butl 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 imam dve vprašanji: -kako dolgo se kuha čičerika? -a zna kdo naredit močnik, kot ga delajo gorenjci - se pravi samo močnik, kuhan na vodi s slanim krompirrjem zraven...?nič mlečnega itd...kot neka bazična močnata jed? Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik: Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika... Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 čičerika tko nekako, kot fižol, najprej jo namakaš ene 12 ur, pol pa kuhaš... menda okrog 70 minut, jaz sem jo malo več, ampak tko na približno... sej pol probaš kdaj je kuhana.. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik: Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika... aaaaaaaato znam....samo je predaleč že leta ga zelim naredit, odkar je babica nehala kuhat to....pa ga nihče ne zna Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 imam dve vprašanji: -kako dolgo se kuha čičerika? Kok ti kompliciraš ... Ma, dej jo kuhat, ko bo kuhna, jo pa odstavi. Pr nas uporabljamo sledeč recept za pravi gorenjski močnik: Nafehtaj sosedo, ki ga je glih skuhala, za en poln lonec močnika... Zajeban je sam to, k je tud soseda gorenjka in pol za močnik fafneš. Od vseh močnikov mi je še najbolj simpatično, če se kdo piše Močnik. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 ja noooosamo rada bi vedela približni čas, ker razmišljam, da bi še kaj drugega zraven dala noter, pa ne bi dala prezgodaj,ker določene stvari niso okusne, ko so čisto razkuhane, da o pomanjkanju hranljivih snovi ne govorimo Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 Evo Tinka, recept za gorenjski močnik /mi ga je dala soseda in mi obenem prišepnila, da je naturalizirana Gorenjka, ker je drgač Rovtarca, verjetn zarad tega ne bi fafnu pr močniku, če bi ga kdaj glih čist slučajn hotu jest. Pa ga rajtam ne bom, mislm, hotu /, sam mal modificiran: Olupiš dost krompirja in ga narežeš na krhlje.Kremenatle /od vratu, ker so blj žoftni/ mariniraš že prejšnji dan.Pržgeš pečico na 180 stopinj.Na en del ene moke ukropiš tri dele osoljene vode.Flikneš moko v krop in nardiš s kuhlo luknjo v sredo moke.Tko kuhaš, odvisn od moke /bela, ajdova/, ene kva pa vem 10 do 20 minut.Vmes pogreješ ocvirke v ponvi.Skuhano moko premešaš s kuhlo v kompaktno maso /lim po domače/.Plozneš ocvirke na lim.Vzameš lonec z limom /močnikom kao/ in ga ročno zabrišeš skoz okno.Odpreš hladilnik in vzameš iz njega kremenatle, ter jih daš pečt v prej segreto pečico.Čez pol ure dodaš glih osoljen krompir h kremenatlom.Pečeš še eno uro.Vmes pripraviš regrat v solati in glaž terana /tko se sam reče, ker ga je komot več glažov/. Čas priprave: okol dve ure.Zahtevnost: enostavna. Nej ti tekne Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 -a zna kdo naredit močnik, kot ga delajo gorenjci - se pravi samo močnik, kuhan na vodi s slanim krompirrjem zraven...?nič mlečnega itd...kot neka bazična močnata jed?moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!: pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala. una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi butl, ti pa opisuješ žgance Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 zaroštan močnik 1 jajce na približno 10 dag moke ... bele, črne, polnozrnate v zasavju ga naredimo takole: polovico usukančkov streseš na mast da zarumenijozaliješ z mrzlo vodo in soliško zavre dodaš ostale usukančkevre naj 15 minutmora biti gost zabeliš z ocvirki ali zarumenjeno čebulo :xx!: kadar je bilo močnika malo so zraven jedli krompir v oblicah ali pa na koncu dodali na koščke kuhan krompir hm...glede ocvirkov in čebulce so pri meni čustva obratna...sicer pa mislim, da to zna bit to!bom poskusila..... hvala Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!: pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala. una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi butl, ti pa opisuješ žgance ja saj...tale gorenjska varianta je lahko zelo zanič....zato je pa treba vedet točno kaj in kako tole pudingasto meni tudi ni...samo mi je bil super močnik, ki ni sladek... tole z zakuhanjem je bližje.... butl, ti pa res nekaj ultra vseslovenskega opisuješ kremenatlce, pa neke vrste žgancev, pa teran no, vseeno hvala...danes sicer še vedno jem ješprenj, ampak sem namočila čičeriko, pa da vidimo! (*ukropiš* ) Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 moja babica z gorenjskega konca doma, je naredila močnik tako, da je v vrelo osoljeno vodo stresla moko, pomešala in mal pokuhala; sam je tak močnik zanič (vsaj za moj okus, čist preveč mokast); končna oblika močnika je pudingast :xx!: pol druga varianta močnika (NEgorensjka) je bla, da poškropiš moko z osoljeno vodo in s prsti nardiš usukančke (mini svaljkce) in te zakuhaš; čeprav se mi že bere :xx!: tko da ga nism probala. una varianta, k sm jo včer nardila, je prirejen recept mlečne kaše od Emilije Pavlič, in je men nadnjamsi butl, ti pa opisuješ žgance Nak, jih ne. Probej skuhat žgance iz četrt kile moke in tričetrt litra vode. Tist kar bo ven pršlo, ziher ne bojo žganci, ampak lim za ploščice /močnik/. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 ko smo ravno pri žgancih...ajdove žgance bi rada znala naredit...to je edina stvar, ki me RES matra, da je ne znam... imam sicer za sabo samo en neuspeli poskus, pa sem kar vrgla puško v ajdo! Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 ko smo ravno pri žgancih...ajdove žgance bi rada znala naredit...to je edina stvar, ki me RES matra, da je ne znam... imam sicer za sabo samo en neuspeli poskus, pa sem kar vrgla puško v ajdo! Mal sem že pozabu, ampak enkrat sem probal recept "žgance na suh" in je jako blj ajnfoh in man šans, da se ti kej sfiži. Tkole, iz pozabljive glave: Zavreš osoljeno vodo.Vzameš dost velik pisker in ga segreješ.Plozaš v pisker ajdovo moko in mešaš s kuhlo z ene 1200 obrati na minuto tolk cajta, da moka zadiši /dost hitr/.Vlivaš krop v pisker ob istočasnem mešanju /s precej nižjimi obrati/ do zaželjene granulacije žgancev.Dodaš tople ocvirke. Voila. Cajt priprave: dost krajši kt pri standardnem vkuhavanju moke v vodo, ker s praženjem moke pospešiš proces kr dost. Se prav, eee, ene ajd, pet do dest minut /iz glave/Zahtevnost: nikakva. Drgač mam pa jst ene tak odnos do žgancev /al pa polente/. Žganci so kt fuge pr ploščicah. Če so ploščice zlo lepe, jih lohk polagaš na stik in fug sploh ne rabš, če pa niso glih lepe, pol pa še kr grejo zraven. Vsekakor so ploščice brez fug blj očem dopadne kt fuge brez ploščic. Se prav, če so žganci v kombinaciji s telečjo obaro v razmerju en tele en mejhen žganček, še kr gre no. Pa dober tek Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 hahaza nekoga, ki tako zelo ne mara žgancev si se zelo zavzel! hvala Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 haha, butl, tvoji "ajdovi žganci so po koroško" btw, jst jih tut tko delam. drgač pa presejano ajdovo moko skipaš v vrelo osoljeno vodo. Ko voda prekipi čez kup moke, z ročajem kuhalnice narediš v kupu luknjo. Kuhaš na malem ognju neky cajta (cca.15-20min), odliješ žgančevko (in shraniš posebej), s kuhlanico temeljito premešaš in po občutku dolivaš žgančevko. Potem žgance (mehke) pokriješ s pokrovko in slabih 5 min še zapečeš na miniogenjčku. Lah dodaš še ocvirke, ni pa muss. men so pa najbolj všeč oženjeni ajdovi žganci (nastopa še krompir) Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kylie 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 uh, dobro kosilo sem mela danespirine testenine s smetano in česnom v prahu, pa zeleno solato Citiraj Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje. JEAN ANOULIH Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 Sej ne da jih ne maram. Pravzaprav jst rad jem vse. Sam kej jem raje. No evo, Cookie, na zapadu ništa novo. Koroški praviš. Nisem vedu. Jst sem recept dobu, ker sva z ženo pojamrala, da je žgance skuhat višja matematika. Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 6. marec 2008 Prijavi Deli 6. marec 2008 sladoleda se mi zluštalo.pa si dala gor še vroče jagode in maline zdaj sem pa važna Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 Močnik o katerem sprašuje Tinka pri nas naredimo nekako takole. Vodo zavremo, osolimo, dodamo malo korenja oziroma jušne zelenjave, ki jo pred zakuhavanjem močnika po želji odstranimo , ko se to kuha naredimo močnik. Na približno 100g moke damo eno jajce. Z vilicami grobo premešamo, potem pa med prsti drobimo zmes, da nastanejo majhni usukančki, pri nas temu rečemo farflci. To zakuhamo v juho, po dobrih petih minutah je kuhano, zabelimo z ocvirki ali s prepraženo čeulo, obvezno dodamo sesekljan peteršilj in drobnjak. To kašo so zakuhavali tudi v juho v kateri so kuhali prekajeno meso za veliko noč. Žganci so pa najbolj dobri oženjeni, torej s krompirjem. Pa naj si bodo ajdovi, koruzni ali pšenični (iz celega pšeničnega zrna), V višji lonec dam kuhati na tanko narezan krompir v večjo količino vode, izdatno solim, po desetih minutah dodam moko po izbiri, naredim jamico in pustim počasi vreti dobre pol ure. Bolje malo dlje kot manj. Scvrem ocvirke. Ko je kuhano odlijem tekočino, ki jo prihranim, dodam žlico maščobe, brez ocvirkov, vzamem mikser s kavlji in žgance dobro premešam, po potrebi dodam žgančevko. Žgance nadrobim v skledo, zabelim z domačimi ocvirki in to je to.Za prilogo pa po želji kislo zelje, repa, gobova juha, obara ali pa mleko... Jaz prisegam na gobovo juho Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
druidka 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 korenčkova juha, pa kus kus z zelenjavopa regrat bo tudi danes, ga je mami ravno nabrala Citiraj ... svet pripada tistim,ki verjamejo v svoje sanje ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 joj, jaz sem pa včeraj sčarala kašnato zelje..imela še ene tri pesti kislega zelja v hladilniku pa malo brsknila po netu kako naj ga porabim.. in potem na približno naredila (ker recepti niso bili preveč natančni, oziroma vse samo nekaj na pol razloženo...) v glavnem, podušila zelje na poru in čebuli, malo pokuhala, dodala začimbe, in dve pesti prosene kaše... skuhala do konca, mela v planu dodat še fižol (pa verjetno bi kak paradižnik tud pasal not), ampak je lubi prišel ves lačen in naštimal dva krožnika in sva pojedla kar tako... pa je blo čist fajn, sam mal prekislo.. bi verjetno morala zelje sprat prej... ampak je pa fajn ideja kako še proseno kašo uporabit... Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Tipka 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 evo, vidim, da ste bli pridni z ajdovimi zganci ...priprava in postopki opisani ....Aliana, zelje ruls ... mi pa danes bujto repo mljaskamo ... ( prekmurje.com ) Mojca aja, bujta repa je v originalu kuhana kisla repa( s svinjskim mesom, ki je pri nas izostalo )s proseno kaso...naddobro Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zalaya 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 Tako , zdaj imam pa dost skomin... Grem kuhat žgance Citiraj ... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nosorog 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 korenčkova juha, pa kus kus z zelenjavopa regrat bo tudi danes, ga je mami ravno nabrala Če bi bla ti mati od mojih žvali, bi se te po mojem odpovedale (ne marajo konzerv in bi jedle človeško hrano. sam fore s korenčkovo juho pa neb šle skoz). Solata iz kumar in hanzirjeva rabra na žaru zame pa za Pavleta, Naftkotu in Jerci sm pa eno platnico zraven speku. lalala Citiraj http://tadej-pretner.com Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 Naše živali bi jo tudi pisno gledale V bistvu(me je sram priznat - ampak) sem ajdove žgance tudi jaz delala na korški način(tudi prvič slišala zanj), je pa moja stara mama(scorpija) delala takšne žgance - z luknjo in tak in vedno vedela povedat, da moja mati pač ne ve pravih žgancev delat..in ker jaz vedno kljubovalna..niti pod točko razno nisem hotla po njenem receptu delat(ker ona pa moje mame že na bo šinfala..) Sicer pa imam tudi jaz oženjene žgance skoraj raje:)) Danes jedla nad dobro omako(ok..saj drugo tudi dobro - pleskavico, krompir, solato..ampak čez krompir bila takšna omakca - gobe, šunka, kisla smetana..mislim, da še curry zraven padel..ful dobro) Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 7. marec 2008 Prijavi Deli 7. marec 2008 pa kaj je s temi ženitami med zelenjavo? jaz nič ne kapiram....hvala za vse močniške nasvete, mislim, da je tisti, ki je bil meni všeč čisto simpl, brez vseh zelenjavic in kravic...in žganci so mi bili definitivno tisti z luknjo...za ostalo pa ne vem.gobovo juho tudi obožujem, samo danes sem jedla eno tajsko župico...to je v resnici vse kar je omembe vredno, pa ena bio pomaranča (sem ful navdušena nad sabo, ker sem začela jesti sadje, sicer le en kos na dan na tešče, ampak nekaj je!). pol dva kosa ultra temenga koroškega kruha s sirom, zdaj grem pa na večerjo presenečenja aja, včeraj sem po 4 dneh ješprenja podivjala in šla na sushi. ne vem zakaj, ribe v takih oblikah in drugačnih bi res lahko jedla čisto vsak dan Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.