Pico Della Mirandola 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png drugega komentarja si tudi ne zaslužiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gifpogrnil si že na uvodni kvalifikaciji; pesta (oz sestavine zanj) in paradižnikove omake NI v špajzi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif pešt mora bit vedno v kuhinji sploh štajerski, paradižnikova omaka in oljčno olje pa tudi.. sploh če imamo kakav ali čokolado kot sledi v nadaljevanju.. Pa kaj bi govoril Italijani so svojo kulinariko razvijal v času recesije revšne, tako so nastali pizza, carpaccio, vse vrste pašt, hitro okusno poceni, s čim več izi sestavinami za katere ni blo treba da svinja not stop, kot je to značilno za vas pehtranoljubce in k svine ni je pol vse za pokozlat.. ma skratka.. Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 Z Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, zelišča iz vrta... odvisno od regije. Bo kar držalo glede kakšnih razlik v času manjka. Slovenska kulinarika ni nikoli razvila afinitete do mačk, recimo. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.pngZa oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo. Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, *zelišča iz vrta... odvisno od regije. ******************************** Danes dušeno zelje in pire. Za porabit, pa še na prošnjo, ker imajo radi. * ja, točno --- PEHTRAN!!! Se strinjam, moka in mleko so bili pač vedno pri roki, paradajz je pa že mal znanstvena fantastika tam sredi zime nekje na štajerskem .. v prejšnjem stoletju ... Meni je močnik fajn, tudi spomin na otroštvo .. mama delala .. pa palačinke 3 Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.pngZa oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo.Jaz imam najraje palačinke brez vsegahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif. Problem je pa, ker jih ne znam nareditihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_blush.gif. Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 Bo kar držalo glede kakšnih razlik v času manjka. Slovenska kulinarika ni nikoli razvila afinitete do mačk, recimo. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif Če bi karkoli napisal, bi spet bila užaljenost do poda.. vendar moram bralce te teme opozoriti, da je to o Italijanih in mačkah eden od preštevilnih mitov, ki izhajajo iz večkrat ponovljene laži in postanejo ponarodeli.. Bojda, so v časih velikih lakot na področju sedanjega Veneta, predvidevam da v Padski nižini bili ljudje ki so jedli mačke... tudi v sami Toskani naj bi jih jedli ljudje iz margine družbe... O tem obstajajo zapiski.. Predvidevam pa, da na robu katerekoli družbe obstajajo ljudje ki jedo ne sam mačke ampak tudi podgane in druge ljudi... Tukaj se bom ustavil.... Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.pngZa oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo. Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, zelišča iz vrta... odvisno od regije. ******************************** Danes dušeno zelje in pire. Za porabit, pa še na prošnjo, ker imajo radi. Seveda zato po celem svetu k po dežju rastejo in se odpirajo, Pehtranije, Žlikrofije, , ni ga človeka na svetu k ne pozna, prekmursko giban'co.. Pa Matevža... Znani pa smo tut po tem da jemo konje, poleg Francozov. eni redkih če ne edini.. Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 golobe baje tut Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 No, jaz sem precej nacionalno zavedna (mimogrede, kdo od vas obeša zastavo ob praznikih?), ampak toliko moramo pa že biti samokritični, da slovenske kulinarike ne primerjamo z italijansko. Ne po okusih, ne po domišljiji, ne po kulturi... pri čemer je treba vedet, da je italijanska kulinarika simpl in bazira na naravnih okusih, in ne nekih prežganjih, kot npr. francoska. Ponarodele laži o drugih narodih pa itak govorijo več o naših kompleksih kot o drugih. Danes bodo jajčevci s paradižnikovo omako z baziliko in mocarelo - v pečici, pa kruh z rožmarinom zraven. Moram.... protiutež na tisti močnik - pa še skoraj vse imam na vrtu. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png tako se govori! Kljub temu da sva s Ceres od ponedeljka neradno skregana, ne morem drugo k pohvalt tale zapis.. ste vidli preproste sestavine k dajo skupek božanskega okusja.. zdej pa se spomnite na Prežihovga voranca in njegov Buhteljn ali Šarkeljn.. tri ure da ga narediš in da krajcar not vtakneš, okusna v celi jedi je pa samo rja iz krajcarja..ma bejžte no bejžte.. Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 No, v spominu imam prebivalce različnih slovenskih regij, ki so pripovedovali o izginevanju mačk v času italijanske okupacije zaradi prisotnosti Italijanov, predvsem pa se spomnim čudenja nad temi kulturnimi posebnostmi. Podobne zgodbe so se pojavljale na okupiranih hrvaških območjih. Ne zdi se mi možno, da bi si toliko ljudi izmišljevalo te zgodbe - čeprav je verjetno res, da so zaradi nepriljubljenega okupatorja še potencirali te zgodbe. Če bi pa to na splošno pripisali Italijanom, bi bil to mit, vsekakor. Razlike med narodi tudi v kulinaričnih afinitetah vsekakor obstajajo, in tu je pogosto prisotno tako medsebojno občudovanje kot mesebojno zavračanje nekaterih posebnosti. Italijansko kuhinjo imam v bistvu zelo rada, v Italiji sem na vseh koncih odlično jedla, razen v kakšni samopostrežni restavraciji na počivališčih, ki pa presega poden vseh podnov. Ni mi pa ravno prav, da znam pripraviti več italijanskih kot slovenskih jedi. Naša babica, in posledično mati, razen potice, klobas, pa ričeta, ni pripravljala tradicionalnih jedi, je bila bolj meščanska kuhinja z vseh vetrov in sem dokaj pozno odkrivala žgance, pa močnik, pa ajmoht, pa matevž, predvsem pa štruklje. Nemogoče, ampak pri nas se ni pripravljalo štrukljev. In prav škoda se mi zdi, da bi šle določene jedi v pozabo. Prav fajn se mi zdi, da dobiš na Rožniku, poleg ostalega, eno celo paleto štrukljev. Pa da se je nekdo spomnil kranjskega bureka - tudi če ga ne jem. Je pa le kranjski. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Pa naj zdaj spet začnejo ljudje pisat, kaj bodo jedli, no http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png 2 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cipcipilonika 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 vegi sendvič in kefir.. ker sem na poti in ni časa....sem pa uvedla doma, da si enkrat na teden otroka zbereta eno glavno jed iz kakšne kuharske knjige in eno sladico, tako da se posvetim kuhi in peki čez vikend.. čez teden bolj na hitr jemo... pa mi ni prav... čisto drugače je, k ogrem k staršem na obisk...ouje ,se pustim razvajati, mljac. 1 Citiraj If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
anne 1. oktober 2014 Prijavi Deli 1. oktober 2014 2/3 Toblerone http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif (kmalu bo celahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif) Pa še kakšno slovensko domačo jed http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Citiraj Life begins at the end of your comfort zone. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Iknee 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 sam kruh iz krušne peči, pokapan z bučnim ali oljčnim oljem in čebulo ali kakimi drugimi zelišči (npr. nasekljana regačica, ki jo imamo kot plevel vsepovsod naokrog) je res njam! Pa malo boj "zapletena" variantah večerje z zeliščno skuto iz domačih ali kar divjih zelišč http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif Res ne rabiš velik za dober in zdrav obrok. 4 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 regačica?!? Men smrdi za http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif in če je okus količkaj podoben vonju (ne, ne želim preizkusiti), potem to ni zame.Enkrat sem se dala prepričat v zdravilnost bezga (vem, da je cel zdravilen, očiščevalen in tko, pa vseeno) in sem spomladi, za čiščenje organizma, skuhala čaj iz mladih brstov/listkov bezga. Bolj ogabnega okusa je sam še maca. Tist okus se mi je zažrl v vsako brbončico in mi tut čigumi ni pomagal. Jaz sem predelala azijsko (kitajsko, tajsko) hrano, pa italijansko, francosko in moram rečt, da se zadnja leta nagibam h pristni slovenski hrani - taki, ki je pre/o/hranila moje prednike. Se mi zdi, da je ravnotako okusna, kot katerakoli druga. Poleg tega so sestavine res sveže, poceni in lokalne. Ni nobene potrebe, da se zametuje (v nič daje) našo, slovensko kulinariko. To zametovanje je dandanes tipična lastnost hohštaplerjev. Nič ni seveda narobe z uporabo tuje kulinarike, moti me samo zametovanje (predvsem pa nepoznavanje) slovenske. Slovenska kulinarika niso samo kranjske klobase, prekmurska gibanica, štruklji, žganci pa tak http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif 3 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 regačica?!? Men smrdi za http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif in če je okus količkaj podoben vonju (ne, ne želim preizkusiti), potem to ni zame.Enkrat sem se dala prepričat v zdravilnost bezga (vem, da je cel zdravilen, očiščevalen in tko, pa vseeno) in sem spomladi, za čiščenje organizma, skuhala čaj iz mladih brstov/listkov bezga. Bolj ogabnega okusa je sam še maca. Tist okus se mi je zažrl v vsako brbončico in mi tut čigumi ni pomagal. Jaz sem predelala azijsko (kitajsko, tajsko) hrano, pa italijansko, francosko in moram rečt, da se zadnja leta nagibam h pristni slovenski hrani - taki, ki je pre/o/hranila moje prednike. Se mi zdi, da je ravnotako okusna, kot katerakoli druga. Poleg tega so sestavine res sveže, poceni in lokalne. Ni nobene potrebe, da se zametuje (v nič daje) našo, slovensko kulinariko. To zametovanje je dandanes tipična lastnost hohštaplerjev. Nič ni seveda narobe z uporabo tuje kulinarike, moti me samo zametovanje (predvsem pa nepoznavanje) slovenske. Slovenska kulinarika niso samo kranjske klobase, prekmurska gibanica, štruklji, žganci pa tak http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif Torej praviš da mora Ceres dol s foruma Slovenska kuhinja pa drgač ne obstaja.ne žganci ne štruklji (mimogrede povsod v omikanem svetu so slednji slani) niso slovenske jedi.. je pa jasno, da bo pehtran in sladka mlečna juha zagotovo slovenska pogruntavščina..ker imajo drugi narodi skoz stoletja izdelane brbončice, mi pa pač Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Torej praviš da mora Ceres dol s foruma Slovenska kuhinja pa drgač ne obstaja.ne žganci ne štruklji (mimogrede povsod v omikanem svetu so slednji slani) niso slovenske jedi.. je pa jasno, da bo pehtran in sladka mlečna juha zagotovo slovenska pogruntavščina..ker imajo drugi narodi skoz stoletja izdelane brbončice, mi pa pač Ne, to podtikaš ti meni. To, kar ponujajo "slovenskega, nemesnega" po povprečnih gostilnah, je daaaaaaaaaaleč od slovenske kulinarike in nima z njo nič skupnega (pohan sir, lepo prosim, hujši je samo še grill sir) Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 če pa ti je rekla hohštaplerka... mislm.... velik si dovol...... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif pol bo pa men pametovala in vzgajala Butalski narod, " če ne znam bom pa druge učil" Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Meni je bil pa bezeg vedno všeč, ker se že omenja. Cvetje bezga čudovito diši. Bezgov čaj, krasen. Ocvrti bezeg, podobno kot ocvrti bučni cvetovi. 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 prav, ne bom več.. Diplomatsko se da vse rešit V glavnem, kaj pa je izvirna slovenska jed bajdvej pa ne mi pliz s kočevskim medom, kraškim pršutom, Doslej mi na pamet pride sam prekmurska gibanica.. čeravno sumim da gre za kako madžarsko jed ki smo ji dodal mak.. hotl smo pehtran sam ni bla sezona Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 rdeče zelje z mlinci in gus je nemško brez goske ni neč si me pa spomnila da je men tole jako dobro Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 praviš da sem oksidiran moron? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/em45.gif baje da ni dobro brez , k gos da aromo mlincem, ni je treba jest, jst je tut ne k mi ni dobra Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Boudika, bezeg res lepo diši, poskusi pa kdaj pometi bezgovo listje med prsti. No, kakršen vonj, takšen okus. Ceres, iskanje slovenske kulinarike po gostilnah in kmečkih turizmih je bolj jalovo početje. Če zelo poenostavim, se da skoraj vsako slovensko jed narediti vegetarijanko - torej brez uporabe mesnih proizvodov. In tako hrano so dejansko jedli, mesni dodatki so bili samo za velike praznike. Kavra (notranjska enolončnica) - večinoma povsod piše, da se notri doda svinjino, ampak za to ni nobene potrebe, niti je niso dodajali za vsakdan (ker ni bilo mesa!), ričet - ravnotako, bobiči - ravnotako, različne kaše (in izpeljanke iz nje), žganci (z krompirjevimi dodatki ali ne), solate in priloge vseh vrst. Seveda se da vse to narediti v mesni ali nemesni obliki, s podmetom (ali celo prežganjem) ali brez.Jed se da zgostiti s speštanim krompirjem, kašo ali popeštano zelenjavo - za enolončnice tole. Žgance se jé tudi brez zelja, mleka, smetane ali mesa, npr.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png 3 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Ok, ok, sem preizkušala samo tiste prijetne dele bezga http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Drugače pa, wow, imamo ekspertko za slovensko kulinariko (in tujo najbrž tudi). Milina za branje. Tole z domačo slovensko kuhinjo se strinjam (kar se tiče vegi), kar se tiče naših slovenskih gostiln, pa se res večinoma vse bolj ali manj začne in konča pri štrukljih in kakšni enolončnici, če sploh. So pa kakšne izjeme, kot povsod drugod. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 bobiči niso slovenska jed! Drgač pa bezeg men smrdi na noge... Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Ok, ok, sem preizkušala samo tiste prijetne dele bezga http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Drugače pa, wow, imamo ekspertko za slovensko kulinariko (in tujo najbrž tudi). Milina za branje. Tole z domačo slovensko kuhinjo se strinjam (kar se tiče vegi), kar se tiče naših slovenskih gostiln, pa se res večinoma vse bolj ali manj začne in konča pri štrukljih in kakšni enolončnici, če sploh. So pa kakšne izjeme, kot povsod drugod. Zelo daleč od tega, šele odkrivam jo (in se čudim zraven). Ceres, stročji s krompirjem je tudi slovenska jed, v eni različici je posuta z nasekljanim peteršiljem, strtim česnom, zabeljena večinoma z oljem, alhko s tudi s ksl. smetano. V drugih je npr. zabeljena z ocvirki, mesninami,... Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 bobiči niso slovenska jed! Drgač pa bezeg men smrdi na noge... Vsak del bezga - cvetje, plodovi, listje - ima drugačen vonj in okus. Verjamem, da tudi lubje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png , samo ne vem, če je kdo preizkušal. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.