Pesnik 15. april 2002 Prijavi Deli 15. april 2002 Nekdo je prisel nekega dne ves razburjen k modremu Sokratu. "Poslusaj, moram ti povedati, kako je tvoj prijatelj..." "Pocakaj!" ga je prekinil filozof. "Si to, kar mi nameravas povedati, precedil skozi tri cedila?" "Tri cedila?" se zacudi prislec. "Da, moj prijatelj, tri cedila. Prvo je cedilo RESNICE. Si preveril, ce je to, kar mi hoces povedati, resnicno?" "Nisem. Slisal sem, da ljudje o tem govorijo..." "Dobri moj prijatelj. Gotovo si to precedil skozi drugo cedilo - cedilo DOBROTE. Je kaj dobrega v tem, kar mi zelis povedati, ceprav ni gotovo, da je vse resnicno?" "Ne!" odgovori clovek ze precej v zadregi. "Ni govora o cem dobrem. Ravno nasprotno..." "Hm!" ga prekine ponovno modrec. "Poskusajmo se s tretjim cedilom. Je to vsaj KORISTNO, kar bi mi rad povedal?" "No, ni ravno koristno..." "V redu", rece Sokrat. "Ce to, kar hoces povedati, ni resnicno, niti dobro, niti koristno, vse skupaj lepo pozabi in si ne beli las zaradi tega, kot si jih jaz ne!" S O K R A T 2 Citiraj Vas Pesnik Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
El Nino 1. maj 2002 Prijavi Deli 1. maj 2002 Hja zanimivo kako malo bi bilo slisati in prebrati ce bi vse cedili. Aries-Libra-Scorpio Citiraj Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pesnik 1. maj 2002 Avtor Prijavi Deli 1. maj 2002 Jah, to bi bila pac resnica Vas pesnik Citiraj Vas Pesnik Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mimi 8. junij 2002 Prijavi Deli 8. junij 2002 SOKRATOVA PRVA UČNA URA Želim ti jasne dneve, ko se boš čutil lahkega in srečnega, zadovoljnega v harmoniji s samim seboj. Želim pa ti tudi trenutke, v katerih boš doživel, kako razdvojen si, razdvojen med predstavami, cilji in upanji. Te ure naj te obdržijo budnega in ti pomagajo, da tudi takrat, ko ti bo dobro ne boš spregledal brata v stiski. Želim ti ljudi, ki ti bodo prisluhnili in te razumeli, ki ti bodo vlivali moč in šli s teboj z roko v roki. Želim pa ti tudi ljudi, ki se ti bodo zoperstavili, ti postavljali neprijetna vprašanja, ki bodo vznemirjali tvoja življenjska načela. Srečanja z njimi naj ti pomagajo, da boš vedno znova preverjal svoja prepričanja in, če bo treba, stopil tudi na novo pot. Želim ti delovno področje, na katerem boš mogel razviti svojo fantazijo in ustvarjalnost, da boš doživel uspeh in si utrdil zaupanje vase. Želim pa ti tudi naloge, ki se ti bodo zdele težke in boš ob njih doživel svojo nemoč, meje svojih možnosti. To te bo namreč obvarovalo pred prevzetnostjo in občutkom večvrednosti. Poveèalo ti bo vzdržljivost, vendar le, če boš spoznal, da sta stanovitnost in zvestoba pomembnejši od uspeha. Tako se boš obrnil od lupine k jedru,od nebistvenega k bistvenemu, od površine v globino. Želim ti skupnost ljudi, v kateri se boš čutil varnega in sprejetega,ki te bo izzvala in popravljala tvoje mnenje. Želim ti trenutke v njej, ki bodo polni nerazumevanja in konfliktov,razočaranja in občutkov osamljenosti. Taka doživetja te bodo varovala pred napačno prilagodljivostjo, pred kimanjem in nepravo ponižnostjo, pred napačnim odnosom do sebe in drugega. Želim, da v takih trenutkih spoznaš, da življenje ni nekaj statičnega in, da poskusiš ponovno začutiti v sebi njegov utrip in življenjsko radost. (Sokrat, 469-399pr.n.š.) mimi 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 9. junij 2002 Prijavi Deli 9. junij 2002 lahko je nesti sporočila naprej, ko pa je moderno in privlačno slišat.Vsak se odloči tist moment kaj in komu prenesti sporočila.svoboden si in le ti odobravaš sprejetje!Dogma. pokowc Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
teja 17. junij 2002 Prijavi Deli 17. junij 2002 Zanimivo. To bi moralo prebrati več ljudi. Jaz sama se držim pravila, da sem raje tiho, če nimam nič pametnega za povedat.Zato pa vedno poslušam, velikokrat bedarije. Ljudje kar nekaj govorijo, brez veze , v tri dni, le da niso tihi, ker jih moti tišina. In potem izstopaš, ker si pametno tiho in se ne držiš tistih bla,bla, bla. Citiraj Lep nasmejan dan ti želimhttp://www.lunin.net/forum/blog/mavlica Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 17. junij 2002 Prijavi Deli 17. junij 2002 Točno to, Pokowc. Imaš prav - Teja. Sama pa veliko govorim. To "opravičujem" s tem, da vseeno tudi kaj povem. ) Poleg tega pa prav zagotovo (vsaj v redkih prebliskih) povem tudi kaj koristnega.Sicer pa mislim, da znam tudi poslušati. Res pa je, da se večinoma poslušajo (in seveda govorijo) bedarije... Se mi zdi pa prima tale misel, ker res nekateri kar hitijo, da bodo širili nekaj (kar je na podlagi nekoga ali nečesa tretjega nekako sklenil nekdo drug)...Pa smo spet pri samokritiki in biti iskren - namreč - večkrat rečemo - glej, kakšen je ta - počne to in ono - sploh ne ŠTEKAMO, da samo počnemo popolnoma isto! (ali da smo seveda še hujši/slabši). ... Poleg tega pa - kaj ima to zveze? Z nami? S tem, kateremu hitimo to prenašati.... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
El Nino 18. junij 2002 Prijavi Deli 18. junij 2002 Ravno vceraj sem baral nekaj od Sai Babe. "Razsiraj resnico, kajti le ta je bozje ime." Aries-Libra-Scorpio Citiraj Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. maj 2004 Prijavi Deli 15. maj 2004 Hmmm... kaj se vse najde, ce se samo malo pogleda... kaj sele, ce se isce... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
El Nino 16. maj 2004 Prijavi Deli 16. maj 2004 MArsa srček kako lepo od tebe za tole inspiracijo... od zdej naprej se bo treba držat Sokrata.... ampak The Sokrata ne našega loverboja.... Citiraj Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 16. maj 2004 Prijavi Deli 16. maj 2004 Em, iz katerega Sokratovega dela je to? Oz. Platonovega, saj vemo, da Sokrat ni napisal niti enega dela... Iz mojega tudi ni Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
El Nino 16. maj 2004 Prijavi Deli 16. maj 2004 sstane poturi tole notr v tvojo knjigo... pa hitr... Želim ti zdrave soli, da se boš čutil lahkega in srečnega, zadovoljnega v harmoniji s samim seboj. ops a saj to pa maš notr... vidiš eno je sol temu se reče kemija drugo je pa stanje duha temu se reče pa filozofija... Citiraj Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Beli lotos 7. januar 2011 Prijavi Deli 7. januar 2011 V stari Grčiji je bil Sokrat znan po tem, da je zelo visoko cenil znanje. Nekega dne je srecal veliki filozof znanca, ki mu je rekel: ''Ali ves kaj sem pravkar slišal o tvojem prijatelju? '' ''Samo trenutek, ''ga je ustavil Sokrat.'' Preden mi karkoli poveš, bi rad, da narediš kratek test. Imenuje se Preizkus trojnega cedila. '' '' Test trojnega cedila? '' ''Tako je,'' je nadaljeval Sokrat. ''Preden mi poveš o mojem prijatelju, bi bilo mogoče dobro, da bi si vzel čas in presodil o tem, kar mi hočeš povedati. Zato se tudi imenuje Preizkus trojnega cedila. Prvo cedilo je cedilo Resnice. Ali si povsem prepričan, da je tisto, kar mi hočeš povedati, resnično? '' ''Ne, ''reče mož, ''V bistvu sem pravkar slišal in ... '' V redu, '' je rekel Sokrat. ''Torej ne ves zagotovo ali je res ali ne. Poskusiva z drugim cedilom. Cedilo Dobrega. Ali bi mi rad povedal kaj dobrega o mojem prijatelju? '' Ne, nasprotno...'' '' A tako, ''je nadaljeval Sokrat, ''Hočeš povedati nekaj slabega o njem, ne ves pa ali je to res. No, se vedno lahko narediš preizkus, kajti na voljo imaš še eno cedilo. Cedilo Uporabnosti. Ali mi bo koristilo, kar bi mi rad povedal o prijatelju? '' V bistvu ne ...'' '' Torej, ''je zaključil Sokrat, ''Če bi mi rad povedal nekaj, kar ne veš ali je resnično, ne dobro, niti koristno, zakaj bi mi sploh kaj govoril in s tem obremenjeval sebe in mene? Citiraj Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Beli lotos 7. januar 2011 Prijavi Deli 7. januar 2011 Sosedov pek je tožil Sokratu, da ima na vrtu drevo, ki mu prinaša nesrečo. Na njem so se obesile že tri njegove žene. Sokrat se je domislil Ksantipe in zaprosil peka: "Dragi prijatelj, dovoli, da presadim tvoje drevo na moj vrt." -- Ko je imela Ksantipa nekega dne dovolj Sokratovega pohajkovanja, mu je skrila obleko, saj ga drugače ni znala zadržati doma. Sokrat je kljub temu nag skočil skozi okno in pobegnil od doma. Oblačila so mu priskrbeli njegovi učenci. -- Ko je Sokratova žena Kasntipa prijokala v ječo in povedala možu, da so ga obsodili na smrt, je vzkliknila: "Po krivici so te obsodili!" Sokrat je odgovoril: "Ali bi morda rada, da bi me obsodili po pravici?" -- O Ksantipi, Sokratovi ženi, obstaja prevladujoče mnenje, da je bila zelo hudobna. Kar pa je gotovo krivično, če pomislimo, kako je živeti s tipom, ki mu je glavna skrb sveta dolžnost do filozofije, ne pa do skrbi za družinsko blagostanje. Tako se je nekoč razjezila in pošteno ozmerjala soproga, nazadnje pa še pljusknila vanj smrdljivo vsebino iz nočne posode. Sokrat je bil zelo potrpezljiv, se je nasmehnil in dejal: Sem si kar mislil, da bo za grmenjem še deževalo. Imam pa srečo v tem, da ni prišla toča. Citiraj Vsak mora sam poiskati resnico. Sokrat Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 8. januar 2011 Prijavi Deli 8. januar 2011 Nekdo je prisel nekega dne ves razburjen k modremu Sokratu."Poslusaj, moram ti povedati, kako je tvoj prijatelj...""Pocakaj!" ga je prekinil filozof. "Si to, kar mi nameravas povedati, precedil skozi tri cedila?""Tri cedila?" se zacudi prislec."Da, moj prijatelj, tri cedila. Prvo je cedilo RESNICE. Si preveril, ce je to, kar mi hoces povedati, resnicno?""Nisem. Slisal sem, da ljudje o tem govorijo...""Dobri moj prijatelj. Gotovo si to precedil skozi drugo cedilo - cedilo DOBROTE. Je kaj dobrega v tem, kar mi zelis povedati, ceprav ni gotovo, da je vse resnicno?""Ne!" odgovori clovek ze precej v zadregi. "Ni govora o cem dobrem. Ravno nasprotno...""Hm!" ga prekine ponovno modrec. "Poskusajmo se s tretjim cedilom. Je to vsaj KORISTNO, kar bi mi rad povedal?""No, ni ravno koristno...""V redu", rece Sokrat. "Ce to, kar hoces povedati, ni resnicno, niti dobro, niti koristno, vse skupaj lepo pozabi in si ne beli las zaradi tega, kot si jih jaz ne!"S O K R A T V stari Grčiji je bil Sokrat znan po tem, da je zelo visoko cenil znanje. Nekega dne je srecal veliki filozof znanca, ki mu je rekel: ''Ali ves kaj sem pravkar slišal o tvojem prijatelju? '' ''Samo trenutek, ''ga je ustavil Sokrat.'' Preden mi karkoli poveš, bi rad, da narediš kratek test. Imenuje se Preizkus trojnega cedila. '' '' Test trojnega cedila? '' ''Tako je,'' je nadaljeval Sokrat. ''Preden mi poveš o mojem prijatelju, bi bilo mogoče dobro, da bi si vzel čas in presodil o tem, kar mi hočeš povedati. Zato se tudi imenuje Preizkus trojnega cedila. Prvo cedilo je cedilo Resnice. Ali si povsem prepričan, da je tisto, kar mi hočeš povedati, resnično? '' ''Ne, ''reče mož, ''V bistvu sem pravkar slišal in ... '' V redu, '' je rekel Sokrat. ''Torej ne ves zagotovo ali je res ali ne. Poskusiva z drugim cedilom. Cedilo Dobrega. Ali bi mi rad povedal kaj dobrega o mojem prijatelju? '' Ne, nasprotno...'' '' A tako, ''je nadaljeval Sokrat, ''Hočeš povedati nekaj slabega o njem, ne ves pa ali je to res. No, se vedno lahko narediš preizkus, kajti na voljo imaš še eno cedilo. Cedilo Uporabnosti. Ali mi bo koristilo, kar bi mi rad povedal o prijatelju? '' V bistvu ne ...'' '' Torej, ''je zaključil Sokrat, ''Če bi mi rad povedal nekaj, kar ne veš ali je resnično, ne dobro, niti koristno, zakaj bi mi sploh kaj govoril in s tem obremenjeval sebe in mene? Tako ni nikoli izvedel, da ga žena vara. 1 Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
boter 10. januar 2011 Prijavi Deli 10. januar 2011 dio porko ko vse svoje čveke spustimo skozi ta tri cedila ugotovimo, da itak samo bluzimo 3 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sakatumi 28. julij 2013 Prijavi Deli 28. julij 2013 Tako ni nikoli izvedel, da ga žena vara. in tudi če bi izvedel,kaj potem? taka oseba vara sebe,ne partnerja. Citiraj To the mind that is still, the whole universe surrenders. (Lao Tzu) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.