daisy 24. april 2002 Prijavi Deli 24. april 2002 Vsakič, ko vidim drevesa brez glav, kot jih imenujem, me zaboli srce. Naj mi kdo pove, zakaj je dobro rezati drevesom vrhove !? Ne sprejemam razlage, da potem rastejo bolj košato in nizko, to je bedarija, četudi je drevo res prisiljeno v tako rast. (Baje taka drevesa tudi v bistveno krajši dobi umrejo - ne vem, če je to ravno res..). Drugo je, če je drevo treba odrezati ali obrezati iz varovalnih ali "zdravstvenih" razlogov. Vendar so ta rezanja vrhov "lepotilnega in urejevalnega" značaja, spominjajo me na nekatere pokveke moderne arhitekture, ob katerih se ti obrne želodec (kdo jim dovoli take stvari graditi po Ljubljani!?!? tudi to bi bila lahko ena grozna tema za forum!!), ! Rada imam drevesa in njihovo enrgijo, zame so živa bitja. Zelo mi je hudo gledati obglavljena drevesa. Ravno danes sem spet hodila mimo brez, ki so dobesedno iznakažene - za moje pojme. Odrezane so nekje na sredini in sploh nimajo več vrha in svoje naravne oblike. In v zadnjih letih je tega vedno več. Včasih so tako obrezovali le obcestna mala drevesa ali žive meje, sedaj pa to presega vse meje! Je to že kdo opazil? Vas to moti? Kaj menite o tem? daisy 1 Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pokowc 25. maj 2002 Prijavi Deli 25. maj 2002 očitno Višja Sila´ že ve zakaj to mora biti, morda estetika´ ni daleč, da sploh tole početje dovoli ja tut mene je sram,sej zdej pa me bo dež lahko bilo kje zalotu :-( pokowc 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Anatha 29. maj 2002 Prijavi Deli 29. maj 2002 Ja ja, in spet izgovori, ze tako mora biti - TO SPLOH NI RES! In za to, kar se dogaja, ni odgovorna neka visja sila, temvec smo odgovorni mi, ker imamo svobodno voljo in izbiro. Drevesa so ziva bitja, so ena najmocnjesih in najboljsih prijateljev clovestva. Tudi sama sem ze opazila iznakazene breze in druga drevesa, vendar nisem vedela, da to delajo iz kozmeticnih razlogov. Ne, res se ne bi cudila, ce taka drevesa ne zivijo dolgo, iz njih veje taka zalost... Nekako se ponuja povezava z vezanjem stopal pri Japonkah, da bi jih tako modno oblikovali. In na razne druge pohabitve, ki jih izvajamo na svojih telesih zavoljo lepotnega ideala, k temu sodijo tudi "hodeca trupla" mladih deklet in izsusene zenske (ne govorim o tistih, ki so po naravi suhi). Ce me obrezovanje dreves moti? V meni sprozi vse od jeze, besa, agresije naspram agresorjev do zalosti in bolecine, socutja... Menim, da bomo nekoc ljudje ugotovili, da nam je vsec, ce imamo samo eno roko in eno nogo in si ju bomo dali lepo operativno odstraniti. Grrrrr! icon_smile_angry.gif Anatha 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 29. maj 2002 Avtor Prijavi Deli 29. maj 2002 Prijateljica mi je povedala, da je pred časom gledala na TV oddajo, kjer so se pogovarjali o rezanju dreves v Velenju- tam so baje (!?) naredili pravi masaker. Povabljena sta bila strokovnjaka "stare" in "nove" generacije. Tisti iz stare je baje povedal, da je to dobesedno tako, kot bi drevesu odrezal glavo in drevo začne počasi odmirati.Tisti iz nove šole pa je trdil, da morajo biti drevesa v urbanem okolju "vzgojena", "negovana" (da se vklopijo v moderno arhitekturo icon_smile_angry.gif ???).... daisy 1 Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mimi 29. maj 2002 Prijavi Deli 29. maj 2002 quote:Tisti iz nove šole pa je trdil, da morajo biti drevesa v urbanem okolju "vzgojena", "negovana" (da se vklopijo v moderno arhitekturo Butasto! Saj še hiš ne znajo graditi, da bi pasale v okolje - se pravi - še arhitekture ne moremo/znamo prilagoditi drug z drugo, pa se vtikamo kar naprej v naravo! Kar se mene tiče, pa sem itak od nekdaj imela najraje prav tiste stare, skrivnostne, celo poraščene, divje vrtove... Meni je že preveč urejen vrt kičast. Narava ima drugačen red - kljub svoji fascinantni popolnosti vsebuje tudi kaos. mimi "Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice". R. Tagore Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 27. april 2003 Avtor Prijavi Deli 27. april 2003 No, spet me matrajo drevesa brez glav... Oziro,a tisti, ki to delajo!! Recimo takale: http://www.angelfire.com/crazy/dejzi/drevesa17.JPG Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Ja, res barbarsko...Se mi pa zdi, da je to pogled na bajto, kjer je delala moja mama. A je to Trzaska v Lj? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Res! Kruto! Namesto lepih dreves eni koli oz. hlodi!Uboga drevesa!! Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 hmmmm jst vem za ene par ne-dreves....k bi jim blo dobr kej pozhagat be seku glave Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 27. april 2003 Avtor Prijavi Deli 27. april 2003 Ja, to je na Tržaški pred elektro faksom, slikano iz faksa; čez se vidi SDK.. Končno sem dobila slike, da lahko vsaj približno pokažem pri čem me neizmerno boli srce. Ne vem, zakaj nihče nič ne naredi v zvezi s tem. To je naravnost ogabno, kar delajo z drevesi. Dala sem si strokovno razložit kako je s tem: Pravilno zna baje obrezovat v Ljubljani ena skupina strokovnjakov, ki pa je zelo zasedena in draga. Za nekatera drevesa ja prav, da se jih obreže, a vedno ko je veja, ki bo odrezana še relativno tanka in zraven nje raste gor že druga mlada, ki bo prevzela funkcijo vrha. Odrezanino (RANO!!!) je treba skrbno zamazati s cepitveno smolo ali čim podobnim, da ne zamaka v SRCE drevesa dež in svinjarija, ker sicer to pomeni počasno odmiranje drevesa. Sedaj pa reže glih vsak, ki "mu se digne"! in ima slučajno čas in žago v roki. Kot bi na ubogih dreveseih sproščali svojo zavrto agresijo! Ne bi ugibali, koliko "ran" je zamazanih.... Sicer pa se tudi iz slike vidi, da NOBENA.Sicer je pa tole ne slikah le drobec. Zadnjič sem gledala smreke in si rekla- hvala bogu, da vsaj njih pustijo na miru. Pet minut kasneje se peljem po Jamovi in zagledam 7-8 m visoko smreko z odbitim vrhom!! Komu na čast? Zakaj? Kako? Res ne razumem? So vsi zblazneli!?!?!?! Jutri se odpravljam na morje v Bijar, kjer imam prikolico in kjer vedno uživam. Na sprehod grem v bližnji Osor, romantično staro mestece... Če zanemarim, da so ometali staro iz kamnov zidano zgodovinsko galerijo z malto in naredili gladko belo fasado, da se kamnov niti ne vidi več (tudi to sem zelo težko požrla dol), je mestece ljubko, romantično... Sredi Osorja stojijo tri košate lipe i ob izhodu ven še dve...Kar bojim se iti dol, ker so mi povedali, da so vse lipe tako obrezali, da ni niti ene same vejice- sami štrclji! Kar slabo mi je ob misli na to kaj bom zagledala... Svet je res NOR!!!!! Bile so stare, mogočne, košate lipe, ki so vršale v burji ali jugu... Krošnje so dajale hlad in romantiko.... Že itak živimo v betonu. sedaj pa se dogajajo še te norije... (MORIJE !)Pravijo , da se drevo obraste... Ja, požene nove ravne veje navpik... Izgubi obliko, nikoli ni več podobno normalni krošnji in od jeseni, ko izgubi listje, pa do maja, je videti iznakaženost. Zimski pogledi na gola drevesa, njihove romantično posute veje s snegom, so postali prava mora!!! Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emilija 27. april 2003 Prijavi Deli 27. april 2003 Predlani so tudi v Celju, v ul 29. nov. do" golega " obrali drevesa, ki so posajena ob vsaki strani cestišča. Pred obrezovanjem so bila drevesa zelo lepa. Veje iz leve in desne strani ulice so se skoraj dotikale bilo je naravnost romantično. No, potem so ta drevesa, kot rečeno popolnoma oklestili. Res je človek lahko bil žalosten ob pogledu tega friziranja dreves... Toda danes po dveh letih, so se drevesa pomladila tako so spet lepa, da je veselje! Verjamem, da bo tako tudi pri vas! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mašinca 28. april 2003 Prijavi Deli 28. april 2003 Rej je daisy, drevesa na tvojih fotkah zgledajo grozno, žalostno in grozno žalostno. Bi bilo pa res za vprašak kakega strokovnjaka, če to morda le ni nujno potrebno, da bi drevesa pomladili, kot pravi Emilija. LP Citiraj Drrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Emilija 28. april 2003 Prijavi Deli 28. april 2003 Še sem razmišljala o rezanju dreves. Doma na vrtu namreč sama obrezujem drevesa. No saj jih nimam veliko. Hruško recimo je nujno obrezati, saj požene vsako leto toliko poganjkov, ki jih je treba porezati, da ostane samo nekaj novih vejic, ki so rodne. Če je ne bi obrezala, bi bila njena življenjska doba bistveno krajša, ker bi bila preveč obremenjena s plodovi, ali pa bi morda nič ne zraslo. Prav tako je nujno obrezati trto. Tako jo oskubim, da skoraj nič ne ostane. Večinoma jo obrežen na eno oko, le tu in tam pustim vejico s sedmimi očesi. Moj mož tega ne more gledati, tako se mu vse smili. Vse veje bi najraje pustil! Breskve in marelice skoraj ni treba rezati, le tu in tam kakšno vejo, ki je suha, ali ki je preveč sredi krošnje in je v senci. Jaz dejanje rezanja dreves vzamem bolj kot bi si človek strigel nohte- saj zrastejo novi! Oprostite najbrž je res čudna primerjava. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Natasha 28. april 2003 Prijavi Deli 28. april 2003 Tud mene je kar zapekla vest, ker tudi jaz doma sama obrezujem sadovnjak in tudi vrtnice sem lani oskubila na čisto. Emilija, potolažila si me, s tem, da vidim, da nisem edina, ha, ha.. Sicer pa mi moja jabolčka za nove frizure vsako jesen poplačajo, tudi hruške in češnja (ki sem ji lani tudi dobesedno odrezala glavo) in tudi trta, pa ribez in kosmulja, pa josta in tudi vrtnice imajo čudovite mlade poganjke.... Res je, da nikoli nisem gledala tega na tak način - drevesom žagati glavo, Bog moj, kako se to grozno sliši.... Citiraj Če vam ne uspe prvič, vam gre v povprečju tako kot drugim.M. H. Alderson Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 4. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 4. maj 2003 Saj je jasno, da je nekatera drevesa treba obrezovati, še posebno sadno drevje! Ni treba imeti nič slabe vesti, če se stvar naredii strokovno in takrat ko je treba. Samo treba jih je potem zamazati s cepilno smolo itd... Za sadno drevje in še katero je normalno da se obrezuje (seveda tudi ne tako divje..). Težko pa verjamem, da je zaradi "nege" potrebno obrezovati breze, vrbe, celo smreke- da se ji enostavno odbije vrh in jo iznakazi!?Ja, drevesa se obrasejo. Tudi jaz to vidim. A poženejo divje ravne veje vse navpik in navzgor in izgubijo svojo naravno oblliko krošnje. In tudi strokovnjaki pravijo, da hitreje umrejo, ker niso pravilno obrezana in pravilno oskrbljena po obrezovanju. In kar nekaj let traja, da se obrasejo toliko, da jih ni groza pozimi pogledat, ko so gola..Dosti sem že stara in še nikoli nisem porajtala, da bi bila drevesa kaj preveč obrezana, pa so jih verjetno od nekdaj obrezovali. To, kar pa počnenjo zadnjih nekaj let, je pa čista katastrofa, če že ne kriminal! Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 4. maj 2003 Prijavi Deli 4. maj 2003 ja pikola sej smo v >urbanem< okolju morjo bit pa ja drevesa tut urejena pa sej hodte k frizerju mora tut skrbet za svoj OUTLOOK Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aakhut 5. maj 2003 Prijavi Deli 5. maj 2003 hehe de o skinhedih ne zgublamo besed (brez las, brez mozhgan, brez pameti, brez sebe....etc) ma rad obrezane (ampak inteligentne) Citiraj tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
artem 6. maj 2003 Prijavi Deli 6. maj 2003 Obrezovanje zaradi mode je brezveze Citiraj www.rael.org Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tina 7. maj 2003 Prijavi Deli 7. maj 2003 A imajo potem tisti, ki skrbijo za frizure "javnih" dreves tudi na svojem vrtu tako postrižene? Citiraj http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/71.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 7. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 7. maj 2003 Dvomim!Če pogledam drevesa okrog vlade in maksimarketa in po Gregorčičevi.... ZAENKRAT ni še niti eno drevo sploh obrezano!!! Evo, eno sliko sem vrgla doil, ker zavzema toliko prostora-. Saj smo se je že nagledali! Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sanjalica 7. maj 2003 Prijavi Deli 7. maj 2003 Nisem sicer iz stroke, sem pa tudi jaz nekoč enako reagirala, ko so platanam v našem mestu odrezali veje. Ta "ljubljanska" drevesa so še "bogata" proti našim...naša so bila ČISTO! gola...Pa tako rada sem hodila ob jesenih pod platanami in brcala v tiste velike liste...Potem pa nekoč...nič vej, samo debla, grozna in ogabna debla ki so štrlela po ulici. Danes, 4 leta je tega, so platane čudovite. Veje so jim porezali, ker bi sicer debla preveč zrasla v višino in bi čez leta posegla v električno napeljavo, žice, bila bi v napoto streham...Drevo je po "šoku" svojo moč-energijo vložilo v veje... Drevesa so tokrat lepo oblikovana ( s tem, da bodo čez nekaj let morali opraviti ponovno ta poseg). Ne smemo gledati kratkoročno, ampak kaj to prinese v prihodnosti... (kot kemoterapija - kratkoročno ti prinese odpadanje las, dolgoročno pa ozdravljenje in nove lase) p.s. sicer je pa ta ljubljanska drevesa v tem trenutku - na fotki - res grdo videti! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aquarius 20. maj 2003 Prijavi Deli 20. maj 2003 http://www.siol.net/novice/default.asp?sit...603052000453856 ....pa ne padajo samo glave. :xx!: Citiraj Glej naprej, če se le da,... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
milenacs 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 Daisy, sama sicer ne obrezujem drevja, sem pa to gledala celo življenje, ker to počneta moj oče in moj mož. Ampak nikoli še nisem videla ali slišala, da bi bilo treba sadno drevje po obrezovanju namazati s cepilno smolo. To se naredi samo pri tistih res velikih posegih, ki so potrebni za ohranjanje drevesa in ravno zaradi tega niso izvedeni v pravem času za obrezovanje. Drugače pa se pri večini (mislim, da je ena ali celo več izjem) dreves obrezovanje tako ali tako izvaja v času, ko se sokovi še niso "dvignili". Se mar motim? Milena Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 21. maj 2003 Prijavi Deli 21. maj 2003 http://www.siol.net/novice/default.asp?sit...603052000453856 ....pa ne padajo samo glave. :xx!:Pa to ni vec res, kaj se pocne!!! x!x :!!: :xx!: :xx!: :xx!: x!x Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
daisy 21. maj 2003 Avtor Prijavi Deli 21. maj 2003 Gotovo se ne motiš, ampak jaz tole rezanje po Ljubljeni in okolici smatram za tisti res velik poseg, saj odrežejo celi krošnjo in ostane rana v premeru tudi do 30 ali 40 cm.... Gotovo ni vse normalno, če se je o tem celo polemiziralo v časopisih in so se med seboj dajali strokovnjaki... Ne vem, saj nisem od foha... O tem mi je razlagala ena gozdarska inženirka... Kako se pravilno obrezuje...Lahko da se POPOLNOMA MOTIM glede tega. Vem pa, da do pred par let se to NI POČELO (je prišlo do kakega novega kmetijsko-gozdarskega odkritja? kot vem, ne...) . V bistvu me figo briga strokovnost, če okoli sebe gledam same kriplje od dreves.Saj tudi jaz vidim, da se drevesa obrasejo. To je res. A nijihova podoba ni več "normalna", krošnje so polne divje raslih vej navzgor (drevo ima preveč moči in premalo krošnje, pa veje rinejo od povsod navpično gor, kar izmaliči krošnjo... Ni već sredinske linije in krošnje, značilne za posamezno vrsto drevesa....) In pozimi so sploh grda. Vem, da so se določena drevesa od nekdaj tudi radikalneje obrezovala, ker to potrebujejo za svojo rast... A le nekatera. Ne pa npr.breze, smreke in podobno.... !! Za tiste bore pa bolje da nisem prebrala... Res smo totalno nori.. Vsakič si povem, da moram sprejeti, kar ne morem spremeniti. Moje življenje in moja energija pač ne smeta biti odvisna od obrezovanja dreves okoli mene... Kdo ve, mogoče je to moj test in šola sprejemanja....A vseskozi me matra- ali se res ne da nič spremeniti ?! Citiraj Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.