Skoči na vsebino

Jasnovidnost


Recommended Posts

Kako pa to vidiš? Mene tistih nekaj par frendov, ki me poznajo in vejo, da če jim nekaj povem za naprej, to drži, ves čas sprašujejo, kako to vidim. Jaz to sploh ne vidim, nekako to kar vem. Ampak kadar vem, vem v celoti, ne napol al pa ne vem sploh. To je nakako tko, kar prešine me in to je to. To se mi lahko zgodi tudi, če nekdo govori o nekom drugem: npr. pred nekaj meseci mi je zelo dobra frendica po telofonu govorila o svoji mami, ki je ves čas nekaj prehlajena in sem v trenutku začutila, da ima raka. In sem jo poslala na onkologijo in ga je imela.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 152
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Ariso, jaz to zaznavam samo preko raznih simbolov in kart,.... druge možnosti mi nekako, mislim da x:)x niso dostopne x;)x

Non-cooperation with evil is a sacred duty.

Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hja, zanimivo pa je, če te imajo drugi za jasnovidnega, sam se pa nimaš, preprosto včasih razbereš kaj več ali pa ti domišljija dela malo bolj, mogoče znaš prisluhniti, res prisluhniti sebi in drugim... Določene zadeve pa enostavno veš...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej meni se je tudi začela malo razvijat, tudi kar naenkrat vem nekaj. Kot npr. s kolegico sva se pogovarjala o njeni neki tipici da ima baje fanta in da ju je vidla, potem pa se mi je nekako zazdelo da ima črne lase in sem kao na blef rekel da ima črne lase, ona pa kao kako si to vedel. Pa velikokrat mam take da nekaj se mi zdi potem pa se res to zgodi.

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Jasnovidnost ni vedno takšna kot si jo ljudje, ki nimajo sposobnosti, želijo.To ni nekaj kar prinese milijone na bančni račun.To je videnje energij, ki nas obkrožajo vede ali nevede.Tudi ni lahko biti jasnoviden.spomni se Nostradamusa, njemu se je mešalo.Dobival je informacije, ki so se mu v glavi kazale kot slike, ki jih je videl in to vse preko čutenja višjih energij.Seveda kot ti je že bilo eomenjeno lahko razviješ jasnovidnost s pomočjo alternativin izobraževanj duha.Jasnoviden v tem primeru ne pomeni videti stvari (slike,impulze..), če nimaš te zmožnosti (lahko se jo naučiš, ampak mislim, da traja lahko kar nekaj let trdega dela).Sicer pa zakaj bi imel nekaj, kar bi te lahko samo oviralo in bi ti prineslo v življenje dodatno breme?Verjemi, da ni lepo vedeti stvari v naprej (sploh, ko se to tiče tvojih bližnjih).

Morda pa si jasnoviden, samo da še nisi pogruntal, kaj je tisto kar vidiš ti?Spoznavaj se in se uči.Če seveda misliš, da je potrebno?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Jasnovidnost ni vedno takšna kot si jo ljudje, ki nimajo sposobnosti, želijo.To ni nekaj kar prinese milijone na bančni račun.To je videnje energij, ki nas obkrožajo vede ali nevede.

 

Zanimivo bi bilo vedeti, v kakšni meri je jasnovidnost ločena od racionalne zavesti. Po mojem ne povsem, torej je subjektivna.

 

Jasnovidnost naj bi bila povezana z intuitivnim doživljanjem sveta (živčevje, po katerem sicer potujejo informacije v možgane pri "normalni" zavesti, naj intuitivnih informacij ne bi predelovalo, ampak le sprejemalo). Ampak glede na to, da dobimo v tem "drugem" stanju zavesti kakšno informacijo tudi preko simbolov, je to že vprašljivo, saj je tisto, kar začutimo, povezano z našim razumevanjem simbola.

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zanimiva debata, ceprav se mi zdi o tem rpavzaorav dosti mimo debatirati, ravno zaradi dejavnikov ki jih tudi nastevate nekateri...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...
Jaz vem da nisem jasnoviden (saj smo itaq vsi samo eni bolj drugi manj), ker če bi bil bi vedel kaj lahko naredim in mi nebo prneslo slabih posledic (se je že zgodlo :V: )

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Samo tvoj prvi post sem prebrala, pa mi ni že tvoj nastop do tega bil preveč všeč! S tako neučakanostjo boš težko kam prišel. Glede urokov pa svetujem skrajno previdnost.

Ne bi ti škodilo, da bi si prebral knjigo od Ane Ivančič: Vodič k duhovni rasti in skrivnostni svet ezoterike.

 

Sem pa pred kratkim naletela na eno knjigo... pač se "nalepim" v knjižnici na polico o ezoteriki in parapsihologiji (as usual...), pa zagledam eno knjigo (črne platnice, rdeče črke), sploh se ne spomnim naslova, jo malce prelistam, ... negativnost me je direkt v glavo usekala!! Groza! Po domače, notri so bila navodila za hitre uroke, kako osvojiti srce nekoga, kako uničiti vezo nekoga, itd... Črna magija na kvadrat! In folk to da na police v javnost!!! Ni čudno, da je toliko negativnosti na svetu!

Pol pa kakšna neprava oseba dobi to v roke, itak negativne sile le čakajo, da postanejo orodnje v rokah nevednih, pol smo pa tam... in se pol dobri ljudje sprašujemo, zakaj se nam dogaja to in ono.... če dajemo le dobro od sebe..., itd.

Sorry, ker sem se razpisala ravno v tvoji temi, ampak mi je zdej to na pamet padlo....

:C:

Scio mi nihil scire
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Izrablja v bistvu ni prava beseda - lahko vpliva na kaj, povzroci zmedo.... dvome, in imamo ze smer....

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja faj tole. je pomoje primerno negovat, ce se to sploh da :inocent: :o|o:

sicer pa mi zgleda bolj kot intuicija, kakor videnje.

videnje si predstavljam bolj kot nekaj videti kaj bo vnaprej recimo ali kar je bilo!?

intuicijo pa kot obcutek, vedenje.

verjetno obstaja se 6368 drugih razlag.

----------

<{POST_SNAPBACK}>Kako pa to vidiš? Mene tistih nekaj par frendov, ki me poznajo in vejo, da če jim nekaj povem za naprej, to drži, ves čas sprašujejo, kako to vidim. Jaz to sploh ne vidim, nekako to kar vem. Ampak kadar vem, vem v celoti, ne napol al pa ne vem sploh. To je nakako tko, kar prešine me in to je to. To se mi lahko zgodi tudi, če nekdo govori o nekom drugem: npr. pred nekaj meseci mi je zelo dobra frendica po telofonu govorila o svoji mami, ki je ves čas nekaj prehlajena in sem v trenutku začutila, da ima raka. In sem jo poslala na onkologijo in ga je imela.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kar nekajkrat je bilo to že napisano, meni je bistveno tisto, kot je nekdo pred mano napisal...da tega popolnoma nič ne rabiš, ker je tvoja karmična naloga samo tvoja, če ti je v tej nalogi v tvojem podprogramu kaj namenjeno vedeti, boš v namen dosege naloge to informacijo tudi dobil. Drugače je pa z jasnovidnostjo prav isto, kot z razpravami o "prejšnjih in naslednjih življenjih", tudi tega podatka ne rabiš, edino če ni strogo povezano z namenom čim bližjega cilja tvoji nalogi, če je pa to namen, se ta informacija pojavi, lahko preko različnih dejavnikov, kot intuicija, kot pomoč nekoga, ki se ti takrat pojavi v bližini ali kaj podobnega, a prav vsak mora svoje sam podelati, nihče ne more zanj to narediti....

 

Sam velikokrat nekako začutim, kako se bodo kakšne stvari odvile, kaj je temu namen, a verjemi mi, da je to zoprn občutek, ker se kasneje izkaže, da občutek ni varal, in prav vedno potem iščeš v neki informaciji to usmeritev, ki te v bistvu moti, ker ni tvoje si pa v tem udeležen. Imam prijatelja, ki se mi vedno pojavi v nekem trenutku, prav vedno z nekim namenom, pa ne on ne jaz v tistem trenutku ne veva zakaj, a kasneje se izkaže, da to kar je naredil, rekel ali pa je prišel (ćeprav tudi on ni vedel zakaj), da je bilo to ravno takrat potrebno in je imelo konkretni namen, bilo je sporočilo, bil je poslan. Vem, da to zveni preveč vesoljno, vendar je bilo veliko primerov, ko je tako bilo, kar mi je dalo potrditev, pa ne samo on, tudi z ostalimi je bilo in je podobno. Prav vedno je to nečemu namen, čeprav v zavednem vedenju tudi slučajno to ne opazimo in ne dojamemo, saj zato pa imamo tako malo kapacitete možgan porabljeno za zavedno stanje, prav zato, da ne vemo vsega, ker bi to samo naredilo še večjo zmešnjavo podatkov, važno je, da podatek dobiš takrat ko ga rabiš.....

 

Napisal sem na splošno, tako kot jaz razumem, čeprav se veliko tega da razložiti preko kvantne fizike, vplivov misli na naše kemične reakcije telesa, primerjanja miselnih vzorcev in odpiranje poti proti kvantnemu ali pa proti zavestnemu delu. možgan.

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tinal, to je bilo pred enim letom, ko sem tidt post napisal. Zdej je že minil eno leto in v tem času sem postal bolj odgovoren in bolj duhovno razvit tako da tisto je blo te, zdaj pa je zdaj x:Dx

Tomažslo, to se meni zdi, da hoče intuicija komunicirat s tabo samo ne najde prave poti p pa kar preko podzavesti, tako da ti tistega frenda dobesedno prisiliš naj pride k tebi (al pa pritegneš kokr pač komu paše) pa da ti izgovori tiste besede. Tako si jaz razlagam.

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Tomažslo, to se meni zdi, da hoče intuicija komunicirat s tabo samo ne najde prave poti p pa  kar preko podzavesti, tako da ti tistega frenda dobesedno prisiliš naj pride k tebi (al pa pritegneš kokr pač komu paše) pa da ti izgovori tiste besede. Tako si jaz razlagam.

 

Ja glih tko preprosto ni........pojavi se vedno v neki zadevi, kjer morava biti oba udeležena, vsak za svoj namen, ne v osebni ali najini, čeprav se je tudi to dogajalo, največkrat za čisto tretjo osebo ali tretji namen.......takrat kadar sem udeležen samo jaz, njega ni in intuicijo sam dobim.......

 

že preje sem napisal, kadar neko informacijo potrebujemo jo tudi dobimo, ali kot zaščito ali kot namen pravilne usmerjenosti po poti naloge, ki jo opravljamo, a prav vedno pride.........

 

Samo tisti miselni vzorci (informacije) , ki so z našim podprogramom povezani in zato tudi aktivni v naši podzavesti, se s pomočjo primerjanja podobnih vzorcev iz univerzuma, tudi ozavestijo.

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Ali kdo tukaj ve kako si lahko kako drugače razvijem jasnovidnost?Pa ne mi rečt da naj od Marjetke Jeršek knjigo berem ker sem jo že pa mi glih ne uspeva oz. po tednu že obupam :sori:

Niti z presnetim urokom mi ne gre pa sem ga 50x naredil x:Dx

 

Jasnovidnost ali paragnozija je lastnost redkih ljudi, da vidijo dogodke , ki se bodo zgodili v prihodnosti, ali tiste, ki se dogajajo v tem trenutku. Dr. Milan Ryzl pojav definira širše in pravi, da je to zunajčutno sprejemanje informacij iz okolja, ki jih je objektivno mogoče dokazati ( Parapsihologija, 1969 ).

 

Definicija jasnovidnosti je v literaturi ogromno, toliko pač, kolikor je avtorjev, ki se s tem ukvarjajo, zato v ezoteriki vlada velika zmeda. Gornja definicija je dovolj splošna, da vzdrži večino ostrih kritik. Po Ryzlu pa sta tako prekognicija kot njen soroden pojem jasnovidnost kar zaznavanje dogodkov v prihodnosti.

Razlikujeta se le po viru informacij.

 

Statistično je jasnovidnost zelo redka, še redkejša od jasnoslišnosti. Pogosto, vendar nikakor ne praviloma, je povezana s smrtjo jasnovidcu ljube osebe. Relativno pogosto jo lahko sprožijo tudim travme v življenju nekoga, ki ga jasnovidec pobliže pozna, zelo pogosto pa je jasnovidnost tudi prirojena. Statistični podatki o tem, kako točne so ponavadi, so zelo neenotni. Po nekaterih podatkih naj bi bila točnost 20- do 90-odstotna, realno pa je verjetno le 70-odstotna. Nobena napoved ne more biti absolutno točna, nekatere se celo nikoli niso uresničile. Vzrokov za netočnost je ogromno in so tako subjektivni kot objektivni. Podatki, ki jih posreduje jasnovidna oseba, so skoraj vedno pomanjkljivi, in to tako glede vsebine kot tudi glede prostora in časa. Slednji skoraj praviloma ni določen in je to šele potrebno storiti, to pa lahko povzroči vrsto napak. Zgodi se tudi, jasnovidec ne določi, kje se bo napovedani dogodek zgodil, ali da vidi samo del dogodkov, drugi mu ostanejo prikriti. Tudi v tem primeru je sklepanje navadno povezano z vrsto napak.

 

Neko združenje za parapsihološke raziskave v Veliki Britaniji ima dokumentiranih cel kup primerov jasnovidnosti. F. M. Myers, na primer, poroča o preblisku jasnovidnosti ali viziji neke ženske, ki se je sprla z družino in zapustila Anglijo, ne da bi komur koli zaupala svoj novi naslov, Ko se je nekega dne ravno pripravljala, da bo svojim otrokom skuhala čaj, je doživela nekaj prav nenavadnega. Sama dogodek opisuje takole: Stena, ki je stala nasproti mene se je znenada odprla. Skozi široko odprtino sem zagledala svojo mater, ki je mrtva ležala na svoji postelji. Vseposvod okrog nje so bile rože in tudi krsta je bila v bližini. Prizor je bil videti tako zelo resničen, da se je zdelo, kot da zrem skozi odprto okno.

 

Dogodek je žensko tako vznemiril, da je domov poslala pismo. Vrnili so ji ga s pripombo, da je naslovnik - njena mama - umrl. Pokopana naj bila natanko tako, kot je to vizijo videla njena hči. V mnogih primerih so bile v viziji postavljene točne medicinske diagnoze.

 

Edgar Cayce je imel tisoče jasnovidnostih vizij te vrste, doživljal pa jih je, kar je zelo redko, v transu ali polsnu. Izredno redko je tudi to, da ni postavljal samo pravilnih diagnoz, ampak je svetoval tudi pravilne načine zdravljenja in celo zdravila, ki jih na tržišču ni bilo več moč dobiti ali pa so bila že davno pozabljena. Včasih so tako prav s težavo ponovno izdelali v viziji videno zdravilo, da so z njim lahko ozdravili bolnika, ali pa so zanj komaj našli koga, ki se je še ukvarjal z metodo zdravljenja, ki jo je predlagal videc.

 

Tidi Phineas Quimby je spoznal nekega jasnovidca. Stvar ga je tako pritegnila, da se je odločil, da jo nekoliko razišče. V viziji je nato jasnovidec pri njem našel neko še neodkrito bolezen in jo pozdravil s polaganjem rok.

 

Jasnovidnost je praviloma lastnost medijev. Ti dobivajo vizualne vtise o osebah, ki se pojavljajo v njihovih vizijah, ali pa gledajo v pretekle inkarnacije in dogodke oseb v prejšnjih življenj, ki so na tak ali drugačen način vplivale na sedanjost. Jasnovidnost je oblika zunajčutne zaznave, s katero se intenzivno ukvarjajo posebna veda - parapsihologija. Opravili so različne teste s kartami, pri katerih naj bi medij ugotovil, katero karto drži v rokah preiskovalec, in prišli do dokaj čudnih in dvoumnih rezultatov. Niso namreč uspeli izključiti telepatije, ki je mogoča med preiskovancem in osebo, ki testira. Slednji namreč običajno pozna zahtevano karto. Iz istih vzrokov so bili rezultati dvomljivi tudi pri dvojnem spelem poskusu. Rezultati, ki jih pri testih jasnovidnosti dobiva današnja parapsihološka znanost, so torej nazadovoljivi in v naslednjih desetletjih bo na tem področju še veliko dela. Razviti bo treba nove metode, ki bodo boljše od današnjih, sicer tega zanimivega pojava še dolgo ne bomo poznali in razumeli.

 

Jasnovidnostne vizije je mogoče izzvati tudi s transom ali hipnozo. Slednja je sposobna sprožiti stanja, ko zaznamo in vidimo nevidne objekte, na primer duše mrtvih.

 

Nekaj jasnovidnih ljudi je tudi pri nas. x^x

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>Jasnovidnost ali paragnozija je lastnost redkih ljudi,..........................................................................

..

 

 

strinjam se prav z vsem, kar si napisal, razen, da sam nebi tako strogo ločil telepatije od parapsihologije, ker gre v bistvu po istem kopitu, ker se podatki dobijo iz iste banke podatkov in na enak način, samo poti so različne.........

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

to pa si zelo pravilno in dobro napisal x;)x :palec: x:Dx

Tomažslo, kaj pa če ga res ti tako pritegneš?Nikoli ne veš. Mogoče pa pač to moraš slišat od njega x;)x

 

Santos, sej vemo, da jih je v slo veliko, saj jih je že tu gor ene 4 x:Dx :palec:

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>to pa si zelo pravilno in dobro napisal x;)x  :palec:  x:Dx

Tomažslo, kaj pa če ga res ti tako pritegneš?Nikoli ne veš. Mogoče pa pač to moraš slišat od njega x;)x

 

Santos, sej vemo, da jih je v slo veliko, saj jih je že tu gor ene 4 x:Dx  :palec:

 

Najina povezava je specifična namenska. Je zdravilec "po božji poti", ki ima za sabo kar veliko uspehov, vendar se pač druživa z nekim namenom, ne vem kakim, a vedno se zapneva, ker on vse dela "ker bog tako hoče", jaz pa hočem v tem videti neko logično razlago, veliko njegovih primerov sem analiziral in našel neko logiko, čeprav njega niti malo ne zanima. Lahko bi ti pisal o zadevah, ki jih je z svojo mislijo speljal, jaz sem pa ri tem dodal kako malenkost misel, ki je še podkrepila njegovo prepričanje v pravilnost postopka. On ve kaj gre v čip in kaj iz njega pride, mene pa zanima, kaj se v čipu dogaja. Čeprav ga že vrsto let poznam, nikoli nisva bila posebno blizu, a prav v trenutku, ko sem ga najbolj potreboval se je sam pojavil in ostal, postala sva dobra prijatelja. Če bi tukaj pisal kaj vse sva že na tem mejnem doživela bi me prav gotovo poslali v norišnico, vendar se je veliko zgodilo prav zato, da sva spoznavala svoje resnice....Kar se pa telepatskih povezav tiče, mi prav nikoli ni treba pogledati na telefon, prav vedno vem, da me on kliče, enako tudi on v večini primerov.

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jah iste vibracije mata, pa z toliko močnimi eteričnimi vezmi sta se oivezala da swprejemata podatke preko teh vezi. Mata pa same močne x:Dx

Matr zdej že mal kemijo ponavljam alakane alkene alkine, močne, in šibke vezi x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 months later...

jasnovidnost? Hm....Pred 10 leti sm sanjala, da pišemo nenapovedan narek. In ti šment smo ga res čez en tedn po tem, ko sem sanjala.To so moji prvi začetki.

 

Zdj sicer že dolgo nisem sanjala se mi pa dogaja, da sanjam določene kraje, kjer se kasneje tudi v resnici znajdm. Jasnovidnost ali zgolj naklučje???

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

<{POST_SNAPBACK}>jasnovidnost? Hm....Pred 10 leti sm sanjala, da pišemo nenapovedan narek. In ti šment smo ga res čez en tedn po tem, ko sem sanjala.To so moji prvi začetki.

 

Zdj sicer že dolgo nisem sanjala se mi pa dogaja, da sanjam določene kraje, kjer se kasneje tudi v resnici znajdm. Jasnovidnost ali zgolj naklučje???

 

 

na svet je lep imaš v duhovnosti dosti tega napisanega....

http://www.svet-je-lep.com/phorum/

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

optimistka, vsak je jasnoviden. le tega on ne ve x;)x sej meni se tudi take stvari digajajo, sem spoznal učiteljico in mi je malo razložila in sem takoj razume in od tedaj se mi jasnovidnost kar sama razvija ;) sanje so postale čudne, občutek čist drugačen, čustim stvari ko jih prej nisem. Pa onokrat sem se pogovarjal s kolegico in sem pra začutil njeno žalost in obup. To je z moje strani.

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

 

If you have great passion, then you can do high fashion!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...