Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

(popravljeno)

če maš rumeno polento in paradajz omako, jo skuhaj, zmešaj s tunino, prelij v naoljen pekač, čez namaži omako in povrhu lah naribaš sir (če ga maš, drugače je tut brez ok), zapečeš v pečici na 180st.

Lah pa skuhaš polento, preliješ v naoljen pekač, povrhu nadrobljeno tunino in kake obročke (bele/katerekoli) čebule, v pečico na peko. Ko zavohaš, je pečeno (cca 20-30min).

 

če maš čist preveč časa in premalo domišljije, skuhaš polento, preliješ v namaščeno višjo pravokotno posodo, ohladiš. Ohlajeno narežeš na trikotnike, popečeš v pečici na peki papirju do hrsk efekta (zlata barva). Medtem nadrobljeno tunino zmešaš z nasekano čebulo in se s polento poigraš bruskete.

 

********

Pri nas slivovi knedli pa kompot iz suhih jab.krhljev

Popravljeno -> Cookie

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem kaj bi naredil za jest...

 

Še manj pa vem, kdo je tisti, ki odloča, kdo bo prejel Nobelovo nagrado, pa me to ful matra, a lahk kdo stop v kontakt z Goldom pa ga povpraša?

 

 

verjetno bo spet pašta s tunino...

http://matrixworldhr.com/2014/04/20/znate-li-kako-se-pravi-margarin/

 

http://matrixworldhr.com/2011/08/30/7-nacina-kako-nas-truju/

 

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/130275-tvrtke-koje-ubijaju-10-kompanija-u-vlasnistvu-hrane-ovoga-svijeta-oni-vas-hrane-fetusima-i-odlucuju-o-otrovima-na-vasem-tanjuru.html

 

http://www.ivonazivkovic.net/KAPITALISTICKA-MEDICINA/KAPITALISTICKA-MEDICINA-PRVI%20DEO.html

 

glede nobelovih nagrad, pa začnimo pri vrhu (ubijalske mašine )...

 

http://www.rtvslo.si/svet/nobelovec-obama-presenecen-in-hkrati-ponizen/214181

 

 

http://www.alfa-portal.com/alfred-nobel-trgovac-smrti-ili-prijatelj-covjecanstva/

 

naprej se pa potrudi sam http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

če maš rumeno polento in paradajz omako, jo skuhaj, zmešaj s tunino, prelij v naoljen pekač, čez namaži omako in povrhu lah naribaš sir (če ga maš, drugače je tut brez ok), zapečeš v pečici na 180st.

Lah pa skuhaš polento, preliješ v naoljen pekač, povrhu nadrobljeno tunino in kake obročke (bele/katerekoli) čebule, v pečico na peko. Ko zavohaš, je pečeno (cca 20-30min).

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em119.gif cenjena kolegica, to pa ne bo držalo, ko jaz zavohamhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif je ponavadi vse črno in zažgano

 

 

****

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Whatever_anim.gif odprla sezono peke kruha- to je zgledalo tako- odšla v klet in privlekla zašpehan in zapajčevinjen kruhomat iz kleti-generalno očistila al, u nulo

z zobotrebci etc tak da skoro bil ko novihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif in potem od oka noter nametala, ker lih slučajno bila kuhinjska vaga brez baterije, ker sem malo iz grifa beri že dolgo nisem - je bilo seveda pod vplivom jupitra vsega preveč... všaltam, ne dela - še enkrat ko računalnik- potegnem vun kabel iz vtičnice in pobožno upam, da bo turn off pomagal, pa da bo začel mešathttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif ko ga ponovno vtaknemhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em45.gif nič...zero...koma...nula

 

teatralno odnesem na posvečeni vmesni prostor, kjer končajo stvari iz stanovanja na svoji zadnji poti na komunalno odlagališče, da kdo od stanovalcev stvar posvoji, popravi ali kako drugače uporabi...

 

nadaljevanje sledi tretja sezona I. delhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif

 

by the way - pražena jetrcahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wacko.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/blink.png dobr za znort, kaj že pomeni , če se ti jetrc luštahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ph34r.png da si lačen, pa da jih že dolg nishttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/opica.gif

Obečanje ludom radovanje...


Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

js mam sezono kruha skozi celo leto

pa ne kruhomati in ostale jahorinske bližnjice

zamesit, vzhajat in el. pečica

 

da bog da krušno peč, mama mia, pol pa je terna u nulo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png priden...sedi pet Zlatko

 

nu, jst nisn tak fejjjjjjjjjjjjjjst plidna samo malo...v bistvu sem plidna sam za travarico praznt...mam neko šibeniško kot zadnji spomin na morje , joj je dobra

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

 

danes pri večerji upor na ladji bounty- v glavnem-teorija zarote- ni kečija v hladilniku že najmanj mesec dni, malo načrtno ne kupim,, malo pozabim, drugače pa sploh ne maram ketchapa...ampak ostali http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png milo rečeno ali se je kje kak center za zdravljenje odvisnosti od kečapahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

 

///

v nadaljevanju tretja sezona II: del

 

ko torej na odlagališči strokovnjak broj jedan, vzame pod pazduho kruhomat, spucan, zloščen , nafilan ga nese v svojo improvizirano delavnico, všalta prav tako kot jaz-torej kabel v vtičnico, stisne tak isti knof- ne delahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

si mislim ekola viiš, sm ti rekla---pole se mi pa stemni pred okami- zadi na riti ma ta parkl še en šalter- stisne evo ti ga na - delahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

 

pa da ne ne omenjam da že 522 let pečem kruh na njegahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

 

nu pa pride pol cajt za obed...pojemo - špic parkli se razbežijo po luknah, strokovnjak broj jedan s e razkomoti na kavči, jst mečem titse piskre po kuhni pa zrem v blečeči, pološčeni kruhomat- kak vzhaja, kak je fajn namesil in se čudim.....in pole rečem, ti vrag ti, ziher bo zaj zaj crko...s kavča dobim še kratko predavanje o kurji pameti, pa kak te baba ni vidla šalterja etc

 

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif in poteeeeeeeeeeeeem, stručko lih začne dreto vlečt jst zagledam kak iz kruhomata dim inu smrad in v trenutki vsa kuhna v dimi..heh sn se počutitla ko Tarzan- se zaderem kruhomat gooooooooooooooooriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif ni da bi govoril, vsekalo testo čez in se žgalo in gorelo---- bilo ako redko, da se je kr zlilo po protfani- sem dala tist kr v mrzlo pečico----

 

ampak parkl pa ni bil e nikoli do zaj tak spucanhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif in kruh je bil tak dobr, da še noben do zdaj ne tak- tak da namig dneva- testo je treba dat v mrzla pečicahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em119.gif

 

***

 

sn napekla kruha http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Whatever_anim.gif od same sreče taužent sort pa vse s koštruna- z ajdo, s krompirjem, s cviblnom, z ocvirki še s prgo bi , če bi jo imela...

tota mašina dela ko ura, tak de te neo kuj tak crkno, čuj ti

 

 

sam pol pa res paše en štamperle ko toto pol vse spucašhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em45.gif

Obečanje ludom radovanje...


Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Testenine s tuno so bile včeraj pri nas+zeljna solata.

Za danes zna biti mineštra. ali pa je še pretoplo za te zadeve.

sem videla na vrtu še eno mlado lepo zeleno bučko, kar sijala je. Ne vem, če je ne bom ponucala:)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

že par dni fantaziram o bobičih http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif

 

včer je bila solata iz rukole, koruze in pečena pišč.bedra

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dons bo fina večerja!

 

Najprej naredim sejtan, skuham v marinadi.

Z drugo roko pripravim domačo zelenjavo, skuham, del zelenjave zmiksam z dodatkom paradižnika, del pa

prepražim z naribanim sejtanom (koker za kebab). začimbe. še malo gajstnih feferonov.

S vsem tem nafilam tortilje in voila: la grandioso sendvičas! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

fak, tole pa že ne bi jedla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png

kaj se je zgodilo s prvo roko?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

LOL http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

 

pri nas tople kumare, prej za prvo kosilo je bil pa fast food Vegehut, ker smo raje izkoristili sonček ..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

fak, tole pa že ne bi jedla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png

kaj se je zgodilo s prvo roko?

 

s prvo roko kuham sejtan v marinadi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mene pa zanima, kako narediš seitan...in v kakšni marinadi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

 

je kr precej receptov na netu, v grobem gre pa takole:

belo moko umesiš z mlačno vodo v lepo kepo, ki se ne sprijema. to kepo daš v posodo z mlačno vodo, tako da je lepo potopljena.

po 1 uri gneteš testo v vodi, ki zaradi tega postane mlečna. odliješ in priliješ novo mlačno vodo in postopek ponavljaš, dokler

voda ni več mlečna. lahko je nebistra, ni pa ok dokler mlečna tekstura vode ne izgine. ekola, zdaj imaš pšenični protein in ga

skuhaš v marinadi (malo vode, čebula, česen, zelišča, zelenjave, če želiš...sejtan se naleze okusa marinade v kateri ga kuhaš)

dobiš lepi čvrst kos pšeničnega mesa, katerega lahko naprej pečeš, ocvreš, kuhaš, itd. skratka, kot da bi bilo meso http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wizard.gif

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sliši se dobro, se bom lotila. Večkrat sem slišala sejtan, a mi še ni prišlo na misel, da bi ga naredila. A to delaš samo iz bele moke ali lahko primešaš tudi kaj polnozrnate? Celo pirine? Čeprav, nekega lepka pa polnozrnata glih nima... Thanks. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sliši se dobro, se bom lotila. Večkrat sem slišala sejtan, a mi še ni prišlo na misel, da bi ga naredila. A to delaš samo iz bele moke ali lahko primešaš tudi kaj polnozrnate? Celo pirine? Čeprav, nekega lepka pa polnozrnata glih nima... Thanks. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

jap, dobro razmišljaš, pirina moka ima je cca 70% lepka manj kot ga je v pšenični moki, pri polnozrnati pa motijo zmeti otrobi in ovojnica in je baje zato nemogoče narediti lepo meso. bi bilo za raziskati.

je pa bela moka tudi cenejša http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sorcerer.gif

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

je kr precej receptov na netu, v grobem gre pa takole:

belo moko umesiš z mlačno vodo v lepo kepo, ki se ne sprijema. to kepo daš v posodo z mlačno vodo, tako da je lepo potopljena.

po 1 uri gneteš testo v vodi, ki zaradi tega postane mlečna. odliješ in priliješ novo mlačno vodo in postopek ponavljaš, dokler

voda ni več mlečna. lahko je nebistra, ni pa ok dokler mlečna tekstura vode ne izgine. ekola, zdaj imaš pšenični protein in ga

skuhaš v marinadi (malo vode, čebula, česen, zelišča, zelenjave, če želiš...sejtan se naleze okusa marinade v kateri ga kuhaš)

dobiš lepi čvrst kos pšeničnega mesa, katerega lahko naprej pečeš, ocvreš, kuhaš, itd. skratka, kot da bi bilo meso http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wizard.gif

bere se simpl ko keks http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

sam verjetno gre ohohoooo časa za pripravo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif

a je tak homemade sejtan boljšega okusa, kot kupljen v trgovini? Pa kok te robe pride iz 1kg moke? Verjetno delaš s kilogrami al kako? Kako dolgo je obstojen v hladilniku?

Me zanima, sam ne bi rada, da zagonim pol dneva cajta za pripravo 20dag sejtana oz. da mi neke blazotne količine splesnijo v hladilniku po treh dneh? Če se zastopismo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

 

*******

jaz sem parkrat kupila že predpripravljenega (mariniran) v Mečkatorju od neke bio firme, morm rečt, da ni bil slab (je bil pa drag), sam tok dobr, da bi ga večkrat kupovala, pa spet ni bil.

 

***********

včeraj sem skuhala kurjo juho, tko da danes kurja župca z rezanci, pa neka solata se mi lušta http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sejtan se mi bere kot koncentriran gluten http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png Priznam, do sedaj se res nisem poglabljala kaj to je, ker me sploh ni pritegnil. Možno, da zato, ker preveč glutena tudi meni ne paše.

 

Včeraj na željo dušeno kislo zelje z ajdovimi žganci (da so si ocvirke čez polili) in pečenice za mesojedce. Sama sem z ajdo in zeljem čist zadovoljna, tako bomo še imeli kdaj na jedilniku. Pa hitro je pripravljeno. Aja, pa roko za žgance moram ujet, da bodo tapravi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

Danes protivnetni kari iz sladkega krompirja, veliko svežega koriandra in (itak kari) ogromno drugih začimb. Očitno ga bomo posvojili ta mesec, da bo naša stalnica enkrat na teden http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Mene tudi še ni pritegnil, ampak za probo, spremembo itd bi ga poskusila. Mantis pravi, da dobiš pšenični protein. Na netu sem preverila, da je v pšenični moki beljakovin 11 %. To spiranje in ko je voda mlečna, mi deluje, kot da glih tist lepek ven spiraš. Kaj pa, če tako pripravljena moka postane bolj zdrava, recimo tako kot je maslo bolj zdravo, ko ga prekuhaš v ghee?

 

Danes je bila čudovita kremna juhca iz mešane ekološke zelenjave z aromatičnim vonjem zelene. Zase niti kisle smetane več ne dodajam. Včeraj kumarični pire, endivija in pečeno kurje belo meso.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Gluten
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Glutén ali lépek je zmes beljakovin iz zrn žit, ki daje testu prožnost, koagulira pri peki in daje z vodo lepljivo maso.[1]

Po definiciji spadajo med glutene beljakovinske sestavine pšenice in sorodne beljakovine rži, ječmena in ovsa. Glutenske molekule v pšenici so sestavljene iz gluteninov in gliadinov. Gliadini so prolamini, nevodotopne beljakovine, ki dajejo testu prožnost. Topni so v alkoholu in vsebujejo veliko aminokislin glutamina in prolina. Prolamine v rži imenujemo sekalini, v ječmenu hordeini, v ovsu pa avenini. Prolamini v pšenici, rži in ječmenu lahko pri dovzetnih posameznikih izzovejo celiakijo.[2]

Takole: torej gluten je res beljakovina, ki je lepkasta. Svoje izkušnje za "lepkasto" pa sem povezovala z - moko. Iz katere smo delali lepilo v šoli. S tem, da je moka v moji glavi bila "OH". Beljakovine v moji glavi tudi niso obstajale kot kaj lepljivega, bolj s tistimi osnovnimi značilnostmi, ki smo jih našteli zanje. Še najbolj vem: na vročini zakrnejo. Zame pa niso bile lepljive v stiku z vodo. Čeprav, sej, hmmm, ja, tudi jajca so mal lepljiva.... No ok, tolk, ker me je firbcalo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

 

 

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Takle je ratalo:

sejtana je ratalo cca 200g iz 800g bele ekološke moke. gnetenje in izpiranje mi je zabavno http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/uhar.gif

zanimivo je, da ko se sejtan kuha, se povsem naleze okusa in vonja marinade. bi kdo cimetovo meso? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/griny.gif

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Filane paprike, ene z rižom in meskom, druge z ajdovo kašo in meskom...snedla tri velike mesnate paprike, ki so bile res okusen in vsekakor najboljši nakup paprik do sedaj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

Punce mene pa zanima kako bi naredila brezglutenski kruh z ajdo? Nekako še nisem našla recepta, ki bi uspel.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Schar in daš ajdo zraven. Drugače si ga ne znam predstavljat, ker ne bo kipnil in vedno je bolj zbit ta kruh.

Po pirinem receptu s sodo bikarbono ga jaz po občutku tudi ne bi probavala. Dvomim, da bi kaj bilo iz tega recepta in vrste moke.

 

Ravno to sem naredila pa je bil lepljiv oz se mi ni spekel znotraj...sem ga pa pekla 50 minut na 200°

Pirinega sem delala z vinskim kamnom in res, da je bolj trd ampak vseeno okusen.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aliana bere, samo mora plesat okol po stanovanju in ne more tipkat :) na mobi se mi pa ne da romanov pisat.

 

Jaz sem delala schar-ajda, ene 60:40, ja, samo ne z vinskim kamnom. S kvasom, drugače mi s schar moko ne uspe...

 

Če jajca niso problem, je najbolj luštno in enostavno prirediti recept za ajdovo zlevanko... Jaz malo improviziram vsakič, ampak v osnovi: dve jajci, ene 300g ajdove moke, sol, malo sode bikarbone.. vode toliko, da pride precej gosta masa za palačinke.. zlijem v tortni model ene 2, 3 cm visoko in pecem 30 min na 180.

Lahko uporabiš kot kruhke, lahko das v modelcke od muffinov in so mini hlebcki, lahko delaš sladko verzijo s sadjem naloženim na vrh ali vmesanim vmes, lahko delaš slano s čebulo, posusenimi paradižniki in olivami, ... Opcij nešteto, ko enkrat osnovni recept pogruntas, da je "kruh" tak, kot ti paše (manj, vec vode naredi ful razliko...)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...