Skoči na vsebino

Krvodajalstvo

stankaa

Recommended Posts

Lep pozdrav!

Imam vprašanje glede krvodajalstva. Zanima me, če res 100% pregledajo kri(ki jo je dal krvodajalec), preden jo dajo v 'zalogo' oz. jo dajo tistemu, ki jo potrebuje? Pa če slučajno najdejo kakšno bolezen ko pregledajo kri(hepatitis...), o tem obvestijo krvodajalca ali ne?

Hvala za odgovor.

Lp

Kolikor je meni znano, kri od krvodajalcev MORA biti pregledana.

In tudi krvodajalca so dolžni obvestiti če je odkrita kakšna bolezen(hepatitis, aids, ipd...)

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Deli na socialnih omrežjih

Lep pozdrav!

Imam vprašanje glede krvodajalstva. Zanima me, če res 100% pregledajo kri(ki jo je dal krvodajalec), preden jo dajo v 'zalogo' oz. jo dajo tistemu, ki jo potrebuje? Pa če slučajno najdejo kakšno bolezen ko pregledajo kri(hepatitis...), o tem obvestijo krvodajalca ali ne?

Hvala za odgovor.

Lp

Verjem, da če bi mel ti hepatitis al podobne klasične bolezni (aids,itd), bi že prej šu sam od sebe k zdravniku x;)x .Je pa res, da ko krvodajalcu odvzamejo kri, gre ta na pregled in verjetno je tudi zabeleženo od koga je, oziroma če bi kaj našli, bi bil o tem obveščen.Evidenca se vodi o vsem. Kri ni pregledana čist za vsako "zemelsko bolezen" ampak samo za tiste ki so najbolj ražirjene oziroma jih je za pričakovati.Tako da je najbolj, če te kej muči, da greš k zdravniku in sam poveš za katere bolezni naj naredijo teste v laboratoriju.

Vsaka kri je pregledana preden gre v promet.

Sicer pa na veliko piše, da naj ne hodijo "darovat" krvi tisti, ki sumijo, da imajo katero bolezen ali sodijo v rizično skupino in naj grejo raje naredit test.

Kolikor sem do zdaj vidla (bila sem ene 3x) nihče ne napiše čigava je kri! In dvomim, da te obvestijo, če je kaj narobe s krvjo, ampak jo preprosto zavržejo. Krvi ne vodijo pod imeni ali šiframi, ampak pod značilnostmi, ki so važne za uporabo.

Starost (mislim da ne zdrži več kot mesec? ), rH faktor in seveda krvna skupina pa verjetno še kaj...

Na začetku VEDNO izpolniš tudi vprašalnik. Kar nekaj mesecev mora miniti tudi od časa, ko/če si je kdo prebodel kakšen del telesa (uho recimo), ne smeš biti bolan, od operacije mora prav tako minit kar nekaj časa, če si jo mel... Se ne spomnim več veliko.

Če koga zanima lahko povem več v naseldnjem mesecu. Menli smo se, da gremo enkrat v tem mesecu ponovno na minus 3 ali 4 deci ;)

In nikakor se ne počutimo kakor koli oslabljeni pol. Je pa treba prej nekaj pojest! Za razliko od odvzema krvi za preiskavo, kjer moraš biti tešč zaradi koncentracije sladkorja v krvi, je tukaj zaželjeno, da kaj poješ, ker tisti, ki imajo težavo z nizkim pritiskom ali čim že in jih je še zelo strah, lahko padejo v nezavest.

No, taka je prijateljica in so ji prej dali eno žličko sladkorja z blagim pomirjevalom, če se ne motim in je bilo vse v redu. Jih je namreč opozorila, da ima "zgodovino" padanja skupaj ob odvzemu krvi x:)x

V glavnem noben babbav. Plačajo pa tudi pri nas in sicer potne stroške.

Pri nas za enkrat še velja miselnost, da je to prostovoljna zadeva in da naj pride res tisti, ki hoče na tak način prispevat skupnosti ali bilo iz kerega razloga. Nikoli se ne ve, kdaj bomo sami potrebovali kri darovalca, da bi lahko preživeli.

V koliko je to prav ali ne se nebi spuščala. Jaz v obeh primerih tega ne počnem za denar. Čeprav tudi to prav pride. :8):

In dvomim, da te obvestijo, če je kaj narobe s krvjo, ampak jo preprosto zavržejo. Krvi ne vodijo pod imeni ali šiframi, ampak pod značilnostmi, ki so važne za uporabo.

Te obvestijo, če je karkol narobe. Te obvestijo tud, če ugotovijo, da si dober za darovalca plazme recimo. In, v bazi podatkov je za vsako dozo tud ime darovalca.

xsrcx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

• 1 month later...

tudi sama sem krvodajalka, pa me nekaj zanima ...

prejšnji teden sem dala kri, in sicer en dan prej, ko bi morala dobiti menstruacijo - pa je do danes še nisem dobila. Je možno, da zaradi izgube krvi :sori: ?

• 1 month later...
Sem krvodajalec in menim da je to cool pa še en dan dopusta dobim za vsako akcijo. Imam pa na krvodajalstvo samo to malo opombo, da če že naše zdravstvo tako močno propagira zdravo življenje, bi lahko krvodajalce postregli s čim drugim namesto s mastnimi klobasami. Sem vegetarjanec in grem na žalost večkrat po krvodajalski akciji lačen domov. :C:

• 2 years later...
Sem redna krvodajalka, kri dajem mislim da trikrat na leto. Ob tem se počutim krasno, ker nekaj naredim za sočloveka, ob tem imam pa še brezplačen zdravniški pregled in testiranje na morebitne bolezni, kar mi dosti pomeni.

MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!

NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT.

jaz sem itak v življenju zelo preračunljiv človek x:Dx. Brez heca, a niso same koristi od tega? moja kri je neprecenljiva, zato cene nima. od krvodajalstva pa imam nekaj tudi jaz.....

MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!

NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT.

ja in kaj zdej? xrolleyesx

pojma nimam x:Dx

Vaše mnenje o krvodajalstvu?

Si sam tudi krvodajalec/ka?

x?x

Stankaaaa

Po 20 letih še vedno neodločnoneopredeljen gled tega .

Sem bil krvodajalec, zdaj pa trenutno ne, ravno zaradi te neodločeneneopredeljenosti .

Lp + #

• 3 weeks later...

Sem ze par let krvodajalec ampak ne hodim redno kot bi lahko. Vcasih vsake stiri mesece, vcasih 2x letno.

zacel sem s tem ker sem hotel storiti nekaj v pomoc drugim ljudem. Vladi se to zdi ocitno slaba ideja, saj ni

z zakonom urejeno, koliko dni dopusta dobis. Je odvisno od delodajalca, nekateri dajo dva dni prosto (kot je prej bil obicaj pred leti) vecina pa da le tisti dan prost, ko dejansko das kri.

Bi morala vlada to malo spodbudit npr z davcno olajsavo kot druge clanice evropske unije.

Je pa tud kul, da so zdravniki in sestre ultra prijazni pri odvzemu - ce si na urgenci moras ti vse pozdravit, pri krvodajalstvu pa te dohtar lepo pozdravi, tudi ce gre le mimo tebe :)

Babica, ki je bila nekoc prav tako krvodajalka, pa mi je rekla da to ni nic v primerjavi z vcasih:

krvodajalci so dobivali znacke za darovanja, torej manjsa darila, hodili so na izlete itd

jaz pa za nagrado dobim dan dopusta pol pa itak placam davek (kolk sem gledal na placilnem listu)

ni glih fer no...

pri nas pa bi tud lahko uvedli placilni sistem kot v sosednji avstriji. ne da je obvezno, lahko bi se sam odlocil

ali zelis prostovoljno dati kri ali pa da dobis placano.

v vsakem primeru pa grem 4. jan spet dat kri :)

Sej dobiš potne stroške...

Sicer pa darovanje krvi ne more biti pogojeno z ugodnostmi. Daš, ker se tako odločiš ne pa zato, da boš kaj posebej mel od tega. Jaz recimo nikoli še nisem izkoristila tistega prostega dneva dneva od kar sem v službi. In če bo kdaj plačano bo samo ena zbrka. Če je prostovoljno naj bo prostovoljno, ne pa da se zaračunava za pomoč.

Meni je bolj žal zaradi odnosa, ki ga ima večina do kakršnega koli prostvoljstva. V stilu, si bedak, ker delaš zastonj. Kot da je vsa vrednost v denarju. Ali pa se celo najdejo taki, ki bi raje nagajali kot ignorirali, če že ne pomagali :(

saj jaz bi se naprej daroval prostovoljno, gre se zato da bi vec ljudi darovalo ce bi jih vlada k temu spodbudila. ne gre se za odnos temvec za darovanje krvi - vec darovane krvi pomeni vec resenih zivljenj.

jaz pa vedno izkoristim prost dan, itak ne bi rad tvegal da vkup padem na sihtu :)

potni stroski pa niso omembe vredni...

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

A je kako pomanjkanje krvi, zaradi katere ljudje umirajo? Meni ni znano... Vsake toliko povejo po medijih, da gredo zaloge h koncu ali pa kar pokličejo na telefon iz bolnice.

Malček vzgoje in bi bilo takoj kakšen več. Morda malo bolj fleksibilen urnik... Se je za pozanimat...

Vlada lahko osvesca, sporoca, vspodbuja ljudi k prostovoljnemu dejanju, ki naj bi bil eticni in moralni privilegij posameznika, da je sposoben pomagat s tem, da daruje lastno kri, za pomoc drugi osebi. A tudi to je potrebno placati. Vsak listek, obvestilo to ali ono za kar vlada porabi neka sredstva, cas itn, gre denar iz skupnega proracuna.

Lahko pa se seveda pogovarjamo o tem, kaj so nase glavne prioritete, kar nikakor ne bi bilo odvec.

V kolikor pa bi se sli in recimo zakonsko sprejeli, da je krvodajalstvo neka placniska dejavnost, ki jo podpirajo drzavljani slovenije znotraj samih sebe, pa bi to bila druga zgodba. Zaenkrat pa mislim, da se lahko iskreno zahvalimo prav vsem, ki so pripravljeni kri prostovoljno darovati za zdravje in celo prezivetje drugih ljudi.

No, meni je zanimiva tvoja izkusnja :palec: ze v toliko, da ce bom sam kdaj imel jajca it kri dat in se kaj takega meni pripeti, ceprou sem skor zihr da ne bo, ks sm bolj "tekoce" sorte x:o)x

kaksni so pa sploh pogoji za donirat kri?

Ja, to je ena od možnosti. Tretjič je mogoče res šlo za strah, ker je bila taka bolj množična akcija in včasih slabo prenašam take reči. Prvič in drugič pa ne. Nekaj časa teče, potem kar stop. Nekaj so me zibali na tistem stolu in tolkli po roki, ven je pa priteklo tako malo, da niti za analizo krvi ni bilo. Sestra je to komentirala, da je možno, da je škart igla ali nizek pritisk, dehidracija. No, ne vem. Sem pa vseen pojedla sendvič v njihovi menzi. x:Ix cccc xDDx

Z izobraževanjem sem še najbolj mislila na šole in ustanove. Še največ se da naredit z mladimi po moje.

Preko civilne zaščite in zdravstvenih domov se je vsaj pri nas na obali začelo hodit po šolah, kjer otroci spoznavajo osnove prve pomoči, službe v okviru civilne zaščite in varstva kot so gasilci, iz klicnega centra so ljudje, ki tam delajo, policisti prihajajo, vodniki reševalnih psov s psmi seveda...

Ne pa ena reklamca tu pa tam. Sicer ne škodi. Navadno so tudi zastonj, ampak mislila sem na konkretno delovanje ne pa na bla bla. Počasi počasi. Sej trenutno stanje se tudi ni zgodilo čez noč.

Vstrajno a z jasnim ciljem.

Pa vsi na krvodajalsko akcijo. Pač tisti ki more in sploh sme. :)

Je pa še najbolj važno, da se občasno hodi ne pa toliko, da se jih 1000 nagužva v enem dnevu pol pa 5 let nič, ker ia žal kri nek rok trajanja. Naj me kdo popravi, če sem zarila, ampak mislim da je ta rok 3 tedne.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...