Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

MIdve sva zdajle sami doma in izkoriščam, da ni toliko kuharije in kompliciranja, pa tamala še vedno ni čisto ok in sva (od tiste pice zadnjič) na gluten in praktično grain-free ...Tko za par dni, malo prečiščevanja.

 

Zajtrki so sadne solatke z domačim kefirjem ali kislim mlekom.

Kosilo je bilo dvakrat goveja juha z veliiiko nakockanih korenčkov vseh barv in par kosov druge zelenjave, par koščkov mesa in pol žlice koruznih testenin - črkic, ker jih tamala obožuje in juhica ni juhice brez črkic. Danes pa blitva s krompirjem in sardine, pečene zunaj na balkonu na električnem štedilniku (ne padem več na finto, da bi tole v pečici pekla in potem en teden zračila stanovanje).

Malica vmes je bila enkrat 'puding' iz mletih rožičev, chia semen, indijskih oreščkov, kakava in kakavovega masla, enkrat pa skuta z banano.

Večerje .. danes ostanki kosila, včeraj ostanek pudinga (ful nasiten), še prej pečena jabolka.

 

Manjkajo mi jajca, ful jedi z jajci mi prihaja na misel (grain-free palačinke recimo), pa sem pozabila mami naročit eno škatlo in .. sem brez :) Hmm, morda jih grem jutri kupit na tržnico, na obisk k mami ne grem do ponedeljka, ker bo tamala takoj fasala enega Barnija in .. no, ta teden sem se odločila, da ne dovolim nič takega. Pa se mi ne da razlagat in pregovarjat.

 

Jutri bo zajtrk brezglutenski ajdov kruh z maslom in medom, malica spet nek puding, moram še za frendico, ki pride na kofe pripravit (nekako imam v glavi banana, mleta chia semena, kakav, kokosovo maslo .. neko tako kombinacijo. Za kosilo bo pečen sladki krompir in .. ne vem, nekaj še zraven ... v bistvu bom mung fižol dala zdajle namočit in potem morda sčarala kake polpetke ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včeraj kurja juha z rezanci in pražene testenine z makom. Zraven pa solata iz doma pridelane rukole, prve letos.

 

Danes bo fižolova mineštra.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zadnji teden delam sam še proseno kašo al pa ovsene kosmiče za zajtrk in tud večerjo (če kej ostane od jutra).Proseno kašo naredim kot narastek iz riževega mleka, cimeta, jajc pol pa enkrat dam not jabolka al pa sam rozine in pol to spečem v pečki. Ovsene kosmiče pa sam mal pokuham in pol zmešam z različnimi kombinacijami, včeraj zvečer sem si naredila z banano, mandlji in chia semeni pa je bilo res mnjami. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

narezan por iz zmrzovalnika moram še porabit - ergo, porova juha.

me pa strašno mika rižota s šparglji, sam jih nimamo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včeraj akacija v pivskem testu in solata, danes pa testenine z bolognese in solata spet.



v bistvu še danes jem tole akacijo, sem je včeraj preveč napekla :)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ok...naj povem, da tole vse improvizoriš -samo pri nas gre skozi :))

sneg iz 3 ali 4 jajc, potem pa not rahlo vmešaš rumenjake, vodo, malo piva, malo mleka, ščepec soli, ščepec sladkorja (lahko brez), moko. Dobiš eno takšno tekočo rahlo zmes.

akacijine cvete osmukam, pogledam če so kakšne živalce not, potem dodam v zmes tole, z žlico zajamem in dam vroče olje in ocvrem.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

češnje, paradajz

mešano solato z vrta z dušeno zelenjavo mix in paradajzom

2 jabolka, paradižnik, češnje

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wizard.gif

..

recovery

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Včeraj kurja juha z rezanci in pražene testenine z makom. Zraven pa solata iz doma pridelane rukole, prve letos.

 

Danes bo fižolova mineštra.

 

haha Cookie mi smo tud za vikend zobali prvič pobrano in pridelano rukolo z našega vrta :)

 

Drugače pa še vedno vztrajam z ovsenimi kosmiči in proseno kašo za zajtrk...pa neki mi banane te dni pašejo, medtem, ko jih drugače zelo redko jem...niso moj favorite sadež

 

češnje, paradajz

mešano solato z vrta z dušeno zelenjavo mix in paradajzom

2 jabolka, paradižnik, češnje

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wizard.gif

..

recovery

 

Češnje :O o jih že komaj čakam....Angelit ti pa kr mal prehitevaš, čeprav sem slišala, da so baje že...vendar ne v naših koncih...mi bomo mogli še mal počakat...oh kako vedno v tem letnem času začnem pogrešat čudovito česnjo, ki je še par let nazaj krasila naš vrt :(

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vidiš pa si me premamila, da grem mal na tržnico pogledat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Ja ja kr hvali se http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png jaz sem bom tud kmal http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png edin če ne bo previsoka cena :O pol grem pa robutat :P

 

***

Včeraj sem ugotovila, da mi je zmanjkalo olivnega olja iz Brača in ker v bližnji prihodnosti še ne grem tja, me zanima ali kdo ve katero olivno olje pr nas (v kateri trgovini) bi bilo vsaj mal primerljivo s tem. Pa seveda cenovno dokaj ugodno.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vidiš pa si me premamila, da grem mal na tržnico pogledat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Ja ja kr hvali se http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png jaz sem bom tud kmal http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png edin če ne bo previsoka cena :O pol grem pa robutat http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

***

Včeraj sem ugotovila, da mi je zmanjkalo olivnega olja iz Brača in ker v bližnji prihodnosti še ne grem tja, me zanima ali kdo ve katero olivno olje pr nas (v kateri trgovini) bi bilo vsaj mal primerljivo s tem. Pa seveda cenovno dokaj ugodno.

 

Ma, vsako iz slovenske Istre je ne sam primerljivo, ampak boljše od olja z Brača.

 

Ne vem, kako je s trgovinami, prek Googla ziher kej najdeš

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nisem še odkrila bolj okusnega olivnega olja kokr je ta z Brača. Sicer pa ja Google knows it all ampak mene bolj zanimajo vaše izkušnje...sicer poguglat ni problem...so pa cene tud zasoljene npr 0,5 litra 12 eur :O

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jemljem olje iz okolice Kopra, letošnja cena 14 EUR/1 l. Nagrajeno z zlato oljčno vejico. Če te zanima, ti dam kontakt. Je pa to olje dosti pikantno.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz za na hitro, ko ga zmanjka in rabim Zdaj, vzamem hoferjevo bio ... Mi včasih zapase, ker ni tolk močno, kot domača, ki jih imamo ponavadi.

 

Danes na hitro, skleda solate in ajdova zlevanka s porom, cemazem in malo zaseke... Taka, za pogret, se počutim ko sredi zime ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jst jemljem olje od Noniča /dolga štorija...uglavnem, tip je že pokojni, tradicijo nadaljuje njegova žena in otroci/, plačam ga pa 10 € po litru /drgač je 15 do 17...odvisen od stranke/. Olje je precej pikantno, mal pogreni, okus in vonj pa...hm...svež, saden. Uporabljam ga za...ma za vse...od pitja do masaže in vse vmes...tud za solato.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

včeraj kurja juha z rezanci in rižota s šparglji.

 

danes sanjam sirove štrukeljce; pa kurja župca prej

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

NUJNO HELP.

 

Packarim za domači jagerček, pa me zanima, kako se karamelizira sladkor za v jagra.

Dobila v receptu, da stopiš sladkor (rabim 1kg) in dodaš prevreto vodo (1l). Pa me zanima KDAJ to vodo dodaš.

Sem jo namreč ko je bil sladkor že stopljen, pa imam na sumu, da to ni prav (zaslediti je rahel vonj po prežganem).

No, ne bi rada sedaj na koncu pokvarila vsega, zato prosim za pomoč.

 

Tenkju :)

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za oljke velja podobno kot za druge rastline, ki vsebujejo veliko sekundarnih metabolitov (ki dajejo posebne zdravilne, aromatične, hranilne ... učinke): rastline, ki uspevajo v zanje skrajnih rastiščih, imajo teh snovi več. Za oljke je slovenska Istra že precej na meji uspevanja, zato imajo naša olja nekoliko poseben, močnejši okus in vsebujejo več nekaterih snovi kot olja oljk, ki uspevajo v bolj tipično sredozemskem podnebju. Podobno velja tudi za smrekove vršičke - vršički smrek na gozdni meji imajo dvakrat več zdravilnih polifenolov kot nižinske smreke, podobno šentjanževka, rman, arnika..., ki jih naberemo v hribih.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

NUJNO HELP.

 

Packarim za domači jagerček, pa me zanima, kako se karamelizira sladkor za v jagra.

Dobila v receptu, da stopiš sladkor (rabim 1kg) in dodaš prevreto vodo (1l). Pa me zanima KDAJ to vodo dodaš.

Sem jo namreč ko je bil sladkor že stopljen, pa imam na sumu, da to ni prav (zaslediti je rahel vonj po prežganem).

No, ne bi rada sedaj na koncu pokvarila vsega, zato prosim za pomoč.

 

Tenkju http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

Jagra še nisem delala, a za sladkor pa tole...

 

Ker je to velika količina sladkorja bi ga jaz karamelizirala v dveh treh rundah....

 

Sladkor stresi v večjo, po možnosti malce globjo ponev, da je v tanjši plasti, v lonček pripravi vodo. Uporabljaj leseno kuhalnico. Posodo pristavi na ploščo (bolje električna kot plin) in neprestano mešaj, da se sladkor stopi in začne dobivati barvo. Res moraš pazit, ker ga lahko v nekaj sekundah zasmodiš in dobi priokus po zažganem. Zaliješ z enako količino vode kot je sladkorja in pokuhaš, potem pač nadaljuješ po receptu, ki ga imaš. Vodo moraš dodati v trenutku, ko je sladkor primerno temen, bolje sekundo prej kot pozneje. Tale zadeva je izredno vroča in je že sekunda ali dve usodna ali je prav karemelizirno ali je zažgano.

 

Mulci so silvestrovali pri nas in je eden od njih prinesel domačega jegra, ki jim ni preveč "dišal"....Smo kar en čas gruntal kaj je z njim narobe in na koncu mi je le kapnilo, da tisti čuden priokus dobiva od zažganega sladkorja.

 

Ker vem, da je veliko dela z nabiranjem in pripravo zelišč je res škoda, da se pokvari z zasmojenim cukrom. Žal pa že majhna količina zasmojenega sladkorja vse pokvari.

 

Aveal. če tvoj sladkor smrdi po zažganem, bi ga jaz zavrgla in naredila nov karamel...

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jagra še nisem delala, a za sladkor pa tole...

 

Ker je to velika količina sladkorja bi ga jaz karamelizirala v dveh treh rundah....

 

Sladkor stresi v večjo, po možnosti malce globjo ponev, da je v tanjši plasti, v lonček pripravi vodo. Uporabljaj leseno kuhalnico. Posodo pristavi na ploščo (bolje električna kot plin) in neprestano mešaj, da se sladkor stopi in začne dobivati barvo. Res moraš pazit, ker ga lahko v nekaj sekundah zasmodiš in dobi priokus po zažganem. Zaliješ z enako količino vode kot je sladkorja in pokuhaš, potem pač nadaljuješ po receptu, ki ga imaš. Vodo moraš dodati v trenutku, ko je sladkor primerno temen, bolje sekundo prej kot pozneje. Tale zadeva je izredno vroča in je že sekunda ali dve usodna ali je prav karemelizirno ali je zažgano.

 

Mulci so silvestrovali pri nas in je eden od njih prinesel domačega jegra, ki jim ni preveč "dišal"....Smo kar en čas gruntal kaj je z njim narobe in na koncu mi je le kapnilo, da tisti čuden priokus dobiva od zažganega sladkorja.

 

Ker vem, da je veliko dela z nabiranjem in pripravo zelišč je res škoda, da se pokvari z zasmojenim cukrom. Žal pa že majhna količina zasmojenega sladkorja vse pokvari.

 

Aveal. če tvoj sladkor smrdi po zažganem, bi ga jaz zavrgla in naredila nov karamel...

Samo na hitro civ, potem šibam dalje.

 

Zalaya hvala!http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flowers.gif

Sem sledila receptu, pa prvo karamelo z vodo zagnala proč, ker imela vonj (pa sem non-stop mešala?!),

druga je malo boljša, pa mi je roka skorajda odpadla od mešanja ...

Verjetno naredim narobe to, da zlijem vodo not, ko je sladkor že tekoč (če se pa navodila tako čudno berejo?!).

Bi ga verejtno morala takrat, ko sladkor začne dobivat barvo?

Ampak meni ne porjavi, temveč se začne talit, se tudi zlepi ... Šele ko je staljen postane rjav.

 

Eh...

Ko sem prvič to delalo sem očitno imela začetniško srečo,

sedaj pa nimam pojma, kdaj se mi ima čas prismodit http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_evil.gif

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja saj je prav, da se najprej stali in potem postane rjav .. samo so pa sekunde vmes, tko da moraš biti na preži ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nisem še odkrila bolj okusnega olivnega olja kokr je ta z Brača. Sicer pa ja Google knows it all ampak mene bolj zanimajo vaše izkušnje...sicer poguglat ni problem...so pa cene tud zasoljene npr 0,5 litra 12 eur :O

čeprav pri nas trdijo drugače, imaš v osnovi kr prav, otoška oljčna olja so praviloma boljša od kontinentalnih.

In čeravno naša dobivajo, ne vem katera zlata priznanja, gre tukaj predvsem za tekmovalni literček, ki ga nekak zamešajo z "jagodnim" izborom oljk raznih tipov in sort... Imajo pa naša eno posebnost, da rastejo za oljke precej hladnem okolju, toda tudi tu nismo prvaki imajo gor v Liguriji pa v Pjemontu še hladnejše lege oljk

 

Tak da , vsako domače olivno olje je boljše od kupljenega

 

priporočam pa gran fruttato od Moninija ko gre za te trgovinske... vsaj vonj ima podoben pravemu olju..

 

je pa v otoškem olivnem olju zaznati noto lokalnih sredozemskih dišavnic in sali.

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...