Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Wow Aliana, za recept za homemade riževo mleko http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

moram enkrat preizkusit http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cookie, res, splača, simpl. (prej sem vedno delala z mrzlo vodo al pa kuhala vse skup, nikoli uspelo .. Zadnjič me je pa naša BR terapevtka razsvetlila ;) )

 

Btw, jezna in razočarana .. nad svojo naivnostjo mal .. Kupila file purice v Hoferju, kao ... purani so baje manj futrani z antibiotiki in tko .. In potem mi le ne da miru in se vržem v raziskovanje kako hrano se kupi v agro trgovinah za purane .. in itak - čist vsa hrana, prodajana v SLO, ima not GSO sojo :/ Juhej.

Pa nekako dvomim, da če delajo na veliko, za perutnino Ptuj (sicer je napisan direkt kateri rejec je), dvomim, da jih prijazno čakajo, da se s črvički nafutrajo in domačo koruzo ...Bemtiš no, vsa ta svinjarija je že tolk med nami in v nas, da nimaš šans, da bi se ji izognil http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/dry.png

 

Sem pisala Hoferju, če lahk preverijo :P Kao ... Da vidim, če bo kak odgovor ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

oh Aliana, če ne ješ tega vsak dan v blazotnih količinah, ti tale purica ne bo prav nič škodovala. Bolj je važno, da jo z ljubeznivostjo in hvaležnostjo pripraviš, ter v dobri družbi (atmosferi) poješ; pol ti še tak GSO ne bo mogel nič.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ma ja .. saj jo bom, itak... Zdajle počasi zaključujemo (zimsko) sezono mesa, poleti komot brez. Pa zmanjkuje tiste govedine v zmrzovalniku in mal jo imam že poln kufr (ker ni glih za pripravit kosilo v 15 minutah), pa sem si zaželela perutnino, tko neki na kitajski sistem ...

Saj pravim, bolj me jezi moja naivnost, kot kaj drugega ...

 

Mal me ima, da bi stricu, od katerega jajca dobivam, predlagala ene dva purana za vzredit ..

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

uh, kaj se mi jejo šparglji s panceto. Pa kurja župca. Kar to dvoje bom(o).

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

oh Aliana, če ne ješ tega vsak dan v blazotnih količinah, ti tale purica ne bo prav nič škodovala. Bolj je važno, da jo z ljubeznivostjo in hvaležnostjo pripraviš, ter v dobri družbi (atmosferi) poješ; pol ti še tak GSO ne bo mogel nič.

 

Tegale pol nisem komentirala .. naredila za večerjo par puran-fingersov ... Pač na palčke narezan, mariniran v curryju, pikici sojine omake, cimetu in posut s sezamom .. Za zraven polente, ki je kao naj jed od tamale .. Vse skup na en krožnik sredi mize, da bomo mal grickali .. Tamala odrinila polento, potegnila krožnik k sebi in nama prijazno pustila vsakemu dve palčki .. In komentirala: mami, to si dobro skuhala. Jah, hčerka draga, naj ti bo požegnano tale gso piščanc <3

 

 

Danes raje ne govorim .. zajtrk brezglutenski kruh, že fajn suh, namočen v home-made riževem mleku z malo kave, potem besno iskanje česa pametnega za jest v enem mini Merkatorju (bemtiš, še kefir so imeli samo suhec, ne pa normalnega ..) .. Končala s kefirjem in dvema jabolkoma in itak bila čez dve uri že tolk lačna, da bratu, ko je šel po malico naročila, naj prinese karkoli .. In pojedla sirovo štručko z mortadelo. Kar bi bilo kul, če bi tule nehala s kruhi za danes, ampak sem potem doma še pol pice, take kruhaste, pocaste, ki mi je čist obležala v želodcu. Mjeh .. Saj kul, tkole pol vsaj vidim, da dejansko vpliva hrana name, ker ponavadi se mi zdi, da tko fajn prebavljam,d a je čist vseeno kaj dam not ...

 

Zdaj se pa goveja juhica kuha za jutri, ker bo tamala verjetno še vedno štrajkala, kar se hrane tiče, tko da dobi za zajtrk v flašo en rumenjak-kokosovo maslo-med-pomarančni sok koktejl, potem pa juhico z veliko korenčka za kosilo. Jaz pa isto, da izkoristiva dva dni dopusta za mal dobre hrane.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

purani so baje manj futrani z antibiotiki in tko ..

Jaz sem slišala obratno. Da so purani bistveno slabši od piščancev. In da se to pozna tudi pri otrocih, ki jedo dosti puranjega mesa - da so na telesu vidne posledice hormonov, s katerimi filajo purane.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No sej .. v bistvu nima veze, od zdaj naprej so trgovinski purani na moji črni listi, glih tam kot piščanci.

Stric od naj frendice jih redi, izvedela zadnjič, menda imam enega rezerviranega, če kdo od stalnih strank odpove, pa še prej bo vprašala, če kupujejo tisto krmo ali ne ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tole zgornje zmesaj, rumenjak ni obvezen.. veliko žlico medu.. cukr v žilo brez slabe vesti ;) Če imaš pa še kako zrelo banano pa še to dodaj ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

restanga, tenstanga, v oblicah, pire, pomfrit, iz pečice, v teglcu za okras... in to brez priloge furt na furt. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/hypnodisk.gif

 

Krompir s krompirjem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png . V Peruju sem se potepala po hribih in narajmala na indijanske pastirice, ki so čepele okol ognjišča in jedle krompir. Me prijazno povabile zraven in in mi ponudile to, kar so pač same jedle: krompir s krompirjem. (no, en je bil navaden, en pa sladek). Sploh je Južna Amerika raj za krompirjeljubce (kar jaz na žalost nisem), imajo celo vrsto različnih sort krompirja zelo različnih okusov.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jz pa sem v soboto prvič naredila kvašeno listnato testo, torej ala croasante, s skutinim nadevom... Mnjamiiii....edino, ene parkrat moraš razvaljat in zložit testo, na 20 minut, pa traja po malem cel popoldan. Živele glive kvasovke in bela moka http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ajaj listnato jaz kar kupim. Ni šans, da bi sama delala! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

Zanimivo. Ceres meni je sukanje po kuhinji mim grede, malo za šalo in prav balzam za dušo. Pač, veselje na kratko http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Pa veš da mi ni čisto jasno. To je kvašeno listnato testo. Moram sčekirat ali obstaja tudi listnato vlečeno testo... Sam je poseben feeling, da sam narediš ...pač lej...enkrat nekoč...ko boš babi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Multikulti večerjica: regrat s česnom in trdo kuhanimi jajci + indijanski kruh (reč, podobna azijskim čapatijem, le da sem se jaz tega naučila v Arizoni), meni res http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif kombinacija.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

A čakaj, a pol sem prvič prav prebrala, da je kvašeno listnato?

Se mi je zdelo v prvo, da se ti je zatipkalo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Ja nič ne, recept prosim, da vidim, kaj je to. Bere se kot nekaj, kar še nisem probala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Drugače pa,

Vlečeno bi še naredila sama (pa ne vedno), listnato pa res ne.

Da nam prepisovala, pa tudi vagala nisem, navajam oceno oz. po spominu:

 

1. Kvašeno testo: cca 400 g mehke moke, malo soli (na rob, da kvasec ne pride v stik), cca 125 ml mleka, dva rumenjaka in 1 jajce, 5 dag masla. Narediš kvašeno testo. Sama zamesim po občutku, tekočino prilivam postopoma, da čutim, da je ravno prav mokro. Zamešeno testo je mehkejše "narave", za kruh je recimo bolj konkretno. En mičkeno sem ga naoljila, da se ne sprime in dala v hladilnik za 20 minut.

 

2. Ostalih 20 dag masla iz zavitka premesiš z ene 5 žlic moke in ga oblikuješ v kvader. Tudi daš v hladilnik, da se malo strdi.

 

3. Postopek dela:

 

Na pomokani podlogi testo razvaljaš v obliko rožice s 4 cvetovi. Ali pa recimo, oblikuješ kot križ, z bolj širokimi kraki.

 

Na sredo položiš obdelano maslo, vse štiri zunanje okrogline (kvadratline http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png ) prepogneš čez maslo, tako, da dobiš nek manjši pravokoten zavitek. Razvaljaš do debeline cca 1 do 2 cm v obliko pravokotnika in ga nato zložiš na tretjine. Torej zunanji tretjini zložiš navznoter, recimo, kot da iz A4 lista narediš zloženko na tretjine...

 

Prekriješ s folijo, v hladilnik za 20 minut. Čez dvajset minut daš na pomokano podlogo, razvaljaš "zloženko" zopet na pravokotnik, ponovno narediš tretjinsko zloženko, pokrito v hladilnik za dvajset minut. Takole vsaj 3 x, lahko pa tudi 4 x ali 5 x.

 

Zadnjič razvaljaš, oblikuješ kvadratke, trikotnike, daš poljubne nadeve.

 

Oblikovani rogljički, blazinice naj vzhajajo 20 minut, nato spečeš...odvisno od pečice na 180, 190 ali 200 stopinj, cca 15 minut. Rogljičkov nisem mogla fajn oblikovat, ker ni bilo zelo tanko testo. Sem kar kvadratke naredila in zapognila vse štiri kote navznoter in dobila nekakšne blazinice.

 

Nadev: skuta s kakšnim rumenjakom, vrečko pudinga, malo sladkorja v prahu. Ali pa kar orehov nadev...ali kakšna bolj trda marmelada.

 

Beljake, ki ostanejo, vkuhaš v snežene kepice http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png .

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Indijanski kruh: Vzameš dva lončka moke, ščep soli, zvrhano čajno žličko pecilnega praška, zmešaš, potem vliješ 1 lonček mlačne vode in zamesiš mehko, gibko testo. Pokriješ, da ne dobi skorjice in pustiš malo počivat (ene pol urce je že fajn, če je več, je še bolje, ampak jaz se ponavadi spomnim na ta kruh, ko že lakota sili v kuhno ... pa je tud 10 min kar v redu http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png). Potem s pomokanimi rokami narediš kroglice (glih ene tolk velike, da lepo sedejo v dlan) in jih razvlečeš v dobro dlan velike, nekaj mm debele minipicam podobne zadeve. (lahko tud razvaljaš, ampak meni je fajn to delat z rokami). Segreješ ponev (meni se najbolj obnese litoželezna) in kar na suho spečeš kruhce, kot bi pekla palačinke, sam brez olja. Druga varianta je pa tud, da jih ocvreš v olju. Indijanski kruhi so fajn stvar tud za peko na pikniku - prima se spečejo na vročih ploščatih kamnih ali železni plošči na žerjavici. Potem jih pa obložiš s čevapi pa pečeno zelenjavo in je res njami.. S prakso pogruntaš, kolk morajo bit debeli, pa kolk mora bit ponev vroča, da niso zunaj zažgani not pa pacasti ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Na mrk sem pekla dva kruha, taka moja standardna, ki vedno uspeta. Dobila ven iz pečice dva cegla :) Tako da bom za naslednjo porcijo še par dni počakala, just in case ;)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ponev mora bit ravno prav vroča, pa ravno prav je treba kruhce obračat ... sej dobiš filing s prakso. Ne obupat, men je uspelo glih takrat, ko sem že ugotavljala , da najbrž pa le nisem bila Indijanka v prejšnjem lajfu http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ponev mora bit ravno prav vroča, pa ravno prav je treba kruhce obračat ... sej dobiš filing s prakso. Ne obupat, men je uspelo glih takrat, ko sem že ugotavljala , da najbrž pa le nisem bila Indijanka v prejšnjem lajfu http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Super recept, bom jz tudi naredila. Me je pa spomnilo to na recept, ki ga imam, za tortilje. Se naredi pa kvašeno testo, oblikuješ majhne kroglice, nato jih tudi razvaljaš ali kar tako raztegneš, kot male pizze. Spečeš v ponvi, brez olja. Je pečeno, ko se na zgornji strani začno delat mehurčki. Izjemno dobro.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, Silvija, ti kruhci so tud pečeni takrat, ko se začnejo delat zlatorjavi mehurji po površini. Meni so tudi une prave tortilje z vsemi mehiškimi zadevami zraven prekomplicirane (al se nam pa samo zdi, kaj pa vem). Tile indijanski kruhki so mogoče mal predebeli za zvijanje tortilj, no, enkrat prepognit si jih pa da. Navaji in Hopiji delajo t.i. Navajo / Hopi (odvisno, kje to ješ http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png ) taco - ena varianta tacota z njihovim kruhom. Indijanski kruh premažeš najprej s plastjo pasiranega rdečega fižola, potem preliješ z gosto pasiranim paradižnikom, potem posuješ z mleto govedino (vegi varianta kajpak brez - meni še boljše), potem z naribanim sirom, povrh pa še z drobno narezanim sladkim zeljem in naribanim korenjem. Doma oni ponavadi servirajo vsako reč posebej in si ljudje sami pripravijo kombinacijo po okusu.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aha... za tortilje mora bit pa kvašeno?

 

Ma jaz bom naredila ene kvašene, ene pa s sodo bikarbono namesto pecilega... pa da vidim, kaj rata.

 

Jaz s kvašenim še nisem poskusila - me zanima kako bo eno in drugo. Indijanke tudi uporabljajo sodo bikarbono namesto pecilnega, tako da bo to gotovo v redu. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smesko.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Moj recept za kvašene tortilje:

 

 

Testo za 16 tortilj:

500 g bele moke in 200 g pirine moke
45 g kvasa

žlička sladila (javorjev sirup) ali sladkorja
3 dcl tople vode

2 žlici oljčnega olja
½ žličke soli

 

Priprava:

 

  1. Kvas, žličko moke in sladilo raztopimo v malo tople vode in pustimo vzhajati na toplem. Moko presejemo v skledo in dodamo sol. Ko kvas naraste, ga dodamo v jamico sredi moke, dodamo preostalo vodo, žlici olja in zamesimo testo.
  2. Testo naj bo srednje trdo, raje bolj kot manj. Po potrebi dodamo še toplo vodo. Damo ga vzhajat. (moj nasvet: že prej oblikujmo majhne kroglice, kolikor pač presodite, da bo dovolj za eno tortiljo, lepše tortilje lahko oblikuješ).
  3. Vzhajano testo razdelimo na 80 g kepice (če nismo že prej…), jih na pomokani površini tenko razvaljamo. Pečemo jih eno za drugo v vroči, NEnamaščeni ponvi. Ko se na površini začnejo napihovat zračni mehurji, obrnemo in na hitro popečemo še na drugi strani. Tortilje postrežemo še tople.



Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sva se menili prej, jaz in jaz, če bi danes poskusili tele indijanske kruhke. Problem je, ker sva dve, in se glasovanje ne obnese. Kot ponavadi je zmagala una, ki je bolj komot: kar lahko preložiš na jutri, ne delaj danes.

 

Tako da sem v vok dala: por, malo rdeče paprike, malo rumene, en italijanski sir, par kapljic oljčnega olja, sol... popekla na hitro, in vse to na dva hrska in na krožnik.

Ahahaha bejbe, imata prav http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif . Čeprav, meni je pa fajn malo "popacat" s testom... mimogrede zamesim. Midva sva nameravala imet danes pozno kosilo, nakar sva se šla družit in se vrnila malo prej. Kuha odpade in sem banano in jogurt. Sam neki bi še ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sam neki bi še ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

 

No to pa ne spada v tole temo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/greenko.jpg

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...