Skoči na vsebino

Zeleni Čaj


Recommended Posts

Kot lahko vsepovsod preberemo o zdravilnih učinkih zelenega čaja me zanima sledeče:

 

- kolikokrat na dan in koliko je potrebno zeleni čaj piti, da se doseže željeni učinek na zdravje

 

-katera vrsta le-tega je najboljša

 

-vaše izkušnje z zelenim čajem (pozitivne in negativne)

 

Za vaše odgovore vam bom zelo hvaležna.

 

Pa lep dan vsem skupaj,

 

Tina x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zelenih čajev je veliko. Vem pa, da je za telo blagodejen jasminov zeleni čaj, ki pomaga pri prebavi. In to drži. Je sprobano. Ne pripelje do driske, pomaga pa peristaltiki. Meni so svetovali, da se ga lahko pije pred in po obroku. Doze mi niso znane, vendar če sklepam po količini čaja, ki jo dobiš v japonski ali kitajski restavraciji le ta ni ravno velika.

Mi je pa kolegica, ki dela na IJŠ povedala, da je boljši zeleni čaj iz Japonske, ker vsebujejo čaji iz Kitajske preveč pesticidov. :sori:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mi je pa kolegica, ki dela na IJŠ povedala, da je boljši zeleni čaj iz Japonske, ker vsebujejo čaji iz Kitajske preveč pesticidov. :sori:

Glede pesticidov - obstaja poseben znak, poseben certifikat, ki ga imajo samo čaji, proizvedeni na način integrirane ali ekološke pridelave. To pomeni, da se ob njihovi pridelavi uporablja čim manj kemikalij. Mislim, da evropski potrošniki (oziroma dobavitelji čaja v Evropo, ki so pač pod vplivom potrošnikov) vedno več pozornosti namenjajo tudi temu. Kakovost čajev tudi v Evropi se izboljšuje. Večji dobavitelji čajev imajo svoje agente kar v državah proizvajalkah, ki na licu mesta lahko ocenijo kakovost in preverjajo načine pridelave. To je dobro.

 

Sicer pa po mojih podatkih mi dobimo čaje preko nemških dobaviteljev, Nemci pa so dovolj zahtevni, da nam ni treba skrbeti. Po drugi strani pa se mi zdi, da ta boljši čaji ostanejo v Nemčiji, "škrt" (ki pa sploh ni škrt, ampak še vedno dobra roba) pride pa k nam. Moje mnenje pač. x^x

 

Izberi tiste čaje, ki tebi osebno ustrezajo, kar pomeni, da boš morala preko poskušanja priti do rezultatov, saj je težko reči, kako kakšen čaj na posameznika vpliva. Neke osnovne informacije o pričakovanih vplivih lahko dobiš v literaturi. O čaju je kar nekaj knjig napisanih, res pa je večina le-teh v angleščini. Nekatere ponujajo tudi informacije o posameznih vrstah čajev, vendar potem ugotoviš, da knjiga (ki, mimogrede, obravnava boljše vrste čajev) govori večinoma o tistih vrstah, ki jih pri nas sploh ne dobiš! :o|o: No, za vse čaje to ne velja.

 

Cena je tukaj nekako sorazmerna s kakovostjo čajev, kar pa ne pomeni, da bo najdražji čaj všeč tudi tebi osebno. To je tako kot z vini - npr. dobra arhivska vina imajo svojo ceno, kar ne pomeni, da vsak ljubitelj vina ob njih uživa.

 

Za kakovost obstajajo posebne oznake (GOP, FGOP, FTGOP, FTGFOP, BOP...). O njih zveš iz knjig, moje laično mnenje pa je nekako takole, da več je črk v oznaki, boljši naj bi bil čaj (a to moje pravilo seveda pozna izjeme - pa ne za to krivit čaja). x:)x

 

Moje izkušnje s čaji - uživam ob njih, ob okusu, ob vonju, ob učinkih (poživljajo x:px pomirjajo x^x poženejo :O: zaprejo :eek: itd.) Poskušanje se splača.

Beatus, qui venit in nomine Domini!
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ponavadi kupujem čaje v čajni hiši v Ljubljani. Od zelenih sem poizkusila jih ze dosti (china gunpowder, li zi xiang, yunnan...).

Predvsem nevem kolko je treba caja spit.

x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi jaz sem ljubiteljica čajev... je pač bilo potrebno zmanjšati količine kave, pa je bil to prvi nadomestek... Pa jih hitro vzljubiš. Včasih pijem čisto domače (meta, kopriva...), včasih pa "čaje večne mladosti" - zelene, ki sva jih z Gregorjem privlekla iz Japonske, potem pa še ene on iz službenega potovanja na Kitajsko.

 

No moje izkušnje z japonskimi čaji so precej :xx!: - prečiščujoče. Po Japonski smo namreč potovali iz kraja v kraj in tako od hotela do hotela. In povsod (sploh v "domačih" Riyokan hotelih) ti najprej postrežejo s čajem - v sobi stoji nizka mizica na tatamiju za katero sedeš preoblečen v yutako (haljo a la kimono) in spiješ ta "čaj dobrodošlice". Nato pa - akcija :sori: - iskanje wc-ja po hiši (skupni wc), preobuvanje njihovih nujnih copatov in natikačev iz prostora v prostor... :xx!: :xx!: :xx!: Na srečo mi je vedno ratalo! :palec: x:Dx

 

Kar nekaj čajev sva privlekla domov - če je kdo zaprt, naj se kar pripelje k meni v Maribor x:Dx - najprej mu razkažem stanovanje (beri: pokažem wc), nato pa pogostim z zelencem! x:px

 

@

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Najraje pijem zeleni čaj Gunpowder, ki je prijetnega, ne preveč grenkega okusa.

 

Drugače pa obstajajo tudi knjige o pitju zelenega čaja, kjer si lahko prebereš več podrobnosti in navodil za pripravo različnih vrst.

SI SAPIS SIS APIS.

http://www.clipartsalbum.com/cliparts/garfield/107450.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Vrba

a lahko napišeš kaj več o tem regratovem čaju? Kje ga kupiš, priprava, učinki...

 

Odkar sem nehala piti kavo (in kaditi) redno pijem zeleni čaj zjutraj, tekom dopoldneva pa mate čaj (zeleni čaj) ali pa kakršen drugi zeliščni čaj. Mate čaja ne pijem pozno popoldne, ker vsebuje kofein in potem težko zaspim. Baje znižuje apetit - nisem še opazila x:Dx

Zanima pa me kakšnja je razlika med čaji, ki so pakirani v filter vrečkah in tistim, ki so razsuti? Glede priprave so sigurno najbolj praktične filter vrečke.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 8 months later...

Pozdravljeni!

mene pa zanima ce kdo ve, kako delujezeleni caj z mlekom? xnckrivx sama sem ze veliko prebrala o zelenem caju (poleg rdecega in crnega), samo povsod pise, da se pije brez mleka (meni se zdi, da je z mlekom veliko boljsi...).

ali s tem kako sestavino ne izrabim popolnoma- da mleko creslovine, ali katerega od vitaminov nevtralizira, ali iznici? xloveyx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

a zdej pa še brez mleka? mi itak ni bil ne vem kaj. pa sem ga pila z mlekom pa z natrenom... pa je bil ok. pol sem se losala natrena, a zdej nej se pa še mleka? no sej po kšne 14 dneh mi utegne všeč ratat. bomo probal. sam pol si morm led narest, da si ga zjutrej ohladim (nimam časa čakat, da se ohlaja). x:o)x x:)x
spet se mi je na bolš poslabšal
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej so čaji, ki se pijejo z mlekom pa sladkani, vendar zeleni čaj se dejansko pije brez vsega. Pravzaprav nisem še nikjer po svetu razen v Sloveniji zasledila, da dodajajo sladila i mleko. Jaz ga pijem že precejšnjo število let, pil pa naj bi se zeleni čaj po vsakem obroku, pospešuje prebavo in nevtralizira negativne učinke hrane. Po neki zahodnoevropski študiji ima skodelica zelenega čaja učinek kot da bi zaužil s hrano 25% manj kalorij, zato je zeleni čaj zelo pomemben tudi pri dietah. Sicer pa Azijci brez študij to vejo že zelo dolgo. Odsvetuje se pitje zelenega čaja na prazen želodec, večini ljudi rata hudo slabo, tudi meni.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

1. tisto tele, ki izjavlja, da je mleko za njegove vrste- si izbral napacni forum, pa idi za ene pol urce pred net pa si mal preber, kaj vse vsebuje, pa za kaj je dober in kaj naredi telesu, pol se pa mogoce vprasaj, kdo je tele sedaj.

pa vsakemu svoje veselje z mano na celu, haha..... :vragec:

 

2. a to se pravi, da vse iznicim z tistim svojim procesom; zjutraj na tesce zeleni caj z mlekom....

kaj pa potem sploh koristnega ostane- ce gdo ve (jes sm bla prej namrec misljenje; u z.cajcek z mlekom pravi zdrav zacetek dneva, pa pripravi telo za frustek pa za razkrajanje frustka, pa mascob - cez kako uro-pravi proces, haha :inocent: .....)

a pol ud tega ni nic?

 

 

x:((x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Kaj pa rdeci caj?

 

V cem je sploh razlika med crnim, zeleni, rdecim in belim cajem

 

na skatlici pise skoraj isto - ..... :vragec:  :inocent:

 

Beli čaj?? :eek: Za tega pa še nisem slišal.

Sicer pa so si ostali zelo podobni.

Zeleni je posušena rastlina čajevca, najboljši so mladi poganjki.

Črni čaj je narejen iz fermentiranih svežih listov čajevca, rdeči pa je delno fermentiran čaj.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zabelega prvic slisim,.... vem pa da je se rumeni.

mam pa nek zapiske, ful o cajih- jih ma vsaka specializirana prodajalna s caji. ko jih najdem, se razpisem. samo tistega o kombinaciji z mlekam pa res nisem vedla...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

rmen :nuke: fuj... enkrat enga korejskega pila iz enih koreninic... tok zanč čaja pa še ne... nč mu ni pomagal... niti sladkor, niti mlek... fuuuujjj

 

jz zeleni čaj še vedno pijem z mlekom vsako jutro. super je za prebavo in za prečistit. xrosex

spet se mi je na bolš poslabšal
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

na pitje čaja sem se navadla na faksu, ker kave ne pijem, nekako je pa blo treba zdržat buden ponoči....pa mi je ful dober zeleni čaj....včasih za spremembo pa črni...zanimivo se mi zdi, da tudi če ga zjutraj ne pijem, to ne vpliva na budnost....se pravi, da ne povzroča odvisnosti kot kava...vsaj meni tako deluje

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

nope sploh pa zeleni čaj ne... mogče bi črni če bi ga vsak dan pila... jz mam zelenga... res včasih sem tud mal več črnega... zdej še tega ne... se sploh ne spomnem xnckrivx xsrcx
spet se mi je na bolš poslabšal
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 month later...

Ko sem ravno pri prebiranju razne KTM oz. vzhodnjaške literature:

 

Michio Kushi pravi, da pri čaju ni za pretiravat, naj količina ne presega količine, potrebne za vzdrževanje telesnega, mentalnega in duhovnega zdravja. Najbolje je piti kadar smo žejni in iti na vodo tri do štirikrat na dan.

 

O zelenem čaju pravi, da sta dve vrsti, odvisno od tega, kdaj obirajo liste.

Ena je iz spomladi nabranih svežih listov, ta ima nekaj C vitamina (antioksodant), predvsem pa več kofeina. Je bolj JIN narave.

Druga vrsta je iz jesenskih listov, imenuje se BANČA. Listi so lahko so celo na nek način "praženi" , kar poveča JANG učinek, dviguje energijo. Ima bistveno manj kofeina v sebi. On recimo ta čaj "banča" priporoča rakavim bolnikom, "zeleni-zeleni" čaj naj bi pili le občasno. Vsekakor mora biti čaj v lističih, ki se razvijejo v 3-4 minutah, zaliti pa ga je treba z vodo, ki ni vrela (cca 70 stopinj). V CHA-ju imajo vse te vrste, sem pa opazila celo v Interšparu ravno sedaj x:Dx na novo -uvoz iz vzhoda- BIO BANCHA praženi čaj- na "vzhodnjaškem" oddelku...

 

Zeleni čas se sicer ne pije z mlekom (seveda ga vsak lahko pije kakor hoče)... Kultura pitja čaja (po knjigah) pravi, da se z mlekom pije črni čaj, ne pa zeleni x:)x

Kot povsod, je teorij skoraj toliko, kot avtorjev. x^x

Presnojedci recimo odsvetujejo VSE čaje in začimbe, češ da s svojimi lastnostmi zganjajo nasilje nad telesom..... (recimo uvin čal sili ledvice k delovanju ipd....)

Breuss ravno na čajih temelji svoj zdravilni post.....

Pa smo spet pri zdravi meri in zdravem notranjem občutku.... x^x

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...