Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

js bom pa dans rakce na buzari, z velik česna pa peteršilja

 

njami

Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.

Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.

JEAN ANOULIH

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sstane, sem jih kr sama naredila, so veliko boljši, kot pa v kaki gostilni

Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.

Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.

JEAN ANOULIH

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
sstane, sem jih kr sama naredila, so veliko boljši, kot pa v kaki gostilni

Sem mislil, da poznaš kakšno dobro gostilno, kjer bi lahko za TV Celje posnel kakšno reportažo. Če jih pa znaš sama pripravit, je pa tudi super :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Meni se je pa zaluštalo dobre kremne porove juhe, imate nasvet kako jo narediti?

 

Jst porovo župo naredim takole:

očiščen in opran por nakolutam. Krompir olupim, zrežem na drobne koščke, skuham posebej. Na teflon kastroli porjavim 1 Ž (rjavi) sladkorja, dodam kolute, fejst premešam, na hitro (slabo min) popražim. Dodam kuhan in z betom popeštan krompir, skupaj z krompirjevko. Še malo pokuham (2-3min), dodam koperc (če ga maraš), ugasnem šporhet ruknem v župo 1-2 Ž ksl.smetane, solim. Zdej, če želiš met kremno, morš vse skupi zmiksat s paličnim (ampak jst tega ne delam).

Namesto smetane lahko dodaš nakolutano (prekajeno, bloško) klobaso (pride drugačen okus), domače ocvirke, hrenovko...od dodatkov (zelišča/klobase/ocvirki/smetana..) je tudi okus porove drugačen.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:)x jst pa uporabim maslo, por, sol

 

 

malo masla v pisker , nakolutan por , da postekleni, ne sme porumenet, zalijem z vodo....posebej vgnetem žlico masla in moke v kroglice in ko v piskru zavre fliknem not še kroglice, narahlo prevrem in posolim.....zmiksam s paličnim (v gladko baržunasto zmes, da noben od jedcev ne zazna porovih kolutićev x;)x ) in to je to x;)x

 

 

receptura je iz enega francoskega samostana x:o)x

 

če mam premalo pora, da delam iz kakih ostankov minimalnih hladilniških pol vtaknem not še listič lovorja, pa pa stepen jajc x^x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prvič v življenju sem delal palačinke (da ponucam marmelado, ki sem je letos ogromno nakuha). Niso ble bog ve kaj. Ne znam narediti tankih; nikakor niso hotle ratat. Ma gdo kakšno sugestijo, kje sem zajebal?

 

 

zvedavi Nosorog

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prvič v življenju sem delal palačinke (da ponucam marmelado, ki sem je letos ogromno nakuha). Niso ble bog ve kaj. Ne znam narediti tankih; nikakor niso hotle ratat. Ma gdo kakšno sugestijo, kje sem zajebal?

zvedavi Nosorog

 

drugič v maso vlij tretjino donata, radenske ali pira kot je predlagala Lia, sem pa že čula tudi za palačinke, ki jih delajo tako, da dajo eno tretjino coca cole, so baje sladke x;)x

ko narediš prvo, če se ti ne razlije lepo na tanko, potem moraš dodat še tekočine, ki so zgoraj opisane ali pa mleko

 

sicer pa sej ni važn al je 2 mm al 3mm glavn da so dobre x:Dx

 

lahko jih pa preimenuješ v šmorn če komu kaj ne bo pasalo x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prvič v življenju sem delal palačinke (da ponucam marmelado, ki sem je letos ogromno nakuha). Niso ble bog ve kaj. Ne znam narediti tankih; nikakor niso hotle ratat. Ma gdo kakšno sugestijo, kje sem zajebal?

zvedavi Nosorog

 

 

Ja jaz sem strokovnjak za palačinke.

 

Tanke načeloma ne ratajo, če preveč mase v ponev uliješ. Jaz uporabljam kar zajemalko, kakšen cm pod robom je ravno prava količina.

 

Ena od variant je tudi, da si imel preveč gosto testo in se ni hotelo dovolj hitro razlesti po ponvi, pa si moral "štuklat". S količino ene zajemalke mora biti pokrito celo dno ponve. Kakor hitro je testa več, so že predebele.

 

Mogoče so se ti, če si naredil tanke, med obračanjem strgale in si zato delal debelejše (da so preživele v enem kosu). V tem primeru bi moral v maso zmešati še eno jajce.

 

Drugače pa - da ti bo laže - ko ulivaš testo v ponev, ponev (v kolikor si desničar) z levo roko dvigni in jo malo nagni proti levi. Z desno roko v zajemalko zajemi maso in jo polij po tistem delu ponve, ki je višje (torej na desni strani). Testo se ti bo kar samo razlezlo po celi površini ponve.

 

x:px

 

 

Sem pa danes jaz tudi palačinke. Najprej za zajtrk, za kosilo so bile bučke polnjene z ajdovo kašo z jurčki in po vrhu parmezan, za posladek pa palačinka, ki je ostala. Z nutello, ananasom in bananami x:px

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Živjo

 

Prvič v življenju sem delal palačinke (da ponucam marmelado, ki sem je letos ogromno nakuha). Niso ble bog ve kaj. Ne znam narediti tankih; nikakor niso hotle ratat. Ma gdo kakšno sugestijo, kje sem zajebal?

zvedavi Nosorog

 

Malo opiši svojo recepturo za palačinke, pa se bo našla tudi pomoč.

Kakšno marmelado pa si pripravil?

 

 

Obenem hvala za nasvet glede porove juhe, bom poizkusil čez vikend.

Danes sem pripravil laški fižol zabeljen z čebulo in meni je bilo carsko, ostalim pa ne preveč - imajo raje ocvirke.

 

LP

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Živjo

Malo opiši svojo recepturo za palačinke, pa se bo našla tudi pomoč.

Kakšno marmelado pa si pripravil?

LP

 

Recept, ki sem ga nekje našel je bil: 2,5 dl mleka, 20 dkg moke in 3 jajca.

 

Uporabil sem 2,5 dcl mleka, namesto treh 4 jajca (ker sem kupil pakngo z desetimi, v hladilniku pa imam prostor za jajca, kamor jih gre le šest x:o)x ) in od oka polnozrnate moke - po občutku blizu 20 dkg.

 

Palačinke so bile debele, pa so se kljub temu trgale. Čenpr daš malo mase na vilco in jo dvigneš - kako mora teči? V povezanem curku, al ne?

 

Marmelada je iz ringloja. Delal sem jo 4x, trikrat je ratala vrhunska, enkrat sem jo pa očitno premalo časa kuhal.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

3 jajca???? U MATER!!!

 

in ti si celo 4 dal??? Pa saj to je bila omleta, ne palačinke!

 

jaz sicer delam kar na oko, ampak dam 1 jajce, kakšnih 10 cm moke (v tisti plastični višji posodi, v kateri lahko miksaš) in potem po potrebi mleka, pa ščepec soli (včasih še začimbe za štrudel, da bolj diši).

 

glede te polnozrnate moke pa nisem ziher. to mi je sumljivo. xnckrivx :vragec: jaz dam vedno čisto navadno belo (ostro). aha - pa za informacijo - iz moke TUŠ mi palačinke ne ratajo xnckrivx

 

Testo pa je dovolj gosto, kot sem že prej povedala, ko masa ene zajemalke pokrije celo dno, ne da bi kaj rabil štuklat ali da bi se 2x prekrilo.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept, ki sem ga nekje našel je bil: 2,5 dl mleka, 20 dkg moke in 3 jajca.

 

Uporabil sem 2,5 dcl mleka, namesto treh 4 jajca (ker sem kupil pakngo z desetimi, v hladilniku pa imam prostor za jajca, kamor jih gre le šest x:o)x ) in od oka polnozrnate moke - po občutku blizu 20 dkg.

 

Palačinke so bile debele, pa so se kljub temu trgale. Čenpr daš malo mase na vilco in jo dvigneš - kako mora teči? V povezanem curku, al ne?

 

Marmelada je iz ringloja. Delal sem jo 4x, trikrat je ratala vrhunska, enkrat sem jo pa očitno premalo časa kuhal.

 

lalala

 

 

pa kwa to kompliciraš?? pa to na oko vržeš... to ti jaz drugič naredim.

tanke, debele, srednje po želji.

 

itak, da v povezanem kako pa ?? x:Dx

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept, ki sem ga nekje našel je bil: 2,5 dl mleka, 20 dkg moke in 3 jajca.

 

lalala

 

Ja, čeprav boš dobil inštrukcije, pa vseeno še moj komentar.

 

Glede jajc, menim, da nisi nič falil saj baje, več kot jih daš, boljše so palačinke! xDDx

Verjetno je manjkalo le malo tekočine, kar se pa moke tiče, pa jih ponavadi pri nas delamo z belo.

Če jih pečeš za v juho, dodaš le malo soli, drugače pa tudi malo sladkorja.

Zamešaš kot Nadalina in to je to.

Ko sem jih delal prvič, je ratal šmorn, namaz pa le dodatek.

 

Ringlojeva marmelada pa je res dobra, če le ni presladka. :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

moka je po moje bistvena sestavina... če je moka drugačna, je drek. jaz recimo nikoli ne morem narediti tako tankih palačink z ajdovo moko kot z navadno belo--> fora po moje v moki..

 

tanke pa tako: npr. s svinjko mastjo (s tem gre meni najtanjše). segreješ faj, zmanjšaš plin, ponev obrneš tako da mast (olje) zalije vse robove. vliješ maso s posode, ki ima žleb za odtekanje in sicer ponev držiš na ENI STRANI gor (kot je že gilli omenila) in tu -oz zgoraj vlivaš. enakomerno in počasi. in tako se naj zalije. na koncu ponec do konca spustiš na plin in morebitne robove (nepravilno obliko) "popraviš" da s ponvijo pač zasuceš tako, da masa steče tja kamor more.. in potem plin na veliko..

 

 

ponev vržeš v luft in palačinka se obrne. ce ti ne rata glih fajn v ponev malo popraviš in speceš se na drugi strani.

 

DOBER TEK!

 

 

(sicer pa res skomplicirano. bolje, da ti pokažem).

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

moka je po moje bistvena sestavina... če je moka drugačna, je drek. jaz recimo nikoli ne morem narediti tako tankih palačink z ajdovo moko kot z navadno belo--> fora po moje v moki..

 

tanke pa tako: npr. s svinjko mastjo (s tem gre meni najtanjše). segreješ faj, zmanjšaš plin, ponev obrneš tako da mast (olje) zalije vse robove. vliješ s posode, ki ima žleb za odtekanje in sicer ponev držiš na ENI STRANI gor (kot je že gilli omenila) in tu -oz zgoraj vlivaš. enakomerno in počasi. in tako se naj zalije. na koncu ponec do konca spustiš na plin in morebitne robove (nepravilno obliko) "popraviš" da s ponvijo pač zasuceš tako, da masa steče tja kamor more.. in potem plin na veliko..

ponev vržeš v luft in palačinka se obrne. ce ti ne rata glih fajn v ponev malo popraviš in speceš se na drugi strani.

 

DOBER TEK!

(sicer pa res skomplicirano. bolje, da ti pokažem).

 

:palec: se strinjam z vsem razen svinjsko mastjo in metanju ponve v luft x;)x jaz ponavadi vržem samo palačinko, ponev pa prej malo stresem, da se palačinka predhodno odlima ...

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sem kar mislila, da vam svinjska mast ne bo vseč. jaz sem cel laif kuhala na svinjski masti in veš da se sprakticiraš. olje ni isto - nikada. že reagira na toploto drugače.

 

 

no, ja, kok smo pedantni. jaz tudi palačinsko vržem v luft. ponev pa na koncu, ko je več ne rabim.. x:Dx x:Dx

 

 

drugače pa zanimivo tisto z ajdovo kašo- nikoli jedla. a kašo dušiš z jurčki, ali kako to zgleda?

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...