Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Boudika jaaaaaaaaaaaaaaaaa grrrrrrrrrrrrrrrrr pr men jih je šlo že več :( Ne maram je več :( http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Moj prebranac uspel. Sam to je bil tak bolj lenoritičen http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png k fižol je bil iz konzerve http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png Je bil pa pohvaljen tko, da ja še ga bom delala. Je pa simpl k pasulj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png sam velik čebule in začimb...

 

Danes pa ponovno sataraš, k je mamin vrt poln paprike in paradižnika :) jutri pa mogoče paprikaš :)

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kaj smo danes pili? Večkrat omenjeno, pa vendar premalo uporabljamo: voda z okusom. V steklenico s širokim vratom meta, rezine po grobem olupljene limone (ni bila ekološka), pa v hladilnik na namakanje. Drugi dan še dolivam vodo, nato bom zavrgla. Enako bi lahko dali v vodo recimo nekaj rezin ali kosov kakšnega sadja...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Za zajtrk naša prva pridelana koruza :) Za kosilo, tko k sem rekla, paprikaš. Za večerjo pa verjetno tahini, k sem včeraj začela spet neki fantazirat o njemu http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pohane melancane http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif njami!

Penny: Oh big deal. Not knowing is part of the fun.

Sheldon: "Not knowing is part of the fun". Was that the motto of your community college?

 

~

This is where the old mountain goat lives. He hangs out here and has a good time. B. R.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

naš vrt tudi radodaren s paradižnikom. verjetno zato, ker nekak ni kandidatov, ki bi sfolgali pojesti. kuharim omake in čuda stvari.

en takšen preblisk bil zadnjič - paradižnikova omaka z bučkami...in dobra ratala. no, so bile danes testenine s to omako in endivija s krompirjem.

za povrh pa še: veliko grozdja in nektarin. hruško še gledam.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pri nas se zadnje čase na veliko bere Garfield in padlo je naročilo za mesno lazanjo (ne preveč srečna sem šla po mleto meso v trgovino). Tamala vneto pomaga in prišla je na idejo, da reže čebulo s podvodno masko.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos smo pojedli kar nekaj hobotnic (pečenih v picopeku). Na morju, jasno, skuhano "doma", ker je bilo vse luftig, odprto, po kočerji prec pospravljeno in ni smrdelo pol notri.

Bistvo hobotnic je, da skuhaš odmrznjeno (splakneš, daš kuhat v mrzlo, malce osoljeno vodo), toliko časa, kolikor je težka. Ohladiš v vodi, kjer se je kuhala, jaz jo na hitrico s prsti še olupim. Dela še kdo tako - lupi kožo kuhani hobotnico? Plutast zamašek pri kuhanju nima veze.

Olupljeno ruknem na vroč picopek, oblit z oljčnim oljem, dodam napol skuhan krompir (kuham ga v precejeni vodi, kjer se je kuhala hobotnica), dodam paradajzke v obliki datljev (daterine), včasih češnjevce, letos tudi malce domače šalotke. Ko se mi zazdi (se začne prijemati posode), zalijem z belim vino od oka (deci? deciinpol morda?). Ko popokajo daterini, je perajt. Noro dobro, uspešnica letošnjega poletja. Poleg rižote z rakci. Tole je bilo tudi letos hit.

Lignjev na rdeče in popečene bele polente smo se letos prvič naveličali http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shock.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Letos smo pojedli kar nekaj hobotnic (pečenih v picopeku).

Olupljeno ruknem na vroč picopek, oblit z oljčnim oljem, dodam napol skuhan krompir (kuham ga v precejeni vodi, kjer se je kuhala hobotnica), dodam paradajzke v obliki datljev (daterine), včasih češnjevce, letos tudi malce domače šalotke. Ko se mi zazdi (se začne prijemati posode), zalijem z belim vino od oka (deci? deciinpol morda?). Ko popokajo daterini, je perajt. Noro dobro, uspešnica letošnjega poletja. Poleg rižote z rakci. Tole je bilo tudi letos hit.

 

Ti verjamem in je brati, da noro dobro pripraviš, ampak pri teh zadevah me ni zraven.

 

Sem dobila ogromno domačih jabolk. Ker naši ne jedo štrudla, jaz pa tudi nisem ravno ljubiteljica jabolčnih peciv, sem naredila pito (pravzaprav smo jo delali skupaj ob desetih zvečer) z nadevom po svojem okusu - dodala kislo smetano, mandlje, mak. V glavnem - so bili navdušeni.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kaj si nor, ta Cookie pa je kuharca... Jz sem samo enkrat hobotnico, pa vse točno po navodilih prijateljice, ki jo naredi fenomenalno. Neki takega kot Cookie, samo da z rdečim vinom. Bemtiš, pa je bila čigumjasta.

 

Ej, jz mam tudi poln ku... vlaganja in shranjevanja odvečne zelenjave, sadja. Samo, pozimi ne bo bune, zato go go...

 

Danes popoldne še vrt, jutri prijateljska kofetkanja, potem pa Kranjska gora in tolminski konec, we re coming... Menda tolminska korita in prevoz z ladjo po Soči ne gine...drugo pa, prosto po Prešerno...ali Gregorčiču... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/inno.gif

 

Da zaključimo zadnji teden poletnega dopusta...http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Lubi boh... http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/w00t.gif Sam je zihr res. Sem enkrat gledala oddajo, kaj vse počnejo, kao prodajajo šunke stlačene skupaj z nekim lepilom, pa prekajenega lososa, ki sploh ni losos. Tudi Jamie Oliver ima izobraževalne oddaje s tega področja, kaj vse se skriva v industrijski prehrani. Saj pravim, srčno hvaležna za svoj vrt in pa ostalo, kar vem, da še najdem natur, po raznih kanalih, ki sem si jih organizirala.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, Jamie Oliver je imel tudi dokumentarec o uvajanju bolj zdrave hrane v šolah - vključno z izobraževanjem otrok, staršev, kuharic v šolah seveda, pedagoškega osebja, sodelovanja z ministrstvom. V bistvu je izgledalo vse skupaj zelo dramatično - problemi z logistiko, časom, podražitvijo zaradi kvalitetnejše hrane.

 

V hrano se dodaja marsikakšen poden, zato da je cenejša, dostopnejša. Zdaj me je že strah kupovat najcenejše mlečne izdelke, npr. In potem recimo, da nimaš svojega vrta in imaš minimum finančnih sredstev - tako, da si na meji stradanja. Seveda boš kupil tisto, kar ti je cenovno najbolj dostopno. Se pravi, poden. Bio izdelki in pa razni dietetični izdelki (če imaš kakšne zdravstvene težave) so 2x do 6x dražji od najcenejših. Kdo si lahko privošči zdravo življenje in kdo bo plačeval svojo revščino čez leta ali desetletja?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

/ni za vegetarjance/

 

V soboto teden smo mel spet tradicionalni fišpiknik, tokrat pri kolegu v Luciji.

 

Zajtrk ob 11h /avtor ta kolega/:

-sardelce v marinadi

-hobotnica v solati

-polenovka na belo

-olive

-polnjeni okrogli feferoni s skuto in kaprami

-sveži tadolgi feferoni

-paradajz, paprika

-pršut, sir

-melone, breskve, grozdje

-travarca, malvazija

 

Južna ob 2h /avtor tadrug kolega/:

-pedoči, sveže kozice, sveži škampi v rdeči buzari

-travarca, malvazija

 

Finale ob 6h /avtor jst/:

-trlje na žaru

-ciplji na žaru

-orade na žaru

-brancini na žaru

-kuhan krompir z ohrovtom

-travarca, malvazija /unadva pol še pivo, pa viski, pa refošk....pa tko/

 

Tale kuhan krompir z ohrovtom namest blitve je prou zanimiv. Zarad svojga neizrazitga okusa se ful poda k blagemu okusu orade in brancina, mal manj pa k ciplju, nč pa k trljam. Trlje /kot predjed/ so nas mal razdelile. Enim so ble super, enim pa zarad hudga vonja po jodu sploh ne. Ciplji so pa tko, nek vmes. Peku sem jih zarad kolega, ki so se mu zaluštal.

 

Skratka, cel dan uživancije.

 

Aja, boljše polovice so lahko pomivale posodo in luple krompir. To je blo od kuhinjskih opravil vse. Tud kufeta niso smele skuhat. Se niso pritoževale sploh.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

uf, kok hrane http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif v tako kratkem časovnem roku http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylsurprise.gif

jaz bi se že ob enajstih nažrla polenovke na belo, grozdja, melon, mal placa bi si pustila še za školjke in škampe, za ribe bi mi pa gladko dol viselo - dobesedno.

superbogat jedilnik http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/yuma.gif

 

***********

danes bučna juha (buč za izvoz), pečene rdeče paprike s feto in limono v pečici, pa bučno-porovo pito (podarjeno) od včeraj. Jo je dragi prešprical, sam ga bom jaz nadmudrila http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/griny.gif

 

hmmm, kako čem buče čimdalj ohranit v svežini? Za hladilnik nabasat jih je čist preveč (poleg tega hladi do zamrzovanja), a je kdo poskusil zavit v časopisni papir, pa bi v hladni kleti počakale? Niso jesenske, tko da prav dolgo čakale ne bodo...pa nove rastejo ko nore.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, bere se res tko. Samo nismo glih pretiravali. Vsacga po mal. Razen pr ribah. Kolega sta me morala zvečt iz ribarnice. Ker jst bi kr še to, pa še to, pa pol ziher še kej.

 

A maš to bučke /cukine/ al buče? Ker buče nej bi kr zdržale /Nataly ve/, bučke pa tud, če so večje.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

samo ena sorta so cukini (2 ogromni), dve sorti sta potomki Nat izdanja (svetlo zelena in temno zelena z bradavicami - obe naddobri v juhah/omaki, za peko/cvrtje pa nista najbolj) 4 komadi.

Pri zelenih bučnih juhah nikoli ne uporabljam krompirja za zgostitev (ali česarkoli drugega), ker so že same dovolj gostljate, ko jih spasiram. Enkrat dam maslo, drugič smetano (ksl, ali slad.), kdaj tudi par rakcev, različne sorte sirev (vendar zmeraj istovrstnega), kar je ostankov v hladilniku,...od začimb noro paše sveža bazilika, česna in čebule ne dajem, ker želim imet bučni okus, ne pa česnov ali čebulni.

 

Mam še maslenke, ampak te lah počakajo, pa ene okrogle, podobne lubenici (sam ni), te so tudi bolj za sproti. So tudi bolj muhaste in ne rastejo hkratno (več njih), ampak najprej ena, pa pol teden dni nič, predno začne druga rast.

 

So pa vse buče random nametane po vrtu, zgleda precej neobvladljivo (in tudi je), sam letos ne bom več plela.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

a ribe na dveh nogah pa so ostale doma ??? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Sej sem napisal, da so ble tam, sam njihova zadolžitev je bla uživanje

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pravkar kuham slivove cmoke iz krompirjevega testa http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Slive sem kupila, letos jih nič ni http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/dry.png

... ljubi življenje in življenje bo ljubilo tebe...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pravkar kuham slivove cmoke iz krompirjevega testa http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Slive sem kupila, letos jih nič ni http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/dry.png

Kako si jih pa lahko kupila, če jih nič ni? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

 

No, če pa so že, prideeeemmmmmmmm http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pravkar kuham slivove cmoke iz krompirjevega testa http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif

 

Slive sem kupila, letos jih nič ni http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/dry.png

jaz sem že pred tremi tedni kuhala slivovo marmelado s klinčki in rumom http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/schwitz.gif

je imel Mercator TOK lepe slive, da sem jih morala kupit. In ja, nekatere so imele najemnika; kar me ne moti, v bistvu.

Naša češplja je bedna. Vsako leto da od sebe cca.8-10 napol zrelih češpelj z obveznimi najemniki, tko da bo letela ven, skupaj z breskvijo. Ta je tut bedna. Sicer rodi ful, amapk male, črvive, grenke, monilijaste breskvice, od katerih se večinoma cedi neka želatina.

Dost mam dreves, k ne dajo od sebe nič, še sence taprave ne, pa sam delo je z njimi, pa čist vsakič z glavo zadanem v te krhke posušene vej(ic)e in si z las pobiram listne ostanke, ko hodim ob vrtu (obiram robide ali koprive) ali vodi.

Bomo kej drugega posadili, pa bo.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če hočete ločitev od mene, mislm tiste k b se omožile z menoj, mi naredte ali potico iz pehtrana ali slivove cmoke iz krompirjevga testa.

 

Morm pa povedat da moja najmlajša je bl podobna vam, namreč njeno prehranjevanje je takšno,

ena žlica juhe, ena žlica nutele...

 

jst skor bruham zravn sam, lej to je slovenski način prehranjevanja... kar ne paše skup se da skup..

kar ne paše nikamor se da povsod..

 

Valvazor je o tem pisal..

http://shrani.si/f/34/xI/2cHXjcPT/prenos.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

uf, si znižal kriterij http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ylsuper.gif

včasih te je že hobotnica razkurila, al pa vampi http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/frog.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz sem že pred tremi tedni kuhala slivovo marmelado s klinčki in rumom http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/schwitz.gif

je imel Mercator TOK lepe slive, da sem jih morala kupit. In ja, nekatere so imele najemnika; kar me ne moti, v bistvu.

Naša češplja je bedna. Vsako leto da od sebe cca.8-10 napol zrelih češpelj z obveznimi najemniki, tko da bo letela ven, skupaj z breskvijo. Ta je tut bedna. Sicer rodi ful, amapk male, črvive, grenke, monilijaste breskvice, od katerih se večinoma cedi neka želatina.

Dost mam dreves, k ne dajo od sebe nič, še sence taprave ne, pa sam delo je z njimi, pa čist vsakič z glavo zadanem v te krhke posušene vej(ic)e in si z las pobiram listne ostanke, ko hodim ob vrtu (obiram robide ali koprive) ali vodi.

Bomo kej drugega posadili, pa bo.

Tko slive, sploh pa breskve je treba špricat če češ da boš kaj jedla. Jeseni, ko odpade listje z Belim oljem, da uniči zajedalce k se naselijo čez zimo v lubju, spomladi tik preden poženejo brsti proti monilji in breskve še posebi proti kodravosti. No big deal, sploh ni dost dela, a rezultati so presenetljivi. Bo dost sliv in dost lepih breskev. Ne bo najemnikov in sadje bo lepo in zdravo, ker ne boš špricala po listju ali plodovih, temveč po drevesni skorji. In se dobijo zlo blagi insekticidi, skor že nestrupeni, oziroma taki, k sploh niso ekološko sporni.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tko slive, sploh pa breskve je treba špricat če češ da boš kaj jedla. Jeseni, ko odpade listje z Belim oljem, da uniči zajedalce k se naselijo čez zimo v lubju, spomladi tik preden poženejo brsti proti monilji in breskve še posebi proti kodravosti. No big deal, sploh ni dost dela, a rezultati so presenetljivi. Bo dost sliv in dost lepih breskev. Ne bo najemnikov in sadje bo lepo in zdravo, ker ne boš špricala po listju ali plodovih, temveč po drevesni skorji. In se dobijo zlo blagi insekticidi, skor že nestrupeni, oziroma taki, k sploh niso ekološko sporni.

no, tole ne drži popolnoma; oče šprica kot nor vsako pomlad, pa ima en velik nič od pridelka, listi se pa glih tko zvijajo; na prvi pogled res ne zarad kodravosti, ampak zarad ušivosti (živi na Štajerskem).

Verjetno je tvoj nasvet res splošno aplikativen, verjetno pa se tudi drevesa z leti (=desetletji)) postarajo, tako kot se postara vse na tem svetu. In so za zamenjat - če češ še kej pridelka.

Tale naša breskev je nikakva že najmanj 10 let, ima pa tudi srečo, da že 10 let ne najdemo dovolj časa, da bi jo posekali in kaj drugega posadili (jaz bi marelico, verjetno pa mora miniti nekaj časa med sečnjo enega koščičarja in saditivijo drugega). Lega je južna, in malo zavetna, tko da po teoriji bi marelica morala rast in rodit. Ob novi fasadi je namreč nočem sadit.

Češnje, no to je pa spet zgodba zase; pred 10 leti je bilo tukaj najmanj 7 češenj, nimam pojma katerih sort, od zgodnjih do poznih bi rekla, ampak ko se je zemljišče nasipavalo (=ravnalo, prej je bilo nagnjeno), so se zasipale tudi češnje v višini metra - kar je bilo usodno. Posušile ajncvajdraj. Pa sva zasadila novo (eno samo, ker ima sosed češnje). Je popolnoma enaka že najmanj 3 leta (štibla s par vejicami in max.10 listi). Ko sva jeseni skopala sadilno jamo, sva pognojila, zalila,...češnja se je prijela, to je pa tudi vse. Pela ji pa res nisva http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/SHOCK.gif

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...