Skoči na vsebino

Otroka zaščititi ali pustiti, da se nauči...

Tamburin

Recommended Posts

Tamara.

Logično je da je odbor staršev predstavnik oziroma vez med starši in šolo. Ravno tako mora dobivati določene pravilnike in ostala gradiva iz občine oziroma uradov, ki so pod okriljem Ministrstva za šolstvo. Šolski odbor bi moral dobiti plačano sestankovanje, ki je zunaj okvirjev šole. Ker pa takšnih sestankov v Sloveniji verjetno ni, potem lahko vodstvo šole manipulira z odborom. Domevam da je tako,čeprav sem slišal že, da so v Odborih neki premožnejši starši, ki samo kimajo in kimajo, ter na ta način potencirajo uspehe svojih otrok. Upam, da to ni pravilo, ampak izjema.

Šolo kot tako in stroške povezane z njo itak država in mesta plačujeta zato ni njihova dolžnost posebej računati papir. Nasprotno. Dam kar priemr iz prakse. V primeru priliva finančnih sredstev v šolsko jedilnico bi moralo vodstvo šole znižati ceno kosila, ali pa prikazati stroške kam je ta denar šel. Če ravnatelj šole reče da so morali kupiti nove lonce je to laž, ker vsak lonec in vilica je amortizacijski strošek, ki ga krije država ali mesto, da o raznih žogah, stolih mizah niti ne govorim. Kljub vsemu so pravila na različnih koncih sveta drugačna, vsem pa bi morala biti skupna tista beseda od včeraj. Allir jafnir. Vsi enakopravni.

Vse te bilance je v našem primeru ravnatelj predstavil odboru, zato če smo imeli to v pogled, bi lahko oklestili tudi učiteljico, ki ni kos svoji stroki bi moral imeti nek učinek.

Enako lahko storite pri vas.

Ampak kljub temu, da lahko sedim pri pouku svojega sina ni vse kot se zdi. Otroci pridejo domov pozno popoldne vsi pa naloge ne naredijo v šoli kot se tudi učijo ne v popoldanskem varstvu. Sicer neke spremembe bodo jeseni, ampak še vedno bodo spet otroci kratko potegnili.

Ravno tako se fotografirajo ne vsako leto, kar mi je posebno žal. In kot vem se tudi v Angliji ne. V enih angleških šolah sploh nimajo skupinske slike, ampak otroke slikajo vsakega posebej.

Andres

Deli na socialnih omrežjih

A mi lahko prosim napišeš, v katerem pravilniku to piše (pod katero točko ali kaj takega)? Da se grem pritožit na šolo...

Tamara, gre za Pravilnik o preverjanju in ocenjevanju (Zakon o OŠ). Nimam doma, ker sem ravno malo nazaj vrnila v knjižnico. Bom pogledala, kateri paragraf je to, pa ti sporočim. Velja pa zagotovo, ker imamo tudi v naši zbornici take 'cvetke', ki delajo nekaj podobnega. Na eni konferenci jim je ravnateljica to jasno in glasno povedala, njihov odgovor pa je bil: 'Potem ne bo nihče pisal domačih nalog.' Jasno, da sem se oglasila xcivx x:px ('Ženske, to ni stvar filozofiranja in debate, cveka za nepisanje nalog NE SMEŠ dati, amen. Poišči drug način, da bodo naloge napisane, če se ti to zdi tako pomembno.') Buuuuuu, nos do tal in užaljenost, kot, da je ta tema neka osebna reč.

Zdajle recimo čukam, ker je Daša ponoči jokala zaradi enega prfoksa. Zbolela je in hoče na vsak način jutri v šolo, ker sicer ji bo prfoks spet dal šus, če manjka! Swašta! Na srednji šoli se šele dogajajo packarije! Šus jim prilima v redovalnico, ko otroka sploh ni v šoli! V šolski zakonodaji pa tako lepo piše, da je ocenjevanje javno, vnaprej napovedano, ocenjuje se znanje,in ne odsotnost učenca ali dijaka! Medtem, ko si ta prfoks dovoli, da ga dijaki čakajo, ko sedi v bifeju, pride v razred, postavi nekaj reči, ki jih morajo narisati (tam pa naj bi bil, da bi jih učil tehnik risanja) in gre v bife. In na koncu meseca brez slabe vesti vzame plačo za to :xx!: Daša pa me prosi, naj ne ukrepam, ker bodo itak takoj vedeli, da sem bila jaz in jo bodo prfoksi potem spet izpostavljali... kje so drugi starši, če sem samo jaz tista, ki se oglašam?

Poglej malo tukaj, če boš našla kaj uporabnega. Zagotovo pa ocenjevanja domačih nalog NI v pravilnku.

Pravilnik o preverjanju in ocenejvanju v osnovni šoli

Mateja, ravno o tem sem jaz razmišljala, mala je prosila že prej, da naj bom glede njenih sošolk tiho,pa sem stegnila jeziček in glede na to, da je bilo do konca pouka samo en mesec, bi bil lahko tisti mesec za hčero dolg ali pa ostal znosen. Vsekakor bi ukrepala, če bi učiteljica ostala tudi v naslednjem letu z njo v kontaktu ali pa če bi bilo to na začetku leta. Mislim, pa da je preko pogovora spoznavala, da je naredila napako,včasih se moras slišati, da ugotoviš, da govoriš neumnosti. Sicer sem pa tko pogosto v dilemi, kej je prav in kaj narobe. Se še učim v šoli življenja.

En tak "cvetni" primer se je zgodil tudi mojemu sinu.

Ko je imel spomladi (tik pred redovalno konferenco!) razlit slepič in ostal pri vseh predmetih neocenjen, smo z razredničarko (prvi letnik srednje šole) napravili plan, kdaj bo poravljal. Vnaprej smo tri orehe pustili za popravce, ker smo videli, da se drugače ne bo izteklo. Enajst predmetov smo potem rutinsko spravili gor, popravci so bili na dan začetka vojne pri nas in so odpadli, se pravi, da je bilo treba iti avgusta.

Prva dva popravca je napravil brez problemov, jaz pa sem hodil gor pa dol po hodniku in gledal, na katerega naj bi šel prej, ker je bila razumljiva gužva. Učilnica za angleščino je čisto na vrhu drugega stopnišča in sem lahko šel samo tu in tam gor.

Ko je prišla na vrsto angleščina, je bila učilnica zaklenjena, par dijakov, ki je še sedelo tam, je reklo, da je šla učiteljica domov (?!).

Odletel sem v zbornico in po nekaj kontroliranega hrupa prišel do predstojnika, ki me je poslušal, zahteval zapisnike in ugotovil, da je moj sin padel (?!) - medtem ko je bil pri matematiki. :eek: Izpolnjen zapisnik! :eek: :eek:

Učiteljico so klicali domov in pristala (?) je na to, da pride drugo dopoldne ekstra za ta izpit. Seveda je fant drugo dopoldne padel.

Naredili smo pritožbo, zbobnali skupaj še nekaj zvez in fant je šel v drugi letnik ter izpit napravil naknadno cca. 9.9. (!).

Vse dokumentirano.

Kaj se je ženski zgodilo, ne vem, moram pa pohvaliti predstojnika (žal se po teh letih ne spomnim več priimka), s katerim sem imel posla, da je bil izjemno priseben in pošten ter smo stvar speljali prilično v redu.

Tako da ni vse samo slabo, je pa danes kljub vsemu marsikaj, ob čemer bi se za naše otroke veljalo spotakniti, da bi jim šlo laže.

Če na primer potežkamo njihove torbe in če po drugi strani vemo, da je že pred desetimi leti priplavala informacija (v medijih, prosim!), da na eni od ljubljanskih gimnazij 80 % otrok zaradi živčnosti jemlje persen ali pa še kaj močnejšega, potem gotovo ni vse lepo.

Pozdrav!

x:)x

jaz pa imam tak čuden občutek,ko grem na govorilne ure,mi vedno učiteljice kažejo najprej ocene in to je to.potem vprašam kakšen je kaj v šoli kot karakter oz.kako ga ona vidi kot otroka.pa če ni nič narobe so kratki jedrnati-vse je v redu.če se kaj zaplete pa je pogovor bistveno daljši.včasih imam občutek,da sem neodgovorna mati,ker se niti ne poglabljam v njihove ocene.

Skwo...sama sem bila tut taka...najprej značaj, ki ga pokaže v šoli, potem ocene...Potem sem si pa rekla....hej, kdo pa je ona, da bo meni solila pamet, in mojo hči kritizirala...in sva zmenjene drugače...jaz hodim na govorilne ure k pedagoginji/sociologinjii, tako da razredničarke sploh ne poznam, ona mi pove za ocene, hkrati pa preizkušam Tašino verodostojnost, ko mi govori ocene, do zadnjega cveka mi je vse po pravici povedala...zakaj bi potem hodila k razredničarki gledat v redovalnico????

Pedagoginja je res fejst ženska, poznava se od Tašinega 1. razreda, vedno se je zanjo zavzela (tut pred prfokso za kemijo)...in to prakticiram tut pri Manci...

Sploh pa roditeljski sestanki...ki jih tako mrzim, izgledajo takole...3/4 je samih snobov...ki se hvalijo kakšen avto imajo...ena pa je extrem, vedno zamudi 15 minut, da naglas pove, da je ravno prišla iz letališče oziroma iz Londona ali Pariza...da je zato zamudila... :xx!: res se mi ne posluša takih budalaštin :xx!: :xx!:

majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツ

Spremeni sebe in spremenil boš ves svet!

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

Bom podala mnenje, čeprav nimam še otrok. :inocent:

Mislim, da morajo starši vedno branit svojega otroka pred močnejšim "nasprotnikom", če se jim seveda godi krivica. In učitelj je tak močnejši nasprotnik. Če so pa to "boji" na ravni otrok - vrstnikov, pa moramo pustit, da si jih sami izborijo.

Upam, da ma tole smisu. x:Ix Bom pa vidla kako bo, čez kakih 7 let. x:)x

Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

x:Dx x:Dx x:o)x :palec:

http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg

očitno jaz delujem popolnoma narobe, ker sem v šoli opozorila na problem nasilja in ostala tiho ob kritiziranju :V: čeprav se mi je v tistem trenutku to zdelo popolnoma pravilno. Itak da nisem šla do otrok pa do staršev, čeprav bi mogoče kdo drug šel in pustila da se je sama naučila postaviti azse... eh kaj čem, mama z napakami

Pa zakaj narobe...mogoče je bilo pa prav x?x Pravzaprav ni nikjer zapisano...itak je pa vsak otrok individualec...za kakšnega je narobe, če ga pustimo, za kakšnega pa prav... x:Xx x;)x

:palec: večkrat je to najboljša pot... x:Xx

To je res neskončna tema... xrolleyesx

Menda sem že nekje med pohvale napisala, da so učitelji na Srednji živilski šoli v mb...res :palec: ...nikoli in nikdar še nisem naletela na ljudi, ki bi se tako potrudili...in ISKALI znanje..ne pa neznanja... x^x res hodim na razgovore z vsakim učiteljem posebej, se dogovorimo za termin ocenjevanja...in potem je Jan pripravljen...

Sploh ne rabim bit tečna...ker me res vedno poslušajo...in poskušajo pomagati... :palec:

Hja, gimnazija je seveda druga zgodba... xrolleyesx ...to je bolj "elitna" šola...ampak do sedaj ni bilo težav...ker je hčera pač ok.Učitelji imajo seveda pripombe..ampak mislim, da utemeljene, ker pravijo, da bi mala morala imeti višje ocene, kot jih ima...sam mal bolj bi se morala posvetiti šoli...se popolnoma strinjam..samo v tem času jo najbolj "nosi"..in si ima pač toliko za povedati s prijateljicami...da včasih zmanjka časa za učenje... xrolleyesx

Vsekakor pa je po osnovni šoli to velika sprememba....in mala vedno pravi, pozabimo OŠ...tukaj res uživam.. x^x

Bilo je proti koncu osmega razreda....naša firma je donirala ob nekem dogodku...milijon sit OŠ, ki je v bližini firme....seveda so na hčerini OŠ to izvedeli..in razredničarka me je poklicala domov... :eek: ...in rekla, kako smo lahko dali denar drugi šoli... :xx!: prav zagovarjati sem se morala.. xrolleyesx

Seveda je kmalu za tem hčera čudežno izpadla z liste za Zoissove štipendije..ko sem vprašala zakaj, je bil odgovor, da nima dovolj visokega IQ...da predlagajo samo najbolj nadarjene... xrolleyesx ...in so to šele zdaj ugotovili, zato je izpadla z liste... :xx!: :xx!:

Prav tako ni dobila nobenega priznanja, čeprav je na šoli vodila vse živo....zadnja tri leta in je razredničarka rekla, hvala bogu, da imamo njo, vedno se lahko zanesemo, da bo vse izpeljala kot je treba...

potem pa se je razredničarka odločila, da bo spremenila sistem...in so podelili priznanja učencem, ki so veliko pomagali sošolcem... x?x x!x ..seveda so drugi dobili priznanja za delo...samo moja ne...

Na koncu je sploh bila kriza... :xx!: ...ker je mala velikokrat povedala na glas, da je kdo od učiteljev krivičen do kakšnega sošolca...in potem je bil cel cirkus....je bila klicana k ravnatelju...pa mu je rekla...v ustavi je zajamčena svoboda govora... x:Dx x:Dx ...to je ziher pobrala iz kakšnega ameriškega filma.. x:Dx x:Dx ...no, potem je bil še večji cirkus...

Svojim otrokom pomagam..in seveda sem bila velikokrat tečka... xrolleyesx ...še danes jim napišem opravičilo, če kak dan ostanejo doma...pa niso v resnici bolni...ker je včasih tempo prehud...pa ni popolnoma pripravljena za kontrolko....čez en teden pa je, recimo....in se tako izognemu špricanju...brez moje vednosti...

Tamara, ta zakon si res preberi, sem bila sama presenečena, kakšne pravice imamo, ko sem ga prebrala...samo ne vemo zanje...

Mislim, da je dolžnost strašev, ki to zmorejo, da opozarjajo na nedoslednosti in krivice, ker je veliko takšnih, ki si ne upajo....pa moramo biti glasni tudi za tiste... x;)x

Na žalost..pa naš glas ne seže dovolj visoko...da bi preprečili eksperimente z učnimi programi... :xx!: ..na žalost jih sestavljajo razni doktorji, ki s prakso nimajo nobene zveze.... :xx!: ..in na živce mi gre, da se programi spreminjajo samo tako, da vključijo še več snovi, ki jo je treba obladati...namesto, da bi se prilagodili temu...da danes potrebuješ drugačno vrsto znanja, ker je pač toliko info dostopnih...

Astra

Mateja, zate pa sem tako že velikokrat rekla, da si :palec:

Per aspera ad astra

To je res neskončna tema... xrolleyesx

xrolleyesx itak... x:o)x xDDx x;)x

Tole - zavzet, tigrica... ja ali ne?

Kot ste ze rekli nekateri, ko je otrok res nemocen, v ful slabsem polozaju itd., torej, ce je res potrebno, se vmesas... sicer pa raje ne.

Ja... xrolleyesx ... mene je tudi 'motilo' (in sem 'zamerila'), ko je mama skoraj vedno rekla: ja, sama si kriva, saj te poznam :o|o: (ali kaj takega), a vendar - oni ki je skoz kenjal za tastarimi, je bil preprosto - pussy. :o|o: xrolleyesx :xx!:

A hoces, da je tvoj otrok pussy?

Jaz v bistvu ze ne.

Treba poznat mejo - znati se primerno vtakniti kot tudi NE se vtakniti...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ja, tema je res neskončna in tudi krivice v slo šolah so skrajne opažam.

Sam pri sebi sem že mislil kako bi se moj sin navadil na slovensko OŠ, če bi se preselil. Ne vem. Verjetno bi ga pohodili z levo nogo, saj že torbe recimo skoraj ne pozna. Ima jo zato da se vidi, da je šolar, notri pa je ena mapa z nekaj listi in eno ali dvema knjigama, skupno teže za 4 Čebelice. xDDx . Vse ostalo ga čaka v šoli. 2. razred.

Tudi tile bedni principi slovenskih pedagogov so meni ena tujka. Jebemo, vsak prfoks mora biti podrejen najprej staršem in šele nato ravnatelju. Staršem vse dotlej dokler mi odgovarjamo za naše otroke. Sploh ne razumem tega, res. Verjetno tudi zato ne, ker sem sam v dobrem odnosu z vsemi prfoksi kar jih poznam. Celo k eni, ki me je v tretjem razredu učila, sedaj po 30. letih na vikend pridem na kavo. Z njenim možem pa v Kranju na drinku sedim.

Tu na LF sem večkrat poudaril birokracijo v Sloveniji. Pač čistilka hoče bit jebač. :) To je nekaj v kulturi naroda kjer se vsakdo z nekim mini položajem hoče postavit na noge kot petelin. Ljudje so vajeni, da sez birokrati, ali v tem primeru šolo, ni za igrati, zato le redko kdo napove dvoboj z učitelji. Ampak za naše otroke, ko so opravičeni se moramo pač boriti. Imam srečo, da ta del starševstva opravljam na neki fantastični ravni, normalno brez borbe, tako da zaenkrat vse ok. Je pa kot kaže moja generacija z njihovimi otroki v nekem super, pol evropskem, pol balkanskem dreku.

Andres

Mateja, hvala za link! :palec:

Ja, Marsa, točno tako. Kot je tudi že Bern omenil... "povijanje v vatko".

Tudi meni se pretirano zaščitništvo do otrok ne zdi v redu - pravzaprav je škodljivo za otroke (dolgoročno gledano). Pri vzgoji je treba vedno misliti na to, da bo ta otrok enkrat odrasel in da bo moral biti samostojen in odgovoren. Ne bomo ga mogli vedno ujčkati. :inocent:

očitno jaz delujem popolnoma narobe, ker sem v šoli opozorila na problem nasilja in ostala tiho ob kritiziranju :V: čeprav se mi je v tistem trenutku to zdelo popolnoma pravilno. Itak da nisem šla do otrok pa do staršev, čeprav bi mogoče kdo drug šel in pustila da se je sama naučila postaviti azse... eh kaj čem, mama z napakami

mogoče najprej naučimo otroka kako naj se postavi zase potem pa ga pustimo da sam opravi... mi pa podpiramo njegovo individualnost...

..Seveda je kmalu za tem hčera čudežno izpadla z liste za Zoissove štipendije..ko sem vprašala zakaj, je bil odgovor, da nima dovolj visokega IQ...da predlagajo samo najbolj nadarjene
res grdo, hoh :o|o:
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

Se zadnje čase družim z eno učiteljico - kozoroginjo, ki je še silom prilike moja daljna sestrična..ni tako napačna - le nekam okorele poglede ima...Je tudi mojo mlajšo skritizirala - češ, kako bistra je - kar je ok. - ampak, da bi morala imeti same petke...... :eek: Jaz pa v šok.....zakaj pa?? -saj štirica je tudi čisto kulturna ocena..

Pol sem jih slišala, da sem prehudo demokratična - ker sem dovolila starejši, da je v pižami bila v šoli - sicer uro ali dve...bila pa je in povzročila škandalček x;)x (vodnarska venera/10),

V glavnem - jaz se v glavnem dobro razumem z učitelji. Na govorilne hodim - tudi k razrednikom in v ponedeljem sem izvedela, da sva s Š. edini par, ki je ostal skupaj. V celem razredu!!!!!!!!!

Od 17 -tih otrok sva midva edina starša, ki sta še vedno skupaj..Bilo mi je neverjetno...kot, da sem vanzemaljec x:Dx ogroženo bitje x:Dx

Heh....sicer pa - najboljša šola za življenje je lastna šola. Tisto, kar pridobiš na lastnih izkušnjah je vredno zlata. Res. Preverjeno x:Dx

Sicer pa - kakšna mama sem - je zelo dobro opisala Marsa - pa me po tej plati sploh ne pozna..ampak evo- kaj vse zmore dober astrolog :palec:

Demokracija in poštenost. To.

In še to - če čutim, da se godi krivica - zaropotam..oring.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

• 3 weeks later...

Dobra tema, a kočljiva...ne vem vam še nič povedati iz svojih izkušenj, žal...

vendar menim, da je vedno treba otroka čimbolj zaščititi in včasih to pomeni tudi, da ga izpostaviš do neke mere njegovim lastnim borbam, ker to pomeni, da bo zaščiten v prihodnosti-manj občutljiv, bolj borben, samozavesten z znanjem kako se sam zase postavi...

Stankaaa

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...