Skoči na vsebino

Krvodajalstvo

stankaa

Recommended Posts

Guest sstane
Ma jaz sem se na nek način navadla na igle,ker lani sem skozi hodila na preglede zaradi ščitnice.

Sam pravijo,da se za krvodajalstvo uporabljajo drugačne igle in sicer večje in širše :xx!:

To pa ja, kak milimeter že imajo premera.

Deli na socialnih omrežjih

meni se zdi darovanje krvi zelo lepa stvar in swaka čast darovalcem....

sam nevem jaz gledam mal + in - glede darovanja

ali je res to,da po večkratnem darovanju ti imunski sistem pade in hemoglobin idem??

moj foter je bil tud včasih darovalec krvi sam pol je nehal,ko je zvedel da se kri prodaja....

meni se zdi darovanje krvi zelo lepa stvar in swaka čast darovalcem....

Ja, res vsaka jim čast, da jo dajejo zastonj. Lahko bi organizirali vsaj tako, da bi imeli krvodajalci kakšne popuste pri zdravstvenih storitvah, ali da bi kri plačali. Če jim dam kri zastonj, zakaj oni meni ne morejo nuditi kakšne zdravstvene storitve zastonj? xrolleyesx

Possible—but highly unlikely.

Ja, res vsaka jim čast, da jo dajejo zastonj. Lahko bi organizirali vsaj tako, da bi imeli krvodajalci kakšne popuste pri zdravstvenih storitvah, ali da bi kri plačali. Če jim dam kri zastonj, zakaj oni meni ne morejo nuditi kakšne zdravstvene storitve zastonj? xrolleyesx

Pri nas v službi dobiš dva dni frej /izredni plačan dopust/.

xrolleyesx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

Na Poljskem imajo po novem krvodajalci neke davčne olajšave.

V nekaterih državah se kri lahko tudi proda - jo plačajo.

Guest sstane
jaz ne bi rada darovala kri z dvomom ali je moja ščitnica uredu ali ne in sicer za darovanje krvi moraš bit 100% zdrav kot jaz vem in če ne opravim prej preglede ne bom vedla ali sem ali nisem x;)x

Če boš čisto zdrava, ti bodo kar tri porcije pobrali, ker takih je dandanes malo ;)

Guest sstane
to pa ni res,ker jaz si poznam veliko ki so zdravi ko ribice x:)x

Da greš k zdravniku, pa ti niti enega zdravila ne predpiše, je že skoraj tragedija x:Dx

Poljaki za denar darujejo kri

"Berlin | 28.11.2007 | Nina Vidovič

Brezposelni in študentje s Poljske v Nemčiji za denar darujejo kri. Ambulanto v mestu Görlitz obišče okoli 140 Poljakov na teden.

Komentar št.1:

"Imel sem strica ki je živel v Nemčiji in se je prvo leto preživljal z darovanjem krvi, (svinčeni časi).

Lepo je darovati kri in še jo bom, ampak naj mi kdo pove koliko "RDEČI KRIŽ" dobi od mojega darovanja ?"

http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3111231

Poljaki davek plačujejo s krvjo

"Poljska davčna uprava se je odločila za znižanje davkov tistim, ki bodo darovali kri.

Poljaki si lahko z darovanjem krvi znižajo davčno obveznost do države, poroča Ananova. Vsakič, ko se bodo odločili za darovanje krvi v lokalnih bolnišnicah, jim bo davčna uprava znižala davčno breme za nekaj manj kot 40 evrov. Darovalci morajo za vsak liter krvi dobiti certifikat bolnišnice, nato pa ga poslati na davčni urad. Redni darovalec iz severovzhodnega dela države je povedal: »Za to sem lani izvedel od prijatelja, ki je računovodja. To sem storil šele trikrat, ampak se je že izkazalo, da se splača«.

Enake ugodnosti tudi na Češkem

Tudi Čehi lahko zaprosijo za nižje davke. Davčna uprava jim vsakič, ko darujejo kri, odpiše okoli 10 evrov, vendar ne več kot 50 do 70 evrov letno. Davčno upravo za odpis prosi okoli 60 odstotkov darovalcev, je še zapisano v poročilu evropske komisije.

Države na različne načine privabljajo darovalce

Pomemben vidik darovanja je tudi privabljanje darovalcev. Preverili smo, kako se tega lotevajo nekatere evropske države:

Avstrija: simbolična darila;

Litva in Poljska: razni svinčniki, skodelice;

Češka: certifikati ter zlate, srebrne in bronaste medalje;

Grčija: certifikat in značka;

Luksemburg: posebno državno priznanje."

http://www.finance.si/205506/Poljaki_davek...E8ujejo_s_krvjo

Kri - "nepreverjene govorice", kar se prodaje zbrane krvi v tujino tiče:

http://gang.blog.siol.net/2007/04/01/kri/

Govorilo se je, da plačujejo kri tudi v Italiji (nekateri zasebniki: zdravniki, zdravniške prakse - ambulante, ...).

Preverjal teh govoric v lastni "praksi" nisem nikoli.

Znanstveniki razvili umetno kri

"Umetna kri je lahka in nima omejenega roka trajanja

Namesto prave krvi bodo zdravniki zdaj v kriznih razmerah lahko uporabljali umetno.

Znanost in tehnologija, 11. maj 2007 13:52

London - MMC RTV SLO

Britanski znanstveniki so razvili umetno plastično kri, ki bo lahko pomagala pri reševanju življenj v kritičnih razmerah.

Umetna kri je narejena iz plastičnih molekul, ki vsebujejo železni atom, podoben hemoglobinu in ki lahko v telo dovaja kisik. Po besedah znanstvenikov na univerzi v Sheffieldu proizvodnja umetne krvi ni draga, njena vrednost pa je neprecenljiva, saj bo še posebej priročna za reševalce na vojnih območjih. Umetna kri je lahka, ne potrebuje hladnega okolja in je lahko v velikih količinah shranjena dalj časa.

Lance Twyman iz univerzitetnega oddelka za kemijo je povedal, da so nad novim odkritjem navdušeni, še posebej, ker "bo pomagal reševati življenja". "Veliko ljudi umre zaradi površinskih ran v nesrečah ali zaradi ran na bojiščih, ker ne dobijo nove krvi, dokler ne pridejo v bolnišnico," je dodal Twyman.

BBC poroča, da bo vzorec umetne krvi od 22. maja dalje na ogled v londonskem muzeju znanosti v okviru razstave o zgodovini plastike."

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mo...41498&rss=1

• 4 months later...

Lep pozdrav!

Imam vprašanje glede krvodajalstva. Zanima me, če res 100% pregledajo kri(ki jo je dal krvodajalec), preden jo dajo v 'zalogo' oz. jo dajo tistemu, ki jo potrebuje? Pa če slučajno najdejo kakšno bolezen ko pregledajo kri(hepatitis...), o tem obvestijo krvodajalca ali ne?

Hvala za odgovor.

Lp

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...