Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

imam dve vprašanji:

 

-kako dolgo se kuha čičerika?

 

-a zna kdo naredit močnik, kot ga delajo gorenjci - se pravi samo močnik, kuhan na vodi s slanim krompirrjem zraven...?

nič mlečnega itd...kot neka bazična močnata jed?

 

Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik:

 

Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika...

 

:vio:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

čičerika tko nekako, kot fižol, najprej jo namakaš ene 12 ur, pol pa kuhaš... menda okrog 70 minut, jaz sem jo malo več, ampak tko na približno... sej pol probaš kdaj je kuhana..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik:

 

Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika...

 

:vio:

 

 

aaaaaaaa

to znam....samo je predaleč xcivx

 

že leta ga zelim naredit, odkar je babica nehala kuhat to....pa ga nihče ne zna :(

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

imam dve vprašanji:

 

-kako dolgo se kuha čičerika?

 

Kok ti kompliciraš ... Ma, dej jo kuhat, ko bo kuhna, jo pa odstavi.

 

Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik:

 

Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika...

 

:vio:

 

Zajeban je sam to, k je tud soseda gorenjka in pol za močnik fafneš. Od vseh močnikov mi je še najbolj simpatično, če se kdo piše Močnik.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ja noooo

samo rada bi vedela približni čas, ker razmišljam, da bi še kaj drugega zraven dala noter, pa ne bi dala prezgodaj,

ker določene stvari niso okusne, ko so čisto razkuhane, da o pomanjkanju hranljivih snovi ne govorimo :vragec:

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo Tinka, recept za gorenjski močnik /mi ga je dala soseda in mi obenem prišepnila, da je naturalizirana Gorenjka, ker je drgač Rovtarca, verjetn zarad tega ne bi fafnu pr močniku, če bi ga kdaj glih čist slučajn hotu jest. Pa ga rajtam ne bom, mislm, hotu x:Dx /, sam mal modificiran:

 

Olupiš dost krompirja in ga narežeš na krhlje.

Kremenatle /od vratu, ker so blj žoftni/ mariniraš že prejšnji dan.

Pržgeš pečico na 180 stopinj.

Na en del ene moke ukropiš tri dele osoljene vode.

Flikneš moko v krop in nardiš s kuhlo luknjo v sredo moke.

Tko kuhaš, odvisn od moke /bela, ajdova/, ene kva pa vem 10 do 20 minut.

Vmes pogreješ ocvirke v ponvi.

Skuhano moko premešaš s kuhlo v kompaktno maso /lim po domače/.

Plozneš ocvirke na lim.

Vzameš lonec z limom /močnikom kao/ in ga ročno zabrišeš skoz okno.

Odpreš hladilnik in vzameš iz njega kremenatle, ter jih daš pečt v prej segreto pečico.

Čez pol ure dodaš glih osoljen krompir h kremenatlom.

Pečeš še eno uro.

Vmes pripraviš regrat v solati in glaž terana /tko se sam reče, ker ga je komot več glažov/.

 

Čas priprave: okol dve ure.

Zahtevnost: enostavna.

 

Nej ti tekne

x:px

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

-a zna kdo naredit močnik, kot ga delajo gorenjci - se pravi samo močnik, kuhan na vodi s slanim krompirrjem zraven...?

nič mlečnega itd...kot neka bazična močnata jed?

moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!:

 

pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala.

 

una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi x:px

 

butl, ti pa opisuješ žgance x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zaroštan močnik :2src:

1 jajce na približno 10 dag moke ... bele, črne, polnozrnate

 

v zasavju ga naredimo takole:

 

polovico usukančkov streseš na mast da zarumenijo

zaliješ z mrzlo vodo in soliš

ko zavre dodaš ostale usukančke

vre naj 15 minut

mora biti gost

zabeliš z ocvirki x:px ali zarumenjeno čebulo :xx!:

 

kadar je bilo močnika malo so zraven jedli krompir v oblicah

ali pa na koncu dodali na koščke kuhan krompir

 

 

hm...glede ocvirkov in čebulce so pri meni čustva obratna...sicer pa mislim, da to zna bit to!

bom poskusila..... :palec:

 

hvala x:)x

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!:

 

pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala.

 

una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi x:px

 

butl, ti pa opisuješ žgance x:o)x

 

 

ja saj...tale gorenjska varianta je lahko zelo zanič....zato je pa treba vedet točno kaj in kako x:o)x

tole pudingasto meni tudi ni...samo mi je bil super močnik, ki ni sladek...

 

tole z zakuhanjem je bližje....

 

butl, ti pa res nekaj ultra vseslovenskega opisuješ x:Dx

kremenatlce, pa neke vrste žgancev, pa teran xDDx

 

no, vseeno hvala...danes sicer še vedno jem ješprenj, ampak sem namočila čičeriko, pa da vidimo!

 

 

(*ukropiš* :2src: )

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!:

 

pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala.

 

una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi x:px

 

butl, ti pa opisuješ žgance x:o)x

 

Nak, jih ne. Probej skuhat žgance iz četrt kile moke in tričetrt litra vode. Tist kar bo ven pršlo, ziher ne bojo žganci, ampak lim za ploščice /močnik/.

x:Dx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ko smo ravno pri žgancih...ajdove žgance bi rada znala naredit...to je edina stvar, ki me RES matra, da je ne znam... :o|o:

 

imam sicer za sabo samo en neuspeli poskus, pa sem kar vrgla puško v ajdo!

 

Mal sem že pozabu, ampak enkrat sem probal recept "žgance na suh" in je jako blj ajnfoh in man šans, da se ti kej sfiži.

 

Tkole, iz pozabljive glave:

 

Zavreš osoljeno vodo.

Vzameš dost velik pisker in ga segreješ.

Plozaš v pisker ajdovo moko in mešaš s kuhlo z ene 1200 obrati na minuto tolk cajta, da moka zadiši /dost hitr/.

Vlivaš krop v pisker ob istočasnem mešanju /s precej nižjimi obrati/ do zaželjene granulacije žgancev.

Dodaš tople ocvirke.

 

Voila.

 

Cajt priprave: dost krajši kt pri standardnem vkuhavanju moke v vodo, ker s praženjem moke pospešiš proces kr dost. Se prav, eee, ene ajd, pet do dest minut /iz glave/

Zahtevnost: nikakva.

 

Drgač mam pa jst ene tak odnos do žgancev /al pa polente/. Žganci so kt fuge pr ploščicah. Če so ploščice zlo lepe, jih lohk polagaš na stik in fug sploh ne rabš, če pa niso glih lepe, pol pa še kr grejo zraven. Vsekakor so ploščice brez fug blj očem dopadne kt fuge brez ploščic. Se prav, če so žganci v kombinaciji s telečjo obaro v razmerju en tele en mejhen žganček, še kr gre no.

 

Pa dober tek

:vio:

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

haha, butl, tvoji "ajdovi žganci so po koroško" xDDx btw, jst jih tut tko delam.

 

drgač pa presejano ajdovo moko skipaš v vrelo osoljeno vodo. Ko voda prekipi čez kup moke, z ročajem kuhalnice narediš v kupu luknjo. Kuhaš na malem ognju neky cajta (cca.15-20min), odliješ žgančevko (in shraniš posebej), s kuhlanico temeljito premešaš in po občutku dolivaš žgančevko. Potem žgance (mehke) pokriješ s pokrovko in slabih 5 min še zapečeš na miniogenjčku. Lah dodaš še ocvirke, ni pa muss.

 

men so pa najbolj všeč oženjeni ajdovi žganci (nastopa še krompir) x:px

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

uh, dobro kosilo sem mela danes

pirine testenine s smetano in česnom v prahu, pa zeleno solato

Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.

Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.

JEAN ANOULIH

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej ne da jih ne maram. Pravzaprav jst rad jem vse. Sam kej jem raje.

:vio:

 

No evo, Cookie, na zapadu ništa novo. Koroški praviš. Nisem vedu. Jst sem recept dobu, ker sva z ženo pojamrala, da je žgance skuhat višja matematika.

x:Dx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Močnik o katerem sprašuje Tinka pri nas naredimo nekako takole.

 

Vodo zavremo, osolimo, dodamo malo korenja oziroma jušne zelenjave, ki jo pred zakuhavanjem močnika po želji odstranimo , ko se to kuha naredimo močnik.

 

Na približno 100g moke damo eno jajce. Z vilicami grobo premešamo, potem pa med prsti drobimo zmes, da nastanejo majhni usukančki, pri nas temu rečemo farflci. To zakuhamo v juho, po dobrih petih minutah je kuhano, zabelimo z ocvirki ali s prepraženo čeulo, obvezno dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak.

 

To kašo so zakuhavali tudi v juho v kateri so kuhali prekajeno meso za veliko noč.

 

Žganci so pa najbolj dobri oženjeni, torej s krompirjem. Pa naj si bodo ajdovi, koruzni ali pšenični (iz celega pšeničnega zrna), :palec:

 

V višji lonec dam kuhati na tanko narezan krompir v večjo količino vode, izdatno solim, po desetih minutah dodam moko po izbiri, naredim jamico in pustim počasi vreti dobre pol ure. Bolje malo dlje kot manj. Scvrem ocvirke. Ko je kuhano odlijem tekočino, ki jo prihranim, dodam žlico maščobe, brez ocvirkov, vzamem mikser s kavlji in žgance dobro premešam, po potrebi dodam žgančevko. Žgance nadrobim v skledo, zabelim z domačimi ocvirki in to je to.

Za prilogo pa po želji kislo zelje, repa, gobova juha, obara ali pa mleko...

 

Jaz prisegam na gobovo juho x:o)x

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

joj, jaz sem pa včeraj sčarala kašnato zelje..

imela še ene tri pesti kislega zelja v hladilniku pa malo brsknila po netu kako naj ga porabim.. in potem na približno naredila (ker recepti niso bili preveč natančni, oziroma vse samo nekaj na pol razloženo...)

v glavnem, podušila zelje na poru in čebuli, malo pokuhala, dodala začimbe, in dve pesti prosene kaše... skuhala do konca, mela v planu dodat še fižol (pa verjetno bi kak paradižnik tud pasal not), ampak je lubi prišel ves lačen in naštimal dva krožnika in sva pojedla kar tako... pa je blo čist fajn, sam mal prekislo.. bi verjetno morala zelje sprat prej...

 

ampak je pa fajn ideja kako še proseno kašo uporabit...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

evo, vidim, da ste bli pridni z ajdovimi zganci x:Dx ...priprava in postopki opisani :palec: xDDx ....

Aliana, zelje ruls x:px ...

 

mi pa danes bujto repo mljaskamo x;)x ... ( prekmurje.com xcivx )

 

Mojca

 

aja, bujta repa je v originalu kuhana kisla repa( s svinjskim mesom, ki je pri nas izostalo )s proseno kaso...

naddobro :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

korenčkova juha, pa kus kus z zelenjavo

pa regrat bo tudi danes, ga je mami ravno nabrala x:px

 

 

Če bi bla ti mati od mojih žvali, bi se te po mojem odpovedale (ne marajo konzerv in bi jedle človeško hrano. sam fore s korenčkovo juho pa neb šle skoz).

 

Solata iz kumar in hanzirjeva rabra na žaru zame pa za Pavleta, Naftkotu in Jerci sm pa eno platnico zraven speku.

 

lalala

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x:Dx x:Dx

Naše živali bi jo tudi pisno gledale x:Dx x:Dx

 

V bistvu(me je sram priznat - ampak) sem ajdove žgance tudi jaz delala na korški način(tudi prvič slišala zanj), je pa moja stara mama(scorpija) delala takšne žgance - z luknjo in tak in vedno vedela povedat, da moja mati pač ne ve pravih žgancev delat..in ker jaz vedno kljubovalna..niti pod točko razno nisem hotla po njenem receptu delat(ker ona pa moje mame že na bo šinfala..)

 

Sicer pa imam tudi jaz oženjene žgance skoraj raje:))

 

Danes jedla nad dobro omako(ok..saj drugo tudi dobro - pleskavico, krompir, solato..ampak čez krompir bila takšna omakca - gobe, šunka, kisla smetana..mislim, da še curry zraven padel..ful dobro)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pa kaj je s temi ženitami med zelenjavo? :eek:

jaz nič ne kapiram....hvala za vse močniške nasvete, mislim, da je tisti, ki je bil meni všeč čisto simpl, brez vseh zelenjavic in kravic...

in žganci so mi bili definitivno tisti z luknjo...za ostalo pa ne vem.

gobovo juho tudi obožujem, samo danes sem jedla eno tajsko župico...to je v resnici vse kar je omembe vredno, pa ena bio pomaranča (sem ful navdušena nad sabo, ker sem začela jesti sadje, sicer le en kos na dan na tešče, ampak nekaj je!). pol dva kosa ultra temenga koroškega kruha s sirom, zdaj grem pa na večerjo presenečenja :2src:

 

aja, včeraj sem po 4 dneh ješprenja podivjala in šla na sushi. ne vem zakaj, ribe v takih oblikah in drugačnih bi res lahko jedla čisto vsak dan xcivx

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...