Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Mi smo imel pa na vrtu dva dni nazaj lačno srno...vso solato, blitvo in paprike pojedla...še čili je ven zruvala (tistega brez plodov)...je pa vseen moj ohrovt pustila :)

 

Za zajtrk kvinoja z makom, chia semeni, melaso in banano http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif Do sedaj nisem bila ljubitelj kvinoje, tale kombinacija mi je pa super :)

Za malico makarončki z bučno paradižnikovo omako, za kosilo solata iz kumaric in paradižnika + krepka doza sladoleda :) Za večerjo pa kruh s sirom :)

 

Ma kdo kakšno idejo kako lahko porabim črno kumino? Sem pred časom mal zgrešila z nakupom zdej pa ne vem kaj z njo.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glede črne kumine nimam pojma, z nekega predavanja o ayurvedskih začimbah imam tole:

 

Črna kumina ali kalonji

 

Kalonji v Evropi imenujemo tudi črna kumina ali mali komarček.
Potrebna je previdnost pri nakupovanju, na embalaži mora biti vedno napis
kalonji, da gre za pravo začimbo. Originalno prihaja iz južne Evrope, danes pa
je najbolj v uporabi v indijski kuhinji.

Kalonji je vroča začimba, ima močan okus, zato se jo
ne uporablja v nežnih jedeh. Med medicinskimi učinki je tudi zdravljenje boleče
menstruacije.

 

Ker je "vroča", je verjetno primerna za ljudi, ki jim je treba spodbujat ogenj...no, to tako na hitro, ne da se mi it brat nečesa, kar sicer imam zapisano, vendar zaenkrat na "zalogi", za takrat, ko bo čas in volja.

 

 

Drugače pa, ja, Pinka, tudi jaz zadnje čase poskušam manj kruha, namesto tega pa proso, kvinojo, ječmen... Zjutraj, v kombinaciji z sadjem, javorjevim sirupom ali medom in s cimetom. Super mi paše, nasiti in hkrati ne obteži.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

no, preživela včerajšnji piknik http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

solate iz prosene kaše, paprike in paradajza sem (še zmer) naredila preveč, zato jo bomo jedli še danes. Pa tzaziki (mini porcija) in dve pleskavici sta še ostali. Pa ena narezana paprika. Vse potupperwareano in shranjeno v hladilniku http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylflower.gif

ni se mi dalo hecat z melancaninimi rolicami, sem odležala skoraj cel delovnik, tko da,...so na lagerju.

Ampak včerajšnji dan je bil res težek, pa ne tok vročina, kokr nevem, en cementni občutek svinca, ki je težil navzdol. Povečana gravitacija http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/azzangel.gif

Kakrkoli, danes je precej boljše pa še izboljšalo se bo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/partyy.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Glede črne kumine nimam pojma, z nekega predavanja o ayurvedskih začimbah imam tole:

 

Črna kumina ali kalonji

 

Kalonji v Evropi imenujemo tudi črna kumina ali mali komarček.

Potrebna je previdnost pri nakupovanju, na embalaži mora biti vedno napis

kalonji, da gre za pravo začimbo. Originalno prihaja iz južne Evrope, danes pa

je najbolj v uporabi v indijski kuhinji.

Kalonji je vroča začimba, ima močan okus, zato se jo

ne uporablja v nežnih jedeh. Med medicinskimi učinki je tudi zdravljenje boleče

menstruacije.

 

Ker je "vroča", je verjetno primerna za ljudi, ki jim je treba spodbujat ogenj...no, to tako na hitro, ne da se mi it brat nečesa, kar sicer imam zapisano, vendar zaenkrat na "zalogi", za takrat, ko bo čas in volja.

 

 

Drugače pa, ja, Pinka, tudi jaz zadnje čase poskušam manj kruha, namesto tega pa proso, kvinojo, ječmen... Zjutraj, v kombinaciji z sadjem, javorjevim sirupom ali medom in s cimetom. Super mi paše, nasiti in hkrati ne obteži.

 

Ja Silvija, men je vse bolj všeč ta način prehrane, kruh mi tud seveda zapaše sam manj kot prej. Pa res je fajn, k lahko na veš različnih načinov narediš, al sladko ali slano :) Sploh kosmiči, ki jih kombiniram po svoje :) pa narastki, zdej pa še ta sladica z kvinojo :) Super je res :) Cimet pa enostavno obožujem, skoraj vsak dan na mojem jedilniku, pa presni kakav tudi. Sladkam pa skoraj nič in je kljub temu zelo okusno :)

 

Hvala za info o črni kumini. Nisem vedela, da je vroča http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_onfire.gif ;)

 

Koliko je pa imaš?

 

Zdaj ne vem mere na pamet, a sestavine za prebavno čistko:

jabolčna čežana

črna kumina

kurkuma

laneno seme

sezamovo seme

Zmešaš, hraniš v hladilniku, jemlješ dve jedilni žlici na tešče.

 

Črna kumina se uporablja tudi proti notranjim zajedavcem, po Hulde R. Clark v kombinaciji z orehom in je vem čem še.

 

Ni ravno gurmanski recept, je pa pametna (upo)raba http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Mislim, da je 150 ali pa 200 gramov? Mogoče veš ali lahko to uživam, če dojim?

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja Silvija, men je vse bolj všeč ta način prehrane, kruh mi tud seveda zapaše sam manj kot prej. Pa res je fajn, k lahko na veš različnih načinov narediš, al sladko ali slano http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Sploh kosmiči, ki jih kombiniram po svoje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png pa narastki, zdej pa še ta sladica z kvinojo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Super je res http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Cimet pa enostavno obožujem, skoraj vsak dan na mojem jedilniku, pa presni kakav tudi. Sladkam pa skoraj nič in je kljub temu zelo okusno http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

Hvala za info o črni kumini. Nisem vedela, da je vroča http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_onfire.gifhttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

 

Mislim, da je 150 ali pa 200 gramov? Mogoče veš ali lahko to uživam, če dojim?

ti sam glej, da boš dost kalcija zaužila, pa ne mislim s tem mlečna kaša za zajtrk, bučke s smetno in žitna kava za večerjo. Kalcija v melku in mleč.zadevah je enostavno premalo. Če bi jaz ta fakt vedela prej, bi si lansko leto prihranila tri granulome.

Zdej srebam strte jajčne (prekuhane) lupine v jutr.smuthijih. Zihr je zihr.

Pa kostne juhe (tudi za žejo) so izjemno koristne, z mozgom vred. Aja, sam ti si bolj vegi ane http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_lookround.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cookie jem tud meso, ampak sedaj bolj redko, je še vedno na jedilniku vsaj 1x na teden (včasih je bil vsak dan). Sicer vem, da mlečni izdelki ne zadostujejo. Hm si me pa sedaj spomnila na jajčne lupine (sej jih neki mami posredovala sama pa pozabila, da bi bilo fajn, če bi tud jz to prakticirala). Sicer pa ga je veliko v zelenjavi, semenih in mandeljni ter lešniki ga imajo veliko. To vse pa zelo rada jem :) Ne pozabi pa tudi na vitamin D, ki pomaga pri absorbciji, seveda je vseeno najbolj pomembno v kakšnem stanju je črevesna flora :)

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

testeninska solata, s tuno je njam, zate pa s feto :)

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz pa bučke, bučke, bučke.

Ta izvoz jih je.

Kumar isto.

 

Kakšen dober recept, dobri ljudi? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

... Say what you mean

And mean what you say ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Simpl omakica iz bučk in svežih paradižnikov. Bučko narežeš na kocke, na drobno nasekljaš česen ter paradižnik popariš z vrelo vodo, ga pustiš v vodi cca 1 minuto in potem olupiš in narežeš na majhne koščke. Na olju na hitrico popražiš česen, dodaš bučke in paradižnik, kuhaš cca 10 do 15 minut, od začimb dodam samo sol in baziliko. Omakica je res sveža in okusna za na testenine ali riž ipd ;) Pa dober tek :)

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Simpl omakica iz bučk in svežih paradižnikov. Bučko narežeš na kocke, na drobno nasekljaš česen ter paradižnik popariš z vrelo vodo, ga pustiš v vodi cca 1 minuto in potem olupiš in narežeš na majhne koščke. Na olju na hitrico popražiš česen, dodaš bučke in paradižnik, kuhaš cca 10 do 15 minut, od začimb dodam samo sol in baziliko. Omakica je res sveža in okusna za na testenine ali riž ipd http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Pa dober tek http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Wrong. Paradajza nikar ne lupi kot svetuje Pinka ponka, ker je ravno v olupku paradajza največji delež antioksidantov, likopena ki ščiti pred rakom, tumorji, kalija za srce in ožilje, magnezija, mangana, cinka........... skratka, več kot polovica izjemno zdravih snovi v paradajzu je v olupku. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pinka, ravno to sva pravkar pojedla. Z veliko česna in peteršilja. In ja, nisva olupila paradižnika, preprosto iz lenobe, pa ker me sčvrknjeni olupki potem ne motijo. Midva sva še dodala na koncu jajčka, da je bolj zaleglo kot samostojna jed. Mož zraven kruh, jaz proseno kašo. Drugega se nama, po dveurnem potepanju s kolesi ni dalo (vštet postanek s pivom http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png , no špricer pivo in radenska). Mimogrede sem na vrtu pobrala še čudovite čudovite robide, bilo jih je 1,8 kg in sem že vmes skuhala marmeladico. Prejšnjikrat sem jo pasirala skozi pasirko, tokrat pa, briga me. Če koga motijo peške robid, pa naj ne je http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz pa bučke, bučke, bučke.

Ta izvoz jih je.

Kumar isto.

 

Kakšen dober recept, dobri ljudi? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

PECIVO Z BUČKAMI

 

4 jajca

jogurtov lonček sladkorja

vanili sladkor

2 jog.lončka ostre moke

2 jog.lončka naribanih in ožetih bučk

1 jog.lonček olja (jz dam manj)

1 pest lešnikov ali orehov

cimet, rozine, nastrgana limonina lupina, sok pol limone

 

Jajca zmiksamo s sladkorjem, lahko beljaki posebej v sneg, ni nujno, potem se počasi priliva olje, dodamo

bučke, grobo mlete lešnike in začimbe in nazadnje nežno vmešamo moko.

 

 

VLOŽENE BUČKE

 

1 kg bučk zrezanih na kocke

3 stroke česna

3 male čebule

2 dcl kisa za vlaganje

1 dcl vode

1 dcl olja

4 kavne žličke soli

bazilika

rožmarin

Vse skupaj daj v posodo in pusti naj zavre in vre 3-4 minute. Nato daj

še tople

 

Bučni namaz, kot ajvar, sem delala predlani, recepta pa trenutno ne najdem. Mislim, da nekaj takega:

 

https://emetadindon.wordpress.com/tag/vlaganje-buc/

 

Sama bom popražila čebulo, nato na čebuli na hitro prepražila na rezine narezane bučke in ohlajeno zmrznila. Varianta št. 1.

 

Varianta št. 2: skupaj z bučkami bom popražila na narezan domač paradajz in papriko (podlaga za sataraš). Ohlajeno prav tako zmrznila.

 

Ideja je tudi, jz imam premalo placa v zamrzovalniku: da se pripravi kak štrudl z bučkami in zmrzne.

 

Na tej strani je še več idej vlaganja bučk: kompot, chatney...

http://www.gluhinaglusni-dolenjske.net/index.php/razni-recepti/219-ozimnica#33

 

In še čatni:

http://jazkuham.si/buckin-catni-chutney-recept-4416

 

Kumare tudi lahko naribaš in zmrzneš kot prilogo h kakšni krompirjevi omaki. Moja mama je rada kuhala krompirjev "zos". Krompir je skuhala narezan na rezine, proti koncu je dodala kumare, malo kumine in česna, nato pa "ajnprajn". Meni pa se zdi ajnprajn težek, zato naredim kumarično krompirjev zos kot zelo gosto kremno juho. Se pravi skuham krompir z zelo malo vode, kumino, proti koncu dam zraven prevret še kumare, odlijem še malo vode (dodam jo še vedno lahko), zmiksam s paličnim na grobo in dodam malo česnčka.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

sem se ob vsem tem spomnil ...

 

moja mama je iz buč (kurbusov) delala tudi marmelado ... kolko se spomnim, je bila dobra ... mogoče tudi zato, ker v tistih časih nismo bili tako izbirčni ...

kolikor se spomnim je šlo za kombinacijo buč, jabolk in kutin ...

mogoče pa bo ktera forumašica poeksperimentirala in napisala več ...

 

nekaj podobnega je tukaj :

http://www.gurman.eu/recepti.php?Article=641&S=6

Mhm...slišala sem, da skuhajo zelo dobro marmelado iz muškatne buče in hrušk...

 

Jz sem delala "marmelado" iz beličnikov in rabarbare. Kamot bi ftaknila zraven še kaj buče. Marmelada v narekovajih pa zato, ker nisem nič želirala in mislim, da bo na koncu bolj čežana. Nič ne de, vse bo prav prišlo.

 

Glej tole...mmmmm....Prisežem, da si moram letos zrihtat smokve in naredit marmelado ali "sladko" v različnih kombinacijah.

 

http://www.mojekosvet.com/2011/09/bucne-marmelade/

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Wrong. Paradajza nikar ne lupi kot svetuje Pinka ponka, ker je ravno v olupku paradajza največji delež antioksidantov, likopena ki ščiti pred rakom, tumorji, kalija za srce in ožilje, magnezija, mangana, cinka........... skratka, več kot polovica izjemno zdravih snovi v paradajzu je v olupku. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

Ni wrong, je samo izbira, če ne želiš zraven še svaljkov jest http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png Sicer si pa potem lahko privoščiš eno veliko banano, da bo ja dovolj kalija :P

 

Danes imam to omakico za malico in mogoče celo za kosilo, ker sem zjutraj mal pretiravala s količino http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png sam se ne pritožujem, ker jo obožujem... tko, da mnjami http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png oooo sem že lačna...

Za zajtrk sem si prvoščla mislije po moje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png pasalo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mmm, tisto pecivo z bučkami moram enkrat poskusit.

 

Zanima me, če kdo uporablja žafranove niti pri kuhi. Zadnjič sem naredila čičerikino juhico, v kateri naj bi bile žafranove niti, je bila sicer tudi brez njih zelo okusna - sem pa brala, da morajo biti prave, če so manj kot 10 eur, baje ni to to http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png . So res vredne nakupa? Kakšne izkušnje?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ko že (naivno) mislim, da kvaliteta na službenem krmišču ne more pasti nižje, me (vedno) znova presenetijo. Po novem se zelenjavno-mesna rižota imenuje napol kuhan parboiled riž, prelit z omako, v videzu en dan starega bruhanja nedoločne kemične sestave. Marche v vsej svoji kraljevskosti http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sick.gif

to tut ihanski prašiči, navajeni vsega hudega, ne bi povohali http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/mellow.png

 

pečena telečja rebr©a (sic!!), v videzu pred leti odkritega, naravno odtaljenega in na soncu posušenega, mamuta. Zraven seveda "poletni" solatni evergreen iz nezačinjene zeljnate solate, fižola iz konzerve, pese takisto in nikoli olupljenih kumar sumljivega izvora, ker olupkov pri nas pa že ne bomo stran metal, kalo halooo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon24.gif

 

pita iz skute in melone - nočem je niti videt, ker če zgleda tako, kot se bere http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ph34r.png se bojim, da jo bom dobila v solatnem meniju konec tedna, kot del "sestavljene solate presenečenja" http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png

 

*********

in tako dalje in tako naprej,...

 

*********

doma bo kar bučna juha z baziliko in smetano, pa pečen droben prcajtni krompir z rožmarinom iz pečice. Paradajz bi pa morala pobrati http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flowerface.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Saj ne vem, kje, včeraj sem našla med iskanjem receptov o bučkah, danes naredila: Bučkine polpete s proseno kašo.

 

Najprej sem dala kuhat proso. Koliko ga damo kuhat? Cca kot riž, kolikor ga je v posodi, naraste še 2x. Proso, skuhano v slani vodi odcedimo, lahko shranimo v hladilniku. Jz splaknem čez cedilo z mrzlo vodo in je še za naslednji dan priloga sadju ali drugim jedem, tudi zelenjavni kremni juhi ipd. Proso se kuha cca 15 min, je pač treba mal probat vmes.

 

Potem sem olupila bučko in jo naribala. Solila in pustila, da spusti vodo.

 

Na drobno sem narezala por, namesto čebule. Dodala nariban česen ter poper, peteršiljevo zelenje.

 

Bučke sem močno ožela, dodala skuhano proso, po okusu, por, začimbe, 1 jajce, 2 do 4 žlice moke.

 

Prva runda polpet - razpadla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/huh.png . Ker sem dodala samo 1 veliko žlico moke, misleč, da bo boljše.

 

Za drugo rundo sem še odcedila vodo, ki se je medtem še spustila iz mase in dodala več moke, da je bila masa bolj gosljata.

 

Spekla na olju in odložila na papirnate brisače, da se je popivnalo odvečno olje.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aja, še to. Brez tega noža mi več "živeti ni". Obvezno za kumare, bučke, korenje (če se mi da, ga sicer ostrgam z navadnim nožem, če se mi pa mudi, pa kar s temle). In pa seveda, za sir. Tudi za manjšo dozo zelja ni od muh. Sicer pa sveže zelje po novem reže mož na mesoreznici http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

https://www.nakupovanje.net/izdelki/oprema-za-dom/posoda-in-pribor/nozi-brusilci-in-deske/8519/fissler-proline-rezilo-za-sir-80-077-08

 

Ne delam reklame, kr neki, kar sem prvo našla.

 

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ok, tukaj vsi očitno uporabljate žafran, pa je vprašanje neumno postavljeno. A moram res vse samo poskusit?

Kr poskusi ja in nam poročaj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Žafrana, ki je drag kot žafran, še v življenju nisem poskusila. Je pa na mojem vrtu rastlina žafranika, ki prispeva vsaj malo barvnega poživila nekatere hrane, recimo župe, rižote ipd. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Tole: https://www.google.si/search?q=%C5%BEafranika&espv=2&biw=1517&bih=741&tbm=isch&imgil=a8AT_kGNGOsgWM%253A%253BcogjZqDkXoOuiM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.delo.si%25252Fdruzba%25252Fodprta-kuhinja%25252Fbarvilni-rumenik-ali-zafranika.html&source=iu&pf=m&fir=a8AT_kGNGOsgWM%253A%252CcogjZqDkXoOuiM%252C_&dpr=0.9&usg=__7Z2Pm-O7nn2zVrpJlxt0vFTJNAA%3D&ved=0CCkQyjdqFQoTCJ3anpvh-8YCFQJWFAodr4oCiA&ei=EWC2Vd2NMYKsUa-VisAI#imgrc=a8AT_kGNGOsgWM%3A&usg=__7Z2Pm-O7nn2zVrpJlxt0vFTJNAA%3D

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Aja, še to. Brez tega noža mi več "živeti ni". Obvezno za kumare, bučke, korenje (če se mi da, ga sicer ostrgam z navadnim nožem, če se mi pa mudi, pa kar s temle). In pa seveda, za sir. Tudi za manjšo dozo zelja ni od muh. Sicer pa sveže zelje po novem reže mož na mesoreznici http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

https://www.nakupovanje.net/izdelki/oprema-za-dom/posoda-in-pribor/nozi-brusilci-in-deske/8519/fissler-proline-rezilo-za-sir-80-077-08

 

Ne delam reklame, kr neki, kar sem prvo našla.

hmm, jaz še nisem odkrila toliko njegove uporabnosti http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png v.d. tašča ima nekaj pdobnega, pa sem samo sir parkrat narezincala z njim, sicer ga jaz nimam. Za kumare, bučke, čebulo naobročkat imam kar suhorobaša (ozek ribežn na 3 rezila). Super, da si odkrila njegovo multifunkcionalnost http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

Ok, tukaj vsi očitno uporabljate žafran, pa je vprašanje neumno postavljeno. A moram res vse samo poskusit?

žal, boš morala kar sama preizkusit, moj izgovor je enak Silvijinem. Zdej tut veste, da kake milanske rižote pri nas ne kuham http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sleepy.gif

 

Kr poskusi ja in nam poročaj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png Žafrana, ki je drag kot žafran, še v življenju nisem poskusila. Je pa na mojem vrtu rastlina žafranika, ki prispeva vsaj malo barvnega poživila nekatere hrane, recimo župe, rižote ipd. http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Tole: https://www.google.si/search?q=%C5%BEafranika&espv=2&biw=1517&bih=741&tbm=isch&imgil=a8AT_kGNGOsgWM%253A%253BcogjZqDkXoOuiM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.delo.si%25252Fdruzba%25252Fodprta-kuhinja%25252Fbarvilni-rumenik-ali-zafranika.html&source=iu&pf=m&fir=a8AT_kGNGOsgWM%253A%252CcogjZqDkXoOuiM%252C_&dpr=0.9&usg=__7Z2Pm-O7nn2zVrpJlxt0vFTJNAA%3D&ved=0CCkQyjdqFQoTCJ3anpvh-8YCFQJWFAodr4oCiA&ei=EWC2Vd2NMYKsUa-VisAI#imgrc=a8AT_kGNGOsgWM%3A&usg=__7Z2Pm-O7nn2zVrpJlxt0vFTJNAA%3D

evo, iz tega razloga (da žafraniko prodajajo za drag žafran) si žafrana nisem nikoli privoščila. Predsodek, sej vem. Morda kje na avtohtonem območju, če bi ga imeli na žaklje, bi ga pa res kupila, tko pa...čakam Boudikino poročilo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hmm,

 

evo, iz tega razloga (da žafraniko prodajajo za drag žafran) si žafrana nisem nikoli privoščila. Predsodek, sej vem. Morda kje na avtohtonem območju, če bi ga imeli na žaklje, bi ga pa res kupila, tko pa...čakam Boudikino poročilo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/flirt.gif

 

Kar čakajte na Boudikino poročilo - po teh informacijah http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png . Imam pa doma kupljeno žafraniko, že dolgo, pa je ena od manj uporabnih začimb.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kar čakajte na Boudikino poročilo - po teh informacijah http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png . Imam pa doma kupljeno žafraniko, že dolgo, pa je ena od manj uporabnih začimb.

Meni je žafranika simpatična, ko vidim na jedi rdečo barvo. Res pa je, najbolj paše v svetle omake, juhe, riž... No, kar imam zapisano o ayurvedskih začimbah, imam s predavanja, ki ga je organizirala trgovina z zdravo prehrano. In ker se gospa precej spozna na ayurvedo, bi ji recimo zaupala, da bi od nje kupila pravi žafran. Vseeno pa se nagibam k načelu, da so nam najbolj na "kožo" začimbe iz domačega okolja.

 

Tole nam je napisala o tej začimbi:

 

Žafran

 

Ker gojenje in priprava žafrana zahtevata veliko natančno delo in

skrb, je njegova cena visoka. Že od nekdaj velja pregovor »Drag kot žafran.«.

Se ga pa tako v zdravilstvu kot v hrani uporablja zelo malo. Originalno prihaja

iz južne Evrope. Potrebno ga je uživati v zelo majhnih količinah, pomaga pa pri

ravotežju energij v telesu. Osnovno je žafran po naravi vroč, uživa naj se ga

ne več kot 250 mg v zdravilne namene ali 100mg kot hrana. Deluje kot

afrodiziak, spodbuja imunost in vitalnost.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Meni je žafranika simpatična, ko vidim na jedi rdečo barvo. Vseeno pa se nagibam k načelu, da so nam najbolj na "kožo" začimbe iz domačega okolja.

 

Sem parkrat uporabila žafraniko, pa ne vidim smisla v tem, da ima jed rdečo barvo. Zanima me okus. Kot je recimo kumina v prežganki, rožmarin na mladem krompirju iz pečice, ipd. Eksotičnih začimb pa praktično več ne uporabljam, kot tudi kakšnih hudo eksotičnih jedi več ne delam - itak najraje tisto, kar je z domačega vrta. Čičeriko bom pa vseeno še delala, četudi brez žafrana http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Sem se pa zadnjič spomnila na tale forum - ko sem videla olje črne kumine - tudi to mi je neznano. Kot zanimivost

 

http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/poznate-zdravilne-ucinke-crne-kumine.html

 

http://www.preberite.si/olje-crne-kumine/

 

Se mi zdi, da se na trgu pojavlja cela poplava čudežnih živil - arganovo olje, pa takšno olje in drugačno olje, nič od tega preizkusila.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...