Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

butl, predno zaželiraš, sam za info: "želin" se da kupit tudi iz alg (agar agar)

 

vsem jedcem kolagena pa sporočam, da je učinek (liftinga, las in nohtov) enak, kot če obglodajo kuhan goveji kolenski sklep (goveja župa), učinek v tošlu pa je zanemarljiv x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej je ok. Ne bod užaljena zdej. Sam res, da mam v marmelado vmešano žolco, govedino al kej podobnga, pa res ni glih apetitlih, pa ziher je poleg prašičev in krav še kakšna kemija v obliki konzervansov. Ajd, če jo kupiš v štacuni, vzameš v zakup, ampak, če pa delaš doma, zase. No ja, blj me zanima, a se da brez, kar si pa že odgovorila.

 

Hvala

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

 

Gelfix sestavine:

 

- Dekstroza - to je D-Glukoza ali grozdni sladkor

 

- sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina)

 

- sredstvo za želiranje (pektin) - pektin - kolkor sm prebrala, ga vsebujejo največ olupki sadja, recimo jabolk

 

- rastlinska maščoba xnckrivx

 

- stabilizator (mono in digliceridi maščobnih kislin) :inocent:

 

 

Ne vidim da bi blo kle kaj živalskega...xnckrivx

 

 

 

x:)x

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok, ok...prov mi je, kva pa dregam v kuhno.

 

Vzamem nazaj.

 

Lep dan želim.

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ZA ZGOŠČEVANJE MARMELAD lahko uporabimo tudi koščice sliv, ki jih zavijemo v eno gazo in potem vzamemo vn, limonin sok oz. razni citrusi, olupke jabolk (kot sem že omenila), ribez, kuzu*, kutine, brusnice, kosmulje.

Več ga je v nezrelih in manj sladkih sadežih. Še primerno količino pektina in sadne kisline vsebujejo robide, maline, borovnice, grozdje, jagode in marelice. Fige, ananas, breskve, kivi in melone so sadeži z malo pektina.

 

*Kuzu spada tako kot pektin in agar-agar med naravne zgočevalce in ga dobimo v trgovinah z zdravo hrano. Kuzu je divja vinska trta, ki izvira z Japonske. Dobimo ga v obliki prahu, ki ga pridobivajo iz korenin te rastline.

 

Sadje, ki slabo želira, lahko vkuhavamo v mešanicah s sadjem, ki vsebuje več pektina. Tako so znane kombinacije robid in jabolk ali hrušk in sliv. Za uspešno želiranje je potrebna tudi sadna kislina. Če uporabljeno sadje ne vsebuje dovolj kisline, jo nadomestimo s sokom limon.

 

 

Kako so zgoščevali v preteklosti?

Pripravljali so tako imenovani želirni sok, ki so ga dodajali za boljše strjevanje. Sadje, bogato s pektinom, so narezali in dodali le toliko vode, da je bilo pokrito. Kuhali so ga toliko časa, da se je zmehčalo. Vse so prelili na prtič, ki so ga napeli na noge narobe obrnjenega stola. Počakali so, da se je tekočina precedila v podstavljeno posodo. Tej tekočini so dodali približno enako količino sladkorja in malo limone. Sok so uporabili za pripravo marmelad ali pa ga zgostili v žele. Še vroč žele so spravili v kozarce in jih zaprli s celofanom.

VIR: Velika sodobna kuharica

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej je fajn, ampak, mislm, a res ne gre brez raznih gelfixov, želinov in podobnega sranja vsaj doma, za domačo uporabo?

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/sorry.gif

 

 

sem se hotla že vtaknit, pa vidim, da je Ale že razložila :palec:

eno je želin (ki je mislim da res živalska želatina), drugo je pa tale Gelfix, ki ima notri pektin, ki je drugač naravno prisoten v določenih vrstah sadja .. maš par vrst teh Gelfixov, zeleni nima nič konzervansov in ga imam jaz kot najmanjše zlo v takih primerih, kot sem gor napisala, ko vse skupaj rata preveč tekoče, da bi bilo podobno marmeladi ...

sem pa proti kuhanju sadja dva dni, ne tolk zato, ker ne bi imela bajte (no, saj je nimam x:o)x) ampak ker se mi zdi škoda sadja ...

Jaz ga na primer, če že, uporabim ful, ful manj, kot je napisano na receptu, ponavadi eno tretjino tistega ...

 

 

V bistvu sem se prišla pa samo pohvalit, da smo včeraj s palačinkami spraznili prvi lonček češnjeve marmelade in da je :palec: x:px je ostala kar precej kisla, okus citronke se je pa polegel, ko se je ohladila ... Barva je pa sploh xsrcx

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

četrtek je dan za palačinke x^x

 

Aliana, zakaj pa steriliziraš kozarčke (za marmelade) v mikrovalovki skupi s kozarcem vode? A da bi bili sami kozarci (brez vode) ne bi šlo?

 

Pa, a maš medtem mikrovalovko na programu pečice al prov za mikrovalovko?

 

Midva imava doma mikrovalovko, sam je jst ne (znam) uporabljam/t, to ima bolj xsrcx za kaj pogrevat. Jst še zmer prisegam na plinski šporhet z vgrajeno električno pečico. Ajde, grelnik vode, to tut znam uporabljat, čeprav sem se ga z vsemi štirimi branila, ampak zdej priznam, da brez njega bi šlo veliko bolj počasi x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

četrtek je dan za palačinke x^x

 

Aliana, zakaj pa steriliziraš kozarčke (za marmelade) v mikrovalovki skupi s kozarcem vode? A da bi bili sami kozarci (brez vode) ne bi šlo?

 

Pa, a maš medtem mikrovalovko na programu pečice al prov za mikrovalovko?

 

Midva imava doma mikrovalovko, sam je jst ne (znam) uporabljam/t, to ima bolj xsrcx za kaj pogrevat. Jst še zmer prisegam na plinski šporhet z vgrajeno električno pečico. Ajde, grelnik vode, to tut znam uporabljat, čeprav sem se ga z vsemi štirimi branila, ampak zdej priznam, da brez njega bi šlo veliko bolj počasi x:o)x

 

Na mikrovalovih (kozarec z vodo zato, ker .. ma neki v stilu, da mikrovalovi grejejo vodo in če ni nič takega, kar bi imelo tekočino not, zna mikrovalovka mal streljat začet al se pa kozarci tolk pregrejejo, da počijo --- pa tole ni preverjeno na lastni koži, oči tko rekel 10 let nazaj in se držim tega ... vem pa, da se je vsaj v ta stari MV začelo bliskat, če si jo prazno al pa s praznim kozarcem not zalaufal ... ) ... na mikrovalovih pa zato, ker po moji logiki tole fenta vse živo in neživo, in je na isti princip kot voda pri 100* ...

 

včasih za zihr še kombiniram .. segrejem pečico na ene 100* za par minut, pol pa še 3 minute mikrovalov čez ...

 

 

Midva imava ful simpatično manjšo kombinirano pečico, ki jo uporabljava predvsem kot klasično pečico, mikrovalovno pa v takihle primerih al pa za kako juho pogret, če se nama res mudi in ne da prestavljat v lonce in na štedilniku gret ...

 

Jaz tudi :2src: ni pogojev, da bi si zdajle nabavla električno al pa indukcijsko, pa nama vsi hočejo to prodat .. čist lepo bodo tri klasične rinke za plin pa ena električna (steklokeramika) za vsak slučaj, če Rusi odklopjo plin x:o)x pa za odlaganje posod ... Plin, da je ogenj, da vidiš da gori in da lahk reguliraš ... :palec:

 

Včeraj skor živce zgubila, ko sem na steklokeramični palačinke pekla :o|o:

 

 

Kettle (grelnik vode) je pa ena najboljših pogruntavščin v kuhinji, če mene vprašaš xsrcx

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ahm, jst pa palačink ne pečem (rada), ker mi pol smrdijo lasje po njih :xx!:

pripravim maso, speče pa xsrcx ki je pravi palačinkožer x:px Jaz pojem dve do tri, pa se naveličam okusa (isto pri sladoledu, še kepica mi je preveč).

 

mmm, že od včeraj razmišljam o tiramisuju, pa še mascarpone imam doma xDDx

sej ne, da bi se kej posebi palila na tiramusi, jst se "najem" že samo od barv sestavin pri pripravi.

Prej pa solata, sva založena z zeleno za skor cel teden x:o)x

upam, da imam še kaj koruze, če ne, bom sitna xcivx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pira "po treviško" x:px z dodatkom melancane - improvizacija pač - je blo treba porabit oboje xcivx

 

In tolko da "poročam" ker prej ni blo časa. Ale v soboto sem nardila češnjev zavitek po tvojem receptu - je ratal odličen! x^x :yumy: :palec: Bomo še pekli x8Dx (Smo v nedeljo obnovili zalogo češenj, smo jih šli brat blizu vaših koncev.)

"In spe nascendi." (Živim v upanju)

 

Latinski izrek

 

 

http://img403.imageshack.us/img403/8896/butterflyontheocean.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

In tolko da "poročam" ker prej ni blo časa. Ale v soboto sem nardila češnjev zavitek po tvojem receptu - je ratal odličen! x^x :yumy: :palec: Bomo še pekli x8Dx (Smo v nedeljo obnovili zalogo češenj, smo jih šli brat blizu vaših koncev.)

:palec: Me veseli! (da ti je bil dober) x:)x

 

*

Midve sva pa zdej dva dni nabirali gozdne jagode, zvečer pa vsaka dobila veliko skodelo jagod, prelito s stopljenim sladoledom. :yumy:

 

Ostalo sem pa zamrznila za v prihodnje... x:)x

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Enolončnico iz domače zelenjave... x:px

 

Za posladek pa prve domače breskve.... x:px

 

Kumare moram pobrat za vložit, drugače bodo prerasle... pozabila kupit kis za vlaganje :o|o:

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za kosilo bila lečina juha. Lečo sem dala kuhat v cca 3 x količino vode, kasneje sem dodala nekaj korenčkov, narezanih na kolobarje. Po okusu mi je šel zraven lovorjev list, timijan in peteršilj. Zmiksala s "paličnjakom" in malo kisle smetane. Juhej je bila dobra. Palačinke tokrat glede na bližajoče se poletje brez sladkorja, namesto mleka dodala varianto ala riževo oz. proseno "mleko". Za sladico tek in pilates x;)x
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dejte mi mal svetovat prosim, kako naj olupim breskve, pa da jih lahko lepo razpolovim in izkoščičim... :inocent:

 

Sem probala celo dat najprej v vrelo vodo za 30 sekund, kot sem prebrala po forumih, pa ene grejo lepo, druge sploh ne, pa... ko jo že olupim, se začne tako hitro cedit, da ni šans da jo dam lahko lepo na polovico, še na krhlje gre bolj težko... xnckrivx

Pa sm izbrala lepe, zrele, še trde breskve... pa ne gre. x:(x

 

 

Ne vem kako naj nrdim vložen breskov kompot... pa tko dober je. :yumy: :sad:

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest Jeti

drži, da jih potopiš, popariš z vrelo vodo ... morda celo na kratko zavreš, kot paradižnik ... verjetno odvisno tudi od sorte in zrelosti breskve xcivx ... ker nekatere, dosti zrele, lahko olupiš brez toplotne obdelave

 

***

 

štrudel pečem ... enga skutnega in enga mareličnega :yumy:

 

češnje mi, dobesedno, gledajo ven že pri ušesih xcivx

 

solata tud' ... zdaj so se začele bučke, kumare, grah :vio: .... da ne govorim o mladem, pečenem krompirju s svežim rožmarinom xhypnox

 

borovnice sem pa kar naročila :onfire:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Laaaaačen

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/srcoci.jpg

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Laaaaačen

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/srcoci.jpg

 

lih na uno reklamo si me splomnu: lačen si full drugačenhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gifhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gifhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest Jeti

x:px

 

Laaaaačen

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/srcoci.jpg

 

ne morem rečt "sam' za tebe" x;)x

 

sam' ni še pečen :sori:... pol more še mal "odvolknt" x;)x

 

tak, mlačen ... bo pa ravno prav za v želodček x:px

 

pozab na tiste, ki pravijo, da takšna hrana škoduje x:o)x

http://www4.slikomat.com/11/0623/r1s-poletj.jpg

***

 

aja ... Ale ... olupi jih z lupilnikom ... ali ostrim nožem xcivx

olupke pa pojej, posuši ali prekuhaj za zalivko :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ti si pa sadistka, Jeti

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/CRY.gif

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pozab na tiste, ki pravijo, da takšna hrana škoduje

http://www4.slikomat.com/11/0623/r1s-poletj.jpg

***

 

aja ... Ale ... olupi jih z lupilnikom ... ali ostrim nožem xcivx

olupke pa pojej, posuši ali prekuhaj za zalivko :palec:

 

Uu, lepo zgledata tidve štruci štrudlja! x:px Bom tudi jst nrdila enga danes, mam lih še eno testo doma. xDDx

 

Hvala, bom probala če bo šlo. Samo, a veš kaj razmišljam... a ne bojo pol prekisle te breskve če bom tko trde dala v kozarce?

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne morem rečt "sam' za tebe" x;)x

 

sam' ni še pečen :sori:... pol more še mal "odvolknt" x;)x

 

tak, mlačen ... bo pa ravno prav za v želodček x:px

 

pozab na tiste, ki pravijo, da takšna hrana škoduje x:o)x

http://www4.slikomat.com/11/0623/r1s-poletj.jpg

***

 

aja ... Ale ... olupi jih z lupilnikom ... ali ostrim nožem xcivx

olupke pa pojej, posuši ali prekuhaj za zalivko :palec:

 

dobr nas rajcaš s temlehttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest Jeti

Ti si pa sadistka, Jeti

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/CRY.gif

 

x;)x

aaa, bejž ... kva pa vaš ribji piknik :vragec: x;)x... "na debel sem sline požirala" :yumy: xhypnox

 

Uu, lepo zgledata tidve štruci štrudlja! x:px Bom tudi jst nrdila enga danes, mam lih še eno testo doma. xDDx

 

Hvala, bom probala če bo šlo. Samo, a veš kaj razmišljam... a ne bojo pol prekisle te breskve če bom tko trde dala v kozarce?

 

ja ... pol , pa še mal počak' ... a ne, da bodo bolj zrele ... saj sezona breskev se je šele zaćela ... vsaj pr nas :sniky:

štrudel pa kr speč :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aaa, bejž ... kva pa vaš ribji piknik http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_evil.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif... "na debel sem sline požirala" http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/yuma.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/hypnodisk.gif

 

 

U, sej res.

 

Naslednji vikend bo repriza. V Luciji tokrat.

 

Komej čakam.

 

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...