Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Ne vem, ali so prstaci in kamenice eno in isto - jaz tega itak ne jem. So pa prstaci v Neumu dovoljeni - vem, ker vsi hodijo v Neum po prstace. Je pa žalostno, da zato obalo razbijajo.

 

Jaz vsak večer navalim na paradajz solato, ki jo potem popivnam s kruhom. Odkrila skrivnost res dobrega paradajza: ne sme bit v hladilniku.

Ja, sem popravila, kamenice ali prstaci.....školjke , ki so podolgovate-rumeno drap videza...in rastejo zelo dolgo v skali......

 

Škoda, da ne ješ http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem, ali so prstaci in kamenice eno in isto - jaz tega itak ne jem. So pa prstaci v Neumu dovoljeni - vem, ker vsi hodijo v Neum po prstace. Je pa žalostno, da zato obalo razbijajo.

 

Jaz vsak večer navalim na paradajz solato, ki jo potem popivnam s kruhom. Odkrila skrivnost res dobrega paradajza: ne sme bit v hladilniku.

omg pa to so RES osnove paradajziranja http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

valda je jasno, da se paradajz (tko kt banane) NE shranjuje v hladilniku (paradajz izgubi okus oz mora prej nekaj časa stati - kaj pa vem, pol dneva? - na pultu, banane pa počrnijo in isto bljak okus), NE shranjuje z jabki, bananami ipd. sadjem, ki oddaja etilen (zorilni plin).

 

Drgač pa ja, prstaci (=kamenice) so pri nas (SLO, ne vem za HR) zaščitena vrsta in jih je smeš kupovat, jest, prevažat, prodajat - visoka kazen! Čeprav, jaz bi jih v Neumu jedla vsak dan. Delicija erste klasse, boljša kot ostrige http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

 

********

Ti Omar, veš kaj me zanima, zakaj je treba peso olupit pred peko v pečici? Mislm, a je ful muss, muss? Al stvar navade, tko kt odrezana klobasa iz pečice?

Po eni različici (J.Oliver) se peso speče v olupku v pečici, pa se potem olupi (in nadalje glazira, pa balzamikus,...)

 

********

danes pečen krompir iz pečice, včer smo bili nemarni in smo zvečer planili po pizza margariti (ker pač direkt iz late šopinga marel) in lubenici.

A hladilnik poln do vrha in še čez http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/opica.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kamenice ali prstaci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon26.gif so mljask odlične školjke...pripravljene na buzaro in pokonzumirane z dalmatinskim kruhom........http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon23.gif ....

 

Se mi zdi (ne vem, če še), da jih je prepovedano "lovit"....se pravi, razbijat skale in izluščit školjke.

 

Joj Ceres........

Kamenice so ostrige in jih v Stonu na veliko gojijo in bi jih moral Pico ful jest in tko........

Prstaci ali Dagnje so pa pr nas in tut na Hrvaškem strogo prepovedani za nabirat, ker so vrsta školjk v izumiranju in ker se je z njih nabiranjem vlačlo vn iz morja skale in se jih tolklo na plažah, se je s tem delalo še škodo na plažah. Kamni v katerih so prstaci so namreč apnenčasti, ful ostri in tam kjer jih jemlješ vn še ful časa ne more stopit bosa človeška noga. So pa prstaci delicija ena A. V bistvu boljših školjk skor ni. Takrat ko se jih je še dalo nabirat pidočov - klapavic sploh noben ni povohu.

 

 

 

Ne vem, ali so prstaci in kamenice eno in isto - jaz tega itak ne jem. So pa prstaci v Neumu dovoljeni - vem, ker vsi hodijo v Neum po prstace. Je pa žalostno, da zato obalo razbijajo.

 

Jaz vsak večer navalim na paradajz solato, ki jo potem popivnam s kruhom. Odkrila skrivnost res dobrega paradajza: ne sme bit v hladilniku.

Vse tiste k dajate pomidore v hladilnik bi blo treba kazensko preganjat. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Še enkrat, bistvo pomidora je, da je ful zrel, mehek in sladek. Oslarije da je treba na pol zelene, trde, pa ne vem še kake pomidorje rezat v solato so sovražna propaganda in teorija zarote. Pomidor je razhudnik in zelena barva pr njem pomeni karcenogenost.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V teh dnevih je skuhano samo to, kar skuham zvečer, da se potem čez noč ohladi stanovanje. Klime nimava. Včeraj bližnjica s pečenim belim kurjim iz Špara in mešano solato iz domačih logov http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png. Danes bo kar polenta in kumare v jogurtu z malo kisle smetane. Zvečer me pa čaka ene 5 odebeljenih cukinov, ki jih nameravam prepražiti na čebuli, ena doza kot priloga naslednji dan, ostalo pa roma v zamrzovalnik. Se je pa tudi meni včeraj "svinjsko" luštalo pizze iz ene oštarije, zelo dobre...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

********

Ti Omar, veš kaj me zanima, zakaj je treba peso olupit pred peko v pečici? Mislm, a je ful muss, muss? Al stvar navade, tko kt odrezana klobasa iz pečice?

Po eni različici (J.Oliver) se peso speče v olupku v pečici, pa se potem olupi (in nadalje glazira, pa balzamikus,...)

 

********

Mah....ne vem, sm probu obe varjante in se mi zdi, da se peso lupi pred pečenjem zaradi bl nežnega okusa. Če jo prej olupiš ma manj okusa po zemlji. Je pa res, da je to odvisno od pese do pese. Pa če je sveža, al je stala dost časa kje, pa če je mlada, al že stara........ Prou neke bistvene razlike pa lih ni. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo, glih Amalija v Kuhinji objavila o kumarah ala Tzatziki...tako jih delamo tudi mi, mislam, moja mati že nekdaj oboževala in pripravljala kumare v kislem mleku. Takrat še naravno kisanem domačem mleku...mmmm :)

Je pa še bolj dobro, če so kumare naribane kot jabolka za štrudl, ne na rezine. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kako dagnje = kamenice?

dagnje so ja klapavice? Al sem totalno zmešana http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/eekblue.jpg

 

pa če smo že glih pr morskem, v čem se razlikujejo (če sploh se) sardine in sardele?

Sem brala, da so sardine tiste sardele, ki so šle lah v konzervo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kako dagnje = kamenice?

dagnje so ja klapavice? Al sem totalno zmešana http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/eekblue.jpg

 

pa če smo že glih pr morskem, v čem se razlikujejo (če sploh se) sardine in sardele?

Sem brala, da so sardine tiste sardele, ki so šle lah v konzervo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

Dej še enkrat preberi. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

 

Kamenice so ostrige. Grde školjke za močno potenco. Ker ko jo odpreš asociirajo na žensko spolovilo menda.

 

Dagnje = prstaci so pa une fine prepovedane školjke. Svoje cajte so jih klicali tut datli.

 

Sardela - sardina..... dokler plava v morju je sardela, ko jo toplotno obdelaš postane sardina. Alora loviš sardele, ješ sardine.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kamenice so ostrige in jih v Stonu na veliko gojijo in bi jih moral Pico ful jest in tko........

Prstaci ali Dagnje so pa pr nas in tut na Hrvaškem strogo prepovedani za nabirat, ker so vrsta školjk v izumiranju in ker se je z njih nabiranjem vlačlo vn iz morja skale in se jih tolklo na plažah, se je s tem delalo še škodo na plažah. Kamni v katerih so prstaci so namreč apnenčasti, ful ostri in tam kjer jih jemlješ vn še ful časa ne more stopit bosa človeška noga. So pa prstaci delicija ena A. V bistvu boljših školjk skor ni. Takrat ko se jih je še dalo nabirat pidočov - klapavic sploh noben ni povohu.

 

 

 

Vse tiste k dajate pomidore v hladilnik bi blo treba kazensko preganjat. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Še enkrat, bistvo pomidora je, da je ful zrel, mehek in sladek. Oslarije da je treba na pol zelene, trde, pa ne vem še kake pomidorje rezat v solato so sovražna propaganda in teorija zarote. Pomidor je razhudnik in zelena barva pr njem pomeni karcenogenost.

 

Nope, dagnje so navadni pedoči ali klapavice po slovensko knjižno in se jih v bistvu goji lahk na školjčiščih, prstaci so pa datlji. morski seveda, tako jih imenujejo in na skrivaj prodajajo datteri di mare po italijansko iz katerega jezika smo to tudi prevedli

v celem EU je nabiranje prstacev prepovedano.. nabira jih samo še moj foter, s potapljanjem pravi dalmatinski mrož.

 

kako to zgleda

 

potopi se do priročnih skal ki jo samo izurjeno oko lahko loči od tistih praznih, s seboj ima kladivo in pod vodo zlomi skalo oziroma kamen in potem iz njega potegne školjke ki se nahajajo v kamnu v katerega so se izvrtale..

 

Včasih je to bil zelo razširjen šport in se jih je velik našlo tudi med Piranom in Izolo.. potem pa so to delicijo odkrili Slovenci in je to glih taku k da jo odkrijejo Kitajci vrsta izumre..

 

kamenica je pa ostriga

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mater slovenčeki ... a res morate vse požret .... pa vsako skalo dolskrampat za vsem kar leze ali je prisesano ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

 

Če bi se jih dal dobit na Pohorju, bi jih verjetn tud ti žrl. Pazi /če jih boš kdaj probal/...lupina se ne je

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nope, dagnje so navadni pedoči ali klapavice po slovensko knjižno in se jih v bistvu goji lahk na školjčiščih, prstaci so pa datlji. morski seveda, tako jih imenujejo in na skrivaj prodajajo datteri di mare po italijansko iz katerega jezika smo to tudi prevedli

v celem EU je nabiranje prstacev prepovedano.. nabira jih samo še moj foter, s potapljanjem pravi dalmatinski mrož.

 

kako to zgleda

 

potopi se do priročnih skal ki jo samo izurjeno oko lahko loči od tistih praznih, s seboj ima kladivo in pod vodo zlomi skalo oziroma kamen in potem iz njega potegne školjke ki se nahajajo v kamnu v katerega so se izvrtale..

 

Včasih je to bil zelo razširjen šport in se jih je velik našlo tudi med Piranom in Izolo.. potem pa so to delicijo odkrili Slovenci in je to glih taku k da jo odkrijejo Kitajci vrsta izumre..

 

kamenica je pa ostriga

Mah......ja, je res in ni res. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

Pidoči ali klapavice so iz rodu Mitilus Galloprovincialis al po naše petelin brez rogov. Dočim prstaci so latinsko Litophaga Litophaga iz rodu dagenj, Mytilidae po latinsko. Zato se jim reče tut dagnje. Sm pa ja, tut jst vidu v ribarnicah zraven pidoču napis dagnje. Ma meni so stari ribari rekli, da to ni prou, k se je po starem zmeri govorilo prstacem dagnje.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas so z imenom dagnje, pedoči in klapavice označevali isto vrsto školjke, če se ne motim pa tudi po restavracijah. Če si naročil dagnje, si dobil klapavice http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png .

 

Drugače - školjke se kuhajo žive in zame to je problem.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas so z imenom dagnje, pedoči in klapavice označevali isto vrsto školjke, če se ne motim pa tudi po restavracijah. Če si naročil dagnje, si dobil klapavice http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png .

 

Drugače - školjke se kuhajo žive in zame to je problem.

 

Eeee...mislm...res je. Poznam ene, ki jim je kuhanje živih školjk problem.... rešil so ga tko, da jih ne kuhajo...mislm...preden jih pojejo.

 

Na Hrvaškem še nobenga nisem slišal, ki bi prstacem reku dagnje. Datule al pa datuli ja, dagnje pa ne.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dagnje so hrvaška beseda.. in se jih lokalno sploh ne uporablja

 

Stari ribari... predvidevam da govoriš o piranskih izolskih in koperskih.. (Mujo, Srboljub, Janez in Ožbe)

 

so ribe in školjke poimenovali po tržaški (italijanski) narečni bazi, del pa so prevzeli od hrvatov

 

kar je razumljivo, saj pred letom1945.. slovenskih ribičev na tem območju ni bilo.

 

So bili pa slovenski ribiči v Kontovelu Proseku in tm v okolici Tersta..

ki so imeli neke svoje izraze

 

Marjuča offizia je dokaj korektno v knjigi Iz morja v ponev opisala narečna imena, prava slovenska književna( mislm Juso Toporišić pa glih ve kako se ribam in školjkam reče)

 

Nikoli v nobenem primeru pa se prstacem ni reklo dagnje...

 

Je pa res, da zna bit to podobno zgodbi jastog rarog... ki sta v slovenskem in hrvaškem jeziku v nasprotnih pomenih

 

recimo če je Toporišić pred smrt ukazal da tko more bit..

 

.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Unim najslajšim školjkam se ne reče vongole, ampak....vagine /ja, majo cel kup lokalnih imen, tko da mrbit pa kje rečejo tud vongole/

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Unim najslajšim školjkam se ne reče vongole, ampak....vagine /ja, majo cel kup lokalnih imen, tko da mrbit pa kje rečejo tud vongole/

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

http://coolhouse.si/spletna_trgovina/zamrznjene_ribe_raki_mehkuzci/mehkuzci/355/vongole_cele/

 

http://ricette.giallozafferano.it/Vongole-alla-pescatora.html

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jabuka, hruške, slive, koga voli Ive :D Jabolka sem danes že :D Nektarine tud ;) pa še lubenico bi :P

Za zajtrk so bila tri jajca na uč, za malico riž z stročjim fižolom, korenjem in mal pišanca. Za kosilo pa verjetno skleda solate.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dagnje so hrvaška beseda.. in se jih lokalno sploh ne uporablja

 

Stari ribari... predvidevam da govoriš o piranskih izolskih in koperskih.. (Mujo, Srboljub, Janez in Ožbe)

 

so ribe in školjke poimenovali po tržaški (italijanski) narečni bazi, del pa so prevzeli od hrvatov

 

kar je razumljivo, saj pred letom1945.. slovenskih ribičev na tem območju ni bilo.

 

So bili pa slovenski ribiči v Kontovelu Proseku in tm v okolici Tersta..

ki so imeli neke svoje izraze

 

Marjuča offizia je dokaj korektno v knjigi Iz morja v ponev opisala narečna imena, prava slovenska književna( mislm Juso Toporišić pa glih ve kako se ribam in školjkam reče)

 

Nikoli v nobenem primeru pa se prstacem ni reklo dagnje...

 

Je pa res, da zna bit to podobno zgodbi jastog rarog... ki sta v slovenskem in hrvaškem jeziku v nasprotnih pomenih

 

recimo če je Toporišić pred smrt ukazal da tko more bit..

 

.

Ja, točno o teh ribičih govorim in oni so prstace zmeri imenovali dagnje, ker so res iz tega rodu. Vem pa tut da vsi ostali govorijo dagnje pidočem, čeprav sploh niso iz tega rodu. Bejž vedet zakaj se je to tako pomešalo, posplošilo........http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif

 

Ma niti ni važno.......važno je, da so vse te školjke v buzari fine za se zmešat in če ti rata nardit dober toč, rabiš zraven celo štruco kruha k je greh ne pomakat kruh v tist toč.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pehtranova potica za zajtrk :P

(V bistvu Pico kriv, ker me je spomnil, da imam še eno zmrznjeno od velike noči .. )

 

Kosilo sem odpovedala. Mislim tisto uradno kosilo. Midva s tamalim sva v kuhinji na tleh glodala kozji sir in kumare. Po moje prvi zaresen (količinsko) obrok od tamalga .. je čist not padu :P

 

Mal razmišljam, da bi šla dol v klet po 2 goveja zrezka in jih dala dušit ven na balkon .. Za mal bolj zaresno večerjo ... enkrat vmes bo še lubenica, pol čist zvečer pa sladoled v Romantici ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zakaj pa tale kuharica iz linka vsako vongolo potolče ob leseno dilo - a je treba res vsako školjko ročno pregledat, če je sveža (da ne spusti vode)? A ni zadost, če pač neodprte školjke od kuhanja pustim ob krožniku in ruknem v kanta? Je to neka (nova) fora preizkusa svežine al sem sam jst nepoučena?

Pa peperoncin manjka tam notri - za moj okus seveda http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

pa tut, jaz vongol nič ne izluščim vse zmešam skup pa je.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cookie, maš v dobrem. Za poročanje o napitku lubenica, led. Mmmmmmmm http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif Prvi kozarec je bil še lubenica in led, zmiksana v smoothie, v drugega je že padla zraven banana in nekaj zmrznjenih češenj. Odslej sem fan http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zakaj pa tale kuharica iz linka vsako vongolo potolče ob leseno dilo - a je treba res vsako školjko ročno pregledat, če je sveža (da ne spusti vode)? A ni zadost, če pač neodprte školjke od kuhanja pustim ob krožniku in ruknem v kanta? Je to neka (nova) fora preizkusa svežine al sem sam jst nepoučena?

Pa peperoncin manjka tam notri - za moj okus seveda http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

pa tut, jaz vongol nič ne izluščim vse zmešam skup pa je.

Vongole al pa kučice po dalmatinsko živijo v pesku. In praviloma smo zmeri, k smo jih nabirali pol še vsaj pol dneva pustili školjke v čisti morski vodi da so popljuvale vn pesek. In vodo skoz, na pol ure recimo, menjavali. Ko jih pa kupiš v ribarnici, ne veš če so ble tko prečiščene, zato lahko doma isti postopek ponoviš, da jih daš v navadno vodo, daš zraven pest soli in pol na pol ure tisto vodo menjavaš par ur. Če pa za to namakanje ni časa, če se mudi,.... pol v restavracijah vsako kučico posebi s stranjo kjer se odpira potolčejo po leseni dili in če pride vn kaj peska, jo zabrišejo stran, če ne pa v olivca.

 

Peperončino bl paša k pidočom, k so bl grobe, bl tazga, kmečkega okusa, kučice - vongole so bl rafinirane, nežnega okusa in se rajš delajo brez čilita, sam z malo popra.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...