti, če v mišicah primanjkuje glikogena. Ko so energijske rezerve v jetrih enkrat zapoljnene, se vsak višek fruktoze, ki ga nismo porabili za energijo, pretvori v trigliceride (maščobe). To je glavni in precej velik razlog, zakaj odsvetujem uživanje večjih količin sadja pri zmanševanju telesne teže.

 

Če poskušate v tem predpoletnem času izgubiti odvečno težo, uživajte sadje v zmernih količinah, pa še to predvsem v dopoldanskem času.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Pomagite... trpim... :sick:

... pred ene 4 urami sem se nažrla suhih marelic (ene 10-20 :inocent: )... zdej so pa muke blazne... v trebuhu je cela tovarna... kr čutim te tektonske premike... žejna sem k slon... popila že ziher liter vode... že prej limono in vodo... mama mia... ne jebem več marelic :xx!: ... never again...

Prst v usta x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Malo čez noht x:Dx

 

 

pa zrno soli pod nohtom x:Dx

 

 

 

... in zdej ste se razpričal :xx!: ... k je že vsega konc x:Dx

 

... sami hudi nasveti... 21 marelica x:Dx ... še dobr, da nisi napisal prst v rit :inocent: ... x:Dx

 

 

verjetno bi 21.marelica naredila isto kot Stanetovo zrno soli pod nohtom x:Dx

 

Do riti bi že palčko rabila x:Dx

http://www.webdeveloper.com/animations/bnifiles/guestbk2.gif

 

HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 5 months later...

pr nm je bla pa margolana polhna

sam pr nm ps kr obira margolane

pa cesne je tut... x:Dx

"Remember when I told you how my

Kin is different in some ways?

And how you should not fall in love

With someone like me, anyway...

Between the lines, people see signs

When they feel the sear, every day's fear...

And one night their torches

Find the girl without a name...

And the one who has her

Love is no more safe..."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos mam dve slivi tolk polhni, da se psu grauža. A bi biu ker tolk prjazn, pa napisal recept za slivovo marmelado in kompot? :vio:

x8Dx x8Dx Fantasticn! ves kok so zdrave slive!!! xsuperx

 

Tule je nekaj o marmeladah (brez sladkorja), kompot pa skuhas tko, da das oprane slive v vodo in to kuhas. x:)x :vio: xyesx

 

Lohk dodas cukr, limonine rezine, kaksen jabuk, kako nageljnovo zbico ipd. Kompot pa res ni noben kujnst. xokx

Kuhas mal - kaj jaz vem, 15 - 30 minut, saj vidis, ko gor prplavajo, se razpocjo in tko... Pol pa pustis, da se polezhe...

 

Jaz pol precedim, ker mam rada sam tekocino.

Lohk das v hladilnik, ko se ohladi. Kaj blazno sparat se ne da oz. nima smisla, rajs si vsak dan eno dozo novo skuhas...

Megasticno za prebavo (in vse zivo!). xyesx

 

pase zraven tud ringlo in kaksno tako sadje. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest mačona

sadje. x:px pa poglejmo, kaj je na moji listi na 1. mestu:

 

jagode,

češnje,

slive (ringlo še bolš),

ananas,

nektarine,

jabolka,

grozdje,

banane.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos mam dve slivi tolk polhni, da se psu grauža. A bi biu ker tolk prjazn, pa napisal recept za slivovo marmelado in kompot? :vio:

 

slivova marmelada :

- 1 kg sliv,

- 1/2 do 3/4 kg sladkorja,

- vrečica želina

 

razkoščičeno sadje pomešamo z želinom in žlico sladkorja. vse skupaj zavremo in postopoma dodajamo ostali sladkor.....kuhamo tako dolgo, da še enkrat zavre, med kuhanjem ves čas z žlico pobiramo peno, ki se tvori pri kuhanju marmelade.

 

 

namesto navadnega sladkorja lahak uporabiš želirni sladkor in lepo slediš navodilom x;)x

 

nekaj sliv pa daj kr lepo zmrznit..in jih potem uporabiš al za marmelado(če ti jo zmanjka) al za kompot al pa za cmoke :palec:

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x8Dx x8Dx Fantasticn! ves kok so zdrave slive!!! xsuperx

 

Tule je nekaj o marmeladah (brez sladkorja), kompot pa skuhas tko, da das oprane slive v vodo in to kuhas. x:)x :vio: xyesx

 

Lohk dodas cukr, limonine rezine, kaksen jabuk, kako nageljnovo zbico ipd. Kompot pa res ni noben kujnst. xokx

Kuhas mal - kaj jaz vem, 15 - 30 minut, saj vidis, ko gor prplavajo, se razpocjo in tko... Pol pa pustis, da se polezhe...

 

Jaz pol precedim, ker mam rada sam tekocino.

Lohk das v hladilnik, ko se ohladi. Kaj blazno sparat se ne da oz. nima smisla, rajs si vsak dan eno dozo novo skuhas...

Megasticno za prebavo (in vse zivo!). xyesx

 

pase zraven tud ringlo in kaksno tako sadje. :palec:

 

Hvala. Ma, prfuknjen sem mal; nism mislu na kompot, ampak na vlaganje sliv.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hey :flower:

jest mam pa zdej poleti najraje domače jagode (na žalost jih ni več), drugač pa še lubenico, melono, banane, kmal bojo tut domače hruške...

me je pa vse to branje navdušlo in opogumlo, da bom jutr kupla še papajo in mango, ker me zanima kakšnega okusa sta.

Never let the fear of striking out keep you from playing the game!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala. Ma, prfuknjen sem mal; nism mislu na kompot, ampak na vlaganje sliv.

aja saj se mi je pa cudn zdel xDDx....

no ja, saj nc narobe, je pa se to tle, saj kdo pa vseen pac ne ve (tud za kompot).

vlagat pa ne znam...

mi smo hektolitre kompota spil, ko smo kdaj tko zivel da so ble slive (al pa ce smo jih blazne kolicine v kakem obdobju dobival - od kakih sosed in tko).

pa ne maram marmelad (ne maram kuhanga pa pecenga pa tko obdelanega sadja), ampak eno pa blazn maram - glih slivovo, mi je najboljsa. :yumy:

 

me je pa vse to branje navdušlo in opogumlo, da bom jutr kupla še papajo in mango, ker me zanima kakšnega okusa sta.

ja, se ti sline pocedijo. xDDx

 

jaz nisem norc na sadje, skor da ga ne jem oz. res zlo mal (sem bolj zelenjavni tip, mam rajs slano/kislo ali slano/grenko ipd., kot pa sladko/kislo - pa se v bezgavke me zashopa), ampak letos sem pa ful enga sadja pojedla! :eek: x^x

 

recimo na grozdje sploh ne shizim zlo, k me mot ko ono peshko pregricknem, a vceraj mi je pa tolk zadisalo, da sem sla spesl po grozdje.

 

Najrajs pa mam cesnje. pol pa breskve.

 

Jabuk pa kokr kdaj. Lohk shizim, ce so dobra, 2 na dan pojem, lohk mi pa zgnijejo brez da se kerga (razen enga, prvega) dotaknem. x:Dx x:o)x

 

To pa veste a ne, ko sem se enkrat konc februarja spomnila, ko sva s frendo po telefonu cvekali, da OJOJ!!!! da mam se od avgusta lubenico na balkonu! xsmx

 

si je sploh nisem upala niti pogledat! x:Dx x:px

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz jem doma pridelano sadje, kupujem pa banane, ker sem banananjam. Drugač ima pa sadje ful cukra in dvigne insulin (men se zdi) in sadje ni ravno priporočljivo za hujšanje. Pa tud sadje je treba jest pred obrokom, ker če ne gnije in vre na hrani in povzroča vetrove.

 

Tko pravijo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aha, saj cukra pa ne jem, me ne privlac okus, mrtvo hladna... xyesx

recimo ga ze kaksno leto sploh nimam doma, nit rjavga (ki sem ga prej kako desetletje uporabljala namest belga).

 

men je idealen okus oliva. al pa paradajz.

 

aja, a ni paradajz v bistvu sadje? :8):

Mislim da k sadju pase (in ne k zelenjavi), hecno ne? xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz mam najraje : x:px x:px

-gozdne jagode

-kosmulje

-maline

-banane

-ananas

-melono...

-grozdje

 

Zgoraj našteto najraje jem,no včasih pojem pa še kakšno jabolko ,breskev ali hruško...Katerega sadja pa nikoli ne jem-samo suho sadje mi ni preveč dobro,ker je full sladko..

Drugače pa obožujem sadje.. x:px

 

aha, saj cukra pa ne jem, me ne privlac okus, mrtvo hladna... xyesx

recimo ga ze kaksno leto sploh nimam doma, nit rjavga (ki sem ga prej kako desetletje uporabljala namest belga).

 

men je idealen okus oliva. al pa paradajz.

 

MEN JE PA NAJBOLJ GROZEN OKUS OLIV IN PARADAJZA.Me sili na bruhanje ,ko dam kaj od tega v usta oz.pogoltnem dol..BLJAK... :xx!: Zato se tega že dolgo,dolgo izogibam...

 

aja, a ni paradajz v bistvu sadje? :8):

Mislim da k sadju pase (in ne k zelenjavi), hecno ne? xDDx

Nikoli ne verjemi tistega, kar ti govorijo oči.Kažejo ti samo omejitev.

Richard Bach

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz imam najraje...am...:

-lubenice x:)x

-melone x:Dx

-jagode x;)x

-hruške x:px

-banane :medal:

-ananas :nori:

-liči :horro-cb:

...

x:Dx

"Remember when I told you how my

Kin is different in some ways?

And how you should not fall in love

With someone like me, anyway...

Between the lines, people see signs

When they feel the sear, every day's fear...

And one night their torches

Find the girl without a name...

And the one who has her

Love is no more safe..."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas ful sadje maramo..nori na sadje pravzaprav. Pojemo ga v res ogromnih količinah..vse..

Zdaj matramo hruške in slive(tiste rdeče krademo sestri, ki ni nek frutist) pa lubenice

Sicer pa:

grozdje,

hruške,

lubenice,

jagode, češnje, maline..njami..

jabolka..breskve, naktarine, marelice..mah vse..res vse..in ogromno..celi obroki sestavljeni iz sadja..

sicer pa je res, da vedno jemo tisto, kar v nekem letnem času je..

 

NIkoli nisem razumela folka, ki je sadje kupoval za dekoracijo..MI pa cele škatle tovorili in kriza pojedli tole v dnevu ali dveh..

 

Se spomnim, ko celo desetletje nisem mogla banan videt - iz preprostega razloga - se jih prenažrli - gospodič dobili v službi nekaj zabojev banan po blazno ugodni ceni..prvi zaboj zmažemo, drugega..malo bolj počasi...tretjega več videti nismo mogli..niti zavohati banan...in potalali okoli..pa bil mir glede banan..samo zdaj mi spet pašejo x:px

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa še moj top ten sadja

 

mogoče še grozdje,vendar s težavo..

 

Češnje in breskve samo pod grožnjo z orožjem

 

Melone in Lubenice niti pod grožnjo z orožjem

 

Ena melona na dan Pornya čakala boš zaman

 

Matr si hecn. Jst sm pa z grozdjem in lubenicami zasvojen.

Seveda pa ne maram oliv. Ampak to je že druga zgodba.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

js pa ne maram lubenic :o|o: sam zato k se mi tok ogabno riga po njih :sick: pa kumare so isti drek :xx!:

 

ja ja, vem da kumare niso sadje x:Dx

 

 

lubenico so pa ja najjjjjjjjjbbbbbbbooooooollllseee xDDx

"Remember when I told you how my

Kin is different in some ways?

And how you should not fall in love

With someone like me, anyway...

Between the lines, people see signs

When they feel the sear, every day's fear...

And one night their torches

Find the girl without a name...

And the one who has her

Love is no more safe..."

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...