Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Ena navodila za dobro marmelado oz. džem prosim.

 

Kok sladkorja, kok časa kuhat, v kakšni posodi, kako pravilno zapret kozarce za vlaganje, na kaj pazit ...

Želin nujno?

 

Hvala!:)

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sam kopiram na hitro iz FBja, bom potem več: Kar se mene tice, je tole, da mora bit sladkor zraven za konzervans, en velik mit. Ze 5 let delam marmelade in kompote cisto brez sladkorja, stos je v tem, da vzamete male kozarcke za enkratno porcijo, jih fino umijete, pregrejete na 100*C v pecici, pokrovcke enako ... Sadje jaz kuham max. 20 minut, najmanj do 70 stopinj je preverjeno, da zdrzi, jaz sicer zadnje case kar do vretja ... in se zelo vroce nalijes v kozarcke, dobro zapres (lahko se obrnes kozarcke na glavo, da se še tisti zrak, ki je noter, pregreje, kao), ohladis in preveris, ce votlo doni in je res zaprto. Meni tako pripravljene stvari drzijo tudi dve leti v kleti.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala obema:)

 

... prihranila nekaj goznih sadežev - borovnice, maline, robidnice ...

pa nekaj breskev in sliv ...

tako da bosta dve različni marmeladi.

Ne bom kuhala "na mrtvo", imam raje, da so koščki sadja notri ...

Skrbi me samo ta del, da se mi ne pokvari, ker je ne mislim imeti neodprte v hladilniku...

 

Pa nekaj sladkorja bom pa verjetno dala, ker drugače niti ne jem sladkarij razen za zartrk v obliki medu in džemov ...

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ti samo čimbolj mini lončke poišči, da imaš tko, za en teden, dva in se porabi. Saj če niso divje sladke, jih itak hitreje porabiš. Pri nas gre ponavadi en lonček, tist okol 2 deci, na eno palačinka večerjo. Ker če dam v hladilnik, pol pozabimo in po ene 3 tednih je ponavadi že plesen gor.

 

MIdva imava tudi raje koščke, tako da zelo redko s paličnim miksam, ponavadi kar na kockice nareževa sadje. In potem gledaš samo to, da je pregreto na nekih 75*C, če hočeš čimveč vitaminov ohranit (če ti je vseeno, rajši za zihr daj do brbotanja, tele na nizkih T imajo vseeno več šans, da se pokvarijo) in da res vroče zapakiraš. Jaz dam, če hočem bolj gosto, želejasto obliko eno čajno žličko agar-agarja na tam nekje 3 litre .. Tko na uč ... (ker moja tašča moji marmeladi reče kompot - je bolj tekoča, ker ne kuham tolk, da bi vso vodo pokuhala) ...

 

V glavnem, več verjetnosti, (če boš fajn sterilizirala kozarce in vroče not nalila) je, da se ti potem pokvari v hladilniku, ko boš že enkrat odprla, kot pa da se ti v kozarčkih pokvari. Aja, pa čimbolj do vrha nafilat baje, to mi je ravno danes ena kolegica rekla .. Jaz itak vedno, ker šparam s kozarčki ;)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kruh, namaz ter por in paradižnik, slana, pokapljana z bučnim oljem....jejhata pregrehaaaa http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

 

Sledi zopet pregreha, ampak v mesto in na vrt ne grem za nič na svetu. "Fane kuhn", kot so rekli pri moji prijateljici. Nariban krompir, čebula, jajček, sol, peteršil, oblikuješ polpete in spečeš na olju... pa "tifa", torej endivija. Točno, prvič bom probala in bom krompir na pol skuhala in mogoče dodam še kakšno žlico ovsenih kosmičev...

 

Ekola...južna bo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ma sploh ne, samo rada dobro jem in včasih se mi enostavno da. Saj tu ne pišemo, česa ne znamo narediti, tega se pri meni kar nekaj najdehttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif. Moram se pa zahvaliti marsikomu tu gor za določene ideje.

 

Hvala vseeno, čakam ponudbehttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.pngnsk

a se kej slučajno nagibaš k prevzemu mormonske vere?http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Poročam http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif Krompir sem skuhala do konca, oziroma vsaj 90 %. Ga ohladila v mrzli vodi, nato naribala. Kar tako kot jabolka. Enako sem naribala čebulo. Dodala cca dve žlici ovsenih kosmičev, sol, peteršilj, dve jajci in ostro moko, tako da je nastala gosta zmes, vendar ne tako gosta, da bi jo lahko oblikovala z roko. Osnovna zmes v bistvu kot za krompirjeve svaljke, vendar manj moke. Polpete sem oblikovala tako, da sem zajela z žlico čim več mase in jo položila v vroče olje in sproti oblikovala približno ovalno obliko, debeline cca 1,5 cm. Če boste tej masi dodali še naribano, nasoljeno in ožeto bučko (ali zelenjavo po želji), ste (smo) zmagali. Pekla cca 5 do 10 minut, na malo večji vročini in pogosto obračala. Na krožnik sem nato podložila papirnato brisačo, da je popila odvečno maščobo. Mnjami. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Aja, zadnjič pa slano palačinko in nadev dušenih bučk na čebuli, s peteršiljem in česnom...na vrh žlica kisle smetane...

 

Zdaj pa na kozarec rumenega muškata http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Silvija... misliš, da bi tole šlo brez jajc? Ker sliši se fajn..... pa verjetno moka zadevo skupi drži... ali jo jajca? Sori za trotl vprašanja...

Za moje pojme bi šlo... Če se palačinke spečejo brez jajc.. Jajca so vsekakor dodatna garancija, da tole drži skupaj, ampak mislim, da je že krompir dovolj škrobnat in veže. Probi. Lahko daš zravn še mal na tričetrt kuhanega narezanega korenja, kak grahec v zrnju, malo rezancev blitve... Mislim, da bom tole še v petek ponovila, ko bom imela vse tamlade na kupu.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ma jz sem tok hitro skup zmetala, ker nisem imela časa razmišljat. Sta prišla vmes tamlada z vnučkom, pa smo se zaklepetali...

 

Dej Ceres, prid zdaj ti k meni z vsemi tistimi sladicami, ki jih omenjaš. Bom jz polpete pripravla, ti pa sladice http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz tudi packarim podobne polpete :)

 

Iz bučk.

 

Naribane in doooobro ožete bučke + malo naribanega sira + žlica moke + žlica drobtin + jajce + sol + peteršilj + druge začimbice.

Oblikovane polpete pred peko povaljam v drobtine.

Njamahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mmm, Ceres, posodi mi malo frendo, do slaščičarne se mi pa ne da. Ziher muškat kriv, da sem popenla od želje po sladkem. Padla je banana, pa par žličk euro krema gor. Že negujem idejo o kakšnem presnem mareličnem čoko prelivu za banane ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Je kdo od vas že delal polnjene bučke? Rada bi jih naredila z ajdovo kašo in zelenjavo pa ne vem kako naj se točno lotim? Bom vesela kakšnega recepta :)

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

"Gold, je tebi letos kaj zraslo na vrtu?"

"Ja, en *urc!"

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

ja je zraslo, imel sem paradajz, kateri je že pred enim mesecem skor ves dozorel, prepolno ga blo..

čebulo, katera je zanimivo izginila z vrta, ziher v kako skledo..

za drugo pa ni blo placa, pa mal pozen sem bil http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

tebi pa priporočam glodanje korenčka http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

a se kej slučajno nagibaš k prevzemu mormonske vere?http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Zakaj pa ne. So prijazni, pa še lepo oblečenihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png. V uniformihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif.

 

Danes odlično jagnje v pečici z mladim krompirjem in paradižnikova solata. Njamsihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif.

 

Aja, pa še jota od včeraj. Tudi OK.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tri domače paradižnike, ena kumara, dve rdeči čebuli, sol, 400 g bivolje mocarele, preko pa dober dcl olivnega olja.

 

 

Zdaj pa pogrešam samo še tisto malo škatlico, imenovano časovni stroj, da zavrtim nazaj, ko še nisem pojedel, pa potem naprej, ene 3x. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_approve.gif

 

 

za.popizdit.dobro.press

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Njama!!http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

(pa ne friteza)

 

... jaz bom verejtno danes podobno - zelenjavene polpete - upam, da bodo stali skupaj, ker bo brez jajc (vegiji na oblisku, pa še na jajca alergični), krompir in še kaj za prilogo,

zvečer pa verjetno juho iz hakaido buče ...

 

Pismu, kaliko časa se kuha leča, jaz jo al razkuham al pa je trdahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon21.gif

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz v te zelenjavne polpete dodam skuto, brez jajc, fajn drži skupaj.

 

Z rdečo lečo imam podobne probleme, pač ves čas stražim in poskušam zraven. Za zeleno/rjavo ne vem, rumena (dobila iz tujine, tu ne vem, če se jo že dobi) je pa super, drugačne strukture in meni ljubša.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

U sovica, dobra si, jaz se za obiske ne upam eksperimentirat. Pečen krompir, pa na vrt grem, pa kakšno solato naredim - in Ljubljančanom je to blazno romantično. Skoraj kmečki turizem. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Lej, odvisno za katere. Za take, kjer mi ni, da se osmešim s svojimi kuharskimi sposobnostmi, jaz tudi ne,

za take bolj na easy pa glej - to je samo moja dobra volja, da skuham, če ne uspe max čudovito, bomo pa malo drugačno pojedli ;)

 

Pa http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em119.gif na drugi boldan stavek.

Jaz v te zelenjavne polpete dodam skuto, brez jajc, fajn drži skupaj.

 

Z rdečo lečo imam podobne probleme, pač ves čas stražim in poskušam zraven. Za zeleno/rjavo ne vem, rumena (dobila iz tujine, tu ne vem, če se jo že dobi) je pa super, drugačne strukture in meni ljubša.

Uh, nimam http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sad.png

Upam, da bo sir in malo moke tudi ok!

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ceres, tega se boš pa raje lotila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

 

Včeraj smo se odločili bit brezmesni. Skuhala sem zelenjavno kremno juhco. Zelo dobra je iz zelja in ohrovta, mal bučke in kar fajn za okus gomoljne zelene. Na grobo sem "miksnla" in na koncu vkuhala mal zdroba. Mnjami aromatična in okusna.

 

Poiskala sem recept za veganske filane paprike in nato naredila takole:

 

Za cca dve uri sem namočila mešanico po občutku: bulgur, malo ovsenih kosmičev, proso in ajdo v zrnju. Odcedila. Prepražila čebulo, da je posteklenela, dodala česen in zrnje. Prepražila, da je česen zadišal. Nato še sol in malo vroče vode, ne veliko, tako pač, da se je masa nekaj časa kuhala in poskušala, kdaj je bila po tavečjem zmehčana. V ohlajeno zrnje sem še dodala mal česna in peteršilja, pa naribano bučko in mozarela sir. Nafilala paprike, jih premazala z olivnim oljem in dala pečt v pečico. Paprike je tudi fajn nasolit, nesoljene so bile malo sladkaste, vendar, kakor komu paše. Sprva sem pekla pokrite, recimo ene 10 do 15 minut. Nato sem odkrila in pustila, da se je paprika zapekla do rjavkastega, tako kot se popečejo paprike za solato. Čisto na koncu sem dodala še mešanico mozarele in gauda sira, naribano in dala nazaj v pečico tako dolgo, da se je sir stopil. Aja, pa list bazilike na vrh.

 

Namesto sira vegani lahko seitan oziroma tofu.

 

Kuhanega zrnja mi je še ostalo (nadev za paprike sem pripravila tako, da ni bilo preveč le - tega). Shranila sem v hladilnik in danes dodala k paradižnikovi solati...z bučnim oljem in brez kisa. Dobro ful, samo kot ponavadi po ovsenih kosmičih, me malo boli želodec. Včeraj mi je bilo super, nč bolečine v želodcu, danes sem pa očitno te mešanice zrnja dodala malo preveč, ker sem to vzela za glavno jed.

 

Aja, še boljše kot sir, zapečen na vrh, bi bila kakšna fajn rastlinska omakca, z zelišči... Sir se je itak vlekel in je bil pregost k tej sočni zelenjavni mešanici.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...