Skoči na vsebino

Varčevanje

Tamburin

Recommended Posts

Te dni mi hodi po glavi, da bo treba začeti kaj varčevati. xrolleyesx V kratkem bom namreč rabila nov kavč in tudi kak drugi avto si bom morala umisliti, ker tale moj... :xx!: gre h koncu.

Pa ne vem, kako varčevati. Nisem karakter, da bi si lahko dajala kaj na stran. Sem že poskusila ob vsakem prilivu spraviti na stran 10%, a se ni obneslo - ko sem rabila, sem si pač od tam "sposodila" x:Ix , češ: saj bom vrnila. x:o)x x:Dx Seveda nisem nikoli vrnila. :o|o: Enostavno ne znam šparat.

Zanima me, kakšne "prijeme" uporabljate vi. Kako se disciplinirate, da kaj našparate? Uporabljate kake bančne usluge, n.pr. vezave, namenska varčevanja...?

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 208
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Dam v družinsko "banko".... ta pa da v delnice, ki so letos bogato obrodile, vendar vam ne priporočam tega počet letos, ker bo vsak čas ornk padlo... skladi so najbrž najbolj varna zadeva..., banke so pa itak :xx!: razen moja jasno ;)
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Tamara, počakaj, da pridemo v Evropo, pa se bo bolj izkristaliziralo bolj kako in kaj, mislim na kreditno plat x^x ......težko je res prišparati, če moraš pač moraš, tu pa res moraš biti sam sebi močan kontrolor, včasih je težje, včasih manj....sem kar zadovoljen z sabo in z svojimi, še posebej, ko poslušam kako zvija tiste, ki imajo parkrat več od mene x:Dx , kaj češ, saj to gre itak v zakup.....lep večer x;)x :palec:

Ja, Boris, po mojem gre res tukaj za eno močno samokontrolo, samodisciplino. In tega jaz nimam. :xx!:

Sicer sem tudi jaz zadovoljna s sabo, da znam živeti s tem kar imam. Za sproti ni problemov.

Pride pa vsakih nekaj let, ko je treba n.pr. menjat avto. Za take podvige pa že ne morem imeti "sproti", ampak je treba že prej razmišljati o šparanju. (Zaenkrat tastar avto še laufa, ko bo pa riknu do konca, bo prepozno za začet šparat...)

Vem, da bi lahko našparala - imam filing, da bi lahko našparala, če bi začela zdaj. Ampak ne najdem načina, kako se disciplinirati in rečt: "To je za avto! Tega denarja ni, dokler ne bom šla kupit avto!" Zato razmišljam, da bi najbrž morala denar sproti nekam polagat, od koder ga ne bi mogla kadarkoli dvignit.

Hmm... s kreditom pa je tako: to je že ena obveznost, ki si jo prisiljen plačevat. To pa spet težko ocenim, koliko bi bila mesečno sposobna plačevat, ker pri meni niso vsi meseci enaki - enkrat je več, drugič manj, in nikoli ne vem, kdaj bo kako. Oziroma vedno je tako, da se nekako vse izteče. Če imam več, porabim več; če imam manj, porabim manj. Vem pa, da je vse skupaj v večji meri od mene odvisno - ko ne rabim, zabušavam, ko pa rabim, pljunem v roke... Nisem tip, ki bi se gnala, tudi ko ne rabim - in to je po eni strani shit.

Ma nekako si moram vcepit v glavo, da rabim varčevat. Ful brez veze se mi zdi imet denar, ampak ga bom morala nekako dajat na stran in ga odmislit - kot da ga ni... :inocent:

Te dni mi hodi po glavi, da bo treba začeti kaj varčevati.  xrolleyesx V kratkem bom namreč rabila nov kavč in tudi kak drugi avto si bom morala umisliti, ker tale moj...  :xx!: gre h koncu.

Pa ne vem, kako varčevati. Nisem karakter, da bi si lahko dajala kaj na stran. Sem že poskusila ob vsakem prilivu spraviti na stran 10%, a se ni obneslo - ko sem rabila, sem si pač od tam "sposodila"  x:Ix , češ: saj bom vrnila.  x:o)x  x:Dx Seveda nisem nikoli vrnila.  :o|o: Enostavno ne znam šparat.

Zanima me, kakšne "prijeme" uporabljate vi. Kako se disciplinirate, da kaj našparate? Uporabljate kake bančne usluge, n.pr. vezave, namenska varčevanja...?

...čer Tamara...si na dobri poti ko že razmišljaš o tem..

najbolj se splača vezati tolarje in to po možnosti za

čim krajši rok, malo manj ugodne so tuje valute..

potem če ne rabiš takoj denarja bi ga bilo pametno

naložiti v sklade (Rastko, Galileo..) tu zelo dobro

svetujejo pri KD investment _ no, vsaj jaz sem bila

zadovoljna z njimi...

..seveda je pa res, da tistih 10% ki si jih daš na stran

na mesec lahko resnično dela več kot ostalih 90.

Tukaj je zelo dobro finančna svetovalka Suze Orman.

Odvisen je tudi odnos do denarja,

Najprej moraš poskrbeti zase, to pomeni, da najprej moraš

dati na stran tistih 10%, pa še kakšno polico življenjsko

z nezgodnim si omisli (iz preventive, da te kaj ne

preseneti), pol mogoče kakšen sklad...šele nato pa

poplačaj vse svoje obveznosti ...npr. račune, položnice..

mogoče stvar izgleda čudno ampak deluje..

kar se tiče kreditnih kartic..posluj samo z debetnimi

karticami,,,kreditno si omisli šele, ko boš imela

kar nekaj prihrankov..tako lahko imaš samokontrolo,

porabiš enostavno toliko kot imaš,..in nenazadnje

čemu bi plačevala še letne članarine, pa obresti za

izredni limit, pa odobitev limita, pa pol dvig gotovine..

ta denar porabi za tistih 10%...itd..kupuj tam kjer je

ceneje, ne vozi dragega avta, če si ne moreš recimo

privoščliti vzdrževanja, pa poznam pol ene modele, ko

si vsako leto vzamejo na čeke kasko, pa registracijo..

.halo...?..kaj pa če imaš nezgodo in ti avto lahko pokvari

leto...no jaz recimo raje vozim star avto in si lahko

malo več privoščim...zame avto pač ni statusni simbol..

in nisem pripravljena odšteti več kot dva miljona za

avto, novih pa sploh ne kupujem več,,,,

nevem toliko na hitro...

..mogoče se še kaj spomnim, pa ti napišem, upam

da sem ti vsaj v čem pomagala..

ja še to: na spletni strani vzajemci,com najdeš

veliko uporabne literature, nekaj je je napisal tudi

Robert Kiyosaki : Bogati očka, revni očka, pa pol

še Kvadrat denarnega toka, pa pol je ena knjiga

(avto mi je padel z glave) Pot do finančne svobode

(opisuje kako en nemec pride v ameriko...)

skratka priporočam kakšno zanimivo branje,,,

ja, najprej pa je treba poplačati vse dolgove, odplačati

kredite, limite, kreditne kartice...pol si na konju

no tudi če prideš do osla je že kar nekaj...

tako sedaj bom pa res končala, sem bosa, me zebe

v noge in grem po copate..nevem pa sicer kaj za

vraga ima to opraviti z denarjem in tvojim

vprašanjem.. x:Ix

..torej...veselo na delo...ja pa denarnico je treba

tudi zmeraj imeti pospravljeno, da ima denar

pravilno energijo...

LP AYA

:detelca:

Če mora človek izbirati med sodbami prijateljev in svojimi

sanjami, se mora vedno odločiti za svoje sanje.

Hvala, AYA! :palec: x8Dx

Ja, denarnico pa imam vedno pospravljeno. Od nekdaj sem vajena, da imam vse bankovce po vrsti zložene (po vrednosti) in da so vsi enako obrnjeni (glave bankovcev na isti strani). x^x

Glede avta sem jaz enaka: ni mi za imeti nov avto. Ne maram biti obremenjena z vsako praskico (pri starejšem avtu se za to ne sekiram...), pa tudi brez veze se mi zdi imeti glanc nov in ne vem kakšen avto za imiđ... Meni je važno, da me kam pripelje in da nimam preveč stroškov s popravili - da služi on meni, ne pa jaz njemu!

Tisto, da je treba najprej nekaj dati na stran, in šele potem plačevati položnice in vse ostalo, pa mi tudi počasi postaja jasno. Vedno sem si mislila, da ko mi bo kaj ostalo, bom dala na stran x:o)x , ampak zdaj vidim, da tako ne gre - ne dam nič na stran, ker nikoli nič ne ostane. Zgleda, da bo treba poskusiti obratno - najprej na stran in potem položnice... Ja, najbrž je glih v tem keč pri meni. xrolleyesx

Moram pa obvezno to kam polagati (vezati ali kaj podobnega), ker, kot sem že napisala, nisem karakter, da bi imela pri roki in pustila pri miru. x:Ix

No, zdaj sem dobila malo volje in upanja, da bom zmogla. Vsaj svita se mi, kako naj začnem. :palec:

No, Mick, za stanovanje res ne rabim varčevat (hvalabogu!), se mi zdi pa pametna ideja tole s trajnikom. Mogoče bi bilo dobro, da bi se šla na banko zmenit, da mi vsak mesec tržejo z mojega računa določen znesek (trajnik varianta) in ga kar avtomatsko vežejo ali kaj takega... Tako ne bi niti opazila tistega zneska, oziroma bi ga najlažje odmislila. x8Dx

xyesx  xokx ....kaj pa.....ovadba...tista z druge teme....sem že večX pomislil x?x

Eh, še nič do zdaj. :xx!: Vsake toliko dobim preblisk, da bi šla na tožilstvo prijavit, potem pa vedno nekaj pride, kao: "nimam časa..., moram sfotokopirat papirje..., pa kaj vem, če bom kaj dosegla s tem..." in podobno. xrolleyesx x:Ix

Vsake toliko mu omenim tisto preživnino, pa vedno začne nekaj jamrat, da zdaj nima in da, ko bo imel, mi bo dal... Danes mi je rekel, da gre mogoče konec maja ali junija spet na ladjo delat, da kaj zasluži... in take. :o|o:

A ja, vidiš, glih prav, da te vprašam! Če dam ovadbo na tožilstvo, v kolikem času ga pokličejo na kak zagovor? In kaj, če gre res na ladjo (tujo, kar ni pri nas "evidentirano"), in ga v tem času kličejo na zagovor, njega pa ni v Sloveniji? Bojo vsaj izvedeli, da dela na tuji ladji? (Do zdaj je že nekajkrat delal na tujih ladjah, vendar dohodke ne prijavlja pri nas, ker plačuje davke v državah, v katerih dela... Gre pa zdaj na francosko ladjo - tako da po 1. maju bomo itak v EU in se bo najbrž tudi pri nas vedelo, če je tam delal, a ne?)

Tamara, a ne veš, da še ministra nimamo, prej boš siva, kot pa pravdo dobila x^x

13. odgovor v tej temi bi pa lahko bil malo bolj optimističen, sstane! x;)x x:Dx

No, saj ne računam glih 100% na tiste preživnine - ampak, če pa kaj dobim, bom pa kmalu našparala za avto! x:px :vio:

Lahko noč vsem skupaj! xzzzx

"Bogati očka ja.... tisto je dobra knjigca, AYA... se pa odločno ne strinjam, Vezat denar na banko po fiksnih obrestnih merah ti niti inflacije ne pokrije..., Življensko zavarovanje je apriori nesmiselno... dejansko greš stavit da se ti bo kaj zgodilo, skrajni pesimizem, Skladi so kul ja, če pa maš čas in denar za to, pa je najboljša borza...., ampak tukaj je stvar velik bolj riskantna in je sam za ljudi z dobrim želodcem...., tko da s skladi težko kaj fališ...., z bankami je problem v tem da ne dobiš praktično nič, včasih pa še manj, in so koristne le za spravit nekam denar da ni ravno v nogavici,.... sicer pa dolgoročno je najboljša rešitev bogati in Bogati očka...
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Sicer sem bolj mirujoči osebek in me je malo slišat... glede skladov bi sam eno stvar... Če veš, da rabiš prišparan denar prej ko v 3 letih, a se stvar potem še splača, ker moraš plačat davek od dobička? Kakšne izkušnje?

Razmišljam, da bi hčeri vložila ta keš, ki ga je dobila od zavarovalnice v sklad- za izpit za avto.

Razmišljam tudi o nakupih nepremičnin.

Pa o nakupih gozdov.

Torej-takšen način je meni bližji.

Nepremičnina bo imela vedno vrednost. Z leti kvečjemu še večjo. In ziher bo na mestu ostala :palec: Pa...če smo že tako daleč...nobeden tujec ne bo pokupil za mali keš naše lepe Slovenije.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Sam teli skladi so bolj za dolgoročno varčevanje, a ne?

Ja, mislim, da za vsako točko, ki jo prodaš prej kot v treh letih, plačaš 25% davek od dobička. Torej, če točka naraste iz 150 v 200 v dveh letih in pol, plačaš 12.5 sit davka. Mislim, da je tako, nisem prepričan. x:Dx

Ja, denarnico pa imam vedno pospravljeno. Od nekdaj sem vajena, da imam vse bankovce po vrsti zložene (po vrednosti) in da so vsi enako obrnjeni (glave bankovcev na isti strani).  x^x 

Tisto, da je treba najprej nekaj dati na stran, in šele potem plačevati položnice in vse ostalo, pa mi tudi počasi postaja jasno. Vedno sem si mislila, da ko mi bo kaj ostalo, bom dala na stran  x:o)x , ampak zdaj vidim, da tako ne gre - ne dam nič na stran, ker nikoli nič ne ostane. Zgleda, da bo treba poskusiti obratno - najprej na stran in potem položnice... Ja, najbrž je glih v tem keč pri meni.  xrolleyesx

Moram pa obvezno to kam polagati (vezati ali kaj podobnega), ker, kot sem že napisala, nisem karakter, da bi imela pri roki in pustila pri miru. x:Ix

No, zdaj sem dobila malo volje in upanja, da bom zmogla. Vsaj svita se mi, kako naj začnem.  :palec:

Oho,

tole o denarnici, ja tudi jaz imam od nekdaj pospravljeno - bankovce po vrsti, pa glavo na glavo...

Jaz sem tudi švoh v varčevanju. Zdaj trenutno šparam za en izlet za v Italijo, pa vsak mesec dvignem in spravim v eno kuvertico in tistega ne diram.

Mogoče bi pa glede na to da imaš otroke odprla eno knjižico za otroke, tole ena sodelavka prakticira (baje so ugodni pogoji). pa mogoče bi resnično pri prilivu šla položit na knjižico in ker nimaš bančne kartice je bolj zapleteno dvigniti, pa je večja verjetnost da ne dvigneš.

Sicer je pa idej dosti, sem ziher da si kaj zase našla x;)x .

levi pa varčevanje xrolleyesx x:Dx x:Dx x:Dx x:Xx

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

Uf, Janja, jaz bi sigurno dirala, če bi si samo v kuverto spravila! x:Ix Sem že sprobala... Enkrat sem eno ful veliko kuverto (da bo placa za ful denarja xrolleyesx ) lepo nakrancljala z zelenimi črkami: "ZA VARČEVANJE", ampak... ko se je malo napolnila, se je hitro tudi spraznila in ostala prazna. :V: :sori: x:o)x

Danes pa sem začela RESNO varčevat! :vtz: In to glih 14.4.2004! Upam, da so dobre cifre. No, vsaj seštevek teh cifer je enak seštevku cifer mojega rojstnega datuma - kaj ima pa to zveze z uspešnim varčevanjem, pa ne vem... x:Dx x:Dx Važno, da se meni zdi fajn! x;)x x:o)x

Namreč, danes sem odprla na pošti hranilno knjižico in položila prvih 10 jurjev! x^x x8Dx

Za pošto sem se odločila zato, ker jo imam skoraj pred nosom in tako grem lahko takoj, ko imam kaj denarja, položit nekaj na knjižico.

Banka mi je daleč in na poti do banke lahko ta denar že porabim! Toliko pa se že poznam... :8): :fiju:

S trajnikom (da bi mi banka trgala 1x na mesec in polagala za varčevanje) pa se bojim, da bi bilo kakšenkrat prehudo, ker nimam tako enakomernih prilivov. Mi je lažje dati na stran več, kadar kaj dobim, in manj oz. nič, kadar ne dobim nič.

Upam, da mi bo uspelo. :detelca: xcrossfingx xgoldfishx :$$:

Uf, Janja, jaz bi sigurno dirala, če bi si samo v kuverto spravila!  x:Ix Sem že sprobala... Enkrat sem eno ful veliko kuverto (da bo placa za ful denarja  xrolleyesx ) lepo nakrancljala z zelenimi črkami: "ZA VARČEVANJE", ampak... ko se je malo napolnila, se je hitro tudi spraznila in ostala prazna.  :V:  :sori:  x:o)x

Danes pa sem začela RESNO varčevat!  :vtz:  In to glih 14.4.2004! Upam, da so dobre cifre. No, vsaj seštevek teh cifer je enak seštevku cifer mojega rojstnega datuma - kaj ima pa to zveze z uspešnim varčevanjem, pa ne vem...  x:Dx  x:Dx Važno, da se meni zdi fajn!  x;)x  x:o)x

Namreč, danes sem odprla na pošti hranilno knjižico in položila prvih 10 jurjev!  x^x  x8Dx

Za pošto sem se odločila zato, ker jo imam skoraj pred nosom in tako grem lahko takoj, ko imam kaj denarja, položit nekaj na knjižico.

Banka mi je daleč in na poti do banke lahko ta denar že porabim! Toliko pa se že poznam...  :8):  :fiju: 

S trajnikom (da bi mi banka trgala 1x na mesec in polagala za varčevanje) pa se bojim, da bi bilo kakšenkrat prehudo, ker nimam tako enakomernih prilivov. Mi je lažje dati na stran več, kadar kaj dobim, in manj oz. nič, kadar ne dobim nič.

Upam, da mi bo uspelo.  :detelca:  xcrossfingx  xgoldfishx  :$$:

Nč šparat-hitro srečko kupt! x^x x:Dx :palec:

Vsaka ovira je priložnost.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...