Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Da bobiči niso del slovenske kulinarike, prvič slišim http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,male_recepture_za_velike_mojstre,juhe_za_moc,istrski_bobici.htm

možno sicer je, ampak potem se lahko začnemo pregovarjati ali so špageti res izvorno iz Italije, ali so jih prej pogruntali Kitajci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Da bobiči niso del slovenske kulinarike, prvič slišim http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,male_recepture_za_velike_mojstre,juhe_za_moc,istrski_bobici.htm

možno sicer je, ampak potem se lahko začnemo pregovarjati ali so špageti res izvorno iz Italije, ali so jih prej pogruntali Kitajci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

 

Bobiči izhajajo iz Italije, v Slovenijo so se razširili iz srednje čakavske Istre.

V moji mladosti, jih razen v zaledju nihče ni poznal... poznali smo joto, ki je tut istrska jed..

torej si jo lahko lastninijo tako Hrvati Italijani kot tudi mi..

 

pri špagetih je pa tako...

Razširili so se po prihodu Marca Pola iz kitajske, vendar, je pašta , ravioli, makaroni, in vse ostalo bila že prisotna na italijanskih tleh..

 

vsekakor pa drži, da je paradižnik prišel iz Amerike toda da je užiten so najprej odkrili Italijani ;)

 

pri tem naj opozorim da so bobiči mlado koruzno zrnje...

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Slovenske jedi:

godla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif kuhana al pa pečena

krvavice /morjo bit že mal zelene/ http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

prata http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

kurji kremplci u župci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

svinjski parkelni v repi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

zaska http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

pluča s krompirjem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

vampi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

kurji mlinčki http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

.

.

.

za vegetarjance pa vse to, sam brez mesa, pa kakšna aleluja, da razbije monotonijo

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bobiči izhajajo iz Italije, v Slovenijo so se razširili iz srednje čakavske Istre.

V moji mladosti, jih razen v zaledju nihče ni poznal... poznali smo joto, ki je tut istrska jed..

torej si jo lahko lastninijo tako Hrvati Italijani kot tudi mi..

 

pri špagetih je pa tako...

Razširili so se po prihodu Marca Pola iz kitajske, vendar, je pašta , ravioli, makaroni, in vse ostalo bila že prisotna na italijanskih tleh..

 

vsekakor pa drži, da je paradižnik prišel iz Amerike toda da je užiten so najprej odkrili Italijani http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Urbani mit.

 

vsekakor ne drži. Prepričana sem, da so ga najprej spoznali in uživali tamkajšnji avtohtoni prebivalci - samo vemo ne.

 

Seveda se recepture nekaterih jedi prekrivajo na enem območju - regiji. Ampak kregat se o tem, KDO jih je izvorno izumil se mi zdi smešno. Vse kar sem hotela poudariti je, da je slovenska kulinarika bogata, raznolika in da jo žal vse premalo poznamo. Da pa je sosedova trava videti vedno bolj zelena od domače - pa tako ali tako vsi vemo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Butl, ti si pa špilferderber http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

a slovenčeki res požrejo vsak klump ... pluča, krempli, godlje ... ??? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif

ti nimaš pojma, kva je dobr

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Urbani mit.

 

vsekakor ne drži. Prepričana sem, da so ga najprej spoznali in uživali tamkajšnji avtohtoni prebivalci - samo vemo ne.

 

Seveda se recepture nekaterih jedi prekrivajo na enem območju - regiji. Ampak kregat se o tem, KDO jih je izvorno izumil se mi zdi smešno. Vse kar sem hotela poudariti je, da je slovenska kulinarika bogata, raznolika in da jo žal vse premalo poznamo. Da pa je sosedova trava videti vedno bolj zelena od domače - pa tako ali tako vsi vemo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Butl, ti si pa špilferderber http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif

 

Ja okej, sam ker jst izhajam iz regije od koder prihajajo bobiči je prav da opozorim, da vseeno tradicija nekaj velja.. V smislu, da je verjetno avtohtona tam kjer je doma neprekinjeno stoletje ali dva.. ne pa po letu 1991..

(mal karikiram sicer)

 

Zakaj to govorim?

 

ker zanesljivo vem iz najbl prve roke, da se recimo oljkarstvo v slovenski istri, pojavilo po osamosvojitvi oziroma konec osemdesetih..

Bilo pa je prisotno pred I svetovno vojno, potem pa iz neznanih razlogov zamrlo.

 

predvidevam, moje osebno mnenje, da to sovpada s povpraševanjem Trsta, k je bila kriza, po razpadu avstroogrske, je Trst očitno zmanjšal povpraševanje po olju..

Tako da je še v osemdesetih prejšnjega stoletja edina delujoča torkla bila v Brotnigli Verteneglio

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

dober tek ... ti kar uživaj ... če maš rad ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif

 

ker jaz sem že v vrtecu ponavadi kozlal, ko se je kuhala kurja in svinska inštalacija ...

 

bogi...sploh ne veš, kva zamujaš

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hehe butl......no, jaz ki slovensko kulinariko spoznavam po gostilnah..... si res napisal cvet slovenske kulinarike. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

ja...vse manj je dooobrih gostiln... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif

 

bodi cufridni ... tebi več ostane ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

sej sem

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja okej, sam ker jst izhajam iz regije od koder prihajajo bobiči je prav da opozorim, da vseeno tradicija nekaj velja.. V smislu, da je verjetno avtohtona tam kjer je doma neprekinjeno stoletje ali dva.. ne pa po letu 1991..

(mal karikiram sicer)

 

Zakaj to govorim?

 

ker zanesljivo vem iz najbl prve roke, da se recimo oljkarstvo v slovenski istri, pojavilo po osamosvojitvi oziroma konec osemdesetih..

Bilo pa je prisotno pred I svetovno vojno, potem pa iz neznanih razlogov zamrlo.

 

predvidevam, moje osebno mnenje, da to sovpada s povpraševanjem Trsta, k je bila kriza, po razpadu avstroogrske, je Trst očitno zmanjšal povpraševanje po olju..

Tako da je še v osemdesetih prejšnjega stoletja edina delujoča torkla bila v Brotnigli Verteneglio

jaz sem slišala, da so bile breskve tiste, ki so bolj ekonomične...lahko se pa oba motiva.

 

Za vse raziskovalce slovenske kulinarike http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,ok_odprta_kuhinja.htm

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glede kulturne sprejemljivosti določenih jedi - vsak pripadnik nekega naroda se kremži ob določenih tujih ekstravagancah (večine ne bom naštevala). Kar je enim vrhunska specialiteta, je drugim gravž.

 

Meni je ob kuhanju vampov enako neznosno zaudarjalo, kot ob kuhanju polžev, ki so mi jih pripravljali na Siciliji. In pri nas so vampi, žolca in podobne "dobrote" veljali za specialiteto, polže so pa nabirali za prodajo v Italijo. Pri nas obstaja vsaj eno podjetje, ki se ukvarja z gojenjem polžev, vendar jih izvozijo večinoma v tujino, ker pri nas ni kupcev, ni povpraševanja v gostilnah. Meni so pa recimo Italijani, Portugalci, Francozi polže ponujali kot vrhunski izraz gostoljubja. Na Siciliji sem jih morala poskusiti, pa jih ne bom več, na Portugalskem se je žrtvovala moja prijateljica, v Parizu sem pa samo hvaležno pobrala recept (ki ga nimam več). Vampov pa nisem v življenju poskusila, čeprav so v slovenski kuhinji cenjeni, tako kot krvavice (hvala Butlu). Hvala pa tudi Cookie, slovenske vegi variante me pa še kako zanimajo.

 

No, kaj boste dons jedl? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz ravnokar precenjeno italijansko grozdje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Whatever_anim.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glede kulturne sprejemljivosti določenih jedi - vsak pripadnik nekega naroda se kremži ob določenih tujih ekstravagancah (večine ne bom naštevala). Kar je enim vrhunska specialiteta, je drugim gravž.

 

Meni je ob kuhanju vampov enako neznosno zaudarjalo, kot ob kuhanju polžev, ki so mi jih pripravljali na Siciliji. In pri nas so vampi, žolca in podobne "dobrote" veljali za specialiteto, polže so pa nabirali za prodajo v Italijo. Pri nas obstaja vsaj eno podjetje, ki se ukvarja z gojenjem polžev, vendar jih izvozijo večinoma v tujino, ker pri nas ni kupcev, ni povpraševanja v gostilnah. Meni so pa recimo Italijani, Portugalci, Francozi polže ponujali kot vrhunski izraz gostoljubja. Na Siciliji sem jih morala poskusiti, pa jih ne bom več, na Portugalskem se je žrtvovala moja prijateljica, v Parizu sem pa samo hvaležno pobrala recept (ki ga nimam več). Vampov pa nisem v življenju poskusila, čeprav so v slovenski kuhinji cenjeni, tako kot krvavice (hvala Butlu). Hvala pa tudi Cookie, slovenske vegi variante me pa še kako zanimajo.

 

No, kaj boste dons jedl? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

 

No,kar se kulinarike tiče: ti nisi tipičen predstavnik nekega naroda - jaz pa tudi ne. Oba skupaj pa dava povprečje. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aha. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png In kaj bo pogledalo not? Pri meni pogleda dimljen tofu. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

Težko rečem, ker je tako dober, da ko ga jem, kar mižim od užitka...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

pol pa MORAŠ probat mohant http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

 

Težko rečem, ker je tako dober, da ko ga jem, kar mižim od užitka...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif

za nos upam, da se ne držiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pol pa MORAŠ probat mohant http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

 

za nos upam, da se ne držiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif

 

Sem ga že...pr nas mu pravmo kvargl /pokvarjen kt kvargl al pa smrdiš kt kvargl/ al pa morhant

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V mojem ričetu ni kumine ! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_cool.gif

sej se kumine tut sicer ne daje v ričet http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_wink.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Segedin. Lanski. Praznim zamrzovalno omaro ...

Pa ajdova zlevanka (a to je tudi tipično slovensko?) z buckami zraven, namesto kruha.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...