Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Da bobiči niso del slovenske kulinarike, prvič slišim http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,male_recepture_za_velike_mojstre,juhe_za_moc,istrski_bobici.htmmožno sicer je, ampak potem se lahko začnemo pregovarjati ali so špageti res izvorno iz Italije, ali so jih prej pogruntali Kitajci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 sej se ponavad ne, sam v primeru bezgovja se pa morm s Cookie strinjat, kakršen vonj, takšn okus.. Čeprav če tko pomislim, k cveti pa prav prijetno diši... Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Da bobiči niso del slovenske kulinarike, prvič slišim http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,male_recepture_za_velike_mojstre,juhe_za_moc,istrski_bobici.htmmožno sicer je, ampak potem se lahko začnemo pregovarjati ali so špageti res izvorno iz Italije, ali so jih prej pogruntali Kitajci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png Bobiči izhajajo iz Italije, v Slovenijo so se razširili iz srednje čakavske Istre. V moji mladosti, jih razen v zaledju nihče ni poznal... poznali smo joto, ki je tut istrska jed.. torej si jo lahko lastninijo tako Hrvati Italijani kot tudi mi.. pri špagetih je pa tako... Razširili so se po prihodu Marca Pola iz kitajske, vendar, je pašta , ravioli, makaroni, in vse ostalo bila že prisotna na italijanskih tleh.. vsekakor pa drži, da je paradižnik prišel iz Amerike toda da je užiten so najprej odkrili Italijani pri tem naj opozorim da so bobiči mlado koruzno zrnje... Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Slovenske jedi:godla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif kuhana al pa pečenakrvavice /morjo bit že mal zelene/ http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifprata http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifkurji kremplci u župci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifsvinjski parkelni v repi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifzaska http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifpluča s krompirjem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifvampi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gifkurji mlinčki http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif...za vegetarjance pa vse to, sam brez mesa, pa kakšna aleluja, da razbije monotonijo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_kisses.gif Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Bobiči izhajajo iz Italije, v Slovenijo so se razširili iz srednje čakavske Istre. V moji mladosti, jih razen v zaledju nihče ni poznal... poznali smo joto, ki je tut istrska jed.. torej si jo lahko lastninijo tako Hrvati Italijani kot tudi mi.. pri špagetih je pa tako... Razširili so se po prihodu Marca Pola iz kitajske, vendar, je pašta , ravioli, makaroni, in vse ostalo bila že prisotna na italijanskih tleh.. vsekakor pa drži, da je paradižnik prišel iz Amerike toda da je užiten so najprej odkrili Italijani http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.pngUrbani mit. vsekakor ne drži. Prepričana sem, da so ga najprej spoznali in uživali tamkajšnji avtohtoni prebivalci - samo vemo ne. Seveda se recepture nekaterih jedi prekrivajo na enem območju - regiji. Ampak kregat se o tem, KDO jih je izvorno izumil se mi zdi smešno. Vse kar sem hotela poudariti je, da je slovenska kulinarika bogata, raznolika in da jo žal vse premalo poznamo. Da pa je sosedova trava videti vedno bolj zelena od domače - pa tako ali tako vsi vemo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Butl, ti si pa špilferderber http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 a slovenčeki res požrejo vsak klump ... pluča, krempli, godlje ... ??? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gifti nimaš pojma, kva je dobrhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Urbani mit. vsekakor ne drži. Prepričana sem, da so ga najprej spoznali in uživali tamkajšnji avtohtoni prebivalci - samo vemo ne. Seveda se recepture nekaterih jedi prekrivajo na enem območju - regiji. Ampak kregat se o tem, KDO jih je izvorno izumil se mi zdi smešno. Vse kar sem hotela poudariti je, da je slovenska kulinarika bogata, raznolika in da jo žal vse premalo poznamo. Da pa je sosedova trava videti vedno bolj zelena od domače - pa tako ali tako vsi vemo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Butl, ti si pa špilferderber http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif Ja okej, sam ker jst izhajam iz regije od koder prihajajo bobiči je prav da opozorim, da vseeno tradicija nekaj velja.. V smislu, da je verjetno avtohtona tam kjer je doma neprekinjeno stoletje ali dva.. ne pa po letu 1991..(mal karikiram sicer) Zakaj to govorim? ker zanesljivo vem iz najbl prve roke, da se recimo oljkarstvo v slovenski istri, pojavilo po osamosvojitvi oziroma konec osemdesetih..Bilo pa je prisotno pred I svetovno vojno, potem pa iz neznanih razlogov zamrlo. predvidevam, moje osebno mnenje, da to sovpada s povpraševanjem Trsta, k je bila kriza, po razpadu avstroogrske, je Trst očitno zmanjšal povpraševanje po olju..Tako da je še v osemdesetih prejšnjega stoletja edina delujoča torkla bila v Brotnigli Verteneglio Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 dober tek ... ti kar uživaj ... če maš rad ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/scratchchin.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yes.gif ker jaz sem že v vrtecu ponavadi kozlal, ko se je kuhala kurja in svinska inštalacija ... bogi...sploh ne veš, kva zamujašhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Hehe butl......no, jaz ki slovensko kulinariko spoznavam po gostilnah..... si res napisal cvet slovenske kulinarike. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png ja...vse manj je dooobrih gostiln... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sing.gif bodi cufridni ... tebi več ostane ... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png sej sem Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Ja okej, sam ker jst izhajam iz regije od koder prihajajo bobiči je prav da opozorim, da vseeno tradicija nekaj velja.. V smislu, da je verjetno avtohtona tam kjer je doma neprekinjeno stoletje ali dva.. ne pa po letu 1991..(mal karikiram sicer) Zakaj to govorim? ker zanesljivo vem iz najbl prve roke, da se recimo oljkarstvo v slovenski istri, pojavilo po osamosvojitvi oziroma konec osemdesetih..Bilo pa je prisotno pred I svetovno vojno, potem pa iz neznanih razlogov zamrlo. predvidevam, moje osebno mnenje, da to sovpada s povpraševanjem Trsta, k je bila kriza, po razpadu avstroogrske, je Trst očitno zmanjšal povpraševanje po olju..Tako da je še v osemdesetih prejšnjega stoletja edina delujoča torkla bila v Brotnigli Vertenegliojaz sem slišala, da so bile breskve tiste, ki so bolj ekonomične...lahko se pa oba motiva. Za vse raziskovalce slovenske kulinarike http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,ok_odprta_kuhinja.htm 1 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 http://en.wikipedia.org/wiki/Taboo_food_and_drink Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Glede kulturne sprejemljivosti določenih jedi - vsak pripadnik nekega naroda se kremži ob določenih tujih ekstravagancah (večine ne bom naštevala). Kar je enim vrhunska specialiteta, je drugim gravž. Meni je ob kuhanju vampov enako neznosno zaudarjalo, kot ob kuhanju polžev, ki so mi jih pripravljali na Siciliji. In pri nas so vampi, žolca in podobne "dobrote" veljali za specialiteto, polže so pa nabirali za prodajo v Italijo. Pri nas obstaja vsaj eno podjetje, ki se ukvarja z gojenjem polžev, vendar jih izvozijo večinoma v tujino, ker pri nas ni kupcev, ni povpraševanja v gostilnah. Meni so pa recimo Italijani, Portugalci, Francozi polže ponujali kot vrhunski izraz gostoljubja. Na Siciliji sem jih morala poskusiti, pa jih ne bom več, na Portugalskem se je žrtvovala moja prijateljica, v Parizu sem pa samo hvaležno pobrala recept (ki ga nimam več). Vampov pa nisem v življenju poskusila, čeprav so v slovenski kuhinji cenjeni, tako kot krvavice (hvala Butlu). Hvala pa tudi Cookie, slovenske vegi variante me pa še kako zanimajo. No, kaj boste dons jedl? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 jaz ravnokar precenjeno italijansko grozdje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Whatever_anim.gif Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Danes bo po dolgem času Bogati Edi. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Glede kulturne sprejemljivosti določenih jedi - vsak pripadnik nekega naroda se kremži ob določenih tujih ekstravagancah (večine ne bom naštevala). Kar je enim vrhunska specialiteta, je drugim gravž. Meni je ob kuhanju vampov enako neznosno zaudarjalo, kot ob kuhanju polžev, ki so mi jih pripravljali na Siciliji. In pri nas so vampi, žolca in podobne "dobrote" veljali za specialiteto, polže so pa nabirali za prodajo v Italijo. Pri nas obstaja vsaj eno podjetje, ki se ukvarja z gojenjem polžev, vendar jih izvozijo večinoma v tujino, ker pri nas ni kupcev, ni povpraševanja v gostilnah. Meni so pa recimo Italijani, Portugalci, Francozi polže ponujali kot vrhunski izraz gostoljubja. Na Siciliji sem jih morala poskusiti, pa jih ne bom več, na Portugalskem se je žrtvovala moja prijateljica, v Parizu sem pa samo hvaležno pobrala recept (ki ga nimam več). Vampov pa nisem v življenju poskusila, čeprav so v slovenski kuhinji cenjeni, tako kot krvavice (hvala Butlu). Hvala pa tudi Cookie, slovenske vegi variante me pa še kako zanimajo. No, kaj boste dons jedl? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Boudika 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif No,kar se kulinarike tiče: ti nisi tipičen predstavnik nekega naroda - jaz pa tudi ne. Oba skupaj pa dava povprečje. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Kaj pa je to? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ukid.gifHaloooo !? ja, ričet, a ne....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Aha. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png In kaj bo pogledalo not? Pri meni pogleda dimljen tofu. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.pngTežko rečem, ker je tako dober, da ko ga jem, kar mižim od užitka...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif 3 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Jst jem vse. Vampi so mi sploh super, polži tud, sam zdej /no, odkar so zaščiteni/ jih že en cajt nisem jedu. Sicer mam ene jedi rajš kt druge, da pa kakšne tud probal neb, no s tako se še nisem srečal. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gifpol pa MORAŠ probat mohant http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif Težko rečem, ker je tako dober, da ko ga jem, kar mižim od užitka...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gifza nos upam, da se ne držiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif 1 Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
krokodil 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 za nos upam, da se ne držiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gifV mojem ričetu ni kumine ! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_cool.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 pol pa MORAŠ probat mohant http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/rolleyes.gif za nos upam, da se ne držiš http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif Sem ga že...pr nas mu pravmo kvargl /pokvarjen kt kvargl al pa smrdiš kt kvargl/ al pa morhant http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 http://www.oddee.com/item_98537.aspx Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 V mojem ričetu ni kumine ! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_cool.gifsej se kumine tut sicer ne daje v ričet http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_wink.gif Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Pico Della Mirandola 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 kumina se daje v prežganko njami Citiraj http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Aliana 2. oktober 2014 Prijavi Deli 2. oktober 2014 Segedin. Lanski. Praznim zamrzovalno omaro ...Pa ajdova zlevanka (a to je tudi tipično slovensko?) z buckami zraven, namesto kruha. Citiraj WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM loesje Spet nazaj - Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.