Skoči na vsebino

Bezgovec


Recommended Posts

Mogoče kdo ve, kako se pripravi bezgovec? Mislim namreč na bezgov sok, ki ga potem mešamo z vodo in pijemo razredčenega. (Ali uporabljamo bezgovo cvetje ali bezgove jagode?)

 

Hvala za odgovore x:o)x

1. Sirup iz cvetov: 40 velikih cvetov, 4 l vode, 2 dkg limonske kisline, 4 kg sladkorja, sok 5 limon. Cvetove, ki niso prezreli fukneš v veliko posodo, dodaš vodo, lim. kislino. Posodo prekriješ z gazo in pstiš stat 24 ur. Pol vse skp precediš, dodaš sladkor in sok 5 limon. Zmešaš in naliješ v flaše. Hraniš na hladnem in temnem.

 

2. Sirup iz jagod: 3 l vode, 5 kg cukra, 1,3 kg očiščenih jagod, žlica lim. kisline. V vodo fukneš očiščene jagode in cuker. Vse skup prekuhaš. Prekuhani sirup spasiraš, daš vanj žličko lim. kisline in še toplega tresneš v flaše. Na isti način lohka nardiš tud sirup iz grozdja.

 

3. Bezgovo vino (šabesa): 4 cvetove bezga (velke k svina) daš v posodo in doliješ 5 l vode. Dodaš pol kile cukra, kozarc kisa, sok in razrezane lupine ene limone. Pustiš stati par dni in občasno pomešaš. Ko začutiš, da je začelo "pobirat" cuker, daš v flaše. Če daš prezgodaj, jih razfuka (plastične pa napihne).

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...