Skoči na vsebino

Kaj bomo dons jedl


Recommended Posts

Da se pohvalim. Omakca 10+. Da bi jo z žlico jedu /če neb pekla/. Razni čilipipi in ostali se lohk skrijejo.

In...glih prou pekoča. Ne preveč, ne premal. Tud žen se zdi bogovska.

 

Ponosen.

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_approve.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

js pa danes nedeljski kuhar

me je določila, kot vsak dan v tednu in jbg, naj bo pa še nedelja

tkole za štart, mal bolj pozno ( gospodinje delajo te stvari zgodaj zjutraj ), se spravim delat kruh

in to ne čist navadn, pač pa iz

bio ( nekad bila ) črne moke in pražene čebule, kao bagete ( me prav zanima, kaj bo ven prišlo ) http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

ma, ker se pri nas golaž je z kruhom, se spravim delat še golaž

in ker ga ni čez komot, grem js v trgovino po pakirano narezano meso

ma zgleda, da v pakirnici delajo ženske,

ker je ena pinto not pozabla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.pnghttp://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

zdej mi pa ni čist vse jasn, ker se zna zgodit, da se bom po tem golažu začel še bolj gonit http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

upam le, da ne po kakšnem wc-ju http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/ohmy.png http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/biggrin.png

 

Evo...tole je pa Gold prodal Dugmetu; http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png

 

Imam daragu ...nisam kriv, nisam kriv

svak je na svoj način živ, način živ.....http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/laugh.png

 

https://www.youtube.com/watch?v=Vmuc7y7hhd4

...Tako kakor ima vsak glas barvo in višino ... ima vsaka tišina register in globino.
Tišina enega človeka se razlikuje od tišine drugega ... in ni enako zamolčati eno ime- kakor zamolčati drugo ime ... (R.J)

https://www.youtube.com/watch?v=BoZ28PHarzM

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rabim vašo pomoč :) Ve kdo kje v Ljubljani ali njeni bližnji okolici bi lahko dobila ekološko maslo, ki je nepasterizirano in nehomegenizirano. Oziroma kar vse mlečne izdelke.

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mlekarna Krepko. Če me spomin ne vara, je njihovo mleko nehomegenizirano. mlečni izdelki pa tudi. Njihovo maslo je božansko in ima res teden dni rok trajanja. pa ne da bi jim več reklamo delala. pripeljejo tudi na dom. vsaj pred dvema letoma so http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png)

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Rabim vašo pomoč http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Ve kdo kje v Ljubljani ali njeni bližnji okolici bi lahko dobila ekološko maslo, ki je nepasterizirano in nehomegenizirano. Oziroma kar vse mlečne izdelke.

 

Zelo težko :) Oziroma, če najdeš, bi jaz tudi, iščem že 2 leti :)

 

Nekaj časa je imela ena gospa (mislim, da kmetija Na Ravan, nisem pa 100%) v Sparu Vič, na tisti četrtkovi eko tržnici ... ampak sem obupala, ker ima menda 5 kravic in je bilo vedno tako, da če si imel srečo in dovolj zgodaj prišel (ali pa po telefonu rezerviral), si dobil, zelo verjetno pa tudi ne .. Sploh poleti, ko je dala brejim kravicam mir, da so se pripravljale za teličke in je bila količina vsega zelo omejena.

 

Menda imajo nekaj tudi v BTC tržnici, noter, ampak še nisem prišla do tja ...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, a je pametn kupovat nepasteriziran puter?

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

 

Mam še jst en vprašanje. Tle ste dobre kuharce in kuharji tud rajtam in boste zihr vedl.

Rad bi naredu šaro /krompir, korenje, repa, koleraba, zele../ kt so jo včasih delal, pa da je tud okusna.

Se prav nobenih začimb, ki jih včasih na kmetih ni blo in tud nobenga ajnprena.

K jst to skuham, je sicer vsaka sestavina zase prepoznavna in okusna /nč ni razkuhanga/, ampak skupej je pa tko...omledno...mislm...kr nekej.

Sej, če dodam smetano al pa meso, pa začimbe, je okus zaokrožen, ampak jst bi rad čisto zelenjavno župo z okusom.

 

Kakšna ideja?

 

thx

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, a je pametn kupovat nepasteriziran puter?

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

 

Mam še jst en vprašanje. Tle ste dobre kuharce in kuharji tud rajtam in boste zihr vedl.

Rad bi naredu šaro /krompir, korenje, repa, koleraba, zele../ kt so jo včasih delal, pa da je tud okusna.

Se prav nobenih začimb, ki jih včasih na kmetih ni blo in tud nobenga ajnprena.

K jst to skuham, je sicer vsaka sestavina zase prepoznavna in okusna /nč ni razkuhanga/, ampak skupej je pa tko...omledno...mislm...kr nekej.

Sej, če dodam smetano al pa meso, pa začimbe, je okus zaokrožen, ampak jst bi rad čisto zelenjavno župo z okusom.

 

Kakšna ideja?

 

thx

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

Včasih so uporabljali mast, lahko pa kar prepražiš malo čebule na masti, to bi verjetno dalo nek okus, pa še vedno bi bila zelenjavna juha ... .........

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jp. Samo zelenjavna župa je res takole...malo omleden okus, kot praviš. Resnično se izboljša okus že, če zelenjavo popražiš na čebuli ali pa samo na olju. Masti jz nimam, ampak, če komu paše... Pa ne sme bit preveč vode. Potem, razlika je tudi, če imaš domače pridelano zelenjavo. Kaj veliko drugega, razen seveda še določenih začimbnic, skoraj ne moreš naredit. Aha, to še, nekoč davno sem še imela štedilnik na drva. Lahko rečem, da je bilo skuhano na ognju okusnejše kot skuhano na elektriki. Sama si pri zelenjavni župi pomagam kdaj tudi s - kao ekološko začimbo - sušeno zelenjavo. Sicer pa na splošno dodatkov in podobnega ne uporabljam.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sej, če dodam smetano al pa meso, pa začimbe, je okus zaokrožen, ampak jst bi rad čisto zelenjavno župo z okusom.

 

Kakšna ideja?

jst namesto soli dam knorr zelenjavno jušno osnovo ... tudi čebulo, česen, lovor, majaron, timijan

 

če je nimam na koncu zabelim z ocvirki ... za zaokrožen okus http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/wink.png

***

v pravi kranjski šari mora biti najmanj svinjska glava ... v ta boljši pa svinjsko pleče

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

menim, da mora v šari bit meso - vsaj za okus (makar zgolj kosti).

Drugače pa za zelenjavne župce, gomoljna zelena da tisti pravi okus oz. vsaj malce luštreka/in ali šetraja. Tega so pa itak povsod imeli.

Je pa tudi res, da zelenjava, popražena na maščobi (svinj.masti ali vsaj olju) ima popolnoma drugačen - bolj poln okus - kot zgolj skuhana na vodi.

 

Še malo eksperimentiraj, pa bo http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/hypnodisk.gif

 

jaz sem šele letos odkrila "tisti" pravi okus zelenjavne župce, kot jo je kuhala moja stara mama. Malo bučke je notri dala http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/tongue.png med vso zelenjavo je nisem opazila oz. zamešala za belo kolerabico - ki je tudi bila notri.

 

*********

Danes zelenjavna župca (pa malce pancete notri).

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Hm, a je pametn kupovat nepasteriziran puter?

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_shy.gif

 

Mam še jst en vprašanje. Tle ste dobre kuharce in kuharji tud rajtam in boste zihr vedl.

Rad bi naredu šaro /krompir, korenje, repa, koleraba, zele../ kt so jo včasih delal, pa da je tud okusna.

Se prav nobenih začimb, ki jih včasih na kmetih ni blo in tud nobenga ajnprena.

K jst to skuham, je sicer vsaka sestavina zase prepoznavna in okusna /nč ni razkuhanga/, ampak skupej je pa tko...omledno...mislm...kr nekej.

Sej, če dodam smetano al pa meso, pa začimbe, je okus zaokrožen, ampak jst bi rad čisto zelenjavno župo z okusom.

 

Kakšna ideja?

 

thx

 

http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon25.gif

 

okus se lahko lepo obogati z dobrimi domačimi začimbami kot so: česen, materina dušica, šetraj, dobra misel, drobnjak

čimdlje roke stran pa od raznih jušnih/zelenjavnih kock - vsebujejo ojačevalce okusa - kemikalije pač.

Čuj, pa kaj me gledaš kot kremšnito? http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/horro-cb.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pinka, sem kupila maslo danes v BTC trznici .. Tam nekje nasproti tiste trgovine, kjer orescke na rinfuzo prodajajo. Maslo in mleko in skuto in sir imajo na zalogi (ni pa vse eko, tole maslo mislim da ni, vsaj ne pise gor), kislo in sladko smetano pa po narocilu.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz se, si danes tudi naredila mini tortico brez glutena, odkar živim sama in ni tu nikogar ki bi ga poznala, sem mal prikrajšana za to. Ta je narejena v 20 minutah. Samo raztopiš 2 tablici jedilne čokolade in maslo nad paro, dodaš žlico medu, nekaj žlic mletih mandljev in jajce. Mikserja še vklopit ni treba. To potem spečeš v pečici, cca 15 minut, mogoče 20. V onih mini pekačih. Koliko česa - to ne vem, jaz sem kar na pamet :) Brez tehtanja.

 

Sam mi je manjkal sladoled... oz. neko sadje zraven... Borovnice... maline, jagode ipd...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bučna juha (provansalska muškatna - precenjena) testenine z makom, jabolčni štrudel.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bučna juha (provansalska muškatna - precenjena) testenine z makom, jabolčni štrudel.

Kako pa narediš testenine z makom? Ful zanimivo, nisem še slišala. A si vegetarijanka? Jaz nisem, ampak je pa moj jedilnik pretežno veganski/vegetarijanski, ker očitno daimam raje zelenjavo in kdo bi verjel, da je do kakega 18. leta sploh jedla nisem...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Testenine z makom

Skuhaš testenine po navodilu (al dente). Lahko široke rezace, lahko valovite rezance, jaz konkretno sem polžke (Tolovaj še nima kočnikov in lajže je polžke, kot rezance). Odcediš. V drugi ponvi stališ maslo, ko se začne penit, dodaš mlet mak. Ko zadiši, dodaš kuhane in odcejene testenine, rahlo premešaš, da se mak oprime testenin. Lahko dodaš malce sladkorja, jaz nisem. Lahko uporabiš testenine, ki so ti ostale od prejšnjega obroka, jaz nisem. To je to.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Testenine z makom

Skuhaš testenine po navodilu (al dente). Lahko široke rezace, lahko valovite rezance, jaz konkretno sem polžke (Tolovaj še nima kočnikov in lajže je polžke, kot rezance). Odcediš. V drugi ponvi stališ maslo, ko se začne penit, dodaš mlet mak. Ko zadiši, dodaš kuhane in odcejene testenine, rahlo premešaš, da se mak oprime testenin. Lahko dodaš malce sladkorja, jaz nisem. Lahko uporabiš testenine, ki so ti ostale od prejšnjega obroka, jaz nisem. To je to.

Mmmmmm http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif . Takih testenin tudi jaz še nisem naredila. Ideja tvoja ali tradicija v družini? No vidiš, si mi razširila obzorje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif . Potemtakem lahko tudi orehove, lešnikove... kaj drugega...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V menzi neke šole, kjer sem včasih delala, so imeli testenine z mletimi orehi v paradižnikovi omaki, ampak so bile fuj :) Mislim pa, da z malo domišljije in ustvarjalne kuharske žilice ter pravih dodatkov in kvalitetnih sestavin, bi lahko bile odlične. Jaz bi jih prej naredila v smetanovi...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mmmmmm http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif . Takih testenin tudi jaz še nisem naredila. Ideja tvoja ali tradicija v družini? No vidiš, si mi razširila obzorje http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif . Potemtakem lahko tudi orehove, lešnikove... kaj drugega...

ni bila tradicija pri nas.

itak, da lah z orehi (mletimi, pa mal mlet.cimeta, sladkorja dodaš), z lešniki je pa bolje, da so praženi, olupljenimi in potem nasekljanimi. Z mletimi m ni tok dobro.

Smetane ne dodam, ker mi je preveč nasitno. Testenine lah tudi malce popečeš, da bolj hrustajo (potem, ko so že zmešani), sam jaz Tolovaju tega ne delam, ker ne more še (z)grist, pa tut za oreščke je še prezgodaj zanj.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mlekarna Krepko. Če me spomin ne vara, je njihovo mleko nehomegenizirano. mlečni izdelki pa tudi. Njihovo maslo je božansko in ima res teden dni rok trajanja. pa ne da bi jim več reklamo delala. pripeljejo tudi na dom. vsaj pred dvema letoma so http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png)

Sem pogledala na netu pa nimajo masla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/sad.png

Zelo težko http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Oziroma, če najdeš, bi jaz tudi, iščem že 2 leti http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

 

Nekaj časa je imela ena gospa (mislim, da kmetija Na Ravan, nisem pa 100%) v Sparu Vič, na tisti četrtkovi eko tržnici ... ampak sem obupala, ker ima menda 5 kravic in je bilo vedno tako, da če si imel srečo in dovolj zgodaj prišel (ali pa po telefonu rezerviral), si dobil, zelo verjetno pa tudi ne .. Sploh poleti, ko je dala brejim kravicam mir, da so se pripravljale za teličke in je bila količina vsega zelo omejena.

 

Menda imajo nekaj tudi v BTC tržnici, noter, ampak še nisem prišla do tja ...

Vidiš na BTC tržnico se pa nisem spomnila. Bom šla pogledat in če ga imajo ti sporočim http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png

Pinka, sem kupila maslo danes v BTC trznici .. Tam nekje nasproti tiste trgovine, kjer orescke na rinfuzo prodajajo. Maslo in mleko in skuto in sir imajo na zalogi (ni pa vse eko, tole maslo mislim da ni, vsaj ne pise gor), kislo in sladko smetano pa po narocilu.

No vidš tole objavo sem pa sedaj videla http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Bom vprašala če je eko :)

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. - Emerson
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

V menzi neke šole, kjer sem včasih delala, so imeli testenine z mletimi orehi v paradižnikovi omaki, ampak so bile fuj http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/smile.png Mislim pa, da z malo domišljije in ustvarjalne kuharske žilice ter pravih dodatkov in kvalitetnih sestavin, bi lahko bile odlične. Jaz bi jih prej naredila v smetanovi...

Testenine z orehi v kombinaciji paradižnikove omake http://www.lunin.net/forum//public/style_emoticons/default/icon1_eek.gif . To pa tudi meni ne sede.

 

V mojem piskru se trenutno kuha buča maslenka in por s končnim ciljem "kremna juha". Malo sem skeptična, ker ima por kar močan vonj. Nazadnje je bila župca samo iz maslenke in odlična.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...