bigm 28. december 2004 Prijavi Deli 28. december 2004 Piko, Dr. Wayne W. Dyer je zapisal: "Če verjameš, da zmoreš, imaš prav. Če verjameš, da ne zmoreš, imaš tudi prav". Ti si verjel in imel si prav! Citiraj Naj vam bo vsak dan najlepši dan! bigm Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 28. december 2004 Prijavi Deli 28. december 2004 Piko, čestitam Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 11. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 11. marec 2005 Kam je padla ta moja tema, nekam v podn, kot bi bila iz leta 1994... moram si jo osvežiti. Kaj sem včasih zmogel napisati v forum, ko spleta sploh še ni bilo.Arhiv trenutno prestavljajo na nov strežnik, migrirajo, ni dostopen, a gugl ima še posnetek ene take strani: Kulturne znamenitosti matičnega Krasa, Iztok Snoj,ICT,(061)1312-122 int.10-2 , 5.4.1994 8:56 Po nekaj izletih na Krasu sem si pripravil celoten material, kako sisistematično ogledati vse, kar je zanimivega na matičnem Krasu.Po vinski cesti se bomo peljali skozi najvažnejše kraje osrednjegaKrasa, znan pod imenom Tržaško - Komenski kras, čeprav se ga v novejšemčasu vse bolj prijemlje ime Sežanski Kras.Od vas je odvisno, koliko podrobnosti si boste ogledali, ali seboste ustavili vsaj v važnejših krajih, kot so Dutovlje, Štanjel, Komenin Tomaj, lahko pa si vzamete čas in se ustavite v prav vsak vasici napoti. Vsaka ima kakšno posebnost vredno ogleda. Za predlagano pot bo endan skoraj premalo, če bomo hoteli videti prav vse.Upoštevanja vredna je tudi ideja sodelavca V.K., ki Kras dobropozna: vzamete si en teden dopusta in ga prečešete po dolgem in počez,lahko tudi s kolesom. Začeli bomo v SEŽANI. Na njenem začetku, na desni strani, čepripeljemo iz Ljubljanske smeri, Tu si lahko ogledamo lep park zrastlinjakom in drevednico za parkovne nasade, ki se ponaša z bogatimizborom eksotičnih rastlin, in ga je začel urejati Scaramanga l. 1848.Tu se je rodil Srečko Kosovel (1904-1926), pesnik našega Krasa. Umrlje v Tomaju, kjer je tudi pokopan. Ko se peljemo skozi Sežano proti Fernetičem, je kmalu za poštoneposredno pred bencinsko črpalko desni odcep na ovinkasto, aasfaltirano cesto proti Dolu pri Vogljah. Malo pred Dolom je desni odcep za VRHOVLJE, do druge svetovne vojne pomembnejšo vas. O njej piše, da so v njej ob razcvetu kamnoseštvapostavili veliko kamnitih vodnjakov, od tega kar nekaj v enem kosu; takje menda pri hiši št. 16 iz leta 1864, vaški vodnjak pa datira iz leta1870. Sredi vasi naj bi bil tudi lep pil iz leta 1896. Vrnemo se na glavno cesto in že smo v DOLU, ki je postala samostojnavas šele leta 1950. Dotedanje hiše so pripadale Colu, Vogljam inVrhovljam. Ko v vasi zapeljemo na prednostno cesto, je takoj na levidržavna meja. Odtod je lep je pogled na Tabor, pri zamejcih še vednosimbol slovenstva. Iz Sežane 5km. Ena od posebnosti teh krajev so gotovo pili. To so iz kamna zgrajenanabožna znamenja. Tak, z zanimivo zgodovino, stoji v sosednjih VOGLJAH.Ko smo v Dolu pripeljali na glavno cesto in zavili desno protiDutovljam, že po nekaj desetih metrih, še vedno v Dolu, zavijemo zglavne ceste v levo. Po 1km pripeljemo v središče vasi, koder stojipil, obdan s štirimi kostanji.Po stari ustni razlagi domačinov je vas dobila ime po oglju, ki soga začeli žgati potem, ko so opustili roparsko življenje (pogostpriimek Ravbar). Sredi vasi je stala cerkev, ki jo je cesar Jožef II.ukazal podreti. Ker po izročilu tega niso hoteli storiti vaščani, sososednji Repenci posekali kraj nje lipo, da se je zrušila na stavbo.Cerkveni zvon je zdaj v zvoniku na Taboru, ki se impozantno dviga takojna drugi strani meje. V bližini kraja, kjer je stala cerkev, so leta1852 postavili to slopasto znamenje s štirimi vdobinami s slovenskimnapisom. Vrnemo se na glavno cesto in zavijemo levo proti DUTOVLJAM. Kraj seprvič omenja leta 1284, ko ga je oglejski patriarh dal v fevd goriškimškofom.Starodavno cerkev sv. Jurija je leta 1450 posvetil tržaški škofPiccolomini, kasnejši papež Pij II.. Kraj nje sta stala obrambna stolpaiz turških časov. Zadnji je bil porušen leta 1930.Ob precej spremenjeni (sicer stari) Blokarjevi hiši se je v zatišnemkotu vasi nasproti cerkve ohranil star porton tradicionalnih oblik, kije nastal v prvi polovici 19. stoletja, verjetno okrog leta 1835.Poudarja ga težka trikotniška preklada. V kotu med portonom in sosednjohišo se je ohranil vzidan kamnit relief. Neznan kipar, ki ni imelakademske izobrazbe, se je izkazal z naravnim talentom in izrednimobrtnim znanjem. Gre za plastiko, ki bi sodila v vsako antologijoevropske ljudske umetnosti.Na trgu v Dutovljah, le nekaj deset metrov stran od Blokarjevih, seje ohranil okrasni relief z letnico 1835, kjer štiri debelušne angelskeglavice obkrožajo sveti monogram IHS.Poslopje blizu železniške postaje, v kateri je sedaj osnovna šola,je bilo pred II. svet. vojno okrevališče za tržaških bogatašev.Med starimi običaji se omenja kuhanje orehovih štrukljev na Jurjevo,jed, sedaj dokaj pogosta na jedilnikih kraških gostiln. Po njih soDutovce šaljivo imenovali Reglje. Od Dola 4km, iz Sežane skupaj 9km. Pot nadaljujemo po cesti proti Štanjelu. Po 2km zavijemo levo vSKOPO. To zelo staro naselje se je pred 600 leti imenovalo Sv. Mihael vČepnem. V vasi je precej starih "kolon" (tudi "kalon")- vhodov nadvorišča in v hiše - z vklesanimi letnicami iz konca 18. in začetka 19.stoletja.Na ozemlju kraške kamnoseške kulture bi upravičeno pričakovalinajstarejše ohranjene primerke kamnitih križev. Pa se očitno nisoohranili in je tako križ v Skopem, ki stoji sredi vasi, z letnico 1721celo eden najstarejših. Po glavni cesti nadaljujemo v KOPRIVO.Zegov dom je domačija sredi vasi, ki jo krasi značilni porton zmogočno trikotniško preklado, in kjer je v plitvem reliefu oblikovanbaročni štirilist s svetim monogramom IHS ter letnico in napisom "1839Josef Sega". Nastajati je začela leta 1604. Domačija je bila karnekajkrat uvrščena med najpomembnejše etnološke spomenike naSlovenskem, vendar je to žal ni obvarovalo nadaljnega propadanja. Tik pred Štanjelom pripeljemo v KOBDILJ. Vaški trg v SpodnjemKobdilju so nekoč obkrožale kot svojevrstni spomeniki hiše zmonumentalnimi spahnjencami. Imajo ambiciozno in nenavadno oblikovanedimnike, prislonjene k nadstropnim hišam. Po vojni so začele propadati,a dve obnovljeni in ena propadajoča so se le ohranile.Kosova domačija ima večnadstropno spahnjenco s slikovitim dimnikomin se jo je prijel vzdevek "katedralska". Okraski, kamnita streha,baročna okna s kovanimi mrežami krasijo stvaritev iz prve polovice 19.stoletja.Škrkova hiša s tršato spahnjenco in čokatim dimnikom ima tudi lepokalono (uvozni portal) in klasicistično nišo z bogatim kamnoseškimokvirom, v kateri je nekoč stal kip.Mativškova hiša, s kamnitim prizidkom in visokim dimnikom, propada.Rojstni kraj Maksa Fabianija (1865-1962) in Antona Mahniča(1850-1920).Iz Dutovelj 9km, skupaj 18km. Po dobrem kilometru se pripeljemo v ŠTANJEL. To tesno pozidano,dosledno iz domačega kamna zgrajeno naselje, je obdano z obzidjem, karmu daje značaj srednjeveškega mesteca. Je značilni primer umirajočeganaselja, ki mu poskušamo s prenovo dati novo podobo. Žal le podobo,čeprav bi bila potrebna tudi vsebina. Zdi se anahronizem obnavljanjegradu, ko se stanovanjske hiše praznijo in propadajo, ljudje pa seselijo v "novi" Štanjel nižje.Ogled Štanjela lahko zaokrožimo po naslednji poti:Na ovinku pod graščino, kjer stoji informativna tabla znamenitostimesta, pustimo avto in se sprehodimo naravnost po sprehajalni poti, kimesto obkroži po levi strani. Tako pridemo do lepega Ferrarijevegaparka.Nadaljujemo do Stolpa na vratih. Nekdaj je varoval dostop v mesto zvipavske strani. Ohranil se je do tridesetih let tega stoletja.Arhitekt Maks Fabiani, takrat štanjelski župan, mu je z radikalnoobnovo dal beneški izgled in ga kot poletno jedilnico s prekrasnimrezgledom vključil v stanovanjsko zgradbo. Leta '44 je bil delnoporušen in v novejšem času ponovno obnovljen. Z njega je lep razgled postarem Štanjelu, kraški planoti in vipavski dolini. Od leta 1993 ga imav najemu Jožef Švagelj na številki 6a (hiša nasproti), koder dobimoključe, če stolp že ni odprt.Po ozkih uličicah pridemo do gotske cerkve iz leta 1464, na katerije glagolski napis in mnogo kamnoseških znamenj. Njen daleč vidnizvonik iz leta 1669 ima svojevrstno limonasto kapo.Malo nad cerkvijo zagledamo tablo "Kraška hiša", ki nas usmeri desnonavzgor. Po ključe kamnite hiše, v kateri je muzej, moramo v bližnjogalerijo v graščini. V skromni nadstropni hiši, za katero ocenjujejo,da je iz 16. stoletja, so značilni predmeti iz 18. in 19. stoletja. Ssijajnim vodnjakom iz 19. stoletja poleg nje in lepimi kamniti žleboviza kapnico je najbolj fotogenična zgradba v naselju, zato so jo tudiobnovili.V obnovljenem delu graščine stoji galerija, kjer si lahko ogledamostalno razstavo Lojzeta Spacala (1907), ki se je slikarsko ves posvetilKrasu. Odprta je ob sobotah, nedeljah in praznikih med 11h in 16h. Medtednom se lahko najavimo na telefon 067-79-197.Od tod jo mahnemo na vrh griča Turn, koder so konec 19. stoletjaodkopali nekropolo z grobovi ilirskega prebivalstva. Sledovi kažejo, daje tu stalo gradišče že v hallstatski dobi, utrjeno postojanko pa soimeli tudi Rimljani. V 12. stoletju so grič ponovno utrdili; o tempriča štirikotni temelj srednjeveškega stolpa Turn in razvalinanekdanjega gradu Ledenica. Kasneje so nižje zgradili novo graščino, kije zamanjala veliko lastnikov. Leta 1508 so mesto za kratek čas zavzeliBenečani. Ko so se sredi 16. stoletja začeli vpadi Turkov, so obdaligrad in z njim vse naselje z močnim obzidjem.Leta 1969 so po Štanjelu študentje kiparskega oddelka ljubljanskeAkademije za likovno umetnost postavili več kamnitih skulptur v oblikiforme vive. Ko se peljemo po cesti proti Komnu, lahko naredimo še manjši ovinekskozi HRUŠEVICO. Na križišču, pred gostilno Grča, stoji lep pil.Na glavno cesto pripeljemo nazaj v Tupeljčah. Iz Štanjela 2km. Naslednji kraj je KOBJEGLAVA. Na koncu vasi, ob poti na polje, jeznamenje z nišo z letnico 1864. Položna dvokapna streha je pokrita stežkimi kamnitimi ploščami. Letnica je lahko leto nastanka, lahko pa bibilo znamenje tudi 200 let starejše, tako brezčasen je njegov stvarniizraz. H KOMNU spada tudi cerkev Marije Device Obršljanske, do katere sepripeljemo po levem odcepu dober kilometer pred naseljem. Nekdaj jebila sloveča božja pot. L. 1728 jo je s freskami poslikal GiulioQuaglio.V Komnu je pomembna baročna cerkev sv. Jurija iz 70. let 18.stoletja.Iz Štanjela 9km. Za cerkvijo sv. Jurija zavijemo desno, kamor nas usmeri smerokaz zaKostanjevico. Vendar glavno cesto, ki po nekaj sto metrih zavije vlevo, zapustimo in se odpeljemo naravnost naprej proti vasi SVETO.V vasi je znamenita osmerokotna baročna cerkev sv. Tilna iz leta1574, ki ima poleg novejšega prezbiterija iz 17. stoletja še manjšegagotskega. Njeno odprto osrešje opira vitek steber iz leta 1682. Odcepov po vaseh, tudi tega proti cesti Komen - ŠKRBINA, ni lahkonajti, ker je za te vasi značilno, da so dovozi na dvorišča enakoveliki kot cesta sama, ali pa še večji. Zato moramo biti pazljivi, dakomu ne zapeljemo skozi kopalnico. Ko le pridemo do križišča, zavijemolevo in pripeljemo v vas Škrbina.Na cestni strani hiše št.29 je vzidano hišno znamenje - skupinakrižanja z Marijo in Janezom iz konca 18. stoletja. Vrnemo se v Komen, kamor pripeljemo na vzhodnem koncu naselja. Naglavno cesto zavijemo v desno in se po njej odpeljemo v GORJANSKO. Tusta na karti vrisani dve znamenitosti, ena od teh je cerkev sv. Andrejaz vzidano ploščo iz rimske dobe, druga pa je kamnito znamenje iz l.1900. Pot nadaljujemo v BRJE PRI KOMNU. Ogleda bi bil vreden vodnjak sredivasi.Za ta del Krasa, zahodno od V. Dola, je značilen tako imenovani"voljni" teran za razliko od "trdega", ki ga pridelujejo na GorenjemKrasu, zlasti v trikotniku Tomaj-Dutovlje-Avber. Iz Komna 6km. Cesta nas vodi dalje v PLISKOVICO. Tudi tu bi našli kajzanimivega, na kar nas opozori oznaka na zemljevidu. Verjetno je toBikova skala. Iz Brij 6km. Tako po pripeljemo nazaj v Dutovlje, kjer na glavnem križiščupeljemo naravnost v TOMAJ. Kraj je bil naseljen že davno. Na to nasopozarja predzgodovinsko gradišče vrh razglednega Tabora, grička nadvasjo. Tu je stal kasneje srednjeveški tabor, čigar ostanke so leta1934 podrli. Predmeti iz tu najdenih rimskih grobov se nahajajo vtržaškem muzeju. L.1470 in 1471 so ga napadli Turki.Cerkev sv. Petra in Pavla na Prtabru ima vklesano letnico 1637. Leta1928 jo je poslikal Tone Kralj. V njej je tudi grobnica iz 18.stoletja. V župnišču hranijo dragoceno knjižnico s 16.000 knjigami v 37jezikih in rokopisi, ki sežejo do leta 1600 nazaj.Ob Marijini cerkvici je več nagrobnikov iz 18. in 19. stoletja."Stari pil", kot ga imenujejo domačini, kamnito slopno znamenje iz17. stoletja stoji ob razcepu cest proti Šepuljam in Dobravljam. Grajenje v renesančnem stilu. Iz Komna 19 km. KRIŽ je naslednja vas na naši poti. Tu si lahko ogledamo pil in križiz leta 1866. Zadnja vas pred Sežano so ŠMARJE. V vasi stoji kraj starih lipgotska Marijina cerkev.Ob lepi podružnični cerkvi, z zvonikom na preslico in izjemno lepimigotskimi kamnoseškimi detajli (mrežasti obok v prezbiteriju) stojikašča. Po ljudskem izročilu so tu živeli menihi, ki naj bi se kasnejepreselili v Sv. Križ pri Vipavi. Od tod se je kašče prijelo ime"samostan". Najverjetneje pa je cerkveni gosposki služila shranjevanjudajatev v naturalijah. S precejšno gotovostjo sklepajo, da je stavbicanastala v prvi polovici 16. stoletja, hkrati z eno od mnogih prezidavin polepšav, ki jih je preživela Marijina cerkev. Poznogotski okenskiokviri s posnetimi robovi so svojevrstna sinteza mediteranskega stilain severnjaškega alpskega (kranjskega), kar se na Krasu večkrat opazi.V cerkvi so poslikane Razpetove freske. Ko Sežano že zapuščamo, tik pod klancem lahko zavijemo še levo v 1kmoddaljene DANE pri Sežani. Tu najdemo slopno znamenje, pil iz leta1736, ki ga je dal po zaobljubi postaviti Mihael Bizjak, ker je ponesreči z vozom kljub težki poškodbi ušel smrti. Na nasprotnem koncustoji križ iz leta 1769. Kraji, ki smo jih izpustili, ker so bili izven poti, a si jih jetudi vredno ogledati: Iz Tomaja se lahko zapeljemo še v ŠEPULJE, kjer od l. 1849 stojiTurkov pil, posvečen Mariji, Jezusu in sv. Jožefu. Obnovljen je billeta 1987.Iz Komna lahko naredimo južno ovinek v Volčji grad, kjer s komenskestrani pred vasjo stoji Marijin pil. Nad znamenjem z nišo je napis: "Tapil je naredu Anton Jurca in Andrej Talčer čast materbošji v leti1855". Literatura:Krajevni leksikon Slovenije I. knjiga (DZS 1968)Marjan Zadnikar: Slovenska znamenja (Družina 1991)Dušica Kunaver: Legenda o Krasu (Didakta 1993)Sto srečanj s dediščino na Slovenskem (Prešernova družba 1992)Ivan Sedej: Sto najlepših kmečkih hiš na Slovenskem (Prešernova d. 1989) Odgovori na to temo --------------------------------------------------------------------------------obiskov: 294, statistika Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 22. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 22. marec 2005 Zmaga; v kombinaciji s Čudežem. Bila je celo diskusija, kaj je pomembnejše, tekma ali zmaga. Ker je bila tokrat zmaga kar brez tekme. Pred leti sem bil navdušen nad knjigo Zmaga v želodcu. Kje se v resnici rodi zmaga, v glavi ali v trebuhu; menda ne v riti? Na Mojstrovko sem si vzel simbol za Čudež. Navidezno ni bilo nič čarobnega, čudnega, ničesar, kar bi sprožilo čud. Ali pa. Naslednji dan prijatelju kažem slike od Prisojnika, pa Razorja za njim… to je vendar Triglav, mi reče. Kako sem lahko tako zgrešil? Zakaj nisem videl pravilno? Je to le znak, da je Triglav ta čas zame drugačen? Za tistih 700m višinske razlike sem bil dobro utrujen. Morda bi zmogel že na Kredarico, kjer je višinska razlika dvojno tolika, čeprav sem letos sem delal po največ 1000m. Potrebujem samo dober načrt in... V sredo malo sanjarim o tistem naj-vrhu, ki sem ga gledal z Male Mojstrovke. Če bi imel dovolj lahek nahrbnik… Po telefonu preverjam razmere. Toplo vreme pomeni 1kg obleke manj. Vprašam Janeza, če gre na vrh tudi brez derez. Pravi, da ne. Zagrabila me je ideja o stolpu na vrhu, pa sem mislil, da bi uspel le z dovolj lahkim nahrbtnikom. Toda brez 1,3kg derez ne gre. Teža presega 8kg. Če bi jo zmanjšal še za en sam kilogram… koliko mi pomeni ta kilogram, pa bi jih lahko brez škode shujšal za pet. Že vem. Za turo si narišem simbol Mon Teroa, Zmaga. Zjutraj vstanem dve uri prej kot ponavadi, a v naglici kartonček pozabim doma. Prav tako pozabim Avela Em, Narava. Med dokumenti imam le Čudež, od preteklega četrtka. Pa vendar si znak Zmage v mislih narišem na začetku poti. Vse sem skrbno premislil, tempo, počitke, malice, pijačo, prijatelja na poti… prepričan sem v uspeh in na pojem »zmorem« zato niti ne pomislim. Na listek s Čudežem nisem več pozoren, zato se čudim nenavadnim rečem po poti. Hecne družbe, huskija, ki sta vlekla človeka na Kredarico... Ponavadi sem tudi zelo tiho na poti, sam, tokrat pa govorim kot namazan. Tudi kasneje, pri koči. Pa ves čas, cele ure, vse do parkiranega avta. Skupaj 10 ur govorjenja. Prijatelj me je med potjo večkrat vprašal, če resno mislim na vrh. Tu ne gre za resno ali ne-resno. Odločil sem se in sedaj samo udejanjam. Niti za trenutek nisem dvomil. Ve, kakšne ture sem delal prej, ne ve pa za vilinske simbole, za moj plan, mojo idejo o čudežni gori. Gora ni nora, ona vendar ve, da grem gor. Kadar si nekaj zaželim in naredim presneto dober plan za uresničitev, potem računam, da bo šlo. Tokrat poznam goro. Tudi ona mene pozna. Trije dobri razlogi za uspeh. S Kredarice s seboj vzamem tudi nahrbtnik z vso opremo, nič ne puščam pri koči. Niti zavedel se nisem, da imam tako s seboj tudi znak Čudeža. Pot je zahtevnejša, kot je sprva izgledalo. S seboj vzamem še ženo. Tujo ženo… ki moža ni čakala, ker si je tudi ona izjemno želela na vrh. Maloj nad najtežjim delom reče, da bo obrnila. Niti za hip ne pomišljam in odvrnem, da je tako prav, le da moram z njo. Če navzgor ni gotova, je navzdol toliko težje. Za hip pomišlja in zmore še nekaj tistih metrov do jeklenic, ko gre bistveno lažje. S povratkom se bova tako ukvarjala kasneje. Brez družbe danes gotovo ne bi prišla na vrh. Torej simbol Čudeža deluje tudi na druge, tiste, ki so zraven. Izjemna gora, velikokrat sem bil že na njej, a tokrat jo doživljam drugače. Tudi stolp na Triglavu je tokrat povsem in nenavadno izven snega. Slikava se skupaj za neuradne posnetke in vsak zase še za uradne. Pa so domov prišli samo neuradni. Ni dovolj pritisnila na sprožilec? Vsekakor sem si v nahrbtnik naložil še kamen z vrha. Ena stara zgodba, ki jo je bilo treba končati. Na najtežjem mestu zmoreva dovolj koncentracije za potrebne korake po gnilem snegu preko zaledenelih skal navzdol. Dobra je, res. Kako je vesela, ko prideva dol. Poudarja, da brez mene ne bi prišla dol. Ne ve, kako sem vesel tudi jaz. Ne ve, da morda brez vilinskih simbolov ne bi prišla niti gor, kaj šele dol… Čakava na peto popoldan; pozen povratek po poti proti prevoznemu sredstvu. Na poti prečkava svež plaz, ki je moral zgrmeti tam dol enkrat popoldan. Malo me je začelo navijati zelje v trebuhu, ker sem si v koči privoščil segedin golaž. Pomaga ideja: do avta bom to vsekakor prenesel. Prvi krajec dovolj sveti v gozdu grez listja. Pol osma. Med vožnjo skozi Krmo naletiva na bivalni kombi, postavljen počez čez cesto. Prijetna Nemca sta obračala na cesti, kjer je plug naredil malček več prostora, pa sta se zagozdila. Zmotila sva ju ob kuhi večerje na cesti... Za njijo je moral biti čudež, da sta se dva pripeljala tako pozno z gora; sva pomagala obrniti avto, sicer bi naslednji dan morala namesto v gore, po pomoč v Radovno. Še en dokaz, da simbol čudeža deluje tudi na druge, ne samo na tistega, ki ga nosi. Čudeži se vendar dogajajo OKOLI mene! Piko P.S.Na simbol zmage se spomnim tudi preko vikenda, ko crkljam hrbtenico in njene amortizerje. Po takem naporu je prava zmaga, ko hrbet v naslednjih dveh dneh ne poklekne. Med turo sem razmišljal o naslednjih mogočnih turah, a zmaga je bila tudi to, da sem si rekel – bilo je samo tokrat, naslednjič pa zopet na lažje izlete. Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 25. marec 2005 Avtor Prijavi Deli 25. marec 2005 Bil je čas, ko sem prišel, slej ko prej je čas, ko je treba iti. Razlogi, Če sem tu zaradi virtualnih sto razlogov - razlog je vedno en sam: tu sem zaradi samo sebe, in nikogar drugega. Vse, kar sem napisal, sem samo zaradi sebe. Zato, ko to pišem na forum, pišem pravzaprav izključno zaradi sebe. Drugi so pa drugi in ravnajo in pišejo sebi primerno. Njihovi razlogi in interesi so gotovo drugačni pa zato njihova pisanja temu dobro sledijo. Vsem (ta vsem je brez izjeme) bi napisal še tale moj pogled: Forum kot del Luninega neta je tudi del javnega zavoda. Ima lastnika, urednika in še marsikaj drugega, a ne, jasno, a je predvsem javni. Kaj vse to potegne za seboj, ima vsak na forumu svoje mnenje. Kaj se zaradi javnosti sme in kaj se ne sme. Ko sem odprl tole komentiranje samega sebe (ne pozabite, da to pišem predvsem sebi), je na levi gumbek s "Pravila foruma". Ker je forum javni, morajo veljati za vsakega, tudi zame. Večkrat sem pomislil, da se jih ne držim popolnoma. Ne, nisem se jih držal. Ali sem jih tudi grobo kršil? Ne vem. Eni pravijo, da sem. Bom o tem še razmislil. Kljub vsej javnosti foruma moram razmisliti o nečem pomebnem. No, dobil sem kar nekaj jasnih namigov, da sem tak, kot sem tu nezaželen. Namreč če to napiše urednik, ki ima pomembno besedo, potem to ni nepomembno. Ali naj se spremenim zaradi tega, da ostanem na forumu? EH, na forumu sem zaradi sebe, torej je smiselno premišljevati le o tem, da se spremenim le zaradi sebe, ne pa zaradi foruma. Vse to sem napisal sebi, z namenom, da vidite to še vi, predvsem pa sam, ko bom ali če bom to še kdaj prebiral. Za nekaj časa, nedoločno dolgo (recimo da bom o tem začel premišljevati 1. maja), se umikam iz aktivnega življenja foruma. Kar ne pomeni, da me ni več. Saj sem tu, na istem stolu in bom še naprej. Če bi mi kdo hotel reči, so na voljo še vedno pošte - tako oseben OS kot e-mail. Ne pozabite, da to ni kako poslovilo. Ko se gre s foruma, se ne poslavlja. To sem napisal sebi. Vam pa pravim, premislite o tem: ali ste na forumu zaradi drugih ali zaradi sebe. Ali imate kakšno firmo, če jo imate, zaradi drugih ali zaradi sebe. Ali hodite v službo zaradi firme ali zaradi sebe. Ali študirate zaradi sebe ali za koga drugega itd... ali ste pripravljeni služiti komu ali čemu zaradi drugih ali zaradi sebe. Mejte se! Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 8. april 2005 Prijavi Deli 8. april 2005 Zmorem razumeti zakaj nekdo leze na vrh gora, drugi tone v jamah, tretji brzi po cestah, četrti je zakopan v pomembnih delovnih obveznostih, peti skače okoli svojega zaroda kakor malega boga, ta deseti prežurira cele noči v grozljivem begu pred soočenjem s samim s seboj..... A ni to samo bežanje pred samim seboj...Zakaj bi javnosti pisali, kaj se dogaja v nas. Zmorem v samoti pogledati globoko v sebe in videti lastno majhnost in lastno nepomembnost, lastno minljivost, svoj začetek in konec. Zmorem začutit življenje, ali pustim, da nekam odide, zbeži, se porazgubi na tisoče drobnih koščkov. Mogoče je to življenje..da me vidijo, da zmorem...Zmorem se povzpeti na dvatisočaka, zmorem odbrzeti po vijugah asfaltne kače, zmorem plesati po tleči žerjavici,zmorem premagati ovire na poti, zmorem dajati voljo in moč ljudem okoli sebe, zmorem igrati igrice vsak dan, a ne zmorem si pogledati v oči in si priznati, da me ni.... V vseh teh silnih naprezanjih, dokazovanjih in merjenju moči je del mene nekje ostal. Morda na jasi sred gozda na zadnjem metru dvajsetkilometrske poti, morda na tistih zadnjih metrih pod vrhom gore, morda pred vrati velikega brata, kjer sem pogoltnila brezmejno jezo in gnus in z nasmeškom v ustih vstopila, da bi izbojevala košček pogače za svoje domorodce,ali na jasi sredi gozda, ko sem stopila na tlečo sladkorno preprogo, ki ni nič žgala, samo kakor sladkor je hrustala pod nogami. Zmorem si priznati, da me ni......vsepovsod je ostal delček in se vtkal v čas, kakor čipke na rdeči žametni blazini, le da se je vtkal s krvjo in z bolečino Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Volk K.L. 12. april 2005 Prijavi Deli 12. april 2005 Jaz zmorem vse, samo da nisem zaspan . Citiraj Ja sam ka mali pao s lipe Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 12. april 2005 Prijavi Deli 12. april 2005 Lažeš, kje pa si Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
stankaa 20. april 2005 Prijavi Deli 20. april 2005 "Ovire so kot divje živali.So strahopetne, a vas bodo poskušale preslepiti, če lahko.Če vidijo, da se jih bojite - so dolžne skočiti na vas,a če jih strmo pogledate v oči,se bodo splazile izven dosega." Orison Swett Marden lia lepo si napisala zgoraj;zmorem se soočiti sam s sabo, s svojo minljivostjo, majhnostjo,a vseeno v tistih drobnih trenutkih, ki jih vpletamo v vsakdanje življenjeje velika veličina! in spomin ostaja vsaj za eno generacijo za nami, če nič več...ali dalje, če daš še kaj človeštvu, "kos" sebe v knjigi recimo naprej... kdo bi vedel... gremo v spiralo stopnjo više na poti svojega razvoja v novo inkarnacijo... Citiraj Življenje je PLES do nebes...Imejte se radi med seboj, vedno!live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 20. april 2005 Prijavi Deli 20. april 2005 <{POST_SNAPBACK}>"Ovire so kot divje živali.So strahopetne, a vas bodo poskušale preslepiti, če lahko.Če vidijo, da se jih bojite - so dolžne skočiti na vas,a če jih strmo pogledate v oči,se bodo splazile izven dosega." Orison Swett Marden Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kokica 3. maj 2005 Prijavi Deli 3. maj 2005 Zbrala bom vse moči in vem, da zmorem končati faks....... ZMOREM, ZMOREM, ZMOREM, ZMOREM....................... x!x x!x x!x x!x Citiraj Smisel življenja je največja sreča Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 13. maj 2005 Prijavi Deli 13. maj 2005 ZMOREM VSE česar se lotim.. Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 14. maj 2005 Prijavi Deli 14. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}> ZMOREM VSE česar se lotim.. Zato se raje ne lotim, da mi ni potrebno priznati, da ne zmorem Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 14. maj 2005 Prijavi Deli 14. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Zato se raje ne lotim, da mi ni potrebno priznati, da ne zmorem ja saj v tem smo si pa različni, ne jaz se lotim stvari s ,močno željo in razumom, vedno, tistih za katere vem da ZMOREM IN to mi vedno USPE xrosex pa ti verjela ali ne.. Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
pomlad 15. maj 2005 Prijavi Deli 15. maj 2005 Plesala bi, pa ne znam. Sama sebi se zdim smešna, ampak bom. Kmalu se vpišem na kak tečaj jazza, pa bom zmagala, ker mi je lepo in sexi. Citiraj Posej ne in zrasel bo nič. ( azerbajdžanski ) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 15. maj 2005 Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Plesala bi, pa ne znam. Sama sebi se zdim smešna, ampak bom. Kmalu se vpišem na kak tečaj jazza, pa bom zmagala, ker mi je lepo in sexi. seveda boš ZMAGOVALKA Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lia 15. maj 2005 Prijavi Deli 15. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}> ja saj v tem smo si pa različni, ne jaz se lotim stvari s ,močno željo in razumom, vedno, tistih za katere vem da ZMOREM IN to mi vedno USPE xrosex pa ti verjela ali ne.. vidim ja. superiornost Citiraj ....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 <{POST_SNAPBACK}>Plesala bi, pa ne znam. Sama sebi se zdim smešna, ampak bom. Kmalu se vpišem na kak tečaj jazza, pa bom zmagala, ker mi je lepo in sexi. seveda boš zmagala - na zunaj mogoče ne, v sebi pa gotovo..... le tako naprej Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Melodie 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 Zmorem zlikat kup perila. Zmorem, zmorem, zmorem! :xx!: Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 19. maj 2005 Prijavi Deli 19. maj 2005 matr, k bi js isto za faks reku..... pa itak da zmorem, sam ni volje..... moral bi si ponavljat: zanima me, všeč mi je, naredu bom, to bi rad počel......... ma kje Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
optimistka 14. junij 2005 Prijavi Deli 14. junij 2005 Zmorem.... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
aiwa 14. junij 2005 Prijavi Deli 14. junij 2005 zmoreš Citiraj spet se mi je na bolš poslabšal Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Onix 14. junij 2005 Prijavi Deli 14. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>Zato se raje ne lotim, da mi ni potrebno priznati, da ne zmorem Ne mi receptov krast Citiraj Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo našel.Kdor najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.Nejc Zaplotnik Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 15. junij 2005 Prijavi Deli 15. junij 2005 ta beseda ZMOREM mi je zmir bl čudna.....eh, grem kej nardit raj, kaj bi se ukvarjal s kupom šestih črk...... Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Osamljena 21. junij 2005 Prijavi Deli 21. junij 2005 Večkrat sem si zadala nek cilj in že prej, da sem se zadeve lotila sem si govorila, da mi ne bo uspelo in res mi ni uspelo. Ker vedno gledam samo slabe strani življenja. Nikoli si nisem rekla: to zmorem ali uspelo mi bo. Zdaj vidim, da je vse v moji glavi. Če se spodbujam in verjamem vase mi bo uspelo. Ker sem sposobna in ker ZMOREM! Citiraj Zaupam, da je življenje na moji strani. Svobodno in radostno se izražam. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.