Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Za zdrave posladke, naredila včeraj (le kardamom mi ni najbolj všečen...):

 

http://www.lifestylenatural.com/1627/PIsKOTI-S-KARDAMOMOM

 

In pa čokoladico, ko pade cukr, s chia semeni in psylumom ter brusnicami. Dovolj je pa menda en mini okenček, ima cca 150 kalorij....

 

http://dobrojutro.rtvslo.si/moje-zdravo-telo/

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tle ste znalci.

 

Zakva je treba uno mehko sredico buče, ki vsebuje peške, odstrant, preden se jo podela v juhi al pa v pireju al pa v piti. Če se jo peče, še zastopm, ker je pač verjetn preveč mehka in sočna za popečt.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tle ste znalci.

 

Zakva je treba uno mehko sredico buče, ki vsebuje peške, odstrant, preden se jo podela v juhi al pa v pireju al pa v piti. Če se jo peče, še zastopm, ker je pač verjetn preveč mehka in sočna za popečt.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

Jz tudi pojma nimam. Kot prvo, je bolj anjfah, da ne prebiram mehkega dela in pešk. Z žlico izdolbem del, kjer so peške. Kot drugo, če del te mehke sredice, seveda brez pešk, ostane, ka pa vem, v kremni župi bi mogoče bilo čisto ok, oz. če bi ostale niti, bi morala sprobat. Sem pa že sama razmišljala o tem. Pole, naribat ta del tudi ne gre. Za pečenje v pečici pa sprobat, kaj bo, če ostane.

 

Včeraj sem napolnila še zadnjo bučo z vrta, je bila trda in se je dolgo pustila prosit, da se zmehča v pečici http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png . Nadev je bil iz koščkov soje, popraženih na čebuli, naribanega preostalega dela buče, pora, česna, peteršilja, preliv s kislo smetano in jajčko. Mnjami dobro.

 

Nekaj nadeva mi je ostalo, zato bo le - ta danes postal še del krompirjeve musake.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz pa ne vem, če razumem vprašanje.

A si prav razlagam, da zakaj je treba tud peške dat stran?

Ker so trde in se ne pokuhajo(?).

 

***********************************

 

Za danes nimam pojma. Bom pobrskala po hladilniku, če pade kaj v oči in na misel.

 

Ne, ne...itak da je treba dat peške preč. Ampak una sredica brez pešk /pol ko so odstranjene/ je pa videt čist nucna, v receptih pa povsod piše, da jo je treba preč vršt.

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tle ste znalci.

 

Zakva je treba uno mehko sredico buče, ki vsebuje peške, odstrant, preden se jo podela v juhi al pa v pireju al pa v piti. Če se jo peče, še zastopm, ker je pač verjetn preveč mehka in sočna za popečt.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

Izkušnje ti povejo, kdaj sredico s semenkami zavržeš, kdaj pa je čist ok in zelo uporabna.

Če je buča sveža in ne preveč stara (tp, da tudi semenke še niso spolno razvite do al dente pod zobmi), potem mirne duše zmiksaš/spasiraš sredico s semenkami vred (tole za juhe, pite, pečene v ploščicah v pečici).

 

Če pa je lepo spolno zrela, so tudi semenke pretrde za miksanje, ribanje ipd. Take semenke lahko, v navalu intelektualne zdolgočasenosti seveda, ročno obereš od mehke sredice in posušiš, bodisi za semena, bodisi za večerno grizljanje ob spremljanju dolgočasnih reality šovov na TV, ob domnevi, da si jih prej na suho popekel in malce posolil.

 

Drgač pa; vaja dela mojstra, če mojster dela vajo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Jaz pa ne vem, če razumem vprašanje.

A si prav razlagam, da zakaj je treba tud peške dat stran?

BINGO Ker so trde in se ne pokuhajo(?).

 

***********************************

 

Za danes nimam pojma. Bom pobrskala po hladilniku, če pade kaj v oči in na misel.

 

danes pečene orade in krompirjeva solata http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

prejle sem v šubu poglodala polovico izvrstne Luciferjeve čokolade (žal predstavitve nimajo na netu; kupila sem v Hofru, 85g mlečna čokolada z okusom fig in orehov). Veleje, sušilnih strojev sicer še zmer ne obvladaš, ampak čokolado pa znaš delat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mogoče kdo ve kaj je to belo olje? Prvič se bom lotila domačega ajvarja in sem mal lost. Ali lahko namesto belega olja uporabim npr olivno?

Pa kok prej lahko steriliziram stekleničke v pomivalcu? Ter kakšen je postopek potem k dam ajvar v stekleničke? In kok časa jih pustim v pečki?

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mogoče kdo ve kaj je to belo olje? Prvič se bom lotila domačega ajvarja in sem mal lost. Ali lahko namesto belega olja uporabim npr olivno?

Pa kok prej lahko steriliziram stekleničke v pomivalcu? Ter kakšen je postopek potem k dam ajvar v stekleničke? In kok časa jih pustim v pečki?

Pinka! Sram te je lohko, da te moram jst učit kuhat, a kaj čmo......http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

 

Belo olje pravijo na štajerskem mešanici sončničnega olja in olja oljne ogrščice.

 

Stekleničke v pomivalcu steriliziraš tik preden nalagaš še čimbolj vroč ajvar noter. Morajo bit čimbol tople. Pol ko so polne, daš gor pokrovčke, ful zatisneš in daš vse stekleničke čimtesneje skupi. In pol vse skupi pokriješ s kako staro deko, starimi puloverji, nečim, kar čimdlje drži toploto. Dobesedno jih zadekaš. Če delaš to zvečer morajo bit načeloma še zjutri vse stekleničke tople. Po 24 urah jih pa zložiš v shrambo. V tem primeru jih sploh ne rabiš dajat v pečico.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mogoče kdo ve kaj je to belo olje? Prvič se bom lotila domačega ajvarja in sem mal lost. Ali lahko namesto belega olja uporabim npr olivno?

Pa kok prej lahko steriliziram stekleničke v pomivalcu? Ter kakšen je postopek potem k dam ajvar v stekleničke? In kok časa jih pustim v pečki?

 

Lahko uporabiš olivno olje. Pr nas je belo olje /v kulinariki, ker ta izraz se uporablja tud za parafin/ izraz za sončnično olje /čeprav dons tega izraza noben več ne uporablja/.

Jst za sterilizacijo uporabljam pečico /tacajt, k delaš ajvar jih maš v pečici na 100 stopinjah skupaj s pokrovčki/ K je ajvar kuhan, nafilaš kozarčke, zapreš, obrneš na glavo, jih zadekaš in pustiš, da se počas ohladijo. To je to.

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Opet smo štajerci nekaj krivi:))

Pri nas (v hazolah) je belo olje tudi samo sončnično...tak, da.... samo, da ni bučno.

drugač, pa sta moška tole dobro povedala :)

mi še imamo nekaj lanskega ajvarja, tako da letos tole odpade. Čakam gobe...optimistka.

 

Sicer pa bomo jedli čufte in pire krompir.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pinka! Sram te je lohko, da te moram jst učit kuhat, a kaj čmo......http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

 

Belo olje pravijo na štajerskem mešanici sončničnega olja in olja oljne ogrščice.

 

Stekleničke v pomivalcu steriliziraš tik preden nalagaš še čimbolj vroč ajvar noter. Morajo bit čimbol tople. Pol ko so polne, daš gor pokrovčke, ful zatisneš in daš vse stekleničke čimtesneje skupi. In pol vse skupi pokriješ s kako staro deko, starimi puloverji, nečim, kar čimdlje drži toploto. Dobesedno jih zadekaš. Če delaš to zvečer morajo bit načeloma še zjutri vse stekleničke tople. Po 24 urah jih pa zložiš v shrambo. V tem primeru jih sploh ne rabiš dajat v pečico.

 

Čaki ti mene, k ti jz pokažem kako se pripravi pravi pasulj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png boš ti vidu pol kdo ne zna kuhat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Lahko uporabiš olivno olje. Pr nas je belo olje /v kulinariki, ker ta izraz se uporablja tud za parafin/ izraz za sončnično olje /čeprav dons tega izraza noben več ne uporablja/.

Jst za sterilizacijo uporabljam pečico /tacajt, k delaš ajvar jih maš v pečici na 100 stopinjah skupaj s pokrovčki/ K je ajvar kuhan, nafilaš kozarčke, zapreš, obrneš na glavo, jih zadekaš in pustiš, da se počas ohladijo. To je to.

Hvala butl http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zelenjavna juha, pa jabolčna pita

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

neky na brzaka: goveja juha (zmrz.), špageti s suhimi paradižniki, pršutom in kaprami, pesina solata.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

še zadnji "poletni" vzdihljaj: lignji na rdeče, popečena polenta, za sladico pečem mini kokosove tortice

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

včeraj bobiči in palačinke

 

pečen krompirček, perutničke, solata in kozarček refoška http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

tole bi zdele jst http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

pa ne bom, ker, razen krompirja, nimam nič na broju http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

danes bom kar pire in jabolčno čežano http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif (nekateri zavijajo ob kombinaciji pire in čežane, ampka mene to spominja na otroštvo in na zimske počitnice, ki sem jih preživljala pri stari mami)

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Btw ratal zeleni ajvar :P tko, da še se bom kdaj lotla vlaganja :)

 

Za kosilo danes sladko zelje z korenjem + popečena piščančja prsa z zelenim ajvarjem :)

Za večerjo bananine palačinke z rožičevo moko :) Še najmlajši škrat jih je jedel :) (k je te dni vse ne ne ne :))

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dragi je včeraj prinesel taščin poln pisker filanih paprik http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif (ne morem verjet, zdej al je nekej hudo narobe, al se bo v kratkem to "plačalo"http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif , trenutno imam pa rajši "čudeži se dogajajo"http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif )

torej danes filane paprike, jeeeeej http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dragi je včeraj prinesel taščin poln pisker filanih paprik http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif (ne morem verjet, zdej al je nekej hudo narobe, al se bo v kratkem to "plačalo"http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif , trenutno imam pa rajši "čudeži se dogajajo"http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif )

torej danes filane paprike, jeeeeej http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

Ooo, tudi jaz naše občasno razvajam s kakšno filano papriko ali pa mesno bolonjsko... Ker take jedi v enem "piskru" je najlažje poslat in pa počakajo do drugega dne.

 

Midva zadnja dva tedna "pospravljava" radič, ki se mu za omilitev okusa doda malo toplega krompirja. Ali pa pomešam rukolo, radič, fržolco in krompir, pa je bogata solata, zraven katere samo malo kruha.

 

Nat, si posejala rukolo?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Btw ratal zeleni ajvar :P tko, da še se bom kdaj lotla vlaganja :)

 

Ni eta vcasih delala zelen ajvar? Oz okus in teksturo je blo tam tam.

 

 

Midva zadnja dva tedna "pospravljava" radič, ki se mu za omilitev okusa doda malo toplega krompirja.

Nat, si posejala rukolo?

Meni pa njegov grenkast okus prav sede priznam. Lahko je tudi samo skleda radica z malo polivke ali kaksnimi polpeti.. Ideja za danasnje kosilce ocitno :D

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za otroke za gušt imam tudi jaz pogosto filano papriko in po novem mesno lazanjo. Za vegije pa zelenjava z domačega vrta na 1001 način. Letos tudi ogromno sadja z domačega vrta - jabolka, hruške, slive, grozdje.

 

Zadnjič sem prvič poskusila sveže goji jagode - vem, da je cel boom okrog njih, okus mi pa vseeno ni blizu. Menda jih je pa neverjetno enostavno gojiti (menda ne, ker so goji http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png). Pa aronijo v likerju. Tako se počasi spoznavam z eksoti v kulinariki.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...