Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Žgance lahko skuhaš na več načinov. Eden je tale koroški, ki si ga opisala.

 

Pri drugem: Pristaviš lonec, po možnosti višji in ozek, na pol skuhaš na tanke rezine narezan krompir (količina odvisna od količene potrebovaniš žgancev),vode mora biti kar kakšne tri prste nad krompirjem, soliš kar bolj, po desetih minutah dodoaš moko (ajdovo, koruzno, polnozrnato...), ki jo vso naenkrat streseš, da nastane kupček na površini kuhajočega krompirja. S držalom kuhalnice v ta kupček narediš luknjo, obvezno mora počasi vreti vsaj deset minut (instant moka), ostalo moko kuhaš najmanj pol ure ali še več, obvezno na majhnem ognju, da počasi vre.

 

Ko so žganci kuhani jaz delno odlijem tekočino in jo prihranim, dodam žlico ali dve zabele (brez ocvirkov) vzamem mikser in kavlje in to kuhano zadevšno zmešam, po potrebi dodam odlito tekočino. Žgance nadrobim v skledo in jih zabelim z ocvirki, tisimi spuhnjenimi. Zraven paše gobova juha http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif (ojoj kar sline so se mi začele cedit http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/pevc.jpg ), kisla repa, kislo zelje, kislo mleko in še kaj...

 

Kislo mleko, jogurt in podobni dodatki pri nas niti pod razno ne pridejo v upoštev. Če jih trikrat naleto podturim zraven kakšne gobov juhe tako zmagam...

 

Tretja možnost... v slan krop streseš moko in žgance pripraviš po zgornjem postopku...

 

Pa verjetno še obstaja kakšen način....

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

zalaya -pri nas tem žgancem rečemo oženjeni žganci.

So bili v nedeljo zjutraj na sporedu za zajtrk+kava+vroče mleko.

za danes še ne vem kaj bo. nekaj zelenjavnega

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zalaya http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif (zmanjalo lajkov)

 

V hladilniku se valja osamljena polovica cvetače in načeta glava brokolija. Odločitev za mešanico cvetače, brokolija, bešamela, naseckane pancete in parmezana v pečici je bila sprejeta http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prvič prazila moko in zlivala krop čez, ugotovila, da ni tko fajn, naprej stresala moko v krop. Malo soljen in žlica kokosovega olja not. Luknjice, pol pa kuham ene 15, 20 minut, pol pa vse skupaj zmešam, ker je vmes še ful surove moke in kuham še 5 minut.. potem pa pustim stat par ur, da malo bolj trdi postanejo. In nakosckam.

 

Saj mi je jasno, da ni to čist to, samo... Čakam na učno uro pri prijateljicini tasci, se menimo..

 

Danes jem sama, regrat z bufalo mocarelo in poprazenimi soncnicnimi semeni. Pa par kosov zgancev.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo, dobila nalepke in danes iz OMV prišla domov s štirimi novimi pekači http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif. Po možnosti jutri prvi test.

 

Poročilo: krompir v litoželezni posodi se mi je spodaj prijel,

Si prebrala navodila, piše, da moraš najprej segreti malo olja notri?

 

Anne še dobr, da včasih poslušam svoje občutke, ker ta tortica si zasluži čisto 10-ko. Pa sem jz pr torticah precej zahtevna, mala katera mi je res všeč. Vzela sem čokoladno z banano in lešnikom, pa bi jo takoj še enkrat isto naročila, ker je bila tok dobra, da so bli tud obiski navdušeni http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Je potem lahko še kaj boljšega http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Tko, da hvala ti Anne še enkrat za priporočilo

Super, me res veseli! http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

obvezno mora počasi vreti vsaj deset minut (instant moka), ostalo moko kuhaš najmanj pol ure ali še več, obvezno na majhnem ognju, da počasi vre.

Kaj je instant moka? Mislim, poznam instant ajdove žgance, ki se kuhajo nekaj minut, in ajdovo moko, ki se čisto preveč razbohoti po celem stanovanju, če iz nje delaš žgance, to je pa to. A z instant moko mislite prvo, kar je v bistvu neke vrste zdrob?

 

******

Čemaževa juha in krompir z zelenjavo in sirom v pečici.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz delam iz navadne ajdove moke ... in navadne polente. v čem je sploh fora teh instant zadev?

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Instant je oznaka na škrniclu in pomeni, da je moka - ajdova, zdrob - koruzni (polenta) in pšenični, že delno termično obdelano in tako skrajšan čas priprave iz najmanj ene ure na nekaj minut.

 

Včasih, ko so kuhali žgance je to potekalo približno takole (po pripovedovanju stare mame).... Tam okrog petih, ko se je dan začel na kmetih, je gospodinja skuhala čaj in ob enem na ognjišče pristavila lončen pisker, zavrela vodo (dodala narezan krompir ali pa tudi ne), solila, dodala določeno količino moke in kuhala oziroma se je samo kuhalo v krušni peči, lepo počasi najmanj eno uro, pa prej več kot manj. Vmes so opravili jutranja opravila po hlevu in kar je še tekega bilo. Tele žgance so imeli za zajtrk z različnimi dodatki - mleko, kislo zelje.... odvisno od letnega časa pa tudi premoženja....

 

Podobno velja za polento. Polenta je iz koruznega zdroba in je precej bolj doma na Primorskem kot drugje po Sloveniji. Polento so kuhali v železnem kotliču nad žerjavico. V kotliču so zavreli vodo, solili, dodali koruzni zdrob in to počasi kuhali nad malo žerjavice vsaj eno uro. Prav kuhana polenta je imela spodaj zlato zapečeno skorjo, ki je bila prava poslastica.

 

Razlika med žganci in polento - žganci so kuhani iz moke - pšenične, ajdove, koruzne, ječmenove, na Koroškem tudi iz soržice (mešanica pšenične, korune in ajdove moke oziroma to je bilo pomešano žito, ki so ga skupaj zmleli). Meni so ti najbolši. Zmešam moko v približno enakih delih.

Pšenične žgance je dobro pripraviti iz polnozrnate, po možnosti pirine moke. Lahko so tudi iz bele moke - pol mehke in pol ostre. Za mene so tile beli najmanj dobri in vsekakor tazadnji, ki bi jih skuhala.

 

Prednost koroških žgancev je v tem, da so precej hitreje pripravljeni. Posebej zavreš vodo in jo soliš, drug, višji lonec ali kozico je treba dobro segreti, vsipaš moko in jo konstantno mešaš, da se dobro segreje in se ne prismodi (kar se rado naredi). Ko je moka dodobra segreta, odstaviš s kuhališča, dodaš žlico maščobe in priliješ slan krop, dobro premešaš in postaviš nazaj na kuhališče in še malo podušiš. In kot je Anne napisala problem nastane, da se pri pripravi tehleh žgancev zelo napacka kuhinja.

 

Polenta je pripravljena iz zdroba - največkrat koruznega, lahko je pa tudi iz pšeničnega.

 

Različna je pa tudi uporaba. Polento kot prilogo lahko uporabljaš širše kot žgance. Kaj pa vem, recimo h golaži se poda polenta žganci pa ne.... Polenta -predvsem koruna- se poda prektično k vsem jedem kjer je prisotnega veliko paradižnika. Polento lahko popečeš v ponvi, dodaš začimbe, lahko jo popečeš v pečici s parmezanom... Uporaba le te je omejena z našim okusom in idejami.

 

Žganci so bolj tradicionalni. Najboljši so s kislim zeljem, repo, mlekom, kakšno obaro in meni top kombinacija z gobovo juho zabeljeni z ocvirki.

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ma da mi lušte s temi žganci delate -samo me ta mlajše dete fenta, če bi jih spet danes delala:)))

misilm, da bodo ribice danes (te mičkene, zelenike in rdečeperke), pa krompirjeva solata...ni še stoprocentno...:)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zalaya, wow, kapo dol in moj poklon http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/medal.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flowers.gif

tole je pa prava strokovna razlaga. Sem si skopirala za lastno uporabo, če smem http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

 

*******

iz zamrzovalnika dala goveji golaž, pa (instant) polento skuham zraven.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hvala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_blush.gif

 

Ti kar skopiraj, če ti le prav pride...

 

Sem naredila generalno premetanko po skrinji... našla še dva paketa zamrznjenih gob...

 

Se danes počastim z gobovo juho in žganci http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif ( če se nobeden drug ne bo spomnil danes name, se bom pa sama...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif )

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz tud iz zmrzovalnika vzela meso za golaž in eno vrečo neke buče nakockane .. dala skupaj kuhat, potem bom pa še dodajala po okusu .. zdajle popokam tamalega in greva do trgovine po korenček in še kako zelenjavo ... (ker je čist zaspan in mu nikakor ne uspe v postelji zaspat)

 

Sam kofe še spijem :)

 

Hvala za tole s polento in žganci ... jaz kuham polento nekih 15 minut, pa nikoli ne kupujem tiste, na kateri piše instant. Deluje skuhana ... ampak ja, zgleda so naše babice vseeno imele nek sistem malo bolj konkretnega obdelovanja teh žitaric (večina tradicionalnih kultur ima načine predpriprave in priprave, da so žita lažje in bolje prebavljiva, jaz se pa ves čas že sprašujem kako pri nas niso nič takega pogruntali - govorim o času preden so začeli industrijsko kruh pečt) .. Se pravi v slow cooker, z dovolj vode in pustit par ur? Bom poskusila naslednjič http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

Za ajdove žgance pa .. sem razmišljala, da je 15 minut kuhanja nekam malo, glede na to, da je cela znanost baje tole skuhat .. ampak potem ugotavljala, da tud palačinke delamo na podoben sistem, pa jih ne pečem ravno eno uro ...

 

V glavnem, fajn post za v konkreten razmislek, hvala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_inlove.gif

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo, tlele očitno že ne vejo več tega:

(Kuharica Marije Remec iz leta 1931):

ajdovi/koruzni žganci: Zavri v loncu 1 l vode, jo osoli in v zavrelo stresi 3/4l ajdove moke. Pokrij in ko žganci prevro, jih z vilicami v sredi prebodi in kuhaj 10 minut. Nato jih nekoliko odcedi, ako je potrebno, zabeli z žlico razgretega masla in z vilicami dobro zmešaj. Žgance pokrij še za 5 minut, nato jih z vilicami zdrobi na krožnik in daj k juhi, zavrelemu mleku, prežganki ali kislemu zelju.

 

Polenta koruzna: V 1l slane vode stresi 1/2 l koruznega zdroba, ga prederi v sredi z vilicami in kuhaj pokritega 10 minut. nato zdrob dobro zmešaj in stresi v kozo, v kateri si razgrela ocvirke ali surovo maslo, ter postavi za nekaj minut v pečico.

 

 

 

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zalaya, odlično!

 

Pokrij in ko žganci prevro,

No, evo, in potem se novodobne gospodinje sprašujemo, kaj točno "prevro" pomeni oziroma koliko časa naj bi vreli, da prevrejohttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif.

 

*****

Danes najbrž jagnje s krompirjem in zelenjavo v novi Pyrex OMV posodihttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sem si vedno ogledovala tisto litoželezno rdečo posodo v Tisoč in en dar, ne zato, ker bi imela idejo kaj notri naredit, bolj zato, ker mi je tako lepa, pa ker se mi je zdela cena čisto nenavadna - okoli 200 EUR. Kupila je seveda nisem, ker tu me pa ustavi cena.

A nismo ljudje zanimivi. Ta posoda se nam zdi zelo draga (in res ni poceni). A doma pa recimo koliko tablic, poleg pametnih telefonov in računalnikov, ki so stale koliko, in kako dolgo jih bomo imeli, preden se zamenjajo? Dve leti, tri morda? Stane pa koliko, 200, 400, 600 EUR?

 

Takšno posodo boš imel do konca življenja, najbrž še tvoji potomci. Pa se nam zdi predragahttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/Whatever_anim.gif.

 

*************

Danes najbrž jušno solatni dan, bučna juha, potem najbrž koromačeva, pa kakšna solata vmes z jajčkom. In vmes koščki čokoladehttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/bucktooth1.gif.

Life begins at the end of your comfort zone.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jst tut tkole razmišljam, da sterilnih staršev ni, morda so taki post festum, ki znajo tisto, kar sami niso znali, potem predavat drugim, recimo na tem forumu imamo vsaj enega takega.. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

Vsi bolj ali manj zajebejo, ubijejo, predrugačijo, del svojih otrok, vsak mu nekaj vsili, čist vsak naredi neko napako, ki se bo otroku vtisnila v spomin.. in iz slednjega v genetsko kodo... da se ne pozabi

 

Poleg vsega ima pa čist vsak od nas, štajerci bi rekli geburstfeler.. družinsko napako, ki jo podedujemo in ki jo kljub Milivojevićem in Juulom ne moremo, ne znamo,in verjetno tudi nočemo odpravit..

 

Je pa Zanija rekla vse, tako da men ni treba knjige pisat...

 

Cookie v hladilniku imam danes par jogurtov, koren zelene in gomolj kolerabe,ter kuhan koren iz juhe ali ti vidiš kako šanso za zajca ala Chateaubriand ?

narediš namaz iz gomolja zelene in jogurta, skuhaš kolerabino kremno juho.

 

kaj bi jaz naredila s tem:

olupila gomolj zelene, ga naribala na drobno na ribežnu, zamešala v jogurt (kle nisi specificiral za kak jogurt je, zato sklepam po svojih iz hladilnika - imam ovčjega in kozjega iz Hofra. Izbrala bi si ovčji jogurt), dodala zelišča po svojem okusu (iz stekelničk z zelišči največkrat ponucam provansalska zelišča s soljo-to je pri meni tudi evergreen).

Kupila bi svež bel kruh (ker kruha pri nas nikoli ni evergreen in ga moram specialno kupit ali spečt). Na rezino hrustljavega kruha bi na debelo dala namaz, na namaz bi dala poševno narezane, tanke rezine kuhanega korenja. Pol bi šla na vrt po par stebelc drobnjaka - ki pri tebi ni muss, ker ga nimaš, itak je pa sam za okras - in dala par stebelc na tak panin.

Olupila, nakockala bi kolerabo (nisi specificiral za kako kolerabo gre, sklepam, da imaš rumeno masleno - ta je pri meni večinoma evergreen). Na maslu bi najprej na hitro zdušila drobno sesekljano čebulo in dva stroka česna stisnjena skozi stiskalec (tudi ta dva sta pri meni evergreen), dodala kolerabo, podušila, začinila s kurkumo (dobila vsiljeno od mame, ker ne more pokonzumirat take količine, jaz kurkume ne maram, razen v kolerabini kremni župi), prepražila na hitro, zalila z vročim kropom. Skuhala do mehkega. Speštala z betom. Začinila s provansalsko mešanico začimb in soli. Čist okej je navadan kuhinsjka sol.

Zdej, če se ti slučajno valja kak ostanek kakršnekoli smetane, topljenega sirčka (pri nas je to Kiri - občasno), sira, potem to doodam v juho, ko ugasnem šporhet. Ni pa muss. Je pa wow efekt.

 

Ni glih zajec ala Chateaubriand, se boste pa vseeno najedli dobro http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

sam si pa res od sile

 

kapo dol, resno

 

Sem pa opazil, ko tkole berem poljudnoznanstvene revije z recepti, da v kategorijo hitri in preprosti recepti za vsak dan zgledajo karikirano takole(poudarjam da tu uporabljam pesniško svobodo in da tile recepti niso stvarni)

 

prepražite miso na chia semenih nato dodate ščepec asafalade in kurkume.. dva prepeličja jajca na oko.. po želji iz shrambe dodate tapioko in svež koren ginsenga samo potenstate in v 10 minutah imate odlično kosilo iz priročnih sestavin

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ah, to je blo easy. Težje je, ko maš v špajzi samo pol škrnicla plesnivkaste moke, elektriko so ti pa odklopili že pred pol leta. S tem ne bi vedela kaj početi, tut hostij ne morš spečt :/

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Wow, res kapo dol. Jaz bi znala iz tega naredit samo brozgo, ki jo potem noben ne bi pojedu in bi jo zlila v skret. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sad.png

ma men noben ne bi pojedel niti tega sicer odličnega recepta k ga je Cookie dala gor..

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

fora (ne)jedenja je v lakoti in v temu, da DRUGEGA ni.

Ko so dovolj lačni, pojedo vse, kar jim daš na talar.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

v bistvu imam jaz največjo težavo doma ravno s kuhanjem...

Spomnim se kako mi je mat, k sem bil tm mulc, govorila, da bom videl kako je to k ti otroci ne jedo in gre hrana v smeti šele takrat ko bom sam imel otroke

 

In sedaj so te besede postale preroške..

 

Na dan zmečem tolk hrane v smeti, da se mi srce trga in to samo zato, ker gospe in gospodične ne bodo glih tist trenutek pr volji jest glih tisto hrano

 

in ja spomnim se da sem sam bil tak, s to razliko da sem pašto s pomidori jedel tut ponoč zbujen..

 

in to je travma, k domov prideš in veš da bo tvoj kuhinjski trud zaman...

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ah, to je blo easy. Težje je, ko maš v špajzi samo pol škrnicla plesnivkaste moke, elektriko so ti pa odklopili že pred pol leta. S tem ne bi vedela kaj početi, tut hostij ne morš spečt :/

ja saj.

 

jaz sem kar bolana na to, da imam jajca pa moko pri hiši, če že druga nič pa se lahko šmorn naredi ali palačinke.

 

no...niso bile včeraj ribe - sem na špinačo naletela in krompirja je še za izvoz, torej pire, špinača, pa meso.

zgleda znajo danes biti (ribe)...

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

fora (ne)jedenja je v lakoti in v temu, da DRUGEGA ni.

Ko so dovolj lačni, pojedo vse, kar jim daš na talar.

ja sam fora nejedenja, je ta, da lahko nejedci zagotovo zdržijo do prihoda drugega starša in kak prasec si, če ne bi ničesar naredil za jest svojim otrokom, ma kak prasec, zločinec si..

 

Ne vem če se zastopimo...

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...