Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

...

v bistvu sem pa prišla povedat kak fajn zajtrk sem si naredila :) zmiksala pol lončka zmrznjenih višenj, eno pest rozin, pol deci svežega mleka (mal se hoče že skisat, treba porabit), dve žlici skute in eno žlico polnozrnatih muslijev x:px

važička x:px x;)x

 

jst pa kozarec tople vode x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

vidim, da ste kr neki eksperti za šparglje...no jaz jih še nisem nikoli pripravljala bi bila pa vesela, če bi mi lahko kej svetovoali kako jih lahko pripravim npr s testeninami :) al pa juhco kako naredite? x:px
What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Se pridružujem vprašanju glede špargljev. Ima še kdo kako zanimivo idejo?

 

 

kroki, pust muci jetrce, pa ti mal briketke glodaj. Mamice po porodu rabijo nekaj za moč.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

vidim, da ste kr neki eksperti za šparglje...no jaz jih še nisem nikoli pripravljala bi bila pa vesela, če bi mi lahko kej svetovoali kako jih lahko pripravim npr s testeninami :) al pa juhco kako naredite? x:px

 

Se pridružujem vprašanju glede špargljev. Ima še kdo kako zanimivo idejo?

 

Omaka za testenine:

rabiš smetano za kuhanje, lahko tudi malček natrganega pršuta (ni muss), parmezan (ni muss), muškatni orešček, oljčno olje, sol.

Če maš gojene šparglje (oni zeleni), z nožkom zarežeš v steblo (spodnji del), da preveriš kako mladi/stari so (vsak dan so starejši in vsak dan trši od spodnjega dela stebla navzgor). Ergo, ko zarežeš (filing podoben kot bi rezal zmehčano maslo, banano ipd.) na tapravem koncu, odstraniš olesenel/trši del stebla (btw, jaz šparglje nič ne lupim). Na hitro opereš pod tekočo vodo. Nakolutaš na cca cm do 2cm.

Če maš divje šparglje (glej one Alianine na fotki), oplakneš pod vodo, jih nalomiš z roko (tam, kjer se steblo zlahka zlomi in NE zalomi, od tam dalje je uporaben).

Od tu dalje je vseeno kake šparglje mate x;)x Torej, na oljčnem olju jih zdušiš do mehkega (kar je zelo hitro, minutko ali dve), zaliješ s smetano za kuhanje (sedaj je primeren trenutek, da jih oženiš z natrganim pršutom, kar pa ni nujno), čez malček naribaš muškatni orešček in ko smetana zavre, je omaka gotova. V kolikor nisi dodala pršuta (slanost), je sedaj čas, da posoliš po okusu (ni pa muss). Preliješ po navodilu skuhane špagete, farfalle (metuljčki) ali kake druge testenine. Narahlo premešaš in pustiš, da se okusi povežejo. Čez vse to lahko naribaš še parmezan, ni pa muss.

Zrawn paše cabernet sauvignon (tole je čist po mojem okusu).

 

Juha:

rabiš šparglje (zdej že vemo kako jih pripraviti), krompir, brizg smetane (ni muss), sol, voda.

Olupljene in na drobne kocke zrezane krompirčke skuhaš v malo vode. Dodaš kolute špargljev (prihraniš pa cvetke-vršičke). Skihaš (kaka minuta ali dve). Zmikasaš s paličnim (ali poštokaš s štoklo, sam pol ni lepo :C: ). Če je pregosto, doliješ še malo vroče vode (ali malček mleka, če ga maš prewč), dodaš vršičke špargljev, pogledaš če maš smetano - kar ni muss, če si prej dala mlek - dodaš brizg; ko zavre, je jed pripravljena. Soliš po okusu. Če maš list sveže bazilike, ga zmiksaš not že v štartu, skupaj s krompirjem in šparglji - ni pa muss.

 

Šparglji sami:

rabiš šparglje (vemo kakšne xDDx ), oljčno olje, sok limete ali limone, vodo, sol, nariban parmezan. Cele šparglje skuhamo v šopku (no, jaz nimam tako visoke kozice, zato moji zmer plavajo ali pa so soparjeni). Z metlico stepemo oljčno olje, malček soli in sok polovice ali cele (odvisno od sočnosti) limete ali limone. Damo šparglje na ogret krožnik. Prelijemo z omakico. Čez lahko naribano parmezan, ni pa muss.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala Cookie za nasvete :) sicer imam zelene šparglje pa me zanima, če bi bilo uredu, da dam pri testeninah še malo svežega paradižnika zraven?
What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poskusi x;)x

če bo prekislo, pomaga žlička sladkorja x:)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Šparglji so nežna, blaga zadeva in tko je tud treba delat z njimi. S spoštovanjem. Se prav, če že, pol same nežne in blage zadeve zraven in jst mislm, da paradajz in parmezan ziher nista njihov partner, ker jih prevpijeta, zadušita. Če že kej, je zvrhan dost taka lahka smetanova omaka brez začimb in še to čist mal.

 

x:)x

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

seveda imamo vsi okus po butlovem x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

seveda imamo vsi okus po butlovem x^x

 

Se mi zdi, da sta Pinka in Cosma spraševale, če ma kdo kakšno idejo za uporabo šparog. Jst sem povedal svojo in jo tud utemeljil. Kaj pa ktermu paše, je pa itak njegova stvar.

 

xnckrivx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala za ideje x:Xx

 

...aja še eno vprašanjce....

Nekaj hrane moram pripraviti za 2 dni vnaprej. Različno jemo in imamo različne vozne rede hranjenja. Imamo sladkornega bolnika, vegeterijanca, celiakaša, majhnega otroka ostali smo pa prilagodljivi.

Ker ne moremo biti vsake pol ure v gostilni moram pripraviti nekaj hrane, ki lahko stoji 2 dni.

 

Kakšen predlog?

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

a hladilnik je?

 

midva si zdaj pogosto narediva za malico oz. za vmes, ko ne jeva skupaj, pa kdo lačen pride domov, eno tako kalorično bombo:

(mislim, da lahko skoraj vse, drugače pa ven daj sestavine, ki jih ne smeš ali jih nimaš doma...)

 

1 lonček kvinoje, 1 lonček amaranta, 1 lonček prosene kaše, 1 lonček ajde...

skuhaš. ne znam točno povedat koliko vode, samo ne preveč, da se ne spaca čisto, raje dolivaš sproti...

 

ko je skuhano ohladiš..

 

in potem dodajaš noter: zmlete: lešnike, orehe, mandlje, sezam, ... kar pač najdeš od oreščkov in semen..

suho sadje (jaz dam ponavadi na dribno narezane suhe slive in rozine, včasih datelje ... spet kar imaš..

 

fajn zmešaš..

 

to stoji v hladilniku cel teden brez problema..

 

 

 

ješ pa potem samo ali pa preliješ s toplim/mrzlim mlekom, sadnim sokom...

 

ta črn (semenčki) kruh tudi stoji brez problema par dni... namaz narediš iz čičerike, ajde, leče ali česa takega.. si vsak postreže, ko želi..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

prvič sm probala dimljen tofu. že po videzu me je spominjal na meso... po vonju tud in, kdo bi si mislu, tud po okusu. bljeh :xx!:

aneda? ga nekaj časa nazaj poskusila tudi sama in mi bil prav ogaben. navadnega pa rada jem.

 

sem si zmiksala dve banani, mal proteinskega prahu konoplje, acai, mal kakava in za dve žlici sojine smetane. okusno bilo x^x

 

za kosilo pa že ene tri tedne obvezno regrat, med drugim

 

narediva za malico oz. za vmes, ko ne jeva skupaj, pa kdo lačen pride domov, eno tako kalorično bombo:

se okusno sliši x:px

... svet pripada tistim,

ki verjamejo v svoje sanje ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

prvič sm probala dimljen tofu. že po videzu me je spominjal na meso... po vonju tud in, kdo bi si mislu, tud po okusu. bljeh :xx!:
aneda? ga nekaj časa nazaj poskusila tudi sama in mi bil prav ogaben. navadnega pa rada jem.

kako smo si različni xsingx

jaz pa glih navadnega ne šmirglam, dimljeni pa x:px

Hvala za ideje x:Xx

 

...aja še eno vprašanjce....

Nekaj hrane moram pripraviti za 2 dni vnaprej. Različno jemo in imamo različne vozne rede hranjenja. Imamo sladkornega bolnika, vegeterijanca, celiakaša, majhnega otroka ostali smo pa prilagodljivi.

Ker ne moremo biti vsake pol ure v gostilni moram pripraviti nekaj hrane, ki lahko stoji 2 dni.

 

Kakšen predlog?

zelenjavna čorba z ajdo kot gostilom?, bobiči morda :inocent: (ne vem, kako je s celiakašem/otrokom in fižolom-stročji?, pa brez prašiča :sori: )

 

********

včer regrat sz jajci in hrenovke

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aneda? ga nekaj časa nazaj poskusila tudi sama in mi bil prav ogaben. navadnega pa rada jem.

 

Ma jaz ga najraje naredim sama.

Ampak moram res imeti voljo in čas. Mogoče ga bom v prihodnjih dneh naredila.

Drugače si ga pa najraje malo začinim in popečem pa je.

Itak ga je čist v easy narest...

 

Včeraj sem spekla pirnin kruh. Tokrat sem sprobala recept z Radensko in jogurtom. Se mi zdi tako fajn, ker je v 2h minutah testo pripravljeno, 50 min se peče pa še zdravo je.Tako da prideš domov, narediš testo, daš pečt, umes se pa stuširaš x:o)x x:o)x

So mi iz Prekmurja pripeljali eno ogromno vrečo pirine moke. :palec: Tko da bo za neki časa.

 

Danes!!! Šparglji! :yumy: Komaj čakam. Mende bom vse skupaj popekla...še z drugo zelenjavo in mogoče malo krompirja.

 

Zakaj šampinjoni kupljeni v Merkatorju nimajo gor datuma? Včasih so imeli in vem, da niso zdržali več kot par dni, zdaj so ga pa kar skenslali...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz tudi že dolgo nisem tofuja naredila.. meni je pa všeč dimljen, sploh če ga daješ v kake omake, vmes med zelenjavo.. da poseben okus.. No, sicer meni je tud dimljen čaj všeč, tako da sem uradno čudna x:o)x

 

nekaj čaram...

 

ful ostankov zelenjave je bilo v hladilniku pa ne bi spet mineštre, ker sem se jih malo naveličala..

 

tako da se zdajle peče nekakšen zelenjavni narastek..

 

v modelček za torto, ki sem ga namazala z maslom dala najprej liste svežega zelja, tako da naredijo šalčko za vse ostalo.. potem noter dala: 2 deci polente, malo bolj redke, ker se bo itak pozneje strdila.. nalistane in na hitro popražene šampinjone. nalistane in na hitro popražene korenčke. na hitro pokuhan (minutka) grah (v Hoferju se ga dobi takega, še v lupini, ko v bistvu sploh še ni semenčkov, ampak bolj samo tisto zeleno...)... čez pa še bolj razredčen ostanek polente, zmešan z enim jajčkom in malo sojinega mleka.. tako, da steče dol, med luknjice. pa muškatni orešček in malo popra po vrhu...

 

da vidimo kaj bo nastalo.. xnckrivx

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bom pa jaz: a je blo dobro?

 

Hejjj, a Hofer ima sladkorni grah?? Oni še ne zasemenčkani zeleni stroki graha; so bli normalni, nič nitkasti?

Veš kok časa jst že lovim sladkorni grah??!? Par let! Ga na tržnici ne držijo, ker se ga baje ne splača :eek:

 

*****

danes je bila fižolova mineštra, zvečer pa neky sladkega iz listnatega testa (kupljeno iz štacune), pa čaj xDDx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bom pa jaz: a je blo dobro?

 

Hejjj, a Hofer ima sladkorni grah?? Oni še ne zasemenčkani zeleni stroki graha; so bli normalni, nič nitkasti?

Veš kok časa jst že lovim sladkorni grah??!? Par let! Ga na tržnici ne držijo, ker se ga baje ne splača :eek:

 

*****

danes je bila fižolova mineštra, zvečer pa neky sladkega iz listnatega testa (kupljeno iz štacune), pa čaj xDDx

 

 

Bilo dobro, ja x:px še za večerjo ostalo :)

 

a sladkorni grah je to? ne, nič nitkast, samo strokci... ja, kar pogosto ga imajo, jaz sem ga prvič enkrat sredi zime iz firbca kupila, ker blo tko lepo zeleno.. pol sva pa ugotovila, da ga samo v paro daš kuhat za 5 minut in mal oljčka in soli čez in je super :)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

S kom to ugotavljaš, še vedno z istim mačkom x:Ix x:)x

 

maček ne je graha x:o)x je pa še vedno isti, ja :)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ma ne ta, pravi, oni drugi x;)x

 

x:Dx x:Dx ajaaaaa, to :)

ja, tud še isti.. uf.. v bistvu bo zdajle enkrat ... hmmm ... 4 leta :inocent:

ta bolj kosmat mačkon bo pa 5 let star :)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
x:Dx x:Dx ajaaaaa, to :)

ja, tud še isti.. uf.. v bistvu bo zdajle enkrat ... hmmm ... 4 leta :inocent:

Cajt za ohcet x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cajt za ohcet x:Dx

ohcet se grejo vsi okol mene letos, bom jaz izjema x:px x:px

 

Cookie, nekaj zate x;)x

(kvinoja+amarant z grahom in šampinjoni..)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...