Skoči na vsebino

Podjetje

Guest sstane

Recommended Posts

Hja, v določeni meri.... država so ljudje od razvetljenstva naprej. Le-ti so pa krvavi pod kožo. A naj napišem le nekaj o tistem maksimiranju dobičkov v javnih podjetjih. Ta sicer delujejo na področjih kjer privatno zanimanje je, a ga problema oskrbovanja ne rešuje zadovoljivo. A si predstavljaš, da bi sprivatizirali trg energije na primer. Vsako privatno podjetje nastavi takšno ceno, kot jo lahko glede na tržne razmere in ne glede na proizvajalne in druge stroške... potegneš kolikor pač lahko. In potem ne bi plačal 20 oz. 30 sit za eno kilovatno uro, temveč 300. Ker bi si to podjetje lahko privoščilo. Ker pa je v javnem interesu, da živimo v razsvetljenstvu, imamo pa javna podjetja... pri nas celo liberalen trg, kar pa ne pomeni, da je privaten. Torej, država ne maksimira... temveč politično optimira, da vlada ostane na oblasti... to itak!!!

Samo kar se tiče Slovenije, kot države me mnogo bolj skrbi njena politika pomoči. Skoraj 50% državne pomoči gre kmetom. A si lahko to zamisliš? Naša vlada ima očitno zmagovito strateijo!!! Slovenija bo postala do leta 2010 visoko razvita kmetijska država x:Dx x:Dx x:Dx . Vzemi kmetu tolar, pa boš cepnil na naslednjih volitvah. Oni pa, čeprav zaradi suš vedo, da ne bo nič z njihovim pridelko, še vedno pridelujejo koruto, poberejo kompenzacijo in to je to! Potem pa še en glasek za našega Buta x:Dx x;)x :palec: .

Enostavno se moramo odločiti kaj hočemo postati in potem delovati v tej smeri. Država bo pa vedno v določeni meri skorumpirana. Kako je že rekel JFK? ne sprašuj kaj lahko naredi država zate, temveč kaj lahko ti narediš zanjo x:Dx x:Dx x:Dx .

Hehe, tale je JFK je bil res smešen... utopist ali sanjač x?x x?x x?x Pa so rekli, da je komunitem utopija... jah, jah xrolleyesx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 63
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Guest sstane

Vse si obrnil na aktualno politiko, začela pa sva teoretično razglabljati problem.

Trdim, da je država podjetje, ki ima v bilanci stanja tudi anonimni, netitulirani kapital, katerega donos pobira preko davka na dobiček in ga napačno deli, ker kapital nima titularja, pravnega naslova, kamor bi se lahko te dividende nakazovale.

V vsakem podjetju pa je lastnik kapitala tisti, ki skrbi, da mu donos ne pade prenizko, kajti potem se mu lahko zgodi zgodba onega kmeta.

Torej, vprašanje je, čigava je država, kdo je lastnik države, ki bo težil za čim večjim donosom svojega kapitala.

Trdim, da je država podjetje, ki ima v bilanci stanja tudi anonimni, netitulirani kapital, katerega donos pobira preko davka na dobiček in ga napačno deli, ker kapital nima titularja, pravnega naslova, kamor bi se lahko te dividende nakazovale.

No, pa začniva! Prvo, kot prvo. Bistvo prejšnega posta je v tem, da cilj delovanja države ni maksimiziranje premoženja in donosa itd. temveč zagotavljanje infrastrukture, splošne socialne varnosti, skrb za blagostanje državljanov, njihovo varnost (vojska, policija), pravičnost in enake možnosti pred zakonom (sodišče) in še in še. Torej, strinjam se, da je država podjetje v tem smislu, da lahko zagotavlja vse te JAVNE dobrine in v tem posluje.

Zdaj pa k tvoji izjavi, ki je citirana. Jaz pišem, da mi ti sploh poveš, če te pravilno razumem. Torej... kaj je kaj. Pod anonimnim, netituliranim kapitalom ti razumeš kapital podjetij, ki so pod državnim lastništvom in ni nujno, da so javna podjetja? OK, če je tako, potem ves dobiček pobere država. Kot vsak drugi lastnik. Sedaj pa naletiva na prvo nejasnost!!! Država pobira davek na donos lastnega kapitala. Vidiš... tega pa ne razumem. Država pa je ne bo obdavčila sama sebe!!! Iz levega v desni žep!

Kako ga pa deli, pa lahko veš samo za tisti del, ki ostane v javnem podjetju. Pogledaš kam so dali ta dobiček in ne davek od dobička... poudarjam. Davek od dobička gre pa direktno v proračun in sicer ta davek ni namenski (da bi se zbiral za točno določen namen, porabo) in zatorej ne moreš vedeti kam gre!!!

Potem pa še: Kamor bi se lahko dividende nakazovale... mislim x:Dx , zdaj se že smejim. Kakšne dividende??? Dividenda je donos na delnico. Če je delničar država, gre v proračun in se ne plača nobenega davka. Če je delnica posameznik, boš plačal dohodnino na to, podjetje bo plačalo pa davek na dobiček.

Drugače, pa mislim, da te zanima, kdo nadzira vse to? Po teoriji demos, po praksi pa politiki. Mi gremo pa na volišča.

Ampak vseeno, tisto od davka na dobiček tebi ni čisto vse jasno... Ne vem, zakaj ga non-stop povezuješ z javnimi podjetji, saj z njimi nima nič!

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

Guest sstane
Narobe. Država je tihi partner v vseh podjetjih, četudi nima v njih knjižene naložbe. Ves čas govorim o pasivni strani bilance države, o kapitalu države, ne o naložbah države.

Aha, tako ti to misliš... Potem se pojavi smiselnost oz. namen tega davka. Samo ta davek znaša zelo, zelo malo v relaciji s proračunom in res drobček oz. nič v primerjavi s BDP-jem. zato so tvoje trditve vseeno pregrobe.

LP

Fernando Pessoa

Guest sstane

Ne pozabi, da je dobiček države del dobička podjetij. 25% danes.

Ostali proračunski prihodki pa so strošek podjetij in državljanov, torej provizija za usluge skupnih služb.

Ja, OK. Ampak je razlika samo v izrazoslovju, ker če zaradi davkov povečaš stroške posledično znižaš dobiček. Linearna funkcija, kar je suma sumarum enako. Knjižiš tu ali tam... denar gre iz denarnice.

Z davkom na dobiček je obdavčeno delovanje podjetja (K), kot je z dohodnino delovanje človeka (L). Produk je pa funkcija Q=A*K^(ALFA)*L^(BETA)! Torej, država vzame tudi ljudem in to veliko, veliko več in ne vem zakaj sedaj eksplicitno davek na dobiček, ki je res minoren v primerjavi.

Lahko naredimo enako trditev: dohodnina je del dobička ljudi in veliko večja kot na dobiček kapitala.

Tako, kot vsi drugi davki, je tudi davek na dobičk namenjen kot provizija za skupne službe. To sem že napisal, da naša država ne pozna namenskih davkov razen prispevkov za soc. zavarovanje, ki je pa itak v drugi kasi.

Skratka, tudi podjetja prispevajo k skupni blaginji in ne vem kaj je s tem narobe. Glede na podatke, ki si jih pa že nanizal, je pa razvidno, da je stopnja pri nas še relativno nizka.

LP

Fernando Pessoa

Guest sstane

Višji so stroški podjetij, manjši je njihov dobiček in manjši je tudi dobiček države, ki ga pobira z davkom na dobiček.

Torej, večji kot bo interes državljanov, lastnikov kapitala države, za čim višjo dividendo, bolj bo vlada morala nižati davke, podjetja pa ostale stroške.

Makroekonomska delniška zanka je z delnico države zaključena in razmerje med takojšnjo potrošnjo in investicijami v BDP se bo ujelo na optimalnem razmerju samo.

Kaj ne vidiš te povezave :8):

Guest sstane

Pripravljam članek za časnik Finance in bi bil rad popolnma jasen in razumljiv.

Težava pa je v tem, da se meni zdijo stvari tako samoumevne, kot so v resnici, da nisem pozoren pri razlagi na poudarke, ki potem sliko morda popačijo.

Zelo bi ti bil hvaležen, če bi me sproti opozarjal, kje delam napake.

Gre pa za veliko odkritje, kajti neknjiženi anonimni kapital države je vir stalnih političnih konfliktov v vseh državah, v tranzicijskih pa še bolj, ker sta se naenkrat ustvarila dva razreda, razred lastnikov in razred ostalih, pri čemer je popolnoma jasno, da ti novi lastniki niso mogli priti do kapitala drugače, kot s prefinjenim prisvajanjem anonimnega kapitala države, pri čemer pa ne more nihče trditi, da je šlo za goljufijo.

Pri nas se je to izvedlo z brezplačno delitvijo cca 1000 milijard tega kapitala vsem državljanom skozi certifikate, danes pa je ta kapital že skoncentriran v rokah manjšine.

Toda, če procesa sedaj ne ustavimo z Delnico Države, je nova revolucija neizbežna, kar pa nikomur ne more koristiti.

Razumeš problem :8):

Zelo bi ti bil hvaležen, če bi me sproti opozarjal, kje delam napake.

Gre pa za veliko odkritje, kajti neknjiženi anonimni kapital države je vir stalnih političnih konfliktov v vseh državah, v tranzicijskih pa še bolj, ker sta se naenkrat ustvarila dva razreda, razred lastnikov in razred ostalih, pri čemer je popolnoma jasno, da ti novi lastniki niso mogli priti do kapitala drugače, kot s prefinjenim prisvajanjem anonimnega kapitala države, pri čemer pa ne more nihče trditi, da je šlo za goljufijo.

:palec:
.vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve

Guest sstane

http://www.finance-on.net/show.php?id=96145

Vse, kar pišete, bi držalo vodo pod pogojem, če bi vedeli, o čem pišete.

Pišete, kako naj ravna država, kot, da ste vi njeni lastniki.

Ker pa to niste, so vaši nasveti vredni ravno toliko, kot nasveti Mencingerja ali Mrkaiča, se pravi, nič.

Nič za njene dejanske lastnike, državljane, ker nobeden nasvet ne prinaša koristi njim, ampak le elitam na oblasti.

Koristnost vaših nasvetov za lastnike države pa bo razvidna takoj po izdaji neprenosljive DELNICE DRŽAVE SLOVENIJE vsakemu državljanu, katere donosnost se bo gibala skladno z mesečno donosnostjo anonimnega kapitala države, ki bo tako postal tituliran.

Sedaj pa, morda imate prav vi, morda pa vlada, državljan vam pa lahko verjame ali pa ne.

Verjetno se bo pa tudi tokrat, še zadnjič, raje odločil kar po nasvetu predsednika države.

To bo tudi najbolj racionalno.

stane

x:Dx x:Dx x:Dx Sstaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannneeeeeeeeeeeeee x:Dx x:Dx x:Dx

Ti si pa res faca!!! Oni govorijo o "laissez faire" politiki, ti mu pa odgovarjaš, da potrebuješ soglasje države, da ustanoviš podjetje. Seveda, pa še nekaj miljončkov moraš imeti na računu, da ne bi mačka v žaklju prodajal x:Dx :palec: x;)x . Živimo v sistemu... JEBI GA!!! Kot je nekdo rekel: Life sucks... enjoy it :palec: x;)x x^x .

Sstane, govoril si, naj ti povem, kje si nerazumljiv... hmm... si me spravil v zagato x:Dx ! Če hočeš, mi lahko pošlješ prispevek, preden ga pošlješ na finance, pa ti povem svoje mnenje, če te seveda zanima. Pa tukaj nekaj nanizam, čeprav sem že nekaj pisal!

Država pa maksimira dobičke podjetij z maksimiranjem svojega dobička, ki ga pridobiva s pobiranjem davka na dobiček.

To je seveda čisto mimo... če bi to držalo, bi imela vsa podjetja enak dobiček. saj ga samo z državo pogojuješ.

Tako stopnja davka na dobiček pokaže velikost neknjiženega kapitala države, prilivi iz davka na dobiček pa njegovo donosnost.

Če je ta nizka, so tudi dobički podjetij nizki in obratno.

Ne drži! Če je le ta nizka, bo dobiček kvečjemu večju, saj bo lastnik bolj stimuliran. Poglej malo davčne krivulje, kako se gibajo s spremembo stopnje!

Zakaj je propadel socializem? Zato, ker ni imel naslova. Nihče ni bil odgovoren. Sstane, živimo v "kapitalizmu"... ni enote kapitala, ki ne bi imela lastnika. Aja... pa tega v bilanci ni... verjemi!!! Bilance stanja naša država sploh nima!!! Res žalostno...

Kaj ne vidiš te povezave

NE!!!

Težava pa je v tem, da se meni zdijo stvari tako samoumevne, kot so v resnici, da nisem pozoren pri razlagi na poudarke, ki potem sliko morda popačijo.

Pošteno!

v tranzicijskih pa še bolj, ker sta se naenkrat ustvarila dva razreda, razred lastnikov in razred ostalih, pri čemer je popolnoma jasno, da ti novi lastniki niso mogli priti do kapitala drugače, kot s prefinjenim prisvajanjem anonimnega kapitala države, pri čemer pa ne more nihče trditi, da je šlo za goljufijo.

Face it!

Toda, če procesa sedaj ne ustavimo z Delnico Države, je nova revolucija neizbežna, kar pa nikomur ne more koristiti.

Sstane, povej mi eno revolucije, ki ni prinesla razvoja, splošne blaginje in bla, bla, bla. Ameriška (1776)... anlgeže dali na čevelj in zgradili "svobodno" (till Bush) družbo, Francoska (1789)... giljotina absolutizmu... razvoj republike. Nizozemska itd. itd. itd. Kje? Kaj? Kam? revoljucija!!! To mi deli...

Razumeš problem

Aaaa.... vsekakor s tem živim!

Vse, kar pišete, bi držalo vodo pod pogojem, če bi vedeli, o čem pišete.

O argumentih sem že nekaj pisal.

Pišete, kako naj ravna država, kot, da ste vi njeni lastniki.

Ker pa to niste, so vaši nasveti vredni ravno toliko, kot nasveti Mencingerja ali Mrkaiča, se pravi, nič.

Tole je kritika demokracije. V teoriji smo državljani tisti... ja! A samo 1/2000000-ti del vsak v Sloveniji. Če gremo, kot razgubljene ovčke na volišča, potem... no!

Koristnost vaših nasvetov za lastnike države pa bo razvidna takoj po izdaji neprenosljive DELNICE DRŽAVE SLOVENIJE vsakemu državljanu, katere donosnost se bo gibala skladno z mesečno donosnostjo anonimnega kapitala države, ki bo tako postal tituliran.

To je šele revolucija! Kdo ti jih bo pa dal?

Delnico države? Povezava z davkom na dobiček? Sstane, pa poznaš ti te cifre?

Fernando Pessoa

Guest sstane

Seveda poznam te cifre.

Danes bi bila mesečna dividenda lahko maksimalno 5000 sit, tako nizek je dobiček gospodarstva in to je osnovni problem.

Vidim pa, da še nisi prebral moje knjige Zdrava sol, kjer je tudi delnica države.

Skoči na mojo stran in preberi, saj ni veliko. Bova lažjr razpravljala, kot pa da še enkrat ponavljam argumente tu x;)x

No, vidiš Sale, taki smo ljudje.

Najraje se bojimo.

Pretepamo.

In trpimo.

Vse zaradi soli.

:palec: x:Dx x;)x

Sstane, brez besed... bom prebral. Zanimiv si. Zdaj bom dal v Word. V eno knjigo si pa nabasal enih stvari! :palec: x;)x

Fernando Pessoa

Sstane, pa imaš ti kakšne zaveznike? Mislim, si že nabral kaj folka naokoli?

Aaa, v vsakem primeru sem z veseljem prebral tvojo knjižico in sem se parkrat tudi fino nasmejal. A ostanimo pri tvoji delnici. To ne bo šlo, ker predpostavljaš, da je država tista, ki določa dobičke..., da je država tista, ki spodbuja ljudi k ustvarjalnosti, dejavnosti, ustanavljanju podjetij in posledično kovanju dobičkov. A to ni res. Ekonomska teorija leži v večji meri na POHLEPU!!! Homo economicus razmišlja kako bo proizvodni proces optimiral, da bo več zalužil in si kupil ugodje, srečo, prijateljstvo. To je tisto, kar ga žene naprej in ne država.

Torej, ti izhajaš iz države na podjetja... narobe. Iz pohlepa posameznika preko dejavnosti družbe v dobičke... tu si pa država vzame svoj kolač, kolikor ga je pač.

Ampak, kako si zavil iz medicinske teorije soli in kupa nasvetov o hujšanju in celo goro človeških organov na globalizacijo in delnico?!? :palec: x;)x Tale Sale je res od vraga!!! :palec: x:Dx

Fernando Pessoa

Guest sstane

Vidiš, ravno pohlep najširših množic bo tisti, ki bo od vlade zahteval visoko dividendo, enako kot lastnik podjetja zahteva od direktorja visok dobiček. Tu ne gre za nasprotje, ampak sinergijo pohlepov velikih in malih lastnikov.

Ne verjamem, da smo si pod kožo kaj različni, vsi imamo radi denar, čeravno nekateri lažejo, da ne x:Dx x;)x

Torej, interes vseh državljanov, vseh lastnikov in vseh direktorjev bo enak, čim nižji stroški in čim večja produktivnost vseh, delavcev in birokratov, znanstvenikov in cestnih pometačev, strojev in živali.

Je res :8):

Vidiš, ravno pohlep najširših množic bo tisti, ki bo od vlade zahteval visoko dividendo, enako kot lastnik podjetja zahteva od direktorja visok dobiček. Tu ne gre za nasprotje, ampak sinergijo pohlepov velikih in malih lastnikov.

Vse lepo in prav. Ampak sem ti že napisal, da zamenjuješ vzrok s posledico. Vzrok dobrega in zdravega poslovanja je dobiček, kot posledica in ne obratno. Država ne more maksimirati podjetniških dobičkov in biti na podlagi tega ocenjevana. Saj nimamo več centralnih planov. Država le zagotavlja pogoje za poslovanje (sodstvo, infrastruktura itd.), vse ostalo je odvisno od podjetniškega duha, iznajdljivosti... še prej pa strokovno-tehničnega znanja in idej.

Ne moremo se zanašati na državo. Vse je v nas... ali posamezniku ali družbi.

LP

Fernando Pessoa

Guest sstane

Ne lomi ga no. Koliko stroškov pa določa država podjetjem?

1. Višino in razpon plač določa država

2. DDV določa država

3. prispevke določa država

To so vse stroški, na katere posamezna podjetja nimajo vpliva in če so previsoki, jim nižajo dobičke. Tako najboljšim, kot najslabšim.

V globalu pa je ravno prva postavka najvažnejša, saj se posredno pojavlja tudi v drugih dveh.

In ravno ta problem razrešuje delnica države, ker je dividenda za vse državljane enaka, tudi tiste, ki so v službi.

Kaj res ne razumeš, na kakšen način :eek:

Ja, ja! Ampak ti govoriš samo o davku na dobiček. Deli celoletni proračunski prihodek od davka na dobiček z 2000000, kolikor nas je... pa boš videl, da dobiš ven nekaj fičnikov, ne pa rang povprečne plače v obliki dividend. Saj imaš cifre, ne?!?

Seveda določa tudi plače malim v korist, da sploh lahko preživijo.

Kaj res ne razumeš, na kakšen način

Pojma nimam!

LP

Fernando Pessoa

Guest sstane
Ne zavajaj Lunatk, nihče ne govori o celi mesečni plači, ampak o desetih procentih te plače. Današnjega davka je le za tretjino te vsote x;)x x:Dx

No ja... mene nisi prepričal!

LP

Fernando Pessoa

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...