Skoči na vsebino

Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov


Recommended Posts

Jst bi tule lepo prosila, če bi mojstri kuhanja (Contesa vljudno vabljena), pa s kakršnimkoli, tolk boljš če je full simpl, pa hiter recept.. mal osvetlili razne fore teh tak fajnih kuhinj... pa da bomo doma mal packali...

Meni je full dobra kitajska kuhinja, no zdej se že dolgo v kit. restavracijo nismo spravili, pa bi rada doma kej fajnga pripravila, ampak ni nč blo tk dober kot tam, pa meso v omaki je bil bolj kuhan kot pečen.. oni imajo tko dobre sladko-kisle omakce.. a se da to pripravit brez teh stekleničk v trgovini, da kr sam to nrdiš.. pa vse meso je tko fajn popečen, jst tud popečem meso, potem ga kao 5 minut še vržeš pa mal pokuhaš v omakci, no pol pa rata kao kuhan.. tko da ga zdej sam spečem in pol dodam..

skratka plizzz recepti..

ZA VSE TE POSEBNE KUHINJE...

Mushi
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

CHAO DAN-Pisani cvrtnjak

 

Za 4 osebe

 

250 g nemastnega svinjskega mesa

3 žlice arašidovega olja

1 rdeča paprika

1 šopek mladih čebulic

100 g namočenih kitajskih gob

2 žlici sojine omake

1 žlička sladkorja

6 jajc

1 žlička soli

 

Poleg tega še:

1 majhna glava ledenke

1/2 skodelice sadnega kisa

1/2 skodelice arašidovega olja

nekaj kapljic čilijevega olja

2 cl šerija

sečuanski poper(grobo mlet)

Priprava:

1.Svinjsko meso narežemo na tanke pramene.

2.V voku segrejemo arašidovo olje in na njem med nenehnim mešanjem na hitro popražimo meso.

3. Dodamo očiščeno, oprano in na pramene narezano papriko in mlade čebulice ter jih na hitro popražimo.

4. Gobe temeljito odcedimo, sesekljamo in stresemo v jed.

5. Primešamo sojino omako in sladkor in med mešanjem kuhamo še kako minuto.

6. Jajca stepemo s soljo vred, jih zlijemo v vok in počakamo, da zakrknejo, na koncu jih raztrgamo s paličico ali kuhalnico.

7. Vok odstavimo in ga damo na toplo.

8. Solato očistimo operemo in jo narežemo na 2 cm široke trakove.

9.Razporedimo jo na krožnik.

10. V kozarčku zmešamo sadni kis, arašidovo olje in čilijevo olje.

11. Prilijemo šeri in začinimo z malo sečuanskega popra.

12. S to polivko pokapljamo solato.

13.Jajca z nadevom porazdelimo po solati in takoj ponudimo!Pa dober tek! Naslednji recept pa bo verjetno francoski! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

FILEJI MORSKEGA LISTA S ŠAMPINJONI IN PARADIŽNIKI

 

Za ta recept lahko uporabimo tudi limando ali kambalo, vendar je morski list najboljši.

 

6 obrokov za predjed

4 obroki za glavno jed

 

vojvodinjin krompir(750g krompirja, 45g surovega masla, 3 rumenjaki,sol, poper,muškat)

750 g filejev morskega lista

15 g surovega masla

2 drobno sesekljani šalotki

250 g na tanke liste narezanih šampinjonov

2 olupljena sesekljana paradižnika brez semen

sol in beli poper

250 ml ribje osnove

125 ml belega vina

maslo z moko(3 žlice moke,45g surovega masla)

žlica sesekljanega peteršilja

 

Za vezivo

2 beljaka

60 g creme fraishe ali creme double(bolj gosta smetana, sladka ali kisla)

vrečka za krašenje z zvezdastim nastavkom

1. Pripravimo maso za vojvojdinjin krompir ter jo z zvezdastim nastavkom nabrizgamo na nepregoren pladenj okrog in okrog.

2. Ribje fileje oplaknemo, osušimo in rahlo potolčemo. Zložimo jih v pahljačo, podvijemo konce in fil1. Pripravimo maso za vojvojdin krompir ter ga z zvezdastim nastavkom nabrizgamo na eje zvijemo. Plitvo nepregorno posodo namažemo z maslom. Vanjo damo šalotke, šampinjone in paradižnike ter jih posolimo in popopramo. Na to položimo ribje fileje in jih prelijemo z ribjo osnovo in belim vinom.

3. Posodo pokrijemo z alufolijo in ribo poširamo 8-12 minut v pečici, da se da raztrgati. Fileje poberemo iz posode in jih odcedimo na kuhinjskem papirju.

4. Tekočino in zelenjavo, ki je ostala v posodi, po potrebi še kuhamo, da je ostane 375 ml. V vročo tekočino vtepemo po koščkih maslo z moko, da se zgosti in prekrije vanjo pomočeno žlico. Omako začinimo in kuhamo še minuto.

5. V majhni skledi stepemo beljaka in smetano. Primešamo malo omake, nato zamešamo to mešanico v ostalo omako. Med krepkim mešanjem jo spet zavremo. Posodo odstavimo z ognja, zamešamo v omako peteršilj in po potrebi še enkrat začinimo.

6. Segrejemo žar.Odcejene ribje fileje zložimo na pladenj v obroč iz vojvojdinega krompirja. Ribe prelijemo z omako in postavimo vse za 3-5 minut pod žar, da malo porjavi!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mega, dbest, wow - in kar je se takega! x:Xx x;)x x8Dx :palec:

 

Sam... :sori: - a to pomeni, da 'Nase specialitete' adijo? :sori: :V:

Rakom zvizgale, takorekoc? x:px

 

x;)x x:o)x x:px

Moram mal... x;)x :vragec: x8Dx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

TORTILJE Z NADEVOM IZ KUMAR IN KALČKOV

 

Za 4 osebe

 

225g presejane bele moke

ščepec soli

45ml/ 3 žlice olivnega olja

100-150ml mlačne vode

krhlji limete za okras

 

Za nadev

 

1 drobno nasekljana rdeča čebula

1 očiščen in na drobno nasekljan rdeč feferon

30ml/2 žlici sesekljanega svežega kopra ali koriandra

1/2 ooupljene in na drobno narezane kumare

175 g lucerninih kalčkov

 

Za omako

 

1 velik zrel olupljen in razkoščiščen avokado

sok ene limete

1 žlica mehkega kozjega sira

ščepec paprike

1.Sestavine za nadev zmešamo v skledi.

2.Avokado,limetin sok in kozji sir damo v mešalnik in obdelamo v gladko omako. Preložimo v skledo in pokrijemo z oprijemajočo se folijo. tik preden ponudimo potresemo s papriko.

3.Moko in sol, damo v mešalnik. Dodamo olje in obdelamo. postopoma prilivamo vodo, dokler ne nastane trdo testo. Preložimo ga na pomokano delovno površino in gnetemo, dokler ne postane gladko.

4. Testo razdelimo na osem delov. Vsak kos gnetemo dve minuti in oblikujemo v kroglo. Vsako kroglo potlačimo in razvaljamo v krog premera 23 cm.

5.Segrejemo ponev z debelim dnom, v kateri se jed ne prijema. Vsako tortiljo pečemo ma vsaki strani približno 30 sekund. Pečeno tortiljo položimo na čist prtič, pokrijemo in ponavljamo, dokler ne spečemo vseh.

6. Na vsako tortiljo namažemo žlico avokadove omake, damo nanjo del nadeva in tortiljo zvijemo kot palačinko. Okrasimo s krhlji limete in takoj ponudimo!

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Seveda se,samo je zanič! :xx!: Sem enkrat pozabila, sem bila tako jezna, da sem vgla vse v smeti! x:Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Zakaj, je bilo žalostne barve?

Enkrat mi je neka gospa rekla, da je skorja pri neslanem kruhu čisto bleda, se je pa znašla in dala v testo malo sladkorja in je bila še lepša.

Mogoče bi šlo tudi pri tortiljah, brez nadeva in preliva jih pa verjetno tudi ne hrustaš :8):

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Zakaj, je bilo žalostne barve?

Enkrat mi je neka gospa rekla, da je skorja pri neslanem kruhu čisto bleda, se je pa znašla in dala v testo malo sladkorja in je bila še lepša.

Mogoče bi šlo tudi pri tortiljah, brez nadeva in preliva jih pa verjetno tudi ne hrustaš :8):

:8):

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ALCACHOJAS CON PINONES( Artičoke s pinjolami)

 

Slastno špansko specialiteto ponudimo kot začetno jed ali kot prilogo k jagnjetini.

 

Za 8 oseb

 

8 velikih na četrtinke narezanih dnov artičok

4 žlice olivnega olja

250 g prekajene na trakove narezane slanine

4 velike na tanke kolobarčke narezane čebule

6 sesekljanih strokov česna

625 ml telečje ali kokošje osnove(po potrebi tudi več)

125 ml belega vina

sol in poper

sok 1/2 limone(ali po okusu)

60 g praženih pinjol

 

1.Četrtinke artičok 5-8 minut blanširamo v osoljenem kropu in jih pustimo odcediti.

V globoki ponvi razgrejemo olivno olje, pridamo trakasto narezano slanino in jo na slabem ognju med nenehnim mešanjem pečemo 6-7 minut, da izstopi maščoba. Pridamo čebulo in jo na slabem ognju pražimo, da se zelo zmehča in začne rjaveti. Primešamo česen,osnovo,vino sol in poper in pridamo četrtinke artičok.

2. jed zavremo, potem pa zmanjšamo ogenj in vse skupaj pokrito 20-30 minut kuhljamo, da se artičoke zmehčajo in se tekočina skoraj pokuha. Če je jed presuha, prilijemo nekaj tekočine. Potem jed malo ohladimo, primešamo limonin sok in pinjole in vse skupaj še začinimo. jed ponudimo ohlajeno na sobno temperaturo.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...
  • 9 months later...

Conti,

kdaj lahk pridem k teb na kako specialiteto ??? :8): :2src:

Vidim, da obvladaš...pa kitajska je men tako............. :onfire: :yumy: x:Dx

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

En receptek za lignje na Sečuanski način. Ni iz knjige, ker smo ga doma predelali, ampak nam blazno paše...

 

Potrebujemo

 

2 zeleni mesnati papriki

2 velika korenčka

3 dkg (cca) suhih črnih kitajskih gob (lahko tudi druge "domače" gobe)

15 dkg trdega dela kitajskega zelja

10 dkg bambusovih vršičkov

10 dkg arašidov

30 dkg sipe (boljši so od lignjev)

15 dkg brokolija

3 žlice sojine omake

3 žlice olja

1 jedilna žlica škrobne moke

1 ščepec mlete kumine

 

Sipo narežete na koščke (za en grižljaj) in prepražite na olju. Prepražene jih vzamete iz voka (dodate jih potem, ko prepražite vso zelenjavo).

Potem pa dodajate na koščke narezano zelenjavo (ne predrobno narezano).

Začnete s korenčkom (na trakove ali kockice - nikar ga ne ribajte), pražite cca pet minut, dodate na kocke narezane trde dele kitajskega zelja (dve minuti), brokoli (dve minuti), brokoli (dve minuti) in na koncu paprike. Ko je vse v posodi, dodate gobice, sojino omako, in bambusove vršičke (iz teglca). Potresete s škrobno moko, zalijete z 1 dcl vode (ali več - po želji), pustite da na hitro zavre, dodate sipo in poplaknjene (pražene arašide). To je to.

 

Lignje ali sipo lahko zamenjate s piščancem. Bistvo je, da najprej pražite meso, ga vzamete iz posode in ga potem dodate čisto na koncu. Za pripravo in potrebujete cca 1 uro (lahko tudi manj, če ste vešči rezanja). Medtem skuhajte riž - na veliki količini vode, ga precedite in poplaknete z mrzlo vodo (isto kot pri testeninah).

Pa še to - vsa zelenjava mora biti malček hrustljava - ne sme biti razkuhana, ker potem ni dobro.

 

Drugič pa napišem recept za sladko kislo juho. Tolikokrat sem jo poskušala skuhati, da mi je končno uspelo. :palec:

 

Dober tek x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Mehiske

 

Tortilla enchilada

 

2 skodelici fižolovega pireja

3 žlice olja

1/2 čebule

1 strok česna

1 zelena (steblo)

1 rdeča paprika

1 feferon

4 paradižniki

sol

kajenski poper, pekoča paprika ali čili

peteršilj

100 g nastrganega sira

 

Sir nastrgamo, peteršilj nasekljamo, zeleno, papriko in feferon narežemo na kockice (cca. 0,5 cm stranica), paradižnike pa olupimo (če moti kožica - če so kocke male, navadno ne moti) in narežemo (če so kisli, izrežemo semenje) ali pa samo narežemo na kockice.

Pol čebule drobno nasekljamo, stremo česen in oboje popražimo na olju ter dodamo ostalo - paradižnik nazadnje in popražimo ter malo zdušimo na olju.

Začinimo s soljo in kajenskim poprom in dušimo dalje, da se paradižnik razpusti, odstavimo iz ognja in potresemo s peteršiljem.

 

Tortille namažemo s fižolovim pirejem, prelijemo s paradižnikovim čilijem in potresemo z nastrganim sirom. Tortilo zvijemo in takoj ponudimo oz. pojemo.

 

Mehiška rižota

( baje je dobro - jaz ne jem, ker je meso)

 

20 dag piščančjega ali puranjega fileja

1 zavitek mehiške zelenjavne mešanice Eta

zelenjavna juha

1 pločevinka pelatov ali paradižnika v koščkih

20 dag riža

olje

tabasko ali čili, sol, poper

 

Na olju prepražimo na koščke narezan piščančji ali puranji file. Ko se naredi hrustljava skorjica, posolimo, še malo pražimo, nato meso poberemo iz ponve in ga shranimo na toplem. V isto ponev stresemo mešanico mehiške zelenjave, jo prepražimo, solimo in zalijemo z zelenjavno juho (lahko iz kocke). Kuhamo, da juha skoraj povre in se zelenjava zmehča, nato dodamo riž, ga skupaj z zelenjavo prepražimo, dodamo pelate ter zalivamo z juho, dokler se riž ne skuha (a ne prekuha!). Dodamo prepraženo meso in začinimo s tabaskom ali čilijem.

 

SLIVOVA SALSA

Sestavine za 4 osebe:

 

16 suhih sliv

1 srednje velika čebula

2 čili poblano

2 čili čipotle

10 g jedilne čokolade

1 žlica riževega kisa

3 žlice oljčnega olja

 

 

 

Guacamole

 

1 zrel avokado,

pol čebule,

1 strok česna,

1 majhen paradižnik,

sol,

poper,

kajenski poper,

čili ali Tabasco omaka(po okusu),

sok pol limone

 

Avokado olupiš in narežeš na majhne koščke. V skledi ga zmečkaš z vilico ali tlačilko za krompir. Priliješ sok limone, narezan paradižnik, čebulo in česen. Dobro premešaš in dodaš sol, poper, kajenski poper ter čili omako.

Zmes naj v hladilniku počiva vsaj 1 uro, da se okusi prepojijo.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kitajski:

 

Spomladanski zavitki

 

2 in pol skodele moke

2 jajci

1 žlica olja

ščepec soli

malo vode

 

Sestavine za nadev:

12 dag sojinih kalčkov

1 čebula

1 strok česna

malo zelja. dobro je kitajsko zelje

2 majhna pora

nekaj stebla zelene

2 žlici sojine omake

sol in poper po okusu

25 dag zmlete svinjine

2 žlici olja

 

Iz prvih sestavin naredimo tekoče testo in ga pusimo malo počivati.

Potem spečemo majhne tenke palačinke, pečene samo po eni strani.

Vso zelenjavo narežemo na tenke trakove. Na olju opražimo meso, dodamo zelenjavo in dušimo v pokriti posodi. Če je potrebno, dodamo malo vode.

Dodamo sojino omako,sol in poper. Ko je meso pečeno in zelenjava kar mehka, ohladimo. V vsako palačinko

z nepečeno stranjo navzgor, damo žličko nadeva in jo zložimo v obliki

kuverte. Robove zlepimo z beljakom, da se med peko ne odpirajo.

V olju segretem na 190 stopinj jih ocvremo zlato rumeno. Ocedimo jih na papirnatem prtiču in postrežemo s sojino omako.

Lahko pa jih imamo tudi kot obrok s solato.

 

Zelenjava v sladko kisli omaki

 

majhna rdeča paprika

1 majhna zelena paprika

1 čebula

1 koren

2 stebli stebelne zelene

1 žlica jedilnega škroba

1 žlica sojine omake

4 žlice rjavega sladkorja

malo več kot pol skodele jušne osnove ali vode

4 žlice kisa

sol po okusu

 

Razreži papriko na 2 cm velike trikotnike. Razreži čebulo in koren na kose, zeleno pa na poševne rezine. Zelenjavo vloži v vrelo vodo, v kateri naj se nekaj časa kuha.

 

Zmešaj škrob in sojino omako. Sladkor, jušno osnovo in kis daj v posodo, da mešanica zavre. Dodaj škrob s sojino omako. Mešaj. Zavri. Postrezi v topli posodi.

 

Prazeni spageti

( za 2 osebi)

 

500 g kuhanih špagetov

 

a)

150 g mesa po želji

50 g korenja

50 g zelja

velika žlica graha

 

1 jajce

 

 

Operemo in narežemo a) na tanke trakove, dolge pribljižno 2-3 cm. Umešamo jajce in skuhamo špagete.

Na močnem ognju segrejemo vok, dodamo 2 veliki žlici olja. Ko je olje 60% vroče dodamo a ). Kuhamo dokler meso ne porjavi in se ne drži več skupaj. Dodamo jušno žlico sojine omake in dobro premešamo. Odstavimo.

Ponovno segrejemo vok in dodamo 2,5 žlice olja. Ko se segreje vlijemo jajce in zmešamo. Ko je jajce kuhano dodamo špagete in dobro premešamo. Nato dodamo a) in po želji solimo. Mešamo pribljižno 2 min, nato serviramo.

 

Riz

1,5 dcl riža

2 jajci

bambusovi vršički

por

korenje

šampinjoni

zelena paprika

sojina omaka

sezamovo olje

olivno olje

začimbe

 

 

Riž skuhamo v slani vodi in ga ohladimo. Zelenjavo narežemo na drobne koščke.

Jajca stepemo in spečemo kot omleto, še tople zrežemo. V voku segrejemo sojino omako cca 3 žlice, vanj dodamo vso zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Po 5. min. vzamemo zelenjavo ven, v vok dodamo še malo sojine omake, ter na visoki temperaturi prepražimo še riž. Dodamo malo olivnega olja(1 žlica), sezamovo olje(2 žlici). Pražimo 10 min, dodamo zelenjavo, ter omleto. Začinimo z začimbami.

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...

to je pa meni danes moj dragi pripravil, ko imam ravno rojstni dan ... mmmm .. je pa indijsko

 

 

SAMOSAS

 

testo:

 

pol kile navadne moke

 

175 g margarine oz. masla ali karkoli pač radu uporabljate - naj bo mehko

 

150 ml vode

 

soli po želji

 

 

nadev - vegetarianski:

 

žlica olja

 

noževa konica asafoetida prahu (tudi, če ga nimate, je čisto v redu)

 

žlička gorčičnih semen

 

pol kile krompirja, narezanega na majhne kocke (1x1 cm) ki ga skuhamo do vrenja (posoli!)

 

125 g kuhanega graha

 

čili (lahko svež ali po okusu, količino prilagodite okusu)

 

sol

 

semena granatnega jabolka (če imate oz. če je ravno sezona)

 

pol žličke garam masale

 

koriander - meni sicer :xx!: , zato ga ne uporabljam

 

 

nadev - mesni:

 

žlica olja

 

mala naseckana čebula

 

pol žlice bele kumine (semena)

 

250 g govedine ali kakšnega drugega mesa - nareži na drobne koščke

 

čili (svež ali v prahu) po okusu

 

sol

 

125 g kuhanega graha

 

koriander :xx!:

 

črni poper - mleti

 

 

priprava:

 

Moko stresite v veliko posodo in vanjo stresite na majhne koščke narezano margarino (maslo). Pregnetite s prsti, da dobite majhne mrvice. Počasi dodajajte vodo in vmes ves čas mesite (ne z mešalnikom, ker se margarina ne bo stopila!). Vodo dodajajte tako dolgo, fokler ne dobite "gladkega" testa. Oblikujte v hlebček in pokrijte z vlažno krpo.

 

 

Nadev vegetarianski: Na olju prepražite asafoetida prah, gorčična semena, krompir, čili in sol. Dobro zmešajte in v pokriti posodi kuhajte, dokler ni krompir več ni surov. 3 min pred koncem kuhanja dodajte še grah in granatno jabolko (semena). Odstavite z ognja, primešajte koriander in garam masalo in pustite, da se ohladi.

 

 

Nadev mesni: Na olju prepražite čebulo in kumino. Dodajte meso, čili in sol (po okusu) in zmešajte. Zmanjšajte ogenj in cmarite še 10 minut. Primešajte grah in cmarite še tako dolgo, dokler ne izgine vsa tekočina. Odstavite z ognja, primešajte koriander in poper in pustite, da se ohladi.

 

Testo, ki ste ga zmesili na začetku, razdelite na 12 kosov in vsak kos razvaljajte v "palačinko" debeline cca 2 mm. Robove palačinke namažite z mlekom, v sredino položite nadev, potem pa "palačinko" prepognite na pol in robove dobro zlepite, lahko malo zatlačite z vilico (čeprav že mleko naredi svoje). Če bi radi manjše samosase, lahko "palačinko" preden jo nadevate prerežete na pol in prepognete polovičke (dobite trikotnike).

 

V ponvi segrejte olje - veliko olja - in v njem scvrite samosase, da postanejo zlatorjavi in hrustljavi.

 

 

Naj pripomnim, da je jed blazno nasitna in sta 1 ali 2 samosasa povsem zadostno kosilo (zraven paše zelena solata). Zgoraj napisane količine nadeva so dovolj za približno 6 samosasov (vsak nadev posebej - torej oba skupaj 12).

 

Čas kuhanja je - s pripravo vred - okrog 45 minut. Testo ne rabi počivat.

 

Stvar je zelo kompaktna in se lahko vzame v roko (ne razpade), tako da lahko pripravite tudi za kakšen piknik.

 

Dober tek!

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hey! :flower:

najprej ena pohvala vsem ki so dal recepte gor, ker vsi zvenijo tk slastno, da se sploh ne morem odločit kaj bi pripravla!

bi pa k tej zbirki še sama dodala en recept, ki je noro dober in zelo enostavn za pripravo...sicer jed ni kitajska ali pa mehiška, je pa vseeno dobra.

 

sestavine (za 4 osebe):

- puranji file

- česen

- šopek peteršilja

- 2 magi kremni juhi s šampinjoni

- 2 sladki smetani za stepanje (najboljše tista modra za kavo)

- riž

- zamrznjena zelenjave- grah, koruza (ni nujno)

 

postopek priprave:

1. puranji file narežeš čim bolj na tanke zrezke, ki jih položiš v teflonski pekač- zrezke zložiš tako, da prekriješ celo dno pekača

2. česen in peteršilj sesekljaš

3. smetano in juho streseš v skledo in dobro premešaš, kar z žlico (smetane ne stepaš!!!)

4. smetani in juhi dodaš še sesekljan peteršilj in česen ter vse skupaj dobro premešaš, nato pa zmes poliješ po zrezkih

5. vse skupaj pečeš v prej ogreti pečici 20 minut na 220 stopinj

6. za prilogo skuhaš riž in po želji poleg še grah in koruzo

 

 

dober tek!

Never let the fear of striking out keep you from playing the game!!!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...

bom kar sem dala, ker je bolj eksotična začimba ...

 

skratka, zadnjič je tip delal nekaj s turmerikom in se ni čisto natančno zavedal, kakšne posledice lahko pusti v kuhinji.

 

rezultat: rumeni fleki po mikserju, pultu (les), pomivalnem koritu (tu sicer počasi bledijo - ampak res počasi) in plastični skledi, v kateri mešam solato.

 

enkrat naslednji teden pride na obisk mama in že vidim, da bom fasala kilometrsko pridigo, če tega do takrat ne spravim dol.

 

pril in voda ne pomagata.

 

ima kdo kakšne izkušnje z odstranjevanjem te nadloge?

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest mačona
to je pa meni danes moj dragi pripravil, ko imam ravno rojstni dan ... mmmm .. je pa indijsko

SAMOSAS

 

testo:

 

pol kile navadne moke

 

175 g margarine oz. masla ali karkoli pač radu uporabljate - naj bo mehko

 

150 ml vode

 

soli po želji

nadev - vegetarianski:

 

žlica olja

 

noževa konica asafoetida prahu (tudi, če ga nimate, je čisto v redu)

 

žlička gorčičnih semen

 

pol kile krompirja, narezanega na majhne kocke (1x1 cm) ki ga skuhamo do vrenja (posoli!)

 

125 g kuhanega graha

 

čili (lahko svež ali po okusu, količino prilagodite okusu)

 

sol

 

semena granatnega jabolka (če imate oz. če je ravno sezona)

 

pol žličke garam masale

 

koriander - meni sicer :xx!: , zato ga ne uporabljam

lačnaaaaa :yumy: :yumy: :yumy:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 months later...
hey! :flower:

najprej ena pohvala vsem ki so dal recepte gor, ker vsi zvenijo tk slastno, da se sploh ne morem odločit kaj bi pripravla!

bi pa k tej zbirki še sama dodala en recept, ki je noro dober in zelo enostavn za pripravo...sicer jed ni kitajska ali pa mehiška, je pa vseeno dobra.

 

sestavine (za 4 osebe):

- puranji file

- česen

- šopek peteršilja

- 2 magi kremni juhi s šampinjoni

- 2 sladki smetani za stepanje (najboljše tista modra za kavo)

- riž

- zamrznjena zelenjave- grah, koruza (ni nujno)

 

postopek priprave:

1. puranji file narežeš čim bolj na tanke zrezke, ki jih položiš v teflonski pekač- zrezke zložiš tako, da prekriješ celo dno pekača

2. česen in peteršilj sesekljaš

3. smetano in juho streseš v skledo in dobro premešaš, kar z žlico (smetane ne stepaš!!!)

4. smetani in juhi dodaš še sesekljan peteršilj in česen ter vse skupaj dobro premešaš, nato pa zmes poliješ po zrezkih

5. vse skupaj pečeš v prej ogreti pečici 20 minut na 220 stopinj

6. za prilogo skuhaš riž in po želji poleg še grah in koruzo

dober tek!

mogoče pa tole jutr pripravim....

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...