nea 21. december 2005 Prijavi Deli 21. december 2005 men pa ni blo nikoli škoda, ker me je to vedno veselilo, že od malega.......to govorijo tisti, ki jih to ne zanima.....sploh pa nabiranje znanja itak ni nikoli škoda............a ti pikapolonca ne piješ črnega, pa kofetka, čudno...........ker je v zelenem tud kofein, samo v kompleksih s tanini, tako da je prostega bolj malo, vendar pa je tudi sama količina kofeina na teh kompleksih bolj majhna....in se tudi počasi iz njih sprošča, tako da je c kofeina skos konstantna dokler se ves ne izloči preko ledvic.........skratka,bolj malo ga je, in tudi drgačno krivuljo eliminacije ima..zato dlje časa zdrži in max c je nižja, kot pa pri tistem v kavi........zato ni živčnosti, ker je manjši stimulatorni učinek n asrce in možgane.....manjša vazokonstrikcija............v kofetku, ga j epa itak full več in ni vezan v komplekse, zato se hitro absorbira v kri, nj.c v krvi zato hitro naraste in pa tudi hitro pade, max c pa je tud večja..........zato taka nervoza, živčnost po nekja kofetkih......................drgać p afolk, kofein je tud v kakavu, to se pravi tudi v čokoladi, vendar manj kot pa teofilina in teobromina...........Teobroma cacao...........kkr p ajaz vem, se absorcija železa in got poteka le tako, da se železo 3+ reducira v železo 2+ s pomočjo antioksidantov kot so Vitamin c, vinska kislina, ki naj bi jo moral zaužiti, če bi hotel čim več aktivne oblike železa met, sej veš to je tiste,ki se veže na v hemoglobinu na hem, to je 2+., to smo imeli prio klinični kemiji na izpitu.....................in to dragi Samson, ki nisi hodil na farmacijo, tega ne moreš vedeti ali pač........in železo 2+ je aktivna oblika......ti povem še eno banalnost....v špinači je železa zelo veliko, vendar malo uporabnega, ker je ves v 3+ oblik, ki pa ni aktivna in se mora v telesu pretvorit v aktivno....če pa uživamo premalo antioksidantov al pa je transportni mehanizem za železo okvarjen..ti ne pomaga kaj dosti...................veš anemije so zelo kompleksna stvar za učit.............. Citiraj Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 21. december 2005 Prijavi Deli 21. december 2005 aha...to sem pa vedla, da je treba obvezno zraven železa tud c vitamin, ker se sicer ne absorbira....nea, a v železovih tabletah je pol 2+ oblika železa? Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Samson23 21. december 2005 Prijavi Deli 21. december 2005 men pa ni blo nikoli škoda, ker me je to vedno veselilo, že od malega.......to govorijo tisti, ki jih to ne zanima.....sploh pa nabiranje znanja itak ni nikoli škoda............a ti pikapolonca ne piješ črnega, pa kofetka, čudno...........ker je v zelenem tud kofein, samo v kompleksih s tanini, tako da je prostega bolj malo, vendar pa je tudi sama količina kofeina na teh kompleksih bolj majhna....in se tudi počasi iz njih sprošča, tako da je c kofeina skos konstantna dokler se ves ne izloči preko ledvic.........skratka,bolj malo ga je, in tudi drgačno krivuljo eliminacije ima..zato dlje časa zdrži in max c je nižja, kot pa pri tistem v kavi........zato ni živčnosti, ker je manjši stimulatorni učinek n asrce in možgane.....manjša vazokonstrikcija............v kofetku, ga j epa itak full več in ni vezan v komplekse, zato se hitro absorbira v kri, nj.c v krvi zato hitro naraste in pa tudi hitro pade, max c pa je tud večja..........zato taka nervoza, živčnost po nekja kofetkih......................drgać p afolk, kofein je tud v kakavu, to se pravi tudi v čokoladi, vendar manj kot pa teofilina in teobromina...........Teobroma cacao...........kkr p ajaz vem, se absorcija železa in got poteka le tako, da se železo 3+ reducira v železo 2+ s pomočjo antioksidantov kot so Vitamin c, vinska kislina, ki naj bi jo moral zaužiti, če bi hotel čim več aktivne oblike železa met, sej veš to je tiste,ki se veže na v hemoglobinu na hem, to je 2+., to smo imeli prio klinični kemiji na izpitu.....................in to dragi Samson, ki nisi hodil na farmacijo, tega ne moreš vedeti ali pač........in železo 2+ je aktivna oblika......ti povem še eno banalnost....v špinači je železa zelo veliko, vendar malo uporabnega, ker je ves v 3+ oblik, ki pa ni aktivna in se mora v telesu pretvorit v aktivno....če pa uživamo premalo antioksidantov al pa je transportni mehanizem za železo okvarjen..ti ne pomaga kaj dosti...................veš anemije so zelo kompleksna stvar za učit.............. ..impresivno... vzburjas me... inteligentne, razgledane zenske so me vedno... verjetno me res to ni nikoli do take mere zanimalo, da bi sel to studirat... oz. vsaj farmacija v obce ne( konkretna tema je sicer silno zanimiva)... kaxne biokemije denimo, bi se morda se lotil (sem razmisljal o vzporednem studiju-zanima me predvsem hormonski sistem)... drugace tudi sam cenim znanje, ampak samo tisto, ki ni samemu sebi namem, marvec v njem vidim potencialne aplikacije za zivljenje... Citiraj You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.Frank Zappa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nea 21. december 2005 Prijavi Deli 21. december 2005 no , to je že boljše, mislem kar se znanja tiče................ .Amis.. Fe v šumečih tabletah, ali pa žvečljivih se zelo slabo absorbira, ker je v 3+ obliki Fe2O3, zato moraj nujno zraven kak antioksidant vzet.vitamin c, vinska kislina, ali pa nekaj kar kelira te ione, npr aminokisline, sladkorji....... npr. tableto raztopiš v limoninem soku..................v mesu, je pa v obliki 2+, ker je vezan na hem,zato se železo iz mesa najbolje absorbira.........sej je v 2+ tud v klorofilu, samo manj...........no na splošno, 2/3 vzetega organskega železa(v mesu) se absorbira...pa 1/3 vzetega anorganskega............. Citiraj Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 21. december 2005 Prijavi Deli 21. december 2005 no , to je že boljše, mislem kar se znanja tiče................ .Amis.. Fe v šumečih tabletah, ali pa žvečljivih se zelo slabo absorbira, ker je v 3+ obliki Fe2O3, zato moraj nujno zraven kak antioksidant vzet.vitamin c, vinska kislina, ali pa nekaj kar kelira te ione, npr aminokisline, sladkorji....... npr. tableto raztopiš v limoninem soku..................v mesu, je pa v obliki 2+, ker je vezan na hem,zato se železo iz mesa najbolje absorbira.........sej je v 2+ tud v klorofilu, samo manj...........no na splošno, 2/3 vzetega organskega železa(v mesu) se absorbira...pa 1/3 vzetega anorganskega............. Hojla Nea, razumem askorbinska kislina, zakaj pa ac. tartaricum ? Pa se to me zanima, zakaj farmacevti ne opozarjajo v lekarni, da je potrebno vzeti se ac. ascorb. zraven Fe ?In zakaj potem zdr. zavarovalnica ne placa tablet Fe, ki imajo dodan C vit ? Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 to mi deli!!! a sm lahk tvoj prjatu!! z vesljem prberem taksne tvoje poste!! ali lahko poves v kateri prehrani se nahaja veliko zeleza? recimo melasa?-------men pa ni blo nikoli škoda, ker me je to vedno veselilo, že od malega.......to govorijo tisti, ki jih to ne zanima.....sploh pa nabiranje znanja itak ni nikoli škoda............a ti pikapolonca ne piješ črnega, pa kofetka, čudno...........ker je v zelenem tud kofein, samo v kompleksih s tanini, tako da je prostega bolj malo, vendar pa je tudi sama količina kofeina na teh kompleksih bolj majhna....in se tudi počasi iz njih sprošča, tako da je c kofeina skos konstantna dokler se ves ne izloči preko ledvic.........skratka,bolj malo ga je, in tudi drgačno krivuljo eliminacije ima..zato dlje časa zdrži in max c je nižja, kot pa pri tistem v kavi........zato ni živčnosti, ker je manjši stimulatorni učinek n asrce in možgane.....manjša vazokonstrikcija............v kofetku, ga j epa itak full več in ni vezan v komplekse, zato se hitro absorbira v kri, nj.c v krvi zato hitro naraste in pa tudi hitro pade, max c pa je tud večja..........zato taka nervoza, živčnost po nekja kofetkih......................drgać p afolk, kofein je tud v kakavu, to se pravi tudi v čokoladi, vendar manj kot pa teofilina in teobromina...........Teobroma cacao...........kkr p ajaz vem, se absorcija železa in got poteka le tako, da se železo 3+ reducira v železo 2+ s pomočjo antioksidantov kot so Vitamin c, vinska kislina, ki naj bi jo moral zaužiti, če bi hotel čim več aktivne oblike železa met, sej veš to je tiste,ki se veže na v hemoglobinu na hem, to je 2+., to smo imeli prio klinični kemiji na izpitu.....................in to dragi Samson, ki nisi hodil na farmacijo, tega ne moreš vedeti ali pač........in železo 2+ je aktivna oblika......ti povem še eno banalnost....v špinači je železa zelo veliko, vendar malo uporabnega, ker je ves v 3+ oblik, ki pa ni aktivna in se mora v telesu pretvorit v aktivno....če pa uživamo premalo antioksidantov al pa je transportni mehanizem za železo okvarjen..ti ne pomaga kaj dosti...................veš anemije so zelo kompleksna stvar za učit.............. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nea 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 acidum tartraricum kelira te Fe ione,in tako izboljša absorbcijo.....ne vem, zakaj ne povejo,sej še marsikaj ne...verjetno zato tud, ker jih je veliko , ki so samo s srednjo šolo, farm.tehniki..........ki pa itak, da tega ne vejo.....ali pa imajo narejen naš faks, pa nimajo special. izpta za v lekarne,ker kateremu se pa da, po petih letih guranja in še diplomskemu delu, potem še dodatno 2 leti garat, zato da narediš spec. izpit, je bolj it pol magisterij delat..........pol te pa dolč. folk ima za dobro plačane prodajalce, mislem.............. .....sej bi moral tud povedat,da grepfruita ne smejo uživati skupaj z določenimi zdravili, se ne spomnem katerimi, pogledat pa se mi tudi ne da, ker vpliva na njihov metabolizem.npr. če zmanjša met. dol.učinkovine, in je te v zdravilu več, ker predvidijo, da se bo v telesu nekaj več jo razgradilo, in če potem damo nekja, kar pa zniža metabolizem, se je pol manj razgradi, kot je bilo načrtovano in dejansko dobiš večjo dozo, ne da bi vedel, in lahko pride do toksičnosti, če so stranski učinki res hudi..........al pa če je zdr.učinkovina že itak bolk ko ne ostra,,toksična...............isti primer je pri Šentjanževki, vendar da ima ta obratni učinek na met.dol učinkovin kot pa greipfruit......to se pravi, da ha npr . pol poveča..in zato j epol v telesu manj učinkovine, kot j epredvideno in lahko, da sploh ne bo delovalo, če padeš pod mejo minimalne efektivne doze..........pri greipfriuti pa lahko c ZU tako narasate, da pride nad minim.toksično c.in hopla zastrupitev je lahko tu..............................zato folk, ne farmacije jemat kot samoumevno, sej je že v Ameriiki dovolj žalostno, ko lahko kupijo antibiotike kar v vsaki trgovini,zaradi večjega dobička..... kot čes, sej to pa ja vsak ve, kako se uporablja.......HELOOOOOOOOOO.........pol se pa čudijo, kolk je zatrupitev in smrtnih primerov zaradi tega, ker ne znajo samo navodil prebrat, kej je še vse ostalo..............zakaj pa pol faks za to obstaja, če so pa vsi tako pametni...............matr me razkurijo..........povem eno zgodbico......ena ženska, hispanskega porekla, je kupila v trgovini zdr. proti tuberkulozi, to se pr nas itak ne more natredit, in gor je bpisalo use once tablet per day......ona pa angleško ni znala, in je once razumela kot v španščini in je pol vzela 8 tablet na dan........ja itak, da je umrla, ker je to jemala pol še 1 teden.................zato pravim, hvala bogu, da pr nas ni tako............vendar vseeno, ne vzet tablet, če res ni potrebno...............jaz jih omejim na minimalno potrebno, če res ni nujno, nikol ne bom vzela tablete proti glavobolu, ker se mi zdi traparija.raj spijem kozarec vode............. Citiraj Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 js sm neki casa pila samo zeleni caj.... pol sem si ga enkt refleksno sladkala in od takrat sem pila zelenega z sladkorjem.... evo zdej dodajam se mleko, in ne morm vec pit sam zelenga (brez mleka in sladkorja) a je kej narobe? ni ne, k dodatek mleka zmanjsa ucinek tanina. Kdo ve kaj (nea ) o rdecem caju? ki je vmesna stopnja med zelenim in crnim? ce crnega pridobivajo z fermentacijo, zelenga s toplotno obdelavo, pol mora bit priprava rdecega verjetno nekje vmes? samson, ce se bos lotil biokemije (vsaka ti cast) bos mel ufff se pa se pa se dela :xx!: amis LP Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nea 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 ja samson......to je pa res zelo kompleksen študij.mi smno imeli samo en predmet.......tam imajo pa 120 ur samo predavanja od proteinov..........kapica, sej tanini so full dobri za prebavo, pa še antioksidativno delujejo, ........zato je črni čaj antidiaroik,proti driski, ravno zaradi teh taninov, ker ti tako delujejo in v črnem čaju jih je zelo veliko, ker s fermentacijo te koplekse taninov z kofeinom razbijejo...dobimo proste tanine in prost kofein.........kavo pa pražijo, da razbijejo te komplekse......da dobijo prosti kofein, pa da se razvije aroma....ker v kavi je okol 100 različnih eteričnih olj,ki dajejo aromo in imajo tudi farmakološke lastnosti, ker eterična ojla, to je skupina učinkovin, kot npr tanini, flavonoidi, pekoče snovi.to vse to so skupine učinkovin iz rastlin.... jaz zelenega čaja nikoli še nisem pila z mlekom, ker mi je čist mimo, z mlekom pijem samo črni čaj in kavo.......če ti paše, zakaj pa ne,.važno je da ti odgovarja...........da dobijo zeleni čaj, liste oberejo, Orange pekoe in Pekoe označuje kvaliteto čaja .orange pekoe je zelo kvaliteten čaj, ker oberejo čisto mlade listke n adrevesu čajevca in ti so čisto na vrhu....pekoe je malo manj kvaliteten čaj, ker obirajo listke čajevca na sredi grmička.......tist kar ja pa spodaj, je pa itak podn, slab čaj.............no vglavnem, liste oberejo in jih na hitro posušijo, pri nevem kolk stopinjah in samo nekaj minut, da ohranijo lepo zeleno barvo in hkrati tudi veliko večino kompleksov kofeina s tanini, tako je zelo malo prostega kofeina je v nefermentiranem"zelenem čaju"........črni čaj p adobijo tako, da najprej listke zmehčajo, da celice popokajo, ker se s tem ven iz rastlinskih celic sprostijo encimi, ki potem sami povzročajo fermentacijo........in razbijajo komplekse teh famoznih taninov s kofeinom........in tako čez čas listki potemnijo, in dobimo črni čaj, z veliko vsebnostjo prostega kofeina in taninov..............rdeči čaj je pa nekaj vmes, men se zdi, da okol 60 stopinj sušijo in fermentirajo, vendar ne do konca............da ostanejo listki lepo rdeče barve..............da ne bo kdo mislil, da je to red bush-to je čisto druga vrsta čaja , to je že samo ime pove, rdeč grm, ki raste v Afriki, z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov, brez kofeina..................no saj neki imajo v tisti revni Afriki, sredi puščave,in ni v nobeni povezavi s čajevcem =Thea sinensis.......... Citiraj Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 tnx za "opis" rdecega! ce prav razumem, je pridelava res nekje vmes, med zelenim in crnim, s tem, da rdeci ne vsebuje kofeina? ja, zelenga vem, da obdelujejo okol 20 sekund pri 100 stopinjah.a mene caka se 120 ur proteinov no, pa sej fajn Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nea 22. december 2005 Prijavi Deli 22. december 2005 ja...a ti studiraš biokemijo..no super...........to sem prebrala na netu, predavanja, pa j episalo 120 h proteinov.....svaka čast ..fermentacij pri rdečem, je veliko krajša kot pri črnem......kofein deluje stimulatorno na srce, ke rpoveča bitj esrca, pozitivni inotropni efekt, pa diuretik je............ Citiraj Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto, kar nisi, kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 14. januar 2006 Prijavi Deli 14. januar 2006 acidum tartraricum kelira te Fe ione,in tako izboljša absorbcijo.....ne vem, zakaj ne povejo,sej še marsikaj ne...verjetno zato tud, ker jih je veliko , ki so samo s srednjo šolo, farm.tehniki..........ki pa itak, da tega ne vejo.....ali pa imajo narejen naš faks, pa nimajo special. izpta za v lekarne,ker kateremu se pa da, po petih letih guranja in še diplomskemu delu, potem še dodatno 2 leti garat, zato da narediš spec. izpit, je bolj it pol magisterij delat..........pol te pa dolč. folk ima za dobro plačane prodajalce, mislem.............. .....sej bi moral tud povedat,da grepfruita ne smejo uživati skupaj z določenimi zdravili, se ne spomnem katerimi, pogledat pa se mi tudi ne da, ker vpliva na njihov metabolizem.npr. če zmanjša met. dol.učinkovine, in je te v zdravilu več, ker predvidijo, da se bo v telesu nekaj več jo razgradilo, in če potem damo nekja, kar pa zniža metabolizem, se je pol manj razgradi, kot je bilo načrtovano in dejansko dobiš večjo dozo, ne da bi vedel, in lahko pride do toksičnosti, če so stranski učinki res hudi..........al pa če je zdr.učinkovina že itak bolk ko ne ostra,,toksična...............isti primer je pri Šentjanževki, vendar da ima ta obratni učinek na met.dol učinkovin kot pa greipfruit......to se pravi, da ha npr . pol poveča..in zato j epol v telesu manj učinkovine, kot j epredvideno in lahko, da sploh ne bo delovalo, če padeš pod mejo minimalne efektivne doze..........pri greipfriuti pa lahko c ZU tako narasate, da pride nad minim.toksično c.in hopla zastrupitev je lahko tu..............................zato folk, ne farmacije jemat kot samoumevno, sej je že v Ameriiki dovolj žalostno, ko lahko kupijo antibiotike kar v vsaki trgovini,zaradi večjega dobička..... kot čes, sej to pa ja vsak ve, kako se uporablja.......HELOOOOOOOOOO.........pol se pa čudijo, kolk je zatrupitev in smrtnih primerov zaradi tega, ker ne znajo samo navodil prebrat, kej je še vse ostalo..............zakaj pa pol faks za to obstaja, če so pa vsi tako pametni...............matr me razkurijo..........povem eno zgodbico......ena ženska, hispanskega porekla, je kupila v trgovini zdr. proti tuberkulozi, to se pr nas itak ne more natredit, in gor je bpisalo use once tablet per day......ona pa angleško ni znala, in je once razumela kot v španščini in je pol vzela 8 tablet na dan........ja itak, da je umrla, ker je to jemala pol še 1 teden.................zato pravim, hvala bogu, da pr nas ni tako............vendar vseeno, ne vzet tablet, če res ni potrebno...............jaz jih omejim na minimalno potrebno, če res ni nujno, nikol ne bom vzela tablete proti glavobolu, ker se mi zdi traparija.raj spijem kozarec vode............. Glede opozarjanja za interakcije med zdravili, sem sprasevala o farmacevtih in ne farm. tehnikih.Jaz sem med ta slednjimi, med 10 leti svoje staza v lekarni nisem v veliko primerih slisala farmacevta, da bi povprasal pacienta o preostalih zdravilih, ki jih jemlje, pa o tem, da je acetilsalicilna acid. v interakciji z astmo, pa da k Fe spada acid. ascorb.... pa se bi se naslo.Vsaj pri nas se v lekarni ( mimogrede, jaz sem odsla iz lekarne... ) nemalokrat zgodi, da informacije, ki so velikjega pomena izostanejo.Ali pa se zgodi, da totalno nevednemu cloveku poda informacije na taksen nacin, da potem le ta nima pojma, o cem je farmacevt govoril.Marsikaj je za farmacevte samoumevno, za paciente pa ni, Res pa je, da je podajanje nasvetov cisto odvosno od posameznika in njegovega casa, ki ga ima na razpolago za pacienta.Pa da ne bo kaksen farmacevt uzaljen, niso vsi taksni Prijazen pozdrav, Mojca Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
franc_kramberger 17. december 2006 Prijavi Deli 17. december 2006 Preberite si spodnji članek ki opisuje res malo morje zdravilnih lastnosti zelenega čaja. Mislite da je to resničo ali je le vse malce pretirano. Imata črni in rdeči čaj podobne učinke ali manjše in zakaj? Članek o dobrih lastnostih zelenega čaja. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kylie 2. april 2007 Prijavi Deli 2. april 2007 tudi jaz sem se odločila, da bom začela piti zeleni čaj. Tako že 2 tedna spijem vsak dan po 4 skodelice. Opustila (popolnoma)pa sem pitje kave. Počutim se bolje, mam več energije, opažam pa, da me mal boli glava, samo ne vem, ali je to povezano s tem. Kje bi se dalo naročit kak fajn čajček, recimo GUNPOWDER CHINA? V čajni hiši? Pa da bi ga poslali po pošti, ker se mi res ne da vozit v Lj... Citiraj Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje. JEAN ANOULIH Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
doktor 5. april 2008 Prijavi Deli 5. april 2008 Pozdravljeni! Kolikor sem prebral o zelenem čaju, lahko podam naslednje misli: Franc Kramberger: ne, zeleni in črni čaj še zdaleč nimata enakih učinkov. Prvič že zato, ker črni povzroča v telesu kislost, zeleni pa bazičnost. Seveda gre za bistvene razlike v kemični sestavi obeh čajev. Zeleni čaj vsebuje zdravilni fenol EGCG ali epigalokatehin-3-galat, ki se ga dobi tudi kot ekstrakt v kapsulah. Ne gre la za antioksidativne učinke, pač pa preprečuje tudi neke faze celičnega ciklusa (z zniževanjem vrednosti pomembnih mediatorjev) pri razvoju rakastih celic. Kylie: ne vem koliko kavic dnevno si popila prej, a lahko da imaš glavobole zaradi pomanjkanja kofeina, ki ga sicer vsebuje tudi zeleni čaj, a bistveno manj. Glede na to, da popiješ 4 skodelice dnevno, pa ga je morda lahko tudi preveč... Hm! Lahko pa je to le posledica razstrupljanja telesa. Jaz bi vsekakor zmanjšal začetno dozo čaja na polovico, pa bi videl kako in kaj. Sicer pa takole! Kar se tiče čajev v filter vrečkah moramo biti zelo previdni, tudi če pijemo zeleni čaj. Gre seveda za pesticide in druge kemikalije, s katerimi veselo in izdatno škropijo rastline za večji pridelek in seveda - dobiček! Posebno pozornost velja nameniti prav kitajskim čajem. Kolikor vem so mnogo boljši japonski zeleni čaji, pa še te raje kupujmo v bio-trgovinah, v zavojih z eko- ali bio-certifikatom in ne v filter vrečkah. Najboljši zeleni čaji so: - sencha uchiyama- gyokuro I, gyokuro II- sencha I, sencha II To so dokaj sveži podatki iz najnovejše knjige "Foods to fight cancer" (R. Beliveau & D. Gingras). Pa na zdravje vsem! :-)) dr Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
doktor 5. april 2008 Prijavi Deli 5. april 2008 p.s. Priznam, da nisem prebiral vseh komentarjev v forumu, tako da lahko, da so nekateri podatki že bili objavljeni in se ponavljam. Se opravičujem, pa vendar mislim, da to ni nič slabega - ponavljanje je stvar učenja, mar ne? lp, dr Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 5. april 2008 Prijavi Deli 5. april 2008 Ciao Doktor! Si fajn izbrskal tole. Ne, nc ni prevec dobrih infotov. In itak se ponavljamo.nenazadnje je vse ze bilo (odkrito), mi sam nanovo odkrivamo (pa vsak doda se kak picek). ... Kylie: ne vem koliko kavic dnevno si popila prej, a lahko da imaš glavobole zaradi pomanjkanja kofeina, ki ga sicer vsebuje tudi zeleni čaj, a bistveno manj. Glede na to, da popiješ 4 skodelice dnevno, pa ga je morda lahko tudi preveč... Hm! Lahko pa je to le posledica razstrupljanja telesa. Jaz bi vsekakor zmanjšal začetno dozo čaja na polovico, pa bi videl kako in kaj. .jp.... ne bi rekla da gre sam za razstrupljanje oz. pac, odvisno od posameznika.vendar sama sem pri sebi opazila, da me je zeleni caj prav tako nasponal kot kava, ce sem ga spila prevec.Enkrat sem nehala kavo pit, ker mi je tko zapasal, sem bla presenecena, ko me ni nc glava bolela pa nobenih teh raznih kriz nisem imela (prej sem recimo spila povprecno 2.5 dnevno)..No in sem spet na caj preshaltala mal in mi je ful sedel, me ful razstrupil, sem se dobesedno nalivala z njim, tako da sem ga spila ze liter in pol na dan... mi pa ni blo dobro.Prav tako mi je srce razbijalo, kot pri kavi. Tako da sem rpesodla, da ni nc dobr prevec - pa cetud v zdravo smer..... tako da, kot pravis, vsekakor zmanjsat.... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 28. november 2008 Prijavi Deli 28. november 2008 Preberite si spodnji članek ki opisuje res malo morje zdravilnih lastnosti zelenega čaja. Mislite da je to resničo ali je le vse malce pretirano. Imata črni in rdeči čaj podobne učinke ali manjše in zakaj? Članek o dobrih lastnostih zelenega čaja.ta link ne dela... vec... mata podobne in drugacne ucinke... in zato! tok je... kr neki vse... tole... boljs bi blo, k clovk neb 00000 vedu pa sam telo res ornk poslusu, kaj, kako, kdaj in v kaksnih kolicinah!!! crn caj je neki... cudn...rdec je ze mal bl prijazn... ce ne zrd drugega pa kao zrd rdece barvezelen je se bl prijazn okolju... mislm, telesu... zdj se ze sploh ni treba vec trudt s pripravo... ampk je ta sodobni cajt tok napredn, da se lahk ze kup kapsule z zelenim cajem...no, bel je pa najbl prijazn...ampk tud pri prijaznosti je treba neka zmerna mera... kolicina... k drugac se lahk se predn se clovk dobr zaveda preobrne v strup... drugac je pa tko... flavonoidi v zelenem caju so ze v tej temi, omenjeni katehini in tud kemferoli... to so na grobo antioksidanti (lovijo proste radikale, zmanjsujejo tveganje za nastankom oksidativnega stresa...) pol znizujejo holesterol in posledicno izboljsujejo presnovo lipidov, in razlike v ucinkih med rdecim, zelenim, crnim in se kaksnim nastanejo zrd nacin priprav - ki so razlicne! npr.: pri sami proizvodnji, ko liste izpostavjo pari pride do oksidaje (listov) in pol razni encimi pretvorjo nekaj al pa vse katehine v neki drugega, kr nima vec antioksidativnega ucinka... in zdej, bel ma najmanj pridelave... in posledicno vsebuje najvec teh t.i katehinov! medtem, ko pri zelenem se pa tekom postopka unicjo tisti encimi, ki pretvarjajo katehine... se prav, da do oksidacije sploh ne pride! ampk vseen vsebuje manj katehinov kt beli caj... ampk velik vec kt pa crn! crn jih vsebuje najmanj... verjetn zrd fermentacije... in JA, zelen caj ima res ogromno + ucinkov! ampk zelen proizveden na "prav" nacin, in "pravilo" pripravljen...nekateri nacini za zelen caj so tko fajni, da caji (nevem ktera znamka) vsebujejo clo aluminij! ki pa je rakotvoren...in ga vse bolj clo povezujejo z alzheimerjevo boleznijo... ampk nc hudga, sj zelen caj vsebuje tud flour, ki v "pravih" kolicinah preprecuje zobno gnilobo... zelen caj lahk drugac tko, kt crn ovira absorbcijo zeleza v kri... pa ne glede na-to, al clovk predhodno al pa vzporedno zauzije se neko kolicino npr.: vitamina C... ampk, glede na-to, da se lahk z "napacno" pripravo al pa proizvodnjo pozitivne ucinke obrne v negativne...in kr sm prej bluzila o kolicinah... merah... je tud pr cajih tko! majhne kolicine!!! flavoidov oz. natacneje pri caju katehinov... kazejo zdravilne ucinke... vecje kolicine bi po logiki lahk sklepal, da prinasajo pa se mocnejse ucinke... sam ni tko... ampk, kvecjemu, vecja kolicina lahk prispeva k dodatnemu tveganju... k cemu? med drugim za zmanjsano absorbcijo zeleza... resno... ne razmem folka k pije coca-colo light... Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
fx.tea 1. junij 2009 Prijavi Deli 1. junij 2009 Vse o zelenem čaju če koga zanima kaj več. http://www.green4tea.com/banners/green4tea468x60a.gif 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ancica 20. december 2010 Prijavi Deli 20. december 2010 Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj ... V glavnem odkrila sem res hudo spletno čajnico ZISHA.SI. Mogoče jo že poznate, jaz je do sedaj nisem. Naročila sem dve vrsti čaja (Kukicha in Young Hyson) in nisem mogla verjet. Oba čaja sta bla v obliki listkov, ko sem čaj naredila, v skodelici ni bilo tistih malih smetk, ki sem jih vajena od drugih. V glavnem čaj je res ful kvaliteten, okusen, z močno aromo, pa še cenejši kot drugje. Res priporočam. 2 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Nadja123 10. februar 2011 Prijavi Deli 10. februar 2011 Ancica - upoštevala tvoj nasvet in naročila čaj pri Zishi. Hvala, da si delila svojo izkušnjo,čaj Kukicha je super! :-) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.