astra 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Pred kratkim sem se spet sprehajala po Štanjelu na Krasu...in občudovala stvaritve Maksa Fabianija...ki ga Slovenci šele zdaj začenjamo priznavati...in postavljati ob bol Plečniku... Seveda me boli, da premoremo takšne bisere, kot je Štanjel...in dopuščamo, da umira... :xx!: ...ko se sprehajam po zapuščenih ulicah...se spomnim, kako so urejena takšna naselja recimo v Toscani, Provansi...mesto bi moralo vrveto od ljudi, tako pa naletiš samo na osamljene sprehajalce...kar ni čudno, nikjer nobenih spominkov, ateljejev, kavarnic, slaščičarn, vinotek...v deželi terana in pršuta... :xx!: Na grajskem dvorišču je kavarna, ki ima na terasi BELE PLASTIČNE STOLE x!x :xx!: ...da te kr mine, da bi tam posedel... idejo za to temo mi je dal sicer Štanjel...čeprav sem že večkrat želela spregovoriti o arhitekturnih dosežkih...ki so mi ostali v spominu...in me še danes impresionirajo... recimo...nepozabna mi je katedrala Duomo v Milanu....ure sem presedela na trgu in jo občudovala...koliko detajlov...res neverjetno... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 men pa včasih ful žalosti moderna arhitektura...pa ne vsa...manjka detajlov, topline, povezanosti notranjega in zunanjega prostora...manjka čutenje prostora in vse tiste kvalitete, ki jih ne moreš strpat v potrošniško družbo... ...zato mi je blizu štanjel in še marsikaj, kar je biolo narejenega z občutkom za prostor...tam energije tečejo... ...ja, na to temo bi se dalo veliko napisat...astra Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 27. september 2004 Avtor Prijavi Deli 27. september 2004 Recimo, poznate načrte Plečnika za parlament?...in kaj mislite o tem...? Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Heh!!Ko sem zagledala tole temo, sem prav na Stanjel pomislila. Sicer pa mi je vsec Korcula recimo, tudi Split mi je vsec.Vsec mi je Plecnikova cerkvica na barju.... No, tole pa ferrarijev vrt v Stanjelu s pogledom na vilo (del je obnovljen) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 ...recimo, da so iz drugega časa in mogoče ne bodo imeli nikoli možnosti, da bi jih uresničili....svet bi se moral precej spremenit... Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 27. september 2004 Avtor Prijavi Deli 27. september 2004 Marsa, to mi deli... Jaz pa si želim enkrat videti Sagrada famiglia(hm, sem pravilno napisala?) v Barceloni...še vedno jo gradijo, po načrtih, ki so delno izgubljeni... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 marsa ...pa izbira krajev, ki so mi zelo ljubi astra, to je pa arhitektura, ki mi je blizu, pa čeprav pri nas ne bi bila možna...ampak odpuljena da je kar ...pravljični svet... Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Joj, fascinirali so me ostanki neki rimski na otoku Scedro, nasproti hvara.Saj od tistega imam tudi ene par fotk, samo 'navadnih' (bo treba poskenirat).Vsec mi je veliko slovenskih cerkva, ze v LJ jih je ful. Nisem sicer se bila tam, a iz fotk se mi zdi v tem smislu izredna tudi Moskva.Ali mesteca v juzni Italiji.Kraske, istrske bajtice..... ... vsec mi je preprosto ali pa blazno pompozno, slikovito, kot kaksni templji denimo na kitajskem ipd. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 ... ful dobra tema, Astra, cudno v bistvu, da je se nimamo (smo pa omenjali Plecnika in Fabianija ze dosti, samo se ne morem spomniti v kateri temi... ... aha, morda v temi Slavni slovenski mozje in zene?... najbrz res tam).Moram priznat, da sploh nisem vsega prebrala, ampak navduseno in otrocje letela postat cimprej fotko, ker sem v prvem stavku videla, da si omenjala Stanjel. Ja, se strinjam - bele mize, plasticne oz. take kovinske, za vrt sredi LJ na vogalu, pa se za tam je grdo.Jaz sem pravzaprav najprej pomislila, da je nekaj 'narobe', da npr. se ni dokoncano, da so nekaksna OGRODJA to, da se kao se kaj gradi, pedena... Pol pa ugotovim, da je to pravzaprav grajska kavarnica. :xx!: Halo!ja, ja, tumach.... Amis, a ne, ja, meni tudi tile krajcki pasejo. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 No zakaj pa ne, ce je ze specificna tema in govorimo tocno o tem tudi...Se ena fotkica... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 No in se zadnja - pogled na cerkev v Stanjelu. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tinka 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 glede stanjela....je res tole o belih plasticnih stolih, je pa tudi res, da stanjel niti slucajno ne propada, ze leta tece projekt, kjer se vse hise obnavljajo po originalnih planih in v pravilnem slogu ( kraki kamen, les...vse!) od kkonstrukcije dimnikov, do stopnisc...ce zelis hiso tam, moras podpisat, vsi te kontrolirajo...itd, in prav je tako tako, da...stanjelu gre se kar v redu... mene osebno bolj moti, ko se novejsa arhitektura tako zapostavlja...maximarket, nama, ne vem, polno zadev tudi iz tega stoletja, nek hud motel so porusili tudi v catezu (sedemdeseta leta, klasika, cisto odbit!!!), enako s hotelom argonavti, ki je bil v novi gorici...kjer je zdaj perla.itd itd, pojma novejsa zgodovina v arhitekturi pri nas sploh ne poznajo...na dunaju in v amsterdamu so te zadeve tudi zascitene, oz. se prekleto dobro premisli, predno se kaj spremeni, in ne more kar vsakdo rusit in gradit...no, samo primer dveh mest, ki jih bolje poznam... Citiraj Variety is the spice of life.Kdo lahko spremeni svet? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Res je, midve sva se samo pritozili cez stole in to... Res je tako kot pravis in to se tudi vidi v Stanjelu.Tole je 'zanimivo' v neg. smislu predvsem zato, ker se tam na tem grajskem vrtu ful dogaja, eventi vsi zivi, pa je v bistvu kar sramotno da je tak image.... to se snema, TV itd., pa potem se vidi tistole...Meni je tudi zato dol padlo fotkat recimo. Strinjam se pa zelo tudi s tvojim drugim odstavkom, res je vcasih prav zanikrno, kako se postopa. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
moodymoon 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Ko se prebirala tole temo, se hotla napisat ravno to, kar je omenila Tinka - Štanjel se zadnje čase popravlja, renovira... Res pa je da zmotijo 'detajli', ki so odraz slovenskega ne-okusa, mentalitete... Štanjel je živo mestece oz. naselbina, tam živijo ljudje s svojimi navadami in včasih tudi recimo plastičnimi 'teglci' rož. Ljudje so del te dediščine, njihovo življenje jo je tudi izoblikovalo, ji dalo dodaten čar. Ponekod v svetu pa se v takih primerih dokaj jasno dovoljuje in prepove, ali prijazneje - usmerja, kako naj se tudi lokalna skupnost prilagaja takim prenovam... Npr., kakšna kritina strehe je dovoljena ob obnovi, ali pa drugi 'dodatki', tlak, ograje na balkonih itd. Nekaj drugega so plastični stoli, ki jih tja postavi gostinec - gre za dejavnost, ki je del turistične ponudbe objekta, ki ima svoj status ravno zaradi 'neplastičnih' prvin. Problem je v celostni prenovi nekega objekta, naselbine... Vključiti v obnovo vse sodelujoče, vzbudit v njihovo zavest pojme, ki so povezani s tem... Pojem dediščina, pojem vrednota Je pa tudi meni, zaenkrat, še neizpolnjena želja Španija - Barcelona, Sevilla itd... Dalmacija je tisto zatočišče, kamor se bom mogla vsake toliko vračati zaradi vseh biserov, če pustimo morje ob strani... Korčula, ogromno otoške kulturne dediščine je na Braču (samostan Blaca, vredno ogleda!)... Lubenice na Cresu (žal že preobljudene), Dubrovnik, Budva v Črni gori, Vis, Komiža, Trogir, Primošten, Split... Uf, spomini Santorini, mesteci Fira in Oia... Mehkoba arhitekture, stari ati na oslih... Ah, tudi tja se še vrnem... Vzhodna Evropa, Praga, Krakovo... Naša primorska (in Istra), s svojimi vasicami... okolica Štanjela, Kobarida, Dutovlje, Piran... Grožnjan, Motovun... Pa zaselki na planinah, okolica Bohinja, Velika planina... Škoda, da nekateri kraji toliko izgubijo na vrednosti, ker so vedno bolj oblegani in skomercializirani, primer Budve na primer: staro mesto - biser kulturne dediščine, turistična ponudba na nivoju... Obrobje in del ob obali - revščina, kilometri stojnic, kiča, plastike... Davek privlačnosti nekega turističnega kraja, objekta Citiraj Put the talent into your work… And save the genius for living your life. (O. Wilde) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 je pa tudi meni, zaenkrat, še neizpolnjena želja Španija -Barcelona, Sevilla itd... Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 No in se zadnja - pogled na cerkev v Stanjelu tale vrhnja, bela kupula cerkve, se prav vesoljsko zgledo˝ vidi iz vlaka Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 ja to zelo rad povdarjaš, ampak nikakor nism tebe jemu v mislih, gledau sm na splošno vsaj vzhodni del področja E. Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Amis 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 buda, detajli so tud na fotki, ki si jo postnil...detajl ne pomeni samo okraskov in bleščic...detajl je nekaj, na čemer se ustavi oko...tvoja fotka je polna detajlov, kar pogleja (volumni, sence, igra polno-prazno...oprema...)...nikjer omenjen barok, pa tudi mišljen ne... Citiraj you see things; and you say WHY?but i dream things that never were; and i say WHY NOT? Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
moodymoon 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 detajl ne pomeni samo okraskov in bleščic...detajl je nekaj, na čemer se ustavi oko... Detajl ni nujno kič, niti ni nujno nekaj miniaturnega...Pri detajlih bi lahko omenili Hunderwasserja in Gaudija... Citiraj Put the talent into your work… And save the genius for living your life. (O. Wilde) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Buddha 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 > detajl ne pomeni samo okraskov in bleščic...detajl je nekaj, na čemer se ustavi oko..> Detajl ni nujno kič, niti ni nujno nekaj miniaturnega...ja ni nujno, da je kič, vem ...da pa se oko ustavi, je pa prav povedano Citiraj .vedno iščem Vzrok problemov in njihove Zdrave rešitve Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 Ja, pa res, tudi Milano (Astra, tvoj post berem po delckih ocitno )!Kaksen je ze stacjon!! (zanimivost - na tem istem stacionu sem bila 2x v lajfu v razmaku recimo 10 let, pa sem se obakrat izgubila skoraj). Amsterdam mi je vsec, kot mesto, taka bi lohk bila Ljubljana, recimo, me je kar asociiral malo...Kaksna Padova je tudi lustna, Pariz pa me je malo 'razocaral', no pac stolp, pac pa Slavolok zmage pa me je kar navdusil, ker sem si predstavljala pa ful manjsega. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 27. september 2004 Avtor Prijavi Deli 27. september 2004 Štacjon v Milanu... ...ful noro... Rada bi vedela, zakaj je mene Amsterdam pustil hladno... ...čeprav bi mi morala ležati taka izi zadeva na vodi, pa tiste hiše na vodi...hm...men so najbolj ostali v spominu diamanti... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 zaradi folka, mroda... Nizozemci so prijazni, a zadrzani in pravzaprav celo precej hladni... no, taka je pac moja izkusnja. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cosma 27. september 2004 Prijavi Deli 27. september 2004 meni so pa lubice , Nizozemci mislim. pa fritje imajo dober. Amsterdam je lepo mesto, drugačno in skriti kotički so res fabulous ...sicer so pa še druga lepa mesta tam na onem koncu. Bi lahko Tinka kaj več povedala. Meni se zdi čisto skladno z vso pokrajino. Imam vedno nek topel občutek, ko sem tam. Ne vem, če so tako zadržani. Ko greš recimo ven in sediš v lokalu, se začnejo en čez drugega pogovarjat, sproščeno, kar se v Lj. ne dogaja. Milano tudi zelo lep, pa Padova tudi, ko jo že omenjaš Marsa. Meni se zelo dopade Stockholm in Geteburg. Pa seveda da ne pozabim Bruselj, po krivici prezrto mesto. Zelo lepo mesto in veliko dogaja, pa Antwerpen....Pariz recimo mene ni kaj pritegnil....Pa kot je že nekdo omenil Oio, kot iz pravljice, res. Citiraj Jas te mam tak radaI am feeling very olympic todayIs time the only thing you are waiting for?Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa! Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day. Dalai LamaMajhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
astra 27. september 2004 Avtor Prijavi Deli 27. september 2004 Oio ? Kje je to? Ziher bo Grčija, če Cosma omenja... Astra Citiraj Per aspera ad astra Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.