Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

drugega komentarja si tudi ne zaslužiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

pogrnil si že na uvodni kvalifikaciji; pesta (oz sestavine zanj) in paradižnikove omake NI v špajzi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

 

 

 

pešt mora bit vedno v kuhinji sploh štajerski, paradižnikova omaka in oljčno olje pa tudi.. sploh če imamo kakav ali čokolado kot sledi v nadaljevanju..

 

Pa kaj bi govoril

 

Italijani so svojo kulinariko razvijal v času recesije revšne, tako so nastali pizza, carpaccio, vse vrste pašt, hitro okusno poceni, s čim več izi sestavinami za katere ni blo treba da svinja not stop, kot je to značilno za vas pehtranoljubce

 

in k svine ni je pol vse za pokozlat..

 

ma skratka..

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Z

 

 

Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, zelišča iz vrta... odvisno od regije.

 

 

 

 

Bo kar držalo glede kakšnih razlik v času manjka. Slovenska kulinarika ni nikoli razvila afinitete do mačk, recimo. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Za oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo.

 

 

Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, *zelišča iz vrta... odvisno od regije.

 

 

********************************

 

Danes dušeno zelje in pire. Za porabit, pa še na prošnjo, ker imajo radi.

 

* ja, točno --- PEHTRAN!!! :P ;)

 

Se strinjam, moka in mleko so bili pač vedno pri roki, paradajz je pa že mal znanstvena fantastika tam sredi zime nekje na štajerskem .. v prejšnjem stoletju ...

 

Meni je močnik fajn, tudi spomin na otroštvo .. mama delala .. pa palačinke :)

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Za oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo.

Jaz imam najraje palačinke brez vsegahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif.

 

Problem je pa, ker jih ne znam nareditihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_blush.gif.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bo kar držalo glede kakšnih razlik v času manjka. Slovenska kulinarika ni nikoli razvila afinitete do mačk, recimo. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon27.gif

 

Če bi karkoli napisal, bi spet bila užaljenost do poda.. vendar moram bralce te teme opozoriti, da je to o Italijanih in mačkah eden od preštevilnih mitov, ki izhajajo iz večkrat ponovljene laži in postanejo ponarodeli..

 

Bojda, so v časih velikih lakot na področju sedanjega Veneta, predvidevam da v Padski nižini bili ljudje ki so jedli mačke... tudi v sami Toskani naj bi jih jedli ljudje iz margine družbe...

O tem obstajajo zapiski..

 

Predvidevam pa, da na robu katerekoli družbe obstajajo ljudje ki jedo ne sam mačke ampak tudi podgane in druge ljudi...

 

Tukaj se bom ustavil....

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zgrešila si point http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Za oboje rabiš načeloma še kaj za gor dat in odvisno od letnega časa, kot tudi zmožnosti, tega včasih ni bilo.

 

 

Kar se italijanskih pogruntavščin v času manjka tiče, so pri nas poznali podobne jedi, le da so gor dali kar je bilo. Špeh, mast, gobe iz gozda, česen in maslo, zelišča iz vrta... odvisno od regije.

 

 

********************************

 

Danes dušeno zelje in pire. Za porabit, pa še na prošnjo, ker imajo radi.

 

 

Seveda zato po celem svetu k po dežju rastejo in se odpirajo, Pehtranije, Žlikrofije, , ni ga človeka na svetu k ne pozna, prekmursko giban'co.. Pa Matevža...

 

Znani pa smo tut po tem da jemo konje, poleg Francozov. eni redkih če ne edini..

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No, jaz sem precej nacionalno zavedna (mimogrede, kdo od vas obeša zastavo ob praznikih?), ampak toliko moramo pa že biti samokritični, da slovenske kulinarike ne primerjamo z italijansko. Ne po okusih, ne po domišljiji, ne po kulturi... pri čemer je treba vedet, da je italijanska kulinarika simpl in bazira na naravnih okusih, in ne nekih prežganjih, kot npr. francoska. Ponarodele laži o drugih narodih pa itak govorijo več o naših kompleksih kot o drugih.

 

Danes bodo jajčevci s paradižnikovo omako z baziliko in mocarelo - v pečici, pa kruh z rožmarinom zraven. Moram.... protiutež na tisti močnik - pa še skoraj vse imam na vrtu. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

tako se govori!

 

Kljub temu da sva s Ceres od ponedeljka neradno skregana, ne morem drugo k pohvalt tale zapis..

 

ste vidli preproste sestavine k dajo skupek božanskega okusja.. zdej pa se spomnite na Prežihovga voranca in njegov Buhteljn ali Šarkeljn.. tri ure da ga narediš in da krajcar not vtakneš, okusna v celi jedi je pa samo rja iz krajcarja..

ma bejžte no bejžte..

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No, v spominu imam prebivalce različnih slovenskih regij, ki so pripovedovali o izginevanju mačk v času italijanske okupacije zaradi prisotnosti Italijanov, predvsem pa se spomnim čudenja nad temi kulturnimi posebnostmi. Podobne zgodbe so se pojavljale na okupiranih hrvaških območjih. Ne zdi se mi možno, da bi si toliko ljudi izmišljevalo te zgodbe - čeprav je verjetno res, da so zaradi nepriljubljenega okupatorja še potencirali te zgodbe. Če bi pa to na splošno pripisali Italijanom, bi bil to mit, vsekakor.

 

Razlike med narodi tudi v kulinaričnih afinitetah vsekakor obstajajo, in tu je pogosto prisotno tako medsebojno občudovanje kot mesebojno zavračanje nekaterih posebnosti.

 

Italijansko kuhinjo imam v bistvu zelo rada, v Italiji sem na vseh koncih odlično jedla, razen v kakšni samopostrežni restavraciji na počivališčih, ki pa presega poden vseh podnov.

 

Ni mi pa ravno prav, da znam pripraviti več italijanskih kot slovenskih jedi. Naša babica, in posledično mati, razen potice, klobas, pa ričeta, ni pripravljala tradicionalnih jedi, je bila bolj meščanska kuhinja z vseh vetrov in sem dokaj pozno odkrivala žgance, pa močnik, pa ajmoht, pa matevž, predvsem pa štruklje. Nemogoče, ampak pri nas se ni pripravljalo štrukljev. In prav škoda se mi zdi, da bi šle določene jedi v pozabo. Prav fajn se mi zdi, da dobiš na Rožniku, poleg ostalega, eno celo paleto štrukljev. Pa da se je nekdo spomnil kranjskega bureka - tudi če ga ne jem. Je pa le kranjski. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Pa naj zdaj spet začnejo ljudje pisat, kaj bodo jedli, no http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

vegi sendvič in kefir.. ker sem na poti in ni časa....

sem pa uvedla doma, da si enkrat na teden otroka zbereta eno glavno jed iz kakšne kuharske knjige in eno sladico, tako da se posvetim kuhi in peki čez vikend.. čez teden bolj na hitr jemo... pa mi ni prav...

 

čisto drugače je, k ogrem k staršem na obisk...

ouje ,se pustim razvajati, mljac.

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

2/3 Toblerone http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif (kmalu bo celahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif)

 

Pa še kakšno slovensko domačo jed http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sam kruh iz krušne peči, pokapan z bučnim ali oljčnim oljem in čebulo ali kakimi drugimi zelišči (npr. nasekljana regačica, ki jo imamo kot plevel vsepovsod naokrog) je res njam! Pa malo boj "zapletena" variantah večerje z zeliščno skuto iz domačih ali kar divjih zelišč http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif Res ne rabiš velik za dober in zdrav obrok.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

regačica?!? Men smrdi za http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif in če je okus količkaj podoben vonju (ne, ne želim preizkusiti), potem to ni zame.

Enkrat sem se dala prepričat v zdravilnost bezga (vem, da je cel zdravilen, očiščevalen in tko, pa vseeno) in sem spomladi, za čiščenje organizma, skuhala čaj iz mladih brstov/listkov bezga. Bolj ogabnega okusa je sam še maca. Tist okus se mi je zažrl v vsako brbončico in mi tut čigumi ni pomagal.

 

Jaz sem predelala azijsko (kitajsko, tajsko) hrano, pa italijansko, francosko in moram rečt, da se zadnja leta nagibam h pristni slovenski hrani - taki, ki je pre/o/hranila moje prednike. Se mi zdi, da je ravnotako okusna, kot katerakoli druga. Poleg tega so sestavine res sveže, poceni in lokalne. Ni nobene potrebe, da se zametuje (v nič daje) našo, slovensko kulinariko. To zametovanje je dandanes tipična lastnost hohštaplerjev.

 

Nič ni seveda narobe z uporabo tuje kulinarike, moti me samo zametovanje (predvsem pa nepoznavanje) slovenske. Slovenska kulinarika niso samo kranjske klobase, prekmurska gibanica, štruklji, žganci pa tak http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

regačica?!? Men smrdi za http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif in če je okus količkaj podoben vonju (ne, ne želim preizkusiti), potem to ni zame.

Enkrat sem se dala prepričat v zdravilnost bezga (vem, da je cel zdravilen, očiščevalen in tko, pa vseeno) in sem spomladi, za čiščenje organizma, skuhala čaj iz mladih brstov/listkov bezga. Bolj ogabnega okusa je sam še maca. Tist okus se mi je zažrl v vsako brbončico in mi tut čigumi ni pomagal.

 

Jaz sem predelala azijsko (kitajsko, tajsko) hrano, pa italijansko, francosko in moram rečt, da se zadnja leta nagibam h pristni slovenski hrani - taki, ki je pre/o/hranila moje prednike. Se mi zdi, da je ravnotako okusna, kot katerakoli druga. Poleg tega so sestavine res sveže, poceni in lokalne. Ni nobene potrebe, da se zametuje (v nič daje) našo, slovensko kulinariko. To zametovanje je dandanes tipična lastnost hohštaplerjev.

 

Nič ni seveda narobe z uporabo tuje kulinarike, moti me samo zametovanje (predvsem pa nepoznavanje) slovenske. Slovenska kulinarika niso samo kranjske klobase, prekmurska gibanica, štruklji, žganci pa tak http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

Torej praviš da mora Ceres dol s foruma

 

Slovenska kuhinja pa drgač ne obstaja.

ne žganci ne štruklji (mimogrede povsod v omikanem svetu so slednji slani) niso slovenske jedi.. je pa jasno, da bo pehtran in sladka mlečna juha zagotovo slovenska pogruntavščina..

ker imajo drugi narodi skoz stoletja izdelane brbončice, mi pa pač

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Torej praviš da mora Ceres dol s foruma

 

Slovenska kuhinja pa drgač ne obstaja.

ne žganci ne štruklji (mimogrede povsod v omikanem svetu so slednji slani) niso slovenske jedi.. je pa jasno, da bo pehtran in sladka mlečna juha zagotovo slovenska pogruntavščina..

ker imajo drugi narodi skoz stoletja izdelane brbončice, mi pa pač

Ne, to podtikaš ti meni.

 

To, kar ponujajo "slovenskega, nemesnega" po povprečnih gostilnah, je daaaaaaaaaaleč od slovenske kulinarike in nima z njo nič skupnega (pohan sir, lepo prosim, hujši je samo še grill sir)

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

prav, ne bom več..

 

Diplomatsko se da vse rešit

 

V glavnem, kaj pa je izvirna slovenska jed bajdvej

 

pa ne mi pliz s kočevskim medom, kraškim pršutom,

 

Doslej mi na pamet pride sam prekmurska gibanica.. čeravno sumim da gre za kako madžarsko jed ki smo ji dodal mak.. hotl smo pehtran sam ni bla sezona

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Boudika, bezeg res lepo diši, poskusi pa kdaj pometi bezgovo listje med prsti. No, kakršen vonj, takšen okus.

 

Ceres, iskanje slovenske kulinarike po gostilnah in kmečkih turizmih je bolj jalovo početje. Če zelo poenostavim, se da skoraj vsako slovensko jed narediti vegetarijanko - torej brez uporabe mesnih proizvodov. In tako hrano so dejansko jedli, mesni dodatki so bili samo za velike praznike.

 

Kavra (notranjska enolončnica) - večinoma povsod piše, da se notri doda svinjino, ampak za to ni nobene potrebe, niti je niso dodajali za vsakdan (ker ni bilo mesa!), ričet - ravnotako, bobiči - ravnotako, različne kaše (in izpeljanke iz nje), žganci (z krompirjevimi dodatki ali ne), solate in priloge vseh vrst. Seveda se da vse to narediti v mesni ali nemesni obliki, s podmetom (ali celo prežganjem) ali brez.

Jed se da zgostiti s speštanim krompirjem, kašo ali popeštano zelenjavo - za enolončnice tole.

 

Žgance se jé tudi brez zelja, mleka, smetane ali mesa, npr.http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok, ok, sem preizkušala samo tiste prijetne dele bezga http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Drugače pa, wow, imamo ekspertko za slovensko kulinariko (in tujo najbrž tudi). Milina za branje.

 

Tole z domačo slovensko kuhinjo se strinjam (kar se tiče vegi), kar se tiče naših slovenskih gostiln, pa se res večinoma vse bolj ali manj začne in konča pri štrukljih in kakšni enolončnici, če sploh. So pa kakšne izjeme, kot povsod drugod.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok, ok, sem preizkušala samo tiste prijetne dele bezga http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png Drugače pa, wow, imamo ekspertko za slovensko kulinariko (in tujo najbrž tudi). Milina za branje.

 

Tole z domačo slovensko kuhinjo se strinjam (kar se tiče vegi), kar se tiče naših slovenskih gostiln, pa se res večinoma vse bolj ali manj začne in konča pri štrukljih in kakšni enolončnici, če sploh. So pa kakšne izjeme, kot povsod drugod.

Zelo daleč od tega, šele odkrivam jo (in se čudim zraven).

 

Ceres, stročji s krompirjem je tudi slovenska jed, v eni različici je posuta z nasekljanim peteršiljem, strtim česnom, zabeljena večinoma z oljem, alhko s tudi s ksl. smetano. V drugih je npr. zabeljena z ocvirki, mesninami,...

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bobiči niso slovenska jed!

 

Drgač pa bezeg men smrdi na noge...

 

Vsak del bezga - cvetje, plodovi, listje - ima drugačen vonj in okus. Verjamem, da tudi lubje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png , samo ne vem, če je kdo preizkušal.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...