mari 9. junij 2004 Prijavi Deli 9. junij 2004 ugledna ljubljanska osnovna šola...... 7. razred... starost otrok 13 let....telefonski klic mame sinovega sošolca...: ste opazili kaj sprememb pri vašem sinu?.... ima kaj modric?....... obe mami v šoku! ...... takojšen klic možu... pogovor.... družinski sestanek: mama, oče, sin....oče in mama z nežnim in prijaznim tonom razložita kaj je povod za ta pogovor... zagotovita mu popolno varnost in zaupnost...... kaj se dogaja v šoli? sin tiho...... pokaži roke..... sin jih zvija v naročju...... po nekaj minutnem pregovarjanju jih pokaže..... praske in modrice..... razlog? .... pri nogometu sem padel....... še vedno tišina...... starša sočutno gledata otroka, čeprav v niju gori od jeze.... na nekoga.... končno sin pove....." v šoli imamo tega in tega sošolca.... vedno se spravlja name in na drugega sošolca.... za glavo večji je od naju...... med odmori naju ustrahuje..... včasih udari...... nihče nič ne vidi.... ali pa se obrnejo stran.... nihče mu nič ne upa..... med poukom se sprehaja po razredu... vrže mi zvezke in peresnico na tla... ko hočem pobrati mi stopi na prste...... učiteljica pravi naj da mir in meni naj ne bom tako štorast in ne motim pouka..... nikomur nisem povedal....... zadnjič je rekel naj mu iz trgovine nekaj ukradem... drugače bo hudo..... "oče še komaj kroti jezo, mama ima čisto solzne oči....... pokličejo še starše drugega maltretiranega fanta..... se pogovorijo..... grejo do razrednika (brez otrok) ... zahvali se jim za opozorilo in zagotovi da bo posebej pozoren na tega fanta..... grejo do ravnatelja..... pravi da nič ne more.... otrok je mladoleten.... dejansko mu dokazati ne morejo nič... njuna beseda proti njegovi...... kontaktirajo njegove starše.... ti nimajo pojma kaj njihov zlati sin počne v šoli..... ne sodelujejo s starši niti s šolo.... Kaj storiti? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aira 9. junij 2004 Prijavi Deli 9. junij 2004 Še nekaj o tem- Nasilje Agresija Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aira 9. junij 2004 Prijavi Deli 9. junij 2004 Kaj storiti?vzrok je globlji- agresivni so tisti otroci ki so izkusili agresijo, ki so se vedno morali za kaj boriti, ki jim manjka ljubezni, ki so izkusili težave v družini- alkoholizem itd, ki imajo napačne vrednote (spet okolje, družba starši)...mogoče za začetek več pogovarjanja o tem v razredu, na šolah ampak na pravilen način! brez vsiljevanja kakršnekoli volje- sodelovanje in izmenjava izkušenj in kakšna zgodbica itd...vsekakor več sodelovanja, pogovarjanja, ozaveščanja ućiteljev. ni dovolj da ti končaš šolo in prakso- potreben je tudi občutek za delo z otroki in drugimi ljudmi.mislim da se je treba pogovoriti na človeški način z agresivnim otrokom in tistim ki se pusti izsiljevati. očitno imata oba problem. kdor se pusti izsiljevati ima težave s samozavestjo, ne zna se postaviti zase. vzrok? starši mu vsiljujejo svoje mnenje, ne dovolijo svobode, preveč kritike, agresija v družini od malega- tako da otrok misli da tako mora biti - da je on pač žrtev???? za to potrebujemo ta prave ljudi!!! redki so šolski psihologi ali učitelji ki jim je res mar za otroka. nekateri pa tako in tako še sami sebe ne znajo poštimati. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aira 9. junij 2004 Prijavi Deli 9. junij 2004 pa tebe tudi Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mari 10. junij 2004 Avtor Prijavi Deli 10. junij 2004 kako lahko združim to temo z drugo, ki že obstaja? npr. agresija.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aira 10. junij 2004 Prijavi Deli 10. junij 2004 mogoče bo Marsa to storila Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mari 10. junij 2004 Avtor Prijavi Deli 10. junij 2004 tako, prebrala obe temi .. nasilje in agresija....... nas je kar ogromno, ki smo se v mladosti srečevali z nasiljem ali/in v družini ter šoli...... in psihičnim in fizičnim...... :xx!: nekaj smo se naučili, nekatere zamere so ostale globoko v nas, vendar poskušamo biti boljši in ne delati istih napak... če nadaljujem zgodbo ki sem jo opisala.... starši so se sedaj odločili da sina predhodno vzamejo iz šole... ok, je lažje, ker je zelo blizu zaključek šolskega leta...... razmišljajo celo o premestitvi sina na drugo šolo..... v pogovoru mi je dejala, da je nekako jezna sama nase, kako sina ni tako vzgojila, da bi se znal postaviti sam zase, saj sta vendar dva proti enemu! vendar...... vzgoja otrok je najtežja služba na svetu! čestitala sem ji zaradi izrednega pristopa k problemu.... najprej pogovor z možem.... potem s sinom... nič agresije..... nič prepirov..... pokazala sta sinu, da držita z njim, da se lahko vedno obrne nanju.... da stojita za njim in da sta mu pripravljena pomagati na kakršenkoli način..... rekla je tudi, da je družina trdno stopila skupaj, da se počuti močnejšo! ...da se 13 letnik zaveda tega mora imeti že v osnovi trde temelje v družini.... vsa čast vsem članom!!! pogovarjali sva se tudi o premestitvi na drugo šolo..... obe sva bili mnenja, da je to ena izmed rešitev, vendar se zavedamo, da je to tudi rizik.... na drugi šoli se bo našel kak drug prestopnik.... torej je to le začasen beg...... ok, lahko da bo na drugi šoli bolje.... vendar.... ... beg pred rešitvijo problema...... da ne bo pomote.... beg zame ni nečastna stvar!! nič ni sramotnega v tem, če se umakneš!!!! zdaleč od tega.... včasih je za beg potrebno več poguma kot za napad! ... vendar z umikom nasilnežu nekako priznaš zmago! ostane nekaznovan in nadaljuje s svojim obnašanjem! ...... nasilje pa rodi nasilje....... kaj, naj greš do mulca in mu zagroziš? .... včasih so se prepiri odvijali s pestmi.... kdo ve kaj ti zdaj tak otrok lahko naredi? ... bo naslednjič privlekel nož? pištolo? ..... če se druži s starejšimi prestopniki.... je v nevarnosti cela družina in okolica..... .. dokler ti ne dokažejo, nisi kriv!!!!!..... ..umik?.... pametnejši odneha! priznam..... naslednje leto gre moj sin v devetletko.... STRAH ME JE! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
majica 10. junij 2004 Prijavi Deli 10. junij 2004 Nč strahu... čeprav je nesmiselno mislit, da bo vse vedno v redu...otroci so vedno bolj nasilni...ampak je treba včas pustit, da se med sabo sami zmenijo, če le gre...šolo so vsi preživel, tut tvoj jo bo... Citiraj majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツSpremeni sebe in spremenil boš ves svet! http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 10. junij 2004 Prijavi Deli 10. junij 2004 Hvala, Aira! *Ko zdruzim, navadno se popravim teme (najbrz opazite, da so nekatere popacene, smo prenasali vse s starega foruma), vzame pa to ful casa in zdaj ga nimam oz. si ga ne mroem vzeti za to.Najbrz to se storim. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 10. junij 2004 Prijavi Deli 10. junij 2004 Nasilje v osnovni šoli Da izkusil na lastni koži, samo da se nisem dal. Ni nov pojav. To je precej star pojav. Edina razlika je, da se zdaj o tem tudi govori. Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
opij 12. junij 2004 Prijavi Deli 12. junij 2004 Mislim,da se o tem govori toliko kot se je govorilo v naših mlajših letih! razlike ni,so samo nove metode nasilja :xx!: Citiraj Vsaka ovira je priložnost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 12. junij 2004 Prijavi Deli 12. junij 2004 Ragrajači v šolah so prisotni odkar šolstvo obstaja. Na žalost so sedaj otroci bolj zaščiteni kot nekoč kar pomeni, da mu učitelji ali vodstvo šole skoraj nič ne morejo. Lahko se z njim kak psiholog pogovori, ampak pogosto so to kratkoročne rešitve. Starši so za razliko od nekoč, bolj zasedeni sami s sabo in drugimi opravili, tako da agresija ob nepopolni državni in šolski zakonodaji (vse v imenu pravic otrok in staršev) niti ni nekakšno čudo. Menim, da bi morala šola dobiti večja pooblastila, oziroma bi se morala od primera do primera bolj zavzemat. Če se na posameznikih učitelji in šolsko osebje ne zavzemajo je to itak podn, kar pelje k obračunavanju med starši. Beseda "mladoleten je" se sliši kot nek izgovor pred odgovornostjo učiteljev in osebja v šoli. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mari 17. junij 2004 Avtor Prijavi Deli 17. junij 2004 in kako so zadevo uredili: razrednik je poklical vse vpletene starše, otroke, ravnatelja, šolskega psihologa in vodjo varnostne službe na sestanek, vsak povedal svoje mnenje, "nadležni mulc" se je opravičil, povedali so mu da ga bodo sedaj bolj opazovali (preventivno). Razredniki so se z ravnateljem dogovorili, da vsi na svojih razrednih urah obravnavajo nasilje v šoli, tako kot na roditeljskih sestankih s starši, jim razložili kaj je nasilje, kako reagirati, na koga se obrniti........ in vsaj ta določeni razrednik si je pridobil malo več zaupanja od svojih učencev, saj so videli, da se nanj lahko obrnejo in ne bo sedel križem rok temveč bo ukrepal takoj in zdaj! Bravo razrednik!!!! Še je upanje! Želim si čimveč takšnih učiteljev v šolah! še enkrat BRAVO! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
skwo 17. junij 2004 Prijavi Deli 17. junij 2004 to je v redu,z učiteljeve strani.na naši šoli me moti,da precej ignorirajo nasilje,saj ko otrok pride po zatočišče,si upa povedati da ga pretepajo ,si malokdo vzame čas ,da prisluhne in ga odpravi z besedami kot so :tožibaba ali je že v redu.če se poškuduje šolski inventar pa kaj hitro ukrepajo,tudi z obvestilom na dom.pri pretepanju ponavadi pravijo,da ni dokaza ali da se nič ne pozna,saj ni tako hudo,pri modricah poslušaš,da je še mladoleten...,ko pride do težjih poškodb,bolnice ali celo smrtnih izzidov pa se vsi zgražajo kako ni prej nihče nič ukrenil... :o|o: tisti učitelj ,ki pa že hoče prisluhniti vsaki pritožbi,"tožarjenju",mu pa drugi sodelavci povedo,da tako ne bo mogel dolgo delati,da ga bo uničilo,naj se kar navadi saj itak ni tako hudo,otroci znajo pretiravati.... ko moja indijanca poslušam pri vsadanjih poročilih o šolskem dogajanju,imam občutek,da ju pošiljam na bojišče-ne pretiravam.samo kakega odziva od odraslih zaposlenih,pedagogov pa ni.vsakdan.tudi pri nas je bila podobna situacija,le da je hvalabogu mali povedal kmalu in kljubb večkratnemu pogovoru z učiteljico ni nič zaleglo(sistem;nič ne moremo,saj ni tako hudo...).na žalost se je oči malce bolj trdo pomenil z fantom.to je pomagalo.tokrat.težko je narediti prav.se pa držim najbolj tega,da jima stojim ob strani in nikoli ne minimaliziram tega kar mi pripovedujeta.in ponavadi imamo "bojne posvete" in že to jima je večkrat dalo moči in olajšanje,če se že znajdeta v situaciji,ki se ji ne moreta izogniti. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sokrates 17. junij 2004 Prijavi Deli 17. junij 2004 kaj velik ne bi komentiral...... le to, da kakšni so starši, taki so tudi otroci.... vsaka sfalena poteza pri vzgoji, se pri otroku slej ko prej pozna.................... sicer pa sam nisem nikoli maral otrok, ki so jih mamice zavijale v celofan....... kaj, včasih jih otrok mora tud dobit... kr nej se navadi, da je življenje bitka................ še bolj me pa moti to, da vsi starši vse vedo, ko se kaj tiče njihovega otroka, recimo berem razne članke o šoli, metodah dela itd.. vsi starši so pametni, zanimivo je pa to, da svojega enega pamža ne morejo poštimati, solijo pa pamet učiteljem, ki morajo vzgajat, motivirat, kaj naučit pa še kaj v pičlih 45 minutah, pih pa taki starši :xx!: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 17. junij 2004 Prijavi Deli 17. junij 2004 Ja,life is a bitch! za tiste, ki ga ne znajo vodit in imet na vajetih! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sokrates 17. junij 2004 Prijavi Deli 17. junij 2004 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 in kako so zadevo uredili: razrednik je poklical vse vpletene starše, otroke, ravnatelja, šolskega psihologa in vodjo varnostne službe na sestanek, vsak povedal svoje mnenje, "nadležni mulc" se je opravičil, povedali so mu da ga bodo sedaj bolj opazovali (preventivno). Razredniki so se z ravnateljem dogovorili, da vsi na svojih razrednih urah obravnavajo nasilje v šoli, tako kot na roditeljskih sestankih s starši, jim razložili kaj je nasilje, kako reagirati, na koga se obrniti........ in vsaj ta določeni razrednik si je pridobil malo več zaupanja od svojih učencev, saj so videli, da se nanj lahko obrnejo in ne bo sedel križem rok temveč bo ukrepal takoj in zdaj! Bravo razrednik!!!! Še je upanje! Želim si čimveč takšnih učiteljev v šolah! še enkrat BRAVO!Kje pa so bili do sedaj? Neke sestanke skličejo v času ko je nasilje postala praksa in vsi ti prfoksi vključno z osebjem imajo kao neki faks. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
majica 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 Sredin Dnevnik obravnava nasilje v šolah...nekateri zagovarjajo varnostnike v razredih...ne vem, a smo res taka družba?? Citiraj majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツSpremeni sebe in spremenil boš ves svet! http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 Družba ki mora imeti v šolah varnostnike ni več normalna družba. Nekateri starši z vzgojo otrok odvzemajo pravico ostalim, boljšim otrok, kot njihovim staršem obenem. Sicer bi se del vsega moralo začeti na policiji, ker vmes so druge, slednja pa ne stori nič kaj dosti za preprečitev narkomanije v šolah. Bolj elegantno se je postaviti ob rob kadilcem. Beda. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 Sredin Dnevnik obravnava nasilje v šolah...nekateri zagovarjajo varnostnike v razredih...ne vem, a smo res taka družba?? Ne vem, zakaj imam filing, da na nekaterih srednjih strokovnih solah res... :xx!: Glede nasilja, pri nas v gimnaziji, ga ni bilo...sploh nic. Kaksno fantovsko ruvanje, drugace smo pa spostovali profesorje....Sosed hodi na strokovno solo ( je hodil ) in so imeli skos neke pretepe ( ponavadi nacionalisticnega izvora), sami ukori itd...ne vem kaj je na tem... Jaz tudi pravim, da je fajn, ce je kaksen varnostnik na soli ( saj so ponavadi, a ne)...Starsi bi morali pa malce drugace vplivati na otroke, se posebno pa paziti na prehod iz osmega razreda v prvi letnik. Takrat se spomnim, so pri nas "postajali frajerji", zaceli s kajenjem, travco...Mene to naprimer ni pritegnilo... Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 to še ni tak hudo, če si šola najame varnostnika, vsaj nova delovna mesta bodo odprta ; glej tako tut Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
majica 18. junij 2004 Prijavi Deli 18. junij 2004 Kaj pa image družbe...jo...se ne da gledat ...he, predstavljej si fanta iz okolice Tolmina...al pa iz Logarske doline...ki verjetno prvič pride v šolo v Ljubljano...pa ga pričakajo varnostniki...kakšne slike si starši predstavljajo o tej šoli... :xx!: Citiraj majic@ Рубашк@... 襯衣... 셔츠... のワイシャツSpremeni sebe in spremenil boš ves svet! http://imagecache2.allposters.com/images/pic/SIGN/75035~I-Am-Perfect-Posters.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sokrates 19. junij 2004 Prijavi Deli 19. junij 2004 ja varnostnike nimajo zaradi učiteljev - ti se ne pretepajo med sabo - varnostniki so zaradi otrok...... in kje so tu starši???to je šele beda, da starš ne more poskrbet za svojo "zver" - blajk pa taki otroci.............. :xx!: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sanjalica 19. junij 2004 Prijavi Deli 19. junij 2004 Zadnjič sem bila na zaključku na osnovni šoli. Sin sedel na tribuni zraven svoje učiteljice. Za njim sedijo učenci 7. razreda devetletke (torej stari 13 let). Intuicija mi je govorila, da sem ves čas pogledovala na tribuno. Kot stariš...vedno je eno oko pri otroku. In vsake toliko vidim, da ga nekaj "vrže". Še bolj gledam, vidim, da sedi zelo zravnano in da dobiva iz trenutka v trenutek večje oči. Učiteljica se obrača nazaj in nekaj govori učencem, ki so sedeli stopnico višje. Pa spet...sina meče. V očeh se mu nabirajo solze. Opravičum se ravnatelju, se dvignem in odidem na tribuno. Vsedem se k sinu in ga povprašam, kaj je? Ne odgovarja. Berem mu z obraza stisko. Prosim ga, naj mi zašepeta tako,da ga bom slišala samo jaz...in da nihče ne bo slišal in ne videl, da mi karkoli govori. Da bom diskretna. Pa začne: "Tisti, ki sedi za mano..." ups...pa sem dobila jaz brco v ledvico. Sem mislila, da po nesreči. Sinu rečem...pssst.... Čez dve minuti jih dobi spet sin.... Obrnem se in pravim: "Nehaj brcat". Pa mi odvrne...imam dolge noge, moram si jih pretegniti. Čez čas spet...mene in njega....(naknadno zvem, da je tudi učiteljico brcal!)Še enkrat se obrnem in mu rečem: "Nisem učitelj, torej ti lahko primažem, če mi ne boš dal miru!" In ne boste verjeli, mladenič, star 13 let me je pogledal v oči in mi rekel: "Še enkrat se obrni nazaj, pa te tako udarim, da padeš s tribune tako, da se ne boš nikoli pobrala gor!" Jaz sem samo Šokirana totalno! Mali je bil takšen frajer, da je razkrečil noge tako, da je z levico brcal učiteljico z desnico pa mene (med nama je bil moj sin) in ves čas po taktu brcal v najin hrbet. Reskirala sem še enkrat...obrnila sem se tretjič in rekla..."Dečki a vam tudi nekaj tu odzadaj tako smrdi po umazanem lulčku.... Kateri si ga danes zjutraj ni opral...prosim, naj odide na stranišče in si ga splakne. Res smrdi.!" Čez nekaj minut se je fant pobral in odšel....... Učiteljica mi obrazlaga, da je tega ogromno. Da se jih bojijo celo učitelji. Da so mlajši vedno ogroženi. Da je nasilja v tem mesecu maju in junijo bilo nenormalno veliko. Še dandanes ne morem verjeti, da me je en 13-letni otrok tikal in mi na tak način odgovarjal.... Poskušam si predstavljati svojega sina, da bi on to storil - in mogoče nisem objektivna - vendar mislim, da tega ni sposoben narediti. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.