Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Lenoritis me daje, pa se mi ne da velik kuhat. Tko, da po dolgem času špageti s kupljenim rdečim pestom + nariban ovčji sir + solata z regratom, rdečim fižolom in česnom. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif Pa je zmanjkal regrata.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Meni očitno primankuje klorofila te dni http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png ker ravno pohrustala ajdovo kašo z grahom in porom, zraven pa še skledo mešane zelene solate http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/clover.gif

Za zvečer pa planiram narest omleto s špinačo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/clover.gif

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Krompir v solati & falafel

 

Glih malo preveč je bilo, sem napokana kot... nekaj pač. Pitana goska http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png (http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png ). Kukrkoli, naslednjič se moram spomnit in ne skuhat vse čičerike, ker tole je boljše, če se naredi s surovo.

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Čebulna juha, gratinirane nadevane palačinke (nazadnje z vegi omako bolognese).

 

Danes verjetno krompirjevi cmočki s korenčkovo omako.

 

Vedno mešane solate zraven.

 

Jutri pa - še nimam ideje

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz tudi brez idej danes. Včeraj so bili slivovi cmoki, pica, pa še tiramisu sem dobila.... tako da danes zihr kaj bolj lahkotnega

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri meni zelje, dušeno na veliko mlade čebule in pora...malo na koščke opražega belega kurjega mesa...malo naribanega sira...vse kot nadev za zavitek iz listnatega testa. Regrat s toplim krompirjem in trdo kuhanimi jajci...Mmm, Lili Mai, regrat poslastica, se ti pridružujem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Polnozrnato pirino margerito in dve skledi solate: radič iz vrta, regrat in nariban koromač in žlička čemaževega zvarka. Tamala pogruntala, da je pica najboljše, kar se da dobit za jest, tko da je moj kompromis brezglutenska v Trti ali polnozrnata doma. Ker je ostalo še malo testa, se je tamala igrala z njim eno uro, medtem ko sem kuhala in pospravljala po kuhinji, potem ko je šla spat po kosilu sem ga pa še enkrat razvaljala (ja, vem, pica testa se ne valja, ampak .. še vadim, s polnozrnato se mi trga, če ga mečem po zraku :P ) in s Hello Kitty modelčki naredila take tanke kruhke, ki jih bo imela za malico čez teden. Nisem nič gor dajala, čeprav me je imelo, da bi kar picetke naredila s paradižnikom in sirom, ampak sem ugotovila, da bom rajši sproti mazala in dodajala gor stvari (ker malo predvidevam, da bo rekla, da hoče gor maslo in med).

 

Kefirjeva skuta je zakon, že dva dni s pretlačeno banano in malo cimeta za zajtrk .. Zdaj jo je pa zmanjkalo, treba spet en teden čakati na novo porcijo ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif danes sam jezikovo župo pa otolčen rilc, pa glih ne kaže , da bo za večerjo kaj boljšgahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif

Obečanje ludom radovanje...


Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V bistvu je prav fajn, če se ti naberejo ostanki v hladilniku ...

Včeraj še tašča poslala neko mineštro in testenine zvečer, ker niso pojedli, pa juho z veliko zelenjave imam kuhano pa še rižoto z grahom in koromačem ... Za dva dni hrane, v bistvu.

 

Frej dan, na kavču, pod dekico, knjigo v roko .. samo še čaj si grem skuhat in uživam naslednjih par ur ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dons bo noro, zato bodo kar špageti s paradižnikovo omako in parmezanom.

 

Včer je bilo noro malo manj, zato so bili sipini rezanci z divjimi šparglji in pršutom v smetanovi omaki, pa malce muškatnega oreščka čez naribanega.

 

Aliana, a je kje kaka pregledna tabela za namakanje žitaric? Po enih podatkih se proso namaka, po drugih (priloga OK) ne, eni manj, drugi dalj časa...je fino, če ima človk nekje vse na broju.

Pa vprašanje; kako uporabljaš navadne špagete (okej, sej vem, da uporabljaš bio koruzne, ampka recimo, da bi imela še kako zalgoo Barilinih) Po tem linku: http://www.nutrigenomika.info/blog/polnozrnato_3.html se naj bi vse namakalo, tut moko in zdrob http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cookie, lej, tlele so po moje kar fajn napotki ...

http://www.medinmleko.si/fermentiranje.php

(pa še cel ta del strani - recepti - je za pogledat, bejba je za moje pojme genialno spletno stran skup spravila)...

 

Špagetov ne moreš namakat po moje .. Sej bio koruzni bi bili tud (skor še bolj) potrebni namakanja, če imaš pa barilline bele, pol pa načeloma itak ni problemov (kar se namakanja tiče), ker so iz bele moke narejeni. Fora namakanja in fermentiranja je v tem, da skenslaš fitinsko in ostale antinutriente, ki so večinoma v ovojnici zrna, se pravi v polnozrnatih izdelkih ...

 

Aja, za zajtrk imava s tamalo že dva dni zdravilni napitek, ker je nekaj prehlajena: domač kefir, 2 surova rumenjaka, veliiika žlica medu, žlička cimeta in sok ene pomaranče. Njami.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

joj, sej res, medinmleko sajt http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

tnx :)

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz tudi brez idej danes. Včeraj so bili slivovi cmoki, pica, pa še tiramisu sem dobila.... tako da danes zihr kaj bolj lahkotnega

 

Že dva dni razmišljam o domačih slivovih cmokih....jih enostavno obožujem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

***

Te dni sem resnično lena za kuhanje (no verjetno bolj zaradi počutja, pa še v drugi kuhinji moram kuhat, k je trenutno nimam).

Sem bila ta teden v eni eko trgovinci s hrano pa sem nabavla celo bio omakico za testenine...ja tok je hudo, da se mi je tud ne da narest http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png .

 

Danes sva pa s pikico že pojedli brokoli juho (pa čeprav je tok protestirala, da je ne mara, je na koncu dobesedno vse polizala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png ). Ko pa se zbudi pa naredim špinačo s pire krompirjem in hrenovkami.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

krompirjeva juha s hrenovko - to bo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

nič ne bo z župo; dragi hoče meso, tko da je nabavil pečena svinjska rebrca

jo bo pa jutri moral http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Maslo sem naredila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Tako, čisto ta pravo, domače maslo. Čist ponosna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Pridna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/OK-thumb.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Maslo sem naredila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Tako, čisto ta pravo, domače maslo. Čist ponosna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Prosim, mal več informacije http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif , ne sam: maslo sem naredila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

ma zanima iz kakšnega mleka (mlekomat al iz kmetije?), kolikšne količine mleka, postopek (kako si dol pobrala smetano? - s penovko, žlico, kolk smetane je približno bilo?), pa verjetno si pol stepala z mikserjem ko blazna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png pa kok pinjenca je pri tem nastalo, a si maslo dala v modelček, kje ga shranjuješ (hladilnik, hladna špajza?), a je fuuuuuuuuuul boljšega okusa (ma itak, da je?) kok kupljeno maslo.

evo, to me zanima http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

 

*****

škoda da sva se zgrešile, ampak te bom itak za neky drugega (pred.) zaslišala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

*********

ijoj, pozabila povedat, da kok je pa dobra kombinacija hladne polente in tople paradižnikove omake z baziliko (pa mal pancete) in opcijsko naribanega parmezana - mislm to je pa za dol past http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

uganite kaj bom danes jedla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif

Popravljeno -> Cookie

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prosim, mal več informacije http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif , ne sam: maslo sem naredila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

ma zanima iz kakšnega mleka (mlekomat al iz kmetije?), kolikšne količine mleka, postopek (kako si dol pobrala smetano? - s penovko, žlico, kolk smetane je približno bilo?), pa verjetno si pol stepala z mikserjem ko blazna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png pa kok pinjenca je pri tem nastalo, a si maslo dala v modelček, kje ga shranjuješ (hladilnik, hladna špajza?), a je fuuuuuuuuuul boljšega okusa (ma itak, da je?) kok kupljeno maslo.

evo, to me zanima http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

 

*****

škoda da sva se zgrešile, ampak te bom itak za neky drugega (pred.) zaslišala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

*********

ijoj, pozabila povedat, da kok je pa dobra kombinacija hladne polente in tople paradižnikove omake z baziliko (pa mal pancete) in opcijsko naribanega parmezana - mislm to je pa za dol past http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

uganite kaj bom danes jedla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif

Dokler ti Aliana ne odgovori (po spominu, že dolgo nisem delala domačega masla):

 

Surovo mleko naliješ v posodo in pustiš nekaj ur, da se na vrhu nabere smetana. To previdno z žlico ali manjšo zajemalko posnameš- količina smetane je odvisna od kvalitete mleka ( maščobe, beljakovine, sušnina).Težko je reči, koliko masla bi dobila iz npr. dveh litrov mleka...prav veliko pa ne.Tako maslo sem hranila v hladilniku v obliki kepice (se mi pač ni ljubilo umazat še modelčka ). Rok trajanja je veliko krajši kot pri kupljenem maslu.....se pa na tak način lahko igraš...dodaš zelišča, mlete lešnike...itd.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Katera hrana naj bi imela največ probiotikov? Kislo mleko, kefir (sicer nisem najbolj za te mlečne izdelke), sirotka, kislo zelje? Še kaj mogoče?

 

Sem si delala tudi probiotični jogurt po tem receptu, a zdaj ne vem, kdaj mi bo uspelo (sem rada ves čas doma, ko je pečica prižgana).

Popravljeno -> anne

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kislo mleko, kefir (iz surovega mleka) od mlečnih izdelkov ... Jogurt je bolj zakompliciran, ker rabi posebne kulture, se moraš ukvarjat z njim, tole dvoje se pa samo naredi na pultu in ne rabiš nič pečice pazit.

 

Drugače lahko vse vrste zelenjave fermentiraš in dobiš probiotike v divjih količinah ... (spet bom dala isti link, ampak tu je res vse ;) )

http://medinmleko.si/fermentiranje.php#zelje

(minus stran, da moraš par tedov počakat, plus stran, da ti ni treba bit pri pečici)

 

Kombuča ...

 

Jaz nam včasih za zajtrk naredim fermentirane ovsene kosmiče (zvečer namočiš v vodo, dodaš par žlic kefirja, kislega mleka, ali pa kar direkt eno kapsulo dobrih probiotikov) in pustiš na toplem čez noč .. Zjutraj je rahlo kiselkasto, dodaš veliko žlico medu, narežeš sadje zraven .. Super dobro.

 

Od kupljenih jaz uporabljam Bactoflor, menda je tudi Waya v redu.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala. Če prav razumem, je najbolje, da vse pripravim domahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif?

 

Sem našla še en recept za probiotični puding, ki se pusti kar zunaj, ne rabim pečice. Bom najprej poskusila s tem.

 

Od probiotikov sem imela ene ameriške - Renew Life Ultimate Flora (imajo jih še v večjem pakiranju, pa potem še eno s krepko več kulturami), ki so bili res dobri, a jih takrat niso pošiljali v Slovenijo (niti iz VB niti iz ZDA). Najbrž bi samo zanje lahko rekla, da so naredili res razliko. Menda naj bi bili tudi tile OK in menda jih celo pošiljajo sem.

 

Ja, stran medinmleko je res super!

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prosim, mal več informacije http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif , ne sam: maslo sem naredila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

ma zanima iz kakšnega mleka (mlekomat al iz kmetije?), kolikšne količine mleka, postopek (kako si dol pobrala smetano? - s penovko, žlico, kolk smetane je približno bilo?), pa verjetno si pol stepala z mikserjem ko blazna http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png pa kok pinjenca je pri tem nastalo, a si maslo dala v modelček, kje ga shranjuješ (hladilnik, hladna špajza?), a je fuuuuuuuuuul boljšega okusa (ma itak, da je?) kok kupljeno maslo.

evo, to me zanima http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

 

*****

škoda da sva se zgrešile, ampak te bom itak za neky drugega (pred.) zaslišala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

*********

ijoj, pozabila povedat, da kok je pa dobra kombinacija hladne polente in tople paradižnikove omake z baziliko (pa mal pancete) in opcijsko naribanega parmezana - mislm to je pa za dol past http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

uganite kaj bom danes jedla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/whistling.gif

 

Evo, še Cookie: bom pridno čist vse napisala :P

V glavnem pa po temle receptu: http://medinmleko.si/mlecni_izdelki.php#maslo

 

Mleko iz kmetije, bili čez vikend v Lomu (Tolmin) in kupila 6 litrov po 60 centov, kravice hranjene s senom in dodatkom silaže, čez leto se pa zunaj pasejo). Iz mlekomata je preprosto predrago za tak eksperiment.

5 litrov mleka dala v Emo celje široko posodo, pustila dva dni na pultu (delala iz kisle smetane, ker nekak ne znam ločit sladke smetane od mleka, ko se pa skisa, je pa bolj očitna razlika),

pobrala dol s plastično žlico za solato, bilo približno .. Hmm.. Pol litra smetane? Nekja takega po moje, ampak to čist po filingu rečem ..

Sposodila si od mami kuhinjsko mašino, ki jo ima zapakirano že eno leto in jo je itak treba stestirat (Lidl) in je mikser sam delal .. Najprej na veliki brzini, da se smetana stepe, pol ratajo grudice (btw, kolk sladke smetane smo v moji mladosti stran vrgli, ker smo jo pikico predolgo miksali za stepeno smetano .. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/mellow.png ), pol zmanjšaš, ker se začne voda ločevat in vse okrog leti .. še par minutk na čist ta nizkih obratih .. Nastane kepica masla. Jo daš v roke, še mal stisneš odvečno tekočino ven.

Shranila takole: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151977005236109&l=8fb48d781b

V hladilniku. Diši lepo, probala ga pa še nisem, ker moram najprej kruh spečt al pa kupit nekaj dobrega :) (mislim, škoda je zdaj tole porabljat na enem brezveznem kruhu, no ... )

 

Pinjenec sva se skor skregala kdo ga bo spil :P

 

V glavnem, če se hitro povabiš na kofe, dobiš za probat ;)

 

Končna ocena je pa, da ne bi tega vsak dan delala, ampak definitivno naslednjič, ko gremo gor v Lom, ponovim vajo.

 

Mleko čaka še en dan na pultu (danes zjutraj imeli muslije s sadjem in kislim mlekom, ampak ga je še ful ostalo), da se konkretno skisa in ga precedim in naredim skuto - ker glih Nat včeraj dala celo vrečo

mletih orehov bo pač še enkrat gibanica padla konec tedna.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...